Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Filmy, ktĂłre warto przeÂżyĂŚ
Strony:
1
...
8
9
[
10
]
11
12
...
36
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Filmy, ktĂłre warto przeÂżyĂŚ (Przeczytany 160084 razy)
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik
Odp: Filmy, ktĂłre warto przeÂżyĂŚ
«
Odpowiedz #135 :
Styczeń 05, 2011, 03:52:46 »
"Milczenia owiec" nie ogl¹da³am niejako programowo, wystarczy³o mi przeczytaÌ ksi¹¿ke, ale "Okruchy dnia" obowi¹zkowo - angielski!! Œwietne role, sytuacje, aktorzy - delikatny cieù mi³oœci jak to w Anglii - niedomówienia, pó³ gestu starcza za ca³e zdania, wymowne spojrzenia...
ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #136 :
Styczeń 05, 2011, 03:56:43 »
Cytat: Aleksias Styczeń 04, 2011, 17:45:39
A to jeden z moich ukochanych filmĂłw. PoruszajÂący, zmuszajÂący do myÂślenia. O miÂłoÂści, Âśmierci, godzeniu siĂŞ z utratÂą tych, ktĂłych kochamy, i wielu innych sprawach. Hopkins, ktĂłrego kocham:) Niepowtarzalna atmosfera miejsca, w ktĂłrym bardzo chciaÂłabym studiowaĂŚ:)
I ta muzyka:))))
http://www.youtube.com/watch?v=shevrKTXGI4&feature=&p=EC48DCCB82383B3A&index=0&playnext=1
"Cienista dolina" - Ten Oxford, sir Hopkins... ogl¹da³am dawno, ale pamietam bardzo dobry film angielski! Stateczny profesor, piêkna mi³oœÌ... Poszukam, mo¿e jeszcze raz da sie obejrzeÌ. Dzieki, Aleksias.
I ÂżyczĂŞ tego studiowania w tym magicznym miejscu!
ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #137 :
Styczeń 05, 2011, 20:29:11 »
Polecam na dzisiejszy wieczĂłr - TVP Kultura
film o zwykÂłych ludziach: "Pod dobrÂą gwiazdÂą" 20:10
pozdrawiam
Marek
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #138 :
Styczeń 05, 2011, 20:50:39 »
O, dziĂŞkujĂŞ bardzo, Aro, chĂŞtnie obejrzĂŞ dobry film.
ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #139 :
Styczeń 05, 2011, 20:55:55 »
Cytat: Janusz1228 Styczeń 02, 2011, 21:54:18
z kolei moim Filmem, ktĂłry od kilkunastu lat przy kaÂżdym seansie jednakowo mnie wzrusza jest nagrodzona trzema Oscarami produkcja Roberta Benigniegoi „ÂŻycie jest piĂŞkne”.
Jedyny film, jaki znam, ktĂłry wg mnie jest jednoczeÂśnie niezwykle wzruszajÂącÂą komediÂą, bezwzglĂŞdnym dramatem, filmem wojennym i… romantycznÂą pereÂłkÂą.
„ÂŻycie jest piĂŞkne” jest arcydzieÂłem.
nie tylko nam siĂŞ podoba:
http://www.filmweb.pl/Zycie.Jest.Piekne/awards
pamiĂŞtam jak nikt nie chciaÂł siĂŞ wypowiedzieĂŚ z obawy o reakcjĂŞ IzraelczykĂłw, ludzie osÂłupieli, bo jak moÂżna ÂśmiaĂŚ siĂŞ z pogromu ÂŻydĂłw, dopiero kiedy Mer Jerozolimy uznaÂł,
¿e to wartoœciowy film posypa³y siê nagrody (On te¿ przyzna³ jak¹œ w³asn¹ nagrodê).
(a Âświat siĂŞ zmienia: ÂŻydzi wojujÂą, Polacy handlujÂą a Niemcy gwarancjÂą pokoju w Europie
)
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #140 :
Styczeń 05, 2011, 21:53:32 »
DziÂś i jutro(powtĂłrzenie) "Maria Antonina" Sofii Coppoli, moÂże ktoÂś widziaÂł?? warto??
http://www.franzschubert.pl/
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #141 :
Styczeń 05, 2011, 23:54:27 »
Cytat: Casablanka Styczeń 05, 2011, 20:55:55
„ÂŻycie jest piĂŞkne” jest arcydzieÂłem.
nie tylko nam siĂŞ podoba: http://www.filmweb.pl/Zycie.Jest.Piekne/awards
pamiĂŞtam jak nikt nie chciaÂł siĂŞ wypowiedzieĂŚ z obawy o reakcjĂŞ IzraelczykĂłw, ludzie osÂłupieli, bo jak moÂżna ÂśmiaĂŚ siĂŞ z pogromu ÂŻydĂłw, dopiero kiedy Mer Jerozolimy uznaÂł,
¿e to wartoœciowy film posypa³y siê nagrody (On te¿ przyzna³ jak¹œ w³asn¹ nagrodê).
(a Âświat siĂŞ zmienia: ÂŻydzi wojujÂą, Polacy handlujÂą a Niemcy gwarancjÂą pokoju w Europie
)
Nie noo..Casablanka, nie oszukujmy siĂŞ - powiedzmy Âże jest Âśredni..i tylko ze wzglĂŞdu na Janusza (ktĂłrego za talent muzyczny, wyszukany dowcip i ogromnÂą wiedzĂŞ darzĂŞ wielkim szacunkiem
) moÂżna by zakwalifikowaĂŚ go do produkcji "znoÂśnych"..no jakby siĂŞ uprzeĂŚ, mooÂże nawet nieco wyÂżej - tj dosyĂŚ dobrych..Ale w Âżadnym wypadku nie jest to arcydzieÂło..po prostu niezÂła komedia umiejscowiona w nieco dziwnej jak na komediĂŞ lokacji..
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #142 :
Styczeń 06, 2011, 00:01:39 »
"Maria Antonina" - mozna obejrzeĂŚ, piekne kostiumy, piĂŞkne wnĂŞtrza, oni oboje mÂłodzi bardzo, muzyka rockowa,
trochĂŞ inne spojrzenie na krĂłlowanie.
"Pod dobrÂą gwiazda" - obejrzaÂłam na Kulturze; prawie jak zwykle dziwny polski tytuÂł! Nie wiem, kto przetÂłumacza te tytuÂły.
To nie chodziÂło o "dobrÂą gwiazdĂŞ", tylko o Satrurna - jedna z bohaterek zajmowaÂła siĂŞ astrologia... Saturn ma swĂłj charakterystyczny pierÂścieĂą, ktĂłry niejako wyznacza granice planety. Film dzieje siĂŞ pzrewaznie we wnetrzach - wnetrza, wnĂŞtrza, nawet okien niewiele, wnĂŞtrza.... a w tych wnĂŞtrzach bohaterowie, ÂściÂśniĂŞci,. ograniczeni do swoich rĂłl Âżyciowych i wzajemnych ustalonych relacji. Dopiero jak gÂłowny bohater wyjdzie poza ten krÂąg, znajdzie siĂŞ na otwartej przestrzeni - popÂłynie z niego ukrywane uczucie. WiĂŞc nie wiem , co z tÂą dobrÂą gwiazdÂą...
ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #143 :
Styczeń 06, 2011, 00:32:50 »
Cytat: kozioÂł Styczeń 05, 2011, 23:54:27
Nie noo..Casablanka, nie oszukujmy siĂŞ - powiedzmy Âże jest Âśredni..i tylko ze wzglĂŞdu na Janusza (ktĂłrego za talent muzyczny, wyszukany dowcip i ogromnÂą wiedzĂŞ darzĂŞ wielkim szacunkiem
) moÂżna by zakwalifikowaĂŚ go do produkcji "znoÂśnych"..no jakby siĂŞ uprzeĂŚ, mooÂże nawet nieco wyÂżej - tj dosyĂŚ dobrych..Ale w Âżadnym wypadku nie jest to arcydzieÂło..po prostu niezÂła komedia umiejscowiona w nieco dziwnej jak na komediĂŞ lokacji..
obejrzyj ten film jeszcze raz, - proszĂŞ
biorÂąc pod uwagĂŞ zalew badziewia w Âświecie filmu to ten film jest
prawdziw¹ per³¹
i choĂŚ Âśmiejesz siĂŞ przez caÂły film, to na pewno nie jest to komedia, ja siĂŞ raczej spÂłakaÂłem
(potrafisz tak chroniĂŚ dzieci przed okropnoÂściami?)
Sorry KozioÂł, ale dobro trzeba chroniĂŚ, gdyby byÂła to tylko dobra komedia, nie dostaÂłaby, aÂż tylu nagrĂłd
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #144 :
Styczeń 06, 2011, 12:39:58 »
Cytat: gandarwa Styczeń 06, 2011, 00:01:39
"Pod dobrÂą gwiazda" - obejrzaÂłam na Kulturze; prawie jak zwykle dziwny polski tytuÂł! Nie wiem, kto przetÂłumacza te tytuÂły.
To nie chodziÂło o "dobrÂą gwiazdĂŞ", tylko o Satrurna - jedna z bohaterek zajmowaÂła siĂŞ astrologia... Saturn ma swĂłj charakterystyczny pierÂścieĂą, ktĂłry niejako wyznacza granice planety. Film dzieje siĂŞ pzrewaznie we wnetrzach - wnetrza, wnĂŞtrza, nawet okien niewiele, wnĂŞtrza.... a w tych wnĂŞtrzach bohaterowie, ÂściÂśniĂŞci,. ograniczeni do swoich rĂłl Âżyciowych i wzajemnych ustalonych relacji. Dopiero jak gÂłowny bohater wyjdzie poza ten krÂąg, znajdzie siĂŞ na otwartej przestrzeni - popÂłynie z niego ukrywane uczucie. WiĂŞc nie wiem , co z tÂą dobrÂą gwiazdÂą...
Film „Pod dobrÂą gwiazdÂą” (Saturno contro) – ja przetÂłumaczyÂłbym - „Na przekĂłr Saturnowi”.
(Saturn – w horoskopie - planeta utoÂżsamiana z poczÂątkiem i koĂącem, cyklem Âżycia. Saturn jako dawca Âżycia, jest rĂłwnoczeÂśnie zapowiedziÂą Âśmierci. Stoi na straÂży rĂłwnowagi Âżycia i Âśmierci, pilnujÂąc odwiecznego cyklu narodzin i Âśmierci.)
Film o grupie prawdziwych przyjació³, zwyczajnych ludzi, ktĂłrzy bardzo siĂŞ ró¿niÂą, ale znajÂą siĂŞ jak „Âłyse konie”, nikogo nic nie dziwi, wspierajÂą siĂŞ wzajemnie, martwiÂą siĂŞ o siebie, zabiegajÂą tylko o swoje szczĂŞÂście nawzajem bo bardzo im na sobie zaleÂży, ktĂłrzy przeÂżywajÂą wspĂłlne chwile, d¹¿¹ do status quo, ktĂłre tylko momentami jest osiÂągalne, ale daje im poczucie szczĂŞÂścia.
pozdrawiam
Marek
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #145 :
Styczeń 06, 2011, 13:14:01 »
Cytat: Casablanka Styczeń 06, 2011, 00:32:50
obejrzyj ten film jeszcze raz, - proszĂŞ
biorÂąc pod uwagĂŞ zalew badziewia w Âświecie filmu to ten film jest
prawdziw¹ per³¹
i choĂŚ Âśmiejesz siĂŞ przez caÂły film, to na pewno nie jest to komedia, ja siĂŞ raczej spÂłakaÂłem
(potrafisz tak chroniĂŚ dzieci przed okropnoÂściami?)
Sorry KozioÂł, ale dobro trzeba chroniĂŚ, gdyby byÂła to tylko dobra komedia, nie dostaÂłaby, aÂż tylu nagrĂłd
Zgadzam siĂŞ, do tego filmu trzeba siĂŞ przekonaĂŚ, wiĂŞc koniecznie obejrzyj KozioÂłku jeszcze raz! Ja chyba wylalam wiecej Âłez, niÂż bylo mi do Âśmiechu.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #146 :
Styczeń 06, 2011, 13:56:53 »
Kochani, przy okazji tej mini dysputy nad filmem Benigniego uwypukli³ siê znowu problem: jak przekaz Sztuki mo¿e byÌ ró¿nie oceniany przez odbiorców. Oto podczas Konkursu Chopinowskiego najwybitniejsze w œwiecie pianistyki jury wyda³o werdykt, z którym do dziœ polemizujemy. W przypadku "Piêknego ¿ycia" - cz³onkowie ekskluzywnej, niekwestionowanej amerykaùskiej Akademii Filmowej honoruj¹ go a¿ 3 Oscarami. I podobnie jak to mia³o miejscu w naszym Konkursie Chopina - i tu pojawia³y siê w¹tpliwoœci, rozdŸwiêki, zniesmaczenia... Nasz kozio³ek jest ich sztandarowym pos³aùcem.
Nie bêdê wiêc przekonywa³ kozio³ka, ¿eby pokocha³ i m¹drze "prze¿y³" ten film. ¯adna Sztuka nie musi, a nawet nie powinna trafiaÌ do ka¿dego. Gdyby tak by³o, przesta³aby byÌ Sztuk¹ - a imperatywem, lub jak kto woli: estetyczn¹ procedur¹, gdzie ludzka wra¿liwoœÌ i poczucie piêkna ustêpuje miejsca ch³odno kalkuluj¹cym komputerom.
Dla mnie - to byÂł i jest film przepiĂŞkny. MoÂże dlatego, ze podobnie jak tytuÂłowy bohater pokochaÂłem Âżycie i jak tylko mogÂłem najlepiej, wychowaÂłem moich synĂłw pomimo...
Kozio³ku, prawdopodobnie jako historyk jesteœ fabu³¹ filmu zniesmaczony. I trudno siê z Tob¹, historykiem, nie zgodziÌ (np: amerykaùskie czo³gi wje¿d¿aj¹ce do Oœwiêcimia i inne brewerie) Do³¹czam siê jednak do g³osu Paw³a i Ewy - obejrzyj ten film jako opowieœÌ o ojcu chroni¹cym swoje dziecko przed okropnoœciami... Mo¿e wówczas ujrzysz w nim zupe³nie coœ dla siebie nowego?
«
Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2011, 13:59:14 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #147 :
Styczeń 06, 2011, 14:44:43 »
Cytat: Janusz1228 Styczeń 06, 2011, 13:56:53
W przypadku "PiĂŞknego Âżycia" - czÂłonkowie ekskluzywnej, niekwestionowanej amerykaĂąskiej Akademii Filmowej honorujÂą go aÂż 3 Oscarami.
Có¿ co do Oskarów hm... Nagrodzili Oskarami tak¿e "Angielskiego pacjenta". Dlaczego - nie wiem do dziœ. Obejrza³am ten film kilkakrotnie, bo s¹dzi³am ¿e coœ mi umyka, ¿e jest tam coœ szczególnego ale nie dopatrzy³am siê.
Masz jednak racjĂŞ Janusz - moÂże dobrze, Âże odbieramy inaczej sztukĂŞ pisanÂą obrazem, dÂźwiĂŞkiem lub i tym i tym jednoczeÂśnie. ÂŻycie ma wiĂŞcej barw. Inna rzecz, Âże czasem ktoÂś pokazuje nam rzecz, do ktĂłrej sami nie dotarliÂśmy i wtedy czĂŞsto odkrywamy coÂś ponownie. To fantastyczne uczucie "przeczytaĂŚ" coÂś inaczej, na nowo.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #148 :
Styczeń 06, 2011, 16:19:51 »
Filmu Begniniego nie oglÂądaÂłam, bo ten aktor nigdy mnie nie ÂśmieszyÂł, ale wobec
tak odmiennych zdaĂą obejrzĂŞ, nawet moÂże dzisiaj.
Eluniu masz racjĂŞ kaÂżdy z nas odbiera sztukĂŞ i nie tylko bardzo indywidualnie.
Ile ja siĂŞ nasÂłuchaÂłam na temat tej komedii, Âże chyba jestem nienormalna Âże mi siĂŞ to podoba i
mnie Âśmieszy
http://www.youtube.com/watch?v=xp3TnBMw1TI&feature=related
sÂą gusta i guÂściki
http://www.franzschubert.pl/
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #149 :
Styczeń 06, 2011, 20:55:51 »
Cytat: anelik Styczeń 06, 2011, 14:44:43
Có¿ co do Oskarów hm... Nagrodzili Oskarami tak¿e "Angielskiego pacjenta". Dlaczego - nie wiem do dziœ. Obejrza³am ten film kilkakrotnie, bo s¹dzi³am ¿e coœ mi umyka, ¿e jest tam coœ szczególnego ale nie dopatrzy³am siê.
Masz jednak racjĂŞ Janusz - moÂże dobrze, Âże odbieramy inaczej sztukĂŞ pisanÂą obrazem, dÂźwiĂŞkiem lub i tym i tym jednoczeÂśnie. ÂŻycie ma wiĂŞcej barw. Inna rzecz, Âże czasem ktoÂś pokazuje nam rzecz, do ktĂłrej sami nie dotarliÂśmy i wtedy czĂŞsto odkrywamy coÂś ponownie. To fantastyczne uczucie "przeczytaĂŚ" coÂś inaczej, na nowo.
Hmm... Przeczytaj powieœÌ i obejrzyj film, wtedy dopiero zobaczysz co re¿yser chcia³ powiedzieÌ.
Strony:
1
...
8
9
[
10
]
11
12
...
36