Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 39   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Relacje z koncertĂłw, (info o koncertach)...  (Przeczytany 209253 razy)
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #135 : Grudzień 12, 2010, 22:34:21 »

O ile wiem, na Trifonowa nie byÂło sprzedaÂży internetowej, tylko rezerwacja telefoniczna; na Wundera odwrotnie.
ByÂły w sprzedaÂży tylko 3 rzĂŞdy (dlaczego Co?), zaznaczone na ciemnoszaro  i wyglÂąda na to, Âże sÂą juÂż wykupione:

http://bilety.polskieradio.pl/palio/html.run?_Instance=koncerty4u

Allegra, to mo¿e dlatego mi siê uda³o, ¿e zamówi³am bilety zaraz jak przeczyta³am wiadomoœÌ
od Ciebie, to jeszcze raz dziĂŞkujĂŞ Buziak

Allegra
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #136 : Grudzień 13, 2010, 12:00:30 »

ZdjĂŞcia z koncertu L. Geniusasa w CzĂŞstochowie w zastĂŞpstwie - nie daja sie powiĂŞkszyĂŚ, bo to serwis prasowy.
Ciekawe, jak byÂło.
suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #137 : Grudzień 15, 2010, 22:15:11 »

17-go grudnia w Filharmonii Podlaskiej w BiaÂłymstoku wystÂąpi Ivo PogoreliĂŚ. Zagra Koncert f-moll Chopina. OczywiÂście idĂŞ. MoÂże to bĂŞdzie ta interpretacja koncertu, ktĂłrej nie udaÂło mu siĂŞ zaprezentowaĂŚ podczas X Konkursu w 1980r. Nasza Filharmonia niekiedy transmituje w necie koncerty (podobnie jak to byÂło na ostatnim Konkursie w Warszawie) ale niestety nie tym razem (tzn. dokÂładnie nie wiadomo. Panienka w kasie mĂłwiÂła, Âże moÂże bĂŞdzie a moÂże i nie). Po powrocie zdam oczywiÂście relacjĂŞ. Na stronie Filharmonii Podlaskiej jest krĂłtkie info o Pogoreliciu no i jego aktualne zdjĂŞcie. http://www.filharmonia.bialystok.pl/index.php?pogorelich

Ola83
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #138 : Grudzień 16, 2010, 19:59:50 »

17-go grudnia w Filharmonii Podlaskiej w BiaÂłymstoku wystÂąpi Ivo PogoreliĂŚ. Zagra Koncert f-moll Chopina. OczywiÂście idĂŞ. MoÂże to bĂŞdzie ta interpretacja koncertu, ktĂłrej nie udaÂło mu siĂŞ zaprezentowaĂŚ podczas X Konkursu w 1980r. Nasza Filharmonia niekiedy transmituje w necie koncerty (podobnie jak to byÂło na ostatnim Konkursie w Warszawie) ale niestety nie tym razem (tzn. dokÂładnie nie wiadomo. Panienka w kasie mĂłwiÂła, Âże moÂże bĂŞdzie a moÂże i nie). Po powrocie zdam oczywiÂście relacjĂŞ. Na stronie Filharmonii Podlaskiej jest krĂłtkie info o Pogoreliciu no i jego aktualne zdjĂŞcie. http://www.filharmonia.bialystok.pl/index.php?pogorelich
Wow, ale Âłysy!
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #139 : Grudzień 16, 2010, 20:58:00 »

Wow, ale Âłysy!

Zgodnie z poglÂądami Gajosa Âłysina dyskwalifikuje go jako pianistĂŞ    SuÂłku, daj proszĂŞ znaĂŚ jak bĂŞdzie wyglÂądaÂła sprawa z transmisjÂą.
suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #140 : Grudzień 16, 2010, 21:53:33 »

niestety, transmisja bĂŞdzie tylko 2-giej czĂŞÂści koncertu czyli Symfonii Berlioza. Szkoda.

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #141 : Grudzień 16, 2010, 21:53:53 »

Chichot Nie Âłysy lecz dokÂładnie wygolony, po prostu jak zawsze ekstrawagancki!
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #142 : Grudzień 16, 2010, 22:15:00 »

CzytaÂłam, Âże PogoreliĂŚ bardzo przeÂżyÂł ÂśmierĂŚ swojej Âżony

W kolejnych latach, szczegĂłlnie po Âśmierci Âżony A. Kezeradze w 1996, PogoreliĂŚ ograniczyÂł publiczne wystĂŞpy, poÂświĂŞcajÂąc siĂŞ m.in. dziaÂłalnoÂści charytatywnej: ustanowiÂł fundacjĂŞ dla mÂłodych muzykĂłw w Chorwacji, dziaÂła jako ambasador dobrej woli przy UNESCO, angaÂżuje siĂŞ w odbudowĂŞ Sarajewa. ZaÂłoÂżyÂł dwa festiwale swojego imienia: dla mÂłodych talentĂłw w Bad WĂśrishofen w Bawarii (1989-1997) i Pasadenie (od 1993).

I dlatego teÂż moÂże ta zmiana wizerunku.

kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #143 : Grudzień 17, 2010, 19:48:56 »

Czy Âłysy, czy nie Âłysy..jakie to ma znaczenie? Przynajmniej zaoszczĂŞdza sporo na czasie, nie zawracajÂąc sobie gÂłowy odÂżywkami i modelowaniem.. Chichot
suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #144 : Grudzień 18, 2010, 00:25:02 »

wrĂłciÂłem wÂłaÂśnie z koncertu Pogorelicia. JeÂśli spytacie jak graÂł? to odpowiem parafrazujÂąc powiedzonko Janusza (Janusz siĂŞ nie gniewa), otó¿ w Jego grze byÂło coÂś nieludzkiego - nie pomyliÂł siĂŞ. Ale poza tym nie wyniosÂłem specjalnych wraÂżeĂą. GraÂł kanciastym dÂźwiĂŞkiem. Koncert w jego wykonaniu brzmiaÂł absolutnie inaczej niÂż jesteÂśmy przyzwyczajeni. Nie zabisowaÂł, chociaÂż otrzymaÂł od publicznoÂści owacje na stojÂąco. JuÂż przed koncertem siedziaÂł za fortepianem i coÂś sobie muzykowaÂł. Na sobie miaÂł niebieski dres, na gÂłowie czerwonÂą czapkĂŞ, spodnie brÂązowe w kratĂŞ i buty traperskie, obok staÂła butelka wody mineralnej. Na sam koncert ubraÂł siĂŞ galowo (smoking). WyglÂądaÂł mniej wiĂŞcej jak na tym zdjĂŞciu tylko wÂłosy nieco dÂłuÂższe (pó³ centymetra). GraÂł z nut. SiedziaÂł przy nim taki facecik co przewracaÂł pojedyncze, po¿ó³kÂłe kartki partytury. Taki oryginaÂł. Koncert  wywoÂłaÂł spore poruszenie w Âświatku muzycznym BiaÂłegostoku. Takich tÂłumĂłw w filharmonii dawno nie widziaÂłem. Wszystkie miejsca siedzÂące, stojÂące i wiszÂące byÂły zajĂŞte.  Na koncert przybyÂł Jego Eminencja arcybiskup, MarszaÂłek wojewĂłdztwa no i przede wszystkim nasz Prezydent miasta - czÂłowiek niezwykÂły, ktĂłry wprowadziÂł BiaÂłystok do I Ligi miast polskich. W drugiej czĂŞÂści wysÂłuchaliÂśmy symfoniĂŞ fantastycznÂą Berlioza. NaprawdĂŞ niezapomniane wraÂżenia. Na koniec Dyrektor (dyrygent) zaproponowaÂł nam wspĂłlne zaÂśpiewanie kolĂŞdy "Dzisiaj w Bethleem...". PropozycjĂŞ przyjeliÂśmy ochoczo. RozlegÂł siĂŞ piĂŞkny zbiorowy Âśpiew. Ale w trakcie Âśpiewu zorientowaliÂśmy siĂŞ jak sobie Dyrektor z nas zaÂżartowaÂł. ÂŚmieliÂśmy siĂŞ i biliÂśmy brawo. Gdy sobie zaÂśpiewacie tĂŞ kolĂŞdĂŞ to odczytacie subtelny polityczny dowcip naszego Dyrektora. I to by byÂło na tyle. W lutym BiaÂłystok odwiedzi Ingolf Wunder.

sapphireeyed
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #145 : Grudzień 18, 2010, 12:13:04 »

ByÂłam kilka dni wczeÂśniej (w ÂśrodĂŞ) na koncercie w Poznaniu. Z ogromnÂą ciekawoÂściÂą szÂłam do Filharmonii- nigdy wczeÂśniej nie sÂłyszaÂłam Pogorelica na Âżywo. Jak napisaÂł suÂłek, przed wystĂŞpem ĂŚwiczyÂł ostatnie akordy , nuty przewracaÂła mu mÂłoda asystentka, z przyczyn niezaleÂżnych graÂł w odzieÂży codziennej. ZwrĂłciÂłam uwagĂŞ, Âże te niuanse nawet przypadÂły goÂściom do gustu. Wszak ten indywidualizm, ekstrawagancja. Po koncercie okrzyki uznania z sali, owacje na stojÂąco (na raty, co wedÂług mnie jest bardzo sztuczne ), Âżadnego bisa, Âżadnych autografĂłw. To sÂą jednak detale, a meritum niestety zawiodÂło. Nie jestem muzykiem, moja opinia nie jest fachowa. Kwestia niecodziennej interpretacji (sonata op 58) aÂż tak mnie nie zaskoczyÂła. ZagraÂł jÂą zupeÂłnie inaczej. To jeden z moich ulubionych utworĂłw Chopina, lecz momentami nie poznawaÂłam tego, co sÂłyszaÂłam. CzuÂłam siĂŞ zmĂŞczona, dosÂłownie. Ludzie rĂłwnieÂż inaczej odbierali (w stosunku do wystĂŞpu Trifonova, Wundera, Geniuszasa etc): pochyleni, skupieni, jakby w transie; ale zupeÂłnie innym. Sala zamarÂła na te 1,5h. Niespotykany nastrĂłj! Niestety, taka forma sonaty mnie nie przekonaÂła... KolejnÂą sprawÂą jest dÂźwiĂŞk. MiaÂłam wraÂżenie (i ufff, nie byÂłam w tym osamotniona), Âże p. Ivo walczy z fortepianem, Âże byÂło gÂłoÂśno, gÂłoÂśniej, bardzo gÂłoÂśno, nic pomiĂŞdzy i (prawie) nigdy cicho. Barwa nijaka, pusta, nieÂładna- chyba efekt tego "walenia" w klawiaturĂŞ.
PodsumowujÂąc: cieszĂŞ siĂŞ, Âże mogÂłam tam byĂŚ, posÂłuchaĂŚ, oceniĂŚ, aczkolwiek nie powtĂłrzyÂłabym tego w domu.
ZakÂładam, Âże to wÂłasnie dzisiejszy Pogorelic i moje zdziwienie jest nie na miejscu, a i mozna mnie posÂądziĂŚ o brak elastycznoÂści. Nie Âśmiem krytykowaĂŚ, na pewno jest to artysta wyjÂątkowy, tylko dlaczego zostaÂło to upierdliwe wraÂżenie, Âże coÂś nie "graÂło"?...

Szukam nowego wcielenia F. Chopina
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #146 : Grudzień 18, 2010, 12:58:01 »

Pogorelica nigdy nie trawilem. Nawet podczas konkursu, kiedy to "walczyl" z
genialnym Dang Tai Sonem. Wiem, ze wzbudze niezadowolenie wiekszosci z Was, ale taka poza
artystyczna jaka prezentowal i prezentuje Pogorelic nie sprzyja Muzyce w moim odczuciu.
Ekstrawagancja jest przypisana ludziom ciekawym, widzacym swiat troche z innego kata.
Dla mnie Pogorelic nie jest ekstrawagancki (moje subietkywne odczucie), jest pozerski.
Bylbym niesprawiedliwy, gdybym pominal swietnie nagrane sonaty Scarlattiego przez Ivo dla DG.

PS
Pamietacie, kiedy Pogorelic w pewnym momencie zniknal ze sceny publicznej.
Otoz wiem z wiarygodnych zrodel, ze to nie byl kaprys niesfornego artysty. Pogorelic po napisaniu obelzywego otwartego listu do roznych wydawnictw szkalujacego jednego z krytykow, wywolal niesmak i zostal wycofany z dystrybucji na chwile
(podobna sprawa miala sie niedawno z Tomem Cruise).
Artysta obecnie nic nie znaczy bez dobrej dystrybucji i marketingu. Dopiero prawdziwym "sedzia" jest czas i przetrwanie.

....STOP, troche za bardzo schodze z tematu

kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #147 : Grudzień 18, 2010, 20:55:08 »

Polecam ciekawy artykulik na temat Pogorelica - "Awantura o Pogorelicia"

http://tvp.info/magazyn/po-godzinach/chopinowskie-burze-wynosza-na-szczyty/3078052

i drugi dotyczÂący koncertu w ÂŁodzi (chyba z 2010)
http://www.dzienniklodzki.pl/kultura/227034,ivo-pogorelic-najgorszy-wsrod-najlepszych,id,t.html

Jak dla mnie bardzo z³o¿ona osobowoœÌ (jestem ciekaw co on porabia³, a jeœli nie porabia³ - to przynajmniej jakie ³¹czy³y go zwi¹zki z ojczystym krajem w latach 1992-95 tj w czasie trwania wojny domowej (serbsko-chorwackiej) w Jugos³awii..rok pózniej zmar³a mu te¿ ¿ona, te dwie nak³adaj¹ce siê na siebie tragedie mog³y wywrzeÌ niema³y wp³yw na jego psychikê, osobowoœÌ - która jak wiadomo kszta³towana jest przez ca³e ¿ycie (szczegól. znaczenie maj¹ tutaj bodzce zewnêtrzne)..
ByĂŚ moÂże ma za zÂłe Polakom, Âże wielu poÂśrĂłd nich walczyÂło w tej wojnie jako zwyczajni najemnicy (za niemaÂłe pieniÂądze) i to zarĂłwno po stronie serbskiej, jak i chorwackiej, w zaleÂżnoÂści od tego kto wiĂŞcej zapÂłaci - zresztÂą nie tylko PolakĂłw, ale i wiele innych narodowoÂści..(jednak tego rodzaju przesÂłanki nie naleÂży braĂŚ powaÂżnie pod uwagĂŞ)
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #148 : Grudzień 18, 2010, 21:55:15 »

Z drugiej jednak strony, jakby siê tak g³êbiej zastanowiÌ - to mo¿e st¹d w³aœnie owe "r¹banie" w klawiaturê, maj¹ce na celu przypomnienie wszystkim, tamtych ju¿ dosyÌ odleg³ych z naszego punktu widzenia tragicznych wydarzeù. Przypomnienie o tym, ¿e tak po prawdzie niewiele siê w tej sprawie cokolwiek zrobi³o (obojêtnoœÌ œwiata, znieczulica, kwestia braku pomocy, nawet podjêcie bardziej stanowczych i skuteczniejszych dzia³aù zapobiegawczych), a nawet i wiele siê od nas samych i innych do tej tragedii do³o¿y³o..Oczywiœcie to tylko takie spekulacje
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #149 : Grudzień 20, 2010, 23:50:08 »

Cudnie byÂło, tym razem nie siedziaÂłam w rzĂŞdzie czwartym od koĂąca i wszystko widziaÂłam, w³¹cznie z "gwiazdÂą" wieczoru. E-moll piĂŞknoÂści, TYLKO trzy bisy. DaniiÂł rozanielony, kÂłaniaÂł siĂŞ i uÂśmiechaÂł, uÂśmiechaÂł siĂŞ i kÂłaniaÂł, a uÂśmiech miaÂł jeszcze szerszy niÂż ja, choĂŚ nie wiem jak to moÂżliwe. Nie zadzwoniÂł Âżaden telefon, nikt nie dostaÂł ataku kaszlu - byÂło PIÊKNIE. SÂłuchaliÂście moÂże tego koncertu w DwĂłjce? Cieszy mnie, Âże DaniiÂł ma w planach tak wiele nowych utworĂłw, chce siĂŞ nauczyĂŚ kilku koncertĂłw, miĂŞdzy innymi 3 Rachmaninowa. Teraz jedzie do GdaĂąska nagrywaĂŚ pÂłytĂŞ  Szok A do Warszawy dopiero w sierpniu...
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 39   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher twistedgamers black-for neder-live countrylife