Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
Strony:
1
...
30
31
[
32
]
33
34
...
40
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina (Przeczytany 193720 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
Odp: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
«
Odpowiedz #465 :
Kwiecień 18, 2011, 22:09:54 »
Ja juÂż jÂą teÂż na wszelki wypadek zamĂłwiÂłam w Empiku, bo w mieÂście nie mogÂłam siĂŞ dopytaĂŚ - albo juÂż byÂły, albo nie wiadomo, kiedy bĂŞdÂą:( WÂłaÂśnie dzisiaj dostaÂłam zawiadomienie, Âże serdecznie zapraszajÂą po odbiĂłr
No wÂłaÂśnie - jak miÂło, Âże wreszcie Mistrz siĂŞ pojawia na pÂłycie. O tym jego najnowszym nagraniu nadal cisza- ale miaÂło byĂŚ wiosnÂą, a bÂądÂź co bÂądÂź wiosna dopiero siĂŞ zaczĂŞÂła:) Pewnie prĂŞdzej doczekamy siĂŞ "ekskluzywnej" pÂłyty Ingolfa.
ZresztÂą w ogĂłle wspaniaÂły zestaw i utworĂłw i wykonawcĂłw. NaprawdĂŞ fantastyczny pomysÂł.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #466 :
Kwiecień 19, 2011, 22:52:23 »
Tak, projekt pÂłytowy Ingolfa dla DG kroi siĂŞ na wielkÂą skalĂŞ.
ÂŚwiadczÂą o tym np. "artystyczne" zdjĂŞcia Wundera
von Patrick Walter
na facebooku, widzieliÂście moÂże?
Tak, tak, oto "the start of a fine career"...
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #467 :
Kwiecień 20, 2011, 21:22:55 »
Tak, zdjêcia bardzo dobre, wysmakowane, z klas¹. Cieszê siê - Ingolf zas³uguje na du¿¹ karierê
Recital w GdaĂąsku 28 maja, juÂż za miesiÂąc:) MoÂże do tego czasu wyjdzie teÂż ta pÂłyta.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #468 :
Kwiecień 23, 2011, 17:11:32 »
DostaÂłem pÂłytĂŞ "Solidarni z JaponiÂą".
Skromna, jak¿e wymowna oprawa graficzna. Cieszy iloœÌ partnerów medialnych i organizatorów (patronat prezydenta RP). Wreszcie mogê pos³uchaÌ Harasiewicza w mazurkach, jest te¿ piêkne wykonanie poloneza c-moll z op. 40 B. Hesse-Bukowskiej czy kilka etiud Olejniczaka (nagranie z konkursu chopinowskiego). Polecam Wam, piêkny prezent na œwiêta.
Blog o muzyce:
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #469 :
Kwiecień 23, 2011, 17:55:06 »
Mazurki sÂą cudowne:) ZresztÂą przecieÂż wiemy, od kogo Ingolf uczyÂł siĂŞ, jak graĂŚ mazurki, ktĂłre tak przepiĂŞknie wykonaÂł choĂŚby na bis w Bydgoszczy:)) I ballada w wykonaniu Zimermana, oczywiÂście wspaniaÂła. A te 3 etiudy w wykonaniu Olejniczaka to prawdziwy rarytas - nie byÂły nigdy dotÂąd wydane na pÂłycie. Jednym sÂłowem pÂłyta-marzenie:)
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #470 :
Kwiecień 28, 2011, 19:00:28 »
Na stronie NIFC archiwum wideo zostaÂło fajnie podzielone na poszczegĂłlne utwory, a nie tylko na etapy, jak dotychczas, o wiele wygodniej. CaÂły czas zaglÂądam i sÂłucham, nie przechodzi nic a nic.
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #471 :
Kwiecień 28, 2011, 19:38:41 »
Cytat: xbw Kwiecień 28, 2011, 19:00:28
Na stronie NIFC archiwum wideo zostaÂło fajnie podzielone na poszczegĂłlne utwory, a nie tylko na etapy, jak dotychczas, o wiele wygodniej. CaÂły czas zaglÂądam i sÂłucham, nie przechodzi nic a nic.
Otó¿ to, mam tak samo. Wykonaù by³o tak wiele, ¿e potrzeba du¿o czasu aby je spokojnie ods³uchaÌ, odkryÌ na nowo. NIFC wprowadzi³ bardzo fajn¹ zmianê, bo problem wczeœniej nie polega³ nawet na tym, ¿e trzeba szukaÌ utworu minuta po minucie. Nie da³o siê przeskoczyÌ fragmentu dopóki klip nie za³adowa³ siê do danego fragmentu.
Co do moich przygód z archiwum. Od d³u¿szego czasu "katujê siê" Polonezem-Fantazj¹. Pokocha³em ten utwór. Najpierw w wykonaniu Awdeewej, potem w œwietnym - pewnym i silnym - wykonaniu Bozhanowa a teraz (dopiero teraz) odkry³em ³agodnoœÌ i delikatnoœÌ Wundera. W planach mam jeszcze ods³uchanie tego utworu w interpretacjach Geniuszasa, Trifonova i Dumonta jednak moje przyswajanie wykonaù polega na wielokrotnym s³uchaniu jednej interpretacji - wrêcz do znudzenia tak wiêc zajmuje to trochê czasu.
PolubiÂłem czwartÂą balladĂŞ. WczeÂśniej dziwiÂłem siĂŞ, gdy na forum tworzono hipotetycznÂą skÂładankĂŞ z dzieÂł Chopina i na tapecie byÂł temat - ktĂłrÂą balladĂŞ wybraĂŚ? 1-szÂą czy 4-tÂą ? WczeÂśniej nie miaÂłem dylematu, zdecydowanie g-moll a teraz najchĂŞtniej umieÂściÂłbym na takiej skÂładance obie - kosztem innych utworĂłw, nawet mazurkĂłw do ktĂłrych jeszcze nie dotarÂłem.
Sonata h-moll - wci¹¿ dylemat - czy Bozhanow czy Wunder? Od pocz¹tku lubi³em wykonanie Julki, z tym ¿e ona gra³a sonatê b-moll z przepiêknym, dostojnym marszem ¿a³obnym (tekstowo prostym, lecz niezwykle skomplikowanym gdy trzeba zapanowaÌ nad si³¹ dŸwiêku - w³aœnie Ìwiczê ten utwór i pomimo, ¿e nie mylê klawiszy, nie brzmi on wcale).
Przede mnÂą jeszcze dÂługie godziny spĂŞdzone w archiwum NIFC'u i na tÂą myÂśl juÂż siĂŞ cieszĂŞ....
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #472 :
Kwiecień 28, 2011, 19:46:10 »
Te¿ s³ucham w kó³ko jednego utworu, do momentu kiedy ju¿ nie mogê d³u¿ej. Ba, w przypadku utworów w czêœciach s³ucham w kó³ko jednej czêœci. A w archiwum jestem na etapie etiud, jednak bardzo warto by³o wybraÌ siê na "etiudowy" popis Geniusasa na ¿ywo.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #473 :
Kwiecień 28, 2011, 20:15:07 »
Oj warto byÂło, jeszcze jak
Ta zmiana to naprawdê bardzo mi³y gest ze strony NIFC. Faktycznie du¿e u³atwienie, bo przecie¿ nieczêsto mia³o siê czas na przes³uchanie ca³ego etapu. Mo¿e zreszt¹ mieli jakieœ sygna³y od s³uchaczy, zwracaj¹ce uwagê na tê niedogodnoœÌ, w kazdym razie œwietnie, ¿e wziêli to pod uwagê.
Beatko, myÂślĂŞ, Âże nigdy nam nie przejdzie:)
Co do sonaty, pokochaÂłam wykonanie Wundera od pierwszego sÂłuchania i tak juÂż zostaÂło
A Pat mnie przekonaÂł do gry Jewgienija jeszcze na starym forum:) pokazujÂąc mi krok po kroku, jaki jest dobry; ale to chyba byÂło nie tylko to: musiaÂłam przyznaĂŚ siĂŞ sama przed sobÂą, Âże podoba mi siĂŞ niemal tak samo, jak Ingolf - a wszystko przez tĂŞ atmosferĂŞ konkursowej rywalizacji
KaÂżdy z nich ma swĂłj pomysÂł na tĂŞ sonatĂŞ, tak jak w ogĂłle na granie Chopina - dobrze, Âże obaj sÂą
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #474 :
Kwiecień 28, 2011, 20:21:18 »
Hah, cieszĂŞ siĂŞ, Âże CiĂŞ do niego przekonaÂłem, podziwiam tego pianistĂŞ...
Cytat: Aleksias Kwiecień 28, 2011, 20:15:07
(...) musiaÂłam przyznaĂŚ siĂŞ sama przed sobÂą, Âże podoba mi siĂŞ niemal tak samo, jak Ingolf - a wszystko przez tĂŞ atmosferĂŞ konkursowej rywalizacji
KaÂżdy z nich ma swĂłj pomysÂł na tĂŞ sonatĂŞ, tak jak w ogĂłle na granie Chopina - dobrze, Âże obaj sÂą
Ale tylko
niemal
!
Skrzypczatka napisaÂła niegdyÂś o tym utworze: "wyciskacz Âłez".
Przed PaĂąstwem: Ingolf Wunder, Austria.
http://www.youtube.com/watch?v=_g5gkRapn90
Blog o muzyce:
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #475 :
Kwiecień 29, 2011, 08:38:31 »
Ja te¿ s³ucham w kó³ko!!! Najczêœciej przy pracy - ma³o mam takich chwil, ¿eby usi¹œÌ i móc tylko pos³uchaÌ. To przewaga koncertu na ¿ywo, ¿e nie ma mo¿liwoœci wykonywania jakichkolwiek innych czynnoœci równoczeœnie poza siedzeniem w fotelu i pogr¹¿aniu siê w dŸwiêkach. Ostatnio odkry³am jednak mo¿liwoœci internetu radiowego (dawno w domu by³, tylko mnie siê jakoœ zaciê³o myœlenie koncepcyjne
) i wychodzĂŞ sobie z laptopem do ogrĂłdka. OkazaÂło siĂŞ, Âże Âświetnie siĂŞ sÂłucha przy plewieniu, okopywaniu, przycinaniu. Pachnie wiosnÂą wiatr, pachnie wiosnÂą i z grzÂądki i z Etiud - w takim momencie czÂłowiek zapomina, Âże Âżycie ma takÂże przykre strony. SprĂłbujcie - sami zobaczycie!
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #476 :
Kwiecień 29, 2011, 09:26:08 »
A przy podlewanie kwiatkĂłw w doniczkach na parapecie, to teÂż dziaÂła??
http://www.franzschubert.pl/
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #477 :
Kwiecień 30, 2011, 22:41:13 »
Na pewno dziaÂła przy kaÂżdym kontakcie z przyrodÂą:) To spotĂŞgowanie bodÂźcĂłw - chÂłoniemy piĂŞkno wszystkimi zmysÂłami
OczywiÂście podczas spacerĂłw konieczne raczej coÂś mniejszego niÂż laptop
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #478 :
Kwiecień 30, 2011, 23:05:46 »
Cytat: Mozart Kwiecień 28, 2011, 20:21:18
Ale tylko
niemal
!
Skrzypczatka napisaÂła niegdyÂś o tym utworze: "wyciskacz Âłez".
Przed PaĂąstwem: Ingolf Wunder, Austria.
http://www.youtube.com/watch?v=_g5gkRapn90
No tak - jednak "niemal" robi wielk¹ ró¿nicê
Jest w mojej osobistej klasyfikacji kilku wspaniaÂłych wykonawcĂłw uplasowanych blisko Ingolfa, czasem zmieniajÂą siĂŞ miejscami, w zaleÂżnoÂści od tego, ktĂłry akurat zrobiÂł na mnie wraÂżenie:) Ingolf jest jedyny - ponad klasyfikacjÂą
Ten finaÂł... magiczny, niezapomniany, absolutnie, cudownie niezapomniany... Ingolf grajÂący jak w transie, ÂśpiewajÂący, uÂśmiechajÂący siĂŞ do muzyki, my z zapartym tchem, z nosami przyklejonymi do ekranĂłw, zapatrzeni, zasÂłuchani...
http://www.youtube.com/watch?v=EOH-Px9sshM
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #479 :
Maj 01, 2011, 10:42:53 »
Dziœ rano TVP Kultura przypomnia³a konkursowy koncert e-moll w wykonaniu Ingolfa, zajrza³am do gazety z programem trochê póŸno, ale na largetto akurat. Trochê by³am nawet z³a, bo najpierw gêsia skórka a potem musia³am pobiec po chusteczkê, i tak znienacka, w taki piêkny spokojny stonowany poranek, cudna zieleù za oknem, nareszcie cisza i w miarê fajne powietrze z otwartych na oœcie¿ drzwi balkonowych. I wtargn¹³ Wunder i zdzieli³ muzyk¹ znienacka w jakieœ oœrodki emocji, skubaniec. I wytr¹ci³, i zaburzy³. I nie wiem ju¿ który raz ogarn¹³ mnie najwy¿szy podziw dla geniuszu Fryderyka. Czego i Wam ¿yczê w ten dzieù wzruszeù wszelkich.
Strony:
1
...
30
31
[
32
]
33
34
...
40