Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3] 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Prof. L. Kozubek w Radio Maryja. 27.10.2010 21:40  (Przeczytany 27141 razy)
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #30 : Październik 28, 2010, 08:50:18 »

Radio Maryja moÂże jest maÂło tolerancyjne.
Ale akurat ta audycja, byÂła tylko o kulturze.
Nie poruszano, Âżadnych religijnych problemĂłw.
SÂłyszaÂłem tylko o muzyce,
zresztÂą piĂŞknÂą, prostÂą polszczyznÂą pani Lidii Kozubek.

pozdrawiam          
               Marek
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #31 : Październik 28, 2010, 09:22:44 »

Co do zabytkowego fortepianu: nie brzmiaÂł on zbyt dobrze. MiaÂłam wraÂżenie, Âże z wolna siĂŞ rozpada. Kakofonia dÂźwiĂŞkĂłw, nieczysto. DÂźwiĂŞki zlewaÂły siĂŞ tworzÂąc zasÂłonĂŞ dymnÂą. PedaÂły nie miaÂły pÂływu na brzmienie fortepianu, albo wcale nie byÂły uÂżywane .

Anelik, zÂłoÂżyÂłaÂś w sÂłowa, bardzo zgrabnie to co wÂłaÂśnie miaÂłam na myÂśli. MoÂżna tu postawiĂŚ bardzo ÂśmiaÂło tezĂŞ, Âże tak naprawdĂŞ nikt nie wie, jak Chopin chciaÂł , aby jego muzykĂŞ grano. A Prof. Kozubek wie

Bardzo ceniê sobie jej wiedzê, szanujê, uznajê jako wysokiej klasy specjalistê. Jednak w jej wypowiedziach przeszkadza mi definitywnoœÌ wyroków k³adzionych na pianistê, jej kategorycznoœÌ, brak tworzenia p³aszczyzny do dyskusji. W jej rozumieniu geniusz Chopina jest ju¿ pojêty, zdefiniowany. Czy¿ nie brak w tym pokory, o któr¹ Pani Profesor szczególnie zabiega?
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #32 : Październik 28, 2010, 11:44:36 »

Pokorê pani Kozubek pojmuje nieco inaczej. Wed³ug niej polega ona na powœci¹gniêciu swego ego i podporz¹dkowaniu siê myœli kompozytora. A co do kategorycznoœci jej s¹dów, znajdŸcie mi artystê, który nie bêdzie twierdzi³, ¿e jego wizja, jego interpretacja jest najlepsza. Zreszt¹ do tyczy to nie tylko artystów, odtwórców, ale równie¿ teoretyków, polityków itd. No, mo¿e z wyj¹tkiem Tysona, który chyba bardziej chcia³ na siebie zwróciÌ uwagê ni¿ pokazaÌ coœ, co by wyp³ywa³o z jego g³êbszych muzycznych przemyœleù. Zawsze tak by³o i bêdzie. Oprócz niew¹tpliwych minusów taka bezkompromisowoœÌ ma równie¿ plusy.

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #33 : Październik 28, 2010, 11:54:12 »

Bartus - nie moÂżna mĂłwiĂŚ o Radiu Maryja, Âże to "idiotyczny twĂłr". Ma swojÂą konwencjĂŞ i tak naprawdĂŞ od Ciebie zaleÂży czy zechcesz sÂłuchaĂŚ ich programĂłw, czy teÂż nie. SÂądzĂŞ przy tym, Âże tak naprawdĂŞ nigdy nie sÂłuchaÂłeÂś tego radia na staÂłe a ferujesz wyrok. Ja teÂż nie sÂłucham, choĂŚ myÂślĂŞ, Âże po wczorajszej audycji bĂŞdĂŞ sprawdzaĂŚ ramĂłwkĂŞ - moÂże znĂłw trafi siĂŞ coÂś ciekawego, bo czy zgadzam siĂŞ z Prof. Kozubek we wszystkich kwestiach  czy nie ( a w wielu siĂŞ zgadzam), to z chwilÂą gdy przestaÂła czytaĂŚ a zaczĂŞÂła mĂłwiĂŚ dobrze siĂŞ tego sÂłuchaÂło.

Niebieskooki - nie mĂłw, Âże jesteÂś "publicznoÂściÂą mniej wyrobionÂą". Ja teÂż czytaÂłam Twoje uwagi i sÂłuchaÂłam, kiedy je odczytywano w studiu. MoÂże nie jesteÂś znawcÂą - myÂślĂŞ zresztÂą, Âże nikt z nas za znawcĂŞ siĂŞ nie uwaÂża - ale masz dobrÂą intuicjĂŞ muzycznÂą. Nie tylko sÂłuchasz, ale takÂże sÂłyszysz.
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #34 : Październik 28, 2010, 12:11:09 »

ObroniĂŞ teÂż trochĂŞ PaniÂą Profesor Kozubek - tak zresztÂą jak wszystkich komentatorĂłw. Ona (inni teÂż) przedstawiali swoje opinie. KaÂżdy z nich prezentowaÂł przecieÂż nie tylko swojÂą wiedzĂŞ teoretycznÂą, w wypadku niektĂłrych popartÂą praktykÂą ale i swoje odczucia zwiÂązane z wysÂłuchaniem tego czy innego pianisty. To byÂły ich prywatne opinie, choĂŚ prezentowane publicznie. JeÂśli dla siebie ¿¹damy prawa do swobody oceny uczestnikĂłw konkursu, to powinniÂśmy byĂŚ eleganccy takÂże wobec innych, ktĂłrzy teÂż takÂą ocenĂŞ chcÂą wyraziĂŚ i uszanowaĂŚ ich opinie (nie zawsze zgodne z naszÂą). My przecieÂż takÂże wyraÂżamy wÂłasne spostrzeÂżenia i teÂż w pewien sposĂłb upubliczniamy je - piszÂąc na forach. Dlatego, choĂŚ nie zgadzam siĂŞ z PaniÂą Profesor np. co do  typowania Chozjajnowa na I miejsce i co do tego, Âże najlepiej zagraÂł koncert (goÂłym uchem sÂłychaĂŚ byÂło b³êdy), to nie odsÂądzĂŞ jej z tej przyczyny od czci i wiary. MogĂŞ siĂŞ z niÂą co najwyÂżej pospieraĂŚ, choĂŚ z pewnoÂściÂą nie jestem rĂłwnorzĂŞdnym wobec niej partnerem w takiej dyskusji.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #35 : Październik 28, 2010, 12:24:27 »

Owszem i ja nie jestem osobÂą, ktĂłra posiada kompetencje, aby mĂłc dyskutowaĂŚ z PaniÂą Profesor. Dlatego teÂż przyjĂŞÂłam z pokorÂą krytykĂŞ mojej wypowiedzi na temat Avdeevy. ChodziÂło tu o jej wystĂŞp w III etapie. Bardzo podobaÂła mi siĂŞ sonata w jej wykonaniu.
TrochĂŞ zmyto mi gÂłowĂŞ
PozostaÂłam jednak przy swoim zdaniu, bo takie moje prawo, przy caÂłym szacunku do Profesor. JednoczeÂśnie uznaÂłam, Âże "puryÂści" sÂą konieczni w rozumieniu Chopina, abyÂśmy wiedzieli, jak daleko moÂżna siĂŞ odchyliĂŚ
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #36 : Październik 28, 2010, 12:32:19 »

KtoÂś moÂże zwrĂłciÂł uwagĂŞ, co pani profesor mĂłwiÂła o Wakarecym? Bo akurat musiaÂłem siĂŞ na chwilĂŞ oddaliĂŚ od odbiornika, a gdy wrĂłciÂłem, usÂłyszaÂłem sÂłowo "amatorka", ale nie wiem, czy odnosiÂło siĂŞ to do gry PawÂła czy mowa juÂż byÂła o Francuzce. PamiĂŞta ktoÂś ten fragment rozmowy?

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #37 : Październik 28, 2010, 12:44:23 »

Mówi³a o Tysman. Zreszt¹ powtórzy³a to dwukrotnie, ¿e nie powinna by³a tak daleko zajœÌ. O Wakarecym, ¿e ¿yczy mu wszystkiego dobrego i ¿e daleko zajdzie, gdy bêdzie pracowa³. Parê rzeczy wymieni³a, co jej siê najbardziej nie podoba³o w jego grze. Generalnie uzna³a Koziaka za lepszego.
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #38 : Październik 28, 2010, 12:50:14 »

Pamiêtam ten fragment rozmowy. Okreœlenie "amatorka" odnosi³o siê do Francuzki - i tu zgadzam siê z Pani¹ Profesor. Moim zdaniem Tysman niczym nie zachwyci³a wczeœniej (zw³aszcza w porównaniu np. z Leonor¹ Armellini) i dla mnie by³a absolutnym zaskoczeniem jeœli chodzi o jej udzia³ ju¿ chyba nawet w etapie III. Natomiast co do Wakarecego wypowiedŸ Pani Profesor by³a... taka politycznie poprawna. Powiedzia³a mianowicie, ¿e ¿yczy mu na przysz³oœÌ wielu sukcesów. W³aœciwie nie skomentowa³a jego wystêpów. Ciep³o wypowiedzia³a siê natomiast o Koziaku.
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #39 : Październik 28, 2010, 13:39:15 »

Czytam Wasze posty i strasznie ÂżaÂłujĂŞ, Âże nie sÂłyszaÂłam audycji radiowej! Telewizyjna wypowiedÂź na pewno byÂła "z gÂłowy", nie czytana, co widaĂŚ byÂło goÂłym okiem.
Co do autorytarnych pogl¹dów pani profesor, to zwa¿cie, ¿e ma ju¿ 83 lata! Na ogó³, ludzie w tym wieku maj¹ poczucie, ¿e z racji doœwiadczenia wiedz¹ najlepiej!
Ale abstrahuj¹c od treœci, có¿ za forma, co za jêzyk, jaka¿ ³atwoœ wypowiedzi!!!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #40 : Październik 28, 2010, 13:49:06 »

Bardzo ceniê sobie jej wiedzê, szanujê, uznajê jako wysokiej klasy specjalistê. Jednak w jej wypowiedziach przeszkadza mi definitywnoœÌ wyroków k³adzionych na pianistê, jej kategorycznoœÌ, brak tworzenia p³aszczyzny do dyskusji. W jej rozumieniu geniusz Chopina jest ju¿ pojêty, zdefiniowany. Czy¿ nie brak w tym pokory, o któr¹ Pani Profesor szczególnie zabiega?

CytujĂŞ fragment wypowiedzi Moniki, bo mĂłgÂłbym siĂŞ pod niÂą podpisaĂŚ. Z drugiej strony myÂślĂŞ, ze takie osoby jak Pani profesor sÂą niezbĂŞdnÂą przeciwwagÂą dla wspĂłlczesnej awangardy chopinowskiej. Gdyby nie tacy jak Ona, to wie, moze rzeczywiscie wyprowadzilibyÂśmy dzieÂło Chopina na kulturowe mielizny.
ZaskoczyÂła mnie jednak swojÂą drobnÂą lukÂą pamiĂŞciowÂą. MĂłwiac o nokturnie cis-moll, o ktĂłry zapytaÂł jeden ze sÂłuchaczy, (dokÂładnie w katalogu nazywa siĂŞ on Lento con gran espressione cis-moll) stwierdziÂła, ze to pĂłxna kompozycja, bo nie jest juÂż nawet opusowana. No cĂłz... przepraszam, Pani Profesor! Ten utwĂłr Chopin napisaÂł jeszcze w Warszawie, rĂłwnolegle do koncertu f-moll. A kompozyucji tej nie publikowaÂł, bo w jego zapisie powstawiaÂł cytaty z wÂłasnego koncertu. Nie chciaÂł wiĂŞc upubliczniaĂŚ kompozycji pomocniczej, ktĂłrÂą wspomagaÂł sie przy pisaniu I czĂŞsci swojego koncertu f-moll. nie chciaÂł byĂŚ oskarÂżany o autoplagiat
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2010, 14:49:56 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #41 : Październik 28, 2010, 13:49:37 »

Na stronie RM mo¿na ods³uchaÌ pierwsz¹ czêœÌ spotkania z pani¹ profesor, telewizyjn¹, w ca³oœci. Niestety, drugiej czêœci, tej radiowej, nie ma.
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #42 : Październik 28, 2010, 18:07:45 »

Có¿..niestety wielce ¿a³ujê, ¿e nie wys³ucha³em w RM rozmowy z Pani¹ prof. Kozubek, ale po prostu o tej audycji najzwyczajniej zapomnia³em (cz³owiek ma tyle¿ innych zajêÌ na g³owie, i¿ zupe³nie zapomina o tych najistotniejszych..) W ka¿dym razie darzê Pani¹ profesor ogromnym szacunkiem..
skrzypczatka
Gość
« Odpowiedz #43 : Październik 28, 2010, 18:19:40 »

Co do zabytkowego fortepianu: nie brzmiaÂł on zbyt dobrze. MiaÂłam wraÂżenie, Âże z wolna siĂŞ rozpada. Kakofonia dÂźwiĂŞkĂłw, nieczysto. DÂźwiĂŞki zlewaÂły siĂŞ tworzÂąc zasÂłonĂŞ dymnÂą. PedaÂły nie miaÂły pÂływu na brzmienie fortepianu, albo wcale nie byÂły uÂżywane .

Zgadzam siĂŞ w obu przypadkach. DÂźwiĂŞk fortepianu wydawaÂł mi siĂŞ wrĂŞcz 'rÂąbany' , ale pomyÂślaÂłam, Âże moÂże to przejaw mojej ignorancji i powinnam to przemilczeĂŚ 
Niemniej jednak bardzo dobrze mi siĂŞ wczoraj sÂłuchaÂło profesor Kozubek. I dochodzĂŞ do wniosku, Âże chyba przede wszystkim dziĂŞki sposobowi wypowiedzi - nie nerwowo, dosadnie, konkretnie i konsekwentnie
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #44 : Październik 28, 2010, 19:39:58 »

Co siê tyczy zabytkowego pleyela. Czy mo¿na siê by³o spodziewaÌ czegoœ innego? Wiadomo, ¿e inne by³y materia³y, ni¿sza ich jakoœÌ, nie by³o technologii pozwalaj¹cej uzyskaÌ powtarzalne i odpowiednie rezultaty, inny by³ poziom wiedzy akustycznej oraz inne mo¿liwoœci techniczne realizacji zamys³ów teoretycznych w konstruktorskiej praktyce. Mo¿na przypuszczaÌ, ¿e fortepiany z czasów Chopina brzmia³y gorzej od konkursowej Yamahy...

Strony: 1 2 [3] 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher black-for countrylife animilkowo twistedgamers