Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Muzyka sakralna - czy moÂże byĂŚ atrakcyjna dla wspó³czesnego melomana?  (Przeczytany 26534 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« : Październik 29, 2010, 20:48:39 »

To pytanie retoryczne. Bo mo¿e, to jasne. Ale kiedy? czy zawsze? w jakich okolicznoœciach? Kiedyœ próbowa³em ods³uchaÌ Pasji ma³o znanego kompozytora z okresu baroku. Próba skoùczy³a siê niepowodzeniem. Nie dotrwa³em do koùca. Przypadek sprawi³, ze kilka tygodni póŸniej tê sam¹ kompozycjê mia³em mo¿liwoœÌ s³uchaÌ, tym razem w mrokach œredniowiecznej Katedry. Wra¿enia przesz³y wszelkie moje uprzedzenia i oczekiwania. To by³a wyrafinowana muzyczna uczta i prawdziwe œwiêto.

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Październik 29, 2010, 20:54:47 »

Od niedawna powracam do sukcesu mojego syna, ktĂłry trzy lata temu kompozycjÂą Sub Tuum Praesidium wygraÂł wielki konkurs kompozytorski Musica Sacra w Cambridge. Pod linkiem jak niÂżej jest zarejestrowane jest jego wykonanie w klasztorze na Jasnej GĂłrze.
Jak uwaÂżacie, czy takie utwory mogÂą skutecznie konkurowaĂŚ z muzykÂą, z ktĂłrÂą obcujemy na co dzieĂą?

http://www.youtube.com/watch?v=uIsO0j6XijA
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2010, 10:57:59 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
bwv211
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #2 : Październik 29, 2010, 21:00:10 »

Jako wielka miÂłoÂśniczka muzyki Bacha nie mogĂŞ odpowiedzieĂŚ nie Od jakiegoÂś czasu takÂże czĂŞsto wykonujĂŞ takÂą muzykĂŞ w chĂłrze i choĂŚ akurat nie jestem wierzÂąca, zupeÂłnie mi jej zwiÂązek z religiÂą nie przeszkadza. Nie dlatego nawet, Âże siĂŞ od niego prĂłbujĂŞ odcinaĂŚ bo to niemoÂżliwe ale staram siĂŞ doceniaĂŚ i przeÂżywaĂŚ jÂą jako sztukĂŞ.  DoceniaĂŚ jej sposĂłb opisywania tekstĂłw sakralnych, wzniosÂły charakter, drobne niuanse takie jak np. symboliczne przedstawienie jednoÂści Ojca i Syna w Wielkiej Mszy h-moll itp (swojÂą drogÂą tylko w muzyce moÂżliwe). Dla mnie to prostu ogromny fragment wielkiej caÂłoÂści jakÂą jest sztuka muzyczna. I do niej teÂż odnosi siĂŞ podziaÂł na po prostu muzykĂŞ wielkÂą, dobrÂą, takÂą sobie i nie do zniesienia A tam przecieÂż sÂą takie perÂły! A poza tym bez niej nie moÂżna w peÂłni zrozumieĂŚ takÂże niektĂłrych zjawisk w muzyce Âświeckiej. Jednym sÂłowem muzyka koÂścielna jest jak najbardziej dla melomanĂłw bez wzglĂŞdu na ich poglÂądy. A zresztÂą jak moÂżna kochaĂŚ np. Mozarta nie kochajÂąc jego Requiem a to przecieÂż teÂż muzyka sakralna.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #3 : Październik 29, 2010, 21:03:32 »

Oczywiœcie. Chyba ¿e ktoœ jest megafanatykiem i tylko dlatego, ¿e sakralna, nastawi siê do niej negatywnie. Natomiast nie da siê ukryÌ, ¿e wiele utworów poza odpowiednim koœcio³em po prostu "nie zabrzmi", nawet przy najlepiej zrobionym nagraniu. I chyba tu - jak wspomnia³ przedmówca - le¿y problem. Jeœli muzyka jest dobra (a w³aœnie to, a nie przeznaczenie lub pochodzenie powinno byÌ czynnikiem klasyfikuj¹cym), warto pójœÌ i do œwi¹tyni, i do cerkwi, i do synagogi. A w muzyce sakralnej mo¿na znaleŸÌ wiele wartoœciowych i piêknych utworów.

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #4 : Październik 29, 2010, 21:05:46 »

Czy mo¿e byÌ?!!! JEST!!! A Bach, a przywo³ywane ju¿ przeze mnie Requiem Mozarta (to przecie¿ czysta boskoœÌ!)? Oczywiœcie, przecie¿ wiêkszoœÌ muzyki klasycznej w ogóle, to muzyka sakralna.
Zaraz po koncercie wysÂłucham kompozycji Twojego syna.
bwv211
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #5 : Październik 29, 2010, 21:09:17 »

Tak sobie myœlê, ¿e jeœli jest jakaœ niechêÌ do s³uchania jej na co dzieù to mo¿e barier¹ jest jej podnios³y charakter. Jakoœ nie ka¿demu ona pasuje do spokojnych wieczorów, spacerów jako sposób na zniesienie koniecznoœci pracy na komputerze (ja wtedy w³aœnie najwiêcej s³ucham ). Ja s³uchaj¹c Bacha i œpiewaj¹c w chórze przyzwyczai³am siê do tego rodzaju muzyki i mogê jej s³uchaÌ nie tylko w koœciele. ChoÌ prawd¹ jest, ¿e w koœcielnej akustyce zyskuje wiêksz¹ prawdziwoœÌ. Moim marzeniem jest wybraÌ siê kiedyœ do koœcio³a œw. Tomasza i tam pos³uchaÌ Bacha. On doskonale zna³ siê na akustyce i jestem przekonana, ¿e bra³ na ni¹ poprawkê komponuj¹c. Mo¿e siê kiedyœ uda...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Październik 29, 2010, 21:11:43 »

Moim marzeniem jest wybraĂŚ siĂŞ kiedyÂś do koÂścioÂła Âśw. Tomasza i tam posÂłuchaĂŚ Bacha. On doskonale znaÂł siĂŞ na akustyce i jestem przekonana, Âże braÂł na niÂą poprawkĂŞ komponujÂąc. MoÂże siĂŞ kiedyÂś uda...

WspaniaÂła myÂśl! chĂŞtnie kiedyÂś z niej skorzystam. MoÂże zresztÂą wybierzemy siĂŞ na tego typu ucztĂŞ razem?

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Październik 29, 2010, 21:13:55 »

Niebieskooki i Ewo, Wasze argumenty sÂą bardzo przekonujÂące

bwv211
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #8 : Październik 29, 2010, 21:27:31 »

Moim marzeniem jest wybraĂŚ siĂŞ kiedyÂś do koÂścioÂła Âśw. Tomasza i tam posÂłuchaĂŚ Bacha. On doskonale znaÂł siĂŞ na akustyce i jestem przekonana, Âże braÂł na niÂą poprawkĂŞ komponujÂąc. MoÂże siĂŞ kiedyÂś uda...

WspaniaÂła myÂśl! chĂŞtnie kiedyÂś z niej skorzystam. MoÂże zresztÂą wybierzemy siĂŞ na tego typu ucztĂŞ razem?

MoÂże zorganizujemy wspĂłlnÂą wyprawĂŞ zainteresowanych forumowiczĂłw np. na konkurs bachowski w Lipsku...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Październik 29, 2010, 21:30:18 »

brawo!
sprĂłbuj zrobiĂŚ rozeznanie kiedy i jakie sÂą realne moÂżliwoÂści na aktywne uczestnictwo

bwv211
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #10 : Październik 29, 2010, 21:31:52 »

JeÂśli masz na myÂśli aktywne w sensie wystĂŞpu w konkursie to siĂŞ nie podejmujĂŞ, ale jeÂśli chodzi bierne to jak najchĂŞtniej BĂŞdĂŞ sprawdzaĂŚ kiedy nastĂŞpny konkurs albo jakiÂś ciekawy koncert w Lipsku i na pewno dam znaĂŚ.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #11 : Październik 29, 2010, 21:38:22 »

No wiesz, ja dysponujĂŞ z pewnoÂściÂą fascynujÂącym tenorem, ale tylko przy goleniu i gdy w promieniu kilometra nie ma domownikĂłw. Z moich konkursowych aspiracji zatem chyba nici. Ale aktywnie uczestniczyĂŚ na widowni, a nie przed ledwie komputerem - to juÂż przecieÂż coÂś, co moÂże byĂŚ warte szelÂąga

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #12 : Październik 29, 2010, 21:44:37 »

Muzyka sakralna- wspania³a. Nie ma w¹tpliwoœci co do jej piêkna. Koœcio³y, katedry nadaj¹ jej jeszcze g³êbszy i "piêtnuj¹cy" charakter. I ja z chêci¹ do³¹czê siê do grona wielbicieli tej muzyki.
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #13 : Październik 29, 2010, 22:23:44 »

Parê lat temu mia³am przyjemnoœÌ wys³uchaÌ w koœciele (jestem ateistk¹) mojego ukochanego Requiem. Nie wa¿ne, kto wykonuje arcydzie³o, ale ¿adne nagranie nie daje tego wra¿enia, co s³uchanie go na ¿ywo i w miejscu do tego przeznaczonym. Wspania³e prze¿ycie!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #14 : Październik 29, 2010, 23:20:12 »

Parê lat temu mia³am przyjemnoœÌ wys³uchaÌ w koœciele (jestem ateistk¹) mojego ukochanego Requiem. Nie wa¿ne, kto wykonuje arcydzie³o, ale ¿adne nagranie nie daje tego wra¿enia, co s³uchanie go na ¿ywo i w miejscu do tego przeznaczonym. Wspania³e prze¿ycie!
OprĂłcz mistycznego piĂŞkna niezwykÂłe w tym dziele jest to, Âże nie wiemy dokÂładnie, w ktĂłrym momencie i miejscu partytury Mozart postawiÂł ostatnie znaczki. ByĂŚ moÂże byÂł to 8 takt partii wokalnych w Lacrimosie, ale sÂą rĂłzne opinie. Poza tym cudem jest, ze SĂźssmayr wieĂączÂąc dzieÂło wÂłasnÂą juÂż orkiestracjÂą nie zbrukaÂł majestatu i genialnie doprowadziÂł dzieÂło do wielkiego koĂąca

Strony: [1] 2 3 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife black-for paktprzyjazni twistedgamers silverstar