Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
Strony:
1
...
25
26
[
27
]
28
29
...
40
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina (Przeczytany 188868 razy)
Allegra
Aktywny uÂżytkownik
Odp: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
«
Odpowiedz #390 :
Styczeń 12, 2011, 12:27:23 »
PokÂłosie konkursu: Avdeeva w Nowym Jorku - krĂłciutki podglÂąd:
http://www.youtube.com/watch?v=WpWfwlKPaOA
I w Rzymie w grudniu:
http://www.youtube.com/watch?v=g_BxVGz-zlY
«
Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2011, 12:33:31 wysłane przez Allegra
»
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #391 :
Styczeń 12, 2011, 16:29:42 »
Faktycznie dziwne, ¿e Awdiejewej tak ma³o, póki co wcale. Ani widu ani s³ychu jej koncertów planowanych na 2011, nawet w Dusznikach jej nie bêdzie. A taki Kultyszew - "zaledwie" wyró¿nienie, i to jedno z czterech - jeŸdzi rundkê szeœciu koncertów. Mo¿e Jullianna chcia³aby, ale nikt nie zaprasza? Te¿ posz³abym na jej wystêp, gdyby gra³a w Warszawie czy w Dusznikach.
Allegra
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #392 :
Styczeń 12, 2011, 16:59:57 »
Cytat: xbw Styczeń 12, 2011, 16:29:42
nawet w Dusznikach jej nie bĂŞdzie. (...) TeÂż poszÂłabym na jej wystĂŞp, gdyby graÂła w Warszawie czy w Dusznikach.
W programie festiwalu w Dusznikach jest.
A propos, czy ktos sie wybiera? Ja mam daleko, wiĂŞc moÂże w charakterze urlopu... Przyznam, Âże nie byÂłam na Âżadnej z poprzednich edycji.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #393 :
Styczeń 12, 2011, 17:09:06 »
Dziêki Allegro, faktycznie jest, przeoczy³am. Mo¿e jednak bêdzie mo¿liwoœÌ wybrania siê w tym roku tak¿e na jej koncert
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #394 :
Styczeń 12, 2011, 22:17:21 »
Cytat: xbw Styczeń 12, 2011, 16:29:42
Faktycznie dziwne, ¿e Awdiejewej tak ma³o, póki co wcale. Ani widu ani s³ychu jej koncertów planowanych na 2011, nawet w Dusznikach jej nie bêdzie. A taki Kultyszew - "zaledwie" wyró¿nienie, i to jedno z czterech - jeŸdzi rundkê szeœciu koncertów. Mo¿e Jullianna chcia³aby, ale nikt nie zaprasza? Te¿ posz³abym na jej wystêp, gdyby gra³a w Warszawie czy w Dusznikach.
Ale trzeba sprawdziĂŚ, czy przypadkiem nie ma koncertĂłw w innych "stronach", moÂże jest po prostu zajĂŞta, jakkolwiek ja jej nie ÂśledzĂŞ.
A to jeszcze jakaÂś inna recenzja z jej nowojorskiego koncertu (i nie tylko jej), nie wiem czy ktoÂś to przytaczaÂł:
http://www.ft.com/cms/s/2/0ded40a0-19b0-11e0-b921-00144feab49a.html#axzz1AHxHfuTn
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #395 :
Styczeń 12, 2011, 22:32:15 »
Na CHijE z tego co pamiĂŞtam teÂż bĂŞdzie.
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #396 :
Styczeń 13, 2011, 21:01:17 »
Temat Dusznik byÂł poruszany pod kÂątem zjazdu. SÂą juÂż konkretne terminy i program bo jak zwykle jestem niepoinformowany. MoÂże najwyÂższy czas rezerwowaĂŚ noclegi i bilety. A co do urlopowego charakteru to sprzyja temu nie tylko miejsce - skÂądinÂąd uzdrowisko - ale rĂłwnieÂż - jeÂśli siĂŞ nie mylĂŞ - letni,wakacyjny termin. A wiĂŞc? Forumowicze - ruszamy do Dusznik!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #397 :
Styczeń 14, 2011, 04:31:30 »
Jako ¿e siedzê w³aœnie po nocy i stukam, wykaùczaj¹c tekst i ach, jak mi siê nie chce:), to jeszcze wrócê do tej punktacji, która wywo³uje wci¹¿ w nas tak ¿ywio³owe emocje, zw³aszcza, ¿e "w zesz³ym tygodniu nic nie mówi³em, bo by³em chory, mam usprawiedliwienie"
). Tak dzielĂŞ sobie: trochĂŞ roboty, trochĂŞ refleksji:))
Otó¿ wydaje mi siê, ¿e mo¿e to i nic dziwnego, ¿e po trzecim etapie jurorzy postanowili popatrzeÌ na sprawê bardziej ca³oœciowo. Przecie¿ punkty od pocz¹tku mia³y spe³niaÌ jedynie rolê pomocnicz¹, w razie gdyby np. pojawi³y siê problemy, który uczestnik ma awansowaÌ do kolejnego etapu. Dziœ wydaje siê, ¿e jest jeszcze jeden powód, dla którego nie nale¿y przywi¹zywaÌ do nich nadmiernej wagi. Ale o tym za moment.
Zatem po trzecim etapie, uwzglêdniaj¹c jeszcze te punkty, mamy nastêpuj¹c¹ kolejnoœÌ:
1 Awdiejewa, 2 BoÂżanow, 3 Geniuszas, 4 Wunder, 5 Trifonow.
PozostawiajÂąc na razie z boku I miejsce, ktĂłre wydaje siĂŞ w jakiÂś sposĂłb zafiksowane, rozpatrujĂŞ przesuniĂŞcia po etapie czwartym. Absolutnie nie mogĂŞ siĂŞ zgodziĂŚ z argumentem o jakimÂś wyjÂątkowym "windowaniu" Wundera. Nie ma w tym nic nadzwyczajnego, Âże po rewelacyjnym koncercie awansuje z czwartego miejsca na drugie, podobnie jak Trifonow, ktĂłry teÂż zagraÂł bardzo piĂŞknie, z piÂątego na trzecie. Wszelkie kontrowersje powinny tu raczej dotyczyĂŚ tego, dlaczego nie pozostaÂł na nim BoÂżanow. Z pewnoÂściÂą zrobiÂł wiĂŞksze wraÂżenie (podobnie jak Wunder) niÂż Geniuszas, ktĂłrego gra jak widaĂŚ nikogo jakoÂś szczegĂłlnie nie poruszyÂła, mimo Âże byÂło to wszystko bardzo Âładne i nie byÂło siĂŞ do czego przyczepiĂŚ. Ale to moÂże wÂłaÂśnie dlatego:) Lukas gra naprawdĂŞ bardzo dobrze i bardziej "klasycznie" i swojÂą interpretacjÂą nikomu siĂŞ nie naraziÂł:) Ja mĂłwiÂą Rosjanie "cicho jedziesz, dalej zajedziesz"
A poza tym jest wnukiem Gronostajewej i nikt mi nie wmĂłwi, Âże to nic nie znaczy:) No, nie mĂłgÂł byĂŚ za nisko:) (zresztÂą teÂż bardzo dobrze mu wyszedÂł koncert i pewnie i za to awansowaÂł o jedno miejsce).
Tak wiêc Awdiejewa zafiksowana, Wunder i Trifonow skacz¹ o dwa miejsca, Geniuszas o jedno i kolejnoœÌ siê powoli klaruje. Pierwsze miejsce, dwa drugie i trzecie. A Bo¿anow ma k³opoty:( Co by nie mówiÌ, jednak ten koncert nie jest udany. Bez niczyjej urazy, w temacie haftowania, Wundi w sonacie to naprawdê ma³e piwo:) I tak jest czego pos³uchaÌ, bo to w koùcu œwietny pianista, ale jednak traci w porównaniu z tymi, którzy b³ysnêli w koncercie. Poza tym nie da siê upchn¹Ì trzech II nagród:) A Lukas ma mocn¹ pozycjê:) Ba, podejrzewam, ¿e B. móg³by spokojnie dostaÌ trzeci¹ razem z Trifonowem, ale pewnie i na to nie by³oby pieniêdzy - podobno dziêki temu, ¿e by³y dwie drugie, nie przyznano szóstej:))) Pamiêtajmy te¿, ¿e dochodz¹ tu kombinacje, kto lepiej bêdzie s³u¿y³ jako "wzorzec" Chopina. Po przyznaniu kontrowersyjnej I nagrody, mo¿e byÌ wa¿ne, by przynajmniej II reprezentowali "rasowi" Chopiniœci. Tak wiêc to ma pewien sens, jako ¿e to nie ma byÌ konkurs pianistyczny (Bo¿anow jest niesamowitym pianist¹, wyobra¿am sobie, ¿e mo¿e z powodzeniem wygraÌ wiele takich konkursów). Po prostu on siê niespecjalnie nadaje na wzorzec Chopina (w ogóle zreszt¹ na jakikolwiek wzorzec, jest zbyt oryginalny, co zreszt¹ jest niezmiernie interesuj¹ce, i jest te¿ jego atutem).
No tak, mĂłwiĂŞ sobie, ale jeÂśli rozpatrujĂŞ to w ten sposĂłb, to jak to siĂŞ ma wÂłaÂśnie do I nagrody, ktĂłra promuje nie "rasowÂą" ChopinistkĂŞ? JeÂśli Awdiejewa, czemu nie wÂłaÂśnie BoÂżanow? Czy on jest gorszym pianistÂą??? W koĂącu ja osobiÂście postawiÂłabym jÂą na piÂątym miejscu opuszczonym wÂłaÂśnie przez Trifonowa (co przecieÂż nie jest ÂżadnÂą ujmÂą). I gdybym wtedy usÂłyszaÂła nazwisko BoÂżanowa jako pierwsze, pewnie teÂż byÂłoby mi smutno, Âże nie wygraÂł mĂłj ulubieniec, ale nie przeÂżyÂłabym takiego szoku. W koĂącu wtedy wydawaÂło mi siĂŞ, Âże ten etap, to bĂŞdzie rozgrywka miĂŞdzy nimi dwoma, i myÂślaÂłam, Âże bĂŞdzie drugi (choĂŚ serce wolaÂło DaniiÂła).
No i tu wracam do "zafiksowania" nagrody, i mam zÂłe przeczucia, i potwierdzam wiedzĂŞ Anelik, ktĂłra teÂż ma doÂświadczenie w Âśrodowisku muzycznym, i jej sÂłowa, Âże „chĂłr X wygra, bo musi”. I to mi siĂŞ zgadza z wÂłasnym doÂświadczeniem, wychowaÂłam siĂŞ w rodzinie muzykĂłw, nasÂłuchaÂłam siĂŞ duÂżo o przeró¿nych skomplikowanych relacjach, powiÂązaniach i ukÂładach, ktĂłre decydujÂą o takich sprawach. OczywiÂście w mniejszej skali, ale im wiĂŞksza skala, tym wiĂŞksze siÂły.
Nie mam wybitnie naboÂżnego stosunku do muzykĂłw jako caÂłoÂści, choĂŚ uwielbiam jednostki, bo przez wiele lat patrzyÂłam na nich od Âśrodka. SwojÂą grÂą czĂŞsto siĂŞgajÂą wyÂższych wymiarĂłw - ale odkÂładajÂąc instrument stajÂą siĂŞ caÂłkiem zwykÂłymi ludÂźmi. Takimi samymi, jak lekarze, dziaÂłacze piÂłkarscy, biznesmeni czy politycy.
Tak wiêc gdy czytam takie rzeczy, jest mi smutno, ale nie czujê siê wstrz¹œniêta, nie mam poczucia, ¿e to nie mo¿e byÌ prawda:
http://forum.tvp.pl/index.php?topic=35216.285
http://forum.tvp.pl/index.php?topic=35216.300
Jest i o punktach. Jeœli oni je sobie póŸniej korygowali, ¿eby im pasowa³o, mo¿e tym mo¿na wyt³umaczyÌ, czemu w tym szaleùstwie nie mo¿na dostrzec nawet metody? Co o tym s¹dzicie? To mówi¹ ludzie z wewn¹trz, z tego œrodowiska. I myœlê, ¿e mog¹ mieÌ wiedzê na ten temat, choÌ dla idealisty jest to niezmiernie przykre. Bo chcia³oby siê, aby dziedzina tak niebiaùskich rozkoszy pozosta³a nietkniêta zawirowaniami przyziemnego œwiata. A przecie¿ tak nie jest, bo tworz¹ j¹ zwykli ludzie. Ale dla nas zawsze pozostaje piêkno muzyki. I ona zawsze wygrywa.
No, teraz to ju¿ naprawdê muszê iœÌ spaÌ. Wybaczcie, jeœli siê rozgada³am, ale to (i muzyka) pomog³o mi zmêczyÌ straszliweeeego tasieeeeemca:)
Allegra
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #398 :
Styczeń 14, 2011, 14:32:01 »
FrancuskojĂŞzyczne podsumowanie konkursu:
http://www.toutpourlesfemmes.com/conseil/Chopin-les-Coulisses-du-Concours.html
Generalnie Awdiejewa bardzo cacy (zasÂłuÂżone zwyciĂŞstwo), Wunder be (autorka nie rozumie reakcji publicznoÂści), BoÂżanow cacy, Trifonow cacy, Wakarecy niesÂłusznie w finale i duzy nacisk na informacjĂŞ, kto na czym graÂł i Âże wygraÂła Yamaha.
Poszukam reportaÂżu France 2 - moÂże jest gdzies video.
«
Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2011, 14:36:31 wysłane przez Allegra
»
Allegra
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #399 :
Styczeń 14, 2011, 15:38:43 »
ReportaÂż - dÂługi, po francusku, ciekawie pokazujÂący kulisy. Moge pomĂłc w zrozumieniu, jesli jakiÂś fragment kogoÂś zainteresuje. Pozdrawiam.
http://envoye-special.france2.fr/index-fr.php?page=reportage-bonus&id_article=2642
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #400 :
Styczeń 14, 2011, 18:59:55 »
Wywód Aleksias chcia³bym uzupe³niÌ wnioskiem, który wysnu³em po konkursie. Chopin skomponowa³ wiele utworów, bardzo czêsto diametralnie ró¿nych (ot na przyk³ad Walc e-moll i Marsz ¯a³obny z sonaty b-moll). Chopin nie jest kompozytorem "jednoznacznym" tote¿ uznawane powszechnie rozró¿nienie pianisty i chopinisty nie powinno byÌ brane pod uwagê przy ocenie uczestników. Jednemu lepiej wyjdzie walc inny wyspecjalizuje siê w sonatach dlatego oprócz interpretacji oceniana jest poprawnoœÌ tekstowa. Nawet Wunder nie by³ chopinist¹ kompletnym. Z reszt¹, czego wymagaÌ po tak m³odych pianistach - to nie jest krytyka - absolutnie nie. Aby wyra¿aÌ uczucia graj¹c - czy to na scenie, czy to na jakimkolwiek instrumencie - i aby byÌ w tym wiarygodnym trzeba takich uczuÌ doœwiadczyÌ. Za wielkich aktorów - takich którzy odnajd¹ siê w ka¿dej roli - uwa¿amy panów i panie po 50-tce (czasem starszych) a ich mistrzostwo wywodzi siê z osobistych doœwiadczeù. M³ody pianista zgodnie w t¹ definicj¹ nie mo¿e byÌ wszechstronny. I tak prawdziwego romantyka widzia³em w Dumoncie, opanowanie i perfekcje w Awdeewej a "radoœÌ poznawcza" to w mojej ocenie domena Bo¿anowa. Z tego wszystkiego w k¹t mo¿emy odsun¹Ì pojêcie ducha Chopina odnosz¹ce siê do konkretnego stylu interpretacji - takie jest przynajmniej moje zdanie. Poza tym - poszukuj¹c prawdziwych gwiazd musimy siê przygotowaÌ na odrzucenie schematów.
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #401 :
Styczeń 14, 2011, 19:22:05 »
Aleksias, skoro tak duÂżo napisaÂłaÂś, to "trzeba" odpowiedzieĂŚ
. Piszesz:
"PrzecieÂż punkty od poczÂątku miaÂły speÂłniaĂŚ jedynie rolĂŞ pomocniczÂą, w razie gdyby np. pojawiÂły siĂŞ problemy, ktĂłry uczestnik ma awansowaĂŚ do kolejnego etapu"
. O tym du¿o ju¿ mówiono i na TVP i na Facebooku (chyba nawet niez³a k³ótnia by³a) z tego co sobie przypominam, bo jak mam czas to sobie czytam. Wg starego regulaminu o przyznaniu poszczególnych miejsc mia³a decydowaÌ punktacja ze wszystkich 4-ech etapów i basta (w Finale mo¿na by³o zdobyÌ minimalnie 75 punktów, czyli inaczej ni¿ w poprzednich etapach). Zreszt¹ te zasady s¹ jeszcze dostêpne. Zmieniono regulamin w ostatniej chwili, poniewa¿ wyniki siê nie spodoba³y. Co do Koncertu Bo¿anowa, to wolê go od Sonaty Wundera, która brzmi mi "amorficznie", tak¿e to nie jest tylko kwestia b³êdów tekstowych (tylko proszê nie obra¿aj siê za tê opiniê). W sumie nie wiadomo co oceniali jurorzy przyznaj¹c miejsca, to by³a wolna amerykanka.
Mnie osobiÂście dziwi spadek BoÂżanowa w kontekÂście zwyciĂŞstwa Awdiejewej (z tego akurat wzglĂŞdu, Âże nie reprezentuje ona tego "polskiego grania", ktĂłre chyba masz na myÂśli). Moim zdaniem to kwestia ukÂładĂłw pomiĂŞdzy kilkoma jurorami.
Czy Awidejewa by³a "zafiksowana" to ja nie wiem, ludzie ró¿ne rzeczy pisz¹, a im wiêkszy ma kto "œlinotok", tym dziwniejsze mi siê jego wypowiedzi wydaj¹.
Uf, znowu wracamy do tego "pasztetu". Co by nie gadaĂŚ, to byÂł Âświetny Konkurs!
Cytat: Allegra Styczeń 14, 2011, 14:32:01
FrancuskojĂŞzyczne podsumowanie konkursu:
http://www.toutpourlesfemmes.com/conseil/Chopin-les-Coulisses-du-Concours.html
Generalnie Awdiejewa bardzo cacy (zasÂłuÂżone zwyciĂŞstwo), Wunder be (autorka nie rozumie reakcji publicznoÂści), BoÂżanow cacy, Trifonow cacy, Wakarecy niesÂłusznie w finale i duzy nacisk na informacjĂŞ, kto na czym graÂł i Âże wygraÂła Yamaha.
Poszukam reportaÂżu France 2 - moÂże jest gdzies video.
DziĂŞki, odnotowujÂą jeszcze na "cacy" KolĂŞ. Generalnie ten tekst bardziej mi siĂŞ podoba niÂż reportaÂż telewizyjny, ktĂłry opowiada o postaciach niezbyt mnie interesujÂących (tego blondyna to sobie nawet przypominam jak okÂładaÂł instrument, chociaÂż wydaje siĂŞ bardzo sympatyczny) i zawiera maÂło treÂściwych informacji (nawet nie raczyli podaĂŚ nazwisk wszystkich laureatĂłw, dziwny reportaÂż, w sumie maÂło mĂłwi o Konkursie). W artykule dziwi mnie odbiĂłr gry Awdiejewej ("wraÂżenie improwizacji i Âżycia", z BoÂżanowem im siĂŞ pomyliÂło czy jak?, GoguÂś chyba siĂŞ trochĂŞ ze mnÂą zgodzi).
A wÂłaÂśnie, gdzie Twoje zdjĂŞcie?
«
Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2011, 19:27:20 wysłane przez Ola83
»
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #402 :
Styczeń 14, 2011, 19:57:19 »
Przede wszystkim jeden wniosek chyba wszystkim nasuwa siĂŞ sam - po przeanalizowaniu punktacji po poszczegĂłlnych etapach.
Dlaczego
Bozanov spadÂł tak nisko? ByÂł po 3 etapach drugi, ostatecznie czwarty. Czy w finale gra "nie-Chopina" (by A. Harasiewicz)?
OsobiÂście
nie rozumiem
tak wysokiej punktacji Avdeevej, ktĂłrÂą otrzymywaÂła regularnie, po kaÂżdym etapie - i niskiej Wundera.
Nie rozumiem
teÂż, dlaczego siedmiu jurorĂłw sprzysiĂŞgÂło siĂŞ przeciw Armellini w 3. etapie.
Ostatecznie zresztÂą punktacja punktacjÂą, lokaty lokatami - wszak my wybieramy swoich ulubieĂącĂłw, ktĂłrych w Chopinowskich kreacjach moÂżemy podziwiaĂŚ. Konkursowi zawdziĂŞczamy to, Âże tak wielu wspaniaÂłych pianistĂłw mogÂło siĂŞ nam zaprezentowaĂŚ w muzyce, ktĂłrÂą kochamy.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #403 :
Styczeń 14, 2011, 23:11:14 »
Mam tu ma³¹ rewelacjê, niemal na ¿ywo godzinna konferencja z Wunderem, Trifonowem, Dumontem, Awdiejew¹ i Geniuszasem, prosto z Japonii
) Sama jeszcze nie wysÂłuchaÂłam, zrobiĂŞ to jutro dopiero, siÂła wyÂższa
http://www.trifonov.us/concert-tour-in-japan/
http://www.ustream.tv/recorded/12002509#utm_campaigne=synclickback&source=http://www.trifonov.us/concert-tour-in-japan/&medium=12002509
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #404 :
Styczeń 14, 2011, 23:23:35 »
Olu, moÂże byÂło za dÂługo: i chciaÂło mi siĂŞ trochĂŞ spaĂŚ, i trochĂŞ pogadaĂŚ, i nie kontrolowaÂłam zwiĂŞzÂłoÂści wypowiedzi;))
Kombinujê, bo wci¹¿ mi siê wydaje, ¿e Awdiejewa, jakby nie by³a dobra, nie powinna byÌ wy¿ej od, moim skromnym zdaniem, wszystkich trzech ch³opaków - Ingolfa, Jewgienija i Danii³a, jednak podejrzewam w tym jakieœ pozamerytoryczne zawirowania i niczym Poirot staram siê próbowaÌ jakoœ odtworzyÌ "the scene of crime"
) Jakkolwiek to byÂło, w koĂącu mi przejdzie, bo w sumie co mi da ta wiedza.
MyÂślĂŞ, Âże powinnam siĂŞ juÂż oficjalnie mianowaĂŚ na Etatowego ObroĂącĂŞ Sonaty Wundera
(czy tylko mnie siĂŞ ona podoba?? A nie - jeszcze panu Majchrowskiemu:) Ufff
). JuÂż siĂŞ tu szeroko wygadaÂłam na temat sonaty pod stosownym wÂątkiem (o ulubionych konkursowych interpretacjach), tam gdzie jej dokÂładaliÂście;)). Ja z kolei wolĂŞ sonatĂŞ Wundera od koncertu BoÂżanowa i nie mam tu duÂżo bardziej merytorycznych argumentĂłw poza wÂłasnymi uczuciami. LubiĂŞ ich obu, ale Ingolfa bardziej
Wcale nie chciaÂłam szczegĂłlnie napadaĂŚ na Jewgienija, bo teÂż bardzo lubiĂŞ go sÂłuchaĂŚ. Ale przyznajĂŞ, trochĂŞ mnie zabolaÂło to "haftowanie"
Zawsze mnie trochĂŞ boli, jak siĂŞ szturcha Ingolfa, ale nie obraÂżam siĂŞ, jeÂśli to jest, jak to on powiedziaÂł "tasteful and done with dignity
Wiadomo, kaÂżda ma swojego ukochanego pijanistĂŞ, dla kaÂżdej on jest najlepszy, wiadomo, Âże z tym nic siĂŞ nie da zrobiĂŚ, i wcale nie trzeba
Wiem teÂż, Âże moÂżesz mieĂŚ do jury wiĂŞkszy Âżal, niÂż mam ja, czy Mozart, bo Ingolf jednak jakoÂś jeszcze z tego wyszedÂł w miarĂŞ przyzwoicie.
Ale teÂż ani jeden ani drugi nie mieli na to Âżadnego wpÂływu.
Mozarcie, w sumie AH sam to otwarcie powiedzia³, ¿e przesunêli Bo¿anowa za zbyt "niechopinowskie" granie, wiêc to nie mog³a byÌ tylko jego odosobniona opinia. ChoÌ z drugiej strony - fakt, jakoœ to siê wydaje dziwne, ¿e ta gra nie przeszkadza³a im w poszczególnych etapach, i dopiero na koniec im siê przypomnia³o o "kanonie". Przychodzi mi na myœl, ¿e po pierwsze, oni mogli w ogóle nie wywa¿aÌ a¿ tak aptekarsko tych punktów, zw³aszcza na pocz¹tku, kiedy mieli mnóstwo pianistów i mniej punktów odniesienia, punktowali bardziej za to, jak im siê podoba³o, mo¿e w³asnie za to, czy ich ktoœ zaciekawi³ bardziej oryginalnym wykonaniem (tyle godzin s³uchania tego samego w bardzo ró¿nej jakoœci:))), a potem im samym nie spodoba³o siê to, co im z tego wysz³o:) Ciekawe, czy to prawda, ¿e Fu Tsong momentami przysypia³, jak gdzieœ czyta³am:))) Po drugie, jeœli by³o tak jak mówi¹ tamci od konkursu, jeœli to by³o jakoœ tam lobbowane i ustawiane od pocz¹tku, to czemu te¿ patrzeÌ tak nabo¿nie na te punkty? Mogli od pocz¹tku komuœ dawaÌ wiêcej, komuœ mniej. A choÌby wstêpnie za samo nazwisko:) W dodatku podobno jeszcze po fakcie coœ sobie poprawiali w tych punktach:)) Mo¿na by zrobiÌ film nie gorszy od Misia;))))
Ech, mogli z ca³ym spokojem daÌ Wunderowi pierwsz¹ nagrodê ex aequo z Awdiejew¹, raczej nikt by siê nie dziwi³, a by³by du¿o mniejszy szum. Spora czêœÌ z nich mia³a tak¹ koncepcjê. Ale podejrzewam, ¿e na to po prostu nie mieli pieniêdzy. Ledwo wycisnêli na te dwie drugie. Zreszt¹ nigdy tyle kasy nie by³o, nigdy nie by³o dwóch pierwszych nagród. A ostatecznie masz racjê, mieli szansê siê pokazaÌ, zaprezentowali siê, kto chcia³, us³ysza³, kto bêdzie chcia³, bêdzie ich s³ucha³ i kupowa³ ich p³yty. Konkurs konkursem, ale przez resztê ¿ycia musz¹ dalej coœ graÌ, i to co najmniej równie dobrze:)
Strony:
1
...
25
26
[
27
]
28
29
...
40