Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
Muzyka sakralna - czy mo¿e byÌ atrakcyjna dla wspó³czesnego melomana?
Strony: [
1
]
2
3
4
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Muzyka sakralna - czy moÂże byĂŚ atrakcyjna dla wspó³czesnego melomana? (Przeczytany 26534 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Muzyka sakralna - czy mo¿e byÌ atrakcyjna dla wspó³czesnego melomana?
«
:
Październik 29, 2010, 20:48:39 »
To pytanie retoryczne. Bo mo¿e, to jasne. Ale kiedy? czy zawsze? w jakich okolicznoœciach? Kiedyœ próbowa³em ods³uchaÌ Pasji ma³o znanego kompozytora z okresu baroku. Próba skoùczy³a siê niepowodzeniem. Nie dotrwa³em do koùca. Przypadek sprawi³, ze kilka tygodni póŸniej tê sam¹ kompozycjê mia³em mo¿liwoœÌ s³uchaÌ, tym razem w mrokach œredniowiecznej Katedry. Wra¿enia przesz³y wszelkie moje uprzedzenia i oczekiwania. To by³a wyrafinowana muzyczna uczta i prawdziwe œwiêto.
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Odp: Muzyka sakralna - czy mo¿e byÌ atrakcyjna dla wspó³czesnego melomana?
«
Odpowiedz #1 :
Październik 29, 2010, 20:54:47 »
Od niedawna powracam do sukcesu mojego syna, ktĂłry trzy lata temu kompozycjÂą Sub Tuum Praesidium wygraÂł wielki konkurs kompozytorski Musica Sacra w Cambridge. Pod linkiem jak niÂżej jest zarejestrowane jest jego wykonanie w klasztorze na Jasnej GĂłrze.
Jak uwaÂżacie, czy takie utwory mogÂą skutecznie konkurowaĂŚ z muzykÂą, z ktĂłrÂą obcujemy na co dzieĂą?
http://www.youtube.com/watch?v=uIsO0j6XijA
«
Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2010, 10:57:59 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
bwv211
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #2 :
Październik 29, 2010, 21:00:10 »
Jako wielka miÂłoÂśniczka muzyki Bacha nie mogĂŞ odpowiedzieĂŚ nie
Od jakiegoÂś czasu takÂże czĂŞsto wykonujĂŞ takÂą muzykĂŞ w chĂłrze i choĂŚ akurat nie jestem wierzÂąca, zupeÂłnie mi jej zwiÂązek z religiÂą nie przeszkadza. Nie dlatego nawet, Âże siĂŞ od niego prĂłbujĂŞ odcinaĂŚ bo to niemoÂżliwe ale staram siĂŞ doceniaĂŚ i przeÂżywaĂŚ jÂą jako sztukĂŞ. DoceniaĂŚ jej sposĂłb opisywania tekstĂłw sakralnych, wzniosÂły charakter, drobne niuanse takie jak np. symboliczne przedstawienie jednoÂści Ojca i Syna w Wielkiej Mszy h-moll itp (swojÂą drogÂą tylko w muzyce moÂżliwe). Dla mnie to prostu ogromny fragment wielkiej caÂłoÂści jakÂą jest sztuka muzyczna. I do niej teÂż odnosi siĂŞ podziaÂł na po prostu muzykĂŞ wielkÂą, dobrÂą, takÂą sobie i nie do zniesienia
A tam przecieÂż sÂą takie perÂły! A poza tym bez niej nie moÂżna w peÂłni zrozumieĂŚ takÂże niektĂłrych zjawisk w muzyce Âświeckiej. Jednym sÂłowem muzyka koÂścielna jest jak najbardziej dla melomanĂłw bez wzglĂŞdu na ich poglÂądy. A zresztÂą jak moÂżna kochaĂŚ np. Mozarta nie kochajÂąc jego Requiem a to przecieÂż teÂż muzyka sakralna.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #3 :
Październik 29, 2010, 21:03:32 »
Oczywiœcie. Chyba ¿e ktoœ jest megafanatykiem i tylko dlatego, ¿e sakralna, nastawi siê do niej negatywnie. Natomiast nie da siê ukryÌ, ¿e wiele utworów poza odpowiednim koœcio³em po prostu "nie zabrzmi", nawet przy najlepiej zrobionym nagraniu. I chyba tu - jak wspomnia³ przedmówca - le¿y problem. Jeœli muzyka jest dobra (a w³aœnie to, a nie przeznaczenie lub pochodzenie powinno byÌ czynnikiem klasyfikuj¹cym), warto pójœÌ i do œwi¹tyni, i do cerkwi, i do synagogi. A w muzyce sakralnej mo¿na znaleŸÌ wiele wartoœciowych i piêknych utworów.
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #4 :
Październik 29, 2010, 21:05:46 »
Czy mo¿e byÌ?!!! JEST!!! A Bach, a przywo³ywane ju¿ przeze mnie Requiem Mozarta (to przecie¿ czysta boskoœÌ!)? Oczywiœcie, przecie¿ wiêkszoœÌ muzyki klasycznej w ogóle, to muzyka sakralna.
Zaraz po koncercie wysÂłucham kompozycji Twojego syna.
bwv211
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #5 :
Październik 29, 2010, 21:09:17 »
Tak sobie myÂślĂŞ, Âże jeÂśli jest jakaÂś niechĂŞĂŚ do sÂłuchania jej na co dzieĂą to moÂże barierÂą jest jej podniosÂły charakter. JakoÂś nie kaÂżdemu ona pasuje do spokojnych wieczorĂłw, spacerĂłw jako sposĂłb na zniesienie koniecznoÂści pracy na komputerze (ja wtedy wÂłaÂśnie najwiĂŞcej sÂłucham
). Ja s³uchaj¹c Bacha i œpiewaj¹c w chórze przyzwyczai³am siê do tego rodzaju muzyki i mogê jej s³uchaÌ nie tylko w koœciele. ChoÌ prawd¹ jest, ¿e w koœcielnej akustyce zyskuje wiêksz¹ prawdziwoœÌ. Moim marzeniem jest wybraÌ siê kiedyœ do koœcio³a œw. Tomasza i tam pos³uchaÌ Bacha. On doskonale zna³ siê na akustyce i jestem przekonana, ¿e bra³ na ni¹ poprawkê komponuj¹c. Mo¿e siê kiedyœ uda...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #6 :
Październik 29, 2010, 21:11:43 »
Cytat: bwv211 Październik 29, 2010, 21:09:17
Moim marzeniem jest wybraĂŚ siĂŞ kiedyÂś do koÂścioÂła Âśw. Tomasza i tam posÂłuchaĂŚ Bacha. On doskonale znaÂł siĂŞ na akustyce i jestem przekonana, Âże braÂł na niÂą poprawkĂŞ komponujÂąc. MoÂże siĂŞ kiedyÂś uda...
WspaniaÂła myÂśl! chĂŞtnie kiedyÂś z niej skorzystam. MoÂże zresztÂą wybierzemy siĂŞ na tego typu ucztĂŞ razem?
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #7 :
Październik 29, 2010, 21:13:55 »
Niebieskooki i Ewo, Wasze argumenty sÂą bardzo przekonujÂące
bwv211
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #8 :
Październik 29, 2010, 21:27:31 »
Cytat: Janusz1228 Październik 29, 2010, 21:11:43
Cytat: bwv211 Październik 29, 2010, 21:09:17
Moim marzeniem jest wybraĂŚ siĂŞ kiedyÂś do koÂścioÂła Âśw. Tomasza i tam posÂłuchaĂŚ Bacha. On doskonale znaÂł siĂŞ na akustyce i jestem przekonana, Âże braÂł na niÂą poprawkĂŞ komponujÂąc. MoÂże siĂŞ kiedyÂś uda...
WspaniaÂła myÂśl! chĂŞtnie kiedyÂś z niej skorzystam. MoÂże zresztÂą wybierzemy siĂŞ na tego typu ucztĂŞ razem?
MoÂże zorganizujemy wspĂłlnÂą wyprawĂŞ zainteresowanych forumowiczĂłw np. na konkurs bachowski w Lipsku...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #9 :
Październik 29, 2010, 21:30:18 »
brawo!
sprĂłbuj zrobiĂŚ rozeznanie kiedy i jakie sÂą realne moÂżliwoÂści na aktywne uczestnictwo
bwv211
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #10 :
Październik 29, 2010, 21:31:52 »
JeÂśli masz na myÂśli aktywne w sensie wystĂŞpu w konkursie to siĂŞ nie podejmujĂŞ, ale jeÂśli chodzi bierne to jak najchĂŞtniej
BĂŞdĂŞ sprawdzaĂŚ kiedy nastĂŞpny konkurs albo jakiÂś ciekawy koncert w Lipsku i na pewno dam znaĂŚ.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #11 :
Październik 29, 2010, 21:38:22 »
No wiesz, ja dysponujĂŞ z pewnoÂściÂą fascynujÂącym tenorem, ale tylko przy goleniu i gdy w promieniu kilometra nie ma domownikĂłw. Z moich konkursowych aspiracji zatem chyba nici. Ale aktywnie uczestniczyĂŚ na widowni, a nie przed ledwie komputerem - to juÂż przecieÂż coÂś, co moÂże byĂŚ warte szelÂąga
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #12 :
Październik 29, 2010, 21:44:37 »
Muzyka sakralna- wspania³a. Nie ma w¹tpliwoœci co do jej piêkna. Koœcio³y, katedry nadaj¹ jej jeszcze g³êbszy i "piêtnuj¹cy" charakter. I ja z chêci¹ do³¹czê siê do grona wielbicieli tej muzyki.
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #13 :
Październik 29, 2010, 22:23:44 »
Parê lat temu mia³am przyjemnoœÌ wys³uchaÌ w koœciele (jestem ateistk¹) mojego ukochanego Requiem. Nie wa¿ne, kto wykonuje arcydzie³o, ale ¿adne nagranie nie daje tego wra¿enia, co s³uchanie go na ¿ywo i w miejscu do tego przeznaczonym. Wspania³e prze¿ycie!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #14 :
Październik 29, 2010, 23:20:12 »
Cytat: ewa578 Październik 29, 2010, 22:23:44
Parê lat temu mia³am przyjemnoœÌ wys³uchaÌ w koœciele (jestem ateistk¹) mojego ukochanego Requiem. Nie wa¿ne, kto wykonuje arcydzie³o, ale ¿adne nagranie nie daje tego wra¿enia, co s³uchanie go na ¿ywo i w miejscu do tego przeznaczonym. Wspania³e prze¿ycie!
OprĂłcz mistycznego piĂŞkna niezwykÂłe w tym dziele jest to, Âże nie wiemy dokÂładnie, w ktĂłrym momencie i miejscu partytury Mozart postawiÂł ostatnie znaczki. ByĂŚ moÂże byÂł to 8 takt partii wokalnych w Lacrimosie, ale sÂą rĂłzne opinie. Poza tym cudem jest, ze SĂźssmayr wieĂączÂąc dzieÂło wÂłasnÂą juÂż orkiestracjÂą nie zbrukaÂł majestatu i genialnie doprowadziÂł dzieÂło do wielkiego koĂąca
Strony: [
1
]
2
3
4
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do: