Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 36   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Filmy, ktĂłre warto przeÂżyĂŚ  (Przeczytany 159811 razy)
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #105 : Grudzień 29, 2010, 01:12:02 »

"Danton" z Gerardem Depardieu i Wojciechem Pszoniakiem w rolach g³ównych..Moim zdaniem œwietny film (ogl¹da³em go zreszt¹ kilkukrotnie)..Rewolucyjn¹ Francj¹ wstrz¹sa "wielki terror", a znajduj¹ca siê u sterów w³adzy jakobini rozpoczynaj¹ bezpardonow¹ walkê z innymi konkurencyjnymi frakcjami..Krajowi zaczyna wiêc zagra¿aÌ d³ugotrwa³a dyktatura "cnotliwego Maksima"
Jednak obsadzenie Pszoniaka w roli Robespierre'a, wydaje siĂŞ byĂŚ maÂłym nieporozumieniem (raz, Âże Maksim tak naprawdĂŞ nie byÂł wcale Âłysy - a "dÂługowÂłosym" i dwa..znaczÂąco od niego mÂłodszym, bo straconym w wieku zaledwie 36-ciu lat)

Fenomenalna scena "obrony" Dantona przed TrybunaÂłem Rewolucyjnym - niestety w wersji francuskojĂŞzycznej..

www.youtube.com/watch?v=ojcRANHTo-c&feature=related

kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #106 : Grudzień 29, 2010, 20:20:12 »

To moÂże jeszcze jedna z najbardziej wstrzÂąsajÂących scen gÂłoÂśnego filmu "Danton"..Ostatnia droga czÂłowieka zwanego "barytonem", lub "tubÂą" rewolucji. Scena w ktĂłrej to wypowiada ostatnie swoje sÂłowa, zwracajÂąc siĂŞ do kata (Samsona).."PokaÂż mojÂą gÂłowĂŞ ludowi, jest tego warta..". Ginie wiĂŞc, tak samo mÂłodo (34 lata) jak niespeÂłna 4 miesiÂące pĂłzniej - jego przeÂśladowca..JakÂże dokÂładnie zatem, sprawdza siĂŞ jego wczeÂśniejsze, rĂłwnie sÂłynne powiedzenie iÂż - "rewolucja jest jak Saturn, ktĂłry poÂżera wÂłasne dzieci"..
W scenie tej, na krótko, widoczna jest równie¿ postaÌ s³ynnego malarza Davida - wówczas zagorza³ego jakobina, spokojnie bez emocji, szkicuj¹cego postaÌ pod¹¿aj¹cego na szafot "wielkiego" Dantona..

www.youtube.com/watch?v=69jUnyvJtr8&feature=related

gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #107 : Grudzień 29, 2010, 22:46:40 »

KozioÂłku, co za zbieg okolicznoÂści?! czytam to o Dantonie i rewolucji francuskiej, a na dwĂłjce gra Awdiejewa sonatĂŞ b-moll z marszem ÂżaÂłobnym... Uf!
Tak, "Danton" Âświetny film, wedÂług sztuki teatralnej "Sprawy Dantona" Stanis³¹wy Przybyszewskiej. Wajda lubiÂł literaturĂŞ, sporo jej nakrĂŞciÂł. Mnie tu Pszoniak nie przeszkadza, a przeglÂądajac kilka rycin mozna uchwyciĂŚ nawet podobieĂąstwo Maxima i Wojtka P. Wszak nosiÂło siĂŞ w tamtych czasach peruki... Poza tym to widzenie Przybyszewskiej i Wajdy... Ten Robespierre w "Dantonie" jest przeraÂżony tym, co siĂŞ zadziaÂło, Âśmiercia Dantona, swoja odpowiedzialnoÂścia za to, co siĂŞ zadziaÂło... to przykrywanie siĂŞ biaÂłym giezÂłem... nie chcĂŞ tego widzieĂŚ, przecieÂż mnie tez to czeka, moÂże juÂż nie ÂżyjĂŞ? 
Ostatnia wybrana przez Ciebie scena - dramat! I dobrze, Âże zwrĂłciÂłeÂś uwage na tego malarza Davida, granego zresztÂą przez prawdziwego i tez sÂłynnego malarza Franciszka Starowieyskiego (przynajmniej na oko)..
Okropne sÂą te wszystkie rewolucje, wojny, bitwy... KiedyÂś sie to oglÂądaÂło, faktycznie nawet po kilka razy - ja to miaÂłam z teatrami, mogÂłam codziennie chodziĂŚ do teatru i oglÂądaĂŚ to samo, zwÂłaszcza opery! Teraz te dramatyczne filmy sÂą dla mnie w odbiorze trudne, Âże ograniczĂŞ siĂŞ tylko do tego sformuÂłowania. Bardziej natomiast zastanawiam siĂŞ nad tym, jak  ludzie sÂą przemyÂślni w zadawaniu sobie bĂłlu, obmyÂślania rytua³ów Âśmierci....  Szok Szok
Masz, KozioÂłeczku,  jakiÂś Âładny film, ale mniej wyrazisty?? Bo "21 gramĂłw" o rewolucji nie jest, ale teÂż poruszajÂący... Alejandra Inarritu. Jego rĂłwniez "Babel" - piĂŞkny film, piĂŞkne plenery... JakimÂże jesteÂśmy puzzlem w niesamowitej ukÂładance Âświata! 

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #108 : Grudzień 30, 2010, 00:12:41 »

Film, Âżadne wielkie arcydzieÂło choĂŚ ja go lubiĂŞ,
ale ta pierwsza scena Bach i Barysznikow...

http://www.youtube.com/watch?v=mF3_UZHaVjY

kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #109 : Grudzień 30, 2010, 02:59:24 »

Film, Âżadne wielkie arcydzieÂło choĂŚ ja go lubiĂŞ,
ale ta pierwsza scena Bach i Barysznikow...

http://www.youtube.com/watch?v=mF3_UZHaVjY

Niesamowity ten Barysznikow..Teresko. W ogĂłle sama choreografia - doprawdy coÂś wyjÂątkowego..tylko ta koĂącĂłwka chyba jednak nazbyt tragiczna..
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #110 : Grudzień 30, 2010, 03:19:01 »

Barysznikow - Âświetny. Pamietam te BiaÂłe noce, ale jak przez mgÂłe. GÂłownie Barysznikowa... Ten fragment ot "MÂłody czÂłowiek i ÂśmierĂŚ", ta eteryczna wiotka dziewczyna na ¿ó³to i w czarnych rĂŞkawiczkach - to ÂśmierĂŚ. NiezwykÂłe zestawienie partity Bacha i takiej opowieÂści... MoÂże znajdĂŞ Jorje Dona z baletu Bejarta - to byÂło powalajÂące! TaĂączyÂł adagietto Mahlera, ale  w teatrze.  Zdaje siĂŞ, Âże troche skrĂŞcam...   

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #111 : Grudzień 30, 2010, 03:44:01 »

Nie z filmu, ale na kanwie Barysznikowa...
Jorge Donn i Adagietto z V symfonii Mahlera
http://www.youtube.com/watch?v=YCxs-AVKZbE
Chyba jest gdzieÂś wÂątek baletowy, to przeniosĂŞ... 

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #112 : Grudzień 30, 2010, 04:22:32 »

Gandarwo zgadzam siê z Tob¹..Robespierre w "Dantonie" Wajdy (zw³aszcza w koùcowym epizodzie) ca³kowicie odbiega od tamtego - prawdziwego, rzeczywistego w owych dramatycznych chwilach..Musia³ byÌ i by³ szczêœliwy na wspó³ ze swoim nieod³¹cznym doradc¹ (maj¹cym na niego przemo¿ny wp³yw) "anio³em œmierci" jak zwyk³o siê wówczas nazywaÌ, m³odego 27 letniego Saint-Justa..bêd¹cego dla przyjació³ przyjacielem, a dla wrogów "ufryzowanym potworem"..Wszak pozbyli siê bodaj najwiêkszego k³opotu spoœród innych k³opotów..
Masz racjĂŞ noszono w tamtych czasach peruki, jednak jak patrzy siĂŞ na te przerzedzone "wÂłosinki" Wojtka - to czuje siĂŞ mimo wszystko pewien niesmak (mogli go przynajmniej bardziej ucharakteryzowaĂŚ) W biografii "Robespierre" Baszkiewicza..widziaÂłem kiedyÂś zdjĂŞcie maski poÂśmiertnej Maxima - dÂługie, ciemne piĂłra z przedziaÂłkiem po Âśrodku..gÂłowa zaÂś obwiÂązana bandaÂżem, podtrzymujÂącym szczĂŞkĂŞ roztrzaskanÂą od kuli pistoletowej. Jedni twierdzÂą, Âże rana powstaÂła w wyniku prĂłby samobĂłjczej, inni Âże w wyniku strzaÂłu oddanego przez Âżandarma Meda (lub Merda ) - spĂłr do dzisiaj nierozstrzygniĂŞty..

Dla mnie jednak w roli Robespierre'a duÂżo bardziej przekonywujÂącym byÂł Andrzej Seweryn w filmie "Rewolucja Francuska"..
Oto scena Âświetnie ukazujÂąca bieg wydarzeĂą 4 miesiÂące po straceniu Dantona..peÂłen realizm przewrotu 9 termidora:

www.youtube.com/watch?v=GDLCm42AQjE&feature=related

i jeszcze jedna..tak samo dramatyczna jak w przyp. "Dantona" (do 2:30 min)..W rzeczywistoÂści stracono ich wĂłwczas 22-ch min Saint-Justa, mÂłodszego brata Robespierre'a - Augustyna, zaÂś sam Maxim poszedÂł jako przedostatni (w dalszych dniach kolejnych 70-ciu)..Podobno kiedy w ostatniej chwili kat zerwaÂł mu z twarzy bandaÂż, rozlegÂł siĂŞ potworny krzyk "Nieee", ktĂłry slychaĂŚ byÂło aÂż na koĂącu rozlegÂłego placu..
www.youtube.com/watch?v=lVCjPYl9Ez0&feature=related

Gandarwko..o tym "21 gramĂłw" coÂś sÂłyszaÂłem, ale niestety jeszcze nie oglÂądaÂłem - trzeba wiĂŞc bĂŞdzie nadrobiĂŚ zalegÂłoÂści  
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #113 : Grudzień 30, 2010, 09:39:28 »

A ja oglÂądaÂłem wczoraj coÂś lÂżejszego,
film z gatunku filmĂłw ÂświÂątecznych,
film rodzinny, film dramat,
film jak piĂŞkne marzenie senne,
opowiadajÂący o sile przyciÂągania siĂŞ ludzi i sile pasji,
akurat w tym filmie pasji do muzyki, film wypeÂłniony muzykÂą:
TVP1  20: 25 film „August Rush”

Wczoraj oglÂądaÂłem teÂż reportaÂż o
niepeÂłnosprawnej narciarce Katarzynie Rogowiec:
TVP KrakĂłw 19: 00
Film z przesÂłaniem, Âże niepeÂłnosprawni to tacy sami ludzie
jak "peÂłnosprawni" i trzeba im udostĂŞpniĂŚ normalne miejsce
w spoÂłeczeĂąstwie i kaÂżdy powinien o to walczyĂŚ
bo ka¿dego mo¿e spotkaÌ w³asna niepe³nosprawnoœÌ.

pozdrawiam          
               Marek
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #114 : Grudzień 30, 2010, 12:13:38 »

Nie wiem kozio³ku czy czyta³eœ ksi¹¿kê Anny Bojarskiej "PiêÌ œmierci" jeden z rozdzia³ów poœwiêcony
jest wÂłaÂśnie Âśmierci Robespierre'a i okolicznoÂściom ktĂłre jÂą poprzedziÂły.Autorka opisuje tam moment
gdy wĂłz wiozÂący Robespierre'a na gilotynĂŞ przejeÂżdzaÂł koÂło domu rodziny ktĂłra uÂżyczyÂła mu goÂściny
i opiekowaÂła siĂŞ nim podczas caÂłego jego pobytu w ParyÂżu.Poprzedniego dnia tÂłum oblaÂł Âściany i
drzwi krwiÂą zwierzĂŞcÂą. Ale R. o tym nie wiedziaÂł i pewnie pomyÂślaÂł Âże ci tak serdeczni dla niego
ludzie zostali zabici. MusiaÂła to byĂŚ ciĂŞÂżka dla niego chwila.
Ksi¹¿kê polecam. S¹ tam równie¿ rozdzia³y o œmierci Koœciuszki, Wilde'a, Cwietajewej i Ognia.

kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #115 : Grudzień 30, 2010, 19:10:20 »

film rodzinny, film dramat,
film jak piĂŞkne marzenie senne,
opowiadajÂący o sile przyciÂągania siĂŞ ludzi i sile pasji,
akurat w tym filmie pasji do muzyki, film wypeÂłniony muzykÂą:

Marco..wczoraj równie¿ ogl¹da³em "Augusta Rusha" - ca³kiem dobry film..pocz¹tkowo trochê niewyrazny, jednak w miarê rozkrêcania wszystko zaczê³o siê uk³adaÌ w spójn¹ ca³oœÌ, tworz¹c zgrabn¹ fabu³ê. Ogólnie muzyka - ciekawa, wiolonczelistka - super..gitarzysta ujdzie Chichot . Natomiast Robin Wiliams zaprezentowa³ siê tym razem jako postaÌ wybitnie negatywna..(chyba coœ nowego), bo zawsze kojarzy³em tego aktora z przesympatycznym belfrem ze "Stowarzyszenia umar³ych poetów"..
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #116 : Grudzień 30, 2010, 20:50:25 »

Nie wiem kozio³ku czy czyta³eœ ksi¹¿kê Anny Bojarskiej "PiêÌ œmierci" jeden z rozdzia³ów poœwiêcony
jest wÂłaÂśnie Âśmierci Robespierre'a i okolicznoÂściom ktĂłre jÂą poprzedziÂły.Autorka opisuje tam moment
gdy wĂłz wiozÂący Robespierre'a na gilotynĂŞ przejeÂżdzaÂł koÂło domu rodziny ktĂłra uÂżyczyÂła mu goÂściny
i opiekowaÂła siĂŞ nim podczas caÂłego jego pobytu w ParyÂżu.Poprzedniego dnia tÂłum oblaÂł Âściany i
drzwi krwiÂą zwierzĂŞcÂą. Ale R. o tym nie wiedziaÂł i pewnie pomyÂślaÂł Âże ci tak serdeczni dla niego
ludzie zostali zabici. MusiaÂła to byĂŚ ciĂŞÂżka dla niego chwila.
Ksi¹¿kê polecam. S¹ tam równie¿ rozdzia³y o œmierci Koœciuszki, Wilde'a, Cwietajewej i Ognia.

"Piêciu œmierci" niestety nie czyta³em Teresko, ale z tego co tu piszesz wydaje siê byÌ ciekaw¹ "ksi¹¿eczk¹", wiêc trzeba bêdzie kiedyœ na ni¹ trafiÌ (o ile znajdzie siê w tych "gigantycznych" zbiorach naszej Biblioteki Miejskiej Chichot)
Tak Ci szczerze powiem - trochê ¿al mi tego R. (za ma³o jest bowiem zróde³, aby t¹ w sumie te¿ tragiczn¹ postaÌ, tak jednoznacznie oceniaÌ..). Myœlê, ¿e w gruncie rzeczy nie by³ to do koùca "z³y" cz³owiek..po prostu w pewnym momencie zb³¹dzi³, uleg³ wp³ywowi chwili która wynios³a go na sam szczyt (by po krótkiej chwili spaœÌ z owego szczytu na samo dno), zgubi³a go ¿¹dza w³adzy - któr¹ na krótko zach³ysn¹³ siê w stosunkowo m³odym wieku..(nie dotyczy to zreszt¹ jedynie jego - rewolucjê "zrobili" m³odzi ludzie) Tak wiêc postaÌ z ca³¹ pewnoœci¹ z³o¿ona. Z jednej strony wspania³y mówca, inteligentny, niewiarygodnie skromny, "cnotliwy", a wrêcz ascetyczny - do koùca mieszkaj¹cy w wynajmowanym malutkim pokoiczku..Z drugiej zaœ.."nieprzekupny", podejrzliwy, okrutny, niemi³osierny.. Chichot
S¹dzê te¿, ¿e chyba niesprawiedliwym jest zrzucanie ca³ej odpowiedzialnoœci do jednego "worka" z napisem Robespierre..by³ on pod wp³ywem (ulega³ wp³ywom) chorego z ambicji m³odzika Saint-Justa, który prawdopodobnie jako jeden z najbli¿szych wspó³pracowników ingerowa³ w wiêkszoœÌ jego postanowieù (je¿eli tak by³o w istocie..to tym samym obraz R. móg³ w istocie wyg³¹daÌ nieco inaczej)..
Szkoda mi te¿ trochê jego m³odszego (o 5 lat) brata Augustyna - dwóch rodzonych braci gin¹cych niemal w tym samym momencie, to dopiero tragedia..oczywiœcie z czysto ludzkiego punktu widzenia. A to w koùcu po czêœci dziêki Augustynowi, ma³o znany wówczas kapitan Buonaparte (po Tulonie) otrzyma³ awans na genera³a brygady i dowództwo artylerii. Byli ponadto przyjació³mi, a nawet "spryciarz" Korsykanin nawi¹za³ romansik z by³¹ jego kochank¹..Wszystko to potem mog³o go drogo kosztowaÌ, jednak w tej burzliwej epoce gdzie czas p³yn¹³ z prêdkoœci¹ mongolskiej strza³y, szybko o tych zwi¹zkach z jakobinami zapomniano..

PS. Cholercia..np "mongo³ów" do tej pory uwaÂża siĂŞ za barbarzyĂącĂłw gdyÂż tysiÂącami Âścinali gÂłowy..a tu wychodzi na to, Âże nie tylko oni tak czynili.. Chichot  
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #117 : Grudzień 30, 2010, 23:42:56 »

Zmiana epoki i klimatu.."Imiê ró¿y" z Seanem Connery..
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #118 : Grudzień 31, 2010, 02:41:01 »

O la la... Bez ponownego obejrzenia pamietam tak sobie... Ale najpierw byÂła ksi¹¿ka Umberto Eco, dla mnie rewelacyjna
(wyd. polskie 1987 r.). PoczÂątek XIV wieku, tajemnicze opactwo, mnisi, biblioteka (prawie w roli g³ównej!), inkunabuÂły, wÂątek kryminalny, teologiczny i inne ...  caÂła genialnie skonstruowana  pozorna gmatwanina... Ksi¹¿kĂŞ mam stale pod rĂŞkÂą, podobnie jak "Sto lat samotnoÂści" Garcii Marqueza, czego chyba jeszcze nikt nie sfilmowaÂł... Sam Umberto Eco - w czasach braku autorytetĂłw jeden z niewielu autentycznych autorytetĂłw i myÂślicieli naszej trudnej epoki.
Film wówczas zrobi³ na mnie wra¿enie "gorsz¹ce", gdy¿ znacznie odbiega³ od ksi¹¿ki wyci¹gaj¹c g³ównie w¹tek kryminalny.
A w mojej Ăłwczesnej ocenie - prawie dyskwalifikacja.   Chichot
Ciekawe, jak rozwinie siĂŞ nasz wÂątek...  Co? 

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #119 : Grudzień 31, 2010, 03:32:41 »

(...), film wypeÂłniony muzykÂą:

Wczoraj oglÂądaÂłem teÂż reportaÂż o
niepeÂłnosprawnej narciarce Katarzynie Rogowiec:
TVP KrakĂłw 19: 00
Film z przesÂłaniem, Âże niepeÂłnosprawni to tacy sami ludzie
jak "peÂłnosprawni" i trzeba im udostĂŞpniĂŚ normalne miejsce
w spoÂłeczeĂąstwie i kaÂżdy powinien o to walczyĂŚ
bo ka¿dego mo¿e spotkaÌ w³asna niepe³nosprawnoœÌ.

Nie oglÂądaÂłam, Aro, tego filmu; widziaÂłam jego reklamy i jakos przeszedÂł... Czy Robin WIlliams nie poszedÂł aby na ÂłatwiznĂŞ?
Ja teÂż go pamiĂŞtam ze "Stowarzyszenia" i innych dobrych filmĂłw. Tak jak Tom Hanks, nie braÂł negatywnych rĂłl.
Tom Hanks chyba siĂŞ nadal dobrze trzyma...

Natomiast co do niepeÂłnosprawnych,   to temat jest mi zawsze bliski i ze wzruszeniem i chĂŞtnie ogladam
reporta¿e, filmy i in. Od wielu lat mam przyjazne kontakty z ró¿nymi osobami o róznym stopniu uposledzenia
 - to przepiĂŞkne istoty o duÂżej wraÂżliwoÂści. PiĂŞkny temat. 
Pamietasz moÂże "Moja lewÂą stopĂŞ"?  A Christopher Reeve? - Superman, ktĂłry ulegÂł ciĂŞÂżkiemu wypadkowi,
a mimo to nie poddawaÂł sie i zagraÂł niejako siebie w filmie, ktĂłrego tytuÂłu teraz nie pomnĂŞ...

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 36   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers black-for neder-live paktprzyjazni kalinowatyper