Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
Ogadywanie po konkursie
Strony:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...
10
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Ogadywanie po konkursie (Przeczytany 69283 razy)
anelik
Ekspert
Odp: Ogadywanie po konkursie
«
Odpowiedz #60 :
Październik 21, 2015, 21:46:23 »
Cytat: ewa578 Październik 21, 2015, 21:21:53
NASZPANODWSZYSTKIEGO przecudny!!! UcaÂłuj go ode mnie!
Oj przepraszam CiĂŞ EwuÂś ale raczej nie. Nie jestem pewna czy ma w domu coÂś tak awangardowego jak szczoteczka do zĂŞbĂłw.
Za to jest naprawdĂŞ porzÂądnym czÂłowiekiem.
CytujÂąc go dalej:
"16 lat mo chÂłopina, jeszcze mu siĂŞ na podoÂłku bawiĂŚ" to o Yke.
O Eriku i Kate " Pani kochano ta Ameryka tako bogato a chÂłopoka i dziouche o zupie z lebiody czymaĂŚ muszom. Takie chude."
"Tyn nasz tako weÂłne mo na gÂłowie, Âże niejedna owca ni ma. Ale jak siĂŞ za klawisze weÂźnie to moc czuĂŚ. Musi ta moc w ty weÂłnie siedzieĂŚ." - to o Szymku
I wreszcie "Tyle sie na tym stoÂłku usiedzioÂł, Âże se tako wielko d... wysiedzioÂł. Ino Âże gro, aÂż siĂŞ w czÂłowieku tchawica zatyko". To - o zgrozo - o RH
Napisa³am j.w. a potem zacz¹³ graÌ Erik, wy³¹czy³ mnie i zapomnia³am wys³aÌ. Ch³opiec jest poet¹ fortepianu. A ostatni dŸwiêk uderzy³ kantem d³oni. Cudny.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #61 :
Październik 21, 2015, 21:58:13 »
Cytat: anelik Październik 21, 2015, 21:46:23
Oj przepraszam CiĂŞ EwuÂś ale raczej nie. Nie jestem pewna czy ma w domu coÂś tak awangardowego jak szczoteczka do zĂŞbĂłw.
Za to jest naprawdĂŞ porzÂądnym czÂłowiekiem.
CytujÂąc go dalej:
"16 lat mo chÂłopina, jeszcze mu siĂŞ na podoÂłku bawiĂŚ" to o Yke.
O Eriku i Kate " Pani kochano ta Ameryka tako bogato a chÂłopoka i dziouche o zupie z lebiody czymaĂŚ muszom. Takie chude."
"Tyn nasz tako weÂłne mo na gÂłowie, Âże niejedna owca ni ma. Ale jak siĂŞ za klawisze weÂźnie to moc czuĂŚ. Musi ta moc w ty weÂłnie siedzieĂŚ." - to o Szymku
I wreszcie "Tyle sie na tym stoÂłku usiedzioÂł, Âże se tako wielko d... wysiedzioÂł. Ino Âże gro, aÂż siĂŞ w czÂłowieku tchawica zatyko". To - o zgrozo - o RH
Napisa³am j.w. a potem zacz¹³ graÌ Erik, wy³¹czy³ mnie i zapomnia³am wys³aÌ. Ch³opiec jest poet¹ fortepianu. A ostatni dŸwiêk uderzy³ kantem d³oni. Cudny.
Wiejszczyzne opanowalas bardzo dobrze Elu.
Nie jestem pewny, czy tego samego zdania jest ten obsmiewany przez Ciebie NPDW.
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #62 :
Październik 21, 2015, 22:03:18 »
MuszĂŞ wrĂłciĂŚ do Wiecha, wieki go nie czytaÂłam! O ile pamiĂŞtam, teÂż komentowaÂł KCH!
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #63 :
Październik 21, 2015, 22:19:28 »
Ja go wcale nie obœmiewam. To bardzo dobry i porz¹dny cz³owiek, nawet jeœli ma³o higieniczny. A za jego komentarzami, zw³aszcza tymi dotycz¹cymi polityki, przepadam. Cechuje je wyj¹tkowa trafnoœÌ. Wyg³aszane s¹ gwar¹, która zreszt¹ tak¿e zupe³nie mi nie przeszkadza. Przeszkadza chyba Tobie, jeœli mówisz o niej "wiejszczyzna". Mam mnóstwo znajomych, którzy godaj¹ po œl¹sku, co jako przejaw pielêgnowania tradycji szanujê, nawet jeœli czasem muszê poprosiÌ o przek³ad. Zacytowa³am zaœ NASZEGOPANAODWSZYSTKIEGO w oryginale wcale nie dlatego, ¿eby go obœmiaÌ, lecz dlatego, ¿e jego teksty pozbawione zaœpiewu gwarowego nie mia³yby zupe³nie wyrazu i pozbawione by³yby pikanterii.
Czemu Ty Bartus tak ³atwo Ÿle os¹dzasz ludzi? Jest du¿a ró¿nica pomiêdzy wyœmiewaniem siê z kogoœ i ¿artowaniem na jego temat. Ale jutro przeka¿ê NPOW i ca³uski od Ewy i wyraz Twojej o niego troski.
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #64 :
Październik 21, 2015, 22:26:36 »
Oj, bardzo proszĂŞ Elu, nie proszĂŞ CiĂŞ przecieÂż o rzeczywiste caÂłowanie!
Uwielbiam wszelkie gwary, ÂślÂąskÂą zaÂś szczegĂłlnie, choĂŚ bardzo czĂŞsto potrzebujĂŞ tÂłumacza. PamiĂŞtam, jako dziecko poszÂłam do sklepu w Gliwicach i nic! nie zrozumiaÂłam.
Mam na ÂŚlÂąsku bardzo bliskÂą rodzinĂŞ, wiĂŞc czĂŞsto miaÂłam okazjĂŞ sÂłuchaĂŚ tego jĂŞzyka.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #65 :
Październik 21, 2015, 22:32:03 »
Fantastyczne, dziĂŞki, Elu
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #66 :
Październik 21, 2015, 22:43:35 »
Elu.
Facet smierdzi jest prymitywny, ale kochany i dowcipny.
Nie wiem. Mam mieszane uczucia.
Teraz, jak sie wytlumaczylas, to postaram sie zrozumiec na czym polego ten dowcip.
Cos w tym musi byc, skoro Patryk i Ewa sie zachwycili.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #67 :
Październik 21, 2015, 22:50:09 »
Cytat: bartus Październik 21, 2015, 22:43:35
kochany i dowcipny.
Dobrze go podsumowaÂłeÂś
Z pewnoÂściÂą brak mu wyrafinowania, ale ujmuje prostotÂą i bezpoÂśrednioÂściÂą. Gwara ÂślÂąska zawsze budzi mĂłj uÂśmiech
«
Ostatnia zmiana: Październik 21, 2015, 22:51:44 wysłane przez Mozart
»
Blog o muzyce:
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #68 :
Październik 21, 2015, 22:55:17 »
Ta gwara jest jakoœ sympatyczna sama w sobie, a z racji posiadania przyjació³ki w Katowicach zyska³am dodatkow¹ motywacjê i z przyjemnoœci¹ j¹ poznajê:)
To fascynuj¹ce, jak bogaty jest nasz jêzyk, przelewaj¹cy siê z g³ównego nurtu do tylu odnóg i strumyków:))
Co do genialnych postaci "naturszczykĂłw" - mamy w tym wzglĂŞdzie takÂże bogatÂą i piĂŞknÂą tradycjĂŞ. TakÂże w literaturze - choĂŚby fantastyczna "Konopielka", prĂłcz tego wÂłaÂśnie Wiech, warszawskie podwĂłrkowe ballady. To wszystko jest piĂŞkne takÂże wÂłaÂśnie dlatego, Âże jest zabawne:)
«
Ostatnia zmiana: Październik 21, 2015, 23:04:36 wysłane przez Aleksias
»
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #69 :
Październik 21, 2015, 22:59:19 »
Cytat: Mozart Październik 21, 2015, 22:50:09
Dobrze go podsumowaÂłeÂś
Z pewnoÂściÂą brak mu wyrafinowania, ale ujmuje prostotÂą i bezpoÂśrednioÂściÂą. Gwara ÂślÂąska zawsze budzi mĂłj uÂśmiech
Pat.
Nie wyciagaj dwoch slow z kontekstu.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #70 :
Październik 21, 2015, 23:00:12 »
a potem zacz¹³ graÌ Erik, wy³¹czy³ mnie i zapomnia³am wys³aÌ. Ch³opiec jest poet¹ fortepianu. A ostatni dŸwiêk uderzy³ kantem d³oni. Cudny.
Bardzo piĂŞknie prezentujÂą siĂŞ rĂŞce Erika grajÂącego, nie mogÂłam siĂŞ napatrzeĂŚ, jedyne w swoim rodzaju.
Powinien byĂŚ / czyli
ex aequo
. Co najmniej Âłamany na KaÂśkĂŞ.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #71 :
Październik 21, 2015, 23:01:58 »
Gra bez duszy.
Gra z pol-dusza.
Tak to slysze i koniec.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #72 :
Październik 21, 2015, 23:15:52 »
Cytat: bartus Październik 21, 2015, 22:59:19
Pat.
Nie wyciagaj dwoch slow z kontekstu.
Bart, nie Âśmiem siĂŞ nie zgadzaĂŚ. That's why
Blog o muzyce:
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #73 :
Październik 21, 2015, 23:35:54 »
Cytat: bartus Październik 21, 2015, 22:43:35
Elu.
Facet smierdzi jest prymitywny
Wiesz Bartus a o nim nawet nie moÂżna chyba powiedzieĂŚ, Âże jest prymitywny! MĂłwi, jak mĂłwi - ale tak wyniĂłsÂł z domu, gdzie byÂło gÂłodno, chÂłodno i brudno. MiaÂł w Âżyciu pod gĂłrĂŞ, pod wiatr i w deszczu a mimo to wyrwaÂł siĂŞ z warunkĂłw, w ktĂłrych ÂżyÂł na tyle, na ile mĂłgÂł, na ile byÂło mu dane. Zawsze kÂłania siĂŞ znajomym pierwszy, zawsze (!) otwiera przed kobietÂą drzwi i przepuszcza jÂą przed sobÂą. Zawsze dostrzeÂże, Âże boli kogoÂś gÂłowa, albo Âże niesie ciĂŞÂżkÂą torbĂŞ. W niedzielĂŞ w koÂściele ma zawsze garnitur - mniejsza o to, czy zupeÂłnie czysty - i krawat i "wyglancowane" choĂŚ sfatygowane buty. A przy oknie jego jednopokojowego mieszkania jest uchwyt, w ktĂłrym 11 listopada i na ÂświĂŞto polskiej flagi 2 maja ta flaga wisi. I sÂłucha Chopina!
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #74 :
Październik 22, 2015, 08:54:23 »
Asiu - przeniosÂłam siĂŞ z odpowiedziÂą tutaj, mimo Âże TwĂłj wczorajszy post znalazÂł siĂŞ w wÂątku finaÂłowym konkursu, ale pewnie i tak dalej kontynuowaĂŚ bĂŞdziemy tutaj.
PrzyszÂłam sobie do pracy - z nosem spuchniĂŞtym jak bulwa, kaprawymi oczkami, kaszlÂąca i niemĂłwiÂąca. Kawa nie pomogÂła. Konkursowych wiadomoÂści juÂż nie ma. I jeszcze usiÂłuje padaĂŚ. Deprecha! WiĂŞc zajrzaÂłam na KS i poczytaÂłam Ciebie. Dalej smarkam, kaszlĂŞ i chrypiĂŞ. Ale staÂło siĂŞ jaÂśniej, cieplej, moÂże nawet poczujĂŞ zapach kawy? DziĂŞki, Âże napisaÂłaÂś tak piĂŞknie.
Strony:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...
10