Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 25   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: DaniiÂł Trifonow - mÂłody, genialny pianista  (Przeczytany 150420 razy)
Ewa1
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #60 : Listopad 06, 2011, 23:57:52 »

Na mnie w tej chwili chyba najwiĂŞksze wraÂżenie robi Schumann i Widmung, choĂŚ Schuberta teÂż uwielbiam.
p.Joanna
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #61 : Listopad 08, 2011, 19:51:07 »

Daniil Trifonov jest m³odym, genialnym pianist¹. To pewne. Prowadzi równie¿ najbardziej szalone biuro podró¿y na œwiecie.
DoleciaÂłam do Baku, wiedzÂąc juÂż, Âże jego koncert jest odwoÂłany, ale przygotowana na zwiedzanie jednego z najciekawszych miejsc na Âświecie i poznanie przedstawicieli Polonii w AzerbejdÂżanie. Pani Olga Jurzanina – Makowielska, Prezes WspĂłlnoty Polskiej w Baku, ktĂłra mnie tu przyjmuje i oprowadza razem z panem Aleksandrem Kostinem, dziennikarzem, potomkiem PowstaĂąca Styczniowego zesÂłanego na Kaukaz, zapewniaÂła mnie, Âże w Baku zawsze jest ciepÂło, no moÂże bĂŞdzie 13 stopni. DotarÂłam do hotelu w nocy, w strugach deszczu. Rano za oknem zobaczyÂłam najwiĂŞkszÂą ÂśnieÂżnÂą zawieruchĂŞ w Âżyciu. Baku leÂży na pó³wyspie i jest bardzo wietrznym miejscem.
Kiedy moi bakijscy gospodarze dotarli do mnie rano, przemarzniĂŞci i przemoczeni byli absolutnie zszokowani. Oboje sÂą po szeœÌdziesiÂątce i nigdy, NIGDY W ÂŻYCIU, ktĂłre przeÂżyli w Baku nie widzieli takiej pogody w listopadzie, a moÂże dwa razy w Âżyciu. PodjĂŞliÂśmy prĂłbĂŞ zwiedzania, ale nieudanÂą i skoĂączyliÂśmy przy azerskich daniach, ja sÂłuchajÂąc opowieÂści o historii i  regionie, oni opowiadajÂąc.
Na szczêœcie dziœ by³o zimno, ale s³onecznie i mog³am poznaÌ miasto, przeœledziÌ polskie œlady w Baku, odwiedziÌ polskie groby, które jeszcze pozosta³y. G³ówna ulica miasta, prawie w ca³oœci zaprojektowana przez polskich architektów wygl¹da jak Warszawa.
Wszystkich zainteresowanych odsyÂłam na stronĂŞ http://www.polonia-baku.org/ , zapewniam, Âże bĂŞdzie to pasjonujÂąca lektura. Strona jest dzieÂłem Pani Olgi, wnuczki profesora Makowielskiego. Co wiĂŞcej, okazaÂło siĂŞ Âże Pani Olga jest muzykiem - skrzypaczkÂą, znanym w Baku pedagogiem. ZaprosiÂłam JÂą oczywiÂście do naszego grona, a wczeÂśniej przedyskutowaÂłam Konkurs Wieniawskiego.
Mam nadziejê szczêœliwie wróciÌ w czwartek, jednak za póŸno aby wys³uchaÌ Trifonova w Dwójce (SIC!!!)
Pozdrawiam Wszystkich z Baku
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #62 : Listopad 08, 2011, 20:01:12 »

Joanno, piekna relacja i osobiste przygody turystyczno-historyczne, ktĂłre nam tak ciekawie zrelacjonowaÂłaÂś czyniÂą z Twego wpisu bardzo wartoÂściowÂą pereÂłkĂŞ naszego Forum. Mam nadzijĂŞ, ze za TwojÂą sprawÂą nie ostatniÂą Chichot

A a propos Baku: czy wiesz, Âże to z tego miasta pochodzi zwyciĂŞÂżczyni Konkursu Chopinowskiego?
Czy wiesz kto? Pewno wiesz. To pani maestro Bella Dawidowicz Chichot

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #63 : Listopad 08, 2011, 20:16:27 »

Wspania³e przygody prze¿ywasz w swoich podró¿ach Joanno, bedzie mo¿e jakiœ fotoreportarzyk?
A koncert DaniÂła w Dusznikach mamy juÂż do ÂściÂągniĂŞcia w mp3 (dziĂŞki dwĂłm Ewom ,
wiĂŞc siĂŞ nie martw.

p.Joanna
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #64 : Listopad 08, 2011, 20:20:48 »

JuÂż wiem Januszu, dziĂŞki Tobie.
p.Joanna
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #65 : Listopad 08, 2011, 20:26:26 »

Robiê zdjêcia Agnieszko, oczywiœcie. Jeszcze tylko muszê ogarn¹Ì wrzucanie ich do internetu, ale to po powrocie, z pomoc¹ dzieci.
Masz racjĂŞ co do przygĂłd, nie zapomnĂŞ tej wyprawy do koĂąca Âżycia, z wielu powodĂłw.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #66 : Listopad 08, 2011, 22:00:56 »

PozdrĂłw, droga Joanno, dom Cezarego Baryki. 

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #67 : Listopad 09, 2011, 18:44:26 »

Chcia³abym siê za³apaÌ trochê do tego biura podró¿y, póki co wywêdrowa³am za nim jedynie na festiwal w Dusznikach. Joanno, trochê szkoda, ¿e Baku bez gwoŸdzia programu...
p.Joanna
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #68 : Listopad 09, 2011, 18:50:25 »

TeÂż byÂło mi bardzo Âżal, tym bardziej, Âże codziennie przechodziÂłam kilka razy obok filharmonii (mieszkam obok w hotelu). Ale potem zobaczyÂłam ginÂące na moich oczach Âświaty (rĂłwnieÂż ten stworzony w Baku przez PolakĂłw) i zmieniÂła mi siĂŞ perspektywa.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #69 : Listopad 09, 2011, 18:54:27 »

ginÂące na moich oczach Âświaty

?
p.Joanna
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #70 : Listopad 09, 2011, 19:08:21 »

By³am dziœ w domu, w którym mieszka³ przed œmierci¹ Józef Gos³awski, architekt, wspó³twórca urbanistycznych za³o¿eù Baku, autor wielu najpiêkniejszych budynków. Do dziœ mieszkaj¹ tam jego krewne, prowadz¹ w mieszkaniu muzeum s³awnego Polaka, opiekuj¹ siê pami¹tkami po nim (pozwoli³y mi sfotografowaÌ prawie wszystkie), siedzia³am przy ogromnym stole, na którym pracowa³ i pi³am herbatê. Od kilku lat walcz¹ o przetrwanie budynku, w którym mieszkaj¹ i o zachowanie muzeum. Pomimo oficjalnych dokumentów i pism z polskiego ministerstwa dziedzictwa nikt z Polski ich w tej walce nie wspiera. Kiedy siê patrzy na to co dzieje siê w okolicy, na prace budowlane obok i na nowy kszta³t miasta nie ma siê w¹tpliwoœci, ¿e to umieraj¹cy œwiat...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #71 : Listopad 09, 2011, 20:00:28 »

Joanno,
moÂże to dziwne skojarzenie... ale  powiedz, czy to nie jest trochĂŞ tak, z tym odchodzÂącym Âświatem (umierajÂącym), jak z wychowywaniem dzieci? - Przez caÂłe ich pacholĂŞctwo przyglÂądamy siĂŞ, jak rosnÂą, jak ksztaÂłtujÂą swoja osobowoœÌ, jak przejmujÂą po nas podstawowe prawdy, wraÂżliwoœÌ, ÂświatopoglÂąd, a potem nadchodzi dzieĂą, gdy nagle usamodzielniajÂą siĂŞ, odchodzÂą, ustalajÂą wÂłasne wartoÂści... Ale my - rodzice - zawsze nosimy w sercu ten ich obraz, ktĂłry towarzyszyÂł nam gdy byli z nami. A tymczasem oni, gdy juÂż odejdÂą stajÂą sie czĂŞsto kimÂś zupeÂłnie roÂżnym od naszych oczekiwaĂą, wyobraÂżeĂą, czasem kimÂś lepszym, czasem nie... I tak trudno nam pogodziĂŚ siĂŞ, ze w swym Âżyciu chcÂą ukÂładaĂŚ puzle po swojemu...
Jest oczywiœcie róznica: nasze wspomnienia nigdy nie umieraj¹. Ale czy i to wspomnienie o polskich osadnikach w Baku tak naprawdê umiera? - czy ustêpuje tylko miejsca kolejnym pokoleniom i nowym dziejom miasta? W jego historii, czy to siê komuœ podoba, czy nie, polskoœÌ pozostanie dopóty, dopóki bêd¹ tacy jak Ty, jak my, jak pewno wielu, wielu innych, którym zale¿y by zachowa³a siê w jego anna³ach na zawsze.

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #72 : Listopad 10, 2011, 08:01:35 »

DziĂŞki Joannie zrobiÂł siĂŞ
piĂŞkny, nostalgiczny wÂątek o Baku 
miÂło

pozdrawiam          
               Marek
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #73 : Listopad 10, 2011, 15:35:09 »

Fortepian to Âżywa istota - rozmowa Doroty RelidzyĂąskiej z Daniilem Trifonowem - BEETHOVEN MAGAZINE Nr 13, 2011 (str. 17)

http://www.beethoven.org.pl/docs/BM13.pdf
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #74 : Listopad 10, 2011, 16:05:27 »

AleÂż ten chÂłopak gra!!! ZnĂłw sÂłucham z gĂŞsiÂą skĂłrkÂą. MuszĂŞ przyznaĂŚ, Âże nigdy w Âżyciu nie sÂłyszaÂłam TAK zagranej Campanelli. Delikatne muskanie klawiszy wywoÂłuje takie emocje, Âże dusza ulatuje w obÂłoki wÂśrĂłd tych dzwoneczkĂłw.
I absolutnie niesamowity Mefisto! A przy tym diaboliczna mina Daniila! To niezapomniane przeÂżycie, jedno z najsilniejszych w Âżyciu.
Nigdy w Âżyciu nie zdoÂłam wywdziĂŞczyĂŚ siĂŞ Asi i Beatce za umoÂżliwienie mi obecnoÂści na tym koncercie!
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 25   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife mini-land silverstar kalinowatyper animilkowo