Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 46   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreportaÂże  (Przeczytany 167415 razy)
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #225 : Marzec 12, 2011, 22:17:05 »

To druga pieϝ z cyklu „PiĂŞkna mÂłynarka” pod ktĂłrÂą podkÂładam obrazki, wiĂŞc trochĂŞ o tym dziele..
Jest to historia mÂłynarczyka, ktĂłry wĂŞdrujÂąc przez Âświat brzegiem strumyka, zwierza mu siĂŞ ze swoich myÂśli i uczuĂŚ. Pewnego razu trafia do uroczego zakÂątka, gdzie stoi mÂłyn i mieszka piĂŞkna cĂłrka mÂłynarza.
Bohater zakochuje siĂŞ w niej i po wielu staraniach zdobywa jej miÂłoœÌ.Niestety szczĂŞÂście mÂłynarczyka trwa krĂłtko, zjawia siĂŞ przystojny myÂśliwy i pÂłocha dziewczyna zmienia obiekt swoich uczuĂŚ. Zrozpaczony mÂłynarczyk znajduje  ukojenie na dnie strumyka. TÂą pi ĂŞknÂą romantycznÂą opowieœÌ do s³ów poety Wilhelma Mullera, zilustrowaÂł Schubert muzykÂą tak genialnÂą i rĂłwnoczeÂśnie osobistÂą, Âże staÂła siĂŞ punktem zwrotnym w historii gatunku.

Jedenasta pieϝ z tego cyklu noszÂąca tytuÂł „Mein” – Moja. to kulminacja radoÂści, szczĂŞÂścia i urzeczywistnionej nadziei:

„Ukochana mÂłynarka jest moja, jest moja!”

To niezwyk³a pieœù w dorobku Franciszka, który chyba wiedzia³ ¿e szczêœcie m³ynarczyka
nie stanie siĂŞ nigdy jego udziaÂłem, Âże choroba przekreÂśla wszystkie jego nadzieje na osobisty
zwiÂązek i szcĂŞÂście w miÂłoÂści.

Jeszcze o wykonaniu: Benjamin Britten przy fortepianie i jego nadworny tenor Partick Pears
Oboje stworzyli wielkie interpretacje zarĂłwno w „PiĂŞknej MÂłynarce” jak i w ”Podró¿y zimowej.”
A ta drobna faÂłszywa nutka, ktĂłra w tym nagraniu przydarzyÂła siĂŞ angielskiemu kompozytorowi, nie umniejsza jego wartoÂści, przypomina mi siĂŞ Januszowe „graÂł jak czÂłowiek- pomyliÂł siĂŞ”

http://www.youtube.com/watch?v=93FwZlt7MZk

Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #226 : Marzec 14, 2011, 19:05:47 »

NagraÂłem z siostrÂą parĂŞ kawaÂłkĂłw. Na razie zrobiÂłem klipek do "Pogody ducha"
http://www.youtube.com/watch?v=A9qVtFt0HYQ   
Nagranie trochê nieprofesjonalne - bo stwierdzi³em, ¿e trzeba osobno nagrywaÌ instrumenty i wokale - bo póŸniej mo¿na wyrównaÌ g³oœnoœÌ, brzmienia - a tak jest to nagranie "z marszu" na ¿ywo. Mam nadziejê, ¿e nie oberwie mi siê za nie od Janusza...
W przysz³ym tygodniu do³¹czymy do sk³adu gitarkê - to mo¿e spodobamy siê Konradowi. Pozdrawiam
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #227 : Marzec 14, 2011, 19:52:10 »

Bogdanie, jak na gorÂący wypiek - rewelka! Ciekawa aranÂżacja, dobrze prowadzony wokal, miÂłe oku obrazki 
Czekam kolejnych Twoich klipowych ciasteczek!

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #228 : Marzec 14, 2011, 21:07:47 »

Bodku..i bez gitarki mi siĂŞ podoba (chociaÂż jakaÂś tam maÂła solĂłweczka teÂż by siĂŞ przydaÂła.. ) Siostra Âładnie prowadzi wokal i dysponuje przyjemnÂą dla ucha barwÂą gÂłosu.. Bodku, proszĂŞ PaniÂą BeatĂŞ ode mnie pozdrowiĂŚ i przekazaĂŚ sÂłowa uznania.. ( Ponadto Âładnie zrobiony klipek z piĂŞknymi widokami.. )   
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #229 : Marzec 14, 2011, 21:47:29 »

Jak na nagranie na Âżywo
wspaniaÂłe wykonanie.
Teledysk Âładny:
Najlepsze zdjĂŞcia koĂącowe.

pozdrawiam          
               Marek
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #230 : Marzec 14, 2011, 22:04:14 »

Bodziu.

Podoba mi sie muzyka. Rowniez wykonanie ma niezly drive rytmiczny.
Jakosc kompresji nie pomaga niestety brzmieniu, ale to nie Twoja wina.
No i dobry vocal. Czasami male bledy intonacyjne. Jak na zywe nagranie to i tak super.

Jakiego programu uzywasz do kompresji i jakie stosujesz parametry. Moze mogbym pomoc.
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #231 : Marzec 14, 2011, 22:50:22 »

Dziêki Wszystkim za przychylne recenzje naszych wykonaù. Postaram siê poprawiÌ jakoœÌ naszych nagraù.
To jeszcze Beatka w przeboju Sway me no i mĂłj gÂłos w tle
http://www.youtube.com/watch?v=X-w0b6YI9_w
Pozdrawiam
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #232 : Marzec 14, 2011, 23:20:21 »

Znalaz³em nuty uproszczonej (tak mi siê przynajmniej wydaje) wersji marszu ¿a³obnego z sonaty b-moll (œrodkowa czêœÌ czyli "jak dobrze mi w pozycji tej ..." ) mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie znajdê chwilê i przygotujê ten utwór. Januszu - pomyœla³em o Tobie - je¿eli zechcesz to mogê Ci przes³aÌ te nuty. Je¿eli ja uzna³em, ¿e nie s¹ trudne, to bezapelacyjnie nie masz siê czego obawiaÌ.

Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #233 : Marzec 15, 2011, 18:50:57 »

Jak na nagranie na Âżywo
wspaniaÂłe wykonanie.
Teledysk Âładny:
Najlepsze zdjĂŞcia koĂącowe.
Marku miaÂłeÂś na myÂśli, Âże najÂładniejsze jest zdjĂŞcie koĂącowe?  MogÂłem zrobiĂŚ dla przeciwwagi jak¹œ zatroskanÂą minĂŞ (powaÂżnÂą) byÂłoby zabawniej
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #234 : Marzec 15, 2011, 20:05:37 »

Znalaz³em nuty uproszczonej (tak mi siê przynajmniej wydaje) wersji marszu ¿a³obnego z sonaty b-moll (œrodkowa czêœÌ czyli "jak dobrze mi w pozycji tej ..." ) mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie znajdê chwilê i przygotujê ten utwór. Januszu - pomyœla³em o Tobie - je¿eli zechcesz to mogê Ci przes³aÌ te nuty. Je¿eli ja uzna³em, ¿e nie s¹ trudne, to bezapelacyjnie nie masz siê czego obawiaÌ.

Piotrze, dziĂŞki, ale nie skorzystam. Tym razem nie nutek siĂŞ obawiaÂłbym, a cieni ktĂłre osnuwajÂą ich pomroczne dÂźwiĂŞki. Sam Chopin odgrywajÂąc marsz z sonaty b - miewaÂł halucynacje. Wielu pianistĂłw wspó³czesnych - takoÂż. Wobec tego nie bĂŞdĂŞ ponownie kusiÂł losu. Ponownie, gdyÂż tĂŞ czêœÌ sonaty (marche funebre & finable) graÂłem kiedyÂś (chwaliĂŚ Boga: bez halucynacji i omamĂłw) z powodzeniem i  nie stanowiÂła dla mnie Âżadnego technicznego wyzwania. Teraz - byÂłoby z pewnoÂściÂą podobnie.  Jest ona naprawdĂŞ, wbrew pozorom, nie aÂż tak bardzo trudna. Do dziÂś szczÂątkowo czasem sobie grywam pierwsze takty.

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #235 : Marzec 15, 2011, 20:25:46 »

Tym razem nie nutek siĂŞ obawiaÂłbym, a cieni ktĂłre osnuwajÂą ich pomroczne dÂźwiĂŞki

Mysle, ze jestes za bardzo przesadny Januszu
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #236 : Marzec 15, 2011, 20:38:16 »

Artur Rubinstein wspomina w swoich pamiĂŞtnikach, Âże zawsze kiedy graÂł ten utwĂłr , jakieÂś nieszczĂŞÂście
przydarzaÂło siĂŞ ktĂłremuÂś z sÂłuchajÂących.
Po jakimÂś czasie przestaÂł grywaĂŚ ten utwĂłr poza sonatÂą.

GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #237 : Marzec 15, 2011, 20:58:16 »

Dzisiaj rozczyta³em po³owê na dwie rêce - ofiar brak - mo¿e dlatego ¿e nie jestem przes¹dny. W³aœciwie uwa¿am, ¿e ludzie przes¹dni sami doszukuj¹ siê skutków i na si³ê ³¹cz¹ odrêbne zupe³nie zdarzenia w jedn¹ ca³oœÌ.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #238 : Marzec 15, 2011, 21:20:18 »

Tak¿e pomijam tê czêœÌ ¿a³obn¹, nie wiem czemu, po prostu nie chcê jej s³uchaÌ i ju¿, w czasie konkursu tez robi³am uniki, kiedy by³a nadzwyczaj czêsto grana. Mam nagranie na p³ycie, ale kiedy zaczyna siê marsz, prze³¹czam na nastêpny utwór. Ale myœla³am, ¿e tylko ja tak mam.
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #239 : Marzec 15, 2011, 21:27:36 »

A ja wrêcz przeciwnie! Marsz jest tak emocjonalny, g³êboko przejmuj¹cy, piêkny... a potem czêœÌ niemal radosna, tchn¹ca takim spokojem... jak w raju!
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 46   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni mini-land thepunisher kalinowatyper silverstar