Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
Ulice Chopina w polskich i zagranicznych metropoliach
Strony: [
1
]
2
3
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Ulice Chopina w polskich i zagranicznych metropoliach (Przeczytany 16532 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Ulice Chopina w polskich i zagranicznych metropoliach
«
:
Listopad 01, 2010, 22:56:10 »
Temat banalny, ale jakby trochĂŞ niezaopiekowany w statystyce i opisie.
Zacznijmy od Warszawy. Jest taka ulica. Ale co to za ulica? To nie ulica. To uliczka nie dÂłuÂższa jak rzut kamieniem. TrochĂŞ wstyd, trochĂŞ nieporĂŞczna ciekawostka. W mieÂście, ktĂłre chlubi siĂŞ byĂŚ jego rodzinnym - warszawiacy nie zadbali, aby ukrasiĂŚ jego imieniem Âżadnej alei, a tylko, w pajĂŞczynie grodu - przydzielili mu osiedlowÂą kreskĂŞ. Dobrze, Âże jest chociaÂż port lotniczy ( o perypetiach z jego szopenowskÂą nominacjÂą kiedyÂś Wam opowiem), Âże stoi sobie tutak znany na caÂły Âświat szopenowski pomnik, ale to ulice czyniÂą ze skupisk ludzkich metropolie, to w ulicach chowamy ku pamiĂŞci pokoleĂą imiona naszych wielkich i bliskich... Wstyd Warszawo. NaprawÂże wreszcie swoje zaniedbanie1
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert
Ewa
Odp: Ulice Chopina w polskich i zagranicznych metropoliach
«
Odpowiedz #1 :
Listopad 01, 2010, 23:25:30 »
W moim rodzinnym Lublinie, to piĂŞkna ulica w samym centrum miasta, z pieknymi secesyjnymi kamienicami. Czy jest pomnik? Nie pomnĂŞ, dawno tam nie byÂłam.
Natomiast w Radomiu, jest hmmm... pomniczek, a raczej popiersie, w parku KoÂściuszki. Ulica, wiem, Âże jest ale teÂż jakaÂś maleĂąka...
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #2 :
Listopad 02, 2010, 00:00:40 »
A w mojej METROPOLII..hihi jest osiedle nazwane Jego imieniem. Nie duÂże, nie maÂłe - takie w sam raz. To dobrze, Âże chociaÂż tyle niÂż wcale..
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #3 :
Listopad 02, 2010, 00:23:06 »
W moim miasteczku jest ulica Chopina
nie w centrum
nie blisko centrum
nie w czĂŞÂści zabudowaĂą mieszkalnych miasta
ale na peryferiach
dobrze, Âże choĂŚ zakÂład produkcyjny przy tej ulicy stoi.
Jan PaweÂł II, literaci, artyÂści malarze, krĂłlowie, nazwy miast majÂą siĂŞ lepiej
niÂż kompozytorzy muzyki i muzycy.
Nauka o muzyce w szkolnictwie zawsze kulaÂła... ?
Chyba tak, skoro ja Chopinem zainteresowaÂłem siĂŞ niedawno, przypadkowo,
ale pamiĂŞtam jak pani w I klasie podstawĂłwki
puÂściÂła nam z gramofonu muzykĂŞ Chopina to bardzo tĂŞ muzykĂŞ przeÂżyÂłem,
Âże do dziÂś tĂŞ chwilĂŞ pamiĂŞtam.
Ale to byÂł ostatni moment sÂłuchania muzyki klasycznej w szkole
w moim przypadku.
pozdrawiam
Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #4 :
Listopad 02, 2010, 07:57:07 »
KozioÂłku, aero... nie chowajcie swoich miast w tym wÂątku. Robimy tutaj przeciez przedstawienie o tym, jak szanuja Chopina w rĂłznych miastach
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #5 :
Listopad 02, 2010, 08:18:52 »
Miasteczkiem, w ktĂłrym mieszkam
sÂą Wadowice.
pozdrawiam
Marek
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #6 :
Listopad 02, 2010, 13:21:58 »
W Oœwiêcimiu jest ulica Chopina. Jest przecznic¹ od ulicy g³ównej, biegn¹cej przez prawie ca³y Oœwiêcim i mieœci siê w centrum miasta. Nie jest to z pewnoœci¹ ulica reprezentacyjna. Ot taka sobie uliczka zabudowana najpierw kamieniczkami, które na szczêœcie powoli siê odnawia, parkingiem, potem koszmarnym wprost a stosunkowo niedawno wybudowanym budynkiem ZUS-u, dalej budynkiem przychodni te¿ nie najpiêkniejszym. Za to od pewnego momentu zaczynaj¹ siê przy ulicy Chopina domy prywatne. Ulica cichnie, biegnie wœród ogrodów i koùczy siê wysok¹ skarp¹ z której zw³aszcza o œwicie trafia siê piêkny widok na ³¹ki, dwa zalewiska wodne. WidaÌ st¹d te¿ szko³ê muzyczn¹ im. Karola Szymanowskiego. W Oœwiêcimiu zatem Chopin nie najgorzej trafi³.
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #7 :
Listopad 02, 2010, 14:45:08 »
W Nowym SÂączu teÂż jest ul. Chopina. A wÂłaÂściwie uliczka i w dodatku Âślepa
Znajduje siĂŞ moÂżna by rzec na peryferiach i nie prowadzi siĂŞ tam dziaÂłalnoÂści zwiÂązanej z muzykÂą. Jest za to SPĂÂŁDZIELNIA OGRODNICZA ZIEMI SÂĄDECKIEJ.
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #8 :
Listopad 02, 2010, 16:34:58 »
Lubin, wojewĂłdztwo DolnoÂślÂąskie. Ulica Chopina istnieje od niedawna a co za tym idzie znajdujÂą siĂŞ na niej domki jednorodzinne, brakuje asfaltu, w pobliÂżu jest tylko supermarket i myjnia samochodowa. Pobliskie ulice nazwane sÂą od nazwisk innych wielkich kompozytorĂłw, sÂą to ulice Bacha, ... i w tym momencie wszedÂłem na zumi, aby upewniĂŚ siĂŞ kogo jeszcze uczczono nazywajÂąc jego imieniem ulicĂŞ i okazaÂło siĂŞ, Âże wiĂŞcej ulic tam nie ma.
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #9 :
Listopad 02, 2010, 16:38:28 »
Ale osiedle mÂłode, rozwojowe, wiĂŞc pole do popisu dla radnych, szerokie!
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #10 :
Listopad 02, 2010, 16:41:40 »
Cytat: ewa578 Listopad 02, 2010, 16:38:28
Ale osiedle mÂłode, rozwojowe, wiĂŞc pole do popisu dla radnych, szerokie!
No tak, gdybym zostaÂł radnym zdecydowanie poszedÂłbym w tym kierunku, jednak niedawno odrzuciÂłem propozycje startu, a to mĂłgÂłby byĂŚ jeden z punktĂłw programu.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #11 :
Listopad 02, 2010, 19:32:41 »
Wiem gdzie w Krakowie jest hotel - Chopin, natomiast osiedle jest Mozarta .Osiedle to i Mozart niewiele majÂą wspĂłlnego. Bo muzyka Mozarta jest wspaniaÂła.....
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #12 :
Listopad 02, 2010, 21:42:47 »
Cytat: Janusz1228 Listopad 02, 2010, 07:57:07
KozioÂłku, aero... nie chowajcie swoich miast w tym wÂątku. Robimy tutaj przeciez przedstawienie o tym, jak szanuja Chopina w rĂłznych miastach
A jednak pomyliÂłem siĂŞ...nie ma u nas osiedla Chopina, lecz jest ulica przy ktĂłrej znajduje siĂŞ coÂś w rodzaju osiedla..zaÂś miastem w ktĂłrym mieszkam jest Stargard SzczeciĂąski. Miasto powiedzmy..hmm - Âśredniej wielkoÂści
, lecz myliÂłby siĂŞ ten kto by sÂądziÂł, Âże to maÂło znaczÂąca, zwykÂła prowincjonalna mieÂścina - NIC Z TYCH RZECZY..bo jest u nas Katedra klasy "zerowej" i fortyfikacje obronne wraz z waÂłami, zaliczane do pierwszej 20-tki (a moÂże 100-ki hihi) najwartoÂściowszych zabytkĂłw naszej ukochanej "ojczyzny"
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #13 :
Listopad 02, 2010, 23:28:08 »
Cytat: kozioÂł Listopad 02, 2010, 21:42:47
A jednak pomyliÂłem siĂŞ...nie ma u nas osiedla Chopina, lecz jest ulica przy ktĂłrej znajduje siĂŞ coÂś w rodzaju osiedla..zaÂś miastem w ktĂłrym mieszkam jest Stargard SzczeciĂąski. Miasto powiedzmy..hmm - Âśredniej wielkoÂści
, lecz myliÂłby siĂŞ ten kto by sÂądziÂł, Âże to maÂło znaczÂąca, zwykÂła prowincjonalna mieÂścina - NIC Z TYCH RZECZY..bo jest u nas Katedra klasy "zerowej" i fortyfikacje obronne wraz z waÂłami, zaliczane do pierwszej 20-tki (a moÂże 100-ki hihi) najwartoÂściowszych zabytkĂłw naszej ukochanej "ojczyzny"
JakieÂś dwa tygodnie temu znajomy opowiadaÂł mi o waszej katedrze. Niestety moja opinia o Stargardzie nie jest zbyt pozytywna, zaznaczam, Âże jest powierzchowna, bo opiera siĂŞ tylko na tym, Âże w drodze nad morze stoi siĂŞ tam w niemiÂłosiernych korkach.
smarkula
Nowy uÂżytkownik
AÂśka
«
Odpowiedz #14 :
Listopad 04, 2010, 00:15:00 »
A w Bytomiu nie ma ulicy Chopina.Jednak przed gmachem Opery ÂŚlÂąskiej stoi popiersie Fryderyka.Gdy byÂłam w podstawĂłwce to z mojÂą koleÂżankÂą codziennie po zajĂŞciach chodziÂłyÂśmy 'do Frycka'-patrzyÂłyÂśmy czy z pomnikiem nic siĂŞ nie dzieje,czasami nawet goniÂłyÂśmy siĂŞ wkoÂło niego;)
Za to honor ratujÂą Katowice,gdzie ul.Chopina znajduje siĂŞ jakieÂś 200m od Filharmonii ÂŚlÂąskiej:)
Strony: [
1
]
2
3
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------