Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 31 32 [33] 34 35 ... 40   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina  (Przeczytany 193816 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #480 : Maj 01, 2011, 21:44:51 »

O tak, Ingolf z pewnoÂściÂą ma moc zaburzania oÂśrodkĂłw emocji:)))
Ach, Larghetto... pÂłakaÂłam nie wiedzÂąc o tym, tak jak siĂŞ oddycha...
http://www.youtube.com/watch?v=q-s-zKuIVAs&NR=1

A wspominacie czasem studio konkursowe TVP Kultura?
Chwile po wystĂŞpie Wundera... Wzruszenia, emocje, i znajomi komentatorzy  Chichot
http://www.tvp.pl/kultura/muzyka-powazna/chopin/xvi-konkurs-chopinowski/relacje-z-konkursu/studio-konkursowe-19102010-final-cz-iii/3060653
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #481 : Maj 01, 2011, 21:48:07 »

Dziœ rano TVP Kultura przypomnia³a konkursowy koncert e-moll w wykonaniu Ingolfa, zajrza³am do gazety z programem trochê póŸno, ale na largetto akurat. Trochê by³am nawet z³a, bo najpierw gêsia skórka a potem musia³am pobiec po chusteczkê, i tak znienacka, w taki piêkny spokojny stonowany poranek, cudna zieleù za oknem, nareszcie cisza i w miarê fajne powietrze z otwartych na oœcie¿ drzwi balkonowych. I wtargn¹³ Wunder i zdzieli³ muzyk¹ znienacka w jakieœ oœrodki emocji, skubaniec. I wytr¹ci³, i zaburzy³. I nie wiem ju¿ który raz ogarn¹³ mnie najwy¿szy podziw dla geniuszu Fryderyka. Czego i Wam ¿yczê w ten dzieù wzruszeù wszelkich.

RĂłwnieÂż sÂłuchaÂłem... 

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #482 : Maj 01, 2011, 22:03:47 »

TeÂż jestem fankÂą Wundera, ale dla mnie wzorzec z Sevres to ta pÂłyta

pamiĂŞtam gdy usÂłyszaÂłam jÂą po raz pierwszy wcisnĂŞÂło mnie w fotelA partia orkiestry rewelacyjna.
Takiego poczÂątku koncertu f-moll przedtem nie byÂło.I nie mĂłwiĂŞ tylko o konkursach chopinowskich gdzie dyrygenci
si³¹ rzeczy g³ównie skupiali siê na pomocy graj¹cym m³odym pianistom.
Zimerman zebraÂł sam orkiestrĂŞ i powstaÂło dzieÂło wielkie.
Koniecznie posÂłuchajcie.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #483 : Maj 01, 2011, 22:26:31 »

Tereniu, to z pewnoœci¹ jest wielka rzecz, wspania³a kreacja. Ale myœlê, ¿e ¿adna wypracowana na zimno doskona³oœÌ nie zast¹pi mi tego, co prze¿y³am wtedy na gor¹co w paŸdzierniku:) To co czujê, s³uchaj¹c wykonania Ingolfa kumuluje w sobie i sam¹ jego fantastyczn¹ interpretacjê, i œledzenie jej w trakcie powstawania, niezwyk³oœÌ tej chwili, wszystkie emocje temu towarzysz¹ce, i poczucie wspólnoty z innymi, którzy w tym samym momencie prze¿ywali to samo. To wszystko stopi³o siê w ca³oœÌ i chyba na zawsze z³¹czy³o z tym koncertem:) I to sprawia, ¿e do muzyki Ingolfa, zw³aszcza tej, któr¹ wykonywa³ na konkursie, a szczególnie do "emola", mam szczególny stosunek emocjonalny:)
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #484 : Maj 01, 2011, 22:44:20 »

Rozumiem Asiu, ja teÂż bardzo przeÂżywaÂłam koncert Wundera w LutosÂławskim.
A ta pÂłyta nie jest zimna, zapewniam, ciarki chodzÂą po krzyÂżu
Konkurs z Zimermanem to byÂł mĂłj pierwszy konkurs chopinowski i moÂże dlatego dla mnie
nikt nie gra Chopina jak on.
Warto posÂłuchaĂŚ i tyle.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #485 : Maj 02, 2011, 22:30:52 »

Z pewnoÂściÂą warto:) PrzecieÂż to wielki mistrz, i wspaniaÂła orkiestra, nie mĂłwiÂąc juÂż o utworach  A dla Ciebie, skoro zachowaÂłaÂś takie wspomnienie, to moÂże byĂŚ tym g³êbsze doznanie; sÂłuchajÂąc pÂłyty, przeÂżywasz znowu w pewien sposĂłb tamten jego wystĂŞp, jak ja Ingolfa. Tak chyba jest z naszymi odczuciami wobec pianistĂłw, Âże niektĂłrych podziwia siĂŞ jakby trochĂŞ bardziej "z zewnÂątrz", a niektĂłrzy sÂą po prostu "Twoi" Tak, jakby ich muzyka nie przypÂływaÂła do Ciebie ze sceny, ale od poczÂątku byÂła czĂŞÂściÂą Ciebie, jakbyÂś sÂłuchajÂąc po prostu przypominaÂła jÂą sobie:) KaÂżdy grajÂący wysyÂła nieco inne wibracje i moÂże to polega na idealnym dostrojeniu siĂŞ do naszych organizmĂłw, ktĂłre akurat na tĂŞ dÂługoœÌ fali reagujÂą z najwiĂŞkszÂą czuÂłoÂściÂą:)
SÂłowo zimny zresztÂą chyba nie jest w ogĂłle adekwatne do koncertĂłw Chopina, choĂŚby byÂły nie wiedzieĂŚ jak perfekcyjnie ĂŚwiczone i nagrywane:))
Bardzo bym chciaÂła posÂłuchaĂŚ Wundera grajÂącego koncert f-moll...
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #486 : Maj 02, 2011, 23:38:18 »

Asiu, super.Âże rozumiesz, Wunder bĂŞdzie wielkim pianistÂą, wierze w to.
A jak myslisz, zagra kiedyÂś Schuberta???

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #487 : Maj 03, 2011, 01:23:19 »

To bardzo moÂżliwe:) MyÂślĂŞ, Âże pewnie najbardziej bĂŞdzie kochaÂł Chopina, ale na pewno bĂŞdzie graÂł jeszcze wiele utworĂłw innych kompozytorĂłw, a przecieÂż romantyzm jest mu bliski.
On juÂż jest wielkim pianistÂą Teraz tylko bĂŞdzie robiÂł wielkÂą karierĂŞ Chichot
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #488 : Maj 03, 2011, 02:08:40 »

I ja przy³¹czam siê do ¿yczenia Asi odnoœnie koncertu f-moll w wykonaniu Wundera. Mo¿e trzeba napisaÌ petycjê? ZamanifestowaÌ?

Ale ca³kowicie powa¿nie - Wunder jest tego typu pianist¹, który z 2-go koncertu Chopina wydobêdzie jego magiê. Nie jest to na pewno koncert ³atwy, graj¹c zbyt szybko, zbyt silnym dŸwiêkiem mo¿na bez szczególnego wysi³ku zepsuÌ to arcydzie³o. Myœlê, ¿e kolejnym laureatem który móg³by podj¹Ì siê tego wyzwania jest Trifonov. Obojga charakteryzuje delikatnoœÌ, a to bardzo wa¿na cecha przy lirycznym f-mollu.

Ciekawe jaki bĂŞdzie program recitalu Wundera w Dusznikach... moÂże Andante Spianato i Wielki Polonez? ChciaÂłbym usÂłyszeĂŚ Poloneza FantazjĂŞ i 1. lub 4. BalladĂŞ. Jak myÂślicie, co nam Ingolf zagra? Co chcielibyÂście, Âżeby zagraÂł?
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #489 : Maj 03, 2011, 19:06:07 »

Ja Âżycze sobie co najmniej tyle f-mola, co-e mola!!! W ciÂągu ostatnich kilku miesiĂŞcy, a nawet dzisiaj, sÂłyszĂŞ tylko jeden koncert Chopina, a tak bardzo chciaÂłabym sÂłuchaĂŚ rownieÂż moj ulubiony. Nie rozumiem, skÂąd tak jednostronne preferencje? CzyÂżby e-mol byÂł Âłatwiejszy?
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #490 : Maj 03, 2011, 19:19:57 »

TeÂż jestem fankÂą Wundera, ale dla mnie wzorzec z Sevres to ta pÂłyta

pamiĂŞtam gdy usÂłyszaÂłam jÂą po raz pierwszy wcisnĂŞÂło mnie w fotelA partia orkiestry rewelacyjna.
Takiego poczÂątku koncertu f-moll przedtem nie byÂło.I nie mĂłwiĂŞ tylko o konkursach chopinowskich gdzie dyrygenci
si³¹ rzeczy g³ównie skupiali siê na pomocy graj¹cym m³odym pianistom.
Zimerman zebraÂł sam orkiestrĂŞ i powstaÂło dzieÂło wielkie.
Koniecznie posÂłuchajcie.

JakiÂś czas temu, wpisaÂłam tu, niemal tymi samymi sÂłowami, pean na temat tej pÂłyty!
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #491 : Maj 03, 2011, 19:21:19 »

Ja Âżycze sobie co najmniej tyle f-mola, co-e mola!!! W ciÂągu ostatnich kilku miesiĂŞcy, a nawet dzisiaj, sÂłyszĂŞ tylko jeden koncert Chopina, a tak bardzo chciaÂłabym sÂłuchaĂŚ rownieÂż moj ulubiony. Nie rozumiem, skÂąd tak jednostronne preferencje? CzyÂżby e-mol byÂł Âłatwiejszy?

Chyba e-moll rzeczywiœcie jest ³atwiejszy. Doszed³em do takiego wniosku z poziomu s³uchacza. Rzadko które wykonanie drugiego koncertu mnie porusza. Na konkursie grali go Wakarecy i Tysman - koncert Paw³a po mnie sp³yn¹³ a wykonanie Francuzki porównywa³em do katastrofy. Spoœród finalistów graj¹cych e-molla ¿aden go nie zepsu³ - zepsu³ interpretacyjnie, bo przecie¿ taki Bozhanow pop³yn¹³ tekstowo przy Rondo-Vivace. Do drugiego koncertu potrzeba o wiele wiêcej wyrafinowania i obawiam siê ¿e tacy pianiœci jak Awdeewa, którzy lubi¹ silny dŸwiêk bardziej ni¿ finezyjne pianistyczne triki, nie podo³aliby temu wyzwaniu.

Mam swoje ulubione wykonanie - Rafa³a Blechacza z p³yty "Chopin Piano Concertos" i tego s³ucham na okr¹g³o. Ulubiony fragment - Allegro Vivace. Zreszt¹ - w ka¿dym z koncertów najbardziej zachwyca mnie jego 3 czêœÌ (w przypadku e-moll o w³os "wygrywa" z Romasem). Podoba mi siê to, jak orkiestra daje odpocz¹Ì pianiœcie i przejmuje w œrodku utworu ca³oœÌ melodii. Chopin fragmenty te skomponowa³ tak p³ynnie, ¿e pomimo ich odmiennoœci od partii fortepianu (solówka rogu/oboju - do tej pory nie wiem co to za instrument), solista i orkiestra tworz¹ spójn¹ ca³oœÌ.

Ewo, chyba jednak bĂŞdĂŞ musiaÂł CiĂŞ rozczarowaĂŚ. Koncert otwarcia, ktĂłry poczÂątkowo miaÂł siĂŞ odbyĂŚ z udziaÂłem orkiestry Filharmonii DolnoÂślÂąskiej staÂł siĂŞ recitalem Ingolfa - oznacza to tyle, Âże w piÂątek 05.08 nie usÂłyszymy Âżadnego z dwĂłch koncertĂłw Chopina.
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #492 : Maj 03, 2011, 19:25:08 »

Wcale mnie to nie rozczarowuje! Zamiast koncertu, wolĂŞ posÂłuchaĂŚ wiĂŞkszej iloÂści utworĂłw... ChociaÂż najbardziej ucieszyÂłby mnie i koncert, i mniejsze utwory....  a najlepiej opera omnia! Chichot
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #493 : Maj 03, 2011, 19:29:34 »

Wcale mnie to nie rozczarowuje! Zamiast koncertu, wolĂŞ posÂłuchaĂŚ wiĂŞkszej iloÂści utworĂłw... ChociaÂż najbardziej ucieszyÂłby mnie i koncert, i mniejsze utwory....  a najlepiej opera omnia! Chichot

A ja w³aœnie bardzo liczy³em na koncert. Dowolny, ale koncert. Có¿ - nie bêdê p³aka³ - recital Wundera to te¿ gratka.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #494 : Maj 04, 2011, 11:24:00 »

czy to znaczy, Âże Ingolf byÂł dwa dni temu w ÂŻW??

Strony: 1 ... 31 32 [33] 34 35 ... 40   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for twistedgamers thepunisher mini-land silverstar