Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Teatr Telewizji
Strony:
1
...
5
6
[
7
]
8
9
...
20
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Teatr Telewizji (Przeczytany 81756 razy)
bartus
Ekspert
Odp: Teatr Telewizji
«
Odpowiedz #90 :
Luty 11, 2011, 14:02:00 »
Nie lubiê Tadeusza Kantora i jego teatru. Obejrza³am i "Umar³¹ klasê", "Wielopole, Wielopole", "Nigdy tu ju¿ nie powórcê" i ... no po prostu to nie moja bajka. Gdyby tylko tak mia³a rzeczywiœcie wygl¹daÌ przysz³oœÌ teatru, to dla mnie by³aby to klêska.
Aneliku.
Jako, prawdopodobnie jeden z nielicznych ,zgadzam sie z Toba.
Nie lubie sztuki, ktora podchodzi do tematu : "robie co mi sie podoba i juz".
Reguly tworzone na poczekaniu, bez podstaw, odniesien itd, to styl dyletantow.
Sztuka nie ma takiego zadania, zeby dolowac i zamykac ludzi w pulapce.
Sztuka powinna otwierac horyzonty i prowokowac do kreacji (we wszystkich dziedzinach).
Szuka powinna dawac nadzieje, radosc, refleksje.
Tego Kontor mi niedostarczyl.
Uwiebiam teatr angielski - Alana Ayckbourn taki wspolczesny Szekspir. Pisze sztuki i sam je wystawia w teatrze Scarborough.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #91 :
Luty 11, 2011, 16:16:50 »
Cytat: bartus Luty 11, 2011, 14:02:00
Reguly tworzone na poczekaniu, bez podstaw, odniesien itd, to styl dyletantow.
Sztuka nie ma takiego zadania, zeby dolowac i zamykac ludzi w pulapce.
Sztuka powinna otwierac horyzonty i prowokowac do kreacji (we wszystkich dziedzinach).
Szuka powinna dawac nadzieje, radosc, refleksje.
A ja uwa¿am, bartusie, ze rol¹ Sztuki jest wyrazaÌ i wp³ywaÌ na ludzkie emocje. Dlatego nie zgodzê siê z twym restrykcyjnym stwierdzeniem, ¿e "powinna dawac nadzieje, radosc, refleksje". Bo otó¿ nie tylko! Sztuka ma prawo wspó³dzieliÌ takze i ból, i rozpacz. Cierpienie i wœciek³oœÌ. Sztuka mo¿e improwizowaÌ i uk³adaÌ swoj¹ materiê wedle nawet zdehumanizowanych, bo stricte matematycznych wzorcy. (Nota bene: podobno Mozart wys³ugiwa³ siê szablonami <matematycznymi> przy komponowaniu menuetów!)
W Twoim ujêciu z Parnasu Sztuki trzeba by wyprowadziÌ np. marsze pogrzebowe a i wszelkie t³a muzyczne, ktore nie musza wyra¿aÌ nic, a jedynie uzupe³niaÌ ciszê. A przeciez jako "wype³niacze" te¿ coœ manifestuj¹, podkreœlaj¹, informuj¹. Sa potrzebne i wyra¿aj¹ osobowoœÌ twórcy.
Wreszcie sztuka ma prawo byĂŚ sama dla siebie. I niczym wiĂŞcej. Nic nie musi opowiadac, ilustrowaĂŚ ilustrowaĂŚ, nie musi schlebiaĂŚ Âżadnym modom i wzorcom.
Masz peÂłne prawo "nie lubiĂŚ sztuki, ktora podchodzi do tematu : robie co mi sie podoba i juz". Ale, mam nadziejĂŞ, nie bĂŞdziesz odbieraÂł prawa tym, ktĂłrzy "tak lubiÂą", bo sa najzwyczajniej ciekawi, "co sie sztuce podoba." ?
A i z tymi dyletantami, to, prosze, uwaÂżaj...
ReguÂły tworzone na poczekaniu nierzadko wytyczaÂły nowe horyzonty i drogi. Tak powstawaÂł kubizm, dadaizm, jazz klasyczny, tak rodziÂł siĂŞ aleotoryzm, muzyka konkretna, dodekafonia. JeÂślii tych gatunkĂłw nie lubisz - twoja sprawa, ale , prosze, pozostaw je dla mnie i jeszcze dla paru innych osob :-)
«
Ostatnia zmiana: Luty 11, 2011, 16:24:29 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #92 :
Luty 11, 2011, 16:59:37 »
Nie wiem czy Tadeusz Kantor by³ dyletantem. Niew¹tpliwie mia³ swoj¹ wizjê teatru - dla mnie jednak nieakceptowaln¹. Nie chodzi mi nawet o to, ¿e nie zrozumia³am jego przekazu. Wiem co chcia³ powiedzieÌ. Wraz z biletem na spektakl za ka¿dym razem dostawa³am program i "przewodnik" po spektaklu - spore ksi¹¿eczki zreszt¹. Tam scena po scenie wyjaœniano o co autorowi chodzi³o. I ju¿ to mnie zrazi³o, bo to oznacza³o, ¿e albo spektakl sam do widza nie móg³ trafiÌ - o czym w dodatku jego twórca wiedzia³ skoro zawsze wrêcza³ wspomniane wy¿ej "przewodniki" , albo te¿ jego twórca uwa¿a³ za stosowne arbitralnie narzuciÌ widzowi interpretacjê. Co do tej drugiej kwestii - pisaliœmy tu wiele o tym, ¿e widz, s³uchacz, czytelnik ma prawo do w³asnego odbioru i interpretacji dzie³a. Narzucania zatem tego jak winien postrzec to, co dzieje siê za teatraln¹ ramp¹ jest w istocie brakiem szacunku dla widza. Jeœli zaœ przyczyn¹ by³o za³o¿enie przez Kantora z góry, ¿e nikt na widowni nie jest w stanie poj¹Ì "co autor chcia³ przez to powiedzieÌ" to po co tworzy³ w taki sposób? Dla kogo tworzy³? Dla siebie? I to ju¿ objaw pewnej arogancji. Ta arogancja widoczna by³a zreszt¹ w zachowaniu Kantora podczas spektakli. Pamiêtam "Umar³¹ klasê", kiedy to spektakl poprzedzony zosta³ inwektywami pod adresem Krakowa, który nie znalaz³ miejsca na tak znakomity teatr jak Cricot, co Kantor poczytywa³ za haùbê za miasta. Nie przyjmowa³ do wiadomoœci, ¿e ktoœ mo¿e po prostu jego twórczoœci nie ceniÌ. Odnios³am wra¿enie, ¿e mania grandiosa to zasadnicza cecha jego charakteru. Mimo to obejrza³am kolejne dwa spektakle - s¹dzi³am, ¿e byÌ mo¿e coœ pogubi³am, ¿e mo¿e jego wyst¹pienie na wstêpie "Umar³ej klasy" mnie zrazi³o i by³am nieobiektywna. Potem obejrza³am "Wielopole, WIelopole" dwukrotnie w telewizji - znów z myœl¹, ¿e wczeœniej coœ u mnie zadzia³a³o nie tak jak trzeba. Ale to jednak nie moja bajka.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #93 :
Luty 11, 2011, 17:37:09 »
Cytat: kozioÂł Luty 10, 2011, 22:20:17
Nie denerwuj siê Moniko.."spakojna". Mówi¹c jêzykiem m³odzie¿ówki po prostu "wyluzuj"
Nie ma co szarpaÌ sobie niepotrzebnie nerwów..Musimy byÌ przede wszystkim cierpliwi. A nó¿, byÌ mo¿e za jakieœ 15-20 lat coœ w tym wzglêdzie siê jednak zmieni..Poczekamy - zobaczymy
PĂłki co, dla poprawy Twojego humoru i samopoczucia fragment spektaklu "Willa szczĂŞÂścia".. Najlepsze jest to od 4:00 - 9:00..No sama powiedz, czy nie Âświetny jest ten SÂławek Orzechowski ??
http://www.youtube.com/watch?v=By91cgMl7pk&feature=related
za poprawienie nastroju bardzo dziĂŞkujĂŞ. Sam jednak nie wierzysz chyba w te 15-20 lat. Straty, ktĂłre dojmujÂąco odczuwamy na skutek dobrze znanych nam dziaÂłaĂą, odczuwaĂŚ bĂŞdziemy jeszcze ze 100 lat.
Chyba, ¿e znowu nam przy³o¿¹ z którejœ strony.......tfuuu.... co ja mówiê...
KozioÂłku.....wyÂśmienity link........ mniam
«
Ostatnia zmiana: Luty 11, 2011, 17:39:01 wysłane przez Monika_Aleksandra
»
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #94 :
Luty 11, 2011, 19:04:41 »
Januszu.
A ja uwaÂżam, bartusie, ze rolÂą Sztuki jest wyrazaĂŚ i wpÂływaĂŚ na ludzkie emocje
Japonski teatr przyjechal na wystepy do Polski. Jeden z aktorow usilowal zgwlacic dziewczyne z widowni (taki rodzaj hepeningu). Dziewczyna doznala szoku. Emocje siegaly zenitu. Czy to jest SZTUKA?
Sztuka ma prawo wspó³dzieliÌ takze i ból, i rozpacz
Odebranie czegos w Sztuce jako bol, rozpacz, cierpienie, wscieklos jest dla mnie rodzajem refleksji (
refleksja filozoficzna polega na wyraÂżaniu przeÂżyĂŚ przez podmiot
).
W Twoim ujĂŞciu z Parnasu Sztuki trzeba by wyprowadziĂŚ np. marsze pogrzebowe a i wszelkie tÂła muzyczne, ktore nie musza wyraÂżaĂŚ nic, a jedynie uzupeÂłniaĂŚ ciszĂŞ.
Uzupelnienie ciszy jest niezwykle mocnym narzedziem w sztuce. Tlo przygotowuje akcje. Tlo daje oddech i przestrzen. Tlo ma duzo wyrazu. Nie zgadzam sie z tym, ze tlo "nie wyraza nic".
Tlo, ktore nie ma znaczenia w konstrukcji dziela nie jest elementem sztuki.
Wreszcie sztuka ma prawo byĂŚ sama dla siebie. I niczym wiĂŞcej. Nic nie musi opowiadac, ilustrowaĂŚ ilustrowaĂŚ, nie musi schlebiaĂŚ Âżadnym modom i wzorcom.
Sztuka dla sztuki? Po jaka cholere. Jestem innego zdania. Kiedys tez bylem parnasista, ale cale szczescie, wyleczylem sie z tego. Sztuka musi miec sens. Musi do czegos zmierzac. Musi polepszac . Uszlachetniac. Jednym slowem Sztuka jest dla ludzi.
ReguÂły tworzone na poczekaniu nierzadko wytyczaÂły nowe horyzonty i drogi
Nie zostalem przez Ciebie dobrze zrozumialny. "Na poczekaniu" mialem na mysli bez przygotowania i znajomosci.
Reguly Nowe maja sens w sztuce, kiedy powstaja w odniesieniu do Regul Starych.
Brak umiejetnosci poslugiwania sie Regulami Starymi jest czesto motorem (dla dyletntow) do powstawania nowych, wygodniejszych Regul.
Picasso zanim namalowal krzywy nos wiedzial i potrafil namalowac nos "prosto".
Lutoslawski swietnie poslugiwal sie tradycyjna harmonia dur-moll zanim wymyslil (na pierwszy rzut oka haotyczny) swobodny aleatoryzm kontrolowany.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #95 :
Luty 11, 2011, 19:34:29 »
Przepraszam za literowke haotyczny. "c" nie wystukalo. Czesto mi sie to zdarza na mojej klawiaturze.
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #96 :
Luty 11, 2011, 21:16:40 »
Cytat: Monika_Aleksandra Luty 11, 2011, 17:37:09
za poprawienie nastroju bardzo dziĂŞkujĂŞ. Sam jednak nie wierzysz chyba w te 15-20 lat. Straty, ktĂłre dojmujÂąco odczuwamy na skutek dobrze znanych nam dziaÂłaĂą, odczuwaĂŚ bĂŞdziemy jeszcze ze 100 lat.
Chyba, ¿e znowu nam przy³o¿¹ z którejœ strony.......tfuuu.... co ja mówiê...
KozioÂłku.....wyÂśmienity link........ mniam
Bardzo mnie to cieszy, Âże spodobaÂł Ci siĂŞ mĂłj link Moniczko..mnie teÂż siĂŞ bardzo podoba. W ogĂłle grĂŞ SÂławka Orzechowskiego cechuje nieprawdopodobny realizm niemal w kaÂżdej zagranej przez niego roli..I to wÂłaÂśnie tak powinien wyglÂądaĂŚ prawdziwy Teatr..
WidzĂŞ, Âże na temat sztuki (a w tym przyp.teatru) nawiÂązaÂła siĂŞ wcale powaÂżna dysputa, wiĂŞc moÂże i ja cosik od siebie dorzucĂŞ..
Przyznajê, ¿e nie przepadam za teatrem eksperymentuj¹cym, awangardowym..bowiem nie ograniczaja go kompletnie ¿adne regu³y, nazbyt wiele jest w nim swobody twórczej - która nierzadko graniczy z czymœ, co w sposób dobitny przekracza granice dobrego smaku ( przyk³adowo nadmieniony przez Marka "performance") W tym obszarze sztuki, swoboda wykonawcza powinna mieœciÌ siê jednak w jakichœ bli¿ej okreœlonych ramach, trzymaÌ siê pewnych zasad, utartego przez d³ug¹ tradycjê kanonu (o ile takowy w ogóle istnieje) i jedynie staraÌ siê czerpaÌ jak najwiêcej garœciami z bogatego zasobu wiedzy w temacie - stale go rozwijaj¹c, udoskonalaj¹c podobnie jak w muzyce..ale czyni¹c to tak, aby nie przesadziÌ.. W przeciwnym razie, to co w powszechnym przeœwiadczeniu rozumiane jest pod pojêciem "teatr" - w istocie przestaje byÌ teatrem, a przypomina bardziej pracowniê laboratoryjn¹, której wytworem s¹ wszelkiego rodzaju "mutacje" - odbiegaj¹ce swym kszta³tem niemal ca³kowicie od swojego pierwowzoru.. W obecnej sytuacji nietrudno zauwa¿yÌ, ¿e Teatr (w pojêciu ogólnym) wyraŸnie przegrywa rywalizacjê z filmem, byÌ mo¿e jedn¹ z przyczyn jest w³aœnie owe eksperymentowanie - przez co staje siê on niezrozumia³ym dla szerszego odbiorcy, a tym samym traci na popularnoœci - czego wyrazem jest stale s³abn¹ce zainteresowanie.. Wprawdzie na razie przegrywa tylko bitwê..ale czy przegra ca³¹ kampaniê, to siê oka¿e..
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #97 :
Luty 11, 2011, 23:35:39 »
W samo sedno Kozio³ku! TwórczoœÌ ka¿da - w tym teatr - z definicji musi byÌ swobodna. Nie mo¿e jednak byÌ zupe³nie dowolna. Pisaliœmy sobie o tej nadmiernej dowolnoœci w interpretacjach utworów Chopina. Jest tak, jak zauwa¿y³ Janusz - wiele eksperymentów przynios³o nowe nurty, kierunki, ale by³y to eksperymenty najczêœciej wyrastaj¹ce z pewnej bazy. Mam jednak wra¿enie, ¿e wiele eksperymentów wyrasta z pustki intelektualnej i tak naprawdê ze skowytu duszy jakiegoœ niespe³nionego twórcy, który nie maj¹c zbyt wiele do powiedzenia usi³uje czymœ a raczej byleczymœ zaskoczyÌ. Zaznaczê tutaj - bo dyskusja wywi¹za³a siê tak¿e w zwi¹zku z Kantorem - ¿e nie postrzegam go jako twórcy tej ostatniej kategorii. On zdecydowanie chcia³ coœ przekazaÌ, tylko - z mojego punktu widzenia - robi³ to w sposób, który ... no nie trafia³ do mnie i tyle.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #98 :
Luty 12, 2011, 00:11:58 »
Cytat: GoguÂś Luty 11, 2011, 12:47:27
No có¿, wiemy, ¿e TVP Kultura nie jest dostêpna wszêdzie, wiemy, ¿e chc¹c mieÌ jeden, konkretny, ambitny kana³ musimy wykupiÌ pakiet ze stert¹ badziewia. Ale czasami warto siê poœwiêciÌ. Na koncert te¿ czasami warto siê wybraÌ nawet pomimo odleg³oœci. Nie zawsze jednak mamy tak¹ mo¿liwoœÌ. Ogl¹da³em ostatnio ofertê telewizji kablowej, która dostarcza obraz do mojego domu. Oczywiœcie oferuje ona TVP Kultura i Mezzo i to w pakiecie który aktualnie posiadam - szkopu³ w tym, ¿e nie oferuje go w mojej miejscowoœci - bo to odludzie, sypialnia górników, miejsce zamieszkania ludzi, których rozrywka ogranicza siê do ogl¹dania kabaretowych wypocin prowadzonych przez Kamela i Ka³amagê. Rêce opadaj¹.
Piotrze, mój tata mieszka niedaleko Ciebie - w Polkowicach:). To miejscowoœÌ jeszcze mniejsza od Twojej. A jednak tam co roku odbywaj¹ siê Polkowickie Dni Teatru. I ciesz¹ siê zawsze ogromnym zainteresowaniem.
http://polkowice.naszemiasto.pl/artykul/765044,szturm-na-kasy-w-polkowicach,id,t.html?kategoria=694#37ccc919e9b4bd4f,1,3,60
Myœlê, ¿e ci, którzy twierdz¹, ¿e ludzie z mniejszych miejscowoœci nie maj¹ potrzeb kulturalnych siêgaj¹cych ponad najprostsz¹ rozrywkê, kreuj¹ swoj¹ w³asn¹ rzeczywistoœÌ. ByÌ mo¿e chc¹ widzieÌ to w ten sposób, bo jest im tak wygodniej. Równaj¹c w dó³, ³atwiej potem produkowaÌ masow¹ tandetê i serwowaÌ j¹ publicznoœci. Ludzie zarz¹dzaj¹cy telewizj¹ podobno twierdz¹, ¿e widzowie nie chc¹ ogl¹daÌ ambitniejszych programów, ¿e ich potrzeby ograniczaj¹ siê do tego, na co najczêœciej mo¿emy tam siê natkn¹Ì. A tak naprawdê mo¿e to media same stwarzaj¹ te potrzeby, które nastêpnie zaspokajaj¹.
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #99 :
Luty 12, 2011, 01:06:53 »
Cytat: Aleksias Luty 12, 2011, 00:11:58
Piotrze, mój tata mieszka niedaleko Ciebie - w Polkowicach:). To miejscowoœÌ jeszcze mniejsza od Twojej. A jednak tam co roku odbywaj¹ siê Polkowickie Dni Teatru. I ciesz¹ siê zawsze ogromnym zainteresowaniem.
http://polkowice.naszemiasto.pl/artykul/765044,szturm-na-kasy-w-polkowicach,id,t.html?kategoria=694#37ccc919e9b4bd4f,1,3,60
Myœlê, ¿e ci, którzy twierdz¹, ¿e ludzie z mniejszych miejscowoœci nie maj¹ potrzeb kulturalnych siêgaj¹cych ponad najprostsz¹ rozrywkê, kreuj¹ swoj¹ w³asn¹ rzeczywistoœÌ. ByÌ mo¿e chc¹ widzieÌ to w ten sposób, bo jest im tak wygodniej. Równaj¹c w dó³, ³atwiej potem produkowaÌ masow¹ tandetê i serwowaÌ j¹ publicznoœci. Ludzie zarz¹dzaj¹cy telewizj¹ podobno twierdz¹, ¿e widzowie nie chc¹ ogl¹daÌ ambitniejszych programów, ¿e ich potrzeby ograniczaj¹ siê do tego, na co najczêœciej mo¿emy tam siê natkn¹Ì. A tak naprawdê mo¿e to media same stwarzaj¹ te potrzeby, które nastêpnie zaspokajaj¹.
No tak, Polkowickie Dni Teatru to juÂż impreza na staÂłe wpisana w naszÂą lokalnÂą kulturĂŞ. Patronat co roku obejmujÂą znani aktorzy - o ile dobrze pamiĂŞtam m.in. Gajos, Englert. Impreza ta jest znana w caÂłej okolicy i na spektakle zjeÂżdÂża siĂŞ caÂły region.
Mo¿na oczywiœcie powiedzieÌ, ¿e popularnoœÌ tego wydarzenia wi¹¿e siê z tym, ¿e teatr w Polkowicach zobaczyÌ mo¿na tylko raz do roku, jednak gdy jestem we Wroc³awiu rzadko kiedy widzê puste sale. Ostatnio taka sytuacja mia³a miejsce w operze, na Weselu Figara w œrodku tygodnia, natomiast zawsze gdy jestem w Teatrze Polskim (zazwyczaj na sztukach Ray'a Cooney'a ) sala zawsze jest pe³na.
Teatr ma racjê bytu i szkoda tylko, ¿e nie chce siê go pokazywaÌ w telewizji, gdzie móg³by dotrzeÌ do szerszego grona osób - w tym tych, którzy nigdy w teatrze nie byli. Telewizja powinna teatr promowaÌ ale niestety - nie robi tego, bo liczy siê ogl¹dalnoœÌ a nie misja...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #100 :
Luty 12, 2011, 11:15:51 »
Cytat: bartus Luty 11, 2011, 19:04:41
Januszu.
Japonski teatr przyjechal na wystepy do Polski. Jeden z aktorow usilowal zgwlacic dziewczyne z widowni (taki rodzaj hepeningu). Dziewczyna doznala szoku. Emocje siegaly zenitu. Czy to jest SZTUKA?
...Sztuka dla sztuki? Po jaka cholere. Jestem innego zdania. Kiedys tez bylem parnasista, ale cale szczescie, wyleczylem sie z tego. Sztuka musi miec sens. Musi do czegos zmierzac. Musi polepszac . Uszlachetniac. Jednym slowem Sztuka jest dla ludzi...
Biedna ta dziewczyna, bartusie, zszokowana japoĂąskim komediantem… Ale nawet twĂłj kraĂącowy przykÂład dobrze egzemplifikuje tezĂŞ, ze rolÂą sztuki jest wyraÂżaĂŚ i wpÂływaĂŚ na ludzkie emocje. Bo to, Âże czasem jakiÂś poczciwy widz doÂświadcza szoku i traumy – to teÂż wpisane jest w misjĂŞ i przesÂłanie sztuki. Najlepszym dowodem sÂą wszelakiej maÂści horrory albo dramaty wojenne, po obejrzeniu ktĂłrych nierzadko dostajemy palpitacji…
Dobrze, Âże zgadzamy siĂŞ ze stwierdzeniem: Sztuka jest dla ludzi. Dodajmy tylko: ale nie dla wszystkich jednaka. KtoÂś uwielbia hip-hop, ktoÂś country, ktoÂś inny tylko Âśpiewy gregoriaĂąskie, New age albo pioseneczki o majteczkach w kropki. I niech mu tam na zdrowie! Mnie bowiem takie gatunki aÂż tak bardzo nie interesujÂą. Ale je tolerujĂŞ, tak samo jak ktoÂś inny toleruje mojego Chopina, Mozarta, Beethovena i … Seweryna Krajewskiego. Jeszcze ktoÂś inny pasjonuje siĂŞ parnasizmem. Czyni to, pomimo niesmaku, ktĂłry na sÂłowo parnasizm chmurzy oblicze bartusa.
Parnasim teÂż ma swĂłj sens, tez do czegoÂś zmierza, choĂŚby do tego, Âżeby siĂŞgn¹Ì do kraĂąca obiektywnej doskonaÂłoÂści formalnej, refleksyjno-filozoficznego przesÂłania. Gdy w Centrum Pompidou w ParyÂżu staÂłem przed p³ótnem, na ktĂłrym koktajl kolorĂłw nie przedstawiaÂł nic, poza przypadkowo uformowanymi kolorami plam – doÂświadczaÂłem przeÂżycia rĂłwnie fascynujÂącego, jak Âśledzenie szczegó³ów Bitwy pod Grunwaldem mistrza Jana. Gdy sÂłucham wariacji Weberna – za jasnÂą cho_robĂŞ nie wiem po co one takie skaczÂące i ku czemu pijÂą? Ale niech im tam. CoÂś najwidoczniej chowajÂą tylko dla siebie. Ciekawe, co?
Bartusie, myœle, ¿e moglibyœmy d³ugo wieœÌ spory. Powtórzê za anelikiem: "
Sztuka musi byĂŚ swobodna
"! Nie ubierajmy jej wiĂŞc w ciasne kiecki ani nie zakÂładajmy kolorowych masek na jej oblicza. PozostaĂąmy najlepiej przy stwierdzeniu, Âże rolÂą Sztuki jest uzewnĂŞtrzniaĂŚ zdolnoÂści twĂłrcze czÂłowieka, "with all the benefits of inventory" (Z caÂłym dobrodziejstwem inwentarza). Amen.
«
Ostatnia zmiana: Luty 12, 2011, 16:10:12 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #101 :
Luty 12, 2011, 13:51:18 »
Biedna ta dziewczyna, bartusie, zszokowana japoĂąskim komediantem… Ale nawet twĂłj kraĂącowy przykÂład dobrze egzemplifikuje tezĂŞ, ze rolÂą sztuki jest wyraÂżaĂŚ i wpÂływaĂŚ na ludzkie emocje. Bo to, Âże czasem jakiÂś poczciwy widz doÂświadcza szoku i traumy – to teÂż wpisane jest w misjĂŞ i przesÂłanie sztuki.
Sa pewne granice, ktorych nawet Sztuka nie moze przekroczyc. Japonczyk dobieral sie do dziewczyny naprawde.
Spektakl przerwano. Dziewczyna, "poczciwina" do konca swojego zycia bedzie miala przechlapane a pewna czesc jej osobowosci bedzie zrujnowana, zburzona, zdewastowana. Brawo SZTUKA...
Cytujac anelika, powinienes Januszu dokonczyc zdanie -
(Sztuka)musi byĂŚ swobodna.
Nie moÂże jednak byĂŚ zupeÂłnie dowolna
.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #102 :
Luty 12, 2011, 14:16:39 »
Aneliku.
Mowimy o dwoch roznych rzeczach.
Ja mowie o wartosci sztuki Kantora, Ty o swoich personalnych uprzedzeniach do nieszanujacego widza, aroganckiego tworcy.
Jest jednak scisly zwiazek miedzy produktem a producentem. Jaki artysta takie dzielo. Jak artysta jest bufonem i palantem, to w jego dziele (nawet najbardzej kunsztownie skonstruowanym technicznie) przebija palanciarstwo i bufonada.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #103 :
Luty 12, 2011, 16:07:38 »
Cytat: bartus Luty 12, 2011, 13:51:18
Sa pewne granice, ktorych nawet Sztuka nie moze przekroczyc. Japonczyk dobieral sie do dziewczyny naprawde.
Spektakl przerwano. Dziewczyna, "poczciwina" do konca swojego zycia bedzie miala przechlapane a pewna czesc jej osobowosci bedzie zrujnowana, zburzona, zdewastowana. Brawo SZTUKA...
Cytujac anelika, powinienes Januszu dokonczyc zdanie -
(Sztuka)musi byĂŚ swobodna.
Nie moÂże jednak byĂŚ zupeÂłnie dowolna
.
ZboczeĂący i zwyczajne Âłobuzy bywajÂą wszĂŞdzie. Zwichrowani reÂżyserzy, scenarzyÂści, aktorzy, a nawet pospolici przestĂŞpcy i kryminaliÂści teÂż. Ale chyba nie o nich tu dysputa...
A zupe³na dowolnoœÌ? - Tam gdzie siê zaczyna, tam ginie pojêcie nie tylko sztuki, ale i wszelkiego klasyfikowania dzia³alnoœci cz³owieka. To oczywisty kwantyfikator, którego nie ma potrzeby przy ka¿dej okazji formu³owaÌ a tym bardziej cytowaÌ (nawet, gdy wypowiada je tak bliski mojej duszy - nasz przemi³y anelik.
)
«
Ostatnia zmiana: Luty 12, 2011, 16:15:08 wysłane przez Janusz1228
»
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #104 :
Luty 12, 2011, 17:51:32 »
Cytat: bartus Luty 12, 2011, 14:16:39
...Jaki artysta takie dzielo. Jak artysta jest bufonem i palantem, to w jego dziele (nawet najbardzej kunsztownie skonstruowanym technicznie) przebija palanciarstwo i bufonada.
Oj, prawdĂŞ scie rzekli, czystÂą prawdĂŞ, bartusie...
Strony:
1
...
5
6
[
7
]
8
9
...