Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
Strony:
1
...
12
13
[
14
]
15
16
...
40
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina (Przeczytany 189629 razy)
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Odp: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
«
Odpowiedz #195 :
Listopad 02, 2010, 12:50:42 »
Gdy tylko Wakarecy zakoĂączyÂł grĂŞ w III etapie, napisaÂłem na forum TVP, Âże moÂże byĂŚ finaÂł. Jego pomysÂł na sonatĂŞ byÂł dobry. TrochĂŞ wydziwiaÂł, ale szÂło to w kierunku wydobycia czy raczej podkreÂślenia nastroju utworu, np. w III czĂŞÂści. Mam wraÂżenie, Âże rozkrĂŞcaÂł siĂŞ z etapu na etap. Jeko koncert teÂż w porĂłwnaniu z tym, co pokazali konkurenci, byÂł niezÂły. MyÂślĂŞ, Âże wiele negatywnych opinii pod jego adresem spowodowane byÂło faktem, Âże to on, a nie Koziak znalazÂł siĂŞ w finale. Tyle Âże zrobienie ÂświĂŞtej wojny fanĂłw Wakarecy vs. Koziak byÂło nieporozumieniem i wielu osobom nie pozwoliÂło na rzeczowÂą indywidualnÂą ocenĂŞ jego gry.
Bo¿anow faktycznie siê popisywa³. Pani Kozubek nazwa³a to efekciarstwem, i mia³a wiele racji, ale by³o to efekciarstwo b³yskotliwe i ujmuj¹ce. Zw³aszcza walce i mazurki wypad³y dziêki niemu bardzo atrakcyjnie. By³ w tym pewien zamys³, w przeciwieùstwie do chaotycznych eksperymentów Tysona, który przedstawi³ bardzo niespójn¹ wizjê. W grze Amerykanina by³y fragmenty bardzo dobre, np. niektóre fragmenty Poloneza As-dur op. 53 zagra³ wrêcz w bardziej odpowiednim ni¿ inni tempie, ale zaraz po tym wystêpowa³y niczym nie uzasadnione zmiany koncepcji, przez co ca³oœÌ wysz³a tak, jak wysz³a...
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #196 :
Listopad 02, 2010, 18:56:08 »
Niebieskooki masz racjĂŞ w kwestii ÂświĂŞtych wojen. Nie wiem dlaczego nie awansowaÂł Marcin Koziak ale to na pewno nie jest wina PawÂła Wakarecego i odgrywanie siĂŞ na nim na forum jest po prostu niewÂłaÂściwe. PowtĂłrzĂŞ za komentatorami TVP Kultura ale jest to takÂże moja opinia, Âże z etapu na etap PaweÂł Wakarecy graÂł coraz lepiej. Czy aÂż tak dobrze by starczyÂło na finaÂł? Sama nie wiem. Mnie bardziej podobaÂł siĂŞ Marcin Koziak i Leonora Armellini. Po tym, co zobaczyÂłam w finale chĂŞtnie wymieniÂłabym na tĂŞ wÂłaÂśnie dwĂłjkĂŞ - dwĂłjkĂŞ FrancuzĂłw. Francuzi nie zachwycali mnie od poczÂątku i obeszÂłoby siĂŞ bez nich w finale. PawÂła Wakarecego w takim ukÂładzie zostawiÂłabym.
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #197 :
Listopad 02, 2010, 19:05:48 »
Cytat: anelik Listopad 02, 2010, 18:56:08
Francuzi nie zachwycali mnie od poczÂątku i obeszÂłoby siĂŞ bez nich w finale. PawÂła Wakarecego w takim ukÂładzie zostawiÂłabym.
PozwolĂŞ sobie polemizowaĂŚ. Tysman rzeczywiÂście zaniÂżyÂła poziom finaÂłu natomiast Dumont zagraÂł przepiĂŞkny koncert. MoÂże rzeczywiÂście zabrakÂło mu nieco od strony technicznej (jeÂżeli dobrze pamiĂŞtam myliÂł siĂŞ kilka razy), za to jego interpretacja bardzo przypadÂła mi do gustu. Dumont grajÂąc opowiadaÂł i moim zdaniem Âświetnie odnalazÂł siĂŞ w koncercie e-moll, zwracaÂłem na to uwagĂŞ jeszcze na forum TVP. Ostatnio odsÂłuchaÂłem sobie jego wykonanie, moÂże zachwyt nie byÂł aÂż taki, jak na poczÂątku, przy transmisji na Âżywo, ale dalej podtrzymujĂŞ swojÂą tezĂŞ.
Wakarecemu kibicowaÂłem (jeÂżeli to odpowiednie sÂłowo odnoÂśnie konkursĂłw pianistycznych) - to oczywiÂście wzglĂŞdy narodowoÂściowe. Nie mam pretensji, Âże nie otrzymaÂł miejsca w pierwszej szĂłstce bo konkurencja byÂła wybitna a PawÂłowi odrobinĂŞ zabrakÂło.
Co do samego Koziaka - jest dobrym pianist¹ i w stu procentach zas³ugiwa³ na to, ¿eby zast¹piÌ francuzkê w finale, no ale có¿ ... niezbadane s¹ werdykty jury.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #198 :
Listopad 02, 2010, 19:36:47 »
No i wÂłaÂśnie tym udanym koncertem Dumont wywalczyÂł sobie nagrodĂŞ. Warto to podkreÂśliĂŚ, bo ogĂłlnie rzecz biorÂąc,to maÂło kto udanie zagraÂł w tym roku koncert... Niestety, dobre wspomnienia zaciera fuszerka, jakÂą odwaliÂł na koncercie laureatĂłw...
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #199 :
Listopad 03, 2010, 01:52:36 »
PisaÂłem dopiero co o BoÂżanowie. Przed chwilÂą odsÂłuchaÂłem Poloneza As-dur op. 53 w jego wykonaniu. Przepraszam, ale to co oÂżywiaÂło mazurki i walce, w przypadku poloneza okazaÂło siĂŞ przyczynkiem do ogĂłlnej katastrofy. ZupeÂłnie nietrafiona interpretacja, brak zrozumienia natury tego taĂąca, tempo nie chodzonego, ale gonionego, i to chyba przez jakiegoÂś sprintera, cechy poloneza nie ujawniajÂą siĂŞ tam, gdzie powinny, za to akcenty pojawiajÂą siĂŞ niespodziewanie w przypadkowych miejscach utworu.
Chyba zaczynam rozumieÌ, co siê sta³o. Zgubi³a go pewnoœÌ siebie. Mówi³o siê ju¿ na pocz¹tku konkursu, ¿e Bo¿anow przyjecha³ po zwyciêstwo. I on w to za mocno uwierzy³ - do tego stopnia, ¿e samokrytycyzm zosta³ wyparty przez d¹¿enie do zadziwienia i zachwycenia s³uchaczy. Zniknê³a gdzieœ pokora (w rozumieniu prof. Kozubek), a brawura doprowadzi³a do absurdalnych momentami decyzji. Bu³gar zdawa³ siê s³abn¹Ì z etapu na etap, a¿ do nieszczêœliwego epilogu w finale. Chyba dla niego ka¿dy inny rezultat ni¿ zwyciêstwo by³ pora¿k¹. I tu znów mamy do czynienia z brakiem pokory, tym razem ju¿ w innym sensie. I pewnie dlatego ulotni³ siê "po angielsku"... I to by³a kolejna absurdalna decyzja, bo faktycznie wypi¹³ siê w ten sposób nie na sêdziów, a na sprzyjaj¹c¹ mu publicznoœÌ...
BoÂżanow ma zadatki na wielkiego pianistĂŞ. Ma jednak do pokonania wielkÂą przeszkodĂŞ - samego siebie. ChciaÂłbym wiedzieĂŚ, co on w tej chwili myÂśli - czy rozpamiĂŞtuje swojÂą "krzywdĂŞ" czy wyciÂąga wnioski.
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #200 :
Listopad 03, 2010, 10:37:09 »
Tempo sprintera? Dziesi¹tki osób gra³y tego poloneza szybciej ni¿ on (a tempo oktaw to ju¿ na pewno nie by³o najszybsze, za to z ciekawymi efektami brzmieniowymi). On go nawet gra³ stosunkowo wolno jak na dzisiejsze "standardy" (no mo¿e w repryzie troszeczkê przyspieszy³- takie przynajmniej mam wra¿enie). Co do akcentów to ogólna cecha gry Bo¿anowa. A zwróci³eœ uwagê na czêœÌ œrodkow¹? Nie za szybko, bez sentymentalizmu i ³adne cieniowania. No niew¹tpliwie nie by³ to Polonez spreparowany wg ostatnio obowi¹zuj¹cych wzorców, ale ogólnie jeœli chodzi o Bo¿anowa, no to ja wszystkim polecam s³uchanie interpretacji dawnych mistrzów (choÌby As-dura w wykonania Friedmana), mo¿e wtedy ich zgorszenia opadn¹.
Cytat: Niebieskooki Listopad 03, 2010, 01:52:36
Mówi³o siê ju¿ na pocz¹tku konkursu, ¿e Bo¿anow przyjecha³ po zwyciêstwo. I on w to za mocno uwierzy³ - do tego stopnia, ¿e samokrytycyzm zosta³ wyparty przez d¹¿enie do zadziwienia i zachwycenia s³uchaczy.
Kiedy to sÂłyszaÂłeÂś? Ja sÂłyszaÂłam, Âże on mĂłwiÂł: ja nie mam co do tego Konkursu Âżadnych oczekiwaĂą i lepiej dla mnie Âżebym ich nie miaÂł. No moÂże ÂłgaÂł, ale nie moÂżna mu byÂło w tamtym momencie zarzuciĂŚ demonstracji nadmiernej pewnoÂści siebie. W ogĂłle we wszystkich tych drobnych i normalnych wywiadach, ktĂłre dotarÂły do moich uszu, to on mĂłwiÂł z sensem.
Co do sÂłabniĂŞcia z etapu na etap, mam innÂą opiniĂŞ, Âże to byÂło coÂś w rodzaju (proszĂŞ wybaczyĂŚ kolokwializmy): ÂżarÂło (I), ÂżarÂło (II), ÂżarÂło (III) i ... zdechÂło (IV).
Nie ulegam opiniom akademickiej krytyki i nie zmieniam na jego temat zdania: nadal utrzymujĂŞ, Âże jest to wielki i nieklasyfikowalny muzyk. Dla jednych bĂŞdzie to Szokmanow, dla drugich Bozianow, taka juÂż jego "uroda"
.
Co do jego ulotnienia siĂŞ: zupeÂłnie inaczej to odbieram.
On siê nie wypi¹³ na publicznoœÌ, on nie móg³ inaczej. Przepraszam, ale jeœli ktoœ specjalnie z mojego powodu, ¿ebym nie by³ za wysoko zmienia w ostatniej chwili regulamin oceny, no to jak ja mam siê zachowaÌ? UdawaÌ, ¿e wszystko w porz¹dku, skoro nie jest? PrzyjœÌ na koncert laureatów i nie przyj¹Ì nagrody (on straci³ nie tylko 15 tyœ., ale i mo¿liwoœÌ pokazania siê w Japonii z tego co mi siê obi³o o uszy)?
A, na Facebooku jest informacja, ¿e on ma graÌ nied³ugo w Poznaniu (nie wiem, na ile to pewne wiêc podajê to tak na marginesie), jeœli to prawda to tym bardziej nie mo¿na bêdzie mówiÌ, ¿e siê wypi¹³ na polsk¹ publicznoœÌ.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #201 :
Listopad 03, 2010, 13:13:14 »
Dzisiaj o 18 w DwĂłjce 2 dyskusja o Konkursie, bojĂŞ siĂŞ Âże nie dojadĂŞ z pracy,
jak ktoÂś moÂże sÂłuczaĂŚ to poproszeo krĂłtkie streszczenie
http://www.franzschubert.pl/
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #202 :
Listopad 03, 2010, 15:53:11 »
Olu, poloneza chyba wszyscy zagrali ten utwĂłr za szybko. Trudno siĂŞ im dziwiĂŚ, bo ma on takÂą strukturĂŞ, Âże pojawia siĂŞ oczywista pokusa, by nie zwalniaĂŚ. Nikt mnie wykonaniem tego utworu nie zadowoliÂł, a juÂż najmniej BoÂżanow i Tyson, ktĂłry - jak juÂż pisaÂłem - miaÂł w nim bardzo dobre fragmenty, ale wiemy, jak niespĂłjne byÂły jego interpretacje. Tempo wybaczyĂŚ moÂżna, ale to dziwne akcentowanie juÂż nie. To, co byÂło dobre dla mazurkĂłw i walcĂłw, poloneza zabiÂło.
Gdzie to sÂłyszaÂłem? W telewizji. Nie pamiĂŞtam juÂż, ktĂłry to byÂł program, kiedy ani kto to mĂłwiÂł, ale na pewno byÂła mowa wÂłaÂśnie o BoÂżanowie.
Zreszt¹, mój s¹d o Bo¿anowie nie jest negatywny. Chêtnie s³ucham jego utworów z konkursu, przede wszystkim tych wy¿ej wspomnianych. To naprawdê b³yskotliwy pianista, ale musi trochê siê nad t¹ b³yskotliwoœci¹ zastanowiÌ. Nie do ka¿dego utworu ona pasuje, ale jeœli j¹ stosuje we w³aœciwych momentach, potrafi porwaÌ publicznoœÌ.
A jeœli chodzi o jego "ulotnienie siê", Ÿle mnie zrozumia³aœ. Nie mia³em na myœli tego, ¿e celowo uczyni³ afront polskiej publicznoœci. To po prostu niemo¿liwe, bo gra³ dla niej, zachwyca³ j¹, a ona odwdziêcza³a mu siê gor¹cymi owacjami, jakie ma³o kto otrzymywa³. Ale to ona najbardziej odczu³a jego manifestacjê wobec jury, bo chyba zdecydowana wiêkszoœÌ chcia³a go us³yszeÌ. Tylko to mia³em na myœli. A o tej zmianie regulaminu tyle siê mówi, ¿e w sumie nie wiadomo chyba dla kogo ona by³a ani przeciw komu. Nawet jeœli przeciw niemu, to on nie móg³ chyba o tym wiedzieÌ, jako ¿e wyniki by³y do pewnego momentu tajne. Przynajmniej w teorii...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #203 :
Listopad 03, 2010, 16:05:08 »
Cytat: Ola83 Listopad 03, 2010, 10:37:09
On (Bo¿anow) siê nie wypi¹³ na publicznoœÌ, on nie móg³ inaczej.
Olu, wed³ug mnie on móg³ inaczej. Przypomina mi siê Konkurs sprzed bodaj 15 laty, gdy murowany i bardzo dobrze przyjmowany przez publicznoœÌ faworyt Su³tanov te¿ pozbawiony zosta³ zwyciêstwa (pierwszej nagrody nie przyznano, a on swoj¹ drug¹ podzieli³ z Francuzem). Tez du¿o wtedy pisano, ze by³ tu jakiœ uk³ad.
I Su³tanov na znak protestu odmówi³ wziêcia udzia³u w Koncercie laureatów. Ale zachowa³ siê fair wobec publicznoœci. Po¿egna³ siê z nami listownie i przeprosi³ za nieobecnoœÌ. A wiec mo¿na by³o wzi¹Ì z niego przyk³ad? Mo¿na. Zabrak³o chyba jednak Bu³garowi klasy. Mam bowiem nadzieje, ze nie spotka³y go zgo³a inne i bardziej traumatyczne k³opoty.
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #204 :
Listopad 03, 2010, 18:56:26 »
Mo¿e masz racjê Januszu, ale widzisz to by za sob¹ poci¹gnê³o koniecznoœÌ jakiegoœ wyjaœnienia przyczyn odmowy (tak mi siê wydaje), a my nie znamy kulisów tej ca³ej dziwnej sprawy. Nie œpieszy³abym siê z wydawaniem ocen, ka¿da sytuacja mo¿e byÌ inna (a i nie wydaje mi siê, ¿e chodzi o "pozbawienie zwyciêstwa", oczywiœcie mogê siê myliÌ, ale Bo¿anow mia³ np. II miejsce na konkursie królowej El¿biety i nagrodê przyj¹³). Konkurs z Su³tanowem to ja jeszcze troszeczkê pamiêtam
Do Niebieskookiego: Co do zmiany regulaminu i BoÂżanowa to sugerujĂŞ siĂŞ wypowiedziami p. Harasiewicza.
Ja bym nie przesadza³a z podkreœlaniem tej jego chêci b³yszczenia, w sumie to on wybiera³ do recitali utwory takie jak: III Ballada czy Barkarola (a nie np. II Scherzo, czy ca³y cykl Etiud). Natomiast w stylu brillant, to rzeczywiœcie siê "œwieci³" jak nikt inny (i moim zdaniem mia³ racjê). Wydaje mi siê, ¿e to co nazywasz chêci¹ b³yszczenia, to eksponowanie swoich pomys³ów, dobrze rozumiem? Bo ja nie widzê ¿adnego b³yszczenia np. w Polonezie-Fantazji, za to bardzo interesuj¹c¹ koncepcjê.
Ja tutaj schodzĂŞ na dyskusjĂŞ natury ogĂłlniejszej: mianowicie co wolno a co nie szalenie uzdolnionemu pianiÂście (a moim zdaniem sporo wolno). Niestety nie bardzo mogĂŞ kontynuowaĂŚ, bo mam w tej chwili duÂżo pracy (i kradnĂŞ sobie czas i nie mogĂŞ siĂŞ powstrzymaĂŚ
).
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #205 :
Listopad 03, 2010, 19:15:29 »
B³yskotliwoœÌ rozumiem jako nadu¿ywanie efektów, chêÌ popisania siê. Styl brillant zostawmy, bo kiedyœ by³ on wrêcz po¿¹dany przez sêdziów, potem nie. Jest atrakcyjny i przyjemny dla ucha. Mnie po prostu chodzi o to, ¿e nie wszêdzie jest miejsce na popisy. I tu chyba dochodzimy do sedna problemu, czyli naszych "œwiatopogl¹dów": Ty uwa¿asz, ¿e artyœcie wolno wiele, mnie jednak bli¿sze jest podejœcie bardziej tradycyjne, aczkolwiek bez przesady.
Przy okazji, wysÂłuchaÂłem tegoÂż samego poloneza w wykonaniu Awdiejewej. PomijajÂąc brzmienie Yamahy, to samo wykonanie mnie po prostu przeraziÂło. Pani Kozubek powiedziaÂła, Âże jeÂśli laik sÂłyszy usterki, to znaczy, Âże wykonanie jest naprawdĂŞ zÂłe. A co powiedzieĂŚ, jeÂśli dziecko w wieku przedszkolnym pyta mnie, kto tak Âźle gra, Âże myli dÂźwiĂŞki...
Tycjan
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #206 :
Listopad 03, 2010, 20:09:42 »
Cytat: TeresaGrob Listopad 03, 2010, 13:13:14
Dzisiaj o 18 w DwĂłjce 2 dyskusja o Konkursie, bojĂŞ siĂŞ Âże nie dojadĂŞ z pracy,
jak ktoÂś moÂże sÂłuczaĂŚ to poproszeo krĂłtkie streszczenie
Audycja jest dostĂŞpna na stronach:
http://www.polskieradio.pl/8/402/Artykul/272506,Po-Konkursie-Chopinowskim
- ramka PosÂłuchaj.
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #207 :
Listopad 03, 2010, 20:12:07 »
Nie ja nie mĂłwiÂłam o popisach, iluÂż dawnych Âświetnych pianistĂłw trzeba by byÂło uznaĂŚ dzisiaj za popisujÂących siĂŞ.
Co do Awdiejewej, to nie mam zamiaru jej broniĂŚ. Brak mi w tej chwili czasu, Âżeby rzetelnie napisaĂŚ co o niej myÂślĂŞ, zresztÂą po co i tak juÂż chyba wszystko powiedziano.
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #208 :
Listopad 03, 2010, 20:27:20 »
DziĂŞkujĂŞ Tereso,
wysÂłuchaÂłem publicystyki w radiowej DwĂłjce od 18 do 19.
Wypowiadali siĂŞ:
LeszczyĂąski, Dybowski, Miklaszewski.
W duÂżym skrĂłcie, puentÂą audycji byÂło:
Âże byĂŚ moÂże w nastĂŞpnym konkursie
oceny poszczegĂłlnych jurorĂłw,
bĂŞdÂą wyÂświetlane jak w zawodach sportowych
np. jeÂździe figurowej na lodzie.
I, Âże jest kryzys przygotowywania do konkursĂłw
gdyÂż profesorowie nastawiajÂą siĂŞ na uczenie do
rywalizacji konkursowej i przez to cierpi duchowoœÌ
muzyki Chopina.
Jeszce raz dziĂŞkujĂŞ. Audycja byÂła ciekawa.
pozdrawiam
Marek
Tycjan
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #209 :
Listopad 03, 2010, 20:40:53 »
W dzisiejszej audycji programu II S. Leszczyùski stwierdzi³, ¿e g³osowania poszczególnych jurorów ostatniego Konkursu s¹ dostêpne, jeœli ktoœ chce do nich zajrzeÌ. To pewna nowoœÌ w stosunku do tego, co dotychczas twierdzono. Mam nadziejê, ¿e dziennikarze skorzystaj¹ z tej mo¿liwoœci i ostatecznie wszystkiego siê dowiemy... Plotki, insynuacje itd. co do tego, jak ktoœ g³osowa³ s¹ nieznoœne.
Strony:
1
...
12
13
[
14
]
15
16
...
40