Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Filmy, ktĂłre warto przeÂżyĂŚ
Strony:
1
...
31
32
[
33
]
34
35
36
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Filmy, ktĂłre warto przeÂżyĂŚ (Przeczytany 160347 razy)
Lawendynka
Aktywny uÂżytkownik
Odp: Filmy, ktĂłre warto przeÂżyĂŚ
«
Odpowiedz #480 :
Październik 15, 2012, 10:40:53 »
Tumiwisizmem bartusa jest brak kropek koĂączÂących zdanie.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #481 :
Październik 15, 2012, 10:57:05 »
Cytat: Lawendynka Październik 15, 2012, 10:40:53
Tumiwisizmem bartusa jest brak kropek koĂączÂących zdanie.
Ufff... Alez z Ciebie ortograficzna pedantka
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #482 :
Październik 15, 2012, 11:00:29 »
Mam lekkÂą "alergiĂŞ" na styl sms-owy, gdyby na tym forum
powszechnie
zapanowaÂł, co z pewnoÂściÂą siĂŞ nie stanie, musiaÂłabym siĂŞ stÂąd ewakuowaĂŚ.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #483 :
Październik 15, 2012, 11:01:04 »
Cytat: Janusz1228 Październik 15, 2012, 10:57:05
Ufff... Alez z Ciebie ortograficzna pedantka
Dobrze, ze nie pedalka.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #484 :
Październik 15, 2012, 11:29:54 »
ObejrzaÂłam wczoraj pierwszy odcinek.REWELACJA!!Bardzo polecam.
http://bookznami.pl/?p=1646
http://www.franzschubert.pl/
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #485 :
Październik 18, 2012, 09:13:25 »
ByÂłem wczoraj na "Bitwie pod Wiedniem". LiczyÂłem na wielkie sceny batalistyczne z udziaÂłem naszej Husarii...owszem byÂły ale raczej maÂłe, skrĂłcone i mocno krwiste (taka jest chyba teraz moda filmowa
). W filmie przedstawiono ogromny wkÂład w tĂŞ "WiktoriĂŞ" Jana III Sobieskiego wraz z 20tys. husarii (piĂŞknie siĂŞ nasze "chÂłopaki" prezentowali) oraz wÂłoskiego ksiĂŞdza Marko, ktĂłry zorganizowaÂł "ÂŚwiĂŞte przymierze" w efekcie 60 tys. armia rozgromiÂła 300tys. armiĂŞ tureckÂą - naturalnie decydujÂący o losach bitwy byÂł wspaniaÂły i przemyÂślany atak Naszych
. WczeÂśniej nic nie wiedziaÂłem o udziale owego ksiĂŞdza, ktĂłry "namĂłwiÂł" tchĂłrzliwego i komicznego cesarza Leopolda Habsburskiego (Âświetna rola P. Adamczyka) do zorganizowania odsieczy Wiednia i tym samym uratowania caÂłej Europy...ciekawe co na to nasz Forumijny historyk - Konrad
. W sumie film jest godny obejrzenia (nawet uwaÂżam, Âże to nasz "Patriotyczny obowiÂązek") i spodobaÂł siĂŞ mojej pani, ktĂłra obawiaÂła siĂŞ, Âże bĂŞdzie to nudnawy film historyczny, a byÂło w nim duÂżo wÂątkĂłw starcia siĂŞ dwĂłch kultur , obrony wiary, piĂŞkne stroje, bogate uzbrojenie, wnĂŞtrza paÂłacowe - naprawdĂŞ polecam...Smutne tylko, Âże na seansie byÂło chyba z 10 osĂłb - moÂże powodem byÂł seans Âśrodowy (tuÂż po meczu Polska-Anglia) - ja korzystam z promocji: 2 bilety w cenie 1 i to, Âże film ma duÂżo krytycznych recenzji
. Smutne te¿, ¿e Sobieski nie wykorzysta³ swojego wspania³ego zwyciêstwa, a by³o to bodaj ostatnie nasze wielkie zwyciêstwo, potem to ju¿ tylko klêski, rozbiory...chyba nie potrafimy uczyÌ siê na b³êdach...Pozdrawiam wszystkich
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #486 :
Październik 18, 2012, 22:19:39 »
Bodku jeszcze nie ogl¹da³em filmu, jedynie krótkie urywki (œwietne stroje, ekwipunek -nie tylko tych naszych, na mnie ogromne wra¿enie robi¹ stroje, uzbrojenie, strateg/tactik prowadzenia walki armii otomaùskiej -ju¿ nawet tylko po samych trailerach) Trzeba bêdzie wybraÌ siê na czasie, jak obejrzê ca³oœÌ to wtedy szerzej siê wypowiem...Ogólnie dobra bitwa (szar¿a naszych) na podmêczonego Turka -nieustanne dwumiesiêczne szturmy w czasie oblê¿enia kosztowa³y niema³o si³, to te¿ trzeba wzi¹Ì pod uwagê --->zdobyto wysuniêty baston Ravelin, i 2 bastiony boczne, szykowano sie wiêc do zadania ciosu decyduj¹cego -prze³amania murów i zajêcia miasta, a tu nagle bach..uderzenie w plecy...No i przede wszystkim w³asciwy dobór punktu dowodzenia na górze Kahlenberg (£yba góra) sk¹d Sobieski dowodzi³ "t¹ faz¹" bitwy
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/91/Festung.png
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #487 :
Październik 19, 2012, 19:57:56 »
sorka, ÂŁysa GĂłra..u nas grajÂą chyba do 25/26, wiĂŞc pewnikiem produkcjĂŞ zalicze
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #488 :
Listopad 18, 2012, 22:13:32 »
Jutro o 20:00 w TVN7 "BiaÂła Masajka" dramat obyczajowy Niemcy, 2005
pozdrawiam
Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #489 :
Listopad 25, 2012, 00:46:03 »
ToÂłstoj mĂłgÂłby byĂŚ dumny. ZnĂłw na afiszach kin jego „Anna Karenina” – kolejna ekranizacja ponadczasowego dzieÂła o miÂłoÂści kobiety, ktĂłra wiedziona porywem uczuĂŚ idzie za gÂłosem serca. ÂŁamie zasady epoki, w ktĂłrej ÂżyÂła: odchodzi od wysoko postawionego w ministerialnej hierarchii mĂŞÂża, pozostawia dziecko, przyjació³, a wszystko po to, by znaleŸÌ szczĂŞÂście w ramionach mÂłodego, szarmanckiego hrabiego. SwĂłj dramatyczny wybĂłr przypÂłaca cenÂą najwyÂższÂą…
Z niepokojem szedÂłem na ten film. Za kaÂżdym razem, gdy kolejny twĂłrca kina podejmuje temat wielokrotnie eksponowany przez poprzednikĂłw zastanawiam siĂŞ, co i czy w ogĂłle coÂś nowego moÂże dopowiedzieĂŚ do wyeksploatowanego dzieÂła? I tym razem nie byÂło inaczej. MajÂąc we wspomnieniach genialnÂą kreacjĂŞ Grety Garbo z hollywoodzkiej wersji z 1935 roku, ale i do dzis Âżywo wspominajÂąc Sophie Marceau brylujÂącÂą w przepiĂŞknych wnĂŞtrzach autentycznych paÂłacĂłw Moskwy i Petersburga (utrwalonÂą przez Bernarda Rose w filmie sprzed kilkunastu lat, ktĂłrego znakomitym dopeÂłnieniem byÂła muzyka Rachmaninowa!) – obawiaÂłem siĂŞ, na ile Keira Knightley – tytuÂłowa odtwĂłrczyni – zdobĂŞdzie sympatiĂŞ widzĂłw. I chyba moja obawa byÂła sÂłuszna. Mojej, Keira Knightley, raczej nie zdobyÂła. Jej gra aktorska pozbawiona byÂła choĂŚby krztyny tak bardzo tu wskazanego sentymentalizmu (w pozytywnym znaczeniu) a chwilami nawet i uwodzicielskiego sexapilu. ByĂŚ moÂże to subiektywna sprawa mego gustu, dlatego, caÂłkiem mozliwe, mogĂŞ byĂŚ w takiej ocenie odosobniony. Z usprawiedliwionym i z caÂłkowitym nieobiektywizmem stwierdzam natomiast, ze pomysÂł uplasowania filmu w konwencji quasi-teatralnej (wiĂŞkszoœÌ scen wyprowadzana byÂła ze scenerii desek teatru, by nastĂŞpnie w konwencji surrealistycznej przenosiĂŚ siĂŞ w rzeczywiste pejzaÂże i paÂłacowe salony) byÂł interesujÂącym, reÂżyserskim trickiem na odklasycyzowanie, uatrakcyjnienie dzieÂła. I chyba dla konstrukcji zamysÂłu reÂżysera (ale i widza) byÂło to i trafne, i ciekawe posuniĂŞcie. Przy okazji nie obeszÂło siĂŞ bez typowej dla dziewiĂŞtnastowiecznej Rosji symboliki: oÂśnieÂżonych aÂż do absurdu wagonĂłw, rĂłwnie zasypanych Âśniegiem sapiÂących parowozĂłw, przepych paÂłacĂłw, mizeria i surowe wnĂŞtrza mieszczaĂąskich izb. I surrealizm zastygajÂących w bezruchu postaci, ktĂłre towarzyszÂąc czoÂłowym bohaterom w kluczowych momentach uwypuklaÂły i podkreÂślaÂły takim irracjonalnym bezruchem ich centralne znaczenie dla fabuÂły filmu.
Skoro zaÂś mowa o fabule: film, w przeciwieĂąstwie do poprzednikĂłw – miaÂł dwa rĂłwnolegÂłe watki. I jak to u ToÂłstoja – jeden byÂł kontrastem dla drugiego. Ten pierwszy – to oczywiÂście los Anny - Âżony hrabiego Karenina - pod¹¿ajÂącej jak ĂŚma ku pÂłomieniom Âświecy za gÂłosem serca, ten drugi – to wÂątek przyjaciela rodziny, szlachcica odnajdujÂącego sens Âżycia u boku skromnej i mÂądrej kobiety z dala od paÂłacowych przepychĂłw i "wielkiego Âświata".
Czy warto wybraĂŚ siĂŞ na ten film? Warto! To przecieÂż, jakby nie byÂło, wielka klasyka w kolejnej swej filmowej odsÂłonie. Dla tych, ktĂłrzy pamiĂŞtajÂą poprzednie wersje – ciekawe studium do porĂłwnaĂą i odnajdywania nowych treÂści dzieÂła, dla mÂłodego widza (niechybnie stroniÂącego od przepastnych tomĂłw literackiego pierwowzoru) – znakomite zilustrowanie jednej z najpopularniejszych love story w caÂłej literaturze europejskiej, a szczegĂłlnie tej z okresu drugiej poÂłowy XIX wieku.
Summa summarum – film dobry na jesienno-zimowe wieczory. NaprawdĂŞ polecam!
«
Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2012, 13:12:41 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #490 :
Listopad 26, 2012, 12:57:30 »
Filmu jeszcze nie oglÂądaÂłem, ale z Twojego opisu podejrzewam, Âże film jest zrobiony na dzisiejszy sposĂłb.
Wypowiadam siê ogólnie o teraŸniejszej kinematografii. No có¿, czasy, a wraz z nimi style siê zmieniaj¹.
Film jak kaÂżdy film jest nowym zmierzeniem siĂŞ z tematem.
O ponadczasowoÂści dzieÂła ToÂłstoja Âświadczy, Âże i dziÂś jest ekranizowany,
ale wyraÂża siĂŞ ona tylko w podejmowanym temacie i spostrzeÂżeniach,
a nie w sposobie konstruowania zdaĂą, czy technice filmowej (podobno plenery sÂą cyfrowymi).
Z tego powodu teÂż, kaÂżde pokolenie ma swoich ulubionych aktorĂłw.
Pewnie Keira Knightley urodzona w 1985, swoim sposobem grania, jest takim samym idolem dla dzisiejszych nasto i dwudziestolatkĂłw,
tak jak dla mojego taty Elizabeth Taylor, a dla mnie Monica Bellucci i Sophie Marceau,
ale niekoniecznie jej styl aktorski bĂŞdzie zadowalaÂł moje gusta Januszu.
pozdrawiam
Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #491 :
Listopad 26, 2012, 13:29:08 »
Cytat: aro 51 Listopad 26, 2012, 12:57:30
...No có¿, czasy, a wraz z nimi style siê zmieniaj¹.
Film jak kaÂżdy film jest nowym zmierzeniem siĂŞ z tematem.
O ponadczasowoÂści dzieÂła ToÂłstoja Âświadczy, Âże i dziÂś jest ekranizowany,
ale wyraÂża siĂŞ ona tylko w podejmowanym temacie i spostrzeÂżeniach,
a nie w sposobie konstruowania zdaĂą, czy technice filmowej (podobno plenery sÂą cyfrowymi).
Z tego powodu teÂż, kaÂżde pokolenie ma swoich ulubionych aktorĂłw.
Pewnie Keira Knightley urodzona w 1985, swoim sposobem grania, jest takim samym idolem dla dzisiejszych nasto i dwudziestolatkĂłw...
NiewÂątpliwie, Marku, masz racjĂŞ.
Aby zainteresowaÌ bywalców kin now¹ ekranizacj¹ kultowego dzie³a - re¿yser musi siêgaÌ po nowe œrodki wyrazu. Inaczej - czemu mia³by s³uzyÌ jego trud? Rownie¿ gra aktorska, a w szczególnoœci sposób kreowania roli, nie mo¿e powielaÌ nawet najlepszych wzorcy - a próbowac szukaÌ "w³asnego". ByÌ drug¹ Sophie Marceau albo Gret¹ Garbo - po co? Nie lepiej byÌ pierwsz¹ i oryginaln¹ Keir¹ Knightley? W takim wiec ujeciu najnowsza adaptacja "Anny Kareniny" nad¹¿a za potrzebami wspólczesnego, m³odego i pewno nie tylko m³odego widza. Bo ptroponuje coœ nowego? Ale czy to nowe jest lepsze? Czy warte rewizji w³asnych przemysleù nt. adaptacji? To ju¿ ka¿dy powinien oceniÌ sam.
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #492 :
Listopad 26, 2012, 14:43:27 »
ReÂżyser Wright krytykowany jest za to w tym filmie,
Âże przedkÂłada styl nad treÂściÂą i
dba o olÂśniewajÂący wyglÂąd a nie o ukazywanie skomplikowanych charakterĂłw.
pozdrawiam
Marek
Lawendynka
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #493 :
Listopad 26, 2012, 15:24:26 »
Obawiam siê, ¿e problem formy i treœci dotyczy wiêkszoœci wspó³czesnych filmów... Przerost formy nad treœci¹, niestety.
Jest to poniek¹d wymuszone przez wiekszoœÌ wspó³czesnych odbiorców, którzy patrz¹ g³ównie, jak kto wygl¹da, ale nie bardzo s³uchaj¹ i rozumiej¹, co kto mówi. Szczególnie, gdy rzecz dotyczy uczuÌ i dylematów w podejmowanych ¿yciowych wyborach, przewidywania ich konsekwencji.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #494 :
Listopad 26, 2012, 17:11:35 »
I znowu nie pozostaje mi nic innego, a tylko zgodzic siĂŞ z BasiÂą.
Czasy, w których ¿yjemy, jak ¿adne wczeœniej preferuj¹ epatowanie form¹, kosztem jakoœci treœci. Najlepszym tu przyk³adem s¹ liczne fora, na których jêzyk wypowiedzi w przewa¿aj¹cym stopniu sprowadza sie do buziek i obrazków, w którym nie ma czasu na polemikê i wymianê myœli, a ju¿ szczególnie myœli formu³owanych zdaniami podrzêdnie z³o¿onymi. Szybko, krótko, zwiêŸle - to maksyma wspó³czesnego tuzinkowego internauty / konsumenta Kultury bynajmniej nie tylko spod du¿ego "K".
Ale... nie wini³bym za ten stan nikogo. Takie nasze postepowanie - jakie czasy. Zasypywani zewsz¹d informacjami, reklamami, komunikatami, sugestiami, proœbami, wnioskami, perswazjami - uodparniamy sie na ró¿norodnoœÌ otoczenia i jak zwyk³y darwinowski zwierzak, znajdujemy dla siebie niszê, okopujemy sie by by³o nam w niej bezpiecznie. I tyle. Nie mamy czasu na analizy, dywagacje na temat tego, co po zewn¹trznej stronie ogrodka - nadrabiamy ten niedostatek bezkrytyczn¹, szybk¹ i mia³k¹ konsumpcj¹, albo przypadkowymi, naprêdce formu³owanymi os¹dami (decyzjami). JakoœÌ - zastêpuje iloœÌ.
Pocieszamy sie myÂślÂą: iloczyn pozostaje bez zmian...
«
Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2012, 21:07:26 wysłane przez Janusz1228
»
Strony:
1
...
31
32
[
33
]
34
35
36