Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 20   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Teatr Telewizji  (Przeczytany 81846 razy)
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #195 : Październik 25, 2011, 07:16:04 »

Trafnie spostrzeÂżenie, choĂŚ niestety dla sztuki maÂło korzystne.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #196 : Październik 25, 2011, 07:18:48 »

sadzÂąc po skromnej tu dyskusji - nie byÂł to chyba spektakl, ktĂłry nas zachwyciÂł. ObejrzaÂłem go po raz drgi (wczeÂśniej - bezpoÂśrednio w teatrze) jednak tym razem z mieszanymi uczcuicami. Uwazam, ze byÂła to sztuka niemÂądrze wyreÂżyserowana, skoro wzbudziÂła (pewno nie tylko we mnie) skojarzenie i posÂądzenie o nasmiewanie siĂŞ z czyjegoÂś defektu, choroby... A byĂŚ moze potwierdziÂła siĂŞ teza, Âże prawdziwy teatr musi dziaĂŚ siĂŞ na naszych oczach, na sali teatralnej - w bezposrednim kobntakcie z aktorami, z widowniÂą na sali. Z drugiej strony - prawdziwa Sztuka broni siĂŞ sama. Jesli ta siĂŞ nie wybronila - to dla mnie oznacza, ze niewarto tracic czasu na teatr TV po tym, jak Ăłw teatr wczeÂśniej (w identycznej obsadzie!) obejrzaÂło siĂŞ na Âżywo. Nigdy kopia nie zastÂąpi oryginaÂłu. (Chyba Âże kopiostÂą byÂł ktoÂś na miarĂŞ Van Meegeren'a)

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #197 : Październik 25, 2011, 07:23:34 »

Piêkny przyk¹³d Moniko, z tym nieszczêsnikiem na ³awcde. Gdyby jednak osoby mijaj¹ce go œmia³y i chichota³y siê z jego defektu - czy nadal uzna³abys, ze uczy ludzi szczêœcia? A na widowni - takie w³asnie zachowanie mia³o miejsce. Równie pdobne pewno w wielu domach...

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #198 : Październik 25, 2011, 07:27:04 »

Sztuka teatralna niesie ze sobÂą zawsze przekaz
jakieÂś przesÂłanie autora i reÂżysera.
Jak kaÂżda ze sztuk i twĂłrczoÂści.

I wÂłaÂśnie pierwsze co rzuca mi siĂŞ w oczy to,
Âże jest to sztuka o przyjaÂźni
póŸniej,
Âże jest to sztuka o marzeniach ludzkich,
ktĂłrego tu synonimem jest Boska 

pozdrawiam          
               Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #199 : Październik 25, 2011, 07:27:58 »

Januszu,
czy mam beczeĂŚ nad wiĂŞkszoÂściÂą wykonawcĂłw muzyki popularnej,
Marku, nie rozumiem istoty Twej wypowiedzi. Czy o coÂś mnie pytasz, czy coÂś mi zarzucasz, czy po prostu skarÂżysz sie na jakoÂśc programĂłw TV?

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #200 : Październik 25, 2011, 07:28:35 »

Ale jemu i jej to wcale nie przeszkadza³o. Powiedz te¿, jak to by³o z geniuszami ekscentrykami. Z nich te¿ œmia³a siê ta "normalna" wiêkszoœÌ, to czasu, a¿ autorytety uzna³y jego wielkoœÌ...
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #201 : Październik 25, 2011, 07:29:07 »

mnie tam czyjeÂś choroby i przypadÂłosci nigdy nie bawiÂą. MoÂżliwe, ze jestem smutnym czÂłowiekiem. Smutny

pozdrawiam          
               Marek
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #202 : Październik 25, 2011, 07:32:16 »

Odnoszê wra¿enie Januszu, ¿e i tak Ciê nie przekonam, skoro nie ustêpujesz pola ni krok, dlatego pozostaùmy przy swoich zdaniach. Czy mo¿e raczej, ja mam s³ab¹ si³ê przekonywania .

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #203 : Październik 25, 2011, 07:35:55 »

No wÂłasnie: "jej nie przeszkadzaÂło..." - tym stwierdzeniem wÂłasciwie dajemy przepustkĂŞ kaÂżdemu, do Âśmiania sie z ludzkiego nieszczĂŞscia. I to mnie w tym teatrze irytowaÂłao. Zgodze siĂŞ jednak (przewrotnie) z tÂą diabolicznÂą prawdÂą, Âże bardzo duÂżo komedii - to tak naprawdĂŞ Âśmianie siĂŞ z ludzkich przywar, uÂłomnoÂści i niepowiodzeĂą
« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2011, 07:45:55 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #204 : Październik 25, 2011, 07:41:32 »

I byÌ mo¿e dlatego do koùca nie lubiê komedii... albo inaczej: dla tego gatunku sztuki - bardzo wysoko stawiam poprzeczke. Wczorajszy teatr, niestety - mym wymogom nie sprosta³. Ale, Moniko, proszê! - Nie martw siê róznic¹ naszych upodobaù i opinii. Ja jestem zasadniczo prozaicznym i zimnym kozioro¿cem Chichot Tacy jak ja - nie powinni raczyÌ siê komediami - bo na ogó³ ich nie doceniaj¹, nie rozumiej¹... Poza wszystkim, jak s³usznie postulujecie, to wcale nie musia³a byÌ komedia, a przejmuj¹cy spektakl o ludzkim rozumieniu szczêœcia... I tym pozytywnym stwierdzeniem - podajmy sobie d³onie
« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2011, 09:23:57 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #205 : Październik 25, 2011, 09:02:08 »

ChciaÂłbym aby „Teatr telewizji na Âżywo” na staÂłe zagoÂściÂł na antenie telewizyjnej i Âżeby to wypaliÂło,
bo mam ÂświadomoœÌ  jakie spustoszenia spowodowaÂło 50 lat nieistnienia „Teatru telewizji na Âżywo”
a juÂż nie wyobraÂżam sobie jakie one jeszcze bĂŞdÂą
jeÂśli nie zrobi siĂŞ nic w tym kierunku by ludziom pokazywaĂŚ wysokÂą kulturĂŞ na ogĂłlnodostĂŞpnych antenach telewizyjnych.

Ludzi nasÂączonych telewizyjnÂą papkÂą (The Jerry Springer Show) juÂż teatr nie interesuje.

pozdrawiam          
               Marek
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #206 : Październik 25, 2011, 12:13:34 »

Na potwierdzenie Twoich s³ów: http://kultura.gazeta.pl/kultura/1,114628,10531410,_Boska__z_boskim_wynikiem__2_7_mln_Polakow_obejrzalo.html

RozczarowaÂła mnie przede wszystkim Janda, nie stworzyÂła postaci! Na scenie nie widziaÂłam Florence Foster, widzialam KrystynĂŞ  JandĂŞ i bardzo mi to przeszkadzaÂło. Szkoda, cieszyÂłam siĂŞ na ten spektakl, a tak naprawdĂŞ teÂż miaÂłam ochotĂŞ wy³¹czyĂŚ telewizor. Smutny
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #207 : Październik 25, 2011, 14:27:36 »

Ewo,
dziĂŞkujĂŞ Ci za ten link 
CzytaÂłem dziĂŞki temu takÂże i komentarze internautĂłw   

pozdrawiam          
               Marek
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #208 : Październik 25, 2011, 14:37:40 »

Witajcie, mili! Bardzo mam pozytywne odczucia w zwiÂązku z "BoskÂą", mimo Âże do fanĂłw talentu
 Krystyny Jandy sie nie zaliczam. Jako Âżem wczeÂśniej urodzona, pamiĂŞtam baardzo duuuÂżo przedstawieĂą Teatru Telewizji na przestrzeni dziejĂłw (!) i witam z wielka radoÂściÂą powrĂłt teatru do telewizji w dobrym czasie oglÂądania, w Âświetnej
obsadzie, starannej reÂżyserii, gdzie tekst wygÂłaszany przez aktorĂłw nie prosi siĂŞ o napisy ani
nie jest wulgarny... no i w kostiumach!!!! Wszystko comme il faut! Wziêto tu formu³ê "na ¿ywo", poniewa¿ równolegle
mozna by³o ogl¹daÌ w Internecie i "zmieniaÌ sobie miejsce na widowni", czyli prze³¹czaÌ siê na kamery.
Takie czasy i bardzo dobrze. Poza tym wersje 'na Âżywo' byĂŚ moÂże sÂą bardziej interesujÂące, a byĂŚ moÂże wracaja do
czasĂłw ÂświetnoÂści, gdy innej rejestracji nie byÂło... Tak czy owak, wspaniale, Âże jest tak dobry come back! I Âże sprawiÂła to kasa banku, ktĂłry mĂłgÂłby np. finansowac jakies zawody w rzucie Âżelazkiem o Âściane czy cokolwiek innego (nie piszĂŞ, co, bo jednak kogoÂś mogÂłoby to uraziĂŚ).
Na pierwszy ogieĂą poszÂła lekka sztuka o postaci autentycznej, Âśrednio znanej i - co tu duzo mĂłwiĂŚ - Âśmiesznej.
Przynajmniej mnie Florence Âśmieszy nieustannie. Aria z dzwoneczkami:  

http://media.radiosai.org/Journals/Vol_09/01OCT11/poland.htm  

By³a postaci¹ ekscentryczn¹, a na wystêpy "najgorszej œpiewaczki œwiata" wali³y t³umy. Cytujê z fb ze strony zespo³u FJP (Florence Jenkins Project): "Kapela inspirowana dzie³em ¿ycia Florence Foster Jenkins - niezwyk³ej postaci, która ca³kowity brak talentu muzycznego ³¹czy³a z bezwarunkow¹ mi³oœci¹ do muzyki i do dzielenia siê muzyk¹ z innymi".
O takiej postaci trudno pisac dramat.. Autor Peter Quilter, wspĂłlczesny angielski (z urodzenia) dramatopisarz, bardzo ciekawie uchwyciÂł scenki z Âżycia Florence, podaÂł to z lekkim przymruÂżeniem oka, dajÂąc - moim zdaniem - pole do popisu dla aktorĂłw.
Krystyna Janda Âświetnie wcieliÂła siĂŞ z rolĂŞ tytuÂłowej bohaterki - sama siĂŞ bawiÂła i bawiÂła innych, choc raczej nie jest to jej typowe emploi. Chyba jednak Âłatwiej byÂło jej zagrac MedeĂŞ, aniÂżeli bezproblemowÂą milionerke kochajÂącÂą muzyke - bez wzajemnoÂści.
Maciek Stuhr - znakomity! MusiaÂł byĂŚ to aktor, ktĂłry de facto gra na fortepianie, bo inaczej byÂłby niewypaÂł! Aktorstwo przedniej marki!
Wiktor Zborowski - dziĂŞki za rolĂŞ!  

Chyba za  dÂługo przynudzam...  

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #209 : Październik 25, 2011, 17:08:10 »

Ja te¿, kochani, z du¿¹ radoœci¹ przyjê³am wiadomoœÌ o powrocie do dawnej pory wyœwietlania Teatru Telewizji. To bardzo dobry sygna³ na jak¹œ konkretn¹ realizacjê teoretycznego - i ostatnio coraz mniej widocznego - misyjnego charakteru telewizji publicznej. Ten dzieù, ta godzina istnieje w œwiadomoœci telewidzów i w moim odczuciu jej zmiana nie by³a niczym usprawiedliwiona. Wsparcia ze strony banku nie uwa¿am za coœ niestosownego - raczej za naœladowanie w tej mierze dobrych œwiatowych wzorców. Dobrze, ¿e takie instytucje zaczynaj¹ dostrzegaÌ takie formy promocji jako wa¿ne i wartoœciowe dla budowania swojego presti¿u. To œwiadczy o dojrza³oœci.
Tamte stare spektakle na ¿ywo wi¹za³y siê ze stresem dla aktorów, z odpowiedzialnoœci¹ porównywaln¹ z t¹ przy wystêpach na realnej scenie. Myœlê, ¿e mog³o to jednak tak¿e wp³ywaÌ na wiêksz¹ uwa¿noœÌ, skupienie, i g³êbsz¹ magiê kreowan¹ podczas przedstawienia.

PrzyznajĂŞ, Âże choĂŚ postaĂŚ Florence (i ona sama) nieco mnie Âśmieszy, to z drugiej strony wzbudza teÂż momentami dreszcz niepokoju.

Nasze ró¿ne opinie na temat wymowy sztuki jak myÂślĂŞ wyraÂżajÂą wÂłaÂśnie niejednoznacznÂą wymowĂŞ tej postaci, i przekazu autora. Czy mamy siĂŞ zachwycaĂŚ si³¹ marzeĂą jednostki  i wolÂą ich realizacji, czy przeraÂżaĂŚ jej totalnym brakiem kontaktu z rzeczywistoÂściÂą?
Czy kariera Florence jest przyk³adem na triumf wynikaj¹cy z osi¹gniêcia celu, przekazem, ¿e ka¿dy z nas mo¿e zrealizowaÌ swój cel, jeœil wystarczaj¹co mocno go pragnie, czy te¿ jest to przyk³ad na upadek idei wielkiej sztuki w zderzeniu z szar¿uj¹c¹ naù z wielk¹ si³¹ pospolitoœci¹? Czy powinniœmy jej kibicowaÌ, cieszyÌ siê, ¿e znajduje szczêœcie w tym co uwielbia robiÌ, czy te¿ z lekkim za¿enowaniem uznaÌ, ¿e promuje brak talentu i profesjonalizmu, i mo¿e tym samym dawaÌ kiepski przyk³ad?
Czy ludzie przychodzÂący, by z niej drwiĂŚ, mieli rozrywkĂŞ w peÂłni godziwÂą, jeÂśli ona sama nie traktowaÂła swych wystĂŞpĂłw jako parodii i nie puszczaÂła oka do publicznoÂści? Czy bardziej jÂą lubimy, czy bardziej nas denerwuje? To nie jest jednoznaczne. MoÂże teÂż wÂłaÂśnie dlatego warte oglÂądania.

Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 20   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for thepunisher paktprzyjazni animilkowo mini-land