Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
Strony:
1
...
8
9
[
10
]
11
12
...
40
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina (Przeczytany 193703 razy)
niemuzyk
Nowy uÂżytkownik
Krzysztof
Odp: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
«
Odpowiedz #135 :
Październik 22, 2010, 21:12:38 »
JuÂż wiem, Âże tak. Ale to prawie powtĂłrka koncertu laureatĂłw.
bwv211
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #136 :
Październik 23, 2010, 13:03:36 »
A na II w tej chwili pan Dybowski o konkursie mówi: "jestem zaszokowany wynikiem, ale ¿eby by³a jasnoœÌ nic nie mam przeciwko Rosjance"
I ogĂłlnie sÂłychaĂŚ, Âże dalej z wynikiem nie moÂże siĂŞ pogodziĂŚ. Tu akurat go rozumiem, choĂŚ dalej uwaÂżam, Âże niektĂłre jego komentarze po ogÂłoszeniu wyniku byÂły nie na miejscu.
bwv211
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #137 :
Październik 23, 2010, 13:10:53 »
Jak tego s³ucham to myœlê sobie, ¿e jest taki moment kiedy nale¿y ju¿ opuœciÌ zas³onê milczenia i pogodziÌ siê z wynikiem w tym sensie, ¿e przestaje siê go ostro atakowaÌ. Przynajmniej w mediach. Uwa¿am, ¿e o wiele bardziej elegancki by³by teraz nacisk na chwalenie mo¿e niedocenionych pianistów, na tych najwiêkszych konkursu, na wspominanie pere³ek z innych etapów i zostawienie ju¿ tego I miejsca w spokoju. Teraz pan Dybowski uzasadnia wynik tym, ¿e w jury by³o wiele osób spoza Polski, które nie musz¹ kierowaÌ siê atmosfer¹ wokó³ konkursu...
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #138 :
Październik 23, 2010, 13:34:30 »
Nikt nie wymaga od nich kierowania siĂŞ atmosferÂą konkursu, tylko ideÂą konkursu, regulaminem i "duchem chopinowskim". Natomiast zgadzam siĂŞ z tym, co zostaÂło wyÂżej napisane. Nie ma sensu jeÂździĂŚ po Awdiejewej, natomiast trzeba zrobiĂŚ trochĂŞ dobrej prasy tym, ktĂłrzy wypadli Âświetnie, ale nie zdobyli uznania w oczach jury.
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #139 :
Październik 23, 2010, 15:14:42 »
Dzieù dobry znów. Wys³ucha³am Avdiejevej z Archiwum na stronie konkursu. Szuka³am ducha - nie materii, bo jest oczywiste, ¿e jest to dobra pianistka - i jeszcze raz nie znalaz³am. ByÌ mo¿e Sonata mia³a swoje dobre chwile. Pos³ucham jeszcze innych uczestników III etapu w tej produkcji - byÌ mo¿e oka¿e siê, ¿e wykonanie Rosjanki by³o najlepsze. Co zaœ do werdyktu. Dalej uwa¿am go za kuriozalny, choÌ oczywiœcie przyjê³am go do wiadomoœci. Rosjanka jest dobrym - œwietnym nawet rzemieœlnikiem, ale dla mnie raczej nie artyst¹. Chêtnie us³ysza³abym j¹ w innym repertuarze. ByÌ mo¿e twórczoœÌ innego kompozytora bardziej by j¹ uskrzydli³a a mnie zmieni³a optykê spojrzenia.
Dla rĂłwnowagi sÂłucham sobie Beethovena Koncert e-moll op. 73 - polecam.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #140 :
Październik 23, 2010, 15:42:17 »
W³aœnie tu jest problem. Jury uzna³o jej sonatê za najlepsz¹, i to siê powtarza. Natomiast moim zdaniem, i nie tylko moim, sonata akurat wysz³a jej bardzo przeciêtnie, przede wszystkim za spraw¹ zupe³nie - moim zdaniem - nietrafionej interpretacji czêœci trzeciej, któr¹ o klasê lepiej zagra³ - znów: jak dla mnie - Wakarecy. Mnie siê z kolei podoba³ jej koncert, aczkolwiek inni twierdz¹, ¿e akurat on jej nie wyszed³. Ona mia³a supermomenty, ale chyba zabrak³o jej tego wyrównanego poziomu wirtuozerii, jaki zaprezentowa³ Wunder. Natomiast nie odrzucam mo¿liwoœci udania siê na jej koncert, jeœli takowy bêdzie i jeœli uda mi siê nabyÌ bilet. Wiêcej - chêtnie bym poszed³, mam bowiem takie g³êbokie przeœwiadczenie, które chcia³bym empirycznie potwierdziÌ, ¿e Awdiejewa opuœci³a ten konkurs jako zdecydowanie lepsza pianistka ni¿ ta, któr¹ widzieliœmy na pocz¹tku. I myœlê, ¿e to te¿ jest spory plus konkursu.
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #141 :
Październik 23, 2010, 18:21:23 »
Niebieskooki uj¹³eœ sedno - mia³a dobre momenty. W³aœciwie we wszystkich utworach - poza Polonezem z II etapu, tego zar¿nê³a tempem i znów tym dziwnym rubato, które razi³o tak¿e w koncercie w I i II czêœci. Ale tak jak i Ty posz³abym na koncert. Z tym, ¿e z innym repertuarem.
skrzypczatka
Gość
«
Odpowiedz #142 :
Październik 23, 2010, 18:26:33 »
Cytat: anelik Październik 23, 2010, 18:21:23
i znĂłw tym dziwnym rubato, ktĂłre raziÂło takÂże w koncercie w I i II czĂŞÂści
dziwne rubato, to III . nie wiedziaÂłam co sie dzieje (ale na konc laureatĂłw byÂło znacznie lepiej). pierwsza 'miaÂła momenty' , a II byÂła piĂŞkna
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #143 :
Październik 23, 2010, 20:37:25 »
ale fajnie, logujĂŞ siĂŞ a tu wszyscy ÂśpiÂą
dobrze, Âże jednak jest takie sekretne miejsce...
(...gdzie nikt nas nie bĂŞdzie obraÂżaÂł)
Kochani poÂświĂŞĂŚcie trochĂŞ ze swojego czasu Leonorze Armellini... warto...
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #144 :
Październik 23, 2010, 20:49:48 »
Wszyscy ÂśpiÂą? Nieee.. wszyscy jeszcze sÂłuchajÂą!
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #145 :
Październik 24, 2010, 10:44:35 »
Leonorê Armellini obstawia³am od pierwszego etapu do fina³owej szóstki. Ma precyzjê uderzenia, piêknie prowadzi rêce. Emanuje z niej spokój i widz patrz¹c na ni¹ jest spokojny o jej grê - ¿adnych nerwowych ruchów, dr¿¹cych d³oni. Jest subtelna ale nie md³a. Poddaje siê ko³ysaniu muzyki Chopina, wiêc w tym co gra jest wiarygodna. Jej gra jest jak projektor - nie tylko s³yszy siê muzykê ale ta muzyka rodzi obrazy. Mam nadziejê, ¿e przyjedzie za piêÌ lat!
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #146 :
Październik 24, 2010, 10:51:43 »
przesÂłucham z przyjemnoÂściÂą
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #147 :
Październik 24, 2010, 10:55:07 »
Mnie podobaÂła siĂŞ gra Ukrainki Anny Fiedorowej. W ogĂłle ona zrobiÂła na mnie ogĂłlne wraÂżenie: spokojem, brakiem min (co i tak rozumiem, Âże pianiÂści nad tym nie panujÂą bo wiele uwagi poÂświĂŞcajÂą skupianiu siĂŞ na graniu) dlatego jeszcze wiĂŞksze dla niej uznanie.
pozdrawiam
Marek
skrzypczatka
Gość
«
Odpowiedz #148 :
Październik 24, 2010, 13:54:44 »
MĂłj kolega byÂł wczoraj na koncercie. Podobno Wunder nie zachwyciÂł wcale, za to Geniuszas tak!
+ w ramach ciekawostki:
Po koncercie kolega poszedÂł do Avdeevej (ktĂłra wyglÂądaÂła na bardzo zmĂŞczonÂą) by pogratulowaĂŚ i podziĂŞkowaĂŚ za chwile wzruszeĂą. RĂłwnieÂż podziĂŞkowaÂła i powiedziaÂła mu, Âże Âładnie mĂłwi po rosyjsku. Kolega podchwyciÂł temat i powiedziaÂł, Âże nie nie powinni z niÂą w tych duÂżych wywiadach rozmawiaĂŚ po angielsku. W tym momencie Yulianna spaliÂła buraka i ostroÂżnie dobierajÂąc sÂłowa rzekÂła: " Ale ja bardzo sÂłabo mĂłwiĂŞ po polsku"
. Kolega oczywiÂście wyjaÂśniÂł, Âże chodziÂło mu o to, Âże rozmawiaĂŚ z niÂą powinno siĂŞ wÂłaÂśnie po rosyjsku. Ona siĂŞ trochĂŞ poÂśmiaÂła, jeszcze raz jej pogratulowaÂł i to w zasadzie tyle.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #149 :
Październik 24, 2010, 14:17:19 »
Cytat: aro 49 Październik 24, 2010, 10:55:07
Mnie podobaÂła siĂŞ gra Ukrainki Anny Fiedorowej. W ogĂłle ona zrobiÂła na mnie ogĂłlne wraÂżenie: spokojem, brakiem min (co i tak rozumiem, Âże pianiÂści nad tym nie panujÂą bo wiele uwagi poÂświĂŞcajÂą skupianiu siĂŞ na graniu) dlatego jeszcze wiĂŞksze dla niej uznanie.
I dla mnie Anna byÂła zjawiskowa. Jej gra, interpretacja, jej uroda wszystko u niej razem tworzyÂło klimat szlachetnego szopenowskiego Âświata emocji, dÂźwiĂŞkĂłw i wraÂżeĂą. A gdy urodĂŞ kobiecÂą dopeÂłnia czar uprawiania wielkiej sztuki - Âświat staje siĂŞ lepszy sam w sobie. I dla mnie takim pozostanie dÂługo wraz z pamiĂŞciÂą o tej piĂŞknej, wraÂżliwej i chyba nieco skrzywdzonej przez konkursowe sito artystce.
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Strony:
1
...
8
9
[
10
]
11
12
...