Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Filmy, ktĂłre warto przeÂżyĂŚ
Strony:
1
...
27
28
[
29
]
30
31
...
36
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Filmy, ktĂłre warto przeÂżyĂŚ (Przeczytany 160052 razy)
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
Odp: Filmy, ktĂłre warto przeÂżyĂŚ
«
Odpowiedz #420 :
Grudzień 10, 2011, 11:19:22 »
Oba filmy pokazujÂą pogardĂŞ,
ktĂłra byÂła wtedy i
ktĂłra dalej rzÂądzi Âświatem
pozdrawiam
Marek
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #421 :
Grudzień 29, 2011, 16:28:11 »
PoniewaÂż w ÂświĂŞta jak co roku w tv filmowa posucha, udaÂłam siĂŞ do pirata i
obejrzaÂłam bardzo ciekawy film."When Nietzsche Wept" czyli "Kiedy Nietzsche pÂłakaÂł" to film oparty na
powieÂście Irwina Yaloma wydanej takÂże u nas.
Nikomu nie znany filozof Fryderyk Nietzsche i sÂłynny psychiatra JĂłzef Breuer spotykajÂą siĂŞ za sprawÂą
przyjació³ki Nietzsche'go Lou Salome.
Breuer ma leczyĂŚ Nietzschego z depresji, ale wkrĂłtce sytuacja ulega zmianie i to Nietzsche pomaga lekarzowi m.in
przedstawiajÂą mu swÂą teoriĂŞ "wiecznego powrotu".Nietzsche uwaÂżaÂł, Âże poniewaÂż wszechÂświat jest nieskoĂączony
a liczba atomĂłw tym wszechÂświecie jest skoĂączona to jego dzieje bĂŞdÂą siĂŞ ciÂągle powtarzaÂły.
Dotyczy to tak¿e ka¿dego pojedyùczego ¿ycia.Z jednej strony jest to teoria bardzo pesymistyczna. Jeœli raz prze¿yte nasze ¿ycie bêdzie siê powtarzaÌ w nieskoùczonoœÌ to nie mamy wp³ywu na nic. Z drugiej natomiast strony powinniœmy wobec tego staraÌ sie aby nasze ¿ycie by³o warte aby je prze¿ywaÌ w nieskoùczonoœÌ, abyœmy w ka¿dej chwili mogli powiedzieÌ to jest ¿ycie jakie wybra³em i wybra³em dobrze.Zrozumienie tej teorii bêdzie mia³o wp³yw na losy doktora.
W tle pojawia siĂŞ takÂże postaĂŚ Zygmunta Freuda i pytanie czy filozofia Nietzschego miaÂła wpÂływ na teoriĂŞ psychoanalizy.
ChoĂŚ Freud zawsze zastrzegaÂł siĂŞ, Âże nigdy Nietzschego nie czytaÂł to podobieĂąstwa sÂą uderzajÂące.
OczywiÂście mogÂło siĂŞ zdarzyĂŚ, Âże dwa wielkie umysÂły swojej epoki doszÂły oddzielnie do takich samych wnioskĂłw.
Podobno ksi¹¿ka Yaloma jest znacznie lepsza od filmu, ale niestety dla mnie chwilowo poza zasiêgiem.
MaÂły fragmencik z filmu Nietzsche, Breuer i Czajkowski:
http://www.youtube.com/watch?v=hikODa1HuPo
http://www.franzschubert.pl/
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #422 :
Styczeń 02, 2012, 21:45:24 »
Film niezwykle niezwykÂły, piĂŞkny, rozlegÂły.
SÂłony i wilgotny, o zapachu morskich wodorostĂłw.
Pojawi³ siê obok mnie sta³¹ drog¹, polecony przez syna.
-Obejrzyj.
-KrĂłtki?
-KrĂłtki.
-OK.
ÂŁĂłdÂź rybacka, stara, poobdrapywana i PIĂKNA.
MÂłoda dziewczyna, prosta, przepeÂłniona azjatyckim urokiem.
Stary.
Wró¿by.
Cisza i szepty.
GÂłoÂśny byÂł jedynie Âśmiech
i Âświst strzaÂł z ÂŁUKU.
Budda i huÂśtawka.
MÂłody.
I wszystko jest coraz bardziej niezwykÂłe.
Muzyka - lekka jak otaczaj¹ce ³ódŸ fale, przesycona wielkim krêgiem s³oùca.
Film polecam bez zastrzeÂżeĂą kaÂżdemu kto lubi KINO NIEZWYKÂŁE.
ReÂżyseria: Kim Ki-duk
Produkcja: Japonia, Korea PoÂłudniowa 2005
DziÂś o 21.00 na FilmBox
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #423 :
Styczeń 07, 2012, 18:54:01 »
ZrobiÂłam wczoraj pierwsze podejscie do filmu o ktĂłrym duÂżo sÂłyszaÂłam, na naszym forum takÂże.
ZaczeÂłam ogladaĂŚ "PinĂŞ" Wima Wendersa.
Niestety poniosÂłam wielkÂą klĂŞskÂą
Przede wszystkim muzyka. WspĂłlczesna, ktĂłra nie tylko mnie nie poruszyÂła ale po jakimÂś czasie doprowadziÂła mnie do
potwornego bĂłlu gÂłowy. PrzeszÂło mi dopiero po 2 paracetamolach i piĂŞknym koncercie Phillipe'a na TVP Kultura.
Na balecie w ogóle a szczególnie na tym wspó³czesnym niewiele siê znam. Mo¿e i choreografia Piny Bauch, to znaczy
na pewno jest genialna, ale ja tego chyba nie pojmujĂŞ. Bardzo jestem na siebie wÂściekÂła i za jakiÂś czas na pewno
sprĂłbujĂŞ jeszcze raz, zwÂłaszcza, Âże nie doogladaÂłam do koĂąca.
ÂŻeby tak zupeÂłnie siĂŞ nie doÂłowac, myÂślĂŞ, Âże moÂże nie byÂłam wczoraj w nastroju
http://www.franzschubert.pl/
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #424 :
Styczeń 07, 2012, 23:44:26 »
Na uspokojenie i powrót uœmiechu polecam lekki ³atwy i przyjemny (choÌ nie bez przes³ania), nowy film Woody Allena "O pó³nocy w Pary¿u". Naprawdê warto. Pary¿ jest przepiêkny, niezale¿nie od epoki i pory dnia.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #425 :
Styczeń 08, 2012, 10:20:21 »
Nie taki nowy, Ewuniu. Obejrza³em go w kinie chyba z rok temu. Na uwagê zas³uguje ma³a rólka, jak¹ ma w nim ma³¿onka prezydenta Francji. A tak poza tym - faktycznie: lekki, ³atwy i przyjemny, ¿e a¿ tr¹ci bana³kiem
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #426 :
Styczeń 08, 2012, 11:19:34 »
Jesli chodzi o Allena, na razie nic nowszego nie ma. Dlatego napisaÂłam, Âże nowy. Poza tym, od koĂąca sierpnia nie minĂŞÂło aÂż tak duÂżo czasu!
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #427 :
Styczeń 08, 2012, 15:40:04 »
O pó³nocy w Pary¿u
- polska premiera 26 sierpnia 2011, œwiatowa premiera 11 maja 2011. S³owo "nowe" jest bardzo wzglêdne. Jeœli ktoœ coœ ogl¹da po raz pierwszy, nawet jeœli ma kilka, kilkanaœcie, kilkadziesi¹t lat, to jest to coœ nowego, dla tej osoby. Nie sposób we wspó³czesnym œwiecie byÌ na absolutnym topie, nawet w dziedzinie nowoœci kinowych, chyba ¿e jest siê krytykiem filmowym albo moim synem
Nero Fiddled
- to BĂDZIE najnowszy film Allena, dla odmiany o Rzymie
MoÂże nastĂŞpna w kolejce bĂŞdzie W-wa?
Tak czy inaczej, filmy W. Allena zawsze warto zobaczyĂŚ, sÂą w zasadzie ponadczasowe.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #428 :
Styczeń 08, 2012, 19:51:24 »
W przeciwieĂąstwie do standardowych i zwykle pozytywnych ocen kina proponowanego przez Allena - ja bywam rzadko jego produkcjami usatysfakcjonowany. O pĂłlnocy w ParyÂżu, reklamowany jako najlepszy ze wszystkich jego dzieÂł (swojÂą drogÂą, ktĂłry to raz z rzĂŞdu marketingowcy Allena uÂżywajÂą tego fortelu?) nic w mej opinii nie zamieszaÂł. Ot, taka komedyjka jakby rodem z taÂśmy produkcyjnej sprawnego rzemieÂślnika. Za to bardzo sympatycznie wspominam 'KrystynĂŞ w Barcelonie". Ciekawe dialogi, pomysÂł, wartka akcja, piĂŞkne dziewczyny...
A przed chwil¹ wróci³em z 'W ciemnoœci" - Agnieszki Holland. Flm zaiste mroczny i nomen omen przez praktycznie ca³¹ akcjê rozgrywaj¹cy sie w ciemnoœci... lwowskich kana³ów (podczas niemieckiej okupacji miasta). Jak to u mistrzyni Holland - film z jednej strony naturalistycznie okrutnie-prawdziwy i nie stroni¹cy od brutalno-obskurnych scen - z drugiej, chwytajacy za serce. W jakimœ sensie jest to bliŸniak "Pianisty" (ave mistrzu Polaùski!), ale bynajmniej nie jednojajowy. Po skoùczonej projekcji z chêci¹ wycz³apa³em szybko na œwie¿e powietrze, bo mroki i duchota tego filmu - by³y a¿ nadto dla mnie ciêzkawe...
I jeszcze jedno. W caÂłym filmie 2 razy pojawiÂła sie muzyka klasyczna: raz - jakaÂś Âżydowska orkiestra graÂła Nad piĂŞknym modrym dunajem i dwa... ni stÂąd ni zowÂąd przez 20 sek. pobrzemiewaÂła w Âśrodku filmu etiuda f-moll Chopina op. 25 bez jakiegokolwiek kontekstu.
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #429 :
Styczeń 08, 2012, 20:42:15 »
Allen to kino intelektualne, co niesie zagroÂżenie niezrozumienia wszystkich intencji autora, ale za to nawet najsÂłabszy film tego reÂżysera jest dobry i o wiele bardziej wartoÂściowy niÂż inne nawet uznane produkcje, zwÂłaszcza, jeÂśli sztukĂŞ filmowÂą potrafimy odbieraĂŚ wielopÂłaszczyznowo.
Film Agnieszki Holland teÂż jest reklamowany jako jej najlepszy
A ja sobie odczekam, zatrÂą siĂŞ w pamiĂŞci nachalne reklamy filmĂłw, egzaltowane o nich opinie sÂławnych, i obejrzĂŞ sobie na spokojnie, bez dobrodziejstwa inwentarza obrazy filmowe we w miarĂŞ czystej postaci. ChoĂŚby juÂż wtedy nie byÂły nowoÂściami.
chingate
Gość
«
Odpowiedz #430 :
Styczeń 08, 2012, 22:18:36 »
Holland i "kino intelektualne"?? ProszĂŞ bez ÂżartĂłw, Âżadna propaganda michnikowsko-czekowska nie nic wspĂłlnego z intelektem!!!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #431 :
Styczeń 09, 2012, 10:04:33 »
Cytat: xbw Styczeń 08, 2012, 20:42:15
Allen to kino intelektualne...
Ciekawe, co Beatka rozumie pod hasÂłem kina intelektualnego?
W moim przekonaniu, aby kino miaÂło etykietĂŞ intelektualnego - powinno odwoÂływaĂŚ siĂŞ do subtelnych "smaczkĂłw". Powinno raczej stroniĂŚ od dynamiki, szybkoÂści i wartkoÂści akcji, bÂłyskotliwych dialogĂłw i ciĂŞtych ripost. Za to powinno byĂŚ kinem pogÂłebionych treÂści, kinem sytuacyjnym, kinem dialogu intelektu w sferze wartoÂści i kontropwersyjnych tez.
Tymczasem Woody Allen, tak naprawdĂŞ i de facto - to produkt dla mas. Nie stroni od populizmĂłw, "chwytnych" tematĂłw. Bywa rubaszny i przewidywalny.
Jego kino - to dla mnie weekendowa papka (przyznam: znakomicie serwowana na wykwintnych platerach), ktĂłrÂą chĂŞtnie niekiedy spozywam, bo nie wymaga elganckiego posÂługiwania siĂŞ sztuĂŚcami.
«
Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2012, 10:08:20 wysłane przez Janusz1228
»
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #432 :
Styczeń 09, 2012, 10:36:01 »
LubiĂŞ bardzo filmy niebanalne.
I tu juÂż nie gra roli czy jest to film iraĂąski, czeski, wÂłoski, szwedzki, fiĂąski…
czy amerykaĂąski.
Jednym z filmĂłw, ktĂłry poÂłechtaÂł mĂłj intelekt jest „SennoœÌ”
polski film dramatyczny z 2008 roku
wedÂług scenariusza
Wojciecha Kuczoka
,
w reÂżyserii
Magdaleny Piekorz
.
pozdrawiam
Marek
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #433 :
Styczeń 09, 2012, 17:05:25 »
Kino intelektualne - kino tworzone przez intelektualistĂŞ
powinno odwoÂływaĂŚ siĂŞ do subtelnych "smaczkĂłw"
- no i przecieÂż siĂŞ odwoÂłuje!
Powinno raczej stroniĂŚ od dynamiki, szybkoÂści i wartkoÂści akcji, bÂłyskotliwych dialogĂłw i ciĂŞtych ripost ...
- aleÂż jedno drugiego nie wyklucza.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #434 :
Styczeń 09, 2012, 17:10:00 »
Aro, oglÂądaÂłam
SennoœÌ
, film ciekawy, ale nie wytrzyma³am napiêcia i przed koùcem wy³¹czy³am (zat³uc kolesia, bo jest gejem). No i nie wiem, jak siê skoùczy³...
Strony:
1
...
27
28
[
29
]
30
31
...
36