Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Filmy, ktĂłre warto przeÂżyĂŚ
Strony:
1
...
9
10
[
11
]
12
13
...
36
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Filmy, ktĂłre warto przeÂżyĂŚ (Przeczytany 160055 razy)
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
Odp: Filmy, ktĂłre warto przeÂżyĂŚ
«
Odpowiedz #150 :
Styczeń 06, 2011, 22:09:08 »
"Nasza klasa"
EstoĂąski film z 2007
pozdrawiam
Marek
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #151 :
Styczeń 06, 2011, 22:52:36 »
W takim razie Ewo, Pawle, Januszu..obejrzĂŞ ten przepiĂŞkny komediowy film raz jeszcze..
Pamiêtam, ¿e za pierwszym i tym samym ostatnim razem..pocz¹tkowo wrêcz zanosi³em siê ze œmiechu, jednak w miarê trwania filmu..œmiech pocz¹³ z wolna ustêpowaÌ miejsca uœmiechowi, b¹dz w coœ co mo¿na by nazwaÌ uœmiechem - z lekka wykrzywiaj¹cym twarz w sposób jak gdyby wymuszony
..aÂż w koĂącu niemal caÂłkowicie zanikÂł. W jego miejsce natomiast pojawiÂło sie coÂś, co na dobrÂą sprawĂŞ trudno jest zdefiniowaĂŚ (szok, zdziwienie, zniesmaczenie - doprawdy sam nie wiem)..Prawdopodobnie musiaÂłem go zle zrozumieĂŚ
...Zobaczymy moÂże tym razem zrozumiem do wÂłaÂściwie - wpierw ÂśmiejÂąc siĂŞ, a potem w milczeniu pÂłaczÂąc obficie..
A co powiecie na polsko-rosyjska produkcjê z lat 60/70 tych - "Zapamiêtaj imiê swoje"..ten film istotnie mnie wzruszy³ (choÌ dzisiaj pamiêtam go ju¿ jedynie przez mg³ê)..
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #152 :
Styczeń 06, 2011, 23:44:10 »
"Saturno contro" - a ja zrozumiaÂłam, Âże poza Saturnem. PamiĂŞtasz, jak Davide wyszedÂł w swojej posiadÂłoÂści
za ogrodzenie na stromy brzeg morza... stan¹³ nad przepaœci¹, cofn¹³ siê i uchwyci³ tê barierkê stoj¹c przodem do morza
, maj¹c ogrodzenie za plecami... I wtedy dopiero "puœci³o" mu ca³e napiêcie, wyrazi³ swój bezbrze¿ny ¿al, têsknotê, mi³oœÌ...
Mnie siê zdaje, ¿e w tym filmie g³ównie chodzi³o o to, ¿e nie wyra¿amy swoich prawdziwych uczuÌ, rysujemy wokó³ siebie
ten pierÂścieĂą Saturna, sami siebie ograniczamy... Sama to wiem po sobie... i pracujĂŞ nad tym, Âże Âłatwo nie jest.
A ja lubiĂŞ filmy Bolly (no tysz!) i nikt mnie nie przekona, Âże to kicz.
ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #153 :
Styczeń 06, 2011, 23:56:42 »
Cytat: aro 49 Styczeń 06, 2011, 22:09:08
"Nasza klasa"
EstoĂąski film z 2007
W pierwszej chwili myÂślaÂłem Âże masz na myÂśli..Portal
Cytat: TeresaGrob Styczeń 06, 2011, 16:19:51
Filmu Begniniego nie oglÂądaÂłam, bo ten aktor nigdy mnie nie ÂśmieszyÂł, ale wobec
tak odmiennych zdaĂą obejrzĂŞ, nawet moÂże dzisiaj.
Eluniu masz racjĂŞ kaÂżdy z nas odbiera sztukĂŞ i nie tylko bardzo indywidualnie.
Ile ja siĂŞ nasÂłuchaÂłam na temat tej komedii, Âże chyba jestem nienormalna Âże mi siĂŞ to podoba i
mnie Âśmieszy
http://www.youtube.com/watch?v=xp3TnBMw1TI&feature=related
sÂą gusta i guÂściki
JuÂż sam tylko skrawek "odcinka" od 0:15 - 0:53 powaliÂł mnie z nĂłg..
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #154 :
Styczeń 07, 2011, 00:27:08 »
Fajnie kozioÂłku, cieszĂŞ siĂŞ
http://www.franzschubert.pl/
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #155 :
Styczeń 07, 2011, 10:58:11 »
Cytat: gandarwa Styczeń 06, 2011, 23:44:10
"Saturno contro" - a ja zrozumiaÂłam, Âże poza Saturnem. PamiĂŞtasz, jak Davide wyszedÂł w swojej posiadÂłoÂści
za ogrodzenie na stromy brzeg morza... stan¹³ nad przepaœci¹, cofn¹³ siê i uchwyci³ tê barierkê stoj¹c przodem do morza
, maj¹c ogrodzenie za plecami... I wtedy dopiero "puœci³o" mu ca³e napiêcie, wyrazi³ swój bezbrze¿ny ¿al, têsknotê, mi³oœÌ...
Mnie siê zdaje, ¿e w tym filmie g³ównie chodzi³o o to, ¿e nie wyra¿amy swoich prawdziwych uczuÌ, rysujemy wokó³ siebie
ten pierÂścieĂą Saturna, sami siebie ograniczamy... Sama to wiem po sobie... i pracujĂŞ nad tym, Âże Âłatwo nie jest.(...)
gandarwo!
„Saturno contro”. W tym filmie problemy z wyraÂżaniem uczuĂŚ ma ta najmÂłodsza i boi siĂŞ teÂż popatrzeĂŚ na ÂśmierĂŚ.
Ale to normalne dla wieku mÂłodoÂści.
Ta scena nad morzem przedstawia to, Âże czÂłowiek jest w stanie "przeÂżyĂŚ" cierpienie tylko w samotnoÂści.
Natomiast „Nasza klasa” pokazuje jakie napiĂŞcia sÂą w dzisiejszej szkole i gdy nauczyciele nie potrafiÂą ich rozpoznaĂŚ
lub je bagatelizujÂą to doprowadza to do tragedii zresztÂą coraz czĂŞstszej nawet juÂż w krajach Europy.
pozdrawiam
Marek
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #156 :
Styczeń 09, 2011, 01:03:19 »
Wczoraj odszedÂł wybitny aktor i reÂżyser, ambasador ludzi chorych - Krzysztof Kolberger..niezapomniany z wielu rĂłl filmowych i teatralnych. Niestety przegraÂł walkĂŞ z dÂługoletniÂą chorobÂą..Jego odejÂście, to z pewnoÂściÂą ogromna strata dla polskiej kultury. Za wczeÂśnie, zdecydowanie za wczeÂśnie..
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #157 :
Styczeń 09, 2011, 02:53:20 »
Krzysztof Kolberger --To byÂł piĂŞkny, mÂądry i dobry czÂłowiek, wielkiego hartu ducha, Âświetny aktor na Âświatowym poziomie... MoÂżemy uczyc sie od niego godzenia sie z nieuchronnoÂściÂą, trwania do koĂąca i ilu jeszcze Âżyciowych postaw...! DuÂża strata, duÂża... (*)
ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #158 :
Styczeń 09, 2011, 16:19:23 »
A moÂże francuski film "Les Choristes" z piĂŞkna bardzo muzykÂą Bruno Coulais? NiezwykÂła historia przyszÂłego uznanego
kompozytora, ktĂłry wspomina swego "Pana od muzyki" (pol. tytuÂł). WzruszajÂący film; na YT widziaÂłam odcinki z polskim lektorem.
A chĂłry i pieÂśni przepiĂŞkne.
http://www.youtube.com/watch?v=gQkLe2PR_eM
Pozdrawiam ciepÂło.
ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #159 :
Styczeń 09, 2011, 23:14:37 »
DziĂŞkujĂŞ gandawo!
ÂŚwietny film na niedzielĂŞ wieczĂłr mi poleciÂłaÂś!
"Pan od muzyki" stosowaÂł motywacjĂŞ, czyli wzbudzanie w uczniach poczucia, Âże juÂż sÂą blisko mety, przez to oni cieczÂą siĂŞ z kaÂżdego maÂłego zwyciĂŞstwa – reagujÂą zachwytem.
Taka zachĂŞta jest niezbĂŞdna, poniewaÂż dodaje siÂł.
Dzieci id¹ naprzód i nabieraj¹ coraz wiêkszej pewnoœci i wiary w swoje umiejêtnoœci d¹¿enia naprzód.
Nauczyciel tworzy dla kaÂżdego jasny zestaw celĂłw, ktĂłre sÂą w zasiĂŞgu.
Kiedy osiÂągajÂą maÂłe, widoczne (nie odlegÂłe) cele, nabierajÂą przekonania, Âże moÂże im siĂŞ udaĂŚ. PrzeÂłamujÂą nawyk przegrywania i wyrabiajÂą w sobie nawyk zwyciĂŞÂżania.
Popychaj¹c uczniów w kierunku osi¹gania szeregu ma³ych, widocznych celów, daje im si³ê rozpêdu na zasadzie, ¿e ma³e zwyciêstwo zmniejsza powagê sprawy, zmniejsza oczekiwania i poprawia zdanie na temat w³asnych umiejêtnoœci.
Ta zasada dziaÂła tak, Âże planowanÂą zmianĂŞ w czÂłowieku celowo siĂŞ zmniejsza, by sprawiĂŚ, by umoÂżliwiaÂła pewne zwyciĂŞstwo, a to dopinguje do dalszej pracy nad sobÂą, ktĂłra owocuje zdobywaniem szczytĂłw.
A z dyrektorem i innymi dorosÂłymi radzi sobie jak dorosÂły z dorosÂłymi, czyli na rĂłwnym poziomie – argumentami. KaÂżdy dorosÂły zrozumie przecieÂż argumenty.
A sprawy sercowe? Niestety nie z kaÂżdym w ktĂłrym siĂŞ kocha czÂłowiek siĂŞ Âżeni. O tym decyduje jeszcze wiele innych czynnikĂłw…
Podobny w wymowie jest amerykaĂąski film „Trener” z 2005 roku z Samuel L. Jacksonem w roli g³ównej.
pozdrawiam
Marek
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #160 :
Styczeń 10, 2011, 02:54:50 »
Wspaniale, Aro, cieszĂŞ siĂŞ, Âże Ci siĂŞ podobaÂł ten film. Mnie urzekÂła rola muzyki, znakomita postaĂŚ nauczyciela, ktĂłry
nie mĂłwiÂł dzieciakom, Âże sÂą wyrzutkami i nic nie potrafiÂą, tylko wzbudzaÂł w nich poczucie wÂłasnej wartoÂści, co Ty
takÂże zauwaÂżyÂłeÂś...
Cytat: Aleksias Styczeń 09, 2011, 17:14:26
... WspaniaÂłe melodie, Âświetny chĂłr, i przepiĂŞkny film, uwielbiam go:) Francuska odpowiedÂź na "Stowarzyszenie umarÂłych poetĂłw" - przynajmniej do pewnego stopnia, bo tam - szkoÂła dla elity, tu - wrĂŞcz przeciwnie. Ale postaĂŚ pana Mathieu fantastyczna:)
Aleksias ciekawe porĂłwnanie daÂła z tym "Stowarzyszeniem umarÂłych poetĂłw"... A Tobie skojarzyÂł sie "Trener" - nie widziaÂłam tego filmu... Interesujace jest, jak kaÂżdy po swojemu patrzy.
ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #161 :
Styczeń 10, 2011, 14:22:50 »
Cytaty z fragmentu filmu "Trener":
Jason
: My jesteœmy dru¿yn¹, a tylko pana widzia³em w TV. Jak siê pan staje s³awny, i ma z tego wielk¹ przyjemnoœÌ.
Trener
: Tylko tyle widzicie?
DruÂżyna
: DokÂładnie tak.
Trener
: Powiem wam, co ja widzĂŞ.
WidzĂŞ system, ktĂłry jest tak zrobiony, abyÂście zawiedli.
Wszyscy uwielbiacie statystyki, podam wam parê liczb. Tylko 50% uczniów Richmond koùczy szko³ê. A z tych, którzy skoùcz¹ szko³ê, 60% idzie na studia.
To znaczy, Âże jak idĂŞ korytarzem i zaglÂądam do jakiejÂś klasy, moÂżliwe, Âże tylko jedna osoba z tej klasy pĂłjdzie na studia.
Damien
: Trenerze Carter, jak nie pĂłjdĂŞ na studia, to co do cholery bĂŞdĂŞ robiÂł?
Trener
: To jest bardzo dobre pytanie. OdpowiedÂź, dla mÂłodych afro-amerykaĂąskich mĂŞÂżczyzn brzmi... przypuszczalnie pĂłjdziecie do wiĂŞzienia.
W tym regionie 33% czarnoskĂłrych mĂŞÂżczyzn w wieku od 18 do 24 lat lÂąduje w wiĂŞzieniu. ProszĂŞ spojrzeĂŚ na kolegĂŞ z lewej.
A teraz na kolegĂŞ z prawej. Jeden z was wylÂąduje w wiĂŞzieniu.
PrawdopodobieĂąstwo pĂłjÂścia do wiĂŞzienia w Richmond jest 80% wyÂższe, niÂż pĂłjÂścia na studia. To sÂą prawdziwe liczby. To byÂło parĂŞ statystyk dla was.
ChciaÂłbym, abyÂście poszli do domu i przemyÂśleli swoje Âżycie. I Âżycie swoich rodzicĂłw. A potem zadajcie sobie pytanie „czy chcĂŞ mieĂŚ lepsze Âżycie?”
JeÂśli odpowiedÂź brzmi „tak”,
to jutro siĂŞ tu spotykamy. I obiecujĂŞ wam...
I obiecujĂŞ wam, Âże zrobiĂŞ wszystko co leÂży w mojej mocy, abyÂście poszli na studia. I ÂżebyÂście mieli lepsze Âżycie.
I panowie, kto zwyciĂŞÂży tu w Âśrodku, zwyciĂŞÂży rĂłwnieÂż na zewnÂątrz.
fragment wiersza Marianne Williamson
:
"Naszym najwiĂŞkszym strachem nie jest to, Âże jesteÂśmy sÂłabi.
Nasz najwiĂŞkszy strach stanowi siÂła,
której nie mo¿na przyjœÌ z odsiecz¹ - To nasze œwiat³o,
a nie nasza mrocznoœÌ nas przera¿a.
UwaÂżajÂąc siĂŞ za nic nie wartego
nie dzia³asz na korzyœÌ œwiata."
Trener
: Nie ma w sobie nic ÂświatÂłego, wspaniaÂłomyÂślnego postawa pomniejszania siebie, po to tylko, aby inni nie czuli siĂŞ zagroÂżeni w twojej obecnoÂści.
Urodziliœmy siê po to, by przejawiÌ chwa³ê Boga, który jest w nas. Jest ona we wszystkich!
Kiedy pozwolimy w³asnemu œwiat³u zab³ysn¹Ì, mimowolnie pozwalamy innym ludziom na zrobienie tego samego.
Kiedy uwalniamy siê od swojego strachu, nasza obecnoœÌ automatycznie wyzwala innych!
pozdrawiam
Marek
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #162 :
Styczeń 10, 2011, 16:07:10 »
Podoba mi siĂŞ, bardzo to nietzscheaĂąskie Marku
http://www.franzschubert.pl/
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #163 :
Styczeń 11, 2011, 20:46:40 »
"Ecce bombo" reÂż. Nanni Moretti
Komediodramat (Ecce bombo), WÂłochy, 1978,
22:55 Noc z filmem, TVP Kultura wtorek, 11 stycznia 2011
wyk. Nanni Moretti, Luisa Rossi, Lina Sastri
DziesiêÌ lat po rewolcie studenckiej z 1968 roku grupa rzymian, studentów i absolwentów ró¿nych uczelni ¿yje ju¿ tylko wspomnieniami tamtego wydarzenia daj¹c wyraz w³asnej frustracji i zagubieniu. Wœród nich jest Michele (Nanni Moretti), niegdyœ dzia³acz studencki. Ch³opak staje siê teraz œwiadkiem próby okupacji szko³y zorganizowanej przez jego m³odsz¹ siostrê i jej kolegów na znak protestu przeciwko drobnomieszczaùskiej moralnoœci w³oskiej inteligencji. Strajk jednak koùczy siê równie szybko jak siê zacz¹³, bo akurat nadesz³y wakacje. Michaele organizuje klub dyskusyjny dla m³odzie¿y, gdzie oprócz polityki omawiane s¹ tak¿e sprawy prywatne. Okazuje siê, ¿e osobiste zwi¹zki stanowi¹ dla Michale'a jak i wiêkszoœci innych powód do rozczarowaù na równi z problemami spo³ecznymi. Remedium na ca³e z³o ma byÌ dla cz³onków klubu ¿ycie w hipisowskiej komunie, ale na d³u¿sz¹ metê i ten sposób na ¿ycie im nie odpowiada.
Film zyskaÂł miano filmu kultowego, pokoleniowego manifestu. Nanni Moretti to jeden z najoryginalniejszych twĂłrcĂłw wÂłoskiego kina.
Film ukazuje z niemal z dokumentaln¹ wnikliwoœci¹ problemy wspó³czesnego spo³eczeùstwa w³oskiego.
pozdrawiam
Marek
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #164 :
Styczeń 13, 2011, 02:51:59 »
"Ja, Klaudiusz" z Derkiem Jacobi - wÂłaÂściwie serial, a jeszcze wÂłaÂściwiej serial przypominajÂący spektakl teatralny
..Zrealizowany na podstawie dwuczêœciowej powieœci Gravesa. Ksi¹¿ka wydaje siê jednak o niebo lepsz¹ ( czyta siê to dos³ownie jednym tchem)..Jest w zasadzie fikcyjn¹ autobiografi¹ - cesara Klaudio..ukazuj¹c¹ w³adcê Imperium jako cz³owieka niezwykle ³agodnego, dobrodusznego - co w ¿adnej mierze nie pokrywa siê z prawd¹. Bowiem nawet szalony Kaligula panuj¹cy zaledwie przez 3,5 roku (i gin¹cy w wieku bodaj 28 lat) mia³ na swoim koncie wielokrotnie mniej ofiar, ni¿ d³ugo panuj¹cy cesar Klaudiusz..
najlepsze jest to od 2:00 - 6:12..i od 8:15 - 10:17
http://www.youtube.com/watch?v=2pHsFJgIxwc&feature=related
zaÂś ta scena przebija chyba wszystkie pozostaÂłe..(od 3:50 - 5:20)
http://www.youtube.com/watch?v=qZDY1b3OPlE&feature=related
Strony:
1
...
9
10
[
11
]
12
13
...