Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
Relacje z koncertĂłw, (info o koncertach)...
Strony:
1
...
8
9
[
10
]
11
12
...
39
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Relacje z koncertĂłw, (info o koncertach)... (Przeczytany 209253 razy)
TeresaGrob
Ekspert
Odp: Relacje z koncertĂłw, (info o koncertach)...
«
Odpowiedz #135 :
Grudzień 12, 2010, 22:34:21 »
Cytat: Allegra Grudzień 12, 2010, 19:50:30
O ile wiem, na Trifonowa nie byÂło sprzedaÂży internetowej, tylko rezerwacja telefoniczna; na Wundera odwrotnie.
ByÂły w sprzedaÂży tylko 3 rzĂŞdy (dlaczego
), zaznaczone na ciemnoszaro i wyglÂąda na to, Âże sÂą juÂż wykupione:
http://bilety.polskieradio.pl/palio/html.run?_Instance=koncerty4u
Allegra, to mo¿e dlatego mi siê uda³o, ¿e zamówi³am bilety zaraz jak przeczyta³am wiadomoœÌ
od Ciebie, to jeszcze raz dziĂŞkujĂŞ
http://www.franzschubert.pl/
Allegra
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #136 :
Grudzień 13, 2010, 12:00:30 »
ZdjĂŞcia z koncertu L. Geniusasa w CzĂŞstochowie w zastĂŞpstwie - nie daja sie powiĂŞkszyĂŚ, bo to serwis prasowy.
Ciekawe, jak byÂło.
suÂłek
Ekspert
«
Odpowiedz #137 :
Grudzień 15, 2010, 22:15:11 »
17-go grudnia w Filharmonii Podlaskiej w BiaÂłymstoku wystÂąpi Ivo PogoreliĂŚ. Zagra Koncert f-moll Chopina. OczywiÂście idĂŞ. MoÂże to bĂŞdzie ta interpretacja koncertu, ktĂłrej nie udaÂło mu siĂŞ zaprezentowaĂŚ podczas X Konkursu w 1980r. Nasza Filharmonia niekiedy transmituje w necie koncerty (podobnie jak to byÂło na ostatnim Konkursie w Warszawie) ale niestety nie tym razem (tzn. dokÂładnie nie wiadomo. Panienka w kasie mĂłwiÂła, Âże moÂże bĂŞdzie a moÂże i nie). Po powrocie zdam oczywiÂście relacjĂŞ. Na stronie Filharmonii Podlaskiej jest krĂłtkie info o Pogoreliciu no i jego aktualne zdjĂŞcie.
http://www.filharmonia.bialystok.pl/index.php?pogorelich
http://franzschubert.pl
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #138 :
Grudzień 16, 2010, 19:59:50 »
Cytat: suÂłek Grudzień 15, 2010, 22:15:11
17-go grudnia w Filharmonii Podlaskiej w BiaÂłymstoku wystÂąpi Ivo PogoreliĂŚ. Zagra Koncert f-moll Chopina. OczywiÂście idĂŞ. MoÂże to bĂŞdzie ta interpretacja koncertu, ktĂłrej nie udaÂło mu siĂŞ zaprezentowaĂŚ podczas X Konkursu w 1980r. Nasza Filharmonia niekiedy transmituje w necie koncerty (podobnie jak to byÂło na ostatnim Konkursie w Warszawie) ale niestety nie tym razem (tzn. dokÂładnie nie wiadomo. Panienka w kasie mĂłwiÂła, Âże moÂże bĂŞdzie a moÂże i nie). Po powrocie zdam oczywiÂście relacjĂŞ. Na stronie Filharmonii Podlaskiej jest krĂłtkie info o Pogoreliciu no i jego aktualne zdjĂŞcie.
http://www.filharmonia.bialystok.pl/index.php?pogorelich
Wow, ale Âłysy!
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #139 :
Grudzień 16, 2010, 20:58:00 »
Cytat: Ola83 Grudzień 16, 2010, 19:59:50
Wow, ale Âłysy!
Zgodnie z poglÂądami Gajosa Âłysina dyskwalifikuje go jako pianistĂŞ
SuÂłku, daj proszĂŞ znaĂŚ jak bĂŞdzie wyglÂądaÂła sprawa z transmisjÂą.
suÂłek
Ekspert
«
Odpowiedz #140 :
Grudzień 16, 2010, 21:53:33 »
niestety, transmisja bĂŞdzie tylko 2-giej czĂŞÂści koncertu czyli Symfonii Berlioza. Szkoda.
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #141 :
Grudzień 16, 2010, 21:53:53 »
Nie Âłysy lecz dokÂładnie wygolony, po prostu jak zawsze ekstrawagancki!
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #142 :
Grudzień 16, 2010, 22:15:00 »
CzytaÂłam, Âże PogoreliĂŚ bardzo przeÂżyÂł ÂśmierĂŚ swojej Âżony
W kolejnych latach, szczegĂłlnie po Âśmierci Âżony A. Kezeradze w 1996, PogoreliĂŚ ograniczyÂł publiczne wystĂŞpy, poÂświĂŞcajÂąc siĂŞ m.in. dziaÂłalnoÂści charytatywnej: ustanowiÂł fundacjĂŞ dla mÂłodych muzykĂłw w Chorwacji, dziaÂła jako ambasador dobrej woli przy UNESCO, angaÂżuje siĂŞ w odbudowĂŞ Sarajewa. ZaÂłoÂżyÂł dwa festiwale swojego imienia: dla mÂłodych talentĂłw w Bad WĂśrishofen w Bawarii (1989-1997) i Pasadenie (od 1993).
I dlatego teÂż moÂże ta zmiana wizerunku.
http://www.franzschubert.pl/
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #143 :
Grudzień 17, 2010, 19:48:56 »
Czy Âłysy, czy nie Âłysy..jakie to ma znaczenie? Przynajmniej zaoszczĂŞdza sporo na czasie, nie zawracajÂąc sobie gÂłowy odÂżywkami i modelowaniem..
suÂłek
Ekspert
«
Odpowiedz #144 :
Grudzień 18, 2010, 00:25:02 »
wróci³em w³aœnie z koncertu Pogorelicia. Jeœli spytacie jak gra³? to odpowiem parafrazuj¹c powiedzonko Janusza (Janusz siê nie gniewa), otó¿ w Jego grze by³o coœ nieludzkiego - nie pomyli³ siê. Ale poza tym nie wynios³em specjalnych wra¿eù. Gra³ kanciastym dŸwiêkiem. Koncert w jego wykonaniu brzmia³ absolutnie inaczej ni¿ jesteœmy przyzwyczajeni. Nie zabisowa³, chocia¿ otrzyma³ od publicznoœci owacje na stoj¹co. Ju¿ przed koncertem siedzia³ za fortepianem i coœ sobie muzykowa³. Na sobie mia³ niebieski dres, na g³owie czerwon¹ czapkê, spodnie br¹zowe w kratê i buty traperskie, obok sta³a butelka wody mineralnej. Na sam koncert ubra³ siê galowo (smoking). Wygl¹da³ mniej wiêcej jak na tym zdjêciu tylko w³osy nieco d³u¿sze (pó³ centymetra). Gra³ z nut. Siedzia³ przy nim taki facecik co przewraca³ pojedyncze, po¿ó³k³e kartki partytury. Taki orygina³. Koncert wywo³a³ spore poruszenie w œwiatku muzycznym Bia³egostoku. Takich t³umów w filharmonii dawno nie widzia³em. Wszystkie miejsca siedz¹ce, stoj¹ce i wisz¹ce by³y zajête. Na koncert przyby³ Jego Eminencja arcybiskup, Marsza³ek województwa no i przede wszystkim nasz Prezydent miasta - cz³owiek niezwyk³y, który wprowadzi³ Bia³ystok do I Ligi miast polskich. W drugiej czêœci wys³uchaliœmy symfoniê fantastyczn¹ Berlioza. Naprawdê niezapomniane wra¿enia. Na koniec Dyrektor (dyrygent) zaproponowa³ nam wspólne zaœpiewanie kolêdy "Dzisiaj w Bethleem...". Propozycjê przyjeliœmy ochoczo. Rozleg³ siê piêkny zbiorowy œpiew. Ale w trakcie œpiewu zorientowaliœmy siê jak sobie Dyrektor z nas za¿artowa³. Œmieliœmy siê i biliœmy brawo. Gdy sobie zaœpiewacie tê kolêdê to odczytacie subtelny polityczny dowcip naszego Dyrektora. I to by by³o na tyle. W lutym Bia³ystok odwiedzi Ingolf Wunder.
sapphireeyed
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #145 :
Grudzień 18, 2010, 12:13:04 »
ByÂłam kilka dni wczeÂśniej (w ÂśrodĂŞ) na koncercie w Poznaniu. Z ogromnÂą ciekawoÂściÂą szÂłam do Filharmonii- nigdy wczeÂśniej nie sÂłyszaÂłam Pogorelica na Âżywo. Jak napisaÂł suÂłek, przed wystĂŞpem ĂŚwiczyÂł ostatnie akordy
, nuty przewracaÂła mu mÂłoda asystentka, z przyczyn niezaleÂżnych graÂł w odzieÂży codziennej. ZwrĂłciÂłam uwagĂŞ, Âże te niuanse nawet przypadÂły goÂściom do gustu. Wszak ten indywidualizm, ekstrawagancja. Po koncercie okrzyki uznania z sali, owacje na stojÂąco (na raty, co wedÂług mnie jest bardzo sztuczne
), Âżadnego bisa, Âżadnych autografĂłw. To sÂą jednak detale, a meritum niestety zawiodÂło. Nie jestem muzykiem, moja opinia nie jest fachowa. Kwestia niecodziennej interpretacji (sonata op 58) aÂż tak mnie nie zaskoczyÂła. ZagraÂł jÂą zupeÂłnie inaczej. To jeden z moich ulubionych utworĂłw Chopina, lecz momentami nie poznawaÂłam tego, co sÂłyszaÂłam. CzuÂłam siĂŞ zmĂŞczona, dosÂłownie. Ludzie rĂłwnieÂż inaczej odbierali (w stosunku do wystĂŞpu Trifonova, Wundera, Geniuszasa etc): pochyleni, skupieni, jakby w transie; ale zupeÂłnie innym. Sala zamarÂła na te 1,5h. Niespotykany nastrĂłj! Niestety, taka forma sonaty mnie nie przekonaÂła... KolejnÂą sprawÂą jest dÂźwiĂŞk. MiaÂłam wraÂżenie (i ufff, nie byÂłam w tym osamotniona), Âże p. Ivo walczy z fortepianem, Âże byÂło gÂłoÂśno, gÂłoÂśniej, bardzo gÂłoÂśno, nic pomiĂŞdzy i (prawie) nigdy cicho. Barwa nijaka, pusta, nieÂładna- chyba efekt tego "walenia" w klawiaturĂŞ.
PodsumowujÂąc: cieszĂŞ siĂŞ, Âże mogÂłam tam byĂŚ, posÂłuchaĂŚ, oceniĂŚ, aczkolwiek nie powtĂłrzyÂłabym tego w domu.
ZakÂładam, Âże to wÂłasnie dzisiejszy Pogorelic i moje zdziwienie jest nie na miejscu, a i mozna mnie posÂądziĂŚ o brak elastycznoÂści. Nie Âśmiem krytykowaĂŚ, na pewno jest to artysta wyjÂątkowy, tylko dlaczego zostaÂło to upierdliwe wraÂżenie, Âże coÂś nie "graÂło"?...
Szukam nowego wcielenia F. Chopina
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #146 :
Grudzień 18, 2010, 12:58:01 »
Pogorelica nigdy nie trawilem. Nawet podczas konkursu, kiedy to "walczyl" z
genialnym Dang Tai Sonem. Wiem, ze wzbudze niezadowolenie wiekszosci z Was, ale taka poza
artystyczna jaka prezentowal i prezentuje Pogorelic nie sprzyja Muzyce w moim odczuciu.
Ekstrawagancja jest przypisana ludziom ciekawym, widzacym swiat troche z innego kata.
Dla mnie Pogorelic nie jest ekstrawagancki (moje subietkywne odczucie), jest pozerski.
Bylbym niesprawiedliwy, gdybym pominal swietnie nagrane sonaty Scarlattiego przez Ivo dla DG.
PS
Pamietacie, kiedy Pogorelic w pewnym momencie zniknal ze sceny publicznej.
Otoz wiem z wiarygodnych zrodel, ze to nie byl kaprys niesfornego artysty. Pogorelic po napisaniu obelzywego otwartego listu do roznych wydawnictw szkalujacego jednego z krytykow, wywolal niesmak i zostal wycofany z dystrybucji na chwile
(podobna sprawa miala sie niedawno z Tomem Cruise).
Artysta obecnie nic nie znaczy bez dobrej dystrybucji i marketingu. Dopiero prawdziwym "sedzia" jest czas i przetrwanie.
....STOP, troche za bardzo schodze z tematu
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #147 :
Grudzień 18, 2010, 20:55:08 »
Polecam ciekawy artykulik na temat Pogorelica - "Awantura o Pogorelicia"
http://tvp.info/magazyn/po-godzinach/chopinowskie-burze-wynosza-na-szczyty/3078052
i drugi dotyczÂący koncertu w ÂŁodzi (chyba z 2010)
http://www.dzienniklodzki.pl/kultura/227034,ivo-pogorelic-najgorszy-wsrod-najlepszych,id,t.html
Jak dla mnie bardzo z³o¿ona osobowoœÌ (jestem ciekaw co on porabia³, a jeœli nie porabia³ - to przynajmniej jakie ³¹czy³y go zwi¹zki z ojczystym krajem w latach 1992-95 tj w czasie trwania wojny domowej (serbsko-chorwackiej) w Jugos³awii..rok pózniej zmar³a mu te¿ ¿ona, te dwie nak³adaj¹ce siê na siebie tragedie mog³y wywrzeÌ niema³y wp³yw na jego psychikê, osobowoœÌ - która jak wiadomo kszta³towana jest przez ca³e ¿ycie (szczegól. znaczenie maj¹ tutaj bodzce zewnêtrzne)..
ByĂŚ moÂże ma za zÂłe Polakom, Âże wielu poÂśrĂłd nich walczyÂło w tej wojnie jako zwyczajni najemnicy (za niemaÂłe pieniÂądze) i to zarĂłwno po stronie serbskiej, jak i chorwackiej, w zaleÂżnoÂści od tego kto wiĂŞcej zapÂłaci - zresztÂą nie tylko PolakĂłw, ale i wiele innych narodowoÂści..(jednak tego rodzaju przesÂłanki nie naleÂży braĂŚ powaÂżnie pod uwagĂŞ)
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #148 :
Grudzień 18, 2010, 21:55:15 »
Z drugiej jednak strony, jakby siê tak g³êbiej zastanowiÌ - to mo¿e st¹d w³aœnie owe "r¹banie" w klawiaturê, maj¹ce na celu przypomnienie wszystkim, tamtych ju¿ dosyÌ odleg³ych z naszego punktu widzenia tragicznych wydarzeù. Przypomnienie o tym, ¿e tak po prawdzie niewiele siê w tej sprawie cokolwiek zrobi³o (obojêtnoœÌ œwiata, znieczulica, kwestia braku pomocy, nawet podjêcie bardziej stanowczych i skuteczniejszych dzia³aù zapobiegawczych), a nawet i wiele siê od nas samych i innych do tej tragedii do³o¿y³o..Oczywiœcie to tylko takie spekulacje
xbw
Ekspert
Odp: Trifonow w Warszawie
«
Odpowiedz #149 :
Grudzień 20, 2010, 23:50:08 »
Cudnie byÂło, tym razem nie siedziaÂłam w rzĂŞdzie czwartym od koĂąca i wszystko widziaÂłam, w³¹cznie z "gwiazdÂą" wieczoru. E-moll piĂŞknoÂści, TYLKO trzy bisy. DaniiÂł rozanielony, kÂłaniaÂł siĂŞ i uÂśmiechaÂł, uÂśmiechaÂł siĂŞ i kÂłaniaÂł, a uÂśmiech miaÂł jeszcze szerszy niÂż ja, choĂŚ nie wiem jak to moÂżliwe. Nie zadzwoniÂł Âżaden telefon, nikt nie dostaÂł ataku kaszlu - byÂło PIĂKNIE. SÂłuchaliÂście moÂże tego koncertu w DwĂłjce? Cieszy mnie, Âże DaniiÂł ma w planach tak wiele nowych utworĂłw, chce siĂŞ nauczyĂŚ kilku koncertĂłw, miĂŞdzy innymi 3 Rachmaninowa. Teraz jedzie do GdaĂąska nagrywaĂŚ pÂłytĂŞ
A do Warszawy dopiero w sierpniu...
Strony:
1
...
8
9
[
10
]
11
12
...