Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 40   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina  (Przeczytany 188616 razy)
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #285 : Listopad 25, 2010, 16:47:13 »

Dwie krĂłtkie rozmowy z MarthÂą Argerich w dniu ogÂłoszenia wynikĂłw konkursu.

Newsweek: NajwiĂŞcej z nas miaÂło nadziejĂŞ, Âże zatriumfuje albo Wunder, albo Trifonow.
Martha Argerich: Tak? (robi nieodgadnionÂą minĂŞ) – Trifonow… (nachyla siĂŞ do mnie) – TeÂż bym wolaÂła. Przynajmniej ex aequo

http://www.newsweek.pl/artykuly/wydanie/1238/cudowne-dzieci,66863,1
Allegra
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #286 : Listopad 25, 2010, 17:07:13 »

Wywiad Dudusia bardzo fajny, taki podziemny.

Teraz nikt  z jurorĂłw sie nie przyznaje do Awdiejewej, a przecieÂż jakos te punkty nastukaÂła...

A Trifonow magiczny - wykonanie sonaty 4XI2010 w FN mnie urzek³o, wielki polonez równie¿ cudny. Gdyby tylko nie Klub GruŸlika siedz¹cy wokó³ mnie...
Tylko barkarola do mnie nie przemĂłwiÂła, ale nigdy nie przemawia - ja barkaroli nie rozumiem.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #287 : Listopad 25, 2010, 17:27:01 »

DuduÂś w ogĂłle jest fajny, tylko jak dla mnie, trochĂŞ za grzeczny, mimo wszystko. Ale teraz mam trochĂŞ cieplejsze uczucia w stosunku do Marthy, po tej pochwale Trifonowa. No i za to zdanie:

Martha Argerich: Oczywiœcie, ale jest coœ szczególnego w graniu Chopina w Polsce. WartoœÌ dodana o charakterze emocjonalnym. Coœ, czego nie mamy, graj¹c Schumanna w Niemczech, Czajkowskiego w Rosji.

A DaniiÂł odrabia homeworki w Cleveland i mimo zalegÂłoÂści przyleci do Polski by jeszcze raz zagraĂŚ dla nas Chopina. Okres bardzo przedÂświÂąteczny, ale moÂże znowu NASI tam bĂŞdÂą
Allegra
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #288 : Listopad 25, 2010, 17:34:15 »

Ja sie wybieram.
Czy wiadomo, jaki jest program? Pewnie zagraja e-molla, ale czy cos jeszcze z solistÂą?
Allegra
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #289 : Listopad 25, 2010, 17:37:32 »

Dwie krĂłtkie rozmowy z MarthÂą Argerich w dniu ogÂłoszenia wynikĂłw konkursu.

Newsweek: NajwiĂŞcej z nas miaÂło nadziejĂŞ, Âże zatriumfuje albo Wunder, albo Trifonow.
Martha Argerich: Tak? (robi nieodgadnionÂą minĂŞ) – Trifonow… (nachyla siĂŞ do mnie) – TeÂż bym wolaÂła. Przynajmniej ex aequo

http://www.newsweek.pl/artykuly/wydanie/1238/cudowne-dzieci,66863,1

Ale ex aequo z kim: z AwdiejewÂą? Ciekawe, kogo miaÂła na myÂśli.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #290 : Listopad 26, 2010, 09:44:42 »

Co? moÂże BoÂżanowa?
Ola83
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #291 : Listopad 26, 2010, 14:02:01 »

Czujê siê jakbym odkopa³a mamuta, na stronie TVP Kultura znalaz³am ca³¹ masê filmików ze studia konkursowego

http://www.tvp.pl/kultura/muzyka-powazna/chopin/xvi-konkurs-chopinowski/relacje-z-konkursu/studio-konkursowe-podsumowanie-iii-etapu/3025805
Dobrze, Âże mi to uÂświadomiÂłaÂś. ChociaÂż jak wczoraj tam zajrzaÂłam, to aÂż mnÂą zatrzĂŞsÂło na widok niektĂłrych twarzy (nabawiÂłam siĂŞ do nich dozgonnej chyba niechĂŞci).
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #292 : Listopad 30, 2010, 12:40:24 »

WrĂłciÂłam do sÂłuchania wykonaĂą konkursowych. Celowo zrobiÂłam sobie przerwĂŞ, bo baÂłam siĂŞ przesytu. SÂłucham jednak trochĂŞ inaczej - porĂłwnujÂąc. Na pierwszy ogieĂą poszÂła ballada f-moll w wykonaniu Awdiejewej i Fedorowej, ktĂłra polegÂła w II etapie nie wiedzieĂŚ czmu. I co wynikÂło z tego zestawienia. Oto tam, gdzie ma byĂŚ piano - u Fedorowej jest piano niemal idealne - subtelny, cichy dÂźwiĂŞk, doskonale jednak sÂłyszalny. Julianna doprowadzaÂła piano do takiego momentu, gdzie dÂźwiĂŞk - zwÂłaszcza jeÂśli byÂł ostatnim we frazie - byÂł ledwie slyszalny. Fedorowa pochyliÂła siĂŞ nad kaÂżdÂą nutÂą i kaÂżdÂą zagraÂła z zachowaniem jej metrum, u Awdiejewej zdarzaÂły siĂŞ niedograne dÂźwiĂŞki albo dÂźwiĂŞki, ktĂłrym nie pozwoliÂła wybrzmieĂŚ. Forte - u Ukrainki osadzone w klawiszach, "wpuszczone" w instrument, brzmiÂące peÂłnym dÂźwiĂŞkiem, u Rosjanki bywaÂło haÂłasem. ChoĂŚ w tej kwestii moÂżna zastanawiaĂŚ siĂŞ jak byÂło to sÂłyszalne na sali koncertowej. PiĂŞkna lewa rĂŞka u Anny, ktĂłra kreÂśliÂła pewnÂą, sÂłyszalnÂą frazĂŞ. U Julianny tego planu nie wyÂłapaÂłam.

Dlaczego nie przesz³a Fedorowa? Mam pretensjê do jury. I nawet nie chodzi o awans Awdiejewej ale np. Tysman. Jej wykonaù te¿ s³ucham od nowa. Nie wiem, co w jej grze dostrzegli jurorzy - ja ba³am siê momentami (np. w etiudzie), ¿e "nie dojedzie" do koùca utworu. Odnios³am wra¿enie, ¿e niedostatki techniczne powoduj¹ blokowanie siê rêki i co za tym idzie niemo¿noœÌ poradzenia sobie z tempem.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #293 : Listopad 30, 2010, 12:49:12 »

Tak, Aneliku, staÂło siĂŞ Âźle.
Gdy zÂło zadawane jest cierniem piĂŞknej kobiecie, caÂły Âświat oblekany jest sadzÂą…
Anna mogÂła byĂŚ AnnÂą tysiÂąca dni i jednym dÂłuÂżej. Ale nie jest i dziÂś juÂż nie bĂŞdzie. TysiÂąc dni wykradli. ZostaÂł tylko jeden – w moim sercu. W naszych sercach. MoÂże, to najczystsza nagroda?...

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #294 : Listopad 30, 2010, 15:20:43 »

TysiÂąca dni...zaraz kojarzy mi siĂŞ z szafotem.... tyle Âże w tym przypadku odbyÂło siĂŞ bez tysiÂąca dni.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #295 : Listopad 30, 2010, 15:35:24 »

TysiÂąca dni...zaraz kojarzy mi siĂŞ z szafotem.... tyle Âże w tym przypadku odbyÂło siĂŞ bez tysiÂąca dni.
dokÂładnie tak.

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #296 : Grudzień 02, 2010, 15:46:41 »

Bardzo ciekawa wypowiedÂź z forum TVP na ktĂłrÂą natrafiÂłem zupeÂłnie przypadkiem, bo przez google:

Pan "DĂŞbowe ucho" uraczyÂł forumowiczĂłw nastĂŞpujÂącym stwierdzeniem:

Jej kostium w stylu George Sand, fryzura itd. wszystko Âświadczy o tym, Âże dokÂładnie sobie przemyÂślaÂła swĂłj sposĂłb prezentacji Chopina. Podobno graÂła w sposĂłb bardzo skalkulowany i maÂło odkrywczy

W³aœciwie, po g³êbszym zastanowieniu - coœ w tym jest. Nigdy nie twierdzi³em, ¿e sposób gry Rosjanki jest niew³aœciwy ale jakoœ nie mia³em argumentów ¿eby to uzasadniÌ. Mo¿e rzeczywiœcie jej gra by³a poprowadzona od strony kobiecej, a dok³adniej od strony upodabniaj¹cej siê do muzy Chopina?
Allegra
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #297 : Grudzień 06, 2010, 15:32:18 »

WyczytaÂłam dziÂś, Âże Kola Chozjajnow ma polskiego menadÂżera, czyli nam nie zniknie z Polski. Cieszymy siĂŞ, prawda?

"Agencja Filharmonia is delighted to announce the signing of the representation of the talented young Russian pianist Nikolay KHOZYAINOV. Following very succesful performances at Chopin Piano Competition in Warsaw 2010... Nikolay will appear in recitals and will record the CD in 2011."
"GrudzieĂą 2010

Z wielk¹ przyjemnoœci¹ informujemy, ¿e reprezentujemy Nikolaya KHOZYAINOVA (Nikolaja Chozainowa). Mamy nadziejê skutecznie i m¹drze wspieraÌ tego m³odziutkiego, znakomitego, rosyjskiego pianistê w jego artystycznym rozwoju. O olbrzymim potencjale artystycznym artysty œwiadcz¹ jego kreacje na Konkursie Chopinowskim jak i póŸniejsze wystêpy entyzjastycznie przyjête przez publicznoœÌ i krytyków."
Ola83
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #298 : Grudzień 06, 2010, 20:44:42 »

Pewnie, ¿e siê cieszymy. On mi siê podoba³, chocia¿ nie do koùca we wszystkim. Mam nadziejê, ¿e to "skutecznie i m¹drze" (szczególnie "m¹drze"), to nie takie gadanie. On musi trochê jeszcze okrzepn¹Ì, ale to mo¿e byÌ bardzo ciekawy pianista.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #299 : Grudzień 07, 2010, 11:21:51 »

Odkrywam tego mÂłodzieĂąca na nowo dziĂŞki archiwum NIFC. Jego etiudy sÂą niesamowite, doskonaÂłe. Pani Kozubek wiedziaÂła co mĂłwi. CieszĂŞ sie, Âże bĂŞdziemy mogli oglÂądaĂŚ go w naszym kraju.
Strony: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 40   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live kalinowatyper black-for thepunisher paktprzyjazni