Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ranking utworĂłw, ktĂłre dziĂŞki konkursowym recitalom polubiliÂśmy najbardziej  (Przeczytany 50768 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #90 : Listopad 09, 2010, 16:10:14 »

KiedyÂś, Olu, zabawiaÂłem siĂŞ w takie eksperymenty, bo byÂłem, na przykÂład strasznie ciekaw, jak zabrzmiaÂłby w minutĂŞ walczyk minutowy Chopina (99% pianistĂłw wykonuje go w czasie o ok. 50 s. dÂłuÂższym). NapisaÂłem specjalny program komputerowy, tak, aby szybsze tempo nie zmieniaÂło czĂŞstotliwoÂści dÂźwiĂŞku. I dowiedziaÂłem siĂŞ, Âże brzmiaÂłby tak sobie. A propos - na YouTubie sÂą oryginalne nagrania tego walca dokÂładnie w minutĂŞ. One teÂż brzmiÂą: "tak sobie"

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #91 : Listopad 09, 2010, 23:10:42 »

A nie chce siĂŞ ĂŚwiczyĂŚ wprawek, co? A ja przewrotnie zapytam : Janusz, czy ĂŚwiczysz fragmentami utwĂłr, ktĂłrego siĂŞ uczysz? Po takcie, po frazie a czasem po jednej figurze muzycznej? Ile razy powtarzasz ozdobniki - jeÂśli siĂŞ trafiÂą? Rozczytujesz fragmenty utworĂłw, gdzie obie rĂŞce muszÂą zagraĂŚ niezaleÂżnie od siebie i dÂźwiĂŞki kaÂżdej rĂŞki "mijajÂą siĂŞ" w czasie? Powtarzasz fragmenty gamek zawarte w tekÂście utworu?

Ola83
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #92 : Listopad 11, 2010, 10:41:11 »

KiedyÂś, Olu, zabawiaÂłem siĂŞ w takie eksperymenty, bo byÂłem, na przykÂład strasznie ciekaw, jak zabrzmiaÂłby w minutĂŞ walczyk minutowy Chopina (99% pianistĂłw wykonuje go w czasie o ok. 50 s. dÂłuÂższym). NapisaÂłem specjalny program komputerowy, tak, aby szybsze tempo nie zmieniaÂło czĂŞstotliwoÂści dÂźwiĂŞku. I dowiedziaÂłem siĂŞ, Âże brzmiaÂłby tak sobie. A propos - na YouTubie sÂą oryginalne nagrania tego walca dokÂładnie w minutĂŞ. One teÂż brzmiÂą: "tak sobie"
Na pewno, chocia¿ nie s³ysza³am (ale s³ysza³am tego walca wykonanego mniej wiêcej w jedn¹ i pó³ minuty: Hofmann i Friedman, Hofmann mi nie przypad³ do gustu, zreszt¹ ¿aden z jego Walców mi nie przypad³, bo to moim zdaniem za bardzo mechaniczne (taka "dewiacja" wynalazcy?), natomiast Friedmana uwielbiam).

Ja teÂż jestem bardzo ciekawa jak ĂŚwiczysz.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #93 : Listopad 11, 2010, 11:07:47 »

A nie chce siĂŞ ĂŚwiczyĂŚ wprawek, co? A ja przewrotnie zapytam : Janusz, czy ĂŚwiczysz fragmentami utwĂłr, ktĂłrego siĂŞ uczysz? Po takcie, po frazie a czasem po jednej figurze muzycznej? Ile razy powtarzasz ozdobniki - jeÂśli siĂŞ trafiÂą? Rozczytujesz fragmenty utworĂłw, gdzie obie rĂŞce muszÂą zagraĂŚ niezaleÂżnie od siebie i dÂźwiĂŞki kaÂżdej rĂŞki "mijajÂą siĂŞ" w czasie? Powtarzasz fragmenty gamek zawarte w tekÂście utworu?

Drogi aneliku, droga Olu
Oj, znam ci ja te wszystkie katorgi wprawek, gam pasaÂży. ObserwowaÂłem latami mojÂą ex (pianistkĂŞ), potem doÂświadczaÂłem tortur mych domowym skrzypkĂłw (obaj synowie po szkoÂłach muzycznych), oj - wiem ile kosztuje zdrowia, by choĂŚ musn¹Ì figurek z oÂłtarza prawdziwej sztuki. 
OleĂąko i Aneliku, ale jeÂśli juÂż pytacie - odpowiadam: Wasz przyjaciel Janusz jest leniuszkiem. I tak naprawdĂŞ w ogĂłle nie ĂŚwiczy. Za bardzo kocha zresztÂą muzykĂŞ, coby rozbijaĂŚ jÂą tak jak kaÂżdy rasowy adept muzyki - na atomy. Mam inny sposĂłb. Ja po prostu siadam i gram od razu. OczywiÂście - nie caÂły kawaÂłek a na poczÂątek tylko krztynkĂŞ. UczÂąc sie utworu zaczynam od pierwszych nutek i gram je tak, jakby caÂły utwĂłr siĂŞ na nich koĂączyÂł. Potem dodaje drugi takt. I znowu gram  je sobie tak, jakby caÂły utwĂłr siĂŞ na nich koĂączyÂł. W ten sposĂłb dochodzĂŞ kiedyÂś do koĂąca. I potem w kó³ko odgrywam utworek aÂż uÂłozy siĂŞ w klawiaturze, paluszkach, sercu i duszy. Dlatego zwykle opanowanie kaÂżdego utworu zajmuje mi dÂługie tygodnie. Ostatnio tylko staÂł siĂŞ cud. NauczyÂłem siĂŞ nowego walca Chopina juÂż po kilkunastu  godzinach grania. Nie wiem, czy juÂż odsÂłuchaÂłyÂście - gdyby nie, to tutaj jest link:
http://www.youtube.com/watch?v=T52uo7dKtgg
Wiem. Nie jest to jeszcze ideaÂł. Ma proste do wyrugowania wady. Ale za jakiÂś czas - bez katorg cwiczenia - sÂądze, ze dam im pstryczka w nos   A na dzisiaj juz w tym walcu rozgoÂśiÂło siĂŞ moje serce a nawet kilku mych przyjaciĂłl dusza   
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2010, 11:09:32 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #94 : Listopad 11, 2010, 13:18:11 »

Janusz, walczyk, nawet "niedopracowany" wzrusza, nic nie poradzĂŞ, Âłzy mi popÂłynĂŞÂły..
Ola83
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #95 : Listopad 11, 2010, 13:46:27 »

Oj Januszu, Âświetnie Ci idzie to "leniuszkowanie"
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #96 : Listopad 11, 2010, 13:58:09 »

Januszu , jak piĂŞknie!!!!!!!!!!! Bravissimo!!!!!!!!!!
Co by to by³o, gdybyœ wzi¹³ siê do pracy!!!!!!!!!!!!! Chichot
SÂłuchajÂąc Twojej gry, odnoszĂŞ wraÂżenie, Âże "zmarnowaÂłeÂś" wielki talent!
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #97 : Listopad 11, 2010, 14:04:49 »

Oj tak!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #98 : Listopad 11, 2010, 14:17:29 »

Olu, Beatko, Ewo...i Moniko
Wielkie DziĂŞkujĂŞ za sÂłowa ku pokrzepieniu.
Nie wiem, Ewuniu, czy zmarnowaÂłem talent. Chyba nie, skoro czasami komuÂś popÂłynie Âłezka (wielki ukÂłon dla Beatki  Buziak), choĂŚ z drugiej strony: gdybym nie byÂł inÂżynierem, moÂże byÂłbym pianistÂą? Czy jednak szczĂŞÂśliwszym i bardziej zrealizowanym czÂłowiekiem? - powÂątpiewam. BedÂąc melomanem - mogĂŞ kochaĂŚ muzyke, tak, jak sobie chcĂŞ i uprawiaĂŚ jÂą tak, jak chcĂŞ - tylko dla przyjemnoÂści (swojej i moich najbliÂższych). Gdybym byÂł muzykiem - bym po prostu musiaÂł. A to juÂż co innego Smutny

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #99 : Listopad 11, 2010, 14:23:19 »

OczywiÂście Januszu, masz racjĂŞ, ale przecieÂż moÂżna kochaĂŚ to, co daje utrzymanie... Co waÂżniejsze, ileÂż wiĂŞcej Âłez wruszenia toczyÂłoby sie po policzkach!
Jakie to szczĂŞÂście, Âże powstaÂł nasz kurier i moÂżemy siĂŞ cieszyĂŚ Twoim Chopinem.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #100 : Listopad 11, 2010, 14:24:45 »

OczywiÂście Januszu, masz racjĂŞ, ale przecieÂż moÂżna kochaĂŚ to, co daje utrzymanie... Co waÂżniejsze, ileÂż wiĂŞcej Âłez wruszenia toczyÂłoby sie po policzkach!
Jakie to szczĂŞÂście, Âże powstaÂł nasz kurier i moÂżemy siĂŞ cieszyĂŚ Twoim Chopinem.
Buziak

anelik
Ekspert

« Odpowiedz #101 : Listopad 11, 2010, 14:58:21 »

Ja po prostu siadam i gram od razu. OczywiÂście - nie caÂły kawaÂłek a na poczÂątek tylko krztynkĂŞ. UczÂąc sie utworu zaczynam od pierwszych nutek i gram je tak, jakby caÂły utwĂłr siĂŞ na nich koĂączyÂł. Potem dodaje drugi takt. I znowu gram  je sobie tak, jakby caÂły utwĂłr siĂŞ na nich koĂączyÂł.

A to co robisz to przecieÂż wprawki - te parĂŞ nutek jakby na nich utwĂłr siĂŞ koĂączyÂł! Taki sposĂłb nauki nazywaliÂśmy w szkole "taktowaniem".
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #102 : Listopad 12, 2010, 12:41:12 »

Ostatnio tylko staÂł siĂŞ cud. NauczyÂłem siĂŞ nowego walca Chopina juÂż po kilkunastu  godzinach grania. Nie wiem, czy juÂż odsÂłuchaÂłyÂście - gdyby nie, to tutaj jest link:
http://www.youtube.com/watch?v=T52uo7dKtgg
A na dzisiaj juÂż w tym walcu rozgoÂściÂło siĂŞ moje serce a nawet kilku mych przyjació³ dusza   

ÂŁadny teledysk i bardzo Âładnie dobrany i wykonany
podkÂład muzyczny.

Od dzisiaj juÂż na dobre,
rozgoÂściÂło siĂŞ i moje serce w Twoich wykonaniach.

I na koniec taka piĂŞkna dedykacja
do której siê do³¹czam z uk³onami.

pozdrawiam          
               Marek
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #103 : Listopad 12, 2010, 13:46:21 »

Leszku!
ChciaÂłbym Ci pogratulowaĂŚ wspaniaÂłego wytrenowania
Twoich palcĂłw.
Chcia³bym tak umieÌ graÌ, (no có¿),
ale przynajmniej mogĂŞ zachwycaĂŚ siĂŞ TwojÂą grÂą.

I jeszcze dziĂŞkujĂŞ Ci za to
zamieszczone na koĂącu wykonania utworu
osobiÂście,
zaproszenie  do naszego forum,
sÂłuchaczy Twoich wykonaĂą.

pozdrawiam          
               Marek
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #104 : Listopad 13, 2010, 23:39:12 »

Wracaj¹c do pierwotnego tematu stwierdzam, ¿e pokocha³em wrêcz Balladê nr. 1 - to tak wspania³y utwór o ró¿norodnych fragmentach, u³o¿onych w perfekcyjn¹ ca³oœÌ.

PrzesÂłuchiwaÂłem kilka wykonaĂą i znalazÂłem wykonanie Avdeevy z 2008 roku. OczywiÂście nie jest to wykonanie szczegĂłlnie liryczne ale bardzo spodobaÂł mi siĂŞ jej "energetyczny" Chopin.

http://www.youtube.com/watch?v=956D43F9Bmk&feature=related

Dla porĂłwnania jest i Zimerman.

http://www.youtube.com/watch?v=RR7eUSFsn28

Jest to ju¿ zupe³nie inny styl, bardziej melodyjny, mo¿e teoretycznie bardziej pasuj¹cy do formy jak¹ jest ballada, ale i tak wolê Juliannê. Jak to stwierdzi³ Janusz m³odoœÌ ma swoje prawa, chce zawsze wiêcej, szybciej i nie rozczula siê nad ca³¹ otoczk¹. Mo¿e st¹d wynikaj¹ moje upodobania.
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife neder-live silverstar kalinowatyper mini-land