Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Filmy, ktĂłre warto przeÂżyĂŚ
Strony:
1
...
6
7
[
8
]
9
10
...
36
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Filmy, ktĂłre warto przeÂżyĂŚ (Przeczytany 159811 razy)
kozioÂł
Ekspert
Odp: Filmy, ktĂłre warto przeÂżyĂŚ
«
Odpowiedz #105 :
Grudzień 29, 2010, 01:12:02 »
"Danton" z Gerardem Depardieu i Wojciechem Pszoniakiem w rolach g³ównych..Moim zdaniem œwietny film (ogl¹da³em go zreszt¹ kilkukrotnie)..Rewolucyjn¹ Francj¹ wstrz¹sa "wielki terror", a znajduj¹ca siê u sterów w³adzy jakobini rozpoczynaj¹ bezpardonow¹ walkê z innymi konkurencyjnymi frakcjami..Krajowi zaczyna wiêc zagra¿aÌ d³ugotrwa³a dyktatura "cnotliwego Maksima"
Jednak obsadzenie Pszoniaka w roli Robespierre'a, wydaje siĂŞ byĂŚ maÂłym nieporozumieniem (raz, Âże Maksim tak naprawdĂŞ nie byÂł wcale Âłysy - a "dÂługowÂłosym" i dwa..znaczÂąco od niego mÂłodszym, bo straconym w wieku zaledwie 36-ciu lat)
Fenomenalna scena "obrony" Dantona przed TrybunaÂłem Rewolucyjnym - niestety w wersji francuskojĂŞzycznej..
www.youtube.com/watch?v=ojcRANHTo-c&feature=related
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #106 :
Grudzień 29, 2010, 20:20:12 »
To moÂże jeszcze jedna z najbardziej wstrzÂąsajÂących scen gÂłoÂśnego filmu "Danton"..Ostatnia droga czÂłowieka zwanego "barytonem", lub "tubÂą" rewolucji. Scena w ktĂłrej to wypowiada ostatnie swoje sÂłowa, zwracajÂąc siĂŞ do kata (Samsona).."PokaÂż mojÂą gÂłowĂŞ ludowi, jest tego warta..". Ginie wiĂŞc, tak samo mÂłodo (34 lata) jak niespeÂłna 4 miesiÂące pĂłzniej - jego przeÂśladowca..JakÂże dokÂładnie zatem, sprawdza siĂŞ jego wczeÂśniejsze, rĂłwnie sÂłynne powiedzenie iÂż - "rewolucja jest jak Saturn, ktĂłry poÂżera wÂłasne dzieci"..
W scenie tej, na krótko, widoczna jest równie¿ postaÌ s³ynnego malarza Davida - wówczas zagorza³ego jakobina, spokojnie bez emocji, szkicuj¹cego postaÌ pod¹¿aj¹cego na szafot "wielkiego" Dantona..
www.youtube.com/watch?v=69jUnyvJtr8&feature=related
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #107 :
Grudzień 29, 2010, 22:46:40 »
KozioÂłku, co za zbieg okolicznoÂści?! czytam to o Dantonie i rewolucji francuskiej, a na dwĂłjce gra Awdiejewa sonatĂŞ b-moll z marszem ÂżaÂłobnym... Uf!
Tak, "Danton" œwietny film, wed³ug sztuki teatralnej "Sprawy Dantona" Stanis³¹wy Przybyszewskiej. Wajda lubi³ literaturê, sporo jej nakrêci³. Mnie tu Pszoniak nie przeszkadza, a przegl¹dajac kilka rycin mozna uchwyciÌ nawet podobieùstwo Maxima i Wojtka P. Wszak nosi³o siê w tamtych czasach peruki... Poza tym to widzenie Przybyszewskiej i Wajdy... Ten Robespierre w "Dantonie" jest przera¿ony tym, co siê zadzia³o, œmiercia Dantona, swoja odpowiedzialnoœcia za to, co siê zadzia³o... to przykrywanie siê bia³ym giez³em... nie chcê tego widzieÌ, przecie¿ mnie tez to czeka, mo¿e ju¿ nie ¿yjê?
Ostatnia wybrana przez Ciebie scena - dramat! I dobrze, Âże zwrĂłciÂłeÂś uwage na tego malarza Davida, granego zresztÂą przez prawdziwego i tez sÂłynnego malarza Franciszka Starowieyskiego (przynajmniej na oko)..
Okropne s¹ te wszystkie rewolucje, wojny, bitwy... Kiedyœ sie to ogl¹da³o, faktycznie nawet po kilka razy - ja to mia³am z teatrami, mog³am codziennie chodziÌ do teatru i ogl¹daÌ to samo, zw³aszcza opery! Teraz te dramatyczne filmy s¹ dla mnie w odbiorze trudne, ¿e ograniczê siê tylko do tego sformu³owania. Bardziej natomiast zastanawiam siê nad tym, jak ludzie s¹ przemyœlni w zadawaniu sobie bólu, obmyœlania rytua³ów œmierci....
Masz, KozioÂłeczku, jakiÂś Âładny film, ale mniej wyrazisty?? Bo "21 gramĂłw" o rewolucji nie jest, ale teÂż poruszajÂący... Alejandra Inarritu. Jego rĂłwniez "Babel" - piĂŞkny film, piĂŞkne plenery... JakimÂże jesteÂśmy puzzlem w niesamowitej ukÂładance Âświata!
ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #108 :
Grudzień 30, 2010, 00:12:41 »
Film, Âżadne wielkie arcydzieÂło choĂŚ ja go lubiĂŞ,
ale ta pierwsza scena Bach i Barysznikow...
http://www.youtube.com/watch?v=mF3_UZHaVjY
http://www.franzschubert.pl/
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #109 :
Grudzień 30, 2010, 02:59:24 »
Cytat: TeresaGrob Grudzień 30, 2010, 00:12:41
Film, Âżadne wielkie arcydzieÂło choĂŚ ja go lubiĂŞ,
ale ta pierwsza scena Bach i Barysznikow...
http://www.youtube.com/watch?v=mF3_UZHaVjY
Niesamowity ten Barysznikow..Teresko. W ogĂłle sama choreografia - doprawdy coÂś wyjÂątkowego..tylko ta koĂącĂłwka chyba jednak nazbyt tragiczna..
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #110 :
Grudzień 30, 2010, 03:19:01 »
Barysznikow - œwietny. Pamietam te Bia³e noce, ale jak przez mg³e. G³ownie Barysznikowa... Ten fragment ot "M³ody cz³owiek i œmierÌ", ta eteryczna wiotka dziewczyna na ¿ó³to i w czarnych rêkawiczkach - to œmierÌ. Niezwyk³e zestawienie partity Bacha i takiej opowieœci... Mo¿e znajdê Jorje Dona z baletu Bejarta - to by³o powalaj¹ce! Taùczy³ adagietto Mahlera, ale w teatrze. Zdaje siê, ¿e troche skrêcam...
ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #111 :
Grudzień 30, 2010, 03:44:01 »
Nie z filmu, ale na kanwie Barysznikowa...
Jorge Donn i Adagietto z V symfonii Mahlera
http://www.youtube.com/watch?v=YCxs-AVKZbE
Chyba jest gdzieÂś wÂątek baletowy, to przeniosĂŞ...
ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #112 :
Grudzień 30, 2010, 04:22:32 »
Gandarwo zgadzam siê z Tob¹..Robespierre w "Dantonie" Wajdy (zw³aszcza w koùcowym epizodzie) ca³kowicie odbiega od tamtego - prawdziwego, rzeczywistego w owych dramatycznych chwilach..Musia³ byÌ i by³ szczêœliwy na wspó³ ze swoim nieod³¹cznym doradc¹ (maj¹cym na niego przemo¿ny wp³yw) "anio³em œmierci" jak zwyk³o siê wówczas nazywaÌ, m³odego 27 letniego Saint-Justa..bêd¹cego dla przyjació³ przyjacielem, a dla wrogów "ufryzowanym potworem"..Wszak pozbyli siê bodaj najwiêkszego k³opotu spoœród innych k³opotów..
Masz racjĂŞ noszono w tamtych czasach peruki, jednak jak patrzy siĂŞ na te przerzedzone "wÂłosinki" Wojtka - to czuje siĂŞ mimo wszystko pewien niesmak (mogli go przynajmniej bardziej ucharakteryzowaĂŚ) W biografii "Robespierre" Baszkiewicza..widziaÂłem kiedyÂś zdjĂŞcie maski poÂśmiertnej Maxima - dÂługie, ciemne piĂłra z przedziaÂłkiem po Âśrodku..gÂłowa zaÂś obwiÂązana bandaÂżem, podtrzymujÂącym szczĂŞkĂŞ roztrzaskanÂą od kuli pistoletowej. Jedni twierdzÂą, Âże rana powstaÂła w wyniku prĂłby samobĂłjczej, inni Âże w wyniku strzaÂłu oddanego przez Âżandarma Meda (lub Merda
) - spĂłr do dzisiaj nierozstrzygniĂŞty..
Dla mnie jednak w roli Robespierre'a duÂżo bardziej przekonywujÂącym byÂł Andrzej Seweryn w filmie "Rewolucja Francuska"..
Oto scena Âświetnie ukazujÂąca bieg wydarzeĂą 4 miesiÂące po straceniu Dantona..peÂłen realizm przewrotu 9 termidora:
www.youtube.com/watch?v=GDLCm42AQjE&feature=related
i jeszcze jedna..tak samo dramatyczna jak w przyp. "Dantona" (do 2:30 min)..W rzeczywistoÂści stracono ich wĂłwczas 22-ch min Saint-Justa, mÂłodszego brata Robespierre'a - Augustyna, zaÂś sam Maxim poszedÂł jako przedostatni (w dalszych dniach kolejnych 70-ciu)..Podobno kiedy w ostatniej chwili kat zerwaÂł mu z twarzy bandaÂż, rozlegÂł siĂŞ potworny krzyk "Nieee", ktĂłry slychaĂŚ byÂło aÂż na koĂącu rozlegÂłego placu..
www.youtube.com/watch?v=lVCjPYl9Ez0&feature=related
Gandarwko..o tym "21 gramĂłw" coÂś sÂłyszaÂłem, ale niestety jeszcze nie oglÂądaÂłem - trzeba wiĂŞc bĂŞdzie nadrobiĂŚ zalegÂłoÂści
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #113 :
Grudzień 30, 2010, 09:39:28 »
A ja oglÂądaÂłem wczoraj coÂś lÂżejszego,
film z gatunku filmĂłw ÂświÂątecznych,
film rodzinny, film dramat,
film jak piĂŞkne marzenie senne,
opowiadajÂący o sile przyciÂągania siĂŞ ludzi i sile pasji,
akurat w tym filmie pasji do muzyki, film wypeÂłniony muzykÂą:
TVP1 20: 25 film „August Rush”
Wczoraj oglÂądaÂłem teÂż reportaÂż o
niepeÂłnosprawnej narciarce Katarzynie Rogowiec:
TVP KrakĂłw 19: 00
Film z przesÂłaniem, Âże niepeÂłnosprawni to tacy sami ludzie
jak "peÂłnosprawni" i trzeba im udostĂŞpniĂŚ normalne miejsce
w spoÂłeczeĂąstwie i kaÂżdy powinien o to walczyĂŚ
bo ka¿dego mo¿e spotkaÌ w³asna niepe³nosprawnoœÌ.
pozdrawiam
Marek
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #114 :
Grudzień 30, 2010, 12:13:38 »
Nie wiem kozio³ku czy czyta³eœ ksi¹¿kê Anny Bojarskiej "PiêÌ œmierci" jeden z rozdzia³ów poœwiêcony
jest wÂłaÂśnie Âśmierci Robespierre'a i okolicznoÂściom ktĂłre jÂą poprzedziÂły.Autorka opisuje tam moment
gdy wĂłz wiozÂący Robespierre'a na gilotynĂŞ przejeÂżdzaÂł koÂło domu rodziny ktĂłra uÂżyczyÂła mu goÂściny
i opiekowaÂła siĂŞ nim podczas caÂłego jego pobytu w ParyÂżu.Poprzedniego dnia tÂłum oblaÂł Âściany i
drzwi krwiÂą zwierzĂŞcÂą. Ale R. o tym nie wiedziaÂł i pewnie pomyÂślaÂł Âże ci tak serdeczni dla niego
ludzie zostali zabici. MusiaÂła to byĂŚ ciĂŞÂżka dla niego chwila.
Ksi¹¿kê polecam. S¹ tam równie¿ rozdzia³y o œmierci Koœciuszki, Wilde'a, Cwietajewej i Ognia.
http://www.franzschubert.pl/
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #115 :
Grudzień 30, 2010, 19:10:20 »
Cytat: aro 49 Grudzień 30, 2010, 09:39:28
film rodzinny, film dramat,
film jak piĂŞkne marzenie senne,
opowiadajÂący o sile przyciÂągania siĂŞ ludzi i sile pasji,
akurat w tym filmie pasji do muzyki, film wypeÂłniony muzykÂą:
Marco..wczoraj równie¿ ogl¹da³em "Augusta Rusha" - ca³kiem dobry film..pocz¹tkowo trochê niewyrazny, jednak w miarê rozkrêcania wszystko zaczê³o siê uk³adaÌ w spójn¹ ca³oœÌ, tworz¹c zgrabn¹ fabu³ê. Ogólnie muzyka - ciekawa, wiolonczelistka - super..gitarzysta ujdzie
. Natomiast Robin Wiliams zaprezentowaÂł siĂŞ tym razem jako postaĂŚ wybitnie negatywna..(chyba coÂś nowego), bo zawsze kojarzyÂłem tego aktora z przesympatycznym belfrem ze "Stowarzyszenia umarÂłych poetĂłw"..
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #116 :
Grudzień 30, 2010, 20:50:25 »
Cytat: TeresaGrob Grudzień 30, 2010, 12:13:38
Nie wiem kozio³ku czy czyta³eœ ksi¹¿kê Anny Bojarskiej "PiêÌ œmierci" jeden z rozdzia³ów poœwiêcony
jest wÂłaÂśnie Âśmierci Robespierre'a i okolicznoÂściom ktĂłre jÂą poprzedziÂły.Autorka opisuje tam moment
gdy wĂłz wiozÂący Robespierre'a na gilotynĂŞ przejeÂżdzaÂł koÂło domu rodziny ktĂłra uÂżyczyÂła mu goÂściny
i opiekowaÂła siĂŞ nim podczas caÂłego jego pobytu w ParyÂżu.Poprzedniego dnia tÂłum oblaÂł Âściany i
drzwi krwiÂą zwierzĂŞcÂą. Ale R. o tym nie wiedziaÂł i pewnie pomyÂślaÂł Âże ci tak serdeczni dla niego
ludzie zostali zabici. MusiaÂła to byĂŚ ciĂŞÂżka dla niego chwila.
Ksi¹¿kê polecam. S¹ tam równie¿ rozdzia³y o œmierci Koœciuszki, Wilde'a, Cwietajewej i Ognia.
"Piêciu œmierci" niestety nie czyta³em Teresko, ale z tego co tu piszesz wydaje siê byÌ ciekaw¹ "ksi¹¿eczk¹", wiêc trzeba bêdzie kiedyœ na ni¹ trafiÌ (o ile znajdzie siê w tych "gigantycznych" zbiorach naszej Biblioteki Miejskiej
)
Tak Ci szczerze powiem - trochê ¿al mi tego R. (za ma³o jest bowiem zróde³, aby t¹ w sumie te¿ tragiczn¹ postaÌ, tak jednoznacznie oceniaÌ..). Myœlê, ¿e w gruncie rzeczy nie by³ to do koùca "z³y" cz³owiek..po prostu w pewnym momencie zb³¹dzi³, uleg³ wp³ywowi chwili która wynios³a go na sam szczyt (by po krótkiej chwili spaœÌ z owego szczytu na samo dno), zgubi³a go ¿¹dza w³adzy - któr¹ na krótko zach³ysn¹³ siê w stosunkowo m³odym wieku..(nie dotyczy to zreszt¹ jedynie jego - rewolucjê "zrobili" m³odzi ludzie) Tak wiêc postaÌ z ca³¹ pewnoœci¹ z³o¿ona. Z jednej strony wspania³y mówca, inteligentny, niewiarygodnie skromny, "cnotliwy", a wrêcz ascetyczny - do koùca mieszkaj¹cy w wynajmowanym malutkim pokoiczku..Z drugiej zaœ.."nieprzekupny", podejrzliwy, okrutny, niemi³osierny..
S¹dzê te¿, ¿e chyba niesprawiedliwym jest zrzucanie ca³ej odpowiedzialnoœci do jednego "worka" z napisem Robespierre..by³ on pod wp³ywem (ulega³ wp³ywom) chorego z ambicji m³odzika Saint-Justa, który prawdopodobnie jako jeden z najbli¿szych wspó³pracowników ingerowa³ w wiêkszoœÌ jego postanowieù (je¿eli tak by³o w istocie..to tym samym obraz R. móg³ w istocie wyg³¹daÌ nieco inaczej)..
Szkoda mi te¿ trochê jego m³odszego (o 5 lat) brata Augustyna - dwóch rodzonych braci gin¹cych niemal w tym samym momencie, to dopiero tragedia..oczywiœcie z czysto ludzkiego punktu widzenia. A to w koùcu po czêœci dziêki Augustynowi, ma³o znany wówczas kapitan Buonaparte (po Tulonie) otrzyma³ awans na genera³a brygady i dowództwo artylerii. Byli ponadto przyjació³mi, a nawet "spryciarz" Korsykanin nawi¹za³ romansik z by³¹ jego kochank¹..Wszystko to potem mog³o go drogo kosztowaÌ, jednak w tej burzliwej epoce gdzie czas p³yn¹³ z prêdkoœci¹ mongolskiej strza³y, szybko o tych zwi¹zkach z jakobinami zapomniano..
PS. Cholercia..np "mongo³ów" do tej pory uwa¿a siê za barbarzyùców gdy¿ tysi¹cami œcinali g³owy..a tu wychodzi na to, ¿e nie tylko oni tak czynili..
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #117 :
Grudzień 30, 2010, 23:42:56 »
Zmiana epoki i klimatu.."Imiê ró¿y" z Seanem Connery..
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #118 :
Grudzień 31, 2010, 02:41:01 »
O la la... Bez ponownego obejrzenia pamietam tak sobie... Ale najpierw by³a ksi¹¿ka Umberto Eco, dla mnie rewelacyjna
(wyd. polskie 1987 r.). Pocz¹tek XIV wieku, tajemnicze opactwo, mnisi, biblioteka (prawie w roli g³ównej!), inkunabu³y, w¹tek kryminalny, teologiczny i inne ... ca³a genialnie skonstruowana pozorna gmatwanina... Ksi¹¿kê mam stale pod rêk¹, podobnie jak "Sto lat samotnoœci" Garcii Marqueza, czego chyba jeszcze nikt nie sfilmowa³... Sam Umberto Eco - w czasach braku autorytetów jeden z niewielu autentycznych autorytetów i myœlicieli naszej trudnej epoki.
Film wówczas zrobi³ na mnie wra¿enie "gorsz¹ce", gdy¿ znacznie odbiega³ od ksi¹¿ki wyci¹gaj¹c g³ównie w¹tek kryminalny.
A w mojej Ăłwczesnej ocenie - prawie dyskwalifikacja.
Ciekawe, jak rozwinie siĂŞ nasz wÂątek...
ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #119 :
Grudzień 31, 2010, 03:32:41 »
Cytat: aro 49 Grudzień 30, 2010, 09:39:28
(...), film wypeÂłniony muzykÂą:
Wczoraj oglÂądaÂłem teÂż reportaÂż o
niepeÂłnosprawnej narciarce Katarzynie Rogowiec:
TVP KrakĂłw 19: 00
Film z przesÂłaniem, Âże niepeÂłnosprawni to tacy sami ludzie
jak "peÂłnosprawni" i trzeba im udostĂŞpniĂŚ normalne miejsce
w spoÂłeczeĂąstwie i kaÂżdy powinien o to walczyĂŚ
bo ka¿dego mo¿e spotkaÌ w³asna niepe³nosprawnoœÌ.
Nie oglÂądaÂłam, Aro, tego filmu; widziaÂłam jego reklamy i jakos przeszedÂł... Czy Robin WIlliams nie poszedÂł aby na ÂłatwiznĂŞ?
Ja teÂż go pamiĂŞtam ze "Stowarzyszenia" i innych dobrych filmĂłw. Tak jak Tom Hanks, nie braÂł negatywnych rĂłl.
Tom Hanks chyba siĂŞ nadal dobrze trzyma...
Natomiast co do niepeÂłnosprawnych, to temat jest mi zawsze bliski i ze wzruszeniem i chĂŞtnie ogladam
reporta¿e, filmy i in. Od wielu lat mam przyjazne kontakty z ró¿nymi osobami o róznym stopniu uposledzenia
- to przepiĂŞkne istoty o duÂżej wraÂżliwoÂści. PiĂŞkny temat.
Pamietasz moÂże "Moja lewÂą stopĂŞ"? A Christopher Reeve? - Superman, ktĂłry ulegÂł ciĂŞÂżkiemu wypadkowi,
a mimo to nie poddawaÂł sie i zagraÂł niejako siebie w filmie, ktĂłrego tytuÂłu teraz nie pomnĂŞ...
ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
Strony:
1
...
6
7
[
8
]
9
10