Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
Muzyka klasyczna w filmie
Strony:
1
2
[
3
]
4
5
...
13
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Muzyka klasyczna w filmie (Przeczytany 88019 razy)
ewa578
Ekspert
Ewa
Odp: Muzyka klasyczna w filmie
«
Odpowiedz #30 :
Listopad 05, 2010, 22:35:37 »
Cytat: GoguÂś Listopad 04, 2010, 17:02:17
Fantastyczny motyw, na film natrafiÂłem wÂłaÂśnie przez ÂścieÂżkĂŞ dÂźwiĂŞkowÂą i tak sobie obiecuje Âże w koĂącu go obejrzĂŞ a czasu brak ...
http://www.youtube.com/watch?v=9r4NC0eB3cY
MĂłj ulubiony motyw.
Piotrze, obejrzyj KONIECZNIE!!! Jak raz zobaczysz, bêdziesz czêsto do niego powraca³, ma cudowny klimat! I przeczytaj ksi¹¿kê, a potem tej samej autorki "Je¿ynowe wino".
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #31 :
Listopad 05, 2010, 23:10:19 »
Cytat: ewa578 Listopad 05, 2010, 22:35:37
Piotrze, obejrzyj KONIECZNIE!!! Jak raz zobaczysz, bêdziesz czêsto do niego powraca³, ma cudowny klimat! I przeczytaj ksi¹¿kê, a potem tej samej autorki "Je¿ynowe wino".
CzyÂżby chodziÂło o "CzekoladĂŞ"??..Piotrze nie oglÂądaj, nie warto - takie tam "romansidÂło"
Wprawdzie zdarzyÂło mi siĂŞ jeden jedyny raz obejrzeĂŚ, jednak za duÂżo w tym wszystkim "sÂłodkoÂści". Dla mnie Johnny Deep to zdecydowanie "SiĂłdma pieczĂŞĂŚ", a przede wszystkim "Czarna PerÂła" wraz z wypowiedzianymi przez Niego ostatnimi sÂłowami wieĂączÂącymi "filmowe dzieÂło" - "Same czarne owce..kaÂżdy pije co chce"
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #32 :
Listopad 05, 2010, 23:54:02 »
RomansidÂło?! OglÂądaÂłeÂś ten film chyba jednym okiem.
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #33 :
Listopad 06, 2010, 00:00:10 »
Cytat: ewa578 Listopad 05, 2010, 23:54:02
RomansidÂło?! OglÂądaÂłeÂś ten film chyba jednym okiem.
..to prawda
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #34 :
Listopad 06, 2010, 00:55:49 »
Mam duÂżo do nadrobienia jeÂżeli chodzi o filmy, jeden ktĂłry uwielbiam to Cinema Paradiso. OczywiÂście do tego dochodzÂą polskie komedie - mniej lub bardziej ambitne. Cinema Paradiso to oczywiÂście geniusz Enio Moricone, wczeÂśniej wysyÂłaÂłem linka do kompozycji z tego filmu. ZresztÂą - na pewno jÂą znacie, czĂŞsto jest grana w RMF Classic, choĂŚ ostatnio odniosÂłem wraÂżenie, Âże ta stacja to jedno wielkie pasmo powtĂłrek.
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #35 :
Listopad 06, 2010, 14:40:35 »
Enio Moricone to klasyk wÂśrĂłd twĂłrcĂłw muzyki filmowej. Bardzo mi siĂŞ podobaÂł koncert jego najwiĂŞkszych przebojĂłw w wykonaniu BerliĂąskiej Orkiestry Symfonicznej
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #36 :
Listopad 06, 2010, 20:46:11 »
A Nino Rota? Tu w wykonaniu Andre Rieu. Eteryczna, sensualna muzyka, Szekspir i Zefirelli.
http://www.youtube.com/watch?v=6z0__7sfNm0&feature=related
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #37 :
Listopad 06, 2010, 21:47:16 »
Dziêki Casablance a w³aœciwie Wunderowi, który uraczy³ publicznoœÌ na bis "Clair de`Lune" Debussy`ego przypomnia³am sobie jeszcze jeden film. "Frankie i Johny" - z Michel Pfeiffer i Alem Pacino w rolach g³ównych. W kluczowej dla filmu scenie Clair de`Lune brzmi dwukrotnie. Niektórzy mówi¹, ¿e to historia mi³oœci - romasid³o, ale w istocie to film o samotnoœci i Debussy przynosi ukojenie. Polecam
bwv211
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #38 :
Listopad 07, 2010, 00:51:41 »
A mnie przeÂśladuje inny film, ktĂłrego tytuÂłu nie mogĂŞ sobie przypomnieĂŚ. MoÂże pomoÂżecie. PamiĂŞtam z niego to, Âże byÂł tam mistrz uczÂący graĂŚ na pierwowzorze wiolonczeli (wioli da gamba lub tej drugiej, nigdy siĂŞ nie nauczyÂłam jak one dokÂładnie siĂŞ nazywajÂą i ktĂłra jest ktĂłra
). I gra on albo uczeĂą przecudowny barokowy utwĂłr solowy wÂłaÂśnie na tym instrumencie. Ciarki mnie wtedy przeszÂły i teraz chciaÂłabym do tego wrĂłciĂŚ. JeÂśli komuÂś coÂś ten opis przypomina to dajcie znaĂŚ, moÂże wspĂłlnymi siÂłami uda siĂŞ do tego tytuÂłu dotrzeĂŚ. Ja teÂż pomyÂślĂŞ moÂże jeszcze jakaÂś wskazĂłwka mi siĂŞ przypomni.
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #39 :
Listopad 07, 2010, 01:02:19 »
Tym razem moÂże nie o filmie, lecz tylko i aÂż o teatrze..Stosunkowo niedawno (bo 2-3 lata temu
) w poniedziaÂłkowym "Teatrze Telewizji" puszczana byÂła sztuka "Kolacja na cztery rĂŞce" z Romanem Wilhelmi (w roli Haendel'a) i Januszem Gajosem (jako Bachem). Rzecz dotyczyÂła rzekomego spotkania dwĂłch kompozytorĂłw (chyba w Lipsku) Jeden "Âświatowiec" grajÂący przed krĂłlami i gustujÂący w wykwintnych potrawach, ten drugi zaÂś - nieobyty, patrzÂący jakby "z po de Âłba" skromny kantor..Doprawdy moÂżna byÂło boki zrywaĂŚ. KaÂżdemu kto nie oglÂądaÂł tej sztuki szczerze jÂą polecam
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #40 :
Listopad 07, 2010, 01:06:28 »
Cytat: kozioÂł Listopad 07, 2010, 01:02:19
Tym razem moÂże nie o filmie, lecz tylko i aÂż o teatrze..Stosunkowo niedawno (bo 2-3 lata temu
) w poniedziaÂłkowym "Teatrze Telewizji" puszczana byÂła sztuka "Kolacja na cztery rĂŞce" z Romanem Wilhelmi (w roli Haendel'a) i Januszem Gajosem (jako Bachem). Rzecz dotyczyÂła rzekomego spotkania dwĂłch kompozytorĂłw (chyba w Lipsku) Jeden "Âświatowiec" grajÂący przed krĂłlami i gustujÂący w wykwintnych potrawach, ten drugi zaÂś - nieobyty, patrzÂący jakby "z po de Âłba" skromny kantor..Doprawdy moÂżna byÂło boki zrywaĂŚ. KaÂżdemu kto nie oglÂądaÂł tej sztuki szczerze jÂą polecam
ZachĂŞciÂłeÂś mnie i tak siĂŞ skÂłada Âże znalazÂłem spektakl na Youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=KrwsjRsmXo4
MiÂłych WraÂżeĂą, sam wÂłaÂśnie zaczynam oglÂądaĂŚ
bwv211
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #41 :
Listopad 07, 2010, 01:13:38 »
Cytat: GoguÂś Listopad 07, 2010, 01:06:28
ZachĂŞciÂłeÂś mnie i tak siĂŞ skÂłada Âże znalazÂłem spektakl na Youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=KrwsjRsmXo4
MiÂłych WraÂżeĂą, sam wÂłaÂśnie zaczynam oglÂądaĂŚ
DziĂŞki przewielkie za link
nawet nie wiesz jak siê z niego cieszê. Nie wiedzia³am, ¿e ca³oœÌ jest ju¿ na youtube. Zawsze chcia³am obejrzeÌ ca³y ten spektakl (Bach jest moim najukochaùszym kompozytorem) i albo nie mog³am albo nie zauwa¿y³am, ¿e jest w programie i ³apa³am siê tylko na ostanie parê minut. A tak mam ucztê na najbli¿szy wolny wieczór
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #42 :
Listopad 07, 2010, 02:44:56 »
Ja siĂŞ juÂż uraczyÂłem ... przemiana Bacha w miarĂŞ trwania spotkania jest idealnie zagrana przez Gajosa ... ze skromnego przestraszonego chÂłopka na poczÂątku do momentu w ktĂłrym Haendel zaÂłoÂżyÂł surdut i perukĂŞ. Aktor pierwsza klasa.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #43 :
Listopad 07, 2010, 11:42:48 »
Cytat: bwv211 Listopad 07, 2010, 00:51:41
A mnie przeÂśladuje inny film, ktĂłrego tytuÂłu nie mogĂŞ sobie przypomnieĂŚ. MoÂże pomoÂżecie. PamiĂŞtam z niego to, Âże byÂł tam mistrz uczÂący graĂŚ na pierwowzorze wiolonczeli (wioli da gamba lub tej drugiej, nigdy siĂŞ nie nauczyÂłam jak one dokÂładnie siĂŞ nazywajÂą i ktĂłra jest ktĂłra
). I gra on albo uczeĂą przecudowny barokowy utwĂłr solowy wÂłaÂśnie na tym instrumencie. Ciarki mnie wtedy przeszÂły i teraz chciaÂłabym do tego wrĂłciĂŚ. JeÂśli komuÂś coÂś ten opis przypomina to dajcie znaĂŚ, moÂże wspĂłlnymi siÂłami uda siĂŞ do tego tytuÂłu dotrzeĂŚ. Ja teÂż pomyÂślĂŞ moÂże jeszcze jakaÂś wskazĂłwka mi siĂŞ przypomni.
Marto, myÂślĂŞ, Âże chodzi o "Wszystkie poranki Âświata"
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #44 :
Listopad 07, 2010, 13:14:49 »
"Kolacja na cztery rĂŞce" to stary spektakl z 1990r. OglÂądam go jednak zawsze z niesÂłabnÂącym zapaÂłem. Jest dostĂŞpny na pÂłycie i moÂżna go nabyĂŚ na stronie
http://sklep.tvp.pl/sklep/kategoria/zlota-setka-teatru-TV_77
. Jest tam zresztÂą wiele innych Âświetnych spektakli teatru telewizji. Polecam!
Strony:
1
2
[
3
]
4
5
...
13
Do góry
Drukuj