Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
Muzyka popularna (co nie znaczy, Âże nie ambitna :))
Strony:
1
...
29
30
[
31
]
32
33
...
53
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Muzyka popularna (co nie znaczy, Âże nie ambitna :)) (Przeczytany 242575 razy)
TeresaGrob
Ekspert
Odp: Muzyka Rozrywkowa
«
Odpowiedz #450 :
Marzec 07, 2011, 20:18:38 »
Taki dowcip mi siĂŞ przypomniaÂł:
Dzisiaj rano jechaÂłem jak zwykle do pracy TrasÂą ÂŁazienkowskÂĄ. Przede mnÂĄ, lewym pasem nowiusieĂąkim BMW jechaÂła blondynka...
Przy prêdkoœci 130 km/h.... siedzia³a z twarz¥ tu¿ przy lusterku i... malowa³a sobie rzêsy. Ledwie na moment odwróci³em g³owê, a kiedy spojrza³em znowu na BMW oczywiœcie okaza³o siê, ¿e blondynka (wci¥¿ zajêta makija¿em!!!) ju¿ jest po³ow¥ auta na moim pasie! I chocia¿ jestem naprawdê twardym facetem, to tak siê przestraszy³em, ¿e i golarka i kanapka wypad³y mi z r¥k. Kiedy próbowa³em kolanami opanowaÌ kierownicê tak, aby wróciÌ na swój pas ruchu komórka wlecia³a mi akurat prosto do kubka z gor¥c¥ kaw¥, który trzyma³em miêdzy nogami. Kawa naturalnie siê wyla³a, poparzy³a moja mêskoœÌ, zrujnowa³a mój telefon i przerwa³a bardzo wa¿n¥ rozmowê!!!
Jak ja, nienawidzĂŞ kobiet za kierownicÂĄ....
Wiesz kozioÂłku, ja nie uwaÂżam mĂŞÂżczyzn, ktĂłrzy dbajÂą o swĂłj wyglÂąd zewnĂŞtrzny za
zniewieÂściaÂłych o co to to nie
http://www.franzschubert.pl/
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #451 :
Marzec 07, 2011, 20:32:15 »
Cytat: TeresaGrob Marzec 07, 2011, 18:31:30
...e jeÂśli chodzi o muzykĂŞ
to juÂż jest ubogo: Hildegarda z Bingen (ale to bardzo dawno) i kto jeszcze??
Podobno Lily Boulanger (siostra Nadii) zapowiadaÂła siĂŞ na ÂświetnÂą kompozytorkĂŞ. Niestety umarÂła mÂłodo.
Nasza GraÂżyna Bacewicz??Kto jeszcze?
najchĂŞtniej sÂłuchanych
Tekla BÂądarzewska - w wielu krajach do dziÂś najchĂŞtniej sÂłuchana i popularyzowana (ach, ta modlitwa dziewicy!), Maria Szymanowska - przed Chopinem jedna z najwybitniejszych w Europie kompozytorek (czytaj: kompozytorĂłw!), a z naszego pokolenia: Klaudia Pasternak (laureatka wielu miĂŞdzynarodowych konkursĂłw kompozytorskich)... A to tylko Polki.
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #452 :
Marzec 07, 2011, 20:53:26 »
Cytat: kozioÂł Marzec 07, 2011, 19:51:48
Podzielam zdanie Moniki..przede wszystkim facet powinien byĂŚ facetem, a kobieta - kobietÂą. Gorzej jeÂżeli nastĂŞpuje zjawisko zamiany tych rĂłl..bo co to za facet ktĂłry nie potrafi zapewniĂŚ rodzinie jako takiego bytowania, a liczy jedynie na to, Âże uczyni to za niego partnerka.. Co to za facet ktĂłry nigdy w Âżyciu nie miaÂł w "gĂŞbie" papierocha, nie spoÂżywa miĂŞsa a jedynie roÂślinki (w obawie aby czasem nie zyskaĂŚ na wadze o 0,50 kg), od czasu do czasu nie wypije czegoÂś mocniejszego..a z usÂług kosmetyczki korzysta tak samo czĂŞsto, jak nie czĂŞÂściej od kobiety.. W obecnych czasach (zwÂłaszcza w kulturze zachodnioeuropejskiej, ale i u nas ostatnio teÂż..) da siĂŞ zauwaÂżyĂŚ coraz wiĂŞkszy stopieĂą zniewieÂścienia u przedstawicieli gatunku mĂŞskiego, a to juÂż jest bardzo niepokojÂące zjawisko..
"Facet facetem, a kobieta kobiet¹" Ale có¿ to w³aœciwie znaczy? W kategoriach biologicznych oznacza to konkretne ró¿nice w budowie, funkcjonowaniu mózgu, pewne ró¿nice w postrzeganiu œwiata, sposobie myœlenia (wyobraŸnia przestrzenna vs zdolnoœci werbalne itp.). Ró¿nice nie ulegaj¹ce zmianie, jednak nie na tyle dramatyczne, by uniemo¿liwia³y porozumienie. Natomiast w kwestiach kulturowych wszystko tu jest relatywne i podlegaj¹ce zmianom, bowiem i ró¿nie to bywa w ró¿nych kulturach, i zmienia siê nasza kultura i nasze potrzeby. Dlatego te¿ zmieniaj¹ siê wzorce "mêskoœci" i "kobiecoœci", czêsto tworzone sztucznie, wed³ug mody danej epoki.
Konradzie, nie widzê najmniejszego sensu w traktowaniu ulegania szkodliwym na³ogom jako kryterium mêskoœci! Prêdzej twierdzi³abym, ¿e silny mê¿czyzna nie powinien byÌ niewolnikiem uzale¿nionym od jakichkolwiek narkotyków, ³¹cznie z wdychaniem cuchn¹cego dymu. Ja na tyle orientujê siê w ogromie szkód wyrz¹dzonych przez palenie tytoniu (nie wiem, czy zapoznawa³eœ siê kiedyœ z danymi dotycz¹cymi nowotworów), ¿e nigdy nie uznam tego za pozytywne kryterium okreœlaj¹ce cokolwiek. Równie¿ kwestia sposobu od¿ywiania nie wydaje mi siê przekonuj¹ca - czy kobieta jedz¹ca miêso nie jest w takim razie kobieca?? Znam bardzo mêskich wegetarian:)
Minê³y czasy, gdy mê¿czyzna z zasady wy³¹cznie sam zabezpiecza³ stan ekonomiczny rodziny. To zreszt¹ wi¹za³o siê, co oczywiœcie wiesz, jako historyk, z pewnymi konsekwencjami - ten, kto ma pieni¹dze, ma w³adzê. no i ten podzia³ dotyczy³ i tak bogatszych warstw spo³eczeùstwa - w rodzinach ch³opskich pracowa³y ciê¿ko obie strony. To ¿e rodzina mo¿e razem pracowaÌ na swój byt wydaje mi siê najbardziej normalne - ¿e ka¿dy dok³ada tyle, ile mo¿e. Nie widzê tu jakiegoœ wielkiego uszczerbku dla mêskoœci (chyba ¿e sentyment do utraconej absolutnej w³adzy
)) A oczywiœcie liczenie wy³¹cznie na drugiego partnera w ¿adnym wypadku nie jest w porz¹dku - chyba ¿e taka sytuacja obojgu by odpowiada³a. Wtedy mogê zgodziÌ siê, ¿e taki mê¿czyzna mo¿ê byÌ ma³o mêski w znaczeniu, ¿e ogólnie jest ma³o rozwiniêty wewnêtrznie, nie ma pomys³u, co chce robiÌ w ¿yciu, "wisi" na partnerce.
Coœ mi siê jednak zdaje, ¿e uto¿samiasz mêskoœÌ z wizerunkiem "macho", a to moim zdaniem nie jest to samo.
Dla mnie "prawdziwy facet" to cz³owiek odwa¿ny, m¹dry, rozumny, odpowiedzialny. Potrafi¹cy znaleŸÌ swoje miejsce w œwiecie, pozostawiaj¹cy po sobie coœ wartoœciowego. I jak najbardziej nie robot, tylko istota posiadaj¹ca uczucia, których wreszcie nie musi siê wstydziÌ.
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #453 :
Marzec 07, 2011, 20:58:51 »
Cytat: TeresaGrob Marzec 07, 2011, 20:18:38
Wiesz kozioÂłku, ja nie uwaÂżam mĂŞÂżczyzn, ktĂłrzy dbajÂą o swĂłj wyglÂąd zewnĂŞtrzny za
zniewieÂściaÂłych o co to to nie
a ja tak, zwÂłaszcza tych ktĂłrzy czyniÂą to nadmiernie (typu farbka, cerka, depilarka..nie przybijĂŞ mÂłotkiem gwoÂździa, by nie trafiĂŚ sobie w paznokcia..
) ale nie o sam wyglÂąd tu chodzi Teresko (bo dbaĂŚ o niego naleÂży - tylko Âże z naleÂżytym umiarem), ale bardziej o sam sposĂłb bycia..
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #454 :
Marzec 07, 2011, 21:35:26 »
Cytat: Aleksias Marzec 07, 2011, 20:53:26
Dla mnie "prawdziwy facet" to cz³owiek odwa¿ny, m¹dry, rozumny, odpowiedzialny. Potrafi¹cy znaleŸÌ swoje miejsce w œwiecie, pozostawiaj¹cy po sobie coœ wartoœciowego. I jak najbardziej nie robot, tylko istota posiadaj¹ca uczucia, których wreszcie nie musi siê wstydziÌ.
CaÂłkowicie siĂŞ z TobÂą zgadzam Alexis
a z tym "macho" to nie przesadzajmy..po prostu powinien staraÌ siê byÌ mêski (cokolwiek by pod tym pojêciem rozumieÌ) Co do pierwszej cechy - któ¿ inny by³by zdolny do tego aby wszczynaÌ i prowadziÌ wszelkie wojny od zarania dziejów jak nie "mêski" mê¿czyzna..(facet zniewieœcia³y i kobieta w ¿aden sposób nie byliby do tego zdolni..no mo¿e co najwy¿ej do intryg staj¹cych siê ich przyczynkiem..)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #455 :
Marzec 07, 2011, 22:28:14 »
Cytat: kozioÂł Marzec 07, 2011, 21:35:26
CaÂłkowicie siĂŞ z TobÂą zgadzam Alexis
a z tym "macho" to nie przesadzajmy..po prostu powinien staraÌ siê byÌ mêski (cokolwiek by pod tym pojêciem rozumieÌ) Co do pierwszej cechy - któ¿ inny by³by zdolny do tego aby wszczynaÌ i prowadziÌ wszelkie wojny od zarania dziejów jak nie "mêski" mê¿czyzna..(facet zniewieœcia³y i kobieta w ¿aden sposób nie byliby do tego zdolni..no mo¿e co najwy¿ej do intryg staj¹cych siê ich przyczynkiem..)
Coœ jest na rzeczy z tymi wojnami; ale bez tych "mêskich" w tradycyjnym ujêciu i odkryÌ geograficznych i ró¿nych ryzykownych eksperymentów typu lot na Ksiê¿yc by³oby mniej:) Konradzie, ja dostrzegam ten problem. Nie da siê ukryÌ, ¿e jesteœmy ostro wyselekcjonowanymi potomkami niezliczonych pokoleù dzikich przodków, którzy przetrwali miliony lat ewolucji bynajmniej nie dziêki ³agodnoœci i dobrym manierom:) I tak siê akurat sk³ada, ¿e wam przypada w udziale wiêcej hormonów generuj¹cych agresjê. Ta agresja by³a przez niezliczone stulecia czynnikiem niezwykle pozytywnym, zapewniaj¹cym przetrwanie. Dziœ, gdy ¿yjemy nie w niewielkich stadach, a czêsto w milionowych skupiskach, gdy aby zabiÌ wystarczy nacisn¹Ì przycisk, gdy tyle spraw zale¿y od umiejêtnych negocjacji, agresja staje siê problemem. Wojna ju¿ nie jest normalnym sposobem na ¿ycie, a straszn¹ tragedi¹. Przemoc nie jest akceptowanym œrodkiem do celu. Ludzie którzy kiedyœ byliby walecznymi bohaterami, dzisiaj maj¹ k³opoty z prawem. W tych warunkach naprawdê pewne wzorce dotycz¹ce mêskoœci, która przez tyle tysi¹cleci stanowi³a wsparcie cywilizacji, musz¹ ulegaÌ zmianie. I te zmiany z pewnoœci¹ mog¹ byÌ trudniejsze dla mê¿czyzn, ni¿ dla kobiet, które zasadniczo zyskuj¹ na wiêkszej ³agodnoœci obecnych czasów. Jednak pewna "zniewieœcia³oœÌ" mê¿czyn, jak i pewnie z drugiej strony lekkie "zmê¿nienie" kobiet by³o nieuchronne. To naprawdê nie musi znaczyÌ nic z³ego dla wzajemnych relacji, a mo¿e byÌ lepszym rozwi¹zaniem na przysz³oœÌ.
To tylko dekoracje:) KaÂżda epoka ma swoje. I kiedy patrzymy z rozmarzeniem na to, co wydaje nam siĂŞ piĂŞne i romantyczne w epokach poprzednich, to musimy pamiĂŞtaĂŚ, Âże to teÂż byÂły pewne dekoracje, za ktĂłrymi kryje siĂŞ wiele rzeczy, ktĂłre nam, urodzonym teraz, pewne sprawy przyjmujÂącym jako oczywiste, juÂż zupeÂłnie by siĂŞ nie podobaÂły:)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #456 :
Marzec 08, 2011, 00:07:09 »
Agnieszko, znalazÂłam ciekawy artykuÂł pani Szwarcman o GraÂżynie Bacewicz. Przy okazji padajÂą jeszcze nazwiska innych kompozytorek -
chocia¿ wszystko to s¹ panie ju¿ z czasów wspó³czesnych.
http://www.polityka.pl/kultura/ludzie/280380,1,bacewicz-grazyna.read
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #457 :
Marzec 08, 2011, 02:00:22 »
Cytat: Aleksias Marzec 07, 2011, 22:28:14
To tylko dekoracje:) KaÂżda epoka ma swoje. I kiedy patrzymy z rozmarzeniem na to, co wydaje nam siĂŞ piĂŞne i romantyczne w epokach poprzednich, to musimy pamiĂŞtaĂŚ, Âże to teÂż byÂły pewne dekoracje, za ktĂłrymi kryje siĂŞ wiele rzeczy, ktĂłre nam, urodzonym teraz, pewne sprawy przyjmujÂącym jako oczywiste, juÂż zupeÂłnie by siĂŞ nie podobaÂły:)
Zgoda Asiu, bo weŸmy przyk³adowo chocia¿by tak¹ epokê Baroku. Z jednej strony epokê jak¿e¿ przecie¿ piêkn¹, barwn¹ (architektura, muzyka) z drugiej zaœ bardzo dziwn¹. WydawaÌ by siê mog³o, ¿e w tamtym okresie stopieù "zniewieœcienia" osobników p³ci mêskiej by³ o wiele wiêkszy ni¿ w czasach nam wspó³czesnych..Wszystkie te peruki, falbany, poùczochy, pudry, pachnid³a, czy choÌby kuj¹ce w oczy jaskrawe surduty - dobitnie wskazuj¹ na powszechnoœÌ wystêpowania podobnego zjawiska..Nie lepiej te¿ by³o w epoce romantyzmu, przyk³adowo weŸmy chocby korespondencje naszego Fryderyka, czy nawet samego "boga wojny" Napoleona - za¿ywaj¹cego 2-3 razy dziennie specjalnych k¹pieli i ka¿¹cego siê nacieraÌ od stóp do g³ów wod¹ koloùsk¹ (chocia¿ tu przyczyn¹ mog³o byÌ co innego, a mianowicie œwierzb), ale i przy najmniejszym nawet niedomaganiu, zachowuj¹cego siê niemal jak panienka (nie bez powodu Józefina zwyk³a go niekiedy niewieœciuchem..) Tak wiêc wygl¹da³oby na to, ¿e nasze czasy w porównaniu z tamtymi przedstawiaj¹ pod tym wzglêdem nawet wcale znoœnie..
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #458 :
Marzec 08, 2011, 03:20:00 »
Mnie siê akurat podoba nie tylko muzyka, architektura i meble i baroku i klasycyzmu, ale tak¿e te barwne stroje, surduty, koronki, ¿aboty i nawet peruki:) To chyba te¿ jest trochê mit z tym upodobaniem do strojenia siê wy³¹cznie u kobiet. ChêÌ ³adnego wygl¹du (i podobania siê p³ci przeciwnej) raczej wystêpuje u obu p³ci, tylko te¿ ró¿ni siê w zale¿noœci od epoki czy kultury. Wystarczy spojrzeÌ choÌby na ró¿ne plemiona Afryki, na panów, którzy pieczo³owicie pokrywaj¹ cia³a malunkami i ozdabiaj¹ siê ró¿nymi naszyjnikami. A takiemu panu z dzid¹ raczej nie powiedzia³byœ, ¿e jest zniewieœcia³y;)) Tak samo by³o np. u staro¿ytnych Persów. Egipcjanie nosili peruki i malowali siê niezale¿nie od p³ci. Rzymianie chodzili w miniówkach, a spodnie uwa¿ali za ubiór barbarzyùców (co by³o prawd¹:)) W œredniowieczu wszyscy nosili siê kolorowo i to bardzo (np. nogawki w innych kolorach:)). Wielmo¿e zawsze mieli upodobanie do du¿ej iloœci pierœcieni, ³aùcuchów, haftów, klejnotów itp. Ta mêska asceza chyba datuje siê dopiero od romantyzmu:)
WracajÂąc do rzeczy, stroje np. XVIII wieczne bardzo by mi siĂŞ podobaÂły. Mniej podobaÂłby mi siĂŞ brak czĂŞstego mycia i prania tych strojĂłw:) I pudrowanie wÂłosĂłw zamiast ich mycia:). A juÂż w ogĂłle nie podobaÂłby mi siĂŞ fakt, Âże takiego Mozarta moÂżna byÂło traktowaĂŚ w ten sposĂłb, jak to czyniÂł np. biskup z Salzburga. Bo mniej waÂżne byÂło, Âże byÂł geniuszem, a bardziej, Âże byÂł "niÂższego stanu".
Co do mycia, Napoleon nie byÂł chyba jeszcze typowy, jeÂśli chodzi o zachowanie higieny. To jeszcze dÂługo pozostawiaÂło wiele do Âżyczenia. I rĂłwnieÂż u obu pÂłci:) I tu siĂŞ nie zgodzĂŞ, Âże ten bardziej mĂŞski, kto bardziej brudny:) SpĂłjrzmy na GrekĂłw:))
UwaÂżam, Âże Âżyjemy w najlepszych czasach. Nie ze wzglĂŞdu na takie czy inne stroje. NiezaleÂżnie od najpiĂŞkniejszego nawet ubrania, nie podobaÂłaby mi siĂŞ perspektywa rwania zĂŞba przez kowala. Nie chciaÂłabym umieraĂŚ na chorobĂŞ, ktĂłra dzisiaj jest banalnÂą dolegliwoÂściÂą, ani byĂŚ operowanÂą bez znieczulenia. Nie chciaÂłabym byĂŚ uznana za gorszy rodzaj czÂłowieka tylko dlatego, Âże nie urodziÂłam siĂŞ w rodzinie z odpowiedniej sfery. OczywiÂście nie chciaÂłabym teÂż nie mĂłc siĂŞ uczyĂŚ. TO nie sÂą dekoracje.
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #459 :
Marzec 08, 2011, 12:53:26 »
Kobieta rockowa
http://www.youtube.com/watch?v=HjBq_7KOJOE
pozdrawiam
Marek
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #460 :
Marzec 08, 2011, 15:49:07 »
Cytat: Aleksias Marzec 08, 2011, 03:20:00
(...) OczywiÂście nie chciaÂłabym teÂż nie mĂłc siĂŞ uczyĂŚ. (...)
Asiu,
chylĂŞ czoÂła przed
TwojÂą wiedzÂą
TwojÂą lekkoÂściÂą piĂłra
TwojÂą zwiĂŞzÂłoÂściÂą myÂśli
Twoim poglÂądem
z ktĂłrym siĂŞ zgadzam!
pozdrawiam
Marek
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #461 :
Marzec 08, 2011, 19:32:01 »
to moÂże jeszcze kobieta hard&heavy rockowa..
http://www.youtube.com/watch?v=OmnVNxEmBn4
http://www.youtube.com/watch?v=AVUpIdkCPyI
..plus na dokÂładkĂŞ fenomenalny Edek.."Hellooo Baaaby ??!!" (no i ten "gwizd" przy pauzie w 2:31..)
http://www.youtube.com/watch?v=3kfYWPquNMc&feature=related
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #462 :
Marzec 08, 2011, 20:03:58 »
Marek mnie rozpieszcza komplementami, a ja siĂŞ wÂłaÂśnie ÂłapiĂŞ za gÂłowĂŞ, Âże zaraz mi ÂŁukasz udzieli upomnienia za offtopowanie:))
Zatem zamiast tyle gadaĂŚ (i to nie o muzyce:)) wklejĂŞ jeszcze kobietĂŞ nowoczesnÂą, ale romantycznÂą;))
http://www.youtube.com/watch?v=iUiTQvT0W_0&feature=relmfu
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #463 :
Marzec 08, 2011, 21:03:54 »
Nikt nie jest doskonaÂły...co za wyrozumiaÂły mĂŞÂżczyzna (i w dodatku milioner)
http://www.youtube.com/watch?v=4KzqE71Sa4k&feature=related
http://www.franzschubert.pl/
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #464 :
Marzec 08, 2011, 21:22:30 »
Agnieszko,
puenta
super!