Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Teatr Telewizji
Strony:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
...
20
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Teatr Telewizji (Przeczytany 78756 razy)
GoguÂś
Ekspert
Odp: Teatr Telewizji
«
Odpowiedz #75 :
Styczeń 29, 2011, 13:10:37 »
Telewizor zarezerwowany, jeszcze tylko przypomnienie w komórce, ¿eby nie zapomnieÌ o seansie. Dziêkuje za informacje, sam zapominam sprawdzaÌ programu i g³ównie dlatego wiêkszoœÌ propozycji TVP niestety omijam.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #76 :
Luty 10, 2011, 01:16:05 »
Cytat: GoguÂś Styczeń 16, 2011, 00:04:32
Zauwa¿y³em, ¿e od d³u¿szego czasu na TVP 1 nie ma Teatru TV, mysla³em ¿e wynika to z jakiejœ miêdzysezonowej przerwy a tu taka wiadomoœÌ ... no ale w myœl zasady - jest popyt jest poda¿ - teatr zastêpuje siê bardziej popularnymi produkcjami, to jest prawo rynku, od tego siê nie ucieknie - jedni siê ciesz¹ gdy¿ bêd¹ mogli obejrzeÌ zrozumia³¹ dla nich operê mydlan¹ a inni za³amuj¹ rêce, œwiadomi pog³êbiaj¹cego siê chamstwa w narodzie. Zostaje TVP Kultura ... kana³ który ma zrealizowaÌ ustawow¹ misjê na kilkaset procent normy - wyrabiaj¹c za pozosta³e stacje. Problem w tym, ¿e moja kablówka TVP Kultura nie obs³uguje nie mówi¹c ju¿ o moim marzeniu - Mezzo TV. Si¹œÌ i p³akaÌ - nic wiêcej mi nie zosta³o ... albo wykupiÌ ekstremalnie drogi pakiet telewizji cyfrowej na ogl¹danie której i tak nie bêdzie czasu... to ja sobie pop³acze...
Piotrze, mam podobne wÂątpliwoÂści i sÂą tu dwie sprawy, ktĂłrych nie rozumiem.
Po pierwsze, dlaczego w ogóle TVP Kultura, kana³ ponoÌ misyjny, maj¹cy za zadanie nieœÌ rzeczon¹ kulturê pod szeroko pojête strzechy:), nie jest dostêpny dla ogó³u obywateli na terenie ca³ego kraju, na takiej samej zasadzie, jak inne g³ówne kana³y telewizji paùstwowej, która przecie¿ w zwi¹zku z jego wprowadzeniem westchnê³a z ulg¹ i zaprzesta³a ju¿ niemal zupe³nie jakiejkolwiek misyjnoœci (patrz traktowanie naszego Konkursu, itp). Moim skromnym zdaniem, kulturê mogliby oni mieÌ w nosie, wychodz¹c z za³o¿enia, ¿e od tego jest wydzielony kana³ kulturalny, jeœliby ten kana³ by³ faktycznie powszechnie dostêpny. To jest misja, a nie seriale i pseudoteleturnieje.
Po drugie - czy ktoœ jest mi w stanie wyt³umaczyÌ, jak siê maj¹ zasady konkurencji i wolnego rynku do obowi¹zku wykupowania tak zwanych "pakietów" w cyfrowej telewizji? Taki kana³, jak w³aœnie Mezo, czy Kultura, czy powiedzmy BBC World, mogê mieÌ jedynie nabywaj¹c jednoczeœnie ca³¹ kupê przeró¿nego œmiecia, zupe³nie mi niepotrzebnego. Wed³ug mnie, nie jest to ¿aden wolny rynek, lecz przymus konsumpcji, jakaœ pozosta³oœÌ sprzeda¿y wi¹zanej. Kiedyœ coœ takiego gdzieniegdzie funkcjonowa³o przy okazji zakupu towarów szczególnie po¿¹danych, i mia³o na celu opchniêcie przy okazji tych mniej chodliwych, mog³eœ kupiÌ np. pastê do zêbów, jeœli przy okazji naby³eœ dwie pary sznurowade³, których normalnie nikt nie chcia³:) Tyle ¿e skoro z jednej strony mówi mi siê, ¿e kasuje siê wszelkie ambitniejsze programy jak leci, zostawiaj¹c ch³am, bo liczy siê jedynie ogl¹dalnoœÌ, zysk i twarde prawo rynku, to ja te¿ niech mam prawo wybieraÌ te kana³y, które chcê ogl¹daÌ, a ci¹Ì te, które mi s¹ zbêdne. Dlaczego nie mogê sama skompletowaÌ sobie pakietu, za który chcê zap³aciÌ? Jak widaÌ, w przypadku ró¿nych wielkich korporacji ten wolny rynek funkcjonuje tylko w tê stronê, w któr¹ siê im op³aca:)
Poza tym s¹ i zawsze by³y takie dziedziny, takie wartoœci, które nie podlegaj¹, a przynajmniej nie podlegaj¹ ca³kowicie, prawom rynku, które musz¹ pozostawaÌ ponad podobnymi kalkulacjami - je¿eli nie chce siê doprowadziÌ do degeneracji spo³eczeùstwa. Traktowanie ich wy³¹cznie w kategoriach handlowych jest nawet nie podcinaniem ga³êzi, na której siê siedzi, a odcinaniem siê od korzeni ci¹gn¹cych wodê czyli ¿ycie do ca³ego drzewa:(. Do nich nale¿¹ w du¿ej mierze i nauka i edukacja, i w³aœnie kultura. Czasem tak, jakby niektórzy, którzy o tych sprawach decyduj¹, o tym zapomnieli.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #77 :
Luty 10, 2011, 09:47:26 »
Dlatego, ¿e masz masz mieÌ wolnoœÌ wyboru, bo tak jest w konstytucji. WolnoœÌ ta jest jednak pozorna, zwa¿ywszy na wiele czynników, ale tu musielibyœmy wejœÌ w politykê, a zapewne nikt z nas tego nie chce.
Masz do wyboru kilka pakietów i wybór jest. Dodatkowo masz inne stacje, które mo¿esz wybraÌ zamiast rzeczonej. Gdyby ka¿dy móg³ wybieraÌ stacje telewizyjne, jak chce, prawdopodobnie telewizja kablowa nie by³aby rentowna, a racjê bytu mia³yby programy z durnymi serialami i z tele-sprzeda¿¹, zw³aszcza noc¹.
"Biblijna wolnoœÌ" i wolna wola znacznie zosta³y ograniczone przez ludzkoœÌ, ponoÌ "pro publico bono".
Mnie draÂżni wĂŞdrĂłwka do ulubionego programu, przez durne, jak oni gotujÂą, jak oni jedzÂą, zostaĂą miss, odchudzanie na ekranie, goliznĂŞ. Sama chĂŞtnie bym wybraÂła kilka swoich ulubionych, aby nie odczuwaĂŚ tego ciÂągÂłego zniesmaczenia tym, jakÂą sieczkÂą karmiÂą biednych ludzi.
ZdenerwowaÂłam siĂŞ.
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #78 :
Luty 10, 2011, 10:44:14 »
Nie denerwuj sie Moniczko, proszê!!! Na szczêœcie pilot ma ma³y (na ogó³) zielony guziczek, wystarczy przycisn¹Ì i ju¿!!!
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #79 :
Luty 10, 2011, 19:45:10 »
A ja od jakiegoœ czasu wysy³am o mojej kablówki ¿¹danie o Explorer History (Chopin, Beetehoven)
na razie bez rezultatu ale nie darujĂŞ
http://www.franzschubert.pl/
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #80 :
Luty 10, 2011, 19:51:36 »
ja, z kolei, nie darujĂŞ mojemu guzikowi od koÂłnierzyka Âże siĂŞ urwaÂł. I efekt podobny jak u Tereni
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #81 :
Luty 10, 2011, 19:57:52 »
Cytat: Janusz1228 Luty 10, 2011, 19:51:36
ja, z kolei, nie darujĂŞ mojemu guzikowi od koÂłnierzyka Âże siĂŞ urwaÂł. I efekt podobny jak u Tereni
A juÂż tak byÂło dobrze!!!
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #82 :
Luty 10, 2011, 21:29:48 »
Cytat: Janusz1228 Luty 10, 2011, 19:51:36
No nieee..Ten nasz Janusz jak coÂś powie, to boki moÂżna zrywaĂŚ dosÂłownie..
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #83 :
Luty 10, 2011, 22:20:17 »
Cytat: Monika_Aleksandra Luty 10, 2011, 09:47:26
"Biblijna wolnoœÌ" i wolna wola znacznie zosta³y ograniczone przez ludzkoœÌ, ponoÌ "pro publico bono".
Mnie draÂżni wĂŞdrĂłwka do ulubionego programu, przez durne, jak oni gotujÂą, jak oni jedzÂą, zostaĂą miss, odchudzanie na ekranie, goliznĂŞ. Sama chĂŞtnie bym wybraÂła kilka swoich ulubionych, aby nie odczuwaĂŚ tego ciÂągÂłego zniesmaczenia tym, jakÂą sieczkÂą karmiÂą biednych ludzi.
ZdenerwowaÂłam siĂŞ.
Nie denerwuj siê Moniko.."spakojna". Mówi¹c jêzykiem m³odzie¿ówki po prostu "wyluzuj"
Nie ma co szarpaÌ sobie niepotrzebnie nerwów..Musimy byÌ przede wszystkim cierpliwi. A nó¿, byÌ mo¿e za jakieœ 15-20 lat coœ w tym wzglêdzie siê jednak zmieni..Poczekamy - zobaczymy
PĂłki co, dla poprawy Twojego humoru i samopoczucia fragment spektaklu "Willa szczĂŞÂścia".. Najlepsze jest to od 4:00 - 9:00..No sama powiedz, czy nie Âświetny jest ten SÂławek Orzechowski ??
http://www.youtube.com/watch?v=By91cgMl7pk&feature=related
«
Ostatnia zmiana: Luty 11, 2011, 17:36:35 wysłane przez Monika_Aleksandra
»
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #84 :
Luty 10, 2011, 23:11:12 »
A ja mam cyfróweczkê, programów coœ z 800 programów - jest hinduski, koreaùski ... Jakie¿ to ekscytuj¹ce, zw³aszcza kiedy cz³owiek nie zna jêzyka emisji! Piloty cyfróweczki mo¿na jednak zaprogramowaÌ tak, by ustawiÌ w³asn¹ kolejnoœÌ programów i nie natykaÌ siê na pasma, gdzie wyjaœniaj¹ dlaczego trzeba byÌ najlepsz¹ supertopmodelk¹ i wybraÌ w ci¹gu iluœtam tygodni spoœród grupy reprezentatywnej narzeczonego, który w finale oka¿e siê mieÌ zupe³nie inn¹ preferencjê seksualn¹. Ja tego nie zrobi³am z czystego lenistwa, na szczêœcie pamiêÌ mam numeryczn¹, wiêc pamiêtam numery kana³ów i w³¹czam co lubiê. I tu jednak bywa ró¿nie, bo przecie¿ ...trrrrrrrrrrrrrr(to werble na czeœÌ
) .......mamy wszechwÂładnÂą reklamĂŞ. I tu dopiero siĂŞ dowiadujĂŞ, Âże Mozart pisaÂł dzieÂła swe na papierze toaletowym, na ktĂłry w Âłazience skaczÂą insekty! Odkrycie epokowe! I to wszystko bywa "podane" np. przed programem, w ktĂłrym eteryczna muzyka rzeczonego Mozarta przenosiĂŚ bĂŞdzie w inny wymiar.
Teatr znika. Jest chyba za trudny dla czasów, w których bardziej biegamy ni¿ chodzimy. Teatr to œwiêto a teraz nawet w œwiêta siê pracuje. Teatr jest jak woda ze Ÿróde³ka pita wolno z d³oni zwiniêtej w muszelkê. A teraz pije siê Cisowianki, Muszynianki, Na³êczowianki i ... Evian w oszronionych szklankach, podane wprawn¹ rêk¹ kelnera. Teatr nie mówi³ jak ¿yÌ, tylko zmusza³ do myœlenia czy obrany przez nas sposób ¿ycia jest dobry. I ... przegra³ z programami w których zadaje siê ludziom sposób na ¿ycie, przekonuj¹c ¿e jest to sposób jedynie s³uszny. Ju¿ nie musz¹ myœleÌ, wiedz¹ czego chcieÌ, bo im to wprost powiedziano mami¹c mira¿em sukcesu. Teatr odszed³ z TV, obawiam siê ¿e za chwilê zniknie w ogóle. Zastrze¿ony jest dla du¿ych miast, do których wielu nie dotrze, bo to i wydatek na dojazd no i za spektakl trzeba s³ono zap³aciÌ. Myœlê zreszt¹, ¿e teatr przegrywa tak¿e z powodu re¿yserów. Ma³o pokazuje siê klasyki a jeœli ju¿, to w w jakiejœ dziwnej konwencji, która ma widza zaintrygowaÌ? byÌ odkrywcz¹? W efekcie tylko zniechêca. Martwiê siê o mój teatr.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #85 :
Luty 11, 2011, 00:43:50 »
Mo¿e teatr, Elu, prze¿ywa kryzys podobny do malarstwa po tym, jak pojawi³a siê fotografia. Poniewa¿ nie by³o ju¿ tak du¿ego zapotrzebowania na odwzorowywanie rzeczywistoœci, artyœci zajêli siê bardziej realizowaniem swoich przeró¿nych koncepcji twórczych, i eksperymentowaniem posuniêtym do granic wytrzyma³oœci niewtajemniczonego odbiorcy:) A przecie¿ nadal cieszy nas dobrze namalowane p³ótno, z którego chocia¿ cokolwiek mo¿emy zrozumieÌ;) I têskni siê te¿ do dobrej, tradycyjnej klasyki na scenie, na któr¹ rzeczywiœcie ostatnimi czasy wcale nie³atwo trafiÌ. Masz racjê, wiêcej jest chyba tych "odkrywczych" kreacji re¿yserów, którzy pewnie s¹dz¹ (sk¹d my to znamy;))) ¿e granie wed³ug tekstu jest nudne:), podczas gdy s¹ to na ogó³ teksty tak dobre same w sobie, ¿e starczy samo ich czytanie, ¿eby przesz³a iskra. Teatr mo¿e dziœ trochê przegrywaÌ w konkurencji z filmem, który oferuje masowej widowni wiêkszy repertuar efektów specjalnych, czaruje wiêksz¹ rozmaitoœci¹ kombinacji obrazów, plenerów, muzyki, przede wszystkim, podobnie jak fotografia, przedstawia rzeczywistoœÌ w bardziej dos³owny sposób. Zgadzam siê, tak jest ³atwiej, trochê mniej pozostaje miejsca dla wyobraŸni.
ChoĂŚ dobre kino jest przecieÂż wartoÂściowe, podobnie jak dobra fotografia:)
Ale przecieÂż opera ma siĂŞ dobrze. MyÂślĂŞ, Âże teatr tak Âłatwo siĂŞ nie podda, nie zginie. Tak jak nawet najlepsze pÂłyty DVD nie wygoniÂą sÂłuchaczy z sal koncertowych. Magia bezpoÂśredniego kontaktu jest zbyt kuszÂąca. A Âże nie bĂŞdzie zjawiskiem masowym... a czy musi?
KrĂŞcone masowo filmy zastÂąpiÂły chyba widowiska teatralne na miejskim rynku:) Wszystko siĂŞ zmienia. ChociaÂż, moÂże bardziej zmieniajÂą siĂŞ konwencje, bo my sami zmieniamy siĂŞ zadziwiajÂąco maÂło:) Dzisiaj nie bawilibyÂśmy siĂŞ na przedstawieniach wystawianych w Atenach rĂłwnie dobrze jak Grecy. Ale nadal chcemy oglÂądaĂŚ AntygonĂŞ:)
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #86 :
Luty 11, 2011, 09:41:49 »
Dzisiejsza Sztuka teatralna a na pewno przysz³oœÌ Teatru to:
Fluxus, Intermedia, Happening.
W Polsce najbardziej znanym przedstawicielem (i poza PolskÂą) jest
Tadeusz Kantor i jego Cricoteka.
Wadowicka m³odzie¿ jest w Polsce w czo³ówce przysz³oœciowych tendencji Teatru:
http://www.wadowice24.pl/kultura/teatr/2071-prog-nagrodzony-za-qsex-warq
http://www.wadowice24.pl/kultura/teatr/1989-prog-cenniejszy-ni-mylimy
http://www.wadowice24.pl/kultura/teatr/1438-mody-prog-z-nagrod-na-festiwalu
http://www.wadowice24.pl/kultura/teatr/1569-prog-jestemy-z-was-dumni
http://www.wadowice24.pl/kultura/teatr/434-teatr-prog-nagrodzony-w-niemczech
http://www.wadowice24.pl/kultura/teatr/474-prog-na-fali-znow-najlepszy
ÂŻal, Âże tradycyjny teatr odchodzi,
ale nowe pokolenia
sÂą juÂż przez gÂłoÂśny, pĂŞdzÂący, bombardowany informacjami
wspó³czesny œwiat,
nieprzyzwyczajone do zadumy w ÂświÂątyni.
pozdrawiam
Marek
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #87 :
Luty 11, 2011, 11:52:34 »
Nie lubiê Tadeusza Kantora i jego teatru. Obejrza³am i "Umar³¹ klasê", "Wielopole, Wielopole", "Nigdy tu ju¿ nie powórcê" i ... no po prostu to nie moja bajka. Gdyby tylko tak mia³a rzeczywiœcie wygl¹daÌ przysz³oœÌ teatru, to dla mnie by³aby to klêska.
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #88 :
Luty 11, 2011, 12:47:27 »
No có¿, wiemy, ¿e TVP Kultura nie jest dostêpna wszêdzie, wiemy, ¿e chc¹c mieÌ jeden, konkretny, ambitny kana³ musimy wykupiÌ pakiet ze stert¹ badziewia. Ale czasami warto siê poœwiêciÌ. Na koncert te¿ czasami warto siê wybraÌ nawet pomimo odleg³oœci. Nie zawsze jednak mamy tak¹ mo¿liwoœÌ. Ogl¹da³em ostatnio ofertê telewizji kablowej, która dostarcza obraz do mojego domu. Oczywiœcie oferuje ona TVP Kultura i Mezzo i to w pakiecie który aktualnie posiadam - szkopu³ w tym, ¿e nie oferuje go w mojej miejscowoœci - bo to odludzie, sypialnia górników, miejsce zamieszkania ludzi, których rozrywka ogranicza siê do ogl¹dania kabaretowych wypocin prowadzonych przez Kamela i Ka³amagê. Rêce opadaj¹.
¯eby z góry obaliÌ t¹ tezê powiem, ¿e w moim mieœcie od kilku lat wystawiane s¹ spektakle goœcinnych teatrów. Imprezy odbywaj¹ siê z ró¿n¹ czêstotliwoœci¹ - czasem raz w miesi¹cu a czasem 2-3 razy w tygodniu. Niezale¿nie od tego i niezale¿nie od ceny, która oscyluje w okolicach 50-70 z³ sala jest zawsze pe³na a gospodyni wieczoru - Dyrektor Miejskiego Impresariatu Kultury - na jednym z ostatnich spektakli stwierdzi³a, ¿e gdyby nawet sztuka zosta³a wystawiona 3 razy w ci¹gu jednego dnia, zabrak³oby biletów (w 300-400 osobowej sali). Jak na 80 tysiêczne miasto takie teatralne pospolite ruszenie mo¿na sklasyfikowaÌ jako zjawisko masowe. Oczywiœcie, odsetek m³odych na sali nie jest zbyt du¿y, ale temu winna jest cena. Spektakle Wroc³awskiego Teatru Komedia pokazuj¹, ¿e teatr jest nie tylko rozrywk¹ ale rozrywk¹ dla ka¿dego. Niezale¿nie od wieku, upodobaù czy wykszta³cenia.
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #89 :
Luty 11, 2011, 13:26:44 »
Cytat: anelik Luty 11, 2011, 11:52:34
Nie lubiê Tadeusza Kantora i jego teatru. Obejrza³am i "Umar³¹ klasê", "Wielopole, Wielopole", "Nigdy tu ju¿ nie powórcê" i ... no po prostu to nie moja bajka. Gdyby tylko tak mia³a rzeczywiœcie wygl¹daÌ przysz³oœÌ teatru, to dla mnie by³aby to klêska.
Happenersko-performer-intermedialne przedstawienia to rzeczywiÂście inny Teatr,
(nie statyczny), bardzo dynamiczny, poruszaj¹cy problemy wspó³czesnego cz³owieka,
jego „biedy” i biedy, jego wyborĂłw i czĂŞsto tragedii braku wyboru, jego przytÂłoczenia i miotania siĂŞ.
To nie jest Teatr do refleksji, odpoczynku, zabawy…
Ten Teatr uderza
problematykÂą, ubiorem i grÂą aktorĂłw,
wciÂąga poszczegĂłlnego widza scenografiÂą, obrazami, ÂświatÂłem, muzykÂą… tak,
Âże staje siĂŞ uczestnikiem wydarzenia.
Zazwyczaj ludzie z tych spektakli wychodzÂą mocno poruszeni (i czĂŞsto zapÂłakani).
Takie sÂą tendencje, ma to wpÂływ na sztuki „normalnego” Teatru, ktĂłry wspó³istnieje,
a w jakim jeszcze kierunku pĂłjdÂą spektakle teatralne – jest niewiadomÂą.
W Âświecie istniejÂą ludzie, ktĂłrzy coÂś jeszcze innego wymyÂślajÂą.
pozdrawiam
Marek
Strony:
1
...
4
5
[
6
]
7
8