Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
MiĂŞdzynarodowy Festiwal Muzyczny CHOPIN I JEGO EUROPA
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Muzyczny CHOPIN I JEGO EUROPA (Przeczytany 44873 razy)
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
Odp: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Muzyczny CHOPIN I JEGO EUROPA
«
Odpowiedz #45 :
Wrzesień 03, 2012, 12:44:32 »
Beatko, Ty mogÂłabyÂś
poczytne powieÂści pisaĂŚ, bo
piszesz z werwÂą, zaangaÂżowaniem emocjonalnym, i lekkim humorem.
Brawo za piĂłro i
za umiejêtnoœÌ w tak "lekki" sposób
przekazania istotnych kwestii i wartoÂści.
pozdrawiam
Marek
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #46 :
Wrzesień 03, 2012, 16:34:38 »
Po przeczytaniu tej "fachowej" recenzji zaczalem zastanawic sie nad pytaniem - Dlaczego musimy byc bombardowani obelzywymi
slowami przez takie nikczemne osoby jak D.S?
I odpowiedzialem sobie - uklady medialne
zmuszaja
nas do obcowania z tego typu zjawiskami (tak jak znienawidzone reklamy w TV,)
D.S. jest pospolita zazdrosnica z ukladu.
W przeciwienstwie do D.S. Walentina ma talent i jest urodziwa.
Zrobilas fatalne zestawienie naszej wartosciowej Beatki z niewartosciowym "recenzentem" z GW.
P.S.
Pamietam Ewo, ze kiedys ostro krytykowalas moja agresje.
Teraz z satysfakcja promujesz jad wylewany z ust czlowieka drugiemu czlowiekowi.
Jak to nazwac?
chingate
Gość
«
Odpowiedz #47 :
Wrzesień 03, 2012, 20:47:30 »
ZmusiÂłem siĂŞ do przeczytania referatu SzwarcmanĂłwnej, choĂŚ z reguÂły lewackie merdia omijam szerokim Âłukiem. Czytam przeto i nic nie rozumiem, autorka uÂżywa bowiem nowomowy (zapewne taki trynd wÂśrĂłd lewicowych intelektualistĂłw, zwÂłaszcza jeÂśli sÂą to czoÂłowi lew. int., ktĂłrzy te tryndy wytyczajÂą), ktĂłra dla mnie jako "mohera" z maÂłego oÂśrodka jest niczem innem, jeno beÂłkotem. Co to ma znaczyĂŚ:
"JuÂż jak zagraÂła pierwsze akordy Koncertu e-moll brzydkim, przestrzelonym dÂźwiĂŞkiem, wiedziaÂłam, Âże brak jej siÂły."
Przestrzelonym dÂźwiĂŞkiem? Mniemam, Âże przestrzelony dÂźwiĂŞk jest wtedy, gdy muzykowi brak siÂły, tyle tylko zrozumiaÂłem, ale moÂże ktoÂś rozwinie tĂŞ bÂłyskotliwÂą "myÂśl" SzwarcmanĂłwnej i powie mi, staremu moherowi, jak w sensie technicznym moÂżna uzyskaĂŚ "przestrzelony dÂźwiĂŞk? Zagadka jest tym wiĂŞksza, Âże na samym poczÂątku referatu D. Sz. stwierdza:
"Po pierwsze: nie ma dÂźwiĂŞku."
JeÂśli dÂźwiĂŞku nie ma, to ja moher z maÂłego oÂśrodka pytam- jakÂże ten dÂźwiĂŞk moÂże byĂŚ przestrzelony, skoro go nie ma? Dalej SzwarcmanĂłwna jeszcze bardziej przejmuje siĂŞ powierzonym jej odcinkiem i udowadnia, jak doskonale jest wyszkolona w pracy operacyjnej, jej beÂłkot staje sie bowiem tak niezrozumiaÂły, Âże nawet nie wiem, o co zapytaĂŚ:
"Ale najlepszy numer zdarzyÂł siĂŞ w przetworzeniu: nagle kompletnie siĂŞ wysypaÂła i nie przerywajÂąc przez kilkanaÂście taktĂłw graÂła jakieÂś faÂłszywe pasaÂże kompletnie od czapy".
Mo¿e ktoœ, kto widzia³ ten koncert, zauwa¿y³ moment, w którym artystka zaczê³a siê "wysypywaÌ"? Jeœli tak, bardzo proszê szybko mnie uwiadomiÌ, bo ju¿ w mej wyobraŸni pojawiaj¹ siê rozmaite obrazy takiej wysypuj¹cej siê pianistki i niestety nie wszystkie nadaj¹ siê do opowiedzenia, oj nie wszystkie. O graniu od czapy nawet nie wspomnê. Ani o "teorii spiskowej", ¿e Walentyna "wylansowa³a siê przez You Tube- infantylnoœÌ tego stwierdzenia utwierdza mnie jedynie w przekonaniu, ¿e wszyscy "czo³owi intelektualiœci lewicowi" jeœli nie maj¹ rozumku dziecka, to na pewno czuj¹ siê baaaardzo m³odo, jak choÌby Jakób "Kuba" Wojewódzki, nazwany przez Michnika "uœmiechem III Rzeczypospolitej".
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #48 :
Wrzesień 03, 2012, 22:44:26 »
Dorota Szwarcman nie jest wed³ug mnie profesjonalnym krytykiem muzycznym, a jeœli mam znaleŸÌ jeden pozytywny aspekt jej internetowej dzia³alnoœci, to jest nim medialne nag³aœnianie takich spraw, jak np. likwidacja studia S1. Nie uwa¿am jej blogowych wpisów nawet za ÌwierÌrecenzje. Kwestiê wy³o¿y³ ju¿ po czêœci S³awek. Czy profesjonaliœcie, dziennikarzowi jednego z najwiêkszych tygodników, przystoi ograniczaÌ siê w swoich sprawozdaniach do efektownie subiektywnych, a niewiele wnosz¹cych okreœleù, typu "brzydki dŸwiêk" ("przestrza³u" nie bêdê powtarza³), "zaszemranie" utworów, "ma³o impresjonistycznie" (z "braku zamglenia" - ja proszê o konkrety, o jaki deficyt zamglenia tu chodzi - w sensie dynamiki, artykulacji, itd ?) SympatycznoœÌ Aleexeva wychwyci³y oczy czy uszy DSz w czasie koncertu? Mo¿e chodzi tu o sympatycznoœÌ dzwiêkow¹ - czy fraza "jego gra by³a sympatyczna" nie pasowa³aby do szwarcmanowej stylistyki?
Same ogĂłlniki. To Âładne, to nie, to mi siĂŞ podoba, to nie. Do tego peÂłno nieuzasadnionych zÂłoÂśliwoÂści. Wunder i dno, Ukrainka i sukienka (?!) WolĂŞ niezdarnie grajÂącÂą ValentinĂŞ - najlepiej we fioletowej sukience
- niÂż elaboraty DSz, ktĂłrÂą zresztÂą widziaÂłem live w Poznaniu (wÂśrĂłd krytyki muzycznej w Polsce musi byĂŚ straszliwa posucha), a jej wypowiedzi dla TVP Kultura z szacunku komentowaĂŚ nie bĂŞdĂŞ.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #49 :
Wrzesień 04, 2012, 08:36:59 »
Patryku!!!! a ty nie pomyÂślaÂłeÂś nigdy o stworzeniu swojego muzyczno/krytycznego bloga!!!Tak maÂło jest ludzi
ktĂłrych Âświat jest taki jak mĂłj!!!!PomyÂśl proszĂŞ!!!!!!
http://www.franzschubert.pl/
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #50 :
Wrzesień 04, 2012, 12:06:06 »
Cytat: TeresaGrob Wrzesień 04, 2012, 08:36:59
Patryku!!!! a ty nie pomyÂślaÂłeÂś nigdy o stworzeniu swojego muzyczno/krytycznego bloga!!!Tak maÂło jest ludzi
ktĂłrych Âświat jest taki jak mĂłj!!!!PomyÂśl proszĂŞ!!!!!!
Czyli co Agnieszko?
Chcesz, by Patryk stworzyl specjalnie bloga dla Ciebie.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #51 :
Wrzesień 04, 2012, 12:28:44 »
ByÂłabym szczĂŞÂśliwa!!!!!! poza tym z rozmĂłw poza forumijnych wiem,Âże nie tylko ja o tyn marzĂŞ!!!!Ale dobrze ,Âże jesteÂś!!!!
Mozarcie!!!
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #52 :
Wrzesień 04, 2012, 13:40:00 »
Cytat: TeresaGrob Wrzesień 04, 2012, 12:28:44
ByÂłabym szczĂŞÂśliwa!!!!!! poza tym z rozmĂłw poza forumijnych wiem,Âże nie tylko ja o tyn marzĂŞ!!!!Ale dobrze ,Âże jesteÂś!!!!
Mozarcie!!!
Ale dobrze,ze jestescie!!!! Mozarci!!! (chyba)
P.S.
Czy mozesz zdradzic,kto jeszcze marzy?
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #53 :
Wrzesień 04, 2012, 14:48:04 »
Nie chyba tylko na pewno!!!
Wiesz, Âże CiĂŞ uwielbiam
:-*i wiesz dlaczego
chingate
Gość
«
Odpowiedz #54 :
Wrzesień 04, 2012, 20:44:08 »
Czy zwany Patryk i Mozart to ta sama osoba? To ja te¿ przy³¹czam, przepraszam, przy³anczam siê do apelu odnoœnie tego bloga. Albowiem srodze lubiê poczytaÌ se m¹drzejszych ode mnie i wtenczas sam mogê wym¹drzaÌ siê na zwanych salonach
chingate
Gość
«
Odpowiedz #55 :
Wrzesień 04, 2012, 21:00:24 »
Janku, ja Twego blogaska œledzê na bie¿¹co i czytam wszystkie Twe felietoniki. Podoba mi siê równie¿ Twoje wykonanie Walca a-moll op. 34 nr 2, smutne, ale godne. Grasz doskonale i zadba³eœ o odpowiedni¹ do dedykacji oprawê, jest perfekcyjnie, mimo miernego instrumentu dŸwiêk w po³¹czeniu z obrazem ogl¹da siê z przyjemnoœci¹, choÌ nie zapomina siê o kontekœcie i dedykacji. Gdyby¿ tak m³odzi zechcieli uczyÌ siê szeroko pojêtej kultury od od takich ostaùców jak Ty, Drogi Janku!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #56 :
Wrzesień 04, 2012, 22:25:25 »
S³awku, bardzo Ci dziêki za hojnie okazan¹ mi ¿yczliwoœÌ, za komplementy odnoœnie mego amatorskiego muzykowania, ale i za sukcesywne odwiedzanie mojej witryny. To mi³e... Ostatnio na niej trochê ciszy i zastoju, ale wierzê, ¿e mo¿e po wakacjach wena przeprosi siê ze mn¹ i na witrynkê powróci
ZaÂś co do grania: tak, to prawda. Bardzo mi zaleÂżaÂło, aby interpretacja tego walca byÂła godna. JeÂśli to dostrzegÂłeÂś, to oznacza, ze wykonaÂłem pewne bardzo waÂżne w mym Âżyciu zadanie. WykonaÂłem je dzielnie, jak tylko mogÂłem.
Tymczasem mogê ju¿ zapowiedzieÌ nowinkê: otó¿ na dniach opublikujê na witrynie (i rzecz jasna u nas w Kurierze) kompletnie nietypowe dla mnie nagranie. Co to bêdzie - póki co - niespodzianka. Teraz powiem tyle, ¿e bêdzie nawi¹zywa³o do osoby Johna Hendricksona.
Kto pamiêta Johna Hendricksona? Przypuszczam, ze jako wieloletni meloman Ty mo¿esz go pamiêtaÌ. To by³ przeuroczy Kanadyjczyk, który przyjecha³ na IX Konkurs Chopinowski do Warszawy i odegra³ na naszym Konkursie niepoœledni¹ rolê. By³, oprócz Zimermana, autentycznym ulubieùcem publicznoœci. Bêd¹c na po³y inwalid¹, za ka¿dym razem wzcz³apywa³ siê na estradê z laseczk¹. Doszed³ do III etapu i zdoby³ kilka honorowych wyró¿nieù. Jestem pewien, ze gdyby CHiJE by³ organizowany za tamtych czasów - by³by najpierwszym jego Artyst¹. Wszyscy wró¿yli mu niezwyk³a karierê, ale, niestety, dziœ, odnoszê wra¿enie, s³uch o nim zagin¹³(?)...
ByĂŚ moÂże i tymi sÂłowy, i moim nagraniem choĂŚ trochĂŞ go powspominamy?
Pozdrawiam Ciê S³awku, i jeszcze raz dziêki za Tw¹ szczer¹ ¿yczliwoœÌ...
ps
oczywiscie: nasz Patryk (Pat) i "Mozart" - to ta sama osoba i duma naszego Forum!)
«
Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2012, 22:29:52 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #57 :
Wrzesień 05, 2012, 07:40:42 »
Cytat: TeresaGrob Wrzesień 04, 2012, 14:48:04
Nie chyba tylko na pewno!!!
Wiesz, Âże CiĂŞ uwielbiam
:-*i wiesz dlaczego
Agnieszko.
Mialem na mysli Mozarta P. i Mozarta A.
Jest super, gdyz jest ich dwoch ("jest dobrze, ze jestes/jestescie")
Ogolnie, chyba sie zle zrozumielismy.
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #58 :
Wrzesień 05, 2012, 10:50:30 »
Tak wiele osĂłb tu, na tym forum piĂŞknie i ze znawstwem pisze o muzyce, Âże
kaÂżde z Was mogÂłoby zaÂłoÂżyĂŚ muzycznego bloga, jeÂśli czuÂłoby takÂą potrzebĂŞ.
KaÂżde z Was podnosi mojÂą wiedzĂŞ i kulturĂŞ muzycznÂą.
Z takim pisaniem, wypowiadaniem siĂŞ o muzyce, nie spotkaÂłem siĂŞ nigdzie indziej.
Tak skumulowana wiedza i wra¿liwoœÌ muzyczna czyni to forum
najlepszym o muzyce w caÂłym Internecie.
pozdrawiam
Marek
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #59 :
Wrzesień 06, 2012, 23:10:23 »
Bardzo dziĂŞkujĂŞ Wam za ciepÂłe sÂłowa, ktĂłre mocno zawrĂłciÂły mi w gÂłowie
Mo¿e kiedyœ, gdy znajdê wiêcej czasu, odwa¿ê siê (mo¿e we wspó³pracy z kimœ z Was?) stworzyÌ coœ w rodzaju e-miejsca dla swoich muzycznych przemyœleù. Studia mnie poch³aniaj¹ - szczególnie nielatem.
Dylemat SÂławka po raz kolejny uÂświadomiÂł mi, Âże Maestro nie upowaÂżniÂł mnie do uÂżywanego nicka...
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
Do góry