Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - II etap
Strony:
1
...
32
33
[
34
]
35
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - II etap (Przeczytany 144078 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
Odp: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - II etap
«
Odpowiedz #495 :
Październik 13, 2015, 13:29:43 »
Cytat: Mozart Październik 13, 2015, 13:20:37
Tak, ale Lucas faktycznie reprezentowaÂł wĂłwczas takÂże RosjĂŞ - w tym roku nie ma reprezentacji podwĂłjnych, choĂŚ w przypadku AmerykanĂłw czy KanadyjczykĂłw skojarzenie nasuwa siĂŞ samo
MielibyÂśmy zatem, idÂąc tym tokiem myÂślenia, najliczniejszÂą na III etapie grupĂŞ chiĂąskÂą.
Fakt, Alexei nie reprezentuje Rosji - choÌ trochê siê z ni¹ kojarzy, jeœli siê weŸmie pod uwagê, ¿e urodzi³ siê w Moskwie. Ale z drugiej strony wyjecha³ na tyle wczeœnie, ¿e to raczej te¿ siê nie liczy, nie zd¹¿y³ te¿ tam odebraÌ ¿adnej muzycznej edukacji. A Amerykanie s¹ z gruntu i za³o¿enia wieloetniczni. Zatem mamy dwójkê Rosjan, co nie obala teorii Bodka w kwestii
maksymalnej
liczby uczestnikĂłw w wyrĂłwnanej stawce kandydatĂłw
«
Ostatnia zmiana: Październik 13, 2015, 13:37:11 wysłane przez Aleksias
»
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #496 :
Październik 13, 2015, 13:36:18 »
Cytat: bartus Październik 12, 2015, 23:07:23
Odwaleni niesprawiedliwie, bo bez ukladow
OLOF HANSEN
SOO JUNG ANN
JINHYUNG PARK
ANNIE ZHOU
PIOTR NOWAK
QI KONG
ARSENY TARASEVICH-NIKOLAEV
Oj nie wiem, czy ta lista pasuje akurat do uczestników III etapu. Piotr Nowak nie przeszed³ mimo tego, ¿e jako jedyny spoœród Polaków by³ uczniem przewodnicz¹cej jury. Z kolei wprawdzie Eric Lu i Zi Xu mieli "swoich" w jury, ale niemal wszyscy doceniliœmy ich grê. Pozostali swoich mistrzów w jury nie mieli. Oczywiœcie nie jestem a¿ tak naiwna, by s¹dziÌ, ¿e nie mo¿na wywrzeÌ wp³ywu na wynik konkursu inaczej ni¿ tylko poprzez zasiadanie w jury, ale z kolei mówienie o tym, ¿e ci, którzy przeszli to wy³¹cznie osoby "z uk³adu", to brak szacunku dla ich talentu i ogromnej pracy jak¹ wykonali. Wielu z nas wymieni³o du¿¹ czêœÌ tych, którzy poszli dalej a z kolei negowaliœmy dalszy udzia³ tych, którzy faktycznie odpadli. Czy to oznacza, ¿e my te¿ oceniliœmy ich, bo kierowaliœmy siê wzglêdami pozamuzycznymi?
adam0
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #497 :
Październik 13, 2015, 13:39:10 »
Pod moim sformouwaniem "tak wyszÂło" mieÂści siĂŞ tysiÂącĂŞ ròÂżnych czynnikĂłw, mniej lub bardziej zwiÂązanych z muzykÂą, ktĂłre w mniej lub bardziej Âświadomy sposĂłb majÂą wpÂływ na decyzjĂŞ kaÂżdego jurora. Trzeba pamiĂŞtaĂŚ, Âże rezultat jury w Âżaden sposĂłb nie jest, nie bĂŞdzie i nie ma byĂŚ obiektywny, oparty na mierzalnych ocenach. Werdykt jury to rezultat kompilacji subiektywnych ocen, i tyle. A wartoœÌ merytoryczna i artystyczna tych subiektywnych ocen o tyle wyÂższa, im bardziej kompetentne mamy jury. A mamy kompetentne jury, trudno o bardziej.
Owszem, "gierki" siĂŞ zdarzajÂą - vide ostatnie przewaÂły Futsonga, Harasiewicza czy Entremonta. Ale uwaÂżam, Âże one sÂą porywami jakiegoÂś butnego egoizmu danego jurora, a nie efektem zmowy czy ukartowania.
Bartus - co Ty moÂżesz wiedzieĂŚ o ukÂładach? Jak wytÂłumaczysz wykoszenie prawie caÂłej klasy pani Popowej?
«
Ostatnia zmiana: Październik 13, 2015, 13:41:04 wysłane przez adam0
»
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #498 :
Październik 13, 2015, 13:43:41 »
A co z moim pomysÂłem nagrody dla najbardziej pokrzywdzonego? WybĂłr byÂłby demokratyczny - kaÂżdy podaje 3 osoby i zliczymy punkty. Ja podaÂłem juÂż swoje
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #499 :
Październik 13, 2015, 13:45:00 »
Fakt. Po prostu w sytuacji, gdy tak wielu ich by³o - œwietnych, piêknie graj¹cych, ciekawych - wszyscy na to zas³uguj¹cy fizycznie nie mogli siê zmieœciÌ w œciœle okreœlonych liczbowych ramach. Mo¿na siê chyba zgodziÌ, ¿e jacy by nie byli - ¿ywi, niedoskonali ludzie - jurorzy s¹ godnymi reprezentantami muzyki i Chopina. Trudno by³oby znaleŸÌ lepszych. Ka¿dy z nich dokona³ wyboru - ich wybory zderzy³y siê ze sob¹ - i wysz³o jak wysz³o. Faktem te¿ jest, ¿e wszystkie kandydatury znalaz³y siê na naszych w³asnych listach - ka¿da na którejœ z nich;))
«
Ostatnia zmiana: Październik 13, 2015, 13:48:07 wysłane przez Aleksias
»
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #500 :
Październik 13, 2015, 13:47:22 »
Cytat: Bodek1 Październik 13, 2015, 13:43:41
A co z moim pomysÂłem nagrody dla najbardziej pokrzywdzonego? WybĂłr byÂłby demokratyczny - kaÂżdy podaje 3 osoby i zliczymy punkty. Ja podaÂłem juÂż swoje
W tej sprawie, Bodku, pisaÂłem kilka postĂłw wczeÂśniej
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #501 :
Październik 13, 2015, 15:48:13 »
nie posÂłuchaÂłem Olofa Hansena i Qi Konga, duÂżo straciÂłem?
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #502 :
Październik 13, 2015, 16:01:15 »
Cytat: Bodek1 Październik 13, 2015, 09:24:21
Ja jestem za tym aby ufundowaĂŚ nagrodĂŞ od "Kuriera" dla ulubionego pianisty, ktĂłry nie przeszedÂł do III etapu. MoÂżnaby siĂŞ zÂłoÂżyĂŚ po jakieÂś 100zÂł i kupiĂŚ pamiÂątkĂŞ - co wy na to?
WybĂłr ewentualnego kandydata - nie widzĂŞ problemu. Ale co dalej? Kto kupi pamiÂątkĂŞ? JakÂą pamiÂątkĂŞ? Jaki masz pomysÂł na to, jak nasza nagroda miaÂłaby trafiĂŚ do rÂąk ulubionego? O ile dwie pierwsze kwestie pewnie da siĂŞ rozwiÂązaĂŚ, o tyle szczerze mĂłwiÂąc, nie widzĂŞ dobrego rozwiÂązania ostatniego z problemĂłw. ZakÂładam, Âże moÂże wygraĂŚ ktoÂś, kto wyjechaÂł po II etapie, nie jest naszym rodakiem i nie bywa w Polsce.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #503 :
Październik 13, 2015, 16:22:04 »
Po og³oszeniu wyników mam doœÌ ambiwalentne odczucia - zreszt¹ mo¿na by³o przypuszczaÌ, ¿e tak w³aœnie bêdzie.
OczywiÂście przeszli nasi absolutni faworyci, w koĂącu nie moÂżemy sÂądziĂŚ, Âże nasza - bardziej czy mniej profesjonalna - percepcja muzyki Chopina bĂŞdzie radykalnie odbiegaĂŚ od ocen jurorĂłw. Z drugiej strony, mam wraÂżenie, Âże z uwagi na zupeÂłnie ponadprzeciĂŞtny poziom konkursu, co najmniej 30 uczestnikĂłw moÂżemy uznaĂŚ za, w wiĂŞkszym bÂądÂź mniejszym stopniu, uksztaÂłtowanych i ciekawych pianistĂłw, godnych miĂŞdzynarodowej kariery i zaprezentowania siĂŞ szerokiej publicznoÂści. Ja z pewnoÂściÂą bĂŞdĂŞ staraÂł siĂŞ ÂśledziĂŚ artystyczne poczynania wielu, takÂże tych, ktĂłrzy odpadli juÂż wczoraj bÂądÂź odpadnÂą (pewnie ku mojemu rozgoryczeniu) za kilka dni.
Pewien sukces zatem zostaÂł juÂż przez nich osiÂągniĂŞty -
zwrĂłcili naszÂą uwagĂŞ
. Niestety jednak, niewÂątpliwie prawdÂą jest to, o czym pisze Bart i co przypuszcza wielu z nas - miĂŞdzynarodowa kariera jest niezwykle trudna, czasem wrĂŞcz niemoÂżliwa bez koneksji, rodzinnych czy biznesowych afiliacji, wsparcia tych, ktĂłrzy majÂą coÂś do powiedzenia w branÂży. Life is cruel.
Spójrzmy na wczorajszy werdykt. W przypadku kilku uczestników oœmielê siê przypuœciÌ, i¿ przewa¿y³y totalnie subiektywne opinie (zapewne niewielkiej) wiêkszoœci oceniaj¹cych. Stawka by³a wyrównana, kryteria techniczne/merytoryczne, a zatem bardziej obiektywne nie wy³oni³yby dwudziestki. To gusta jurorów zadecydowa³y o dalszym losie pianistów. Nierzadko bywa, ¿e zdanie publicznoœci - a zatem nas, tych dziêki którym funkcjonuj¹ i uczestnicy, i jurorzy - jako koncertuj¹cy pianiœci - jest zgo³a inne. Vide Pogorelich, Awdjejewa (do niej za chwilê powrócê). Kto wie, co stanie siê teraz z tymi znakomitymi artystami, którym nie uda³o siê sprostaÌ ich estetycznym wymaganiom. Nie wierzmy w to, ¿e analiza jurorów jest w cudowny sposób bardziej dog³êbna ni¿ niektórych ekspertów, których s³yszymy w radio czy telewizji (podkreœlam, niektórych
), czy nawet niektórych z nas, choÌby tych wykszta³conych muzycznie. W jury œcieraj¹ siê ró¿ne punkty s³yszenia, opinie skrajnie subiektywne, wynikaj¹ce z pewnych przyzwyczajeù, a nawet uprzedzeù. Nie myœlmy, ¿e grono wybitnych pianistów czy pedagogów - tego przecie¿ nie sposób odmówiÌ czêœci jury -
a priori
ma umiejêtnoœÌ wskazania w czasie konkursu innego wybitnego muzyka. Zweryfikowa³a to historia. Ponadto obawiam siê, ¿e niektórzy obrali sobie za punkt honoru obronê Chopinowskiego idiomu - tylko co on dziœ oznacza i - przede wszystkim - czy dla szerszego grona oznacza on to samo...
Wielu z tych, ktĂłrych usÂłyszeliÂśmy to pianiÂści niezwykle wraÂżliwi - konkursowy stres po prostu ich niszczy. JednoczeÂśnie taki konkurs jest dla wielu
byĂŚ albo nie byĂŚ.
Tylko co zrobiĂŚ, gdy aÂż tylu ma wielki artystyczny potencjaÂł? Nie mam gotowych rozwiÂązaĂą. GÂłosowanie publicznoÂści (bÂądÂź choĂŚby jej czĂŞÂści) po kaÂżdym etapie? Kompromis jak ten obecny - do kolejnego etapu przechodzi dokÂładnie poÂłowa - nie jest kompromisem...
ObyÂśmy nie mieli powtĂłrki sprzed 5 lat czyli sytuacji, kiedy
"jury postawiÂło na konkursowÂą ÂśrednicĂŞ"
. WszedÂłem dziÂś na stronĂŞ internetowÂą Awdjejewej. Koncerty z wybitnymi orkiestrami czy kameralistami to
de facto
rzadkoœÌ w jej kalendarium. Spójrzmy na Trifonova, daj¹cego koncerty w najwiêkszych salach œwiata dziêki zwyciêstwie w Konkursie im. Czajkowskiego. A przecie¿ mog³o byÌ tak samo, gdyby jury oceni³o go wy¿ej w Warszawie. ByÌ mo¿e tak¿e kariera Wundera czy Geniuszasa potoczy³aby siê trochê inaczej (ten ostatni chyba nie bra³by ponownie udzia³u w wielkim konkursie - w tym roku), choÌ akurat ta dwójka osi¹gnê³a dotychczas wiêcej ni¿ zwyciê¿czyni.
Kilka casusów przepuszczonych do III etapu ka¿e mi przypuszczaÌ, ¿e to "œrednicowe" myœlenie jury zdaje siê powtarzaÌ. Dochodzi do tego tradycyjny zachwyt nad szko³¹ rosyjsk¹ - a nie s¹dzê, ¿e Rosjanka czy Rosjanin (w przypadku zwyciêstwa) maj¹ szansê porwania t³umów czy wywo³ania zachwytu krytyków, jak kiedyœ Argerich czy Pollini. Mamy przecie¿ na Konkursie co najmniej kilka fantastycznych osobowoœci, które jednak mog¹ staÌ siê dla pewnych purystów - jurorów wierz¹cych w Chopinowski dogmat, zamkniêtych w iluzorycznej twierdzy - nie do strawienia. No ale przecie¿ œrednica jest dla Chopina bezpieczniejsza od indywidualnoœci.
Oby przez tak¹ jak przed 5 laty jurorsk¹ logikê Konkurs Chopinowski ostatecznie nie spad³ do drugiej ligi. W poprzednim stuleciu by³ przecie¿ najbardziej presti¿owym w historii, dziœ wci¹¿ jeszcze umieszcza siê go w pierwszej szóstce, choÌ obawiam siê, ¿e werdykt poprzedniej edycji trochê naruszy³ jego autorytet. Przyznam siê, ¿e piszê to z pewn¹ nut¹ (zabrzmi to górnolotnie) patriotyzmu - pamiêtaj¹c o moich zawartych wy¿ej krytycznych s³owach dotycz¹cych konkursowej idei.
No, ale nie dzielmy w³osa na czworo, oby moje glêdzenie nie prze³o¿y³o siê na tegoroczn¹ rzeczywistoœÌ
«
Ostatnia zmiana: Październik 13, 2015, 18:16:09 wysłane przez Aleksias
»
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Thanais
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #504 :
Październik 13, 2015, 17:56:15 »
Btw - czy ktoÂś z PaĂąstwa orientuje siĂŞ moÂże, co przytrafiÂło siĂŞ Arszenikowi?
Uraz, widoczny na ³uku brwiowym, budzi³ spore zaciekawienie, niemniej informacji na ten temat nie podano (albo zdo³a³a mi umkn¹Ì).
Thanais
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #505 :
Październik 13, 2015, 18:01:43 »
Cytat: Mozart Październik 13, 2015, 16:22:04
Oby przez takÂą jak przed 5 laty jurorskÂą logikĂŞ Konkurs Chopinowski ostatecznie nie spadÂł do drugiej ligi.
Przed piêciu laty Jurorzy, typuj¹c zwyciêzcê, brali pod uwagê jego ustosunkowanie tudzie¿ "rokowania na przysz³oœÌ". Idiom Chopinowski mia³ drugorzêdne znaczenie, by nie rzec wrêcz: marginalne.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #506 :
Październik 13, 2015, 18:15:30 »
Cytat: adam0 Październik 13, 2015, 13:39:10
Pod moim sformouwaniem "tak wyszÂło" mieÂści siĂŞ tysiÂącĂŞ ròÂżnych czynnikĂłw, mniej lub bardziej zwiÂązanych z muzykÂą, ktĂłre w mniej lub bardziej Âświadomy sposĂłb majÂą wpÂływ na decyzjĂŞ kaÂżdego jurora. Trzeba pamiĂŞtaĂŚ, Âże rezultat jury w Âżaden sposĂłb nie jest, nie bĂŞdzie i nie ma byĂŚ obiektywny, oparty na mierzalnych ocenach. Werdykt jury to rezultat kompilacji subiektywnych ocen, i tyle. A wartoœÌ merytoryczna i artystyczna tych subiektywnych ocen o tyle wyÂższa, im bardziej kompetentne mamy jury. A mamy kompetentne jury, trudno o bardziej.
Owszem, "gierki" siĂŞ zdarzajÂą - vide ostatnie przewaÂły Futsonga, Harasiewicza czy Entremonta. Ale uwaÂżam, Âże one sÂą porywami jakiegoÂś butnego egoizmu danego jurora, a nie efektem zmowy czy ukartowania.
Bartus - co Ty moÂżesz wiedzieĂŚ o ukÂładach? Jak wytÂłumaczysz wykoszenie prawie caÂłej klasy pani Popowej?
adamie zero.
Przedstaw sie.
http://www.chopin.darmowefora.pl/index.php?topic=4.0
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #507 :
Październik 13, 2015, 18:28:27 »
IdÂźcie w czort z tym dniem przerwy. CzujĂŞ siĂŞ jak narkoman na gÂłodzie...
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Thanais
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #508 :
Październik 13, 2015, 18:33:03 »
Ja teÂż; przy poprzedniej przerwie byÂło tak samo.
Strach pomyÂśleĂŚ, co bĂŞdzie, jak Konkurs siĂŞ skoĂączy...
Bez tej energii, jaka towarzyszy wystĂŞpom pianistĂłw, czujĂŞ siĂŞ zdezorientowana i pusta. Dobrze, Âże jutro znĂłw bĂŞdzie normalnie
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #509 :
Październik 13, 2015, 19:04:46 »
Cytat: Casablanka Październik 13, 2015, 15:48:13
nie posÂłuchaÂłem Olofa Hansena i Qi Konga, duÂżo straciÂłem?
chyba nieduÂżo
Strony:
1
...
32
33
[
34
]
35
Do góry
Drukuj