Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 12 13 [14] 15   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Quizy o Chopinie  (Przeczytany 113583 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #195 : Listopad 12, 2013, 09:27:06 »

Drodzy moi, pora na rozwiÂązanie quizku. Nie czekam z tym dÂłuÂżej, bo ÂŚwiĂŞto juÂż za nami a i niecierpliwi „kibice” pewno przestĂŞpujÂą z nogi na nogĂŞ i czekajÂą rozstrzygniĂŞcia.  Chichot

MiÂło mi wiec poinformowaĂŚ, Âże mamy dwoje zwyciĂŞzcĂłw. SÂą nimi nasi niezawodni profesorowie Kuriera szafarskiego: Kasia (Fille007) i Patryk (Mozart). Brawa i gratulacje dla obojga! 

Kasia udzieliÂła odpowiedzi prawie natychmiast po opublikowaniu pytania. Chapeau bas – KasieĂąko! PozwĂłlcie wiĂŞc, Âże zacytujĂŞ odpowiedÂź nadesÂłanÂą mi wÂłaÂśnie przez KasiĂŞ:
„…jestem pewna, Âże chodzi o Koncert fortepianowy As-dur op. 2 Ignacego Feliksa DobrzyĂąskiego (1807-1867), powstaÂły w 1824 r. w Winnicy (dziÂś Вiнниця), gdzie DobrzyĂąski uczĂŞszczaÂł do Gimnazjum Podolskiego. Mentorem Chopina i DobrzyĂąskiego byl JĂłzef Elsner, ktĂłry wysoko ceniÂł talent starszego kolegi Fryderyka, okreÂślajÂąc go mianem "zdolnoœÌ niepospolita".  ”
OczywiÂście, jest to prawidÂłowe i wyczerpujÂące rozwiÂązanie quizu. I wspaniaÂłe, bo uzmysÂławia nam, Âże podobieĂąstwa, o ktĂłrych wspomniaÂłem w zapytaniu nie sÂą przypadkowe. Nad Chopinem i DobrzyĂąskim mÂądrÂą pieczĂŞ sprawowaÂł ich wspĂłlny profesor, ktĂłrego 160. rocznicĂŞ Âśmierci ÂświĂŞtowaĂŚ bĂŞdziemy w przyszÂłym roku.
CieszĂŞ siĂŞ takÂże, ze dziĂŞki mojemu quizkowi  w dniach naszego ÂŚwiĂŞta Narodowego blisko ĂŚwierĂŚ setki „SzafarczykĂłw” (jak wynika ze statytyki YT) miaÂło okazje przekonaĂŚ siĂŞ o kunszcie i maestrii niewiele starszego od Chopina jego kolegi z „klasy”.

ZwyciĂŞzcom jeszcze raz gratulujĂŞ! 
a wszystkim, którzy przynajmniej próbowali rozwi±zaæ zagadkê wielkie DZIÊKUJÊ za starania i po¶wiêcony czas!

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #196 : Listopad 12, 2013, 17:41:47 »

Ten cytat zapoÂżyczĂŞ od mojego Wspó³zwyciĂŞzcy  <ein herzhafter Händedruck & ein freundliches KĂźsschen> :

DziĂŞkujĂŞ za uznanie (i zacytowanie!) 

Januszu  , mam nadziejĂŞ, Âże wiesz, jak bardzo Caterina uwielbia Twoje quizy (czemu daÂła wyraz m. in. w poÂście z Wariacjami B-dur w tym wÂątku i wczorajszym komentarzu w jĂŞzyku ojca Fryderyka na Twojej stronce  ; o nowelkach napisaÂła za to w jĂŞzyku, ktĂłry z pewnoÂściÂą znaÂła matka Ignacego Feliksa) 

A Patrick  to po prostu I Muzykolog RP (i nie tylko!) 

Stimati Signori , avete tutto il mio rispetto!

Amo la musica sopra tutte le arti
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #197 : Styczeń 08, 2014, 21:56:01 »

Januszu, zaczyna nam juÂż brakowaĂŚ Twoich chopinowskich zagadek... 

A nasz Patrick  nie daje konkurencji Âżadnych szans takÂże w quizach na Symfonice (zerknijcie tylko ).

Amo la musica sopra tutte le arti
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #198 : Styczeń 08, 2014, 22:39:46 »

Januszu, zaczyna nam juÂż brakowaĂŚ Twoich chopinowskich zagadek... 

KasieĂąko, ostatnimi czasy jakby trochĂŞ nie starcza Twemu koledze dnia, a Âże do reszty omotaÂła mnÂą konkurencyjna pasyja (niektĂłrzy nawet wiedza jaka  )   - to efekt jest, jaki jest.
Ale bĂŞdzie wkrĂłtce quizek, obiecujĂŞ. TeÂż nie mogĂŞ siĂŞ jego doczekaĂŚ.  Chichot Nawet z doskoku coÂś tam podgrywam na fortepiano, jakoÂż caÂłkiem moÂżliwe, Âże quizek doprawiĂŞ osobistÂą ¿êpolinÂą  Chichot
No, ale droga pani Redaktor Fille jeszcze, please, prosze daĂŚ mi parĂŞ dni 
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2014, 22:42:52 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #199 : Styczeń 19, 2014, 18:37:17 »

MyÂślĂŞ, ze nadeszÂła najwyÂższa juÂż pora na pierwszy tegoroczny szopenowski quizek
Oto i on. Chichot

Znacie ten motyw?
MÂłoda, samotna dziewczyna rozpacza po utracie swego ukochanego JasieĂąka, ktĂłry poszedÂł na wojnĂŞ i nigdy nie wrĂłciÂł do domu. KtoÂś (najprawdopodobniej inny ÂżoÂłnierz) opisuje bohaterskÂą ÂśmierĂŚ JasieĂąka i pociesza opuszczonÂą wdowĂŞ.

To streszczenie s³ów jednego z najbardziej znanych wierszy Kazimierza WroczyĂąskiego, dziÂś - skÂądinÂąd poety  niewiele z czegokolwiek jeszcze znanego. Prawdopodobnie w roku 1918 rĂłwnie maÂło nam znany kompozytor MieczysÂław Kozar-SÂłobĂłdzki skomponowaÂł do niej melodiĂŞ i od razu piosenka staÂła siĂŞ narodowym „hitem”, a z pewnoÂściÂą na trwale wprowadziÂła siĂŞ do kanonu polskich pieÂśni patriotyczno-narodowych. I dzisiaj jest bardzo popularna i lubiana, a jej melodiĂŞ prawdopodobnie kojarzy kaÂżdy Polak.
Nie podajĂŞ tytuÂłu piosenki – myÂślĂŞ, ze doœÌ Âłatwo moÂżna jÂą namierzyĂŚ w sieci. Moje pytanie quizowe jest natomiast takie:

•   Co ma wspĂłlnego ta piosenka z postaciÂą niedoszÂłej Âżony Chopina Jane Stirling?

zapewne sie domyÂślacie, ze to cos wspĂłlnego dotyczy Chopina.  I sÂłusznie! Tylko, co  Co? 

OczywiÂście, odpowiedzi, proszĂŞ, przysyÂłajcie na priva!

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #200 : Styczeń 24, 2014, 23:24:08 »

Wiem, wiem… Chcecie juÂż poznaĂŚ rozwiÂązanie quizka. Oj tam, rozwiÂązanie… chcecie poznaĂŚ zwyciĂŞzcĂłw. 
Ano. SÂą tacy. I jest ich sympatyczna czeredka. O nich zaraz.

Ale najpierw krótka refleksja. Kochani! Quizek dla mnie samego by³ niema³¹ frajd¹. Oto pytaj¹c o pewna piosenkê, a konkretnie: co ma wspólnego z Jane Stirling? Pozna³em dziêki Wam romantyczn¹ historiê. Ju¿ spieszê przytoczyÌ.
Jest pierwsza rocznica Âśmierci Chopina - 17 paÂździernika 1850
OddajĂŞ gÂłos Agnieszce (TeresaGrob):
„17 paÂździernika roku 1850, Jane pisaÂła do rodziny Chopina w Warszawie: "Powracam stamtÂąd. Rankiem byÂła mgÂła, potem rozproszyÂła siĂŞ i nastaÂł piĂŞkny, nieomal letni dzieĂą. Kwiaty zamĂłwiÂłam wczeÂśniej - u tego kwiaciarza, gdzie je zawsze kupowaÂł. BiaÂłe wrzosy, primule, biaÂłe dalie
i fijoÂłki. W pudeÂłko za medalionem, ktĂłry utrwala ze wzruszajÂącym podobieĂąstwem
rysy tej drogiej twarzy, wÂłoÂżyÂłam napis zawierajÂący nazwisko, daty urodzenia i
Âśmierci… UroczystoœÌ odsÂłoniĂŞcia pomnika byÂła peÂłnÂą prostoty. Nie byÂło ludzi
obcych ani obojêtnych. Wœród bliskich mu widzia³am Solange. Polski ksi¹dz wzi¹³
grudkĂŞ ziemi, ktĂłrÂą przysÂłaliÂście, i rzuciÂł jÂą na grĂłb. PowiedziaÂł teÂż po
polsku: ‘Odpoczywaj w spokoju, zmartwychwstaĂą w chwale’. ZerwaÂłam dla Was bia³¹
ró¿ê z bukietu poÂłoÂżonego u stĂłp pomnika.”

Asia (Aleksias) uzupeÂłnia zapodany przez AgĂŞ cytat i dodaje:
„PÂłatek biaÂłej ró¿y podarowany juÂż bez nadziei na powrĂłt i pocaÂłunek...nadziei ktĂłrej i dawniej nie byÂło... tylko miÂłoœÌ, staÂła, cicha i czysta, jak biaÂła ró¿a... „
A zatem mamy spoiwo: bia³¹ ró¿ê. Bo jak wszyscy prawidÂłowo odgadli – piosenka, na ktĂłrÂą siĂŞ powoÂływaÂłem – to przecieÂż kultowa pieϝ „RozkwitaÂły pÂąki biaÂłych ró¿”. Wszak jednÂą z takich ró¿ Jane Stirling „zerwaÂła z bukietu poÂłoÂżonego u stop pomnika”. 

Nasza dociekliwa agentka Kasia (fille007) zauwa¿y³a jeszcze inn¹ zbie¿noœÌ. Oddaje g³os Kasieùce:
„…jako miÂłoÂśniczka kwiatĂłw wiem, Âże istnieje wielkokwiatowa ró¿a Chopin o biaÂłych kwiatach (z kremowym odcieniem). Jane Stirling byÂła SzkotkÂą, a biaÂła ró¿a to bodajÂże symbol szkockich nacjonalistĂłw (byÂł nim takÂże szkocki poeta Hugh MacDiarmid [1892-1978], autor poniÂższych wersĂłw):
The rose of all the world is not for me.
I want for my part
Only the little white rose of Scotland
That smells sharp and sweet - and breaks the heart.”

CzyÂż i wywĂłd Kasi nie jest rĂłwnie logiczny, a na dodatek oryginalny? Jest!
W zasadzie mĂłgÂłbym na tym quizek zakoĂączyĂŚ i podziĂŞkowaĂŚ tym, ktĂłrzy nadesÂłali te prawidÂłowe odpowiedzi, gdyby… gdyby o takie mi chodziÂło. A nie chodziÂło.
Có¿! MyÂślaÂłem o czymÂś zupeÂłnie innym! Cichutko oczekiwaÂłem, ze od razu zbudowany przez Was - dzielnych quizowiczĂłw - mostek miĂŞdzy piosenkÂą a JS po³¹czy nie piĂŞkna ró¿a – a piĂŞkna muzyka. OdpisaÂłem wiĂŞc do kaÂżdego z osobna i poprosiÂłem o prĂłbĂŞ znalezienia w twĂłrczoÂści Chopina takiego utworu, ktĂłry, byĂŚ moÂże byÂł inspiracjÂą dla kompozytora „BiaÂłych ró¿” (z racji podobieĂąstwa melodii). I cudna sprawa: wszyscy z Was (niezaleÂżnie od siebie!) – bez moich sugestii wskazaliÂście na nokturn f-moll op. 55 nr 1! Brawo. O to mi chodziÂło. Bo przecieÂż ten nokturn (jak i caÂłe opus 55) Chopin zadedykowaÂł Jane Stirling  (Nawiasem mĂłwiÂąc: publikujÂąc w innym topicu moje nagranie tego nokturnu
 http://youtu.be/AcQ93s1fmhA
chciaÂłem Was troszkĂŞ pod ten quizek zainspirowaĂŚ. ).
Sam juÂż od wielu lat zwrĂłciÂłem uwagĂŞ na to podobieĂąstwo. Teraz – dziĂŞki Wam wiem, ze nie jestem i nie byÂłem w mych odczuciach odosobniony. PoczÂątki  obu utworĂłw sÂą bardzo podobne, choĂŚ… Aga uczciwie mi odpisaÂła, ze jej „moÂżliwoÂści” tego podobieĂąstwa nie wyÂłapujÂą. Ok! Bo tak naprawdĂŞ to dziwne podobieĂąstwo. W zapisach nutowych melodie w ogĂłle siĂŞ nie pokrywajÂą. W pieÂśni melodia zaczyna siĂŞ repetycjÂą pojedynczego brzmienia, we frazie nokturnu - kaÂżdy dÂźwiĂŞk ró¿ni siĂŞ od nastepnego. A jednak, coÂś w wspĂłlnego w tych melodiach jest, skoro tylu z Was to zauwaÂżyÂło…  Tak sobie myÂślĂŞ: to tylko dowĂłd, ze szkieÂłko i oko czasem nie zmiarkuje tego, co sÂłyszy dusza.

A teraz juÂż zwyciĂŞzcy! Jest ich aÂż piĂŞcioro!!  Chichot
Tak siĂŞ zÂłoÂżyÂło – Âże quizek rozegraÂł siĂŞ spontanicznie w dwĂłch kategoriach: sÂłownej i muzycznej. W obu kategoriach najszybszy byÂł… po raz kolejny… nasz niezawodny Patryk (Mozart). Brawa dla Patryka!!  Chichot
Ale w zasadzie na tym samym podium powinni siĂŞ zmieÂściĂŚ i Kasia (fille007), i Asia (Aleksias) Powinny, gdyÂż odpowiedÂź obu mych wspaniaÂłych przyjació³ek w niczym nie ustĂŞpuje odpowiedziom Patryka. 
Aga – jak juÂż wspomniaÂłem – jest laureatkÂą w kategorii literackiej. Gratulacje wielkie dla Agi, bo nieczĂŞsto przecieÂż nasza Terenia znajduje czas na quizowanie. 
I jest jeszcze Dorotka (Kati). Jako jedyna od razu wskoczyÂła na laureatkĂŞ kategorii muzycznej. A Âże wyliczam DorotkĂŞ jako ostatniÂą? To nic nie znaczy. Tez naleÂży jej siĂŞ podium obok pozostaÂłych. To tylko dlatego, ze jako ostatnia przysÂłaÂła odpowiedÂź. Za to od razu trafiajÂąc w to sedno, ktĂłre przygotowaÂłem na tarczy.  Chichot

MyÂślĂŞ sobie, jak Wam podziĂŞkowaĂŚ… A moÂże by tak utworkiem Bacha?
PosÂłuchajcie frazy od 15 sek. (do np. 38sek) Czy ona Wam czegoÂś nie przypomina?

http://www.youtube.com/watch?v=q6_Qa-HnaYg&feature=share&list=FLB4WElrEeZX62gN-f-q5uwg

Kochani! DziĂŞkuje wszystkim za uczestnictwo w quizie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2014, 07:40:16 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #201 : Styczeń 25, 2014, 00:53:54 »

DziĂŞki, dziĂŞki    Ha, sam nie zdawaÂłeÂś sobie z tego sprawy, Januszu, jak wielowÂątkowa jest Twoja zagadka. Chyba nie bĂŞdĂŞ jedyny, proszÂąc o jeszcze! 

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #202 : Lipiec 18, 2014, 14:44:46 »

...Chyba nie bĂŞdĂŞ jedyny, proszÂąc o jeszcze! 

Tak Patryku, chyba juÂż pora na kolejny quizek. PoniewaÂż mnie do niego zmotywowaleÂś (fakt, juÂż dawno temu!) quizek dotyczyc bedzie Twych, jak mniemam, rodzimych okolic  Chichot

No tak. Wakacyjny czas sprzyja naszym wĂŞdrĂłwkom i wycieczkom. JeÂśli ktoÂś z Was odwiedzi pewien piĂŞkny zameczek na ziemi wielkopolskiej zapewne zdziwi siĂŞ, Âże na instrumencie ktĂłry stoi w jego salonie, stanowiÂącym swoistÂą galeriĂŞ portretĂłw polskiej arystokratycznej familii grywaÂł sam Fryderyk Chopin. Zdziwienie bĂŞdzie uzasadnione, jakoÂż obecnoÂści ariela fortepianu nigdy w tym zameczku nie odnotowano.  Szok ( I niech ta informacja bĂŞdzie wskazĂłwkÂą dla docieliwych)

I takoÂż przechodzĂŞ do pytaĂą quizowych:
o jakim zameczku mowa? I skÂąd te b. wiarygodne poszlaki, Âże na fortepianie, ktĂłry dziÂś stoi w jego salonie grywaÂł Fryderyk? Co?

Oczywiscie, chĂŞtnych do uczestnictwa w quizie proszĂŞ o odpowiedzi na priv.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #203 : Lipiec 25, 2014, 11:50:12 »

o jakim zameczku mowa? I skÂąd te poszlaki, Âże na fortepianie, ktĂłry dziÂś stoi w jego salonie grywaÂł Fryderyk? Co?

Kochani, czas na rozwiÂązanie quizka!  Chichot

UdziaÂł w nim wziĂŞÂły trzy osoby. Pierwsza poprawna odpowiedÂź przyszÂła niemal natychmiast i naleÂżaÂła do Dorotki. WkrĂłtce niemal identyczne rozwiÂązanie podesÂłaÂł Patryk. OdpowiedÂź trzeciego uczestnika/uczestniczki nie byÂła juÂż, niestety, poprawnÂą - za to bardzo moÂże cieszyĂŚ, Âże byÂła przynajmniej prĂłbÂą rozwikÂłania problemu, a w dodatku prĂłbÂą osoby, ktĂłra jest naszym niemal forumijnym beniaminkiem. 

WracajÂąc do poprawnych odpowiedzi: jak sÂłusznie zauwaÂżyÂła Dorota (Kati) ale i Pat (Mozart): „pewnie chodzi o zamek w KĂłrniku gdzie znajduje siĂŞ sprowadzony z Drezna fortepian nale¿¹cy do Klaudyny Potockiej, na ktĂłrym ponoĂŚ graÂł Fryderyk w jej mieszkaniu (drezdeĂąskim).”
Tak. ChodziÂło mi o zamek w KĂłrniku i sprowadzony do niego z Drezna fortepian Klaudyny Potockiej. Brawo Dorotka, Brawo Pat!  Chichot

Jest tylko drobna wÂątpliwoœÌ, czy aby na pewno grywaÂł na nim Chopin podczas  swych pobytĂłw w DreÂźnie?  Szok
W notce biograficznej Klaudyny z DziaÂłyĂąskich Potockiej czytam:
„…W paÂździerniku 1831 roku opuÂściÂła kraj, aby udaĂŚ siĂŞ do Drezna, gdzie zaÂłoÂżyÂła Komitet DobroczynnoÂści Dam Polskich, otaczajÂący swÂą opiekÂą udajÂących siĂŞ na emigracjĂŞ(…) OrganizowaÂła koncerty i wieczory literackie, na ktĂłrych zbieraÂła datki na wsparcie udajÂących siĂŞ do Francji PolakĂłw. GoœÌmi na jej wieczorach byli (m.in.): Fryderyk Chopin…”
Problem w tym, Âże nie bardzo mi wiadomo kiedy miaÂłaby pana Klaudyna ugoÂściĂŚ Chopina  Co? - jakoÂż ten ostatni w DreÂźnie przebywaÂł tylko cztery razy: po raz pierwszy w trakcie sierpniowej eskapady 1829 (w drodze powrotnej z Wiednia), po raz drugi – podczas wyjazdu w roku 1830 z Warszawy (w tych latach Pani Klaudyna mieszkaÂła jeszcze w Polsce), wreszcie po raz trzeci i czwarty w latach 1835-36 (gdy spotykaÂł siĂŞ w DreÂźnie z rodzinÂą WodziĂąskich), tyle tylko, ze od 1833 roku pani Klaudyna przeniosÂła siĂŞ i mieszkaÂła juÂż w Genewie.

Nic to. KaÂżda legenda ma prawo do swych tajemnic.  ByĂŚ moÂże spotkali siĂŞ w jej byÂłym mieszkaniu podczas jakiÂś przelotnych odwiedzin? PozwĂłlmy wiĂŞc ÂżyĂŚ legendzie swym baÂśniowym Âżyciem. 

Uczestnikom ale i zwykÂłym czytelnikom mych chopinowskich quizĂłw wielkie dziĂŞki za wspĂłlne zmagania  Chichot

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #204 : Lipiec 25, 2014, 23:05:03 »

DziĂŞkujĂŞ, Januszu, za ciekawÂą zagadkĂŞ i zapraszam do Wielkopolski, peÂłnej przecieÂż miejsc naznaczonych duchem Chopina

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #205 : Lipiec 25, 2014, 23:18:00 »

O tak, Pat! BĂŞdĂŞ na Ziemi Wielkopolskiej w drugiej poÂłowie sierpnia. Zamierzam codziennie odwiedziĂŚ jakieÂś ciekawe okolice. Do KĂłrnika wpadnĂŞ na pewno, uwielbiam bowiem miejsca, gdzie przebudza siĂŞ brzask minionych czasow i rodzÂą siĂŞ legendy. Szczegolnie to szopenowskie 

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #206 : Styczeń 03, 2015, 00:11:18 »

Pora na nowy Quizek? Chyba tak!
No to, kochani, zapraszam!

ByÂł rok 1934. Los Angeles. W samo poÂłudnie, w maÂłej knajpce na rogu Santa Monica i Vermont Avenu dwĂłch dÂżentelmenĂłw popija  kawĂŞ. Pierwszy, o szpakowatym wyrazie twarzy, czarnych elegancko przystrzyÂżonych na krĂłtko wÂłosach – to kultowy polski kompozytor Jerzy Petersburski - autor Tanga Milonga i wielu, wielu innych przebojĂłw. Naprzeciwko niego – Irving Berlin: amerykaĂąska muzyczna supergwiazda, kompozytor-samouk, twĂłrca m.in. pieÂśni patriotycznej uwaÂżanej za nieoficjalny hymn USA: „God Bless America”. Panowie siedzÂą i dyskutujÂą o muzyce.
- DÂżordÂż, przyjacielu, - zwraca siĂŞ do Petersburskiego Berlin, - popeÂłniÂłem wobec was – PolakĂłw, ÂświĂŞtokradztwo. ZapoÂżyczyÂłem temat z pewnego utworu Chopina dla potrzeb mojej najnowszej piosenki, i teraz nie wiem, czy Wy Polacy wybaczycie mi takie zbezczeszczenie?…
- A co to za utwĂłr? – spytaÂła Petersburski,
- My friend… nie pamiĂŞtam… No ten, taki wasz polski…
 - A moÂżesz mi zagraĂŚ choĂŚby jego kawaÂłek tu, na tym obok klezmerskim piano?
- DzordÂż… wiesz dobrze, paskudny ze mnie muzykant. Na piano gram ledwie trzema palcami… I to najchĂŞtniej po czarnych klawiszach.
- ÂŚmiaÂło, przyjacielu, wal! – Nikt nas nie sÂłucha, o tej porze jesteÂśmy na szczĂŞÂście tu sami…
- To ja lepiej zanucĂŞ.
- O! Dobry pomysÂł. – uÂśmiechn¹³ siĂŞ przez zĂŞby przegryzajÂące cygaro Petersburski
Wielki amerykaĂąski Maestro, autentycznie stroniÂący od jakichkolwiek instrumentĂłw(!) przepÂłukaÂł gardzioÂłko wystygniĂŞtÂą do cna juÂż kawÂą i po chwili zmutowane, „zbeszczeszcone” dÂźwiĂŞki Chopina rozkoÂłysaÂły siĂŞ w sympatycznie zanuconym taĂącu.
- I jak, DÂżordÂż, to brzmi? Nie oskubiÂą mnie Polacy za plagiat?
- No, przyjacielu… rewelacja.  Jeszcze tylko postaraj siĂŞ o dobry aranÂż i sukces, musowo, niechybny!
- A ci twoi nie oskubiÂą za plagiat? – powtĂłrzyÂł wci¹¿ sfrasowany.
- BÂądÂź spokojny. Dobry aranÂż sprawi, Âże nikt nie skojarzy. Zobaczysz.

I nie skojarzyÂł… przez dÂługie lata. Dopiero po wojnie Jerzy Petersburski opowiedziaÂł tĂŞ dykteryjkĂŞ ojcu pana Marcina Domonika GÂłucha – polskiego pianisty od lat mieszkajÂącego w Goeteborgu, ktĂłry z kolei przekazaÂł dalej jÂą mi podczas niedawno zakoĂączonego festiwalu muzycznego w Kombornii ( http://www.dworkombornia.pl/pl/wydarzenia/1131-wieczory-muzyczne-w-dworze-kombornia ), a ja – teraz Wam. I wkrĂłtce wszyscy swietnie skojarzymy  Chichot

Ale oczywiÂście, poniewaÂż czynie to w topicu z szopenowskimi quizami koĂączĂŞ stosownym zapytaniem:

Z ktĂłrego poloneza Chopina pochodzi motyw jednej z najbardziej znanych piosenek Irvinga Berlina i jaki jest jej tyuÂł? Dla uÂłatwienia dodam, ze przebĂłj ten na stale goÂściÂł w repertuarze Franka Sinatry,  Binga Crosby, Louisa Armstronga, Elli Fitzgerald, Billie Holiday… i wielu, wielu innych herosĂłw estrady.

Odpowiedz, oczywiÂście, przesyÂłajcie na priv

« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2015, 15:30:15 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #207 : Styczeń 05, 2015, 15:29:31 »

Nie czekam dÂłuÂżej z werdyktem, bo i frekwencja na Forum nie obiecuje, Âże lista zwyciĂŞzcĂłw w kolejnych dniach mogÂłaby sie znaczÂąco wydÂłuÂżyĂŚ 

Od razu spieszê wiec z odpowiedzi¹... Tym utworem... by³a piosenka rozpoczynaj¹ca siê od s³ów: "Heaven, I'm in heaven, and my heart beats so that I can hardly speak..." pochodz¹ca z filmu "Panowie w cylindrach" Jej tytu³: "Cheek to Cheek ". Polonezem, z którego Berlin œci¹gn¹³ temat by³ polonez As-dur op. 53.

Jest dwoje zwyciĂŞzcĂłw: Patryk i Aga.
Gratulacje!!!!    Chichot

Patryk,ktĂłry odpowiedziaÂł (jak to zwykle Patryk) na quiz prawie natychmiast    , jak twierdzi, niemal od razu skojarzyÂł Âże chodzi o Ăłw szlagier. Za to Aga trafiÂła na odpowiedÂź w Interncecie. A zatem potwierdza siĂŞ porzekadÂło, ze jak czegoÂś nie znajdzie siĂŞ w Internecie, to znaczy ze czegoÂś takiego w ogole nigdy nie byÂło i nie ma. A ja sadziÂłem, Âże mojÂą przytoczonÂą powiastkÂą odczarujĂŞ ten mit  Chichot

Kochani, dla zwyciĂŞzcĂłw, ale i dla pozostaÂłych ForumowiczĂłw sÂłu¿ê w nagrodzie linkiem do chyba najbardziej topowego wykonanie tego przeboju przez cesarski duet Louisa Armstronga i  Elli Fitzgerald. Filmik jest nakrĂŞcony w formie karaoke. Wszystkich wiec zapraszam do Âśpiewania!

http://youtu.be/4etomneSxmk?list=FLB4WElrEeZX62gN-f-q5uwg
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2015, 22:21:08 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #208 : Kwiecień 06, 2016, 10:12:45 »

OdgrzebujĂŞ wÂątek. To bĂŞdzie bardziej pytanie niÂż quiz. Czy to prawda, Âże dziadek Chopina miaÂł na nazwisko Szop, ktĂłre na emigracji przerobiÂł na Chop dodajÂąc jeszcze koĂącĂłwkĂŞ -in?

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
clavia
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #209 : Kwiecień 22, 2016, 20:00:10 »

Dobre pytanie. Ja czytaÂłam, iÂż prapradziadek Fryderyka nazywaÂł siĂŞ François Chapin, a pradziadek juÂż Chopin. 
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land paktprzyjazni twistedgamers animilkowo black-for