Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 20   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Teatr Telewizji  (Przeczytany 78756 razy)
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #75 : Styczeń 29, 2011, 13:10:37 »

Telewizor zarezerwowany, jeszcze tylko przypomnienie w komórce, ¿eby nie zapomnieÌ o seansie. Dziêkuje za informacje, sam zapominam sprawdzaÌ programu i g³ównie dlatego wiêkszoœÌ propozycji TVP niestety omijam.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #76 : Luty 10, 2011, 01:16:05 »

Zauwa¿y³em, ¿e od d³u¿szego czasu na TVP 1 nie ma Teatru TV, mysla³em ¿e wynika to z jakiejœ miêdzysezonowej przerwy a tu taka wiadomoœÌ ... no ale w myœl zasady - jest popyt jest poda¿ - teatr zastêpuje siê bardziej popularnymi produkcjami, to jest prawo rynku, od tego siê nie ucieknie - jedni siê ciesz¹ gdy¿ bêd¹ mogli obejrzeÌ zrozumia³¹ dla nich operê mydlan¹ a inni za³amuj¹ rêce, œwiadomi pog³êbiaj¹cego siê chamstwa w narodzie. Zostaje TVP Kultura ... kana³ który ma zrealizowaÌ ustawow¹ misjê na kilkaset procent normy - wyrabiaj¹c za pozosta³e stacje. Problem w tym, ¿e moja kablówka TVP Kultura nie obs³uguje nie mówi¹c ju¿ o moim marzeniu - Mezzo TV. Si¹œÌ i p³akaÌ - nic wiêcej mi nie zosta³o ... albo wykupiÌ ekstremalnie drogi pakiet telewizji cyfrowej na ogl¹danie której i tak nie bêdzie czasu... to ja sobie pop³acze...
Piotrze, mam podobne wÂątpliwoÂści i sÂą tu dwie sprawy, ktĂłrych nie rozumiem.
Po pierwsze, dlaczego w ogóle TVP Kultura, kana³ ponoÌ misyjny, maj¹cy za zadanie nieœÌ rzeczon¹ kulturê pod szeroko pojête strzechy:), nie jest dostêpny dla ogó³u obywateli na terenie ca³ego kraju, na takiej samej zasadzie, jak inne g³ówne kana³y telewizji paùstwowej, która przecie¿ w zwi¹zku z jego wprowadzeniem westchnê³a z ulg¹ i zaprzesta³a ju¿ niemal zupe³nie jakiejkolwiek misyjnoœci (patrz traktowanie naszego Konkursu, itp). Moim skromnym zdaniem, kulturê mogliby oni mieÌ w nosie, wychodz¹c z za³o¿enia, ¿e od tego jest wydzielony kana³ kulturalny, jeœliby ten kana³ by³ faktycznie powszechnie dostêpny. To jest misja, a nie seriale i pseudoteleturnieje.
Po drugie - czy ktoÂś jest mi w stanie wytÂłumaczyĂŚ, jak siĂŞ majÂą zasady konkurencji i wolnego rynku do obowiÂązku wykupowania tak zwanych "pakietĂłw" w cyfrowej telewizji? Taki kanaÂł, jak wÂłaÂśnie Mezo, czy Kultura, czy powiedzmy BBC World, mogĂŞ mieĂŚ jedynie nabywajÂąc jednoczeÂśnie ca³¹ kupĂŞ przeró¿nego Âśmiecia, zupeÂłnie mi niepotrzebnego. WedÂług mnie, nie jest to Âżaden wolny rynek, lecz przymus konsumpcji, jakaÂś pozostaÂłoœÌ sprzedaÂży wiÂązanej. KiedyÂś coÂś takiego gdzieniegdzie funkcjonowaÂło przy okazji zakupu towarĂłw szczegĂłlnie po¿¹danych, i miaÂło na celu opchniĂŞcie przy okazji tych mniej chodliwych, mogÂłeÂś kupiĂŚ np. pastĂŞ do zĂŞbĂłw, jeÂśli przy okazji nabyÂłeÂś dwie pary sznurowadeÂł, ktĂłrych normalnie nikt nie chciaÂł:) Tyle Âże skoro z jednej strony mĂłwi mi siĂŞ, Âże kasuje siĂŞ wszelkie ambitniejsze programy jak leci, zostawiajÂąc chÂłam, bo liczy siĂŞ jedynie oglÂądalnoœÌ, zysk i twarde prawo rynku, to ja teÂż niech mam prawo wybieraĂŚ te kanaÂły, ktĂłre chcĂŞ oglÂądaĂŚ, a ci¹Ì te, ktĂłre mi sÂą zbĂŞdne. Dlaczego nie mogĂŞ sama skompletowaĂŚ sobie pakietu, za ktĂłry chcĂŞ zapÂłaciĂŚ? Jak widaĂŚ, w przypadku ró¿nych wielkich korporacji ten wolny rynek funkcjonuje tylko w tĂŞ stronĂŞ, w ktĂłrÂą siĂŞ im opÂłaca:) 
Poza tym sÂą i zawsze byÂły takie dziedziny, takie wartoÂści, ktĂłre nie podlegajÂą, a przynajmniej nie podlegajÂą caÂłkowicie, prawom rynku, ktĂłre muszÂą pozostawaĂŚ ponad podobnymi kalkulacjami - jeÂżeli nie chce siĂŞ doprowadziĂŚ do degeneracji spoÂłeczeĂąstwa. Traktowanie ich wy³¹cznie w kategoriach handlowych jest nawet nie podcinaniem ga³êzi, na ktĂłrej siĂŞ siedzi, a odcinaniem siĂŞ od korzeni ciÂągnÂących wodĂŞ czyli Âżycie do caÂłego drzewa:(. Do nich nale¿¹ w duÂżej mierze i nauka i edukacja, i wÂłaÂśnie kultura. Czasem tak, jakby niektĂłrzy, ktĂłrzy o tych sprawach decydujÂą,  o tym zapomnieli.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #77 : Luty 10, 2011, 09:47:26 »

Dlatego, ¿e masz masz mieÌ wolnoœÌ wyboru, bo tak jest w konstytucji. WolnoœÌ ta jest jednak pozorna, zwa¿ywszy na wiele czynników, ale tu musielibyœmy wejœÌ w politykê, a zapewne nikt z nas tego nie chce.
Masz do wyboru kilka pakietów i wybór jest. Dodatkowo masz inne stacje, które mo¿esz wybraÌ zamiast rzeczonej. Gdyby ka¿dy móg³ wybieraÌ stacje telewizyjne, jak chce, prawdopodobnie telewizja kablowa nie by³aby rentowna, a racjê bytu mia³yby programy z durnymi serialami i z tele-sprzeda¿¹, zw³aszcza noc¹.
"Biblijna wolnoœÌ" i wolna wola znacznie zosta³y ograniczone przez ludzkoœÌ, ponoÌ "pro publico bono".
Mnie draÂżni wĂŞdrĂłwka do ulubionego programu, przez durne, jak oni gotujÂą, jak oni jedzÂą, zostaĂą miss, odchudzanie na ekranie, goliznĂŞ. Sama chĂŞtnie bym wybraÂła kilka swoich ulubionych, aby nie odczuwaĂŚ tego ciÂągÂłego zniesmaczenia tym, jakÂą sieczkÂą karmiÂą biednych ludzi.

ZdenerwowaÂłam siĂŞ.
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #78 : Luty 10, 2011, 10:44:14 »

Nie denerwuj sie Moniczko, proszê!!! Na szczêœcie pilot ma ma³y (na ogó³) zielony guziczek, wystarczy przycisn¹Ì i ju¿!!!
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #79 : Luty 10, 2011, 19:45:10 »

A ja od jakiegoœ czasu wysy³am o mojej kablówki ¿¹danie o Explorer History (Chopin, Beetehoven)
na razie bez rezultatu ale nie darujĂŞ Chichot Chichot

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #80 : Luty 10, 2011, 19:51:36 »

ja, z kolei, nie darujĂŞ mojemu guzikowi od koÂłnierzyka Âże siĂŞ urwaÂł. I efekt podobny jak u Tereni

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #81 : Luty 10, 2011, 19:57:52 »

ja, z kolei, nie darujĂŞ mojemu guzikowi od koÂłnierzyka Âże siĂŞ urwaÂł. I efekt podobny jak u Tereni
A juÂż tak byÂło dobrze!!!  Chichot Chichot Chichot
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #82 : Luty 10, 2011, 21:29:48 »

Chichot No nieee..Ten nasz Janusz jak coÂś powie, to boki moÂżna zrywaĂŚ dosÂłownie..
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #83 : Luty 10, 2011, 22:20:17 »

"Biblijna wolnoœÌ" i wolna wola znacznie zosta³y ograniczone przez ludzkoœÌ, ponoÌ "pro publico bono".
Mnie draÂżni wĂŞdrĂłwka do ulubionego programu, przez durne, jak oni gotujÂą, jak oni jedzÂą, zostaĂą miss, odchudzanie na ekranie, goliznĂŞ. Sama chĂŞtnie bym wybraÂła kilka swoich ulubionych, aby nie odczuwaĂŚ tego ciÂągÂłego zniesmaczenia tym, jakÂą sieczkÂą karmiÂą biednych ludzi.

ZdenerwowaÂłam siĂŞ.

Nie denerwuj siĂŞ Moniko.."spakojna". MĂłwiÂąc jĂŞzykiem mÂłodzie¿ówki po prostu "wyluzuj" Nie ma co szarpaĂŚ sobie niepotrzebnie nerwĂłw..Musimy byĂŚ przede wszystkim cierpliwi. A nó¿, byĂŚ moÂże za jakieÂś 15-20 lat coÂś w tym wzglĂŞdzie siĂŞ jednak zmieni..Poczekamy - zobaczymy 

PĂłki co, dla poprawy Twojego humoru i samopoczucia fragment spektaklu "Willa szczĂŞÂścia".. Najlepsze jest to od 4:00 - 9:00..No sama powiedz, czy nie Âświetny jest ten SÂławek Orzechowski ??  Chichot

http://www.youtube.com/watch?v=By91cgMl7pk&feature=related

« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2011, 17:36:35 wysłane przez Monika_Aleksandra » Zapisane
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #84 : Luty 10, 2011, 23:11:12 »

A ja mam cyfrĂłweczkĂŞ, programĂłw coÂś z 800 programĂłw - jest hinduski, koreaĂąski ... JakieÂż to ekscytujÂące, zwÂłaszcza kiedy czÂłowiek nie zna jĂŞzyka emisji! Piloty cyfrĂłweczki moÂżna jednak zaprogramowaĂŚ tak, by ustawiĂŚ wÂłasnÂą kolejnoœÌ programĂłw i nie natykaĂŚ siĂŞ na pasma, gdzie wyjaÂśniajÂą dlaczego trzeba byĂŚ najlepszÂą supertopmodelkÂą i wybraĂŚ w ciÂągu iluÂśtam tygodni spoÂśrĂłd grupy reprezentatywnej narzeczonego, ktĂłry w finale okaÂże siĂŞ mieĂŚ zupeÂłnie innÂą preferencjĂŞ seksualnÂą. Ja tego nie zrobiÂłam z czystego lenistwa, na szczĂŞÂście pamiĂŞĂŚ mam numerycznÂą, wiĂŞc pamiĂŞtam numery kana³ów i w³¹czam co lubiĂŞ. I tu jednak bywa ró¿nie, bo przecieÂż ...trrrrrrrrrrrrrr(to werble na czeœÌ ) .......mamy wszechwÂładnÂą reklamĂŞ. I tu dopiero siĂŞ dowiadujĂŞ,  Âże Mozart pisaÂł dzieÂła swe na papierze toaletowym, na ktĂłry w Âłazience skaczÂą insekty! Odkrycie epokowe! I to wszystko bywa "podane" np. przed programem, w ktĂłrym eteryczna muzyka rzeczonego Mozarta przenosiĂŚ bĂŞdzie w inny wymiar.
Teatr znika. Jest chyba za trudny dla czasów, w których bardziej biegamy ni¿ chodzimy. Teatr to œwiêto a teraz nawet w œwiêta siê pracuje. Teatr jest jak woda ze Ÿróde³ka pita wolno z d³oni zwiniêtej w muszelkê. A teraz pije siê Cisowianki, Muszynianki, Na³êczowianki i ... Evian w oszronionych szklankach, podane wprawn¹ rêk¹ kelnera. Teatr nie mówi³ jak ¿yÌ, tylko zmusza³ do myœlenia czy obrany przez nas sposób ¿ycia jest dobry. I ... przegra³ z programami w których zadaje siê ludziom sposób na ¿ycie, przekonuj¹c ¿e jest to sposób jedynie s³uszny. Ju¿ nie musz¹ myœleÌ, wiedz¹ czego chcieÌ, bo im to wprost powiedziano mami¹c mira¿em sukcesu. Teatr odszed³ z TV, obawiam siê ¿e za chwilê zniknie w ogóle. Zastrze¿ony jest dla du¿ych miast, do których wielu nie dotrze, bo to i wydatek na dojazd no i za spektakl trzeba s³ono zap³aciÌ. Myœlê zreszt¹, ¿e teatr przegrywa tak¿e z powodu re¿yserów. Ma³o pokazuje siê klasyki a jeœli ju¿, to w w jakiejœ dziwnej konwencji, która ma widza zaintrygowaÌ? byÌ odkrywcz¹? W efekcie tylko zniechêca. Martwiê siê o mój teatr. Smutny
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #85 : Luty 11, 2011, 00:43:50 »

Mo¿e teatr, Elu, prze¿ywa kryzys podobny do malarstwa po tym, jak pojawi³a siê fotografia. Poniewa¿ nie by³o ju¿ tak du¿ego zapotrzebowania na odwzorowywanie rzeczywistoœci, artyœci zajêli siê bardziej realizowaniem swoich przeró¿nych koncepcji twórczych, i eksperymentowaniem posuniêtym do granic wytrzyma³oœci niewtajemniczonego odbiorcy:) A przecie¿ nadal cieszy nas dobrze namalowane p³ótno, z którego chocia¿ cokolwiek mo¿emy zrozumieÌ;) I têskni siê te¿ do dobrej, tradycyjnej klasyki na scenie, na któr¹ rzeczywiœcie ostatnimi czasy wcale nie³atwo trafiÌ. Masz racjê, wiêcej jest chyba tych "odkrywczych" kreacji re¿yserów, którzy pewnie s¹dz¹ (sk¹d my to znamy;))) ¿e granie wed³ug tekstu jest nudne:), podczas gdy s¹ to na ogó³ teksty tak dobre same w sobie, ¿e starczy samo ich czytanie, ¿eby przesz³a iskra. Teatr mo¿e dziœ trochê przegrywaÌ w konkurencji z filmem, który oferuje masowej widowni wiêkszy repertuar efektów specjalnych, czaruje wiêksz¹ rozmaitoœci¹ kombinacji obrazów, plenerów, muzyki, przede wszystkim, podobnie jak fotografia, przedstawia rzeczywistoœÌ w bardziej dos³owny sposób. Zgadzam siê, tak jest ³atwiej, trochê mniej pozostaje miejsca dla wyobraŸni.
ChoĂŚ dobre kino jest przecieÂż wartoÂściowe, podobnie jak dobra fotografia:)
Ale przecieÂż opera ma siĂŞ dobrze. MyÂślĂŞ, Âże teatr tak Âłatwo siĂŞ nie podda, nie zginie. Tak jak nawet najlepsze pÂłyty DVD nie wygoniÂą sÂłuchaczy z sal koncertowych. Magia bezpoÂśredniego kontaktu jest zbyt kuszÂąca. A Âże nie bĂŞdzie zjawiskiem masowym... a czy musi?
KrĂŞcone masowo filmy zastÂąpiÂły chyba widowiska teatralne na miejskim rynku:) Wszystko siĂŞ zmienia. ChociaÂż, moÂże bardziej zmieniajÂą siĂŞ konwencje, bo my sami zmieniamy siĂŞ zadziwiajÂąco maÂło:) Dzisiaj nie bawilibyÂśmy siĂŞ na przedstawieniach wystawianych w Atenach rĂłwnie dobrze jak Grecy. Ale nadal chcemy oglÂądaĂŚ AntygonĂŞ:)
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #86 : Luty 11, 2011, 09:41:49 »

Dzisiejsza Sztuka teatralna a na pewno przysz³oœÌ Teatru to:
Fluxus, Intermedia, Happening.
W Polsce najbardziej znanym przedstawicielem (i poza PolskÂą) jest
Tadeusz Kantor i jego Cricoteka.
Wadowicka m³odzie¿ jest w Polsce w czo³ówce przysz³oœciowych tendencji Teatru:

http://www.wadowice24.pl/kultura/teatr/2071-prog-nagrodzony-za-qsex-warq
http://www.wadowice24.pl/kultura/teatr/1989-prog-cenniejszy-ni-mylimy
http://www.wadowice24.pl/kultura/teatr/1438-mody-prog-z-nagrod-na-festiwalu
http://www.wadowice24.pl/kultura/teatr/1569-prog-jestemy-z-was-dumni
http://www.wadowice24.pl/kultura/teatr/434-teatr-prog-nagrodzony-w-niemczech
http://www.wadowice24.pl/kultura/teatr/474-prog-na-fali-znow-najlepszy

ÂŻal, Âże tradycyjny teatr odchodzi,
ale nowe pokolenia
sÂą juÂż przez gÂłoÂśny, pĂŞdzÂący, bombardowany informacjami
wspó³czesny œwiat,
nieprzyzwyczajone do zadumy w ÂświÂątyni.

pozdrawiam          
               Marek
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #87 : Luty 11, 2011, 11:52:34 »

Nie lubiĂŞ Tadeusza Kantora i jego teatru. ObejrzaÂłam i "Umar³¹ klasĂŞ", "Wielopole, Wielopole", "Nigdy tu juÂż nie powĂłrcĂŞ" i ... no po prostu to nie moja bajka. Gdyby tylko tak miaÂła rzeczywiÂście wyglÂądaĂŚ przyszÂłoœÌ teatru, to dla mnie byÂłaby to klĂŞska.  Zawstydzony
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #88 : Luty 11, 2011, 12:47:27 »

No có¿, wiemy, ¿e TVP Kultura nie jest dostêpna wszêdzie, wiemy, ¿e chc¹c mieÌ jeden, konkretny, ambitny kana³ musimy wykupiÌ pakiet ze stert¹ badziewia. Ale czasami warto siê poœwiêciÌ. Na koncert te¿ czasami warto siê wybraÌ nawet pomimo odleg³oœci. Nie zawsze jednak mamy tak¹ mo¿liwoœÌ. Ogl¹da³em ostatnio ofertê telewizji kablowej, która dostarcza obraz do mojego domu. Oczywiœcie oferuje ona TVP Kultura i Mezzo i to w pakiecie który aktualnie posiadam - szkopu³ w tym, ¿e nie oferuje go w mojej miejscowoœci - bo to odludzie, sypialnia górników, miejsce zamieszkania ludzi, których rozrywka ogranicza siê do ogl¹dania kabaretowych wypocin prowadzonych przez Kamela i Ka³amagê. Rêce opadaj¹.

¯eby z góry obaliÌ t¹ tezê powiem, ¿e w moim mieœcie od kilku lat wystawiane s¹ spektakle goœcinnych teatrów. Imprezy odbywaj¹ siê z ró¿n¹ czêstotliwoœci¹ - czasem raz w miesi¹cu a czasem 2-3 razy w tygodniu. Niezale¿nie od tego i niezale¿nie od ceny, która oscyluje w okolicach 50-70 z³ sala jest zawsze pe³na a gospodyni wieczoru - Dyrektor Miejskiego Impresariatu Kultury - na jednym z ostatnich spektakli stwierdzi³a, ¿e gdyby nawet sztuka zosta³a wystawiona 3 razy w ci¹gu jednego dnia, zabrak³oby biletów (w 300-400 osobowej sali). Jak na 80 tysiêczne miasto takie teatralne pospolite ruszenie mo¿na sklasyfikowaÌ jako zjawisko masowe. Oczywiœcie, odsetek m³odych na sali nie jest zbyt du¿y, ale temu winna jest cena. Spektakle Wroc³awskiego Teatru Komedia pokazuj¹, ¿e teatr jest nie tylko rozrywk¹ ale rozrywk¹ dla ka¿dego. Niezale¿nie od wieku, upodobaù czy wykszta³cenia.
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #89 : Luty 11, 2011, 13:26:44 »

Nie lubiĂŞ Tadeusza Kantora i jego teatru. ObejrzaÂłam i "Umar³¹ klasĂŞ", "Wielopole, Wielopole", "Nigdy tu juÂż nie powĂłrcĂŞ" i ... no po prostu to nie moja bajka. Gdyby tylko tak miaÂła rzeczywiÂście wyglÂądaĂŚ przyszÂłoœÌ teatru, to dla mnie byÂłaby to klĂŞska.  Zawstydzony
Happenersko-performer-intermedialne przedstawienia to rzeczywiÂście inny Teatr,
(nie statyczny), bardzo dynamiczny, poruszaj¹cy problemy wspó³czesnego cz³owieka,
jego „biedy” i biedy, jego wyborĂłw i czĂŞsto tragedii braku wyboru, jego przytÂłoczenia i miotania siĂŞ.
To nie jest Teatr do refleksji, odpoczynku, zabawy…
Ten Teatr uderza
problematykÂą, ubiorem i grÂą aktorĂłw,
wciÂąga poszczegĂłlnego widza scenografiÂą, obrazami, ÂświatÂłem, muzykÂą… tak,
Âże staje siĂŞ uczestnikiem wydarzenia.

Zazwyczaj ludzie z tych spektakli wychodzÂą mocno poruszeni (i czĂŞsto zapÂłakani).
Takie sÂą tendencje, ma to wpÂływ na sztuki „normalnego” Teatru, ktĂłry wspó³istnieje,
a w jakim jeszcze kierunku pĂłjdÂą spektakle teatralne – jest niewiadomÂą.
W Âświecie istniejÂą ludzie, ktĂłrzy coÂś jeszcze innego wymyÂślajÂą.

pozdrawiam          
               Marek
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 20   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for animilkowo paktprzyjazni countrylife neder-live