Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 46   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreportaÂże  (Przeczytany 167168 razy)
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #285 : Maj 13, 2011, 00:23:23 »

Poczeka³am z ods³uchaniem nokturnu, a¿ noc wejdzie w g³êbsz¹ fazê. Janusz, pamiêtasz, ¿e s³uchaliœmy tego utworu na ¿ywo na jednym koncercie? Co prawda w ramach bisu, ale to by³o pierwsze REALne spotkanie kurierowiczów, czy¿ nie? A koncertuj¹cym by³ jeden z uczestników i finalistów konkursu chopinowskiego. Przy Twojej minikompozycji wirowa³am wraz z obrazkiem z filmiku jak w Odysei kosmicznej Kubricka, teraz te¿ wirowa³am, od emocji i uczuÌ wydobywaj¹cych siê z tego Twojego wykonania

Mam nadziejĂŞ, Âże nie zamilkniesz teraz na dÂłuÂższy czas by nie zburzyĂŚ owej proporcji jedynki i trzech zer 
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #286 : Maj 13, 2011, 07:51:06 »

RzeczywiÂście,
trzeba mieĂŚ co powiedzieĂŚ aby tyle napisaĂŚ.
Kapelusz z gÂłowy przed TwojÂą wiedzÂą i talentami.

pozdrawiam          
               Marek
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #287 : Maj 13, 2011, 12:00:50 »

Bardzo piêkne..A¿ niemal s³ychaÌ, ¿e grasz to ca³¹ dusz¹.Tak subtelnie zanurzone w ciszy.
O klipku nie wspomnĂŞ bo jak zwykle doskonaÂły.Te wierzby eh..
A w ogĂłle to ucieszyÂłam siĂŞ, Âże bĂŞdzie nastĂŞpny tysiÂączek i kolejny.
Wprawdzie kiedyÂś pisaÂłeÂś, Âże ten utwĂłr jest b.trudny ale...moÂże kiedyÂś zagrasz mĂłj ukochany nokturn c-moll??

aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #288 : Maj 13, 2011, 15:59:21 »

CoÂś w tym jest, Âże
wierzby tak samo jak Wam wydaÂły mi siĂŞ najpiĂŞkniejsze w tym wszystkim.
ZachwyciÂł siĂŞ nimi Janusz bo je zamieÂściÂł,
zachwyciÂła siĂŞ nimi Agnieszka…
CzyÂżbyÂście tak jak ja
wspomnienia wzrokowe ze wsi mieli
(i skojarzenia z czymÂś bardzo miÂłym)
piaszczystej drogi i wierzb na miedzach?

pozdrawiam          
               Marek
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #289 : Maj 13, 2011, 16:12:37 »

Wierzby, takÂże brzozy to bardzo polski krajobraz, choĂŚ oczywiÂście
nie wszystkich regionĂłw Polski.
A jeÂśli chodzi o piaszczyste drogi to takie jest Mazowsze, ale takie teÂż sÂą Kurpie gdzie ja siĂŞ
wychowaÂłam.To bardzo biedny region i gospodarze pewnie nie sÂą tym zachwyceni.
Chopin to jedyny wielki polski romantyk, który naprawdê zna³ ca³¹ Polskê i myœlê, ¿e ka¿dy nasz krajobraz
mo¿e wspó³graÌ z jego muzyk¹.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #290 : Maj 13, 2011, 16:13:52 »

Bardzo piêkne..A¿ niemal s³ychaÌ, ¿e grasz to ca³¹ dusz¹.Tak subtelnie zanurzone w ciszy.
O klipku nie wspomnĂŞ bo jak zwykle doskonaÂły.Te wierzby eh..
A w ogĂłle to ucieszyÂłam siĂŞ, Âże bĂŞdzie nastĂŞpny tysiÂączek i kolejny.
Wprawdzie kiedyÂś pisaÂłeÂś, Âże ten utwĂłr jest b.trudny ale...moÂże kiedyÂś zagrasz mĂłj ukochany nokturn c-moll??
Ewo, kozio³ku i Beatko - gdybym móg³ przes³a³bym Wam teraz najg³êbszy od mojego pianina uk³on. Dziêkujê za wielkie komplementy. Beatko, oczywiscie i ja zapamiêta³em ten nokturn z koncertu Miros³awa. I w³asnie wtedy podj¹³em decyzjê, ¿e muszê go kiedyœ zagraÌ...
Marku, z pisaniem, jest trochê tak, jak i z mówieniem: iloœÌ wytoczonych s³ów skrybê mo¿e i usrebrza, ale te¿ oddala od z³ota. Tak czy siak - dziêki za szacun.
Terenia, twoje sÂłowa wzruszajÂą i rozgrzewajÂą, jak piecyk. Ale o nokturnie c-moll, please, nie wspominaj. Ze 20 razy przymierzaÂłem siĂŞ do niego i 20 poraÂżek.  Z politowaniem (te cholerne oktawy Âśrodkowej czĂŞÂści). Kolejnej, juÂż bym chyba nie zniĂłsÂł...

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #291 : Maj 13, 2011, 17:35:26 »

No i oczywiÂście, jak tylko skompilujĂŞ klipek na nowo (juÂż z wÂłasciwym tytuÂłem) umieszczĂŞ go na FB Spoko

SÂłowo siĂŞ rzekÂło, kobyÂłka u pÂłota 

http://www.youtube.com/watch?v=YUHR9x0RssE
"http://www.facebook.com/v/1815065814703"
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2011, 17:43:16 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #292 : Maj 13, 2011, 19:49:11 »

Klip Âświetny, ale muzyka..
Nie wypowiadaÂłam siĂŞ tu na jej temat bo niestety(na czym bolejĂŞ zresztÂą)wszystko co choĂŚ trÂąci juÂż nawet nie jazzem
ale w ogĂłle muzykÂą improwizowanÂą znajduje siĂŞ poza granicami mojej percepcji.
MoÂże dlatego tak lubiĂŞ muzykĂŞ klasycznÂą, Âże znajdujĂŞ tu porzÂądek, ktĂłry w jakiÂś sposĂłb jest mi
potrzebny.
Bo mamy ekspozycjê, tematy itd..a cokolwiek by siê w utworze nie zdarzy³o to i tak temat wróci a ca³oœÌ dobrnie do
koĂąca.MoÂże to daje jakieÂś poczucie bezpieczeĂąstwa??

A tych oktaw Januszu nie moÂżna by zamieniĂŚ np. na tercje Smutny Smutny Smutny Smutny
Zmykam, bo zaraz dostanĂŞ po gÂłowie

kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #293 : Maj 13, 2011, 19:52:28 »

Januszu, wielkie dziĂŞki za dedykacjĂŞ, jest mi z tego powodu miÂło i czyjĂŞ siĂŞ z tego bardzo dumny.. - chyba wrzucĂŞ na profil w fb (zarĂłwno i jazzik i nocturn) a co tam, niechaj wszyscy to usÂłyszÂą..i oczywiÂście zobaczÂą..
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #294 : Maj 13, 2011, 23:31:36 »

Wierzby, takÂże brzozy to bardzo polski krajobraz, choĂŚ oczywiÂście
nie wszystkich regionĂłw Polski.
A jeÂśli chodzi o piaszczyste drogi to takie jest Mazowsze, ale takie teÂż sÂą Kurpie gdzie ja siĂŞ
wychowaÂłam.To bardzo biedny region i gospodarze pewnie nie sÂą tym zachwyceni.
Chopin to jedyny wielki polski romantyk, który naprawdê zna³ ca³¹ Polskê i myœlê, ¿e ka¿dy nasz krajobraz
mo¿e wspó³graÌ z jego muzyk¹.
Masz du¿o racji, Tereniu, wpisuj¹c w polski krajobraz brzozy i wierzby. Do tych pierwszych roszcz¹ tak¿e swoje uczucia Rosjanie. I dlatego szczególnie te drugie mog³yby byÌ i s¹ naszym narodowym, polskim symbolem i zawsze dope³niaj¹ swoim listowiem prawdziw¹, polsk¹ szopenowsk¹ melancholiê i ¿al. Zreszt¹, jest coœ naprawdê majestatycznego w naszych polskich, mazowieckich wierzbach - pochylone nad polnymi drogami, s¹ jak duchy przodków zas³uchane w szopenowsk¹ nutê. Nawet ta wierzba znad pomnika w £azienkach mimo, ze zastyg³a w br¹zie - te¿, zdaje sie, ze wci¹¿ jej s³ucha i s³ucha...
A wierzby z mojego filmiku - to fragment drogi, spod Sochaczewa, ktĂłrÂą zapewne jechaÂł Chopin opuszczajÂąc ojczyznĂŞ na zawsze.

kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #295 : Maj 14, 2011, 00:51:03 »

Ale nie zapominajmy równie¿ i o dêbach (Bartek to bodaj najstarsze drzewo w Polsce) i drzewach iglastych - lasów ci u nas zawsze by³o dostatek (na moich terenach tez wystêpuj¹ du¿e obszary leœne, na jednym z nich znajduje siê s³ynny poligon drawski - teren wprawdzie zakazany, ale wokó³ grzybów i grzybiarzy zazwyczaj w bród.. )
 PrzypomniaÂła mi siĂŞ przy tym pewna historyjka z epoki napoleoĂąskiej, kiedy to cesarz wkraczaÂł w 1806 na obecne obszary Polski..SiedzÂąc z lekka przeziĂŞbiony przez wiele godzin miaÂł przed oczami jedynie jednostajny, niekoĂączÂący siĂŞ leÂśny krajobraz..I tak spoglÂądajÂąc przez okienko jedynie z niedowierzaniem kiwaÂł gÂłowÂą, zupeÂłnie nic nie mĂłwiÂąc..W koĂącu najwyraÂźniej tracÂąc cierpliwoœÌ, skin¹³ do siedzÂącego obok nieroz³¹cznego marszaÂł. Duroc - "Patrz, co za dziwny kraj..tylko lasy i bÂłoto, bÂłoto i lasy - czy tu w ogĂłle nie ma miast ?? (tu lekko zachichotaÂł). Duroc odparÂł: "SÂą Sir..ale podobno teÂż gdzieÂś poÂśrodku lasĂłw"..cesarz zrobiÂł gÂłupkowatÂą minĂŞ - "A zatem Murat bĂŞdzie tu dobrym krĂłlem" - po czym obydwoje wybuchnĂŞli Âśmiechem..
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #296 : Maj 14, 2011, 08:11:00 »

ÂŚwietna anegdotka KozioÂłku. 

Szkoda, ¿e zmieni³ siê a¿ tak nasz krajobraz. Mateczniki zamieni³y siê w miasta i pola. Gryzê siê w jêzyk, ¿eby nie zacz¹Ì tematu, kto trzebi³ nam lasy na skalê przemys³ow¹ podczas II wojny œwiatowej...
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #297 : Maj 16, 2011, 18:53:25 »

Ave Janusz!!! PrzepiĂŞknie zagrany nokturn. Pozostaje mi nadzieja, Âże klasa i wywaÂżony spokĂłj gry utworĂłw Chopina przyjdzie mi wraz z wiekiem  
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #298 : Maj 16, 2011, 20:09:56 »

Szkoda, ¿e zmieni³ siê a¿ tak nasz krajobraz. Mateczniki zamieni³y siê w miasta i pola. Gryzê siê w jêzyk, ¿eby nie zacz¹Ì tematu, kto trzebi³ nam lasy na skalê przemys³ow¹ podczas II wojny œwiatowej...
Miewam dziwne skojarzenia, sÂłowa Moniki wywoÂłaÂły w mojej gÂłowie takÂą wizjĂŞ --> Organizujemy sobie "zjazd" po³¹czony z sadzeniem lasu  A potem wyroÂśnie "Las Szafarski" 
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #299 : Maj 18, 2011, 12:44:36 »

Gdybym byÂła Keats'em napisaÂłabym odĂŞ do milczÂących goÂści, ale nie jestem, wiĂŞc tylko
klipek

http://www.youtube.com/watch?v=8_WvF4WK758

Strony: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 46   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife kalinowatyper thepunisher paktprzyjazni black-for