Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 26   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Fortepian szlachetny i poetycki... Ingolf Wunder w Âświecie Chopina i nie tylko.  (Przeczytany 150795 razy)
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #285 : Październik 07, 2012, 17:22:24 »

Teraz MOZART.

Ciekawa interpretacja.
Dluzsza niz zwykle artykulacja nie przeszkadza jednak w lekkosci.
Legato i jeszcze raz LEGATO.
No, jest inaczej niz sobie wyobrazam (wolalbym wiecej finezji i "niegrzecznosci"), ale podoba mi sie.
Kapitalne kontrasty dynamiczne. Bardzo pokorne pianissimo, nie zwalnia pulsu (wielka umiejetnosc)
Jest to Mozart raczej smutnawy niz radosny, ale czemu nie.
Male bledy tekstowe  nie przeszkadzaja jednak w odbiorze calosci.
Brawo Ingwolfi.

P.S.
Wykonawca robi fajne rybki (mimika)
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #286 : Październik 07, 2012, 17:32:16 »

Mam teraz do d.. polaczenie internetowe.
Przerywa mi caly czas.
Czy ktos wie, jak poprawic tzw.streaming w komputerze.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #287 : Październik 07, 2012, 17:45:30 »

CHOPIN
Pomimo, ze Ballada troche zasmiecona, to interpretacja arcyciekawa.

Za cos takiego, panie Kozubki i Tarnawskie zrownalyby artyste z ziemia.
Ja nie bede kopal dolu, lecz bil brawo za odwage i skutek.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #288 : Październik 07, 2012, 17:48:45 »

Raol Koczalski.

No coz nie przepadam za chaltura.
Prawdopodobnie barowy grajek oddalby lepszego ducha tego utworu.
Chatura nie moze byc wykonywana zbyt koncertowo i bezblednie.
Maly brudek wskazany.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #289 : Październik 10, 2012, 23:33:41 »

PrzesÂłuchaÂłem pokaÂźne fragmenty recitalu Ingolfa z Baden-Baden, mimo niesprzyjajÂących warunkĂłw streamingowych. Niestety:

Przerywa mi caly czas.

Subtelne wykonanie sonaty h-moll Scarlattiego, obrazu malowanego jakby akwarelÂą, jest znakomitym poczÂątkiem wystĂŞpu. PotĂŞÂżne rozpedaÂłowanie sÂłychaĂŚ natomiast nie tylko w sonacie, ale i w kolejnych punktach programu. Nie jestem przekonany, czy zawsze wychodzi to na dobre.

Sonata KV 333 Mozarta ma w tej interpretacji wiele ciekawych momentĂłw. OczywiÂście puryÂści bĂŞdÂą zawiedzeni (dotyczy to rĂłwnieÂż np. ballady Chopina). W grze Wundera zwraca uwagĂŞ przede wszystkim osobliwa artykulacja - peÂłna ostrych kontrastĂłw. Nawet w tej bardzo Âśpiewnej mozartowskiej sonacie. Trudno wyraziĂŚ siĂŞ o tym wykonaniu jednoznacznie. SÂą fragmenty grane piĂŞknym legato (i wrĂŞcz krysztaÂłowym dÂźwiĂŞkiem, znanym nam z nagraĂą i wystĂŞpĂłw live), sÂą jednak i frazy zbyt jednostajne. ZdarzajÂą siĂŞ niestety niedbalstwa. Dotyczy to rĂłwnieÂż ballady g-moll Chopina. ZaÂłoÂżenie interpretacyjne jest bardzo interesujÂące - budowanie dramaturgii, wielkich kulminacji - jednak miejscami razi nadmiar pedaÂłu, usterki tekstowe, brak wykoĂączenia fraz. ChoĂŚ temat liryczny zagrany jest z romantycznÂą wyobraÂźniÂą, a Wunder wyraÂźnie zwalnia (rubato).

Zwraca uwagê wykonanie s³ynnego preludium g-moll Rachmaninowa. Popis póŸnoromantycznej wirtuozerii, choÌ nie mo¿na tu mówiÌ o bezb³êdnoœci. Zauwa¿cie, ¿e Wunder ma w sobie pierwiastek polifonisty - odnajduje dodatkowy g³os w œrodkowym rejestrze i splata go z pozosta³ymi. Podobne zabiegi s³yszymy np. w muzyce Mozarta. Ingolf spogl¹da na utwór wieloaspektowo, holistycznie ("ogarnia go").

Majstersztykiem w zakresie zmian artykulacji jest wunderowy Volodos, czyli hommage a Mozart KV 331.
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2012, 00:31:47 wysłane przez Aleksias » Zapisane

p.Joanna
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #290 : Październik 12, 2012, 10:19:27 »

Bardzo Wam dziĂŞkujĂŞ Bartku i Patryku, za Wasze bezcenne analizy. Teraz sto razy intensywniej bĂŞdĂŞ smakowaĂŚ poniedziaÂłkowy recital Wundera.
ZaczĂŞÂłam poznawaĂŚ Mozarta i nie bĂŞdĂŞ ukrywaĂŚ, Âże moim zdaniem studiowanie wÂątku o nim na naszym forum jest najprzyjemniejszym sposobem poznania jego Âżycia i twĂłrczoÂści. Za WaszÂą wiedzĂŞ, Asiu, Patryku, Fille 007, Bartku i CaÂła Szanowna Reszto, ktĂłrej nie wymieniÂłam, za  dar dzielenia siĂŞ niÂą i zaangaÂżowanie bardzo dziĂŞkujĂŞ.
Julka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #291 : Październik 13, 2012, 13:44:44 »

Ingolf przed recitalem.

Baden Baden
Festspielhaus, Baden-Baden, October 2012
Artist room

© IW Management

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #292 : Październik 13, 2012, 14:03:29 »

Moim zdaniem moÂże to byĂŚ jedna z figur w mazurku, ewentualnie kujawiaku,
ktĂłre to taĂące Ingolf dobrze zna!!! Chichot

Julka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #293 : Październik 13, 2012, 20:13:19 »

Aga, jednak obstawiam zabawĂŞ berek - bocian
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #294 : Październik 13, 2012, 22:14:52 »

Rany boskie! Niewiasty! Co to za brewerie!? Ju¿ zaczyna mnie mdliÌ... A pan pianista w takim rozkroku, a z takim uœmieszkiem robi bociana, a tak¹ koszulkê ubra³ , a tu ziewn¹³, tam poskoczy³.. Cholera! czy wy nie macie na co marnowaÌ swych niewieœcich uczuÌ i emocji? Czy nie macie œwiadomoœci, ze od tego ka¿dy normalny cz³ek mo¿e w koùcu dostaÌ torsji?! Mnie ju¿ bior¹! Niezdecydowany
RozpÂływajcie sie nad jego talentem, nad jego sztukÂą. Piszcie peany i traktaty o jego grze, o jego transcendentalnej emanacji uczuc... I darujcie. Niech jego pozasceniczna prywatnoœÌ pozostanie razem z nim... Za ÂścianÂą. 

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #295 : Październik 13, 2012, 22:56:10 »

a takÂą koszulkĂŞ ubraÂł

Januszu drogi  , akurat t-shircik z napisem I <3 Chopin niezwykle dodawaÂł Ingolfowi urody!

Amo la musica sopra tutte le arti
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #296 : Październik 13, 2012, 23:25:27 »

Januszu, skÂąd te nerwy  , Ingolf i tak doœÌ zrĂŞcznie chroni swoje privacy, a to Âże czasem "sfotkuje siĂŞ" siĂŞ z lewÂą nogÂą w gĂłrze...  Wiesz, ja teÂż wolaÂłbym na jego fb wiĂŞcej klipĂłw dÂźwiĂŞkowych, ale jak dam siĂŞ ponieœÌ wyobraÂźni, to wydaje mi siĂŞ, Âże np. niejaki Wolf Amade  prowadziÂłby dziÂś z jeszcze wiĂŞkszÂą pieczoÂłowitoÂściÂą swĂłj fejsowy kÂącik "behind the scenes" (wybaczcie, ale w tym momencie przychodzi mi do gÂłowy pewna "stereotypowa" scena z Amadeusa, pewnie wiecie ktĂłra  Chichot).

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #297 : Październik 13, 2012, 23:31:41 »

(wybaczcie, ale w tym momencie przychodzi mi do gÂłowy pewna "stereotypowa" scena z Amadeusa, pewnie wiecie ktĂłra  Chichot).

...where everything goes backwards  Chichot

Amo la musica sopra tutte le arti
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #298 : Październik 13, 2012, 23:44:28 »

...where everything goes backwards  Chichot

Say I'm sick. Say I'm sick! 

Ooy vol I tub. Ooy vol I tub!
(Say it backwards!)
...I love you.  Chichot

Kasiu, pewnie znasz libretto Amadeusa nawet od tyÂłu  Chichot
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2012, 23:54:40 wysłane przez Mozart » Zapisane

Julka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #299 : Październik 24, 2012, 21:11:27 »

Ingolf Wunder w Toruniu, 19 paÂździernika, DwĂłr Artusa.
Jeden wieczĂłr i dwa koncerty - IV Koncert Beethovena i e- moll Chopina.

Powiem Wam krĂłtko - jeÂśli kiedyÂś Ingolf bĂŞdzie blisko Was, idÂźcie i posÂłuchajcie jego Beethovena.
Na pewno zagra go bajecznie!

W Toruniu Ingolf byÂł w bardzo dobrej formie - swobodny, skoncentrowany.
I taka teÂż byÂła jego interpretacja IV Koncertu Beethovena. Nie usÂłyszaÂłam w niej tak duÂżego romantycznego rozmachu, jak u Zimermana.
Nie odnalazÂłam teÂż wyraÂźnych ÂśladĂłw intelektualnej, powÂściÂągliwej w emocjach interpretacji RafaÂła Blechacza. SytuujĂŞ Ingolfa dokÂładnie pomiĂŞdzy tymi dwiema interpretacjami.
Jak wiecie, w Toruniu Ingolf zagraÂł ten koncert po raz pierwszy publicznie. I to byÂł bardzo, bardzo udany wystĂŞp!
JuÂż siĂŞ umĂłwiÂłam z Ingolfem, Âże przyjadĂŞ do Wiednia w marcu przyszÂłego roku, by znĂłw jego " skowronkowego" posÂłuchaĂŚ.
Na pewno zagra go bajecznie

Po przerwie, w piĂŞknej sali Dworu Artusa wypeÂłnionej po brzegi ( wiele paĂą w dÂługich kreacjach, tak!) dane mi byÂło wysÂłuchaĂŚ Ingolfa po raz czwarty na Âżywo w koncercie e- moll Chopina. Nie wiedziaÂłam, Âże czeka mnie coÂś, czego siĂŞ nie spodziewaÂłam. A czekaÂło mnie magiczne, niemal mistyczne doznanie. Ingolf po prostu zaczarowaÂł mnie. OczarowaÂł nas wszystkich. WyniĂłsÂł nas na innÂą planetĂŞ. Nawet Steinway klasy C musiaÂł siĂŞ poddaĂŚ. Uff, kto nie sÂłyszaÂł niech ÂżaÂłuje!
Nim zd¹¿y³ wybrzmieÌ ostatni akord, publicznoœÌ wsta³a z miejsc jak na komendê. Uwierzcie mi, takiej owacji te¿ dawno nie s³ysza³am!
I te tony kwiatĂłw i okrzyki i tupanie i bÂłaganie o bis:) I usÂłyszeliÂśmy koÂłysankĂŞ Chopina - Ingolf zagraÂł jÂą, zagraÂł jÂą.... nie, on jej nie zagraÂł, on jÂą wyszeptaÂł, wymodliÂł, wyÂśpiewaÂł.
ByÂło piĂŞknie.
Strony: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 26   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live thepunisher countrylife twistedgamers animilkowo