Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
Relacje z koncertĂłw, (info o koncertach)...
Strony:
1
...
15
16
[
17
]
18
19
...
39
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Relacje z koncertĂłw, (info o koncertach)... (Przeczytany 205517 razy)
jaccol55
Aktywny uÂżytkownik
Odp: Relacje z koncertĂłw, (info o koncertach)...
«
Odpowiedz #240 :
Maj 25, 2011, 21:12:41 »
No i jak xbw? Gra Geniusas tego f-molla czy nie?
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #241 :
Maj 26, 2011, 13:20:32 »
Cytat: jaccol55 Maj 24, 2011, 21:38:24
A nie Âłatwiej po prostu zadzwoniĂŚ do Zamku KrĂłlewskiego i zapytaĂŚ?
Cytat: jaccol55 Maj 25, 2011, 21:12:41
No i jak xbw? Gra Geniusas tego f-molla czy nie?
Nie zawsze wystarczy zadzwoniĂŚ i zapytaĂŚ. WprawiÂłam w konsternacjĂŞ paniÂą z informacji na Zamku KrĂłlewskim, nic nie wie, nic nie ma, dla pewnoÂści zadzwoniÂła do innej pani zajmujÂącej siĂŞ organizacjÂą koncertĂłw i uzyskaÂła potwierdzenie. Z zastrzeÂżeniem, Âże moÂże chodziĂŚ o koncert prywatny.
UÂżyÂłam wiĂŞc innego ÂźrĂłdÂła informacji i dowiedziaÂłam siĂŞ, Âże a i owszem, gra i 9 i 10 czerwca, ale oba koncerty sÂą IMPREZAMI ZAMKNIĂTYMI. Nie moÂżna kupiĂŚ biletu i ot tak sobie pĂłjœÌ.
Co do koncertu 9 czerwca w Warszawie, to odbĂŞdzie siĂŞ w Arkadach Kubickiego przy Zamku KrĂłlewskim o 19.30. Arkady w sumie majÂą 1200 miejsc, ale akustyka nie bardzo. PoszÂłabym zobaczyĂŚ i posÂłuchaĂŚ Lukasa w f-mollu, ale niestety mam juÂż inne plany na ten dzieĂą, przyklepane. Poza tym skoro juÂż ma ten koncert w swoim repertuarze, to na pewno jeszcze bĂŞdzie inna okazja. Szczerze powiedziawszy, mam nadziejĂŞ na mniej przypadkowÂą publikĂŞ i o niebo lepsze warunki "techniczne". WiĂŞc chyba nie ma co rozpaczaĂŚ?
Oktawia
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #242 :
Maj 26, 2011, 21:41:31 »
Witam wszystkich. Od pewnego czasu podczytujê posty na tym mi³ym forum, ale dopiero dzisiaj zdecydowa³am siê coœ napisaÌ. Chcia³abym wróciÌ na chwilê do koncertu Soko³owa i jego osoby. Wiem, ¿e trochê osób skar¿y³o siê na masywnoœÌ dŸwiêku (podobno pianista nie by³ zadowolony z instrumentu), ale ja siedzia³am niestety pod balkonem z lewej strony i dla mnie by³o nawet trochê za cicho. Soko³ow to bardzo specyficzny muzyk: nie gra ju¿ Koncertów z orkiestr¹ (czy znalaz³by siê ktokolwiek kto interpretuje jak on? nie), bardzo ma³o nagra³, a jeœli ju¿ to g³ównie na ¿ywo: jego dyskografia to raptem 10 CD i jedno DVD jeœli siê nie mylê, choÌ oczywiœcie mo¿na znaleŸÌ i inne jego rzeczy. Piszê o tym, poniewa¿ chcia³abym podaÌ linki do jego p³yt (mo¿na ods³uchaÌ za darmo i legalnie, na pewno lepiej ni¿ na YT, ale to nigdy nie zast¹pi normalnego kr¹¿ka). To naprawdê nie jeden z tych co graj¹ po prostu g³oœno i szybko (chocia¿ technikê ma fenomenaln¹), nie chcê pisaÌ bana³ów na jego temat: powiem tylko, ¿e to muzyk dysponuj¹cy niezwyk³¹ wyobraŸni¹, na osobach które potrafi¹ wczuÌ siê w jego œwiat wywiera to nierzadko niesamowite wra¿enie. Dla wielu najwiêkszy ¿yj¹cych pianista, chocia¿ tak specyficzny ¿e mo¿na go nie lubiÌ. Naprawdê zachêcam do zapoznania siê z tymi nagraniami (z Chopina op. 25, 28, 35):
http://www.deezer.com/en/#music/grigory-sokolov
(8 pÂłyt)
Lub
http://www.musicme.com/Grigory-Sokolov/albums/Beethoven-0709869002582.html
(Link do Beethovena, pod spodem reszta kr¹¿kĂłw – 9 pÂłyt)
«
Ostatnia zmiana: Maj 26, 2011, 21:45:00 wysłane przez Oktawia
»
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #243 :
Maj 26, 2011, 21:49:22 »
Witaj Oktawio Âświetne linki choĂŚ ja osobiÂście wole w sieci piraciĂŚ i zgrywaĂŚ sobie caÂłe
pÂłyty.
Piszesz o fortepianie, ja juÂż gdzieÂś czytaÂłam, Âże fortepian naszej FN jest do... niczego.
Smutne to. A FN nie sprzedaje wejÂściĂłwek, nawet gdy na sali sÂą miejsca.
http://www.franzschubert.pl/
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #244 :
Maj 26, 2011, 21:58:00 »
Czesc Oktawio.
Co rozumiesz przez slowo specyficzny?
Moze unikalny byloby okresleniem bardziej wlasciwym.
Sokolow jest bardzo ceniony w srodowisku pianistow.
Wg. mnie spokojnie przeskoczyl swojego profesora Gilelsa.
Dziekuje za linki
Oktawia
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #245 :
Maj 26, 2011, 22:03:02 »
MoÂżna i tak, w SokoÂłowa zaopatrzyÂłam siĂŞ akurat legalnie. Jeszcze raz polecam linki.
Bartusie nie mogĂŞ w tej chwili konwersowaĂŚ, moÂże jutro znajdĂŞ wiĂŞcej czasu, specyficzny - osobny mniej wiĂŞcej, unikalny teÂż oczywiÂście.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #246 :
Maj 26, 2011, 22:53:15 »
Witaj Oktawio w naszej szafarskiej Rodzince!
Bardzo cenne wniosÂłaÂś w posagu linkowe wiano
Ale i tak najcenniejszÂą bĂŞdziesz i jesteÂś juÂż Ty sama
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Oktawia
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #247 :
Maj 27, 2011, 10:48:13 »
DziĂŞkujĂŞ Januszu za to ciepÂłe przyjĂŞcie.
@Bartus
SprawdziÂłam definicjĂŞ w SJP
http://sjp.pwn.pl/szukaj/specyficzny
, takÂże myÂślĂŞ Âże mĂłj przymiotnik nie byÂł taki zÂły. Gilels to dla mnie inny Âświat, inny rodzaj wraÂżeĂą, inna temperatura (inny nie oznacza gorszy), ale to chyba wykracza poza ten wÂątek.
Na pewno nie tylko pianiÂści go ceniÂą (nie jestem ani pianistkÂą ani muzykiem), ale z muzykami trochĂŞ jak z relacjami miĂŞdzyludzkimi, z jednymi osobami nadajemy na jednych falach, inne sÂą nam obojĂŞtne, jeszcze innych nie lubimy, tak wiĂŞc SokoÂłowa czy innego wielkiego pianisty moÂżna z tych czy innych wzglĂŞdĂłw nie lubiĂŚ (jak moÂżna Âłatwo siĂŞ domyÂśliĂŚ ja akurat go lubiĂŞ).
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #248 :
Maj 27, 2011, 11:03:32 »
Witaj Oktawio
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #249 :
Maj 27, 2011, 11:42:39 »
Oktawio.
Dziekuje za wyjasnienie.
Nadal uwazam, ze "specyficzny" nie pasuje do tak ewidetnie genialnego pianisty jakim jest Sokolow.
"Specyficzny" moze byc tez odebrany troche negatywnie.
Ale sprzeczam sie o slowa.
Oktawia
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #250 :
Maj 27, 2011, 14:13:16 »
MoÂżliwe, Âże jeszcze nie raz uÂżyjĂŞ jakiegoÂś "specyficznego" wyrazu
. Z reguÂły nie ma dla mnie rzeczy ewidentnych, jeÂśli siĂŞ sama do czegoÂś nie przekonam, to nawet najbardziej wybujaÂła frazeologia nic nie pomoÂże. Ale w tym wypadku to nie trzeba mnie przekonywaĂŚ.
jaccol55
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #251 :
Maj 27, 2011, 15:28:55 »
Cytat: xbw Maj 26, 2011, 13:20:32
Nie zawsze wystarczy zadzwoniĂŚ i zapytaĂŚ. WprawiÂłam w konsternacjĂŞ paniÂą z informacji na Zamku KrĂłlewskim, nic nie wie, nic nie ma, dla pewnoÂści zadzwoniÂła do innej pani zajmujÂącej siĂŞ organizacjÂą koncertĂłw i uzyskaÂła potwierdzenie. Z zastrzeÂżeniem, Âże moÂże chodziĂŚ o koncert prywatny.
UÂżyÂłam wiĂŞc innego ÂźrĂłdÂła informacji i dowiedziaÂłam siĂŞ, Âże a i owszem, gra i 9 i 10 czerwca, ale oba koncerty sÂą IMPREZAMI ZAMKNIĂTYMI. Nie moÂżna kupiĂŚ biletu i ot tak sobie pĂłjœÌ.
Co do koncertu 9 czerwca w Warszawie, to odbĂŞdzie siĂŞ w Arkadach Kubickiego przy Zamku KrĂłlewskim o 19.30. Arkady w sumie majÂą 1200 miejsc, ale akustyka nie bardzo. PoszÂłabym zobaczyĂŚ i posÂłuchaĂŚ Lukasa w f-mollu, ale niestety mam juÂż inne plany na ten dzieĂą, przyklepane. Poza tym skoro juÂż ma ten koncert w swoim repertuarze, to na pewno jeszcze bĂŞdzie inna okazja. Szczerze powiedziawszy, mam nadziejĂŞ na mniej przypadkowÂą publikĂŞ i o niebo lepsze warunki "techniczne". WiĂŞc chyba nie ma co rozpaczaĂŚ?
W takim razie nie rozumiem, w jakim celu ÂŁukasz podaÂł do publicznej wiadomoÂści info o tych koncertach...
DziĂŞki za info. Nawet nie planujĂŞ wypadu do Katowic w takim razie.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #252 :
Czerwiec 03, 2011, 17:50:14 »
Nie odbĂŞdzie siĂŞ koncert Daniila Trifonova 4 lipca w Busku-Zdroju.
jaccol55
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #253 :
Czerwiec 03, 2011, 21:52:19 »
Cytat: xbw Czerwiec 03, 2011, 17:50:14
Nie odbĂŞdzie siĂŞ koncert Daniila Trifonova 4 lipca w Busku-Zdroju.
W³aœnie tak dzisiaj sprawdza³em program festiwalu w Busku i nie mog³em znaleŸÌ recitalu Danii³a. NajwyraŸniej zamienili Trifonova na Wundera, który zagra 6 lipca.
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #254 :
Czerwiec 04, 2011, 20:54:43 »
Nie bĂŞdzie to koncert na Âżywo, ale jednak warto: jutro w DwĂłjce o 19:00 Orlando Szalony Vivaldiego!
Strony:
1
...
15
16
[
17
]
18
19
...
39