Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
Strony:
1
...
23
24
[
25
]
26
27
...
40
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina (Przeczytany 193672 razy)
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Odp: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
«
Odpowiedz #360 :
Grudzień 28, 2010, 19:50:19 »
JeÂśli kotÂś mĂłgÂłby nagraĂŚ ten program ze wspomnieniami, nie mam niestety dostĂŞpu do tego programu. Albo swoimi sÂłowami Âładnie mi potem opowie. Dobrze?
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #361 :
Grudzień 28, 2010, 23:00:41 »
Dziêki za info dot. audycji w Dwójce. Dziœ s³ucha³em Wakarecego i Geniuszasa, ale bardziej zaj¹³ mnie program wspomnieniowy na TVP Kultura. W³aœnie siê skoùczy³. Oto klika moich refleksji na ten temat.
Niestety, jestem za¿enowany wypowiedziami pana D¹browskiego. Dziwnie brzmia³a jego "rosyjska koùcówka" - "mi³oœÌ" do Rosji, jêzyka rosyjskiego, chêÌ nauczenia siê go - móg³by chyba darowaÌ sobie te personalia. Najgorsze jednak by³o uderzenie w radiow¹ Dwójkê - Mr D¹browski podziêkowa³ TV Kulturze bo by³a "jedyny rzetelnym/obiektywnym medium" (nie wiem, czy to cytat dok³adny, ale sens zachowujê). Pytam siê zatem: czy Program Drugi Polskiego Radia by³ nierzetelny, transmituj¹c ca³y konkurs? Mo¿e dlatego, ¿e dziennikarze (p. Pêciùska, p. Majchrowski, prof. Dy¿ewski) odwa¿nie krytykowali decyzje jurorów, zw³aszcza pozycjê Wundera i zwyciêstwo Yulianny, brak Armellini i Koziaka w finale? Wystêpowali w interesie wielu melomanów, krytyków, którzy uwa¿ali podobnie.
II czêœÌ debaty by³a ciekawsza, zawiod³em siê jednak znów - tym razem na prof. Jasiùskim, którego notabene niezwykle ceniê. Dyskusja nt. Bozanova, Jasiùski: myœla³em, ¿e Bozanov na pocz¹tku za¿ywa³ narkotyki. Niech ka¿dy sam oceni t¹ wypowiedŸ...
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #362 :
Grudzień 28, 2010, 23:29:29 »
A ja wieczĂłr aÂż do teraz przesiedziaÂłam w knajpce meksykaĂąskiej, odwiedziny koleÂżanki z daleka. Ani nie posÂłuchaÂłam, ani nie obejrzaÂłam, ale moÂże jeszcze bĂŞdÂą powtĂłrki, trzeba sÂłaĂŚ maile z proÂśbami
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #363 :
Grudzień 29, 2010, 00:08:56 »
Cytat: Mozart Grudzień 28, 2010, 23:00:41
II czêœÌ debaty by³a ciekawsza, zawiod³em siê jednak znów - tym razem na prof. Jasiùskim, którego notabene niezwykle ceniê. Dyskusja nt. Bozanova, Jasiùski: myœla³em, ¿e Bozanov na pocz¹tku za¿ywa³ narkotyki. Niech ka¿dy sam oceni t¹ wypowiedŸ...
..na to brak s³ów Mozarcie.
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #364 :
Grudzień 29, 2010, 00:57:54 »
Mozart, z tym jĂŞzykiem to chyba byÂło o Marcie, Âże najpierw podobaÂł jej siĂŞ rosyjski, ale ostatnio stwierdziÂła, Âże woli polski i zacznie siĂŞ go uczyĂŚ.
Ale rzeczywiœcie muszê Ci przyznaÌ racjê, to trochê dziwnie zabrzmia³o (zacieœnianie wiêzi czy coœ w tym stylu, bardzo dziwny wtrêt, czy ten cz³owiek nie wie, jakie pog³oski kr¹¿y³y?).
I oczywiÂście zapomnieli o PR2, ktĂłra rĂłwnieÂż transmitowaÂła wszystko od A do Z, bardzo nieÂładnie.
Cytat: Mozart Grudzień 28, 2010, 23:00:41
Im wiĂŞcej poznajĂŞ wypowiedzi BoÂżanowa, tym bardziej mam wraÂżenie, Âże to inni biorÂą narkotyki.
WypowiedŸ rodem z anonimowego forum ... w TVP Kultura. Ja siê zastanawiam jakie wra¿enia ma profesor po Koncercie e-moll w Katowicach (który skrzêtnie przemilcza³). Swoj¹ drog¹ postawi³ mu w III etapie najwy¿sz¹ u siebie notê (90 pkt.), wiêcej ni¿ Wunderowi, nie wierzê ¿e za program dowolny (tak jak siê wyrazi³), chyba siê usprawiedliwia³ z tej wysokiej punktacji, a póŸniej stwierdzi³, ¿e nie "kibicowa³" Bo¿anowowi, bo laureat Konkursu, powinien s³u¿yÌ przyk³adem dla innych. Trochê racji mia³, bo gry tego pianisty nie da siê kopiowaÌ w przeciwieùstwie do os³awionych tradycji szko³y polskiej. Zachowa³ siê chyba trochê podobnie jak Harasiewicz, który da³ mu równie¿ po trzecim etapie najwy¿sz¹ u siebie notê (90 pkt.), a póŸniej stwierdzi³, ¿e trzeci etap by³ trochê s³abszy od drugiego (który punktowa³ na 80), litoœci!!!, ciekawi mnie przy tym co rzeczywiœcie myœla³ o Sonacie swojego ucznia...
Najbardziej zirytowaÂł mnie p. Radziwonowicz, pamiĂŞtam, Âże wyraÂżaÂł sporo pozytywnych opinii po II i III etapie, po IV teÂż nie byÂł zgryÂźliwy, a tu proszĂŞ: staraÂł siĂŞ jak najbardziej przypodobaĂŚ panu PrzewodniczÂącemu.
Ja przepraszam, Âże tak wylewam moje Âżale, ale nadal nie mogĂŞ zrozumieĂŚ jak moÂżna mieĂŚ w trzecim etapie jeden punkt mniej niÂż zwyciĂŞÂżczyni i nie dostaĂŚ nagrody za Poloneza-FantazjĂŞ (moim zdaniem jego wykonanie jest idealne, Sonata jedna z najlepszych, a Largo z niej zupeÂłnie zjawiskowe, ale oczywiÂście trzeba z BoÂżanowa robiĂŚ speca od WalcĂłw...).
«
Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2010, 01:00:06 wysłane przez Ola83
»
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #365 :
Grudzień 29, 2010, 11:34:32 »
Obawiam siĂŞ, Âże z PR2 chodziÂło o coÂś innego. Forumowicze na tvp piszÂą, Âże mieli informacje o "nieprzyjemnoÂściach" ktĂłre spotkaÂły DwĂłjkĂŞ za krytykĂŞ jurorĂłw podczas konkursu. JeÂżeli to prawda to jest to
nieuczciwy atak
na najwyÂżej stojÂące pod wzglĂŞdem poziomu kulturalnego medium w Polsce. Wydaje siĂŞ jednak, Âże nic on nie zmieniÂł - artykuÂły dot. konkursu chopinowskiego na stronach polskiego radia utrzymane sÂą w tym samym tonie co podczas jego trwania...
A propos Bozanova - Olu, nie wiem, dlaczego tak mu siĂŞ "obrywa". Mam nadziejĂŞ, Âże ten wielki pianista zaskoczy ich (jurorĂłw) wystĂŞpami w Carnegie czy Wigmore, po ktĂłrych jego sÂława bĂŞdzie jeszcze wiĂŞksza. Polonez - Fantazja byÂł - wg mnie - najpiĂŞkniejszy o Wundera, jego interpretacja wywiera na mnie zawsze najwiĂŞksze wraÂżenie (Bozanov teÂż gra wspaniale, chyba 2. wykonanie
). Ale sonata Bozanova - powinna zostaĂŚ nagrodzona. Niestety, Bozanov to najwiĂŞkszy przegrany XVI KPiFC.
Blog o muzyce:
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #366 :
Grudzień 29, 2010, 13:09:10 »
Cytat: Mozart Grudzień 29, 2010, 11:34:32
Obawiam siĂŞ, Âże z PR2 chodziÂło o coÂś innego. Forumowicze na tvp piszÂą, Âże mieli informacje o "nieprzyjemnoÂściach" ktĂłre spotkaÂły DwĂłjkĂŞ za krytykĂŞ jurorĂłw podczas konkursu. JeÂżeli to prawda to jest to
nieuczciwy atak
na najwyÂżej stojÂące pod wzglĂŞdem poziomu kulturalnego medium w Polsce. Wydaje siĂŞ jednak, Âże nic on nie zmieniÂł - artykuÂły dot. konkursu chopinowskiego na stronach polskiego radia utrzymane sÂą w tym samym tonie co podczas jego trwania...
Zagl¹dam tam od czasu do czasu, bo tam jest du¿o interesuj¹cych mnie linków. Tylko ¿e ludzie na TVP czasem takie ró¿ne rzeczy wypisuj¹, nie wiem, co o tym wszystkim myœleÌ. Mo¿e i by³y nieprzyjemnoœci, ale nie bardzo rozumiem z jakiego powodu. Za krytykê pierwszej nagrody? Przecie¿ to robi³, kto chcia³ i moim zdaniem te¿ to przekroczy³o pewne normy. Teorii spiskowych to Radio raczej nie propagowa³o.
Cytat: Mozart Grudzień 29, 2010, 11:34:32
A propos Bozanova - Olu, nie wiem, dlaczego tak mu siĂŞ "obrywa". Mam nadziejĂŞ, Âże ten wielki pianista zaskoczy ich (jurorĂłw) wystĂŞpami w Carnegie czy Wigmore, po ktĂłrych jego sÂława bĂŞdzie jeszcze wiĂŞksza. Polonez - Fantazja byÂł - wg mnie - najpiĂŞkniejszy o Wundera, jego interpretacja wywiera na mnie zawsze najwiĂŞksze wraÂżenie (Bozanov teÂż gra wspaniale, chyba 2. wykonanie
). Ale sonata Bozanova - powinna zostaĂŚ nagrodzona. Niestety, Bozanov to najwiĂŞkszy przegrany XVI KPiFC.
Podobno dziĂŞki temu Konkursowi wyÂłowiÂła go jakaÂś naprawdĂŞ duÂża agencja i podobno ma w przyszÂłym sezonie graĂŚ w Filharmonii BerliĂąskiej, Royal Festival Hall, Musikverein i Tokyo, teraz teÂż ma jakieÂś koncerty na Âświecie. TakÂże caÂłkiem nieÂźle wylÂądowaÂł z tÂą swojÂą "przegranÂą". Oby mu siĂŞ udaÂło i oby siĂŞ nie denerwowaÂł, trzymam za niego bardzo kciuki.
Z wykonaĂą op. 61 oczywiÂście wolĂŞ "mojego", dla mnie ma walor zupeÂłnej niepowtarzalnoÂści i unikatowoÂści, uwaÂżam Âże ta pianistyka najbardziej do tego wÂłaÂśnie utworu pasuje. "TwĂłj" teÂż bardzo dobry, ale mnie osobiÂście nie zelektryzowaÂł (nie "obraÂź siĂŞ", ale reszty jego III etapu szczegĂłlnie nie ceniĂŞ, no moÂże trochĂŞ Bolero: zrobiÂł tam rytm bolera chyba, ale mi by siĂŞ wiĂŞcej ikry chciaÂło).
Tylko ¿e mi nie o jakieœ subiektywne wra¿enia chodzi (bo my tu sobie mo¿emy tak pogadaÌ), a o sam¹ punktacjê i o to siê g³ównie niektórych jurorów czepiam.
«
Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2010, 13:12:05 wysłane przez Ola83
»
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #367 :
Grudzień 30, 2010, 21:31:29 »
To Âświetnie, Âże Bozanov staÂł siĂŞ teraz tak popularny i Âże zauwaÂżono jego niewÂątpliwy talent na Âświecie. Czekam na pÂłyty.
Tymczasem teraz delektujemy siĂŞ wieczorem Ingolfa Wundera w DwĂłjce. ByÂł koncert e-mol, teraz caÂły etap III! Pan Majchrowski - prowadzÂący - wychwalaÂł zalety jego gry, uznaÂł wykonanie koncertu za niemalÂże wzorcowe. JakÂże wielu siĂŞ pod tym podpisuje...
Blog o muzyce:
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #368 :
Grudzień 30, 2010, 22:18:35 »
Wys³ucha³em koncertu Wundera, dalszej czêœci audycji wys³uchaÌ nie mog³em. Koncert e-moll Wundera jest znakomity, jakby siê przyczepiÌ to zauwa¿y³em b³êdy w Rondzie, przy samym zakoùczeniu, lecz jest to tak wymagaj¹cy fragment, ¿e trudno siê nie pomyliÌ. Cieszê siê, ¿e Dwójka przygotowa³a taki cykl na zakoùczenie - sk¹din¹d Chopinowskiego - roku.
W tej chwili sÂłucham audycji podsumowujÂących mijajÂący rok ze strony Polskiego Radia. Polecam. Jestem dopiero na poczÂątku, wiĂŞc trudno mi merytorycznie zachĂŞciĂŚ do tejÂże czynnoÂści, jednak audycja zapowiada sie ciekawie.
http://www.polskieradio.pl/8/198/Artykul/285629,Rok-jakby-chopinowski
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #369 :
Grudzień 31, 2010, 10:37:42 »
@Mozart, o Âżadnej "popularnoÂści" ja nie mĂłwiĂŞ, chodzi raczej o szanse na zdobycie sobie poczesnego miejsca wÂśrĂłd pianistĂłw, zresztÂą to, moim zdaniem, nieÂładne sÂłowo, a w stosunku do muzyka klasycznego trochĂŞ nieadekwatne.
@GoguÂś, Twoje zdjĂŞcie przypomniaÂło mi o obiecanym wywiadzie z AwdiejewÂą, nie wiem, moÂże juÂż to widziaÂłeÂś. Polecam rĂłwnieÂż i innym, chociaÂż niektĂłrzy czasu moÂże dziÂś nie majÂą:
http://200-percent-blog.blogspot.com/2010/11/yulianna-avdeeva.html
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #370 :
Grudzień 31, 2010, 11:49:45 »
Olu, jasne, fakt, s³owo "popularnoœÌ" pasuje bardziej do np. popkultury (sztuka wy¿sza nigdy nie jest w tym sensie popularna...). Cieszê siê, ¿e Bozhanova dostrzeg³a szeroka publicznoœÌ i agencje muzyczne, dziêki czemu S³awa jego jako pianisty bêdzie - myœlê - rosn¹Ì.
Blog o muzyce:
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #371 :
Grudzień 31, 2010, 14:02:52 »
WspomnianÂą wczeÂśniej audycje polecam. Jest to dobre podsumowanie mijajÂącego roku i interesujÂąca dyskusja o przyszÂłoÂści naszej kultury.
Olu, dziĂŞkuje za wywiad, wczeÂśniej go nie widziaÂłem. ZresztÂą wywiadĂłw z AwdeewÂą nie ma zbyt duÂżo, to jest dopiero drugi ktĂłry czytam. Pierwszy opublikowany byÂł zaraz po ogÂłoszeniu wynikĂłw.
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #372 :
Grudzień 31, 2010, 14:39:02 »
OK. Pewnie przes³ucham, ale póŸniej.
Mozarta za "szerok¹ publicznoœÌ" ju¿ nie bêdê przeœladowaÌ
. Nie do koùca moim zdaniem o to tutaj chodzi, ale nie oszukujmy siê, agencje i publicznoœÌ musz¹ byÌ, bo inaczej pianiœci zwiêdn¹, no chyba ¿e w ogóle nie maj¹ zamiaru siê uzewnêtrzniaÌ, tzn. wystêpowaÌ, nagrywaÌ itd.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #373 :
Grudzień 31, 2010, 20:05:03 »
Po prostu: po jego wystĂŞpach w XVI KC wiĂŞcej melomanĂłw o nim usÂłyszaÂło i staÂł siĂŞ bardziej rozpoznawalny w "Âświecie muzyki" niÂż wczeÂśniej.
Blog o muzyce:
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #374 :
Styczeń 02, 2011, 10:59:24 »
Biedny Mozarcie, co Ty siĂŞ ze mnÂą masz.
Strony:
1
...
23
24
[
25
]
26
27
...
40