Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Teatr Telewizji
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
...
20
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Teatr Telewizji (Przeczytany 78475 razy)
anelik
Ekspert
Odp: Teatr Telewizji
«
Odpowiedz #45 :
Styczeń 13, 2011, 23:19:10 »
Koronki prawdziwe i to brabanckie! WielbiĂŞ i film i teatr. Mam nagranie ale na kasecie. A pamiĂŞtam jeszcze taki spektakl - a mniemam, Âże niebawem go kupiĂŞ - "Upiora w kuchni" z Markiem Walczewskim, Romanem Wilhelmim, ZofiÂą MrozowskÂą, Janem Machulskim w reÂżyserii Janusza Majewskiego. Kolejna pereÂłka - widziaÂłam w wersji brytyjskiej - nie siĂŞga nawet piĂŞt naszej adaptacji.
ZnalazÂłam tylko film
http://www.youtube.com/watch?v=PRntZJw75lM
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #46 :
Styczeń 13, 2011, 23:33:38 »
"Arszenik i stare koronki" - Âświetny spektakl, z przyjemnoÂściÂą obejrzaÂłbym po raz wtĂłry..MilusiĂąskie siostrzyczki, sÂłynny pokĂłj do wynajĂŞcia i co najwaÂżniejsze - ofiary w piwnicy..
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #47 :
Styczeń 13, 2011, 23:37:19 »
KozioÂłku bardzo lubiÂłam ten spektakl. Czy nie powtarzali go niedawno?
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #48 :
Styczeń 13, 2011, 23:45:00 »
Cytat: Maxim212 Styczeń 13, 2011, 22:55:46
Ktoœ tu wspomia³ o "Igraszkach z diab³em". A ja do³¹czam siê z ciep³ym s³owem na temat "Zapomnianego diab³a". To te¿ jest autorstwa Jana Drdy. No i naturalnie w doborowej obsadzie: Terpifajksel - Maciej Janusz Gajos
Marianna Plajznerka - Anna Seniuk...
ZresztÂą, pewnie znacie tĂŞ sztukĂŞ teÂż na pamiĂŞĂŚ.
A czy ktoÂś pamiĂŞta naszÂą, polskÂą inscenizacjĂŞ sztuki "Arszenik i stare koronki"? Film, z caÂłym szacunkiem, poprawny. Ma to ktoÂś gdzieÂś nagrane? LudwiÂżanka z KwiatkowskÂą to najlepsze "koronki"...
Maxim212 witamy gorÂąco w naszym, nie krĂŞpujĂŞ siĂŞ powiedzieĂŚ, doborowym towarzystwie. Czuj siĂŞ jak u siebie. Tu sami przyjaÂźni, wspaniali ludzie. DziĂŞki, Âże jesteÂś...
Co do "Zapomnianego diabÂła" osobiÂście uwaÂżam, Âże jest duÂżo lepszy niÂż "Igraszki z diabÂłem". "graszki..." byÂły duÂżo wczeÂśniejszym utworem niÂż "Zapomniany...". WidaĂŚ te lata przemyÂśleĂą i zmiany filozofii Âżyciowej.
Nie wiem, ile razy obejrzaÂłam kreacjĂŞ Janusza Gajosa w tej sztuce, moÂże sto razy, moÂże nawet dwieÂście. Umiem jÂą caÂła na pamiĂŞĂŚ. KaÂżdÂą postaĂŚ...
Ta mistyczna, wielopÂłaszczyznowa sztuka, na pierwszy rzut oka, lekka i komediowa. Dopiero obierajÂąc jÂą, jak cebulkĂŞ moÂżna dostrzec wszystkie warstwy....
Cudowna.
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #49 :
Styczeń 13, 2011, 23:50:24 »
Z tego co pamiĂŞtam Moniko, to chyba tak..z tym, Âże sÂłowo "niedawno", kojarzyÂłbym bardziej z przedziaÂłem czasowym - kilkuletnim..
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #50 :
Styczeń 13, 2011, 23:51:08 »
Wspania³e s¹ wszystkie przywo³ane spektakle. Kiedyœ mo¿na by³o je œci¹gn¹Ì ze strony tvp, nie wiem jak jest teraz.
Maxim212
Gość
«
Odpowiedz #51 :
Styczeń 14, 2011, 00:28:29 »
KÂłaniam wszystkim w pas.
Mam obie sztuki Jana Drdy nagrane na dyskach. JakoÂś udaÂło siĂŞ to zdobyĂŚ.
A co siĂŞ tyczy "Upiora..." to nowsza wersja (z KwiatkowskÂą i ÂŚleszyĂąskÂą) teÂż niczego sobie. Ale wczeÂśniejsza inscenizacja jest, moim skromnym zdaniem, nieco lepsza. WÂłaÂśnie ze wzglĂŞdu na rolĂŞ, ktĂłrÂą koncertowo zagraÂła Zofia Mrozowska. Tak wspaniale przedstawiĂŚ zimne wyrachowanie... W niczym nie ujmuje to mistrzostwa gry w nowszej wersji, ale...
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #52 :
Styczeń 14, 2011, 23:55:41 »
PÂłytki moÂżna kupiĂŚ. I tak
"Zapomniany diabeÂł"
http://sklep.tvp.pl/sklep/produkt/Zapomniany-diabel_75_1
"Igraszki z diabÂłem"
http://www.dvdmax.pl/dvd/art/id/10485
"UpiĂłr w kuchni"
http://sklep.tvp.pl/sklep/produkt/Upior-w-kuchni_106_1
MoÂżna teÂż kupiĂŚ na Allegro i w sklepach - ostatnio widziaÂłam te pozycje bodajÂże w Mediamarkcie
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #53 :
Styczeń 15, 2011, 00:19:25 »
A pozwolĂŞ sobie z innej beczki.
"Noc listopadowÂą" WyspiaĂąskiego wedÂług Wajdy ktoÂś pamiĂŞta? Z niesamowitym wrĂŞcz Nowickim w roli ksiĂŞcia Konstantego i rĂłwnie niesamowitÂą muzykÂą Zygmunta Koniecznego? I Stuhrem w roli Wysockiego. "Hej bracia, dzieci, ÂżoÂłnierze! Za broĂą, za broĂą, za broĂą!" KiedyÂś wydano ten spektakl na pÂłycie - zwykÂłej, winylowej. Potem obejrzaÂłam w telewizji i... przepadÂło. Do tej pory ruszyÂłabym na barykady w rytm werbli Koniecznego.
A w niedzielĂŞ 16.01.2011r. o godz. 17.40 jest na TVP Kultura Molierowski "Don Juan" z Andrzejem Sewerynem w roli tytuÂłowej. Spektakl gdzieÂś z poÂłowy lat dziewiĂŞĂŚdziesiÂątych. Polecam!
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #54 :
Styczeń 15, 2011, 00:34:21 »
"Nocy Listopadowej" juÂż dawno nie oglÂądaÂłem, w gruncie rzeczy taki sobie spektakl
- nie uwzglĂŞdniono pory roku i warunkĂłw pogodowych (ostatni dzieĂą listopada) a co za tym idzie zaÂśnieÂżonych szlakĂłw komunikacyjnych..i co istotne - rosyjskich korpusĂłw udajÂących siĂŞ na "leÂża zimowe"..
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #55 :
Styczeń 15, 2011, 02:19:04 »
Bo tak po prawdzie Elu.. Nie prowadzi siê, mo¿e inaczej - ma³o kto prowadzi dzia³ania wojenne por¹ zimow¹, a tym bardziej armia regularna (zw³aszcza w tamtej epoce - chodzi³o o kule armatnie grzêzn¹ce w g³êbokim b³ocie lub œniegu..Noo, wyj¹tkiem mo¿e tu byÌ chyba tylko Napoleon: I³awa Pruska - pocz¹tek lutego, Austerlitz - 2 grudnia..) Tak wiêc, nie by³o na razie potrzeby stawiania barykad..Bowiem najbli¿sza bitwo-potyczka dopiero za 3 miesi¹ce
, tymczasem "syberyjski niedzwiedz" - powoli, powoli zacz¹³ zapadaÌ w sen zimowy..
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #56 :
Styczeń 15, 2011, 12:49:18 »
KozioÂłku, a wojna zimowa w Finlandii?
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #57 :
Styczeń 15, 2011, 13:18:32 »
Didaskalia "Nocy listopadowej" (brak Âśniegu) mniej mnie obeszÂły. Natomiast konwencjĂŞ spektaklu "kupiÂłam" natychmiast. I KozioÂłeczku nie dopatruj siĂŞ realiĂłw historycznych w dramatach WyspiaĂąskiego, to trochĂŞ tak, jakby uczyĂŚ siĂŞ historii w oparciu o Sienkiewicza.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #58 :
Styczeń 15, 2011, 18:44:14 »
A czy wiecie, Âże chodzÂą sÂłuchy, Âże ponoĂŚ majÂą caÂłkowicie zlikwidowaĂŚ Teatr Telewizji.........
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #59 :
Styczeń 15, 2011, 19:05:16 »
Nawet nie byÂłabym zbyt zdziwiona. W koĂącu z publicznej telewizji zniknĂŞÂło juÂż jakieÂś 90% wartoÂściowych programĂłw! Za to tandeta serialowo muzyczna ma siĂŞ Âświetnie!!!
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
...
20
Do góry