Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
Muzy Chopina
Strony:
1
...
6
7
[
8
]
9
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Muzy Chopina (Przeczytany 65615 razy)
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
Odp: Muzy Chopina
«
Odpowiedz #105 :
Listopad 13, 2010, 21:16:19 »
Cytat: bartus Listopad 13, 2010, 20:18:26
Chyba masz na mysli to,ze Chopin pisal prace magisterska u Elsnera
Jak miÂło w koĂącu siĂŞ trochĂŞ rozumiemy
Tylko nie zapominaj o moim cudzysÂłowie.
Cytat: bartus Listopad 13, 2010, 20:18:26
Byc moze "sponsor" byloby wlasciwszym okresleniem dla GS
MoÂże podziel siĂŞ swoimi spostrzeÂżeniami z prof. Tomaszewskim, chociaÂż z drugiej strony nie wiem, czy to dobry pomysÂł, bo to starszy czÂłowiek i moÂże nie zniesie tego tak dobrze jak ja.
DosyĂŚ mam tego hollywoodzkiego wÂątku (chociaÂż swojÂą drogÂą chyba trochĂŞ pooglÂądam jutro ten melodramat na YouTube, bo to bardzo zabawna komedia
) i nie chcĂŞ, Âżeby poziom tej dyskusji jeszcze bardziej siĂŞ obniÂżyÂł.
JeÂżeli moje wypowiedzi zabrzmiaÂły trochĂŞ zarozumiale, to przepraszam, ale mnie zirytowaÂłeÂś (a mnie Âłatwo zirytowaĂŚ).
WiĂŞc moÂże podajmy sobie rĂŞkĂŞ na zgodĂŞ i zakoĂączmy zabawĂŞ.
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #106 :
Listopad 13, 2010, 21:36:11 »
Dyskusja na naszym Forum odnoÂśnie wpÂływu George Sand na Chopina robi siĂŞ coraz gorĂŞtsza
. CzêœÌ mêska opowiada siê za Fryderykiem jako osob¹ pokrzywdzon¹, a ¿eùska trzyma stronê kobiet w ¿yciu Mistrza
. Mi te¿ trudno kojarzyÌ Muzê z GS mo¿e dlatego, ¿e nie podobaj¹ mi siê pal¹ce kobiety i ubieraj¹ce siê "po mêsku". Z drugiej strony nale¿y doceniÌ, ¿e opiekowa³a siê naszym Mistrzem, pomaga³a mu, dba³a o jego zdrowie - choÌ nadopiekuùczoœÌ te¿ nieraz przynosi z³e skutki...a muzyka Chopina w póŸniejszym okresie jest nostalgiczna i smutna bo moim zdaniem têskni³ za woln¹ i szczêœliw¹ Ojczyzn¹ (jak wiêkszoœÌ naszych rodaków na emigracji), a nie wskutek braku "prawdziwej mi³oœci". Pozdrawiam wszystkich serdecznie
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #107 :
Listopad 13, 2010, 22:23:17 »
Ja nale¿ê do tych co siê z Tob¹ zgodz¹ z t¹ czêœci¹ Twojego postu:
Cytat: Bodek1 Listopad 13, 2010, 21:36:11
Dyskusja na naszym Forum odnoÂśnie wpÂływu George Sand na Chopina robi siĂŞ coraz gorĂŞtsza
...
...nale¿y doceniÌ, ¿e opiekowa³a siê naszym Mistrzem, pomaga³a mu, dba³a o jego zdrowie - choÌ nadopiekuùczoœÌ te¿ nieraz przynosi z³e skutki...a muzyka Chopina w póŸniejszym okresie jest nostalgiczna i smutna bo moim zdaniem têskni³ za woln¹ i szczêœliw¹ Ojczyzn¹ (jak wiêkszoœÌ naszych rodaków na emigracji), a nie wskutek braku "prawdziwej mi³oœci". Pozdrawiam wszystkich serdecznie
pozdrawiam
Marek
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #108 :
Listopad 13, 2010, 22:32:54 »
PozwĂłlcie mi na chwilĂŞ egzaltacji, bo Âżeby pogodziĂŚ wszystkie muzy Chopina trzeba powiedzieĂŚ, Âże najwiĂŞkszÂą muzÂą Chopina byÂła, po prostu:
POLSKA
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #109 :
Listopad 13, 2010, 22:51:56 »
WiĂŞc moÂże podajmy sobie rĂŞkĂŞ na zgodĂŞ i zakoĂączmy zabawĂŞ.
O.K
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #110 :
Listopad 13, 2010, 23:21:14 »
No to jesteœmy w domu. Na pewno Fryderyk nie chcia³ siê pogodziÌ z Nasz¹ Ojczyzn¹ zniewolon¹ przez zaborców, biedn¹ i pozbawion¹ nadziei, kultury ludowej - to s³ychaÌ w jego sonatach, scherzach, balladach, mazurkach.... Mam pytanie w których utworach najbardziej Mistrza mo¿na znaleŸÌ odzwierciedlenie naszej historii?
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #111 :
Listopad 13, 2010, 23:56:40 »
W sonatach.....
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #112 :
Listopad 14, 2010, 17:17:27 »
Do w¹tku "Czy GS by³a muz¹ Mistrza?" nie przy³¹czy³am siê, bo zbyt ma³o wiem na temat ich wzajemnych relacji. Wiem, ¿e s¹ patronki geniuszy - zw³aszcza m³odych i przystojnych, tak jak od wieków s¹ "opiekunowie" œlicznych, d³ugonogich aktorek, które chc¹ graÌ, najlepiej w filmach kasowych. Natomiast bywaj¹ te¿ takie postaci œwiata artystycznego, które same muzami (tak w wersji damskiej jak mêskiej) nie s¹ a wiêc nie stanowi¹ inspiracji - co jest istot¹ bycia muz¹. Podtrzymuj¹ natomiast ¿ar inspiracji, która przychodzi z zewn¹trz. I z tego co przeczyta³am w tym w¹tku postaÌ GS jawi mi siê jako postaÌ tego rodzaju. Muz¹ Chopina chyba nie by³a, ale nie widzê jej te¿ jako protektorki mistrza. ¯yli w jakimœ wspó³uzale¿nieniu od siebie - nie do koùca rozumiem naturê tego zwi¹zku. Tak sobie g³oœno jednak myœlê - mi³oœÌ ma tyle ods³on. Czasem jest ekstatycznym oczarowaniem, czasem niesie spokój, czasem jest szczêœciem a czasem tragedi¹, czasem jest tylko trwaniem. To, co ³¹czy dwoje ludzi i sprawia, ¿e trwaj¹ obok siebie, niekoniecznie jest zrozumia³e dla tych, którzy patrz¹ z boku i którzy oceniaj¹ taki zwi¹zek wed³ug w³asnych wyobra¿eù mi³oœci, czy te¿ z uwagi na doœwiadczenia, jakie sami w tym wzglêdzie mieli. A co dopiero mówiÌ o zrozumieniu zwi¹zku ludzi z innej epoki, ¿yj¹cych w realiach, jakie dla nas s¹ czyst¹ teori¹? Przyk³adamy do tych zwi¹zków miarê cz³owieka wspó³czesnego, na dodatek bêd¹c¹ pochodn¹ bardzo przecie¿ subiektywnych doœwiadczeù. A podmioty naszej dyskusji spaceruj¹ po mlecznej drodze i wyrozumiale siê uœmiechaj¹...
Tycjan
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #113 :
Listopad 15, 2010, 18:18:56 »
Uwa¿am, ¿e p. Sand jest nazbyt czêsto idealizowana. Wynika to z tego, ¿e powiedziano o niej wiele z³ego, niekiedy bez umiaru i nie oddaj¹c jej sprawiedliwoœci. U niektórych wiêc odzywa siê poczucie powinnoœci brania jej za wszelk¹ cenê w obronê - niestety równie¿ bez umiaru. Przestrzegam te¿ przed szczególnym akcentowaniem roli korespondencji napisanej przez Sand. Bardzo czêsto fa³szowa³a ona rzeczywistoœÌ na korzyœÌ swojego wizerunku ... Dodam te¿, ¿e powinniœmy zamiast pohukiwaÌ na siebie, staraÌ siê zrozumieÌ, ¿e w naszych wypowiedziach nie tylko kierujemy siê rozumem, ale równie¿ emocjami, których nie da siê unikn¹Ì. Mo¿emy staraÌ siê te emocje dostrzegaÌ, zrozumieÌ i braÌ na nie poprawkê, ale ich nie st³amsimy i nie powinny byÌ one pretekstem do k³ótni. Tu nie chodzi o ocenê wielkoœci produkcji, ale o ocenê bardzo trudnego zwi¹zku kobiety i mê¿czyzny. Ka¿dy, kto twierdzi, ¿e jest mo¿liwa obiektywna, czysto rozumowa i zgodna interpretacja tego zwi¹zku jest po prostu naiwny. Dlatego mnie siê podoba, ¿e dzielimy siê nie tylko tzw. suchymi faktami, czy historycznymi prawdami, ale ujawniamy œwiadomie lub mimowolnie równie¿ nasze emocje.
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #114 :
Listopad 15, 2010, 21:55:24 »
Tycjanie, w tej powy¿szej sprzeczce to ju¿ nawet nie o GS chodzi³o (szczególnie pod koniec), wydaje mi siê, ¿e to jest widoczne. I nie uwa¿am, abym j¹ idealizowa³a, na Hollywood trzeba by³o zareagowaÌ, to trochê przekracza pewne granice. Co do tego fa³szowania rzeczywistoœci na swoj¹ korzyœÌ, to powiem tak: mniej wiêcej tyle co wiêkszoœÌ z nas, takie stwierdzenie pachnie mi zreszt¹ naiwnoœci¹. Wierz mi, jestem w stanie zorientowaÌ siê, kiedy ona "modeluje". Wiem dobrze z jakim dystansem nale¿y podchodziÌ do "Histoire" (ale wiem równie¿ dlaczego). Podejrzewam, o których listach myœlisz (tych do Grzyma³y zapewne i ja ich nie lubiê), ale mam równie¿ na uwadze ca³y stos innych, w których nie ma pozy, równie¿ takich, które nigdy na polski nie by³y t³umaczone i nie maj¹ z Chopinem wiele wspólnego. Po prostu mam na jej temat wyrobion¹ opiniê i ta opinia jest generalnie (choÌ nie w szczegó³ach) pozytywna. Georges Lubin (1904-2000), który poœwiêci³ jej prawie ca³e swoje ¿ycie, nie powstrzymywa³ siê w swoich komentarzach od ironii i uszczypliwoœci wtedy, kiedy jego zdaniem na to zas³ugiwa³a, ale on wiedzia³ dobrze o kim i o czym mówi.
Tycjan
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #115 :
Listopad 16, 2010, 21:03:08 »
Ja akurat mam do Sand stosunek ambiwalentny. W kontekœcie zwi¹zku z Chopinem bilans wychodzi u mnie na jej niekorzyœÌ. Bardziej wampir ni¿ anio³.
Tycjan
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #116 :
Listopad 19, 2010, 15:11:02 »
Cytat: Monika_Aleksandra Listopad 13, 2010, 22:32:54
PozwĂłlcie mi na chwilĂŞ egzaltacji, bo Âżeby pogodziĂŚ wszystkie muzy Chopina trzeba powiedzieĂŚ, Âże najwiĂŞkszÂą muzÂą Chopina byÂła, po prostu:
POLSKA
Moim odkryciem
ostatnich tygodni jest, Âże u Chopina dÂźwiĂŞki majÂą barwĂŞ polskiego nieba. Co sÂłucham, zaraz widzĂŞ kolory nieba. SpĂłjrzcie w nasze niebo ... usÂłyszycie Chopina. DziaÂła! PrzysiĂŞgam!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #117 :
Listopad 19, 2010, 15:13:43 »
Cytat: Tycjan Listopad 19, 2010, 15:11:02
Moim odkryciem
ostatnich tygodni jest, Âże u Chopina dÂźwiĂŞki majÂą barwĂŞ polskiego nieba. Co sÂłucham, zaraz widzĂŞ kolory nieba. SpĂłjrzcie w nasze niebo ... usÂłyszycie Chopina. DziaÂła! PrzysiĂŞgam!
CoÂś w tym jest...
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #118 :
Listopad 19, 2010, 15:23:43 »
W Wadowicach
teÂż coÂś w tym jest...
pozdrawiam
Marek