Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 6 7 [8] 9   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Muzy Chopina  (Przeczytany 65615 razy)
Ola83
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #105 : Listopad 13, 2010, 21:16:19 »

Chyba masz na mysli to,ze Chopin  pisal prace magisterska u Elsnera
Jak miÂło w koĂącu siĂŞ trochĂŞ rozumiemy Tylko nie zapominaj o moim cudzysÂłowie.
Byc moze "sponsor" byloby wlasciwszym okresleniem dla GS
MoÂże podziel siĂŞ swoimi spostrzeÂżeniami z prof. Tomaszewskim, chociaÂż z drugiej strony nie wiem, czy to dobry pomysÂł, bo to starszy czÂłowiek i moÂże nie zniesie tego tak dobrze jak ja.

DosyĂŚ mam tego hollywoodzkiego wÂątku (chociaÂż swojÂą drogÂą chyba trochĂŞ pooglÂądam jutro ten melodramat na YouTube, bo to bardzo zabawna komedia  ) i nie chcĂŞ, Âżeby poziom tej dyskusji jeszcze bardziej siĂŞ obniÂżyÂł.
JeÂżeli moje wypowiedzi zabrzmiaÂły trochĂŞ zarozumiale, to przepraszam, ale mnie zirytowaÂłeÂś (a mnie Âłatwo zirytowaĂŚ).

WiĂŞc moÂże podajmy sobie rĂŞkĂŞ na zgodĂŞ i zakoĂączmy zabawĂŞ.
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #106 : Listopad 13, 2010, 21:36:11 »

Dyskusja na naszym Forum odnoÂśnie wpÂływu George Sand na Chopina robi siĂŞ coraz gorĂŞtsza . CzêœÌ mĂŞska opowiada siĂŞ za Fryderykiem jako osobÂą pokrzywdzonÂą, a ÂżeĂąska trzyma stronĂŞ kobiet w Âżyciu Mistrza . Mi teÂż trudno kojarzyĂŚ MuzĂŞ z GS moÂże dlatego, Âże nie podobajÂą mi siĂŞ palÂące kobiety i ubierajÂące siĂŞ "po mĂŞsku". Z drugiej strony naleÂży doceniĂŚ, Âże opiekowaÂła siĂŞ naszym Mistrzem, pomagaÂła mu, dbaÂła o jego zdrowie - choĂŚ nadopiekuĂączoœÌ teÂż nieraz przynosi zÂłe skutki...a muzyka Chopina w póŸniejszym okresie jest nostalgiczna i smutna bo moim zdaniem tĂŞskniÂł za wolnÂą i szczĂŞÂśliwÂą OjczyznÂą (jak wiĂŞkszoœÌ naszych rodakĂłw na emigracji), a nie wskutek braku "prawdziwej miÂłoÂści".  Pozdrawiam wszystkich serdecznie
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #107 : Listopad 13, 2010, 22:23:17 »

Ja nale¿ê do tych co siê z Tob¹ zgodz¹ z t¹ czêœci¹ Twojego postu:
Dyskusja na naszym Forum odnoÂśnie wpÂływu George Sand na Chopina robi siĂŞ coraz gorĂŞtsza ...
...naleÂży doceniĂŚ, Âże opiekowaÂła siĂŞ naszym Mistrzem, pomagaÂła mu, dbaÂła o jego zdrowie - choĂŚ nadopiekuĂączoœÌ teÂż nieraz przynosi zÂłe skutki...a muzyka Chopina w póŸniejszym okresie jest nostalgiczna i smutna bo moim zdaniem tĂŞskniÂł za wolnÂą i szczĂŞÂśliwÂą OjczyznÂą (jak wiĂŞkszoœÌ naszych rodakĂłw na emigracji), a nie wskutek braku "prawdziwej miÂłoÂści".  Pozdrawiam wszystkich serdecznie

pozdrawiam          
               Marek
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #108 : Listopad 13, 2010, 22:32:54 »

PozwĂłlcie mi na chwilĂŞ egzaltacji, bo Âżeby pogodziĂŚ wszystkie muzy Chopina trzeba powiedzieĂŚ, Âże najwiĂŞkszÂą muzÂą Chopina byÂła, po prostu:

POLSKA

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #109 : Listopad 13, 2010, 22:51:56 »

WiĂŞc moÂże podajmy sobie rĂŞkĂŞ na zgodĂŞ i zakoĂączmy zabawĂŞ.

O.K
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #110 : Listopad 13, 2010, 23:21:14 »

No to jesteœmy w domu. Na pewno Fryderyk nie chcia³ siê pogodziÌ z Nasz¹ Ojczyzn¹ zniewolon¹ przez zaborców, biedn¹ i pozbawion¹ nadziei, kultury ludowej - to s³ychaÌ w jego sonatach, scherzach, balladach, mazurkach.... Mam pytanie w których utworach najbardziej Mistrza mo¿na znaleŸÌ odzwierciedlenie naszej historii?
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #111 : Listopad 13, 2010, 23:56:40 »

W sonatach.....
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #112 : Listopad 14, 2010, 17:17:27 »

Do wÂątku "Czy GS byÂła muzÂą Mistrza?" nie przy³¹czyÂłam siĂŞ, bo zbyt maÂło wiem na temat ich wzajemnych relacji. Wiem, Âże sÂą patronki geniuszy - zwÂłaszcza mÂłodych i przystojnych, tak jak od wiekĂłw sÂą "opiekunowie" Âślicznych, dÂługonogich aktorek, ktĂłre chcÂą graĂŚ, najlepiej w filmach kasowych. Natomiast bywajÂą teÂż takie postaci Âświata artystycznego, ktĂłre same muzami (tak w wersji damskiej jak mĂŞskiej) nie sÂą a wiĂŞc nie stanowiÂą inspiracji - co jest istotÂą bycia muzÂą. PodtrzymujÂą natomiast Âżar inspiracji, ktĂłra przychodzi z zewnÂątrz. I z tego co przeczytaÂłam w tym wÂątku postaĂŚ GS jawi mi siĂŞ jako postaĂŚ tego rodzaju. MuzÂą Chopina chyba nie byÂła, ale nie widzĂŞ jej teÂż  jako protektorki mistrza. ÂŻyli w jakimÂś wspó³uzaleÂżnieniu od siebie - nie do koĂąca rozumiem naturĂŞ tego zwiÂązku. Tak sobie gÂłoÂśno jednak myÂślĂŞ - miÂłoœÌ ma tyle odsÂłon. Czasem jest ekstatycznym oczarowaniem, czasem niesie spokĂłj, czasem jest szczĂŞÂściem a czasem tragediÂą, czasem jest tylko trwaniem. To, co  ³¹czy dwoje ludzi i sprawia, Âże trwajÂą obok siebie, niekoniecznie jest zrozumiaÂłe dla tych, ktĂłrzy patrzÂą z boku i ktĂłrzy oceniajÂą taki zwiÂązek wedÂług wÂłasnych wyobraÂżeĂą miÂłoÂści, czy teÂż z uwagi na doÂświadczenia, jakie sami w tym wzglĂŞdzie mieli. A co dopiero mĂłwiĂŚ o zrozumieniu zwiÂązku ludzi z innej epoki, ÂżyjÂących w realiach, jakie dla nas sÂą czystÂą teoriÂą? PrzykÂładamy do tych zwiÂązkĂłw miarĂŞ czÂłowieka wspó³czesnego, na dodatek bĂŞdÂącÂą pochodnÂą bardzo przecieÂż subiektywnych doÂświadczeĂą.            A podmioty naszej dyskusji spacerujÂą po mlecznej drodze i wyrozumiale siĂŞ uÂśmiechajÂą...
Tycjan
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #113 : Listopad 15, 2010, 18:18:56 »

Uwa¿am, ¿e p. Sand jest nazbyt czêsto idealizowana. Wynika to z tego, ¿e powiedziano o niej wiele z³ego, niekiedy bez umiaru i nie oddaj¹c jej sprawiedliwoœci. U niektórych wiêc odzywa siê poczucie powinnoœci brania jej za wszelk¹ cenê w obronê - niestety równie¿ bez umiaru. Przestrzegam te¿ przed szczególnym akcentowaniem roli korespondencji napisanej przez Sand. Bardzo czêsto fa³szowa³a ona rzeczywistoœÌ na korzyœÌ swojego wizerunku ... Dodam te¿, ¿e powinniœmy zamiast pohukiwaÌ na siebie, staraÌ siê zrozumieÌ, ¿e w naszych wypowiedziach nie tylko kierujemy siê rozumem, ale równie¿ emocjami, których nie da siê unikn¹Ì. Mo¿emy staraÌ siê te emocje dostrzegaÌ, zrozumieÌ i braÌ na nie poprawkê, ale ich nie st³amsimy i nie powinny byÌ one pretekstem do k³ótni. Tu nie chodzi o ocenê wielkoœci produkcji, ale o ocenê bardzo trudnego zwi¹zku kobiety i mê¿czyzny. Ka¿dy, kto twierdzi, ¿e jest mo¿liwa obiektywna, czysto rozumowa i zgodna interpretacja tego zwi¹zku jest po prostu naiwny. Dlatego mnie siê podoba, ¿e dzielimy siê nie tylko tzw. suchymi faktami, czy historycznymi prawdami, ale ujawniamy œwiadomie lub mimowolnie równie¿ nasze emocje.
Ola83
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #114 : Listopad 15, 2010, 21:55:24 »

Tycjanie, w tej powy¿szej sprzeczce to ju¿ nawet nie o GS chodzi³o (szczególnie pod koniec), wydaje mi siê, ¿e to jest widoczne. I nie uwa¿am, abym j¹ idealizowa³a, na Hollywood trzeba by³o zareagowaÌ, to trochê przekracza pewne granice. Co do tego fa³szowania rzeczywistoœci na swoj¹ korzyœÌ, to powiem tak: mniej wiêcej tyle co wiêkszoœÌ z nas, takie stwierdzenie pachnie mi zreszt¹ naiwnoœci¹. Wierz mi, jestem w stanie zorientowaÌ siê, kiedy ona "modeluje". Wiem dobrze z jakim dystansem nale¿y podchodziÌ do "Histoire" (ale wiem równie¿ dlaczego). Podejrzewam, o których listach myœlisz (tych do Grzyma³y zapewne i ja ich nie lubiê), ale mam równie¿ na uwadze ca³y stos innych, w których nie ma pozy, równie¿ takich, które nigdy na polski nie by³y t³umaczone i nie maj¹ z Chopinem wiele wspólnego. Po prostu mam na jej temat wyrobion¹ opiniê i ta opinia jest generalnie (choÌ nie w szczegó³ach) pozytywna. Georges Lubin (1904-2000), który poœwiêci³ jej prawie ca³e swoje ¿ycie, nie powstrzymywa³ siê w swoich komentarzach od ironii i uszczypliwoœci wtedy, kiedy jego zdaniem na to zas³ugiwa³a, ale on wiedzia³ dobrze o kim i o czym mówi.
Tycjan
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #115 : Listopad 16, 2010, 21:03:08 »

Ja akurat mam do Sand stosunek ambiwalentny. W kontekœcie zwi¹zku z Chopinem bilans wychodzi u mnie na jej niekorzyœÌ. Bardziej wampir ni¿ anio³.
Tycjan
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #116 : Listopad 19, 2010, 15:11:02 »

PozwĂłlcie mi na chwilĂŞ egzaltacji, bo Âżeby pogodziĂŚ wszystkie muzy Chopina trzeba powiedzieĂŚ, Âże najwiĂŞkszÂą muzÂą Chopina byÂła, po prostu:

POLSKA

Moim odkryciem ostatnich tygodni jest, Âże u Chopina dÂźwiĂŞki majÂą barwĂŞ polskiego nieba. Co sÂłucham, zaraz widzĂŞ kolory nieba. SpĂłjrzcie  w nasze niebo ... usÂłyszycie Chopina. DziaÂła! PrzysiĂŞgam!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #117 : Listopad 19, 2010, 15:13:43 »

Moim odkryciem ostatnich tygodni jest, Âże u Chopina dÂźwiĂŞki majÂą barwĂŞ polskiego nieba. Co sÂłucham, zaraz widzĂŞ kolory nieba. SpĂłjrzcie  w nasze niebo ... usÂłyszycie Chopina. DziaÂła! PrzysiĂŞgam!
CoÂś w tym jest...

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #118 : Listopad 19, 2010, 15:23:43 »

W Wadowicach
teÂż coÂś w tym jest...

pozdrawiam          
               Marek
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #119 : Listopad 19, 2010, 17:09:29 »

W Krakowie teÂż juÂż jest ....

przegiĂŞÂłam z rozdzielczoÂściÂą zdjĂŞcia
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2010, 17:13:28 wysłane przez Monika_Aleksandra » Zapisane
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper thepunisher silverstar twistedgamers paktprzyjazni