Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4 5   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ksi¹¿ki o Chopinie, jego Âżyciu i twĂłrczoÂści  (Przeczytany 45416 razy)
Ola83
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #15 : Październik 31, 2010, 21:12:05 »

Oj, chyba masz racjĂŞ, ale mi tam w takich wypadkach wystarczÂą pÂłyty 
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #16 : Październik 31, 2010, 21:55:33 »

Ja teÂż myÂślĂŞ Âże ona go bardzo kochaÂła...

niemuzyk
Nowy uÂżytkownik
*

Krzysztof

« Odpowiedz #17 : Listopad 01, 2010, 08:20:49 »

Olu mog³abyœ rozwin¹Ì tê myœl o prof Zieliùskim jako o biografie Szopena, ¿e "kiepski z niego psycholog". Mam t¹ ksi¹¿kê i na ten aspekt nie zwróci³em uwagi.

Ola83
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #18 : Listopad 01, 2010, 16:42:02 »

Ja te¿ mam tê ksi¹¿kê (przy czym ostatnio czyta³am j¹ jakieœ 10 lat temu, proszê wzi¹Ì to pod uwagê).
Moje czepianie siê jest natury zupe³nie drugorzêdnej, bo z drugiej strony jeœli ktoœ zacznie siê siê "wg³êbiaÌ" to mo¿e wyjœÌ z tego "dziennik przemyœleù osobistych biografa", a nie próba przekazania obiektywnej (choÌ to oczywiœcie niemo¿liwe) informacji.
W³aœnie w momencie lektury tej ksi¹¿ki takiego dr¹¿enia mi czasem brakowa³o (np. o ile sobie przypominam to prof. Zieliùski pomija to o czym tutaj mówimy - kwestiê religijnoœci Chopina. ByÌ mo¿e ma po prostu racjê, poniewa¿ temat jest niezwykle trudny do naœwietlenia, a mo¿e wynika to po prostu z jego pogl¹du, ¿e Chopin niewiele siê religi¹ interesowa³ (myœlê jednak, ¿e ka¿dy ma jakiœ stosunek jeœli nie do religii, to przynajmniej do Boga, wiêc mo¿na by by³o spróbowaÌ coœ wiêcej), inna sprawa, któr¹ sobie przypominam to np. kwestia zerwania z GS. Pamiêtam, ¿e autor napomyka, ¿e w pewnym momencie jej stosunek do niego siê zmieni³, ale czytelnik nie ma najmniejszego pojêcia dlaczego, no i w ogóle ca³a ta kwestia jest potraktowana dosyÌ jednostronnie).
Ogólnie mam bardzo dobr¹ opiniê o tej pozycji, zawiera bardzo rzetelne i szczegó³owe informacje, bez sentymentalizmu (a tego nie mo¿na powiedzieÌ o wielu ksi¹¿kach biograficznych, czy w³aœciwie monograficznych, bo ona, jak wiemy, do samej tylko biografii siê nie ogranicza).
Tycjan
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #19 : Listopad 02, 2010, 19:57:39 »

Dzieù dobry wszystkim! To moja pierwsza wiadomoœÌ na tym forum. Niektórych poznajê z forum tvp (tam ju¿ wy³¹czy³em konto).

Tym, co szukajÂą ksi¹¿ki: Chopin : Âżycie i twĂłrczoœÌ. T. 1 - T.4 – F. Hoesick, polecam strony internetowe naszej Biblioteki Narodowej: www.polona.pl. Tam dostĂŞpne sÂą wszystkie tomy on-line. MiÂłej lektury! SÂą tam i inne rewelacyjne rzeczy nt. Chopina.

Z nowoœci polecam ca³kiem sympatyczn¹ ksi¹¿eczkê: Migotliwy ton. Esej o stylu Chopina, P. Wierzbicki, Warszawa 2010. Ksi¹¿ka ta nie ma charakteru eseju naukowego. To literacka, wielce b³yskotliwa próba identyfikacji tego, co jakoœ okreœla styl chopinowski, której dokonuje jego entuzjasta. Œwietna inspiracja do w³asnych przemyœleù - ich powstania lub uporz¹dkowania. Ksi¹¿ka prosta, ale niebanalna.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #20 : Listopad 02, 2010, 20:08:45 »

Tycjan witaj, ja te¿ Ciê poznajê z tamtego forum . Bardzo sie cieszê, ¿e do nas do³¹czy³eœ.
Thanais
Nowy uÂżytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #21 : Listopad 03, 2010, 22:15:51 »

Wszystkim, którzy pragn¹ poznaÌ Chopina - cz³owieka, zmagaj¹cego siê z niedyspozycjami, chorob¹, agoni¹ wreszcie, polecam ksi¹¿kê Czes³awa Sielu¿yckiego: Chopin - geniusz cierpi¹cy.
Natomiast tych, którzy ceni¹ sobie wyrafinowane interpretacje Chopinowskich utworów i s³ów [sic!], zapraszam do lektury znakomitej pracy Ryszarda Przybylskiego: Cieù jaskó³ki. Esej o myœlach Chopina.
O ile w pierwszej pozycji wstrz¹snê³y mn¹ medyczne analizy i szczegó³y, obna¿aj¹ce walkê z chorob¹ i s³abn¹cym cia³em, o tyle druga poruszy³a mn¹ do g³êbi, dziêki niestandardowej próbie interpretacji Chopinowskich wypowiedzi, przeprowadzonych ze smakiem i wnikliwoœci¹ przez wybitnego znawcê literatury.

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #22 : Listopad 05, 2010, 14:00:20 »

Dziwne s¹ drogi skojarzeù, czytaj¹c przed chwil¹ blog xbw (dziêki za mnóstwo ksi¹¿ek które na pewno przeczytam)
natrafiÂłam na zdjĂŞcie ze Szkocji.
Jest taka ksi¹¿ka Barbary Wachowicz "Malwy na lewadach" w niej reporta¿ szkockimi œladami Chopina,
B.W. opisuje zamki w ktĂłrych mieszkaÂł i inne ciekawostki....

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #23 : Listopad 05, 2010, 14:24:51 »

Co za traf, w³aœnie wczoraj siêgnê³am na pó³kê i zag³êbi³am siê w ponown¹ lekturê "Malw"
Tycjan
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #24 : Listopad 07, 2010, 21:45:30 »

Naby³em w³aœnie ksi¹¿eczkê E. Soliùskiej "Tajemnice Chopina", Warszawa 2010. Ksi¹¿ka to zbiorek ró¿nych ciekawostek zwi¹zanych z Chopinem. Raczej do przeczytania w wolnych chwilach w empiku, ni¿ do posiadania w domowej biblioteczce Ale dobrze siê czyta i dobrze, ¿e takie ksi¹¿eczki - nieco "plotkarskie" - te¿ s¹ pisane.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #25 : Listopad 08, 2010, 20:20:36 »

TrochĂŞ cytatĂłw wygrzebanych w Chomiku:

Skromny a dumny” (George Sand)

„ByÂł czysty jak Âłza” (T. Kwiatkowski)

„Wytrwale unikaÂł krĂŞtych drĂłg Âżycia” (F. Liszt)

„Przez caÂłe Âżycie byÂł umierajÂący” (H. Berlioz)

„Wszystko byÂło w nim harmonijne” (F. Liszt)

„Gdy siada do fortepianu i improwizuje, wydaje mi siĂŞ, Âże odwiedziÂł mnie ktoÂś bliski” (H.Heine)

„Muzyka Pana sprawia, Âże ludzie kochajÂą siĂŞ i wzajemnie rozumiejÂą” (Astolph de Custine)

„ByÂł najromantyczniejszy ze wszystkich muzykĂłw” (E. Delacroix)

„Przy nim [liszcie] znikajÂą wszyscy pianiÂści – z wyjÂątkiem jednego jedynego Chopina, Rafaela fortepianu” (H.Heine)

„PolakĂłw juÂż za to moÂżna lubiĂŚ, Âże Polakiem byÂł Chopin” (L. ToÂłstoj)

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #26 : Listopad 08, 2010, 20:29:48 »

Teresko, dziĂŞkujĂŞ Ci za cytaty. SÂą naprawdĂŞ ciekawe i warte zapamiĂŞtania

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Tycjan
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #27 : Listopad 08, 2010, 20:48:54 »

Heine Âświetnie chwyta istotĂŞ twĂłrczoÂści Chopina, gdy nazywa go "Rafaelem fortepianu". Genialne!
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #28 : Listopad 08, 2010, 22:14:01 »

A ja juÂż mam swojego wÂłasnego Hoesicka! Nabyty na aukcjach Allegro, jest smakowicie "zaczytany".
Tycjan
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #29 : Listopad 08, 2010, 22:54:07 »

A ja juÂż mam swojego wÂłasnego Hoesicka! Nabyty na aukcjach Allegro, jest smakowicie "zaczytany".

Cudownie napisa³ o Chopinie. Po³yka siê te ksi¹¿kê. Nie wierz jednak we wszystko Dla równowagi do niekiedy nieco poetyckiej biografii Hoesicka, polecam zwiêz³¹ i "trzeŸw¹" biografiê napisan¹ przez Adama Zamoyskiego, pt. "Chopin", wydanie tegoroczne. Tej nie czyta siê z zapartym tchem, ale jest aktualniejsza i rzeczowa.
Strony: 1 [2] 3 4 5   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni animilkowo silverstar thepunisher twistedgamers