Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 20   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Teatr Telewizji  (Przeczytany 78475 razy)
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #45 : Styczeń 13, 2011, 23:19:10 »

Koronki prawdziwe i to brabanckie! WielbiĂŞ i film i teatr. Mam nagranie ale na kasecie. A pamiĂŞtam jeszcze taki spektakl - a mniemam, Âże niebawem go kupiĂŞ - "Upiora w kuchni" z Markiem Walczewskim, Romanem Wilhelmim, ZofiÂą MrozowskÂą, Janem Machulskim w reÂżyserii Janusza Majewskiego. Kolejna pereÂłka - widziaÂłam w wersji brytyjskiej - nie siĂŞga nawet piĂŞt naszej adaptacji.

ZnalazÂłam tylko film
 http://www.youtube.com/watch?v=PRntZJw75lM
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #46 : Styczeń 13, 2011, 23:33:38 »

"Arszenik i stare koronki" - Âświetny spektakl, z przyjemnoÂściÂą obejrzaÂłbym po raz wtĂłry..MilusiĂąskie siostrzyczki, sÂłynny pokĂłj do wynajĂŞcia i co najwaÂżniejsze - ofiary w piwnicy..
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #47 : Styczeń 13, 2011, 23:37:19 »

KozioÂłku bardzo lubiÂłam ten spektakl. Czy nie powtarzali go niedawno?
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #48 : Styczeń 13, 2011, 23:45:00 »

Ktoœ tu wspomia³ o "Igraszkach z diab³em". A ja do³¹czam siê z ciep³ym s³owem na temat "Zapomnianego diab³a". To te¿ jest autorstwa Jana Drdy. No i naturalnie w doborowej obsadzie: Terpifajksel - Maciej Janusz Gajos
Marianna Plajznerka - Anna Seniuk...
ZresztÂą, pewnie znacie tĂŞ sztukĂŞ teÂż na pamiĂŞĂŚ.
A czy ktoÂś pamiĂŞta naszÂą, polskÂą inscenizacjĂŞ sztuki "Arszenik i stare koronki"? Film, z caÂłym szacunkiem, poprawny. Ma to ktoÂś gdzieÂś nagrane? LudwiÂżanka z KwiatkowskÂą to najlepsze "koronki"...

Maxim212 witamy gorÂąco w naszym, nie krĂŞpujĂŞ siĂŞ powiedzieĂŚ, doborowym towarzystwie. Czuj siĂŞ jak u siebie. Tu sami przyjaÂźni, wspaniali ludzie. DziĂŞki, Âże jesteÂś...

Co do "Zapomnianego diabÂła" osobiÂście uwaÂżam, Âże jest duÂżo lepszy niÂż "Igraszki z diabÂłem". "graszki..." byÂły duÂżo wczeÂśniejszym utworem niÂż "Zapomniany...". WidaĂŚ te lata przemyÂśleĂą i zmiany filozofii Âżyciowej.
Nie wiem, ile razy obejrzaÂłam kreacjĂŞ Janusza Gajosa w tej sztuce, moÂże sto razy, moÂże nawet dwieÂście. Umiem jÂą caÂła na pamiĂŞĂŚ. KaÂżdÂą postaĂŚ...

Ta mistyczna, wielopÂłaszczyznowa sztuka, na pierwszy rzut oka, lekka i komediowa. Dopiero obierajÂąc jÂą, jak cebulkĂŞ moÂżna dostrzec wszystkie warstwy....

Cudowna.
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #49 : Styczeń 13, 2011, 23:50:24 »

Z tego co pamiĂŞtam Moniko, to chyba tak..z tym, Âże sÂłowo "niedawno", kojarzyÂłbym bardziej z przedziaÂłem czasowym - kilkuletnim..
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #50 : Styczeń 13, 2011, 23:51:08 »

Wspania³e s¹ wszystkie przywo³ane spektakle. Kiedyœ mo¿na by³o je œci¹gn¹Ì ze strony tvp, nie wiem jak jest teraz.
Maxim212
Gość
« Odpowiedz #51 : Styczeń 14, 2011, 00:28:29 »

KÂłaniam wszystkim w pas.
Mam obie sztuki Jana Drdy nagrane na dyskach. JakoÂś udaÂło siĂŞ to zdobyĂŚ.
A co siĂŞ tyczy "Upiora..." to nowsza wersja (z KwiatkowskÂą i ÂŚleszyĂąskÂą) teÂż niczego sobie. Ale wczeÂśniejsza inscenizacja jest, moim skromnym zdaniem, nieco lepsza. WÂłaÂśnie ze wzglĂŞdu na rolĂŞ, ktĂłrÂą koncertowo zagraÂła Zofia Mrozowska. Tak wspaniale przedstawiĂŚ zimne wyrachowanie... W niczym nie ujmuje to mistrzostwa gry w nowszej wersji, ale...
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #52 : Styczeń 14, 2011, 23:55:41 »

PÂłytki moÂżna kupiĂŚ. I tak
"Zapomniany diabeÂł"
http://sklep.tvp.pl/sklep/produkt/Zapomniany-diabel_75_1

"Igraszki z diabÂłem"
http://www.dvdmax.pl/dvd/art/id/10485

"UpiĂłr w kuchni"
http://sklep.tvp.pl/sklep/produkt/Upior-w-kuchni_106_1

MoÂżna teÂż kupiĂŚ na Allegro i w sklepach - ostatnio widziaÂłam te pozycje bodajÂże w Mediamarkcie
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #53 : Styczeń 15, 2011, 00:19:25 »

A pozwolĂŞ sobie z innej beczki.

"Noc listopadowÂą" WyspiaĂąskiego wedÂług Wajdy ktoÂś pamiĂŞta? Z niesamowitym wrĂŞcz Nowickim w roli ksiĂŞcia Konstantego i rĂłwnie niesamowitÂą muzykÂą Zygmunta Koniecznego? I Stuhrem w roli Wysockiego. "Hej bracia, dzieci, ÂżoÂłnierze! Za broĂą, za broĂą, za broĂą!" KiedyÂś wydano ten spektakl na pÂłycie - zwykÂłej, winylowej. Potem obejrzaÂłam w telewizji i... przepadÂło. Do tej pory ruszyÂłabym na barykady w rytm werbli Koniecznego.

A w niedzielĂŞ 16.01.2011r. o godz. 17.40 jest na TVP Kultura Molierowski "Don Juan" z Andrzejem Sewerynem w roli tytuÂłowej. Spektakl gdzieÂś z poÂłowy lat dziewiĂŞĂŚdziesiÂątych. Polecam!
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #54 : Styczeń 15, 2011, 00:34:21 »

"Nocy Listopadowej" juÂż dawno nie oglÂądaÂłem, w gruncie rzeczy taki sobie spektakl - nie uwzglĂŞdniono pory roku i warunkĂłw pogodowych (ostatni dzieĂą listopada) a co za tym idzie zaÂśnieÂżonych szlakĂłw komunikacyjnych..i co istotne - rosyjskich korpusĂłw udajÂących siĂŞ na "leÂża zimowe".. Chichot
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #55 : Styczeń 15, 2011, 02:19:04 »

Bo tak po prawdzie Elu.. Nie prowadzi siĂŞ, moÂże inaczej - maÂło kto prowadzi dziaÂłania wojenne porÂą zimowÂą, a tym bardziej armia regularna (zwÂłaszcza w tamtej epoce - chodziÂło o kule armatnie grzĂŞznÂące w g³êbokim bÂłocie lub Âśniegu..Noo, wyjÂątkiem moÂże tu byĂŚ chyba tylko Napoleon: IÂława Pruska - poczÂątek lutego, Austerlitz - 2 grudnia..) Tak wiĂŞc, nie byÂło na razie potrzeby stawiania barykad..Bowiem najbliÂższa bitwo-potyczka dopiero za 3 miesiÂące Chichot, tymczasem "syberyjski niedzwiedz" - powoli, powoli zacz¹³ zapadaĂŚ w sen zimowy..  
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #56 : Styczeń 15, 2011, 12:49:18 »

KozioÂłku, a wojna zimowa w Finlandii?
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #57 : Styczeń 15, 2011, 13:18:32 »

Didaskalia "Nocy listopadowej" (brak Âśniegu) mniej mnie obeszÂły. Natomiast konwencjĂŞ spektaklu "kupiÂłam" natychmiast. I KozioÂłeczku nie dopatruj siĂŞ realiĂłw historycznych w dramatach WyspiaĂąskiego, to trochĂŞ tak, jakby uczyĂŚ siĂŞ historii w oparciu o Sienkiewicza.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #58 : Styczeń 15, 2011, 18:44:14 »

A czy wiecie, Âże chodzÂą sÂłuchy, Âże ponoĂŚ majÂą caÂłkowicie zlikwidowaĂŚ Teatr Telewizji.........
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #59 : Styczeń 15, 2011, 19:05:16 »

Nawet nie byÂłabym zbyt zdziwiona. W koĂącu z publicznej telewizji zniknĂŞÂło juÂż jakieÂś 90% wartoÂściowych programĂłw! Za to tandeta serialowo muzyczna ma siĂŞ Âświetnie!!!
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 20   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers paktprzyjazni animilkowo kalinowatyper thepunisher