Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
Ogadywanie po konkursie
Strony:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
...
10
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Ogadywanie po konkursie (Przeczytany 70720 razy)
fille007
Ekspert
Odp: Tymczasowy
«
Odpowiedz #75 :
Październik 22, 2015, 13:01:35 »
Cytat: Mozart Październik 21, 2015, 01:03:01
Nasz Szymon na rĂłwni z Jurinicem, gorzej od Sziszkina?
Pat, ja tez tego kompletnie nie rozumiem. Powiem szczerze, ¿e e-molla Jurinicia wy³¹czy³am w po³owie
Allegro maestoso
Ale aÂż tak hardcorowego wpisu chyba bym nie miaÂła serca popeÂłniĂŚ
(z forum strony
http://pl.chopincompetition2015.com/
). Autor - sÂądzÂąc po nazwisku - jest najprawdopodobniej Serbem:
Autor: FilipStankovic Data utworzenia: 19.10.2015 13:20:43
I'll state this once again: jury should NOT have let Aljosa through to the finals. It was a disgrace not just to the other participants, but to all the pianists around the world trying to achieve some level of professionalism, because, and I know I'm not the only one who thinks this, his performance in the third round was catastrophic.In all of the rounds, actually. Or did some other rules and regulations and standards apply to him? What should the people who listen to this competition think about what it takes to go through to the finals? Slower etudes? Wrong notes everywhere? Hard, unrefined sound, with no form whatsoever? Or was it the lack of technique? What was the criteria in considering his performance? What made you choose him over somebody else? I will never understand this, I am speechless. What is the point then of all of this competing? To crush someone else's dream just to let THAT guy through? He did not deserve this, and no acknowledgement to some other participant in form of audience prize is going to fix things. This year's edition was, by far, the worse in history. Letting this guy through will always be considered as a scandal, and a disgrace.
Amo la musica sopra tutte le arti
fille007
Ekspert
Odp: Ogadywanie po konkursie
«
Odpowiedz #76 :
Październik 22, 2015, 13:09:30 »
Szymon Nehring zostaÂł laureatem Nagrody PublicznoÂści:
http://pl.chopincompetition2015.com/news/33b74104-5b90-456f-8597-55870f25fe7d
Bardzo siĂŞ cieszĂŞ, chociaÂż - bĂŞdĂŞ z Wami szczera
- gÂłosowaÂłam na Georgijsa
<3
Amo la musica sopra tutte le arti
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #77 :
Październik 22, 2015, 13:49:41 »
Jakby komuÂś byÂło maÂło koncertu F. Chopina (szczegĂłlnie f-moll) to zapraszam do Koszalina. 6-tego listopada w Naszej Filharmonii:
RafaÂł KÂłoczko dyrygent
Adam Wodnicki fortepian
Orkiestra Filharmonii KoszaliĂąskiej
Bedøich Smetana Uwertura do opery „Sprzedana narzeczona”
Fryderyk Chopin II koncert fortepianowy f-moll op. 21
Piotr Czajkowski II symfonia c-moll op. 17
Ja na pewno siĂŞ wybiorĂŞ i jakby ktoÂś z "Naszej Rodziny" tu przyjechaÂł byÂłoby mi niezmiernie miÂło...
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #78 :
Październik 22, 2015, 15:42:47 »
Cytat: Aleksias Październik 22, 2015, 04:30:53
Wczoraj w nocy jechaÂłam pociÂągiem przez uÂśpiony kraj ... te trzy tygodnie z pewnoÂściÂą wyszÂły nam wszystkim na zdrowie. Mnie na pewno
Asiu, sisterko w tak wielu sprawach, tematach. SpaÂłam dziÂś prawie do poÂłudnia, zasÂłuÂżonym snem sprawiedliwego i ÂśniÂło mi siĂŞ, Âże Bydgoszcz znajduje siĂŞ zaledwie 40 kilometrĂłw od W-wy...
Rodzina, jak wiadomo, moÂże siĂŞ powiĂŞkszyĂŚ
Po cichutku zosta³am misjonarzem i gdzie siê da, przemycam. Wrzuci³am linka na stronê na FB, odezwa³o siê kilka osób, które gor¹co zapraszam do logowania i wspólnych lamentów nad minionym œwiêtem. Z kim bym nie rozmawia³a, a sporo ludzi wokó³ mnie,
nawijam
o konkursie i interlokutorzy nadzwyczaj chĂŞtnie podejmujÂą temat. A ja odkrywam w ludziach wielki zapaÂł i chĂŞĂŚ rozpoznania tematu
muzyka klasyczna
czy
Chopin
. Na miÂłoÂśnikĂłw konkursu chopinowskiego natknĂŞÂłam siĂŞ w szeroko rozumianym Âśrodowisku filmowym. Z jednym ze znajomych prowadziÂłam mailowo wymianĂŞ zdaĂą na temat konkursu, nie dajÂąc rady namĂłwiĂŚ go do uczestniczenia na forum. TakÂże w realu w czasie konkursu namĂłwiÂłam innego znajomego do wspĂłlnego sÂłuchania na dwa telefony komĂłrkowe i dwie pary sÂłuchawek koncertu e-moll live z filharmonii. SpodobaÂło mu siĂŞ, wyÂłapywaÂł poszczegĂłlne instrumenty z orkiestry, po czym stwierdziÂł, Âże
ten wczeÂśniejszy utwĂłr byÂł lepszy
. Zdziwi³ siê, ¿e to jednak jest jeden utwór. Ach, te maks trzyminutowe piosenki z radia... Nie o wszystkim mogê tu napisaÌ, ale wierzcie mi, mia³am nadzwyczaj wiele okazji do bie¿¹cego komentowania konkursu z "obcymi" spoza naszego forum, zw³aszcza jedna z takich rozmów utkwi mi do¿ywotnio w pamiêci. Nigdy nie wiadomo, co siedzi we wnêtrzu przypadkowego cz³owieka obok.
Co do obgadywania, to z kim bym nie rozmawiaÂła, kaÂżdy byÂł ÂświĂŞcie przekonany, Âże Julian jest kobietÂą.
Nie zauwa¿y³am Chorwata na og³oszeniu wyników, by³? Osokins sta³ w g³êbi i stroi³ miny.
Co z Szyszkinem, wie ktoÂś?
Yundi w trakcie konkursu wzi¹³ œlub.
Kiedy jakiÂś koncert Nehringa, bym poszÂła.
Bodziu, do Koszalina jednakowoÂż za daleko, wszak to dwa razy dalej niÂż do Bydgoszczy, ale jeÂśli bĂŞdziesz w stolicy, daj znaĂŚ
Pamiêtajcie, ¿e te karnety, które zamierzacie nabywaÌ na 2020 zaczn¹ sprzedawaÌ JU¯ na pocz¹tku 2019, trzeba zachowaÌ czujnoœÌ i klucz do skarbonki z przeznaczonymi na ten cel funduszami nosiÌ blisko serca.
«
Ostatnia zmiana: Październik 22, 2015, 15:46:15 wysłane przez xbw
»
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #79 :
Październik 23, 2015, 10:43:44 »
Sympatyczny artykuÂł przypominajÂący 4 wielkie gwiazdy Konkursu. Jeszcze z wieĂączÂącym go pytaniem:
Who's next
?
http://culture.pl/en/article/4-winners-of-the-chopin-competition-who-became-superstars
Pollini miaÂł tylko 18 lat, byÂł najmÂłodszy z 89 uczestnikĂłw. Kiedy wygraÂł VI edycjĂŞ konkursu w 1960 r. Arthur Rubinstein, ktĂłry byÂł wtedy czÂłonkiem jury, stwierdziÂł:
(…)
ten chÂłopak gra lepiej niÂż ktokolwiek z nas, jurorĂłw
.
Martha - zdobyÂła sÂławĂŞ jednego z najbardziej buntowniczych i kapryÂśnych artystĂłw:) Nigdy nie wiadomo, kiedy wyjdzie na scenĂŞ, czy nie zmieni programu, i czy w ogĂłle przyjedzie
Jednak na kaÂżdy jej wystĂŞp wszyscy czekajÂą z zapartym tchem, bo jest teÂż jednÂą z najsÂłynniejszych pianistĂłw Âświata.
Zimerman w 1975 r. byÂł najmÂłodszym pianistÂą, ktĂłry zdobyÂł pierwszÂą nagrodĂŞ razem z nagrodami specjalnymi za najlepsze wykonanie poloneza i mazurkĂłw.
Blechacz zrobi³ na jury takie wra¿enie, ¿e nie doœÌ ¿e zgarn¹³ wszystkie nagrody, to nie przyznali nikomu drugiego miejsca:)
Teraz czas na Seong-Jina
«
Ostatnia zmiana: Październik 23, 2015, 11:04:43 wysłane przez Aleksias
»
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #80 :
Październik 23, 2015, 11:36:51 »
GÂłosowanie jurorĂłw :
http://pl.chopincompetition2015.com/news/2067eb4c-6556-4304-ac84-072a54ab58dc
Na razie rzuciÂła mi siĂŞ w oczy niska punktacja Philippe'a Entremonta dla zwyciĂŞzcy.
«
Ostatnia zmiana: Październik 23, 2015, 11:39:02 wysłane przez TeresaGrob
»
http://www.franzschubert.pl/
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #81 :
Październik 23, 2015, 14:58:01 »
Koszenie konkurencji?
No, ale siĂŞ nie udaÂło
Ciekawie zobaczyÌ, jak ró¿nie im siê podoba³o:) I porównaÌ siê do jurorskich gustów. Ja fina³ punktowa³am mniej wiêcej jak Janusz Olejniczak:).
«
Ostatnia zmiana: Październik 23, 2015, 15:22:28 wysłane przez Aleksias
»
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #82 :
Październik 23, 2015, 16:10:37 »
RH i Osokins live w Radiu Merkury w poniedziaÂłek 26.10 o 19.00.
http://www.radiomerkury.pl/informacje/muzyczne/hamelin-i-osokins-zagraja-w-poznaniu.html
"W repertuarze znajdÂą siĂŞ Koncerty e -moll i f-moll Fryderyka Chopina. BiletĂłw na koncert juÂż nie ma"
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #83 :
Październik 23, 2015, 16:13:29 »
Cytat: xbw Październik 23, 2015, 16:10:37
"W repertuarze znajdÂą siĂŞ Koncerty e -moll i f-moll Fryderyka Chopina. BiletĂłw na koncert juÂż nie ma"
Czemu nie jestem zdziwiona?
«
Ostatnia zmiana: Październik 23, 2015, 16:15:05 wysłane przez Aleksias
»
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #84 :
Październik 23, 2015, 17:33:44 »
RH bĂŞdzie rozchwytywany z tym swoim jedynym "f", dopĂłki pozostali finaliÂści nie wprowadzÂą go do repertuaru, bo na razie "e" mamy, nie powiem, Âże przesyt, ale akurat.
WidzĂŞ nieustannie twarzyczkĂŞ Kate i rĂŞce Erica, a w tle Olof...
Nadrabianie zaleg³oœci ruszy³o chyba u wszystkich z galopa. Miêdzy innymi pójdê do kuchni i nareszcie coœ ugotujê, oprócz wody na herbatê (w porywach kawê), do tego ob³o¿y³am siê ksi¹¿kami, bo s³uchanie czytelnictwu nie sprzyja. Powoli wyzbywam siê nawyku w³¹czania odbiorników o 9.50, o 17.50. S³uchawkom
komĂłrkowym
piêknie podziêkowa³am, ale nawyku w³¹czania Dwójki o ka¿dej porze dnia i nocy ju¿ chyba nie wykorzeniê, bo i po co?
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #85 :
Październik 23, 2015, 19:15:40 »
Cytat: bartus Październik 23, 2015, 18:42:23
Opanujcie sie z tymi nowymi tematami.
Zaczynam odbierac to wszystko jako chaos.
Bartusie, entropia wszechÂświata wzrasta, nieuporzÂądkowanie narastajÂące wkradÂło siĂŞ tu zgodnie z prawami fizyki
A praktycznie teÂż jestem za jednym wÂątkiem pokonkursowych wraÂżeĂą, pĂłki nie wyciszÂą siĂŞ najsilniejsze emocje, a potem Âżycie zweryfikuje, o kim chcemy najczĂŞÂściej pisaĂŚ.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #86 :
Październik 23, 2015, 19:23:07 »
co oznacza literka s w arkuszu ocen?
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #87 :
Październik 23, 2015, 19:26:39 »
Chaos zawsze wygra z porzÂądkiem, bo jest lepiej zorganizowany
Ale powa¿nie; jako produkt chwilowej próby organizacji w morzu chaosu w pe³ni rozumiem potrzebê walki z entropi¹; jednak jak na razie w naszym uw¹tkowieniu dostrzegam raczej pewien porz¹dek. Mamy jeden w¹tek g³ówny o wszystkim, co przyniesie pokonkursowy wiatr, oraz kilka w¹tków personalnych obrazuj¹cych dokonania najbardziej, powiedzmy, wyrazistych finalistów:) To nie wydaje siê póki co zbyt wielkim rozmno¿eniem:)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #88 :
Październik 23, 2015, 19:27:10 »
Cytat: Casablanka Październik 23, 2015, 19:23:07
co oznacza literka s w arkuszu ocen?
Student
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #89 :
Październik 23, 2015, 21:01:36 »
Cytat: TeresaGrob Październik 23, 2015, 11:36:51
GÂłosowanie jurorĂłw :
http://pl.chopincompetition2015.com/news/2067eb4c-6556-4304-ac84-072a54ab58dc
Na razie rzuciÂła mi siĂŞ w oczy niska punktacja Philippe'a Entremonta dla zwyciĂŞzcy.
Przy wysokiej ocenie Szyszkina. Why? Muszê to sobie postudiowaÌ. Zw³aszcza etap, w którym odpad³ Krzysiu Ksi¹¿ek.
Strony:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
...
10