Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 40   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina  (Przeczytany 193703 razy)
niemuzyk
Nowy uÂżytkownik
*

Krzysztof

« Odpowiedz #135 : Październik 22, 2010, 21:12:38 »

JuÂż wiem, Âże tak. Ale to prawie powtĂłrka koncertu laureatĂłw.
bwv211
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #136 : Październik 23, 2010, 13:03:36 »

A na II w tej chwili pan Dybowski o konkursie mówi: "jestem zaszokowany wynikiem, ale ¿eby by³a jasnoœÌ nic nie mam przeciwko Rosjance" I ogólnie s³ychaÌ, ¿e dalej z wynikiem nie mo¿e siê pogodziÌ. Tu akurat go rozumiem, choÌ dalej uwa¿am, ¿e niektóre jego komentarze po og³oszeniu wyniku by³y nie na miejscu.
bwv211
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #137 : Październik 23, 2010, 13:10:53 »

Jak tego s³ucham to myœlê sobie, ¿e jest taki moment kiedy nale¿y ju¿ opuœciÌ zas³onê milczenia i pogodziÌ siê z wynikiem w tym sensie, ¿e przestaje siê go ostro atakowaÌ. Przynajmniej w mediach. Uwa¿am, ¿e o wiele bardziej elegancki by³by teraz nacisk na chwalenie mo¿e niedocenionych pianistów, na tych najwiêkszych konkursu, na wspominanie pere³ek z innych etapów i zostawienie ju¿ tego I miejsca w spokoju. Teraz pan Dybowski uzasadnia wynik tym, ¿e w jury by³o wiele osób spoza Polski, które nie musz¹ kierowaÌ siê atmosfer¹ wokó³ konkursu...
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #138 : Październik 23, 2010, 13:34:30 »

Nikt nie wymaga od nich kierowania siĂŞ atmosferÂą konkursu, tylko ideÂą konkursu, regulaminem i "duchem chopinowskim". Natomiast zgadzam siĂŞ z tym, co zostaÂło wyÂżej napisane. Nie ma sensu jeÂździĂŚ po Awdiejewej, natomiast trzeba zrobiĂŚ trochĂŞ dobrej prasy tym, ktĂłrzy wypadli Âświetnie, ale nie zdobyli uznania w oczach jury.

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #139 : Październik 23, 2010, 15:14:42 »

DzieĂą dobry znĂłw. WysÂłuchaÂłam Avdiejevej z Archiwum na stronie konkursu. SzukaÂłam ducha - nie materii, bo jest oczywiste, Âże jest to dobra pianistka - i jeszcze raz nie znalazÂłam. ByĂŚ moÂże Sonata miaÂła swoje dobre chwile. PosÂłucham jeszcze innych uczestnikĂłw III etapu w tej produkcji - byĂŚ moÂże okaÂże siĂŞ, Âże wykonanie Rosjanki byÂło najlepsze. Co zaÂś do werdyktu. Dalej uwaÂżam go za kuriozalny, choĂŚ oczywiÂście przyjĂŞÂłam go do wiadomoÂści. Rosjanka jest dobrym - Âświetnym nawet rzemieÂślnikiem, ale dla mnie raczej nie artystÂą.  ChĂŞtnie usÂłyszaÂłabym jÂą w innym repertuarze. ByĂŚ moÂże twĂłrczoœÌ innego kompozytora bardziej by jÂą uskrzydliÂła a mnie zmieniÂła optykĂŞ spojrzenia.
Dla rĂłwnowagi sÂłucham sobie Beethovena Koncert e-moll op. 73 - polecam. 
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #140 : Październik 23, 2010, 15:42:17 »

WÂłaÂśnie tu jest problem. Jury uznaÂło jej sonatĂŞ za najlepszÂą, i to siĂŞ powtarza. Natomiast moim zdaniem, i nie tylko moim, sonata akurat wyszÂła jej bardzo przeciĂŞtnie, przede wszystkim za sprawÂą zupeÂłnie - moim zdaniem - nietrafionej interpretacji czĂŞÂści trzeciej, ktĂłrÂą o klasĂŞ lepiej zagraÂł - znĂłw: jak dla mnie - Wakarecy. Mnie siĂŞ z kolei podobaÂł jej koncert, aczkolwiek inni twierdzÂą, Âże akurat on jej nie wyszedÂł. Ona miaÂła supermomenty, ale chyba zabrakÂło jej tego wyrĂłwnanego poziomu wirtuozerii, jaki zaprezentowaÂł Wunder. Natomiast nie odrzucam moÂżliwoÂści udania siĂŞ na jej koncert, jeÂśli takowy bĂŞdzie i jeÂśli  uda mi siĂŞ nabyĂŚ bilet. WiĂŞcej - chĂŞtnie bym poszedÂł, mam bowiem takie g³êbokie przeÂświadczenie, ktĂłre chciaÂłbym empirycznie potwierdziĂŚ, Âże Awdiejewa opuÂściÂła ten konkurs jako zdecydowanie lepsza pianistka niÂż ta, ktĂłrÂą widzieliÂśmy na poczÂątku. I myÂślĂŞ, Âże to teÂż jest spory plus konkursu.

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #141 : Październik 23, 2010, 18:21:23 »

Niebieskooki uj¹³eœ sedno - mia³a dobre momenty. W³aœciwie we wszystkich utworach - poza Polonezem z II etapu, tego zar¿nê³a tempem i znów tym dziwnym rubato, które razi³o tak¿e w koncercie w I i II czêœci. Ale tak jak i Ty posz³abym na koncert. Z tym, ¿e z innym repertuarem.
skrzypczatka
Gość
« Odpowiedz #142 : Październik 23, 2010, 18:26:33 »

i znĂłw tym dziwnym rubato, ktĂłre raziÂło takÂże w koncercie w I i II czĂŞÂści

dziwne rubato, to III . nie wiedziaÂłam co sie dzieje (ale na konc laureatĂłw byÂło znacznie lepiej). pierwsza 'miaÂła momenty' , a II byÂła piĂŞkna
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #143 : Październik 23, 2010, 20:37:25 »

ale fajnie, logujĂŞ siĂŞ a tu wszyscy ÂśpiÂą  Chichot

dobrze, Âże jednak jest takie sekretne miejsce...

(...gdzie nikt nas nie bĂŞdzie obraÂżaÂł)

Kochani poÂświĂŞĂŚcie trochĂŞ ze swojego czasu Leonorze Armellini... warto...
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #144 : Październik 23, 2010, 20:49:48 »

Wszyscy ÂśpiÂą? Nieee.. wszyscy jeszcze sÂłuchajÂą!
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #145 : Październik 24, 2010, 10:44:35 »

LeonorĂŞ Armellini obstawiaÂłam od pierwszego etapu do finaÂłowej szĂłstki. Ma precyzjĂŞ uderzenia, piĂŞknie prowadzi rĂŞce.  Emanuje z niej spokĂłj i widz patrzÂąc na niÂą jest spokojny o jej grĂŞ - Âżadnych nerwowych ruchĂłw, dr¿¹cych dÂłoni. Jest subtelna ale nie mdÂła. Poddaje siĂŞ koÂłysaniu muzyki Chopina, wiĂŞc w tym co gra jest wiarygodna. Jej gra  jest jak projektor - nie tylko sÂłyszy siĂŞ muzykĂŞ ale ta muzyka rodzi obrazy.  Mam nadziejĂŞ, Âże przyjedzie za piĂŞĂŚ lat!
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #146 : Październik 24, 2010, 10:51:43 »

przesÂłucham z przyjemnoÂściÂą
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #147 : Październik 24, 2010, 10:55:07 »

Mnie podobaÂła siĂŞ gra Ukrainki Anny Fiedorowej. W ogĂłle ona zrobiÂła na mnie ogĂłlne wraÂżenie: spokojem, brakiem min (co i tak rozumiem, Âże pianiÂści nad tym nie panujÂą bo wiele uwagi poÂświĂŞcajÂą skupianiu siĂŞ na graniu) dlatego jeszcze wiĂŞksze dla niej uznanie.

pozdrawiam          
               Marek
skrzypczatka
Gość
« Odpowiedz #148 : Październik 24, 2010, 13:54:44 »

MĂłj kolega byÂł wczoraj na koncercie. Podobno Wunder nie zachwyciÂł wcale, za to Geniuszas tak!
+ w ramach ciekawostki:
Po koncercie kolega poszedÂł do Avdeevej (ktĂłra wyglÂądaÂła na bardzo zmĂŞczonÂą) by pogratulowaĂŚ i podziĂŞkowaĂŚ za chwile wzruszeĂą. RĂłwnieÂż podziĂŞkowaÂła i powiedziaÂła mu, Âże Âładnie mĂłwi po rosyjsku. Kolega podchwyciÂł temat i powiedziaÂł, Âże nie nie powinni z niÂą w tych duÂżych wywiadach rozmawiaĂŚ po angielsku. W tym momencie Yulianna spaliÂła buraka i ostroÂżnie dobierajÂąc sÂłowa rzekÂła: " Ale ja bardzo sÂłabo mĂłwiĂŞ po polsku"    . Kolega oczywiÂście wyjaÂśniÂł, Âże chodziÂło mu o to, Âże rozmawiaĂŚ z niÂą powinno siĂŞ wÂłaÂśnie po rosyjsku. Ona siĂŞ trochĂŞ poÂśmiaÂła, jeszcze raz jej pogratulowaÂł i to w zasadzie tyle.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #149 : Październik 24, 2010, 14:17:19 »

Mnie podobaÂła siĂŞ gra Ukrainki Anny Fiedorowej. W ogĂłle ona zrobiÂła na mnie ogĂłlne wraÂżenie: spokojem, brakiem min (co i tak rozumiem, Âże pianiÂści nad tym nie panujÂą bo wiele uwagi poÂświĂŞcajÂą skupianiu siĂŞ na graniu) dlatego jeszcze wiĂŞksze dla niej uznanie.

I dla mnie Anna byÂła zjawiskowa. Jej gra, interpretacja, jej uroda wszystko u niej razem tworzyÂło klimat szlachetnego szopenowskiego Âświata emocji, dÂźwiĂŞkĂłw i wraÂżeĂą. A gdy urodĂŞ kobiecÂą dopeÂłnia czar uprawiania wielkiej sztuki - Âświat staje siĂŞ lepszy sam w sobie. I dla mnie takim pozostanie dÂługo wraz z pamiĂŞciÂą o tej piĂŞknej, wraÂżliwej i chyba nieco skrzywdzonej przez konkursowe sito artystce.

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 40   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for silverstar twistedgamers animilkowo mini-land