Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 40   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina  (Przeczytany 193723 razy)
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #270 : Listopad 06, 2010, 00:12:38 »

Mo¿e rzeczywiœcie swoja fizjognomi¹ upodabnia³ siê do Chopina. Na temat jego problemów ze zdrowiem nic mi nie wiadomo, pisze jedynie o moich wra¿eniach wizualnych, które odchodz¹ na dalszy plan, bo s¹ w cieniu wra¿eù muzycznych. 'Zapowiedzi' problemów z oœwietleniem na sali pojawi³y siê ju¿ na pocz¹tku wykonywanego koncertu (podczas gry Khozajainowa) - wzrok Antoniego Wita w kierunku sufitu po krótkim "migniêciu" œwiate³. Trochê to tajemnicze zamieszanie, dobrze, ¿e zupe³nie nie nasta³a kompletna ciemnoœÌ - z drugiej strony - ciekawe jakby wtedy potoczy³ siê Konkurs.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #271 : Listopad 06, 2010, 00:59:28 »

Có¿ takie wypadki siê zdarzaj¹. Pytaniem jest czy nale¿y w takim wypadku spektakl przerwaÌ? Uwa¿am, ¿e jeœli jest to mo¿liwe to lepiej kontynuowaÌ. Pisa³em w innym w¹tku jak podczas opery "Carmen" w Koszaliùskim Amfiteatrze zacz¹³ siê pokaz ???fajerwerków na pobliskim stadionie - ma³o nie pospadaliœmy z krzese³, a artyœci grali dalej jakby tego nie s³yszeli. Ca³e szczêœcie "niechciane efekty" nie trwa³y d³ugo - a spektakl operowy by³ znakomity. Mi te¿ siê zdarza³y zaniki pr¹du na imprezach (gram na keybordzie) - wtedy biorê siê za gitarê i gram akustycznie (przy œwiecach ). Nikolai mia³ pecha - szkoda go - ale bêdzie mia³ mo¿liwoœÌ wyst¹pienia na przysz³ym konkursie.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #272 : Listopad 06, 2010, 16:30:36 »

Ja pamiĂŞtam zachowanie Trifonova zaraz po skoĂączeniu gry w trzecim etapie. Jak wstawaÂł od fortepianu, wyglÂądaÂł tak, jakby siĂŞ co dopiero obudziÂł - wybudziÂły go brawa z szlachetnego amoku.
Dobry "rzemieÂślnik" zagra i przez sen MoÂże wÂłaÂśnie takie "niedospanie" mu sÂłuÂży, sprzyja lepszej grze, a on sam o tym nawet nie wie. PojĂŞcia nie mam, gdzie on byÂł, w jakich krainach, kiedy wykonywaÂł utwory w III etapie, wiem tylko, Âże zabraÂł mnie tam ze sobÂą. W Âżyciu intensywniej nie przeÂżywaÂłam muzyki, jakiejkolwiek.
Bardzo dobrze, Âże nawet ci najlepsi grali tak odmiennie, przynajmniej kaÂżdy z nas znalazÂł ulubione interpretacje i wykonawcĂłw. I o to chodziÂło
Ola83
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #273 : Listopad 11, 2010, 14:00:10 »

SÂłuchaÂłam dziÂś przy pracy Chazjajnowa (znĂłw spolszczam).
I sÂłusznie, uwaÂżam, Âże sÂłowiaĂąskie nazwiska powinniÂśmy pisaĂŚ uÂżywajÂąc polskiej, nie angielskiej transkrypcji. Czajkowski to chyba nie piszemy "Tchaikovsky", wiĂŞc dlaczego mamy pisaĂŚ K...coÂś tam, zamiast Chazjajnow, Bozhanov zamiast BoÂżanow etc., przecieÂż to o wiele bardziej naturalne i "patriotyczne" (tak z okazji ÂświĂŞta narodowego i tak na marginesie).
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #274 : Listopad 11, 2010, 14:04:29 »

MyÂślĂŞ, Âże pisowniĂŞ nazwisk zapoÂżyczyliÂśmy od NIFC i tak juÂż zostaÂło
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #275 : Listopad 11, 2010, 14:08:43 »

Fatalna maniera z tymi nazwiskami, zwÂłaszcza sÂłowiaĂąskimi. Po co tak "wydziwiaĂŚ"? ZostaĂąmy przy naszym jĂŞzyku.
A propos, jakiÂż piĂŞkny byÂł nasz jĂŞzyk jeszcze w 51 roku?! SÂłyszeliÂście te piĂŞkne nosĂłwki?
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #276 : Listopad 11, 2010, 14:09:25 »

I sÂłusznie, uwaÂżam, Âże sÂłowiaĂąskie nazwiska powinniÂśmy pisaĂŚ uÂżywajÂąc polskiej, nie angielskiej transkrypcji. Czajkowski to chyba nie piszemy "Tchaikovsky", wiĂŞc dlaczego mamy pisaĂŚ K...coÂś tam, zamiast Chazjajnow, Bozhanov zamiast BoÂżanow etc., przecieÂż to o wiele bardziej naturalne i "patriotyczne" (tak z okazji ÂświĂŞta narodowego i tak na marginesie).
W ramach ciekawostki znalaz³am cytat z Rzepy na temat pó³finalistów konkursu. Z pisowni nazwisk zrobiono MIX : "pi¹tka reprezentantów Rosji: Julianna Awdiejewa, Niko³aj Khozjajnow, Miroslaw Kultyszew, Juri Szadrin i Danii³ Trifonow" Mo¿na i tak Tylko po co.
A ja wczoraj wrĂłciÂłam sobie do nagraĂą Szadrina z 1 i 2 etapu i ÂżaÂłujĂŞ, Âże nie ma ich wiĂŞcej. ChoĂŚ za jego fizjonomiÂą nie przepadaÂłam, to gra jakoÂś tak, Âże nie mogĂŞ siĂŞ oderwaĂŚ.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #277 : Listopad 11, 2010, 19:26:36 »

Jak tak dalej pĂłjdzie, to bĂŞdziemy pisaĂŚ: Blekhatch, Paletchny, moÂże nawet Vakaretzy (Âżeby nikt "Âłakarecy" nie przeczytaÂł)...
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2010, 13:45:07 wysłane przez Niebieskooki » Zapisane

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
bwv211
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #278 : Listopad 12, 2010, 18:19:35 »

WÂłaÂśnie sÂłucham sobie Kultyszewa (mam nadziejĂŞ, Âże pisowniÂą nie podpadnĂŞ ) z II etapu i uÂświadomiÂłam sobie jak mi tego konkursu brakuje. MoÂżna co prawda sÂłuchaĂŚ ale nie moÂżna juÂż kibicowaĂŚ, zastanawiaĂŚ siĂŞ czy komisja podzieli nasze opinie, itd. jednym sÂłowem przeÂżywaĂŚ nie tylko muzykĂŞ ale i konkurs.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #279 : Listopad 12, 2010, 23:16:33 »

To prawda. Odbiór muzyki w czasie konkursu jest specyficzny, szczególnie gdy ma siê mo¿liwoœÌ zapoznania z innymi opiniami na temat danego wystêpu. S³uchanie jest wtedy, mo¿na powiedzieÌ, bardziej krytyczne. Ale dziêki temu mam listê kilku ulubionych konkursowych wykonaù ró¿nych utworów, do których chêtnie wracam.

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #280 : Listopad 13, 2010, 00:29:43 »

I pomyÂśleĂŚ,  Âże musimy czekaĂŚ 5 lat aby tego znowu doÂświadczyĂŚ ...

JeÂżeli chodzi o archiwa, caÂły czas wmawiam sobie, Âże przesÂłucham tych artystĂłw, o ktĂłrych mĂłwi siĂŞ , Âże przesÂłuchaĂŚ ich warto, jednak caÂły czas doskwiera mi brak czasu. OczywiÂście mam kilka wykonaĂą, do ktĂłrych powracam chociaÂżby jako muzyczne tÂło do pracy (caÂłe szczĂŞÂście, Âże mam w miarĂŞ podzielnÂą uwagĂŞ) i sÂą to Trifonov, Wunder i Avdeeva, jednak aby w peÂłnym skupieniu oddaĂŚ siĂŞ na przykÂład Koziakowi, odsÂłuchaĂŚ Geniuszasa czy odkryĂŚ bez emocji Bozhanova bĂŞdĂŞ musiaÂł poczekaĂŚ.
Ola83
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #281 : Listopad 19, 2010, 10:29:16 »

Dla tych, ktĂłrych moÂże to zainteresowaĂŚ i nie ÂśledzÂą innych dyskusji. Na forum TVP jest bardzo ciekawe sprawozdanie z recitalu BoÂżanowa w Poznaniu. DÂługie dosyĂŚ i w dwĂłch postach (pierwszy o ogĂłlnym przebiegu koncertu i trochĂŞ o nim samym, drugi - o poszczegĂłlnych wykonaniach). Wg autorki wydarzenie to " byÂło trudne do ogarniĂŞcia klasycznymi kategoriami recenzenckimi".
http://forum.tvp.pl/index.php?topic=35193.180
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #282 : Listopad 19, 2010, 10:42:39 »

Dla tych, ktĂłrych moÂże to zainteresowaĂŚ i nie ÂśledzÂą innych dyskusji. Na forum TVP jest bardzo ciekawe sprawozdanie z recitalu BoÂżanowa w Poznaniu. DÂługie dosyĂŚ i w dwĂłch postach (pierwszy o ogĂłlnym przebiegu koncertu i trochĂŞ o nim samym, drugi - o poszczegĂłlnych wykonaniach). Wg autorki wydarzenie to " byÂło trudne do ogarniĂŞcia klasycznymi kategoriami recenzenckimi".
http://forum.tvp.pl/index.php?topic=35193.180
Bardzo ciekawa recenzja. DziĂŞki za info.

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #283 : Listopad 19, 2010, 11:26:46 »

OdnoÂśnie BoÂżanowa, to podkradÂłam z innego forum link do testowania fortepianĂłw yamaha, pianista niejako od kuchni, bez publicznoÂści, w magazynie, brzdÂąka sobie a muzom, bez min, ot tak, po prostu. Wykonuje miĂŞdzy innymi mazurka Chopina i zabawia siĂŞ koncertem Rachmaninowa, szkoda, Âże nagranie tak brutalnie urwano w tak lirycznym momencie..

http://www.kultur-duesseldorf.de/mediathek/gf_schenck_und_evgeni_bozhanov_bei_yamaha/
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #284 : Listopad 24, 2010, 20:11:27 »

Czujê siê jakbym odkopa³a mamuta, na stronie TVP Kultura znalaz³am ca³¹ masê filmików ze studia konkursowego

http://www.tvp.pl/kultura/muzyka-powazna/chopin/xvi-konkurs-chopinowski/relacje-z-konkursu/studio-konkursowe-podsumowanie-iii-etapu/3025805
Strony: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 40   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife silverstar black-for neder-live twistedgamers