Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Filmy, ktĂłre warto przeÂżyĂŚ
Strony:
1
...
10
11
[
12
]
13
14
...
36
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Filmy, ktĂłre warto przeÂżyĂŚ (Przeczytany 159742 razy)
anelik
Ekspert
Odp: Filmy, ktĂłre warto przeÂżyĂŚ
«
Odpowiedz #165 :
Styczeń 13, 2011, 11:31:24 »
Ja Klaudiusz!!!!!!!!! W ogĂłle nie wymaga Âżadnych komentarzy. MoÂżna go konsumowaĂŚ wielkimi ÂłyÂżkami - co ja mĂłwiĂŞ - chochlami i to tymi do ÂżoÂłnierskiej grochĂłwki.
"Ăsmy dzieĂą tygodnia" - stary film, dÂługo nie pokazywany. Obraz innego Âświata, epoki. UdaÂło siĂŞ Fordowi nie uroniĂŚ nic z HÂłaski.
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #166 :
Styczeń 14, 2011, 00:03:34 »
Tak samo jak Anelik co do ,Ja, Klaudiusza'... To byÂły zÂłote czasy, kiedy na kaÂżdy odcinek czekaÂło siĂŞ niecierpliwie... UwielbiaÂłam ten serial - ze StanisÂławem Brejdygantem (w polskiej wersji jĂŞzykowej, jako Klaudiusz). KaÂżde ujĂŞcie - majstersztyk, co teraz podziwiaÂłam w linkach KozioÂłka. Znakomity, Âświetny serial, nawet jeÂśli siĂŞ rozmija z historiÂą - trudno, ale Âświetny!
Podobnie - El¿bieta, królowa Anglii z Aleksandr¹ Œl¹sk¹! Saga rodu Forsytów - ze Zdzis³awem Tobiaszem jako Soamsem... I Rodzina Straussów - ale szczegó³ów juz nie pomnê...
ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #167 :
Styczeń 14, 2011, 00:39:50 »
Masz 100% racji Gandarwo. Znakomity, Âświetny serial..i pal licho z historiÂą - waÂżne, Âże wybornie siĂŞ go oglÂądaÂło..
KaÂżda scena to istne dzieÂło sztuki..SzczegĂłlnie polecam koĂącĂłwkĂŞ 3 czĂŞÂści i poczÂątek 4 - odcinka 12 (ostatniego). To chyba jedna z najbardziej kontrowersyjnych scen tego filmu i caÂłej tej tragicznej historii (zresztÂą odpowiadajÂąca prawdzie..) - mÂłodociany, przyszÂły cesar Nero w sposĂłb ewidentny cierpiÂący..na kompleks Edypa.
Maxim212
Gość
«
Odpowiedz #168 :
Styczeń 14, 2011, 00:50:33 »
"Ja Klaudiusz"? Pewnie, Âże film nie do zapomnienia.
Tak samo jak "Matka Joanna od anio³ów" z Winnick¹ i Voitem w g³ównych rolach. PowieœÌ Iwaszkiewicza, oglêdnie mówi¹c, taka sobie, ale ekranizacja jest majstersztykiem....
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #169 :
Styczeń 15, 2011, 12:22:25 »
DziwiĂŞ siĂŞ, Âże Anelik
nie zarekomendowaÂła tego filmu:
"Cudowny Âświat Pocahontas".
pozdrawiam
Marek
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #170 :
Styczeń 15, 2011, 20:02:00 »
"ÂŚniadanie na Plutonie" - komediodramat (Breakfast on Pluto), Irlandia/Wielka Brytania, 2005
reÂż. Neil Jordan, wyk. Cillian Murphy, Liam Neeson, Morgan Jones
DziÂś wieczorem, 20:10 TVP Kultura
Jednym z g³ównych atutów filmu, obok brawurowej gry aktorskiej Murphy'ego, jest
muzyka, na ktĂłrÂą skÂładajÂą siĂŞ hity z lat 60 i 70 glamrocka i punkrocka:
"Sugar Baby Love" The Rubettes, "Feelings" Morrisa Alberta, czy "Children of the Revolution" Marca Bolana i T-Rex
oraz "Rock Your Baby", "Fly Robin Fly", "Fuck The British Army".
MieszkajÂący na prowincji Patrick Braden (Cillian Murphy) od najmÂłodszych lat sprawia opiekunom sporo problemĂłw.
DorastajÂąc dochodzi do wniosku, Âże mimo iÂż jest mĂŞÂżczyznÂą,
w g³êbi duszy czuje siê kobiet¹.
Niestety w jego rodzinnym miasteczku wszelka odmiennoœÌ budzi kontrowersje...
Bohater Kicia Braden przypomina niekiedy doskonale znanego przez wszystkich Forresta Gumpa.
Podobnie jak on zostaje bowiem wrzucony w Âśrodek burzliwych wydarzeĂą historycznych
i mimo otaczajÂącej go brutalnoÂści i niesprawiedliwoÂści zachowuje niezmienny dystans do Âświata.
"ÂŚniadanie na Plutonie" to dwie godziny doskonaÂłej i inteligentnej rozrywki.
Brawurowo zagrany przez Cilliana Murphy'ego g³ówny bohater,
przebojowa ÂścieÂżka dÂźwiĂŞkowa,
oraz olbrzymia dawka humoru sprawiÂą, Âże dÂługo o tym filmie nie zapomnicie. :-)
A moÂże siĂŞ mylĂŞ?
pozdrawiam
Marek
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #171 :
Styczeń 15, 2011, 23:12:34 »
Wspomniany tu juÂż wczeÂśniej film
21 gramĂłw
pokazuje kanaÂł Ale Kino, w systemie powtĂłrkowym. ByÂł dzisiaj, nastĂŞpna okazja w czwartek 20 stycznia o 22.05.
"kiedy spÂłonĂŞÂła pustka, zazieleniÂły siĂŞ pola kukurydzy"
(pues cuando ardio la perdida reverdecicron sus maizales)
La tierra girĂł para acercarnos
girĂł sobre sĂ misma y en nosotros,
hasta juntarnos por fin en este sueño
The earth turned to bring us closer,
it spun on itself and within us,
and finally joined us together in this dream
Ziemia drgnĂŞÂła by nas do siebie zbliÂżyĂŚ
zakrĂŞciÂła sama i w nas aÂż sprawiÂła,
Âże obydwoje znaleÂźliÂśmy siĂŞ w tym Âśnie
(fragment wiersza Eugenio Montejo)
Sean Penn - Naomi Watts - Benicio Del Toro
- brak s³ów do oddania ich mistrzostwa w tym filmie. Ca³oœÌ jest trochê trudna, potrzeba czasu, by zorientowaÌ siê, o co chodzi, chronologia jest przemieszana. W ca³oœci krêcony z rêki. Ostatnie ujêcie filmu - strasznie piêkne.
UWAGA!
Obejrzenie skutkuje powaÂżnymi rozwaÂżaniami na tematy trudne.
21 gramĂłw (21 Grams)
ReÂż. Alejandro Gonzalez Inarritu
USA 2003
21 gramĂłw to podobno ciĂŞÂżar duszy..
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #172 :
Styczeń 16, 2011, 00:04:34 »
Cytat: gandarwa Styczeń 14, 2011, 00:03:34
Podobnie - El¿bieta, królowa Anglii z Aleksandr¹ Œl¹sk¹! Saga rodu Forsytów - ze Zdzis³awem Tobiaszem jako Soamsem... I Rodzina Straussów - ale szczegó³ów juz nie pomnê...
Ha! Rodzina StraussĂłw z Derekiem Jacobi w roli Lannera.
Aro! Nie oglÂądaÂłam "Cudownego Âświata Pocahontas".
A wszystkim polecam "RĂłd Antonii" (Antonia`s Line). Cudowny, peÂłen dramatĂłw a przecieÂż ciepÂły film.
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #173 :
Styczeń 16, 2011, 03:29:19 »
Ach tak! to Derek Jacobi byÂł Lannerem! Znakomity aktor! Ze "StraussĂłw" pamiĂŞtam samego Johanna mÂłodszego - lekko crazy, wÂłos rozwiany, charakter nieokieÂłznany... No i muzyka... DziĂŞki za przypomnienie, Aneliku. "RĂłd Antonii" - moÂże kiedyÂś siĂŞ obejrzy.
"21 gramĂłw" - Âświetny film, bardzo mi Alejandro Inarritu zapadÂł w pamiĂŞĂŚ. Jaka gmatwanina losĂłw i postaw ludzi... Takie filmy zostawiajÂą niezatarty Âślad. SkÂąd jest ten wiersz, XBW?
Tego¿ Inarritu jest te¿ "Babel", jakoœ cicho przeszed³ u nas, a to taki niezwyk³y film - te¿ pokazuje nas¿¹ (ludzk¹) zale¿noœÌ, powi¹zania, wszystko, co robimy, zostawia œlady i kiedyœ siê odezwie, gdzieœ hen!, ale siê odezwie. Œwietni aktorzy - Brad Pitt i Cate Blanchett... Lubie jego kino, choÌ niespecjalnie dramaty - tyle ich naokó³... Równie¿ ciekawym twórc¹ jest Shamalayan, Chiùczycy - ju¿ siê wypowiada³am, nie chcê siê powtarzaÌ.
Aro, nie gniewaj siĂŞ, ale tego "Sniadania na Plutonie" nie zjadÂłam.
Wpad³am "w sid³a" "Deszczowej piosenki" - co za mi³y film, przyjemnie siê ogl¹da w kolorach, dobra muzyka, taùce... Tak¿e ostatnie pok³osie ogl¹dowe - "Sounds of Music", DŸwiêki muzyki z muzyka Rodgersa i Hammersteina II, z Julie Andrews i m³odym i piêknym austriackim kapitanem morskim Christopherem Plummerem.... Wprawdzie œwiat nie jest bajk¹ z happyendem, ale takie filmy pomagaja znieœÌ rózne wyzwania... Kino muzyczne zawsze mnie poci¹gaÌ bêdzie.
ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #174 :
Styczeń 16, 2011, 14:35:27 »
"Dom dusz" lub jak kto woli "La casa de los espiritus" .
Obsada - marzenie kaÂżdego reÂżysera - Glenn Colse, Meryl Streep, Winona Ryder, Vanessa Redgrave, Jeremy Irons, Antonio Banderas. Z muzykÂą (zamieszczam na muzyce filmowej) samego Hansa Zimmera (Gladiator, KrĂłl Artur, KrĂłl Lew, Piraci z KaraibĂłw itd.itp.). W reÂżylerii Billie August. Film niezwykle plastyczny, peÂłen dramatutgii, z niesamowitÂą atmosferÂą.
Maxim212
Gość
«
Odpowiedz #175 :
Styczeń 16, 2011, 15:12:00 »
A pamiĂŞtacie "ÂŚniadanie u Tiffany'ego" ("Breakfast at Tiffany's")?
I muzyka i gra aktorĂłw na najwyÂższym poziomie...
Piosenka "Moon river" skomponowana przez Manciniego (tego, który zas³yn¹³ tematem do "Ró¿owej pantery) jest nie do zapomnienia
Podsuwam link do wersji orkiestrowej w wykonaniu Orkiestry Mantovaniego
Moon river
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #176 :
Styczeń 16, 2011, 15:16:40 »
Tak, tak, "Dom dusz" -- pomyœla³am o nim w tej kolekcji filmów niezwyk³ych, bardzo dobzre, ¿e wspomnia³as, Aneliku. Ogl¹da³am ze dwa razy, jak nie wiêcej, ca³kowicie niezwyk³y i zaskakuj¹cy! Wszystkie role znakomite. Bardzo gdony polecenia, jesli ktoœ lubi takie kino... Racja, ¿e niesamowita atmosfera... Waga s³ów, waga milczenia - bardzo du¿o skojarzeù i warstw.
ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #177 :
Styczeń 16, 2011, 16:31:24 »
Cytat: gandarwa Styczeń 16, 2011, 03:29:19
"21 gramĂłw" - Âświetny film, bardzo mi Alejandro Inarritu zapadÂł w pamiĂŞĂŚ. Jaka gmatwanina losĂłw i postaw ludzi... Takie filmy zostawiajÂą niezatarty Âślad. SkÂąd jest ten wiersz, XBW?
Oba fragmenty ('kiedy spÂłonĂŞÂła pustka..." i "ziemia drgnĂŞÂła...") byÂły cytowane w filmie 21 gramĂłw, spisaÂłam je, film mam na pÂłytce i oglÂądaÂłam kilkakrotnie.
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #178 :
Styczeń 16, 2011, 16:33:33 »
Maxim, kto by nie pamiĂŞtaÂł takiej klasyki....! A orkiestra Mantovaniego chyba jakiÂś renesans przeÂżywa, czy co? Od kilku lat mam sporo mp3 tej orkiestry i nawet w komĂłrce mam ich rĂłzne utwory...
MuszĂŞ sobie odÂświeÂżyĂŚ pamiĂŞĂŚ co tej orkiestry i samego Mantovaniego. DziĂŞki. Za poprzedni utwĂłr teÂż.
ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #179 :
Styczeń 19, 2011, 20:18:57 »
Sam (I Am Sam)
- niesamowity film o upoÂśledzonym umysÂłowo ojcu bystrej zdrowej dziewczynki, walczÂącym o zachowanie ojcostwa, ktĂłre "system" prĂłbuje mu odebraĂŚ dla "dobra dziecka". W roli Sama
Sean Penn
, w roli maÂłej Lucy Diamond rewelacyjna
Dakota Fanning
. Znerwicowan¹, zagubion¹ pani¹ adwokat w sumie nawet doœÌ dobrze zagra³a
Michelle Pfeiffer
. Uwaga, sporo BeatelsĂłw
Do obejrzenia dziÂś o 20.00 na TVN7.
Strony:
1
...
10
11