Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Muzyka sakralna - czy moÂże byĂŚ atrakcyjna dla wspó³czesnego melomana?  (Przeczytany 26552 razy)
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #15 : Październik 29, 2010, 23:47:34 »

Masz racjĂŞ, moim zdaniem Lacrimosa jest najpiĂŞkniejszÂą czĂŞÂściÂą i tak przejmujÂącÂą, Âże nie wyobraÂżam sobie by mĂłgÂł jÂą stworzyĂŚ ktoÂś inny!
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #16 : Październik 29, 2010, 23:56:15 »

Ja zafascynowaÂłem siĂŞ Requiem po obejrzeniu filmu "Mozart" (tak jak Salieri), ale do sÂłuchania potrzebny jest odpowiedni nastrĂłj - moÂże w poniedziaÂłek bĂŞdzie wÂłaÂściwy. Oczywiste teÂż, Âże muzykĂŞ organowÂą najlepiej posÂłuchaĂŚ w koÂściele na Âżywo. Mam pÂłytĂŞ nagranÂą w katedrze Oliwskiej. To jest prawdziwe arcydzieÂło...BĂŞdÂąc w Wenecji trafiÂłem przypadkowo na dni muzyki organowej - recital byÂł fantastyczny - tylko zdziwiÂłem siĂŞ, Âże....byÂłem chyba jedynym sÂłuchaczem. We WÂłoszech poza operÂą prawdopodobnie ciĂŞÂżko o frekwencjĂŞ na koncertach. Pozdrawiam
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #17 : Październik 30, 2010, 18:25:15 »

Parê lat temu mia³am przyjemnoœÌ wys³uchaÌ w koœciele (jestem ateistk¹) mojego ukochanego Requiem. Nie wa¿ne, kto wykonuje arcydzie³o, ale ¿adne nagranie nie daje tego wra¿enia, co s³uchanie go na ¿ywo i w miejscu do tego przeznaczonym. Wspania³e prze¿ycie!
OprĂłcz mistycznego piĂŞkna niezwykÂłe w tym dziele jest to, Âże nie wiemy dokÂładnie, w ktĂłrym momencie i miejscu partytury Mozart postawiÂł ostatnie znaczki. ByĂŚ moÂże byÂł to 8 takt partii wokalnych w Lacrimosie, ale sÂą rĂłzne opinie. Poza tym cudem jest, ze SĂźssmayr wieĂączÂąc dzieÂło wÂłasnÂą juÂż orkiestracjÂą nie zbrukaÂł majestatu i genialnie doprowadziÂł dzieÂło do wielkiego koĂąca

I pomyœleÌ, ¿e "wielki" Mozart nigdy tego dzie³a nie us³ysza³ (podobnie zreszt¹ jak i opery "Czarodziejski flet"..) za to z pewnoœci¹ wszystko doskonale s³ysza³ w g³owie..Ale z tego co mówi Janusz wynika³oby, ¿e Mozart by³ autorem zaledwie niespe³na po³owy dzie³a. Mo¿e zatem autorstwo powinno siê przypisywaÌ nie jednemu, a raczej dwóm artystom - w tym konkretnym przypadku Jego najbli¿szemu "uczniowi"..Nie umniejsza to jednak "geniuszu" Wolfganga, bowiem sam ju¿ tylko fakt skomponowania ponad 300 pozycji(w tym 30 symfonii) do zaledwie 22 roku ¿ycia - jest wystarczaj¹cym potwierdzeniem tego, i¿ by³ to cz³owiek "genialny"..Co do samego Requiem, najwiêksze wra¿enie robi na mnie "Dies illa" ( du¿y wk³ad mia³ tu chyba te¿ Jego uczeù) W koùcu nie wszystko wszystkim musi siê podobaÌ. Jeœli chodzi o sam¹ postaÌ Mozarta - jako kompozytora, najbardziej chyba ceniê u Niego pogodzenie patetycznoœci z humorem , zaœ z kompozycji do których stale powracam to - Symfonia "Jowiszowa" (szczegó³. Allegro vivace) oraz Symfonia g-moll (40), zw³aszcza "menuet et trio" (ze wzglêdu na nak³adaj¹ce siê na siebie g³osy)..
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #18 : Październik 31, 2010, 11:19:41 »

Muzyka sakralna jest atrakcyjna takÂże dla wspó³czesnych. NajpiĂŞkniej brzmi w koÂścioÂłach. MoÂże dlatego, Âże panuje w nich szczegĂłlna akustyka ale moÂże takÂże dlatego, Âże atmosfera wielu koÂścio³ów, zwÂłaszcza tych starych sprzyja obcowaniu z Bogiem - takÂże przez muzykĂŞ. Ludzie przez wieki poszukiwali dowodĂłw na istnienie Boga, dla mnie jednym z nich sÂą talenty tych, ktĂłrzy szelest wiatru, szum strumieni, ryk nawaÂłnicy, ÂłamiÂące siĂŞ w kroplach deszczu ÂświatÂło potrafili zamkn¹Ì w formĂŞ muzycznÂą. Czasem udawaÂło siĂŞ im "podejœÌ" jeszcze bliÂżej i - jak na freskach Sykstyny - dotkn¹Ì palca StwĂłrcy. I wtedy powstajÂą dzieÂła, ktĂłre siĂŞgajÂą Absolutu. CzêœÌ z nich to wÂłaÂśnie muzyka sakralna. Jest taka "PrzypowieœÌ" BaczyĂąskiego, ktĂłra zaczyna siĂŞ sÂłowami: "Pan BĂłg uÂśmiechn¹³ siĂŞ i wtedy powstaÂła ziemia". MyÂślĂŞ, Âże kiedy Pan BĂłg uÂśmiechn¹³ siĂŞ po raz drugi powstaÂła muzyka. 
skrzypczatka
Gość
« Odpowiedz #19 : Październik 31, 2010, 20:50:27 »

"Pan BĂłg uÂśmiechn¹³ siĂŞ i wtedy powstaÂła ziemia". MyÂślĂŞ, Âże kiedy Pan BĂłg uÂśmiechn¹³ siĂŞ po raz drugi powstaÂła muzyka. 

Panie Januszu- to przepiĂŞkne! Straszliwie mnie wzrusza taka muzyka. MyÂślĂŞ, Âże pani profesor Justyna G byÂłaby niezwykle dumna z MichaÂła! 

Jeœli chodzi o muzykê sakraln¹, to ja jestem jak najbardziej na tak. Zestawienie chór+akustyka koœcielna to jedno z najpiekniejszych doznan sluchowych jakie jest nam dane! Ostatnio s³ucham sporo muzyki dawnej, wiêc nie bêde powtarzaÌ zachwytów nad Requiem Mozarta i Bachem, ale dodam coœ nowego. Chora³ gregoriaùski. To jest coœ piêknego. Ciê¿ko jest pisaÌ o stanie jaki towarzyszy s³uchaniu chora³u. £apiê siê czêsto na tym, ¿e zamieram, wstrzymuje oddech, patrze w jeden punkt. Ta muzyka powoduje dziwn¹ zadumê, wydaje mi siê, ¿e kiedy jej s³ucham wy³¹czam myœlenie. Jest tylko muzyka.
http://www.youtube.com/watch?v=uSKzSFIOFCE
http://www.youtube.com/watch?v=4vADjiznPm0&feature=related
Jeszcze ciekawiej dzieje siĂŞ w renesansie.
http://www.youtube.com/watch?v=7S395O1YJD0&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=7Pp0XUU6Rmk&feature=related

Czy mo¿e byÌ atrakcyjna? JEST atrakcyjna! To oderwanie od codziennego ¿ycia, jakbym na chwilê przenosi³a siê w jakieœ inne, lepsze miejsce. Gdzie najlepiej? Oczywiœcie, ¿e w œwi¹tyni. ChoÌ sama okreœlam siê mianem agnostyka, to w koœciele chyba ka¿dy: wierz¹cy czy ateista, odczuwa pewien szacunek i wznios³oœÌ, i dlatego te¿ œmiem twierdziÌ, ¿e ta muzyka jest pisana do wykonywania w œwi¹tyni i tam w³aœnie powinna byÌ œpiewana.
I muszê powiedzieÌ, ¿e dla muzycznego ignoranta wra¿enia jakie mo¿e wynieœÌ po godzince siedzenia w koœciele mog¹ byÌ nieporównywalnie wiêksze ni¿ po choÌby godzince s³uchania Chopina. Bo choÌ w obu przypadkach bêdzie to 'w kó³ko to samo' to ta muzyka ... zapiera dech w piersiach, sprzyja kontemplacji. Przypadkowy s³uchacz mo¿e poczuÌ siê jakby uczestniczy³ w czymœ wielkim, mo¿e byc to dla niego rodzaj khatarsis. Nie wiem zupe³nie jak to opisaÌ, to coœ niezwyk³ego!

Jeœli chodzi o muzykê sakraln¹ naszych czasów, to polecam requiem Szymona Kurana. I tu d³u¿sza historia. Dzieckiem bêd¹c (mniejszym sporo ni¿ teraz) trafi³am do orkiestry drugiego stopnia. I mia³am niezwyk³e szczêœÌie , ¿e akurat w tamtym roku projekt który robiliœmy to w³aœnie to requiem. Szymon by³ przyjacielem naszego dyrygenta. Wyjecha³ i ¿y³ na Islandii gdzie z reszt¹ by³ bardzo cenionym kompozytorem. W 2006 r. w Warszawie mia³a miejsce od dawna planowana polska prapremiera requiem. Szymon Kuran mia³ zagraÌ z nami partiê solow¹ skrzypiec. Nie uda³o siê, pope³ni³ samobójstwo.
WyobraÂźcie sobie teraz mÂłodzieÂżowÂą orkiestrĂŞ skupionÂą jak nigdy w Âżyciu (i naprawdĂŞ graliÂśmy to dobrze. byĂŚ moÂże wÂłaÂśnie dlatego, Âże czuliÂśmy, Âże uczestniczymy w czymÂś wyjÂątkowym). 3 chĂłry: ÂżeĂąski, mĂŞski i chÂłopiĂŞcy. KoÂśció³ na placu Grzybowskim. GrudzieĂą, ciemno, zimno. To byÂło jedno z bardziej niesamowitych wydarzeĂą w moim Âżyciu. Na koniec ludzie klaskali, ale ich twarze byÂły nieobecne.  Tak samo jak twarze wykonawcĂłw. CoÂś niebywaÂłego
Jestem bardzo zdziwiona, bo myÂślaÂłam, ze nie znajdĂŞ w internecie nagraĂą , ale ktoÂś wrzuciÂł. I to nie nasza wersja (to byÂło nagrywane) , ale islandzki oryginaÂł. Skrzypce - sam Szymon Kuran. Niestety efekt nieporĂłwnywalnie mniejszy niÂż na Âżywo  Smutny WiĂŞc nie wiem czy poczujecie to co wtedy poczuÂło kilkaset osĂłb, ale mam nadziejĂŞ
http://www.youtube.com/watch?v=yGDncZDGyQ0
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #20 : Październik 31, 2010, 20:57:29 »

Panie Januszu- to przepiĂŞkne! Straszliwie mnie wzrusza taka muzyka. MyÂślĂŞ, Âże pani profesor Justyna G byÂłaby niezwykle dumna z MichaÂła! 

Z tego co mi wiadomo, chyba jest. ZresztÂą i ze wzajemnoÂściÂą. Do dzis MichaÂł uznaje jÂą za swojego najwiĂŞkszego pedagoga i przyjaciela.

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
skrzypczatka
Gość
« Odpowiedz #21 : Październik 31, 2010, 21:07:25 »

Mój b³¹d - oczywiœcie, ¿e jest!
+ pisze o chorale, wklejam organum... przymknijcie oko 
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #22 : Październik 31, 2010, 22:51:08 »

Masz racjĂŞ, choraÂły gregoriaĂąskie sÂą niesamowite, nawet dla takich dyletantĂłw jak ja!
Ola83
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #23 : Listopad 01, 2010, 00:16:23 »

Podoba mi siĂŞ choraÂł gregoriaĂąski, ale ostatnio za najbardziej niesamowitÂą muzykĂŞ uwaÂżam Âśpiewy bizantyjskie (i uwielbiam grekĂŞ).
Trzy ma³e próbki (i bardzo ró¿ne w wyrazie):

http://www.youtube.com/watch?v=uH1xhE2ovPY
http://www.youtube.com/watch?v=2bvAWO8d_n4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=Quj_ChDa1ZY&feature=related

TakÂże zrobiĂŞ konkurencjĂŞ "Âłacinnikom" .
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #24 : Listopad 01, 2010, 20:09:15 »

Ewa bÂłagam CiĂŞ, nie nazywaj siĂŞ dyletantem. Stanowczo sie temu sprzeciwiam. A chĂłry gregoriaĂąskie, mam pÂłytĂŞ, szalenie wycisza i oczyszcza.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #25 : Listopad 01, 2010, 22:23:14 »

PiĂŞkna jest muzyka organowa. A jeszcze jeÂśli jest grana na odpowiednim instrumencie... Tego lata dane byÂło mi sÂłyszeĂŚ prezentacjĂŞ moÂżliwoÂści organĂłw w Katedrze Oliwskiej. "Te Deum" Charpentiera zagrane pleno po prostu wcisnĂŞÂło mnie w ÂławkĂŞ - nie tylko potĂŞgÂą brzmienia, ale teÂż piĂŞknem.

JeÂśli juÂż mĂłwimy o Âśpiewach. OczywiÂście lubiĂŞ choraÂły gregoriaĂąskie, ale teÂż chĂłry cerkiewne. Jeden z moich ulubionych to gruziĂąski chĂłr "Batumi". ÂŻadnych partytur, Âżadnych kartek - po prostu stajÂą, Âśpiewak z prawej kiwa nieznacznie gÂłowÂą - i ÂśpiewajÂą na kilka gÂłosĂłw. Bez dyrygenta, bez niczego. NaprawdĂŞ sÂą niesamowici.

SwojÂą drogÂą, to taki ciekawy przykÂład Âłagodzenia obyczajĂłw: katolik w koÂściele ewangelickim sÂłucha prawosÂławnych chĂłrĂłw...

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #26 : Listopad 01, 2010, 23:47:37 »

WyobraÂźcie sobie teraz mÂłodzieÂżowÂą orkiestrĂŞ skupionÂą jak nigdy w Âżyciu (i naprawdĂŞ graliÂśmy to dobrze. byĂŚ moÂże wÂłaÂśnie dlatego, Âże czuliÂśmy, Âże uczestniczymy w czymÂś wyjÂątkowym). 3 chĂłry: ÂżeĂąski, mĂŞski i chÂłopiĂŞcy. KoÂśció³ na placu Grzybowskim. GrudzieĂą, ciemno, zimno. To byÂło jedno z bardziej niesamowitych wydarzeĂą w moim Âżyciu. Na koniec ludzie klaskali, ale ich twarze byÂły nieobecne.  Tak samo jak twarze wykonawcĂłw. CoÂś niebywaÂłego
Jestem bardzo zdziwiona, bo myÂślaÂłam, ze nie znajdĂŞ w internecie nagraĂą , ale ktoÂś wrzuciÂł. I to nie nasza wersja (to byÂło nagrywane) , ale islandzki oryginaÂł. Skrzypce - sam Szymon Kuran. Niestety efekt nieporĂłwnywalnie mniejszy niÂż na Âżywo  Smutny WiĂŞc nie wiem czy poczujecie to co wtedy poczuÂło kilkaset osĂłb, ale mam nadziejĂŞ
http://www.youtube.com/watch?v=yGDncZDGyQ0

Co tu duÂżo mĂłwiĂŚ Martuniu...krĂłtko, zwiĂŞzle, lakonicznie - po prostu WSPANIAÂŁE
skrzypczatka
Gość
« Odpowiedz #27 : Listopad 02, 2010, 17:51:30 »

A mo¿e Pawe³ £ukaszewski? W³¹czam nasze kochane TVP kultura a tam "PiêÌ ¿a³obnych pieœni" w³aœnie tego pana. Wygooglowa³am i oto co znalaz³am
http://www.youtube.com/watch?v=GSIXdWR0F3c
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #28 : Listopad 04, 2010, 19:57:39 »

Do janusza 1228:
Przesluchalem "Sub Tuum Praesidium" MichaÂła ÂŁukasza NiÂżyĂąskiego.
No coz, za pierwszym razem muzyka po mnie jakby splynela.
Drugie przesluchanie kazalo mi posluchac jeszcze raz.
Za trzecim razem nastepuje autentyczne wsluchanie sie w material.
Teraz slucham czwarty raz i twierdze, ze muzyka ta jest  wzruszajaca ze swietnie rozplanowanymi
punktami kulminacyjnymi.
Pomimo dosyc slabego dzwieku (nagranie), mozna odczuc oddech prawdziwego mistrza.
Pozdrowienia dla syna!!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #29 : Listopad 04, 2010, 23:43:00 »

Bartusie, dziĂŞkujĂŞ Ci szczerze i serdecznie za ÂżyczliwÂą krytykĂŞ w imieniu mojego pana artysty. Masz racjĂŞ, dÂźwiĂŞk jest podÂły jakoÂściowo, a od 7 minuty wÂłaÂściwie fatalny (mimo, ze od tej chwili Âżywcem nagrywany z radia). MogĂŞ Ci ĂŞ tylko zapewniĂŚ, ze w samej Bazylice muzyka wybrzmiewaÂła w najdrobniejszych rejestrach czysto i dostojnie. O innych moich doznaniach nie piszĂŞ, bo byÂłyby z oczywistych wzglĂŞdĂłw za bardzo osobiste.

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Strony: 1 [2] 3 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo paktprzyjazni twistedgamers thepunisher countrylife