Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 36   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Filmy, ktĂłre warto przeÂżyĂŚ  (Przeczytany 159855 razy)
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #120 : Grudzień 31, 2010, 09:07:33 »

Robin Williams zagraÂł juÂż psychopatĂŞ w filmie „BezsennoœÌ” z 2002 roku.
Jego postaĂŚ- na pozĂłr spokojna, wzbudzajÂąca sympatiĂŞ,
w rzeczywistoÂści jednak faÂłszywa, brutalna.
Jest fenomenalny w tej roli. 

pozdrawiam          
               Marek
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #121 : Grudzień 31, 2010, 10:17:14 »

Chyba Ci chodzi Gandarwo o "Okno na podwĂłrze" taki remake filmu Hitchkocka.Jak oglÂądaÂłam
"Moj¹ lew¹ stopê" to nie zna³am jeszcze Daniela Day Lewisa i myœla³am ¿e g³ównego bohatera
gra prawdziwy niepeÂłnosprawny tak genialnie to byÂło zagrane (Oscar chyba)
"BezsennoœÌ" to te¿ œwietny film z Alem Pacino, tak?

gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #122 : Grudzień 31, 2010, 14:40:18 »

Robin Williams zagraÂł juÂż psychopatĂŞ w filmie „BezsennoœÌ” z 2002 roku.
Jego postaĂŚ- na pozĂłr spokojna, wzbudzajÂąca sympatiĂŞ,
w rzeczywistoÂści jednak faÂłszywa, brutalna.
Jest fenomenalny w tej roli. 

DziĂŞki, Aro, chyba nie pamiĂŞtam tego filmu... a moÂże nie chciaÂłam sie straszyĂŚ, bo jak fenomenalna rola, to jak stan¹Ì obok i powiedzieĂŚ sobie -- oj, to tylko film... 

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #123 : Grudzień 31, 2010, 15:00:04 »

Chyba Ci chodzi Gandarwo o "Okno na podwĂłrze" taki remake filmu Hitchkocka.Jak oglÂądaÂłam
"Moj¹ lew¹ stopê" to nie zna³am jeszcze Daniela Day Lewisa i myœla³am ¿e g³ównego bohatera
gra prawdziwy niepeÂłnosprawny tak genialnie to byÂło zagrane (Oscar chyba)
"BezsennoœÌ" to te¿ œwietny film z Alem Pacino, tak?

O tak, Teresko, tak, chyba ten film, myslaÂłam, Âże zmieniony tytuÂł, a to tylko trochĂŞ realia zmienione:
 James Stewart u Hitchcocka jest fotografem, ktĂłry zÂłamaÂł nogĂŞ, a Christopher R. architektem,
 ktĂłry ulegÂł ciĂŞÂżkiemu wypadkowi...
Pamietasz 'Rainmana" z Dustinem Hofmanem? On tez bardzo drobiazgowo przygotowywaÂł siĂŞ do tej roli
³¹cznie z przebywaniem wœród osób z autyzmem. Genialnie zagra³, prawda? Jest trochê dobrych filmów
poruszajÂących problemy niepeÂłnosprawnych..

"BezsennoœÌ"? coœ mi œwita... Jak takie dwie gwiazdy graja, Al Pacino i Robin W., to musi byÌ œwietny film. Ktoœ mi opowiada³, ale sama nie ogl¹da³am.

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #124 : Grudzień 31, 2010, 15:18:30 »

W filmie "BezsennoœÌ" (Insomnia) to w³aœciwie graj¹ trzy gwiazdy, bo jeszcze Hilary Swank. Na pocz¹tku filmu nalatuje na widza wielki samolot Rzecz dzieje siê na Alasce, przepiêkne widoki, choÌ sfilmowane czêœciowo w Kanadzie. W trakcie akcji filmu ani razu nie zapada ciemnoœÌ, przez co Al Pacino, g³ówny bohater, cierpi na bezsennoœÌ, ca³kowit¹, nie œpi w ogóle. Bardzo dobrze siê ogl¹da i nie nudzi przy powtórkach. Tak¿e polecam, ten film po prostu ma w sobie to "Coœ"
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #125 : Grudzień 31, 2010, 19:20:15 »

W takim razie wypada obejrzeĂŚ... Serdeczne dizĂŞki za sÂłowa zachĂŞty. 

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #126 : Styczeń 02, 2011, 20:32:27 »

Na dzisiejszy wieczĂłr polecam wszystkim dwie Âświetne mega produkcje..Pierwsza na TVN7 (godz 20:05) "WrĂłg u bram" - pojedynek dwĂłch snajperĂłw (niemieckiego i sowieckiego) na tle bitwy "giganta" - Stalingrad..dawno nie widziaÂłem czegoÂś podobnego
I druga rĂłwnie Âświetna na TVP1 (godz 21:10) "Wichry namiĂŞtnoÂści" - szczegĂłlnie pamiĂŞtna scena obwieszczajÂąca rozpoczĂŞcie natarcia, przy uÂżyciu "gwizdka" i kopniĂŞcia "piÂłki" wysoko w gĂłrĂŞ..ale chyba najbardziej zapamiĂŞtaÂłem sÂłowa odnoszÂące siĂŞ do Tristana na samym koĂącu filmy.."miaÂł dobrÂą ÂśmierĂŚ"
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #127 : Styczeń 02, 2011, 21:54:18 »

DziĂŞki kozioÂłku za przypomnienie. 'Wichry namiĂŞtnoÂści" raz kolejny obejrzĂŞ z wielkÂą przyjemoÂściÂą...

z kolei moim Filmem, ktĂłry od kilkunastu lat przy kaÂżdym seansie jednakowo mnie wzrusza jest nagrodzona trzema Oscarami  produkcja Roberta Benigniegoi  „ÂŻycie jest piĂŞkne”. 
Jedyny film, jaki znam, ktĂłry wg mnie jest jednoczeÂśnie niezwykle wzruszajÂącÂą komediÂą, bezwzglĂŞdnym dramatem, filmem wojennym i… romantycznÂą pereÂłkÂą.

Jest w nim opowiedziana przejmujÂąca historia Âżydowskiego ksiĂŞgarza obdarzonego niezwykÂłym poczuciem humoru, zakochujÂącego siĂŞ w piĂŞknej mieszczaĂąskiej „princepessie”. Gdy przychodzi wojna, z uwagi na pochodzenie Âżydowskie, zostaje zesÂłany z synem do obozu koncentracyjnego. UkrywajÂąc synka w baraku, w obawie przed odebraniem mu jego, a jednoczeÂśnie chcÂąc mu oszczĂŞdziĂŚ traumatycznych przeÂżyĂŚ, rozpoczyna z nim szczegĂłlnÂą grĂŞ, wmawiajÂąc synkowi, iÂż ich nowa rzeczywistoœÌ jest fikcyjna, a oni sami uczestniczÂą w zawodach, w ktĂłrych moÂżna wygraĂŚ wielkÂą nagrodĂŞ po zdobyciu tysiÂąca punktĂłw. W tym Âświecie niezwykÂłej gry straÂżnicy obozu muszÂą byĂŚ okrutni, poniewaÂż im takÂże zaleÂży na uzyskaniu nagrody, wiĂŞc chcÂą zniechĂŞciĂŚ konkurentĂłw do rywalizacji. Pod koniec filmu jego maÂły synek "zdobywa" nagrodĂŞ i zarazem traci ojca.

OprĂłcz wzruszajÂącej, niebanalnej fabuÂły - wielkÂą wartoÂściÂą filmu jest przepiĂŞkna muzyka Nicola Piovaniego.
Pod linkiem jak niÂżej – trailer (tu: niestety w wersji hiszpaĂąskiej)
http://www.youtube.com/watch?v=P2odqS5oNvM&feature=related
Niezwyk³¹ i bardzo przejmujÂącÂą  rolĂŞ w filmie odgrywa takÂże piĂŞkna muzyka barkaroli Offenbacha
http://www.youtube.com/watch?v=pWC8v-evDyQ&feature=related

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #128 : Styczeń 02, 2011, 23:58:34 »

PowrĂłciÂłam wreszcie z oparĂłw Sylwestra i nadrabiam zalegÂłoÂści.
ToÂłstoj - dobre, bardzo dobre. Ale filmami generalnie byÂłam zawiedziona. W Âżadnej adaptacji nie odnalazÂłam wÂłaÂściwie ToÂłstoja. Nawet rosyjskie adaptacje nie miaÂły tego czegoÂś, tego toÂłstojowskiego ziela, ktĂłrym przyprawiaÂł swoje pisanie tak, Âże jego bohaterowie oÂżywali natychmiast w wyobraÂźni. Sentymentem darzĂŞ "WojnĂŞ i pokĂłj" Vidora, choĂŚ tylko z uwagi na Audrey Hepburn.
"Czas Apokalipsy" - muzykĂŞ zamieszczaÂłam juÂż na wÂątku muzyki filmowej - film, ktĂłry kaleczy ego. MoÂże dlatego, Âże filozofia Kurtza w jakiÂś potworny sposĂłb jest logiczna. W konfrontacji Kurtz - Willard wygrywa ten pierwszy.  Film o wykrzywionej rzeczywistoÂści. Literatura obozowa miaÂła swojego czÂłowieka zlagrowanego - tego, ktĂłry nauczyÂł siĂŞ ÂżyĂŚ w piekle obozu zagÂłady i nienormalne uznaÂł za normĂŞ. Film Coppoli pokazaÂł czÂłowieka wojny, dla ktĂłrego zabijanie jest normÂą. Nie budzi w nim sprzeciwu ani Âżadnych etycznych problemĂłw. WÂśrĂłd poÂżogi znajduje fale dla surferĂłw i zachwyca siĂŞ zapachem napalmu. "Czujesz synu? ... LubiĂŞ zapach napalmu o poranku."
"ÂŚwiat siĂŞ Âśmieje" - cudo! Pewnie dlatego, Âże to wspomnienia dzieciĂąstwa, kiedy to rodzice delegowali siĂŞ na sylwestrowy ubaw a ja najpierw z babciÂą a potem z i siostrÂą co roku oglÂądaÂłyÂśmy zwierzaki, ktĂłre niczym Hunowie siaÂły zniszczenie w willi Eleny i wyrzuconÂą na bruk AniutĂŞ, chroniÂącÂą siĂŞ pod caÂłkiem dziurawÂą parasolkÂą. Niedawno obejrzaÂłam po raz kolejny - dalej mnie to bawiÂło, choĂŚ juÂż nie tak, jak to byÂło wiele lat temu.
Z rosyjskich filmĂłw zresztÂą najbardziej kochaÂłam bajki. CaÂły rok czekaÂłam na wigilijnÂą "KrĂłlowÂą Âśniegu", "MorozkĂŞ" , "Baϝ o dwunastu miesiÂącach". Pewnie gdyby nadawali oglÂądaÂłabym.  PiĂŞkne byÂły.
http://www.youtube.com/watch?v=ofZO0vYhdmc
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #129 : Styczeń 03, 2011, 14:32:52 »

Taaak... A pamiêtasz film o dziadku mrozie? Jest taka scena, jak z³a siostra uró¿owana buraczkiem, gryzie soczyst¹ cebule, a potem szumi¹ wiosenne brzozy. Niestety nie pamiêtam tytu³u tego filmu, ale doskonale pamiêtam wra¿enie, jake na mnie zrobi³.
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #130 : Styczeń 04, 2011, 00:00:57 »

z kolei moim Filmem, ktĂłry od kilkunastu lat przy kaÂżdym seansie jednakowo mnie wzrusza jest nagrodzona trzema Oscarami  produkcja Roberta Benigniegoi  „ÂŻycie jest piĂŞkne”. 

OprĂłcz wzruszajÂącej, niebanalnej fabuÂły - wielkÂą wartoÂściÂą filmu jest przepiĂŞkna muzyka Nicola Piovaniego.
Pod linkiem jak niÂżej – trailer (tu: niestety w wersji hiszpaĂąskiej)
http://www.youtube.com/watch?v=P2odqS5oNvM&feature=related

Najlepsze jest to z koniem w 0:45 ..wjechaÂł niczym boski Kaligula-mesiah do Senatu..i oczywiÂście krĂłciutka scenka dokÂładnie w 1:48..
Wybacz Januszu..ale jak dla mnie, to ogólnie jednak film nie za bardzo..to zdecydowanie nie jest temat na komediê. Gdybym by³ pochodzenia semickiego i ogl¹da³ ten film, z pewnoœci¹ poczu³bym siê mocno dotkniêtym. Jednak pewna granica powinna byÌ zachowana, granica której nie powinno siê przekraczaÌ, nawet je¿eli nie mia³o siê zamiaru nikogo uraziÌ..Raz chyba tylko go obejrza³em i muszê Ci powiedzieÌ, ¿e by³em wprost wstrz¹œniêty..Miejsce które zazwyczaj powinno siê kojarzyÌ ka¿demu jako miejsce kazni, œmierci, zag³ady setek tys ludzi, sprowadzone zosta³o tutaj do groteski, jakiejœ komediowej karykatury...Niee Januszu, ten film zdecydowanie mnie siê nie podoba..noo mo¿e oprócz niektórych scen, chocia¿by tych jak wy¿ej..

a mo¿e "Wichrowe wzgórza" z Juliette Binoche..przejmuj¹ca muzyka, ale i œwietna gra Ralpha Fiennesa w roli "Heathcliffa"..Do tej pory mam przed oczami obraz, nawet tylko samej jego koùcówki wraz z wypowiadanymi s³owami.."niektórzy zaklinaj¹ siê na Bibliê, ¿e wci¹¿ jeszcze widuj¹ Heathcliffa chadzaj¹cego po wrzosowiskach.."

www.youtube.com/watch?v=N6POrPiK3FY&feature=related

Z Ralphem Fiennesem podoba mi sie rĂłwnieÂż "Czerwony smok", nie wspominajÂąc juÂż o doskonale znanej kaÂżdemu "LiÂście Schindlera"..

gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #131 : Styczeń 04, 2011, 00:51:54 »

Anelikowi - NajczĂŞÂściej filmy nie dorĂłwnujÂą swoim literackim pierwowzorom - literatura to literatura, a film to film.
Wreszcie to 'odkryÂłam" i jakoÂś siĂŞ godzĂŞ z adaptacjami, no chyba Âże juÂż straszna papka. Jedynym - jak dotÂąd - filmem,
ktĂłry byÂł lepszy od opowiadania, byÂł film "Sniegi KilimandÂżaro" wedÂług Hemingwaya. OczywiÂście, jeÂśli koniecznie
"muszĂŞ" porĂłwnywaĂŚ   Chichot

"ÂŻycie jest piĂŞkne" - mnie zaskoczyÂł ten film innym sposobem przedstawiania rzeczy niesamowitych. AkceptujĂŞ, podobaÂł mi siĂŞ.
MyÂślaÂłam, Âże wyÂłaczĂŞ po 10 minutach, a obejrzaÂłam caÂły! Jest w nim jakaÂś nadzieja, romantyka - bliskie mi jest zdanie Janusza.
Zycie jest piĂŞkne, pĂłki siĂŞ Âżyje. Znam osoby, ktĂłre przeÂżyÂły tĂŞ gehennĂŞ dziĂŞki  niezwykÂłemu hartowi ducha - moÂże cos z tego
jest i w tym filmie?

Ale "Wichrowe wzgĂłrza" - no miodzio, KozioÂłku! Angielskie "kawaÂłki" moge oglÂądaĂŚ non-stop, nawet jeÂśli jest to remake "Sagi rodu ForsyetĂłw", ktĂłrÂą niedawno pokazywaÂły Style.  Wszystkie produkcje BBC maja ten niepowtarzalny klimat, wyrafinowana elegancjĂŞ, tajemnice snujÂące siĂŞ po kilometrowych korytarzach zamczyska, dopiĂŞty kaÂżdy szczegó³, wrzosowiska, Szekspirowscy aktorzy (czĂŞsto)..
Ralpha F. widziaÂłam ostatnio w "Eugeniuszu Onieginie" - chyba wspominaÂłam gdzieÂś tutaj wczeÂśniej. Juliette Binoche baaaardzo lubiĂŞ. 
BĂŞdzie moÂże kiedys do obejrzenia???  Co?

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #132 : Styczeń 04, 2011, 17:45:39 »

A to jeden z moich ukochanych filmĂłw. PoruszajÂący, zmuszajÂący do myÂślenia. O miÂłoÂści, Âśmierci, godzeniu siĂŞ z utratÂą tych, ktĂłych kochamy, i wielu innych sprawach. Hopkins, ktĂłrego kocham:) Niepowtarzalna atmosfera miejsca, w ktĂłrym bardzo chciaÂłabym studiowaĂŚ:)
 I ta muzyka:))))
http://www.youtube.com/watch?v=shevrKTXGI4&feature=&p=EC48DCCB82383B3A&index=0&playnext=1
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #133 : Styczeń 04, 2011, 17:51:24 »

DziĂŞki kozioÂłku za przypomnienie. 'Wichry namiĂŞtnoÂści" raz kolejny obejrzĂŞ z wielkÂą przyjemoÂściÂą...

z kolei moim Filmem, ktĂłry od kilkunastu lat przy kaÂżdym seansie jednakowo mnie wzrusza jest nagrodzona trzema Oscarami  produkcja Roberta Benigniegoi  „ÂŻycie jest piĂŞkne”...

http://www.youtube.com/watch?v=pWC8v-evDyQ&feature=related

Nie oglÂądaÂłem dawno filmu,
ale wiem jedno:
Dzieci siĂŞ lubiÂą ÂśmiaĂŚ,
lubiÂą siĂŞ ÂśmiaĂŚ z nas dorosÂłych,
wtedy ten straszny Âświat dorosÂłych wydaje im siĂŞ bardziej przystĂŞpny,
chĂŞtniej wykonujÂą obowiÂązki, zakazy i nakazy.

pozdrawiam          
               Marek
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #134 : Styczeń 05, 2011, 03:14:48 »

Asiu..skoro Anthony Hopkins to i "Milczenie owiec" z jego pamiĂŞtnym psychopatyczno-hipnotycznym spojrzeniem, albo "Okruchy dnia" - gdzie wciela siĂŞ w rolĂŞ majordomusa, ktĂłry poÂświĂŞca tej zaszczytnej funkcji "idealnego sÂługi", caÂłe swoje Âżycie
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 36   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo black-for paktprzyjazni neder-live mini-land