Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 3 [4] 5 6   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wariacje Gouldowskie czyli czy chcesz posÂłuchaĂŚ fugi?  (Przeczytany 37307 razy)
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #45 : Wrzesień 28, 2011, 16:55:52 »

Agnieszko.

Dzieki wiekie za link Gould-Rose.
Niesamowite nagranie. Zwlaszcza oktawki fortepianu (w part 2).
Grane bardzo statecznie dynamicznie z pieknym stopniowym cresc. tworzac zelazna calosc frazy!!!!
Duzo w tym jest sily i przekonania.

Rose gra pieknie, ale wyraznie widac, kto tu rzadzi.
Melisa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #46 : Wrzesień 28, 2011, 17:07:59 »

Agnieszko, niesamowite nagranie. Zastanawia³am siê jak okreœliÌ akompaniament Goulda i przysz³o mi na myœl s³owo ,,misterny" . Do³¹czam do listy najczêœciej odtwarzanych. Pozdrawiam. Jesteœ Niezmordowana.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #47 : Październik 13, 2011, 14:36:13 »

KozioÂłek zaÂżyczyÂł sobie Goulda ÂśpiewajÂącego, wiĂŞc zamieszczam jego transkrypcjĂŞ "Elektry" Straussa.
Gould uwielbiaÂł tĂŞ operĂŞ i pewnie dlatego zdecydowaÂł siĂŞ na ten karkoÂłomny wyczyn.Jak sam mĂłwiÂł
byÂło to jak zagranie "Makbeta" przez jednego aktora.No ale w koĂącĂłwce musiaÂł pomĂłc sobie
Âśpiewem:

http://www.youtube.com/watch?v=1M5jGixQeMU

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #48 : Listopad 01, 2011, 13:28:39 »

"W poniedziaÂłek 27 wrzeÂśnia obudziÂł siĂŞ wczeÂśniej niÂż zwykle, okoÂło drugiej po poÂłudniu, i poczuÂł,
Âże bardzo z nim Âźle.ZaczynaÂła drĂŞtwieĂŚ poÂłowa ciaÂła, wyglÂądaÂło to na atak apopleksji.
[W szpitalu] nast¹pi³o jeszcze krótkie przejaœnienie.Gould stara³ siê uregulowaÌ ró¿ne sprawy, pyta³ o notowania gie³dowe, skomentowa³ nawet niezbyt sk³adnie jakiœ program telewizyjny-ale we wtorek w nocy mia³
drugi atak.W œrodê ostatecznie straci³ przytomnoœÌ.
Utrzymywano go sztucznie przy Âżyciu, jeszcze przez kilka dni, ale nie byÂło juz Âżadnej nadziei.
W koùcu za zgod¹ rodziny, wy³¹czono aparaturê.W poniedzia³ek 4paŸdziernika 1982 roku
pozwolono mu umrzeĂŚ."[S.Rieger]

Ostatni XIV Kontrapunkt Jana Sebastiana Bacha niedokoĂączony.
Gdy rĂŞkopis Bacha koĂączy siĂŞ Glenn gwaÂłtownie urywa i podnosi rĂŞkĂŞ.
Ars longa, vita brevis.

http://www.youtube.com/watch?v=JNQ-ac3ZoOg&list=PL98631AB2121CF8E9&index=27&feature=plpp_video

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #49 : Marzec 21, 2012, 21:42:08 »

JeÂśli miaÂłbym z poÂżaru ocaliĂŚ jednÂą pÂłytĂŞ, byÂłaby to pewnie ta. WÂłaÂściwie dla jednej tylko ÂścieÂżki, z 14 Kontrapunktem. CzyÂż 12’19 minut obcowania z absolutem nie jest warte wiĂŞcej, niÂż godziny, dni i miesiÂące spĂŞdzone z czymÂś poniÂżej, uboÂżej i w zastĂŞpstwie? NajÂśmielsze przedsiĂŞwziĂŞcie najwiĂŞkszego poety dÂźwiĂŞkĂłw, urzeczywistnione przez najlepszego jego sojusznika – czy wybĂłr moÂże byĂŚ inny? Nawet dla samego Goulda byÂł to moment wyjÂątkowy. NiedokoĂączonej fugi nigdy dotÂąd publicznie nie graÂł. ByÂł wrĂŞcz lekko sterroryzowany propozycjÂą Bruno Monsaingeona, ktĂłry pragn¹³, aby dzieÂło to byÂło zwieĂączeniem filmowego tryptyku o Bachu i fudze: „Nie wiem, jak do tego podejœÌ. Nie byÂło nigdy nic piĂŞkniejszego i zarazem trudniejszego. Mam w zanadrzu kilka wersji, najzupeÂłniej do siebie niepodobnych: jedna brzmiaÂłaby jak pawana, inna jak gigue...” Rezultat bliÂższy jest pawany, wyzbytej z wszelkiej cielesnoÂści. Odpowiada wizji Schweitzera, dla ktĂłrego Kunst de Fuge to „Âświat ciszy i powagi, ktĂłry rozpoÂściera siĂŞ pusty, nieruchomy, bez barw, ÂświatÂła i ruchu”. GrajÂąc tĂŞ muzykĂŞ, Gould wydaje siĂŞ z niÂą organicznie stopiony: daje to wraÂżenie, jakby ona sama siĂŞ graÂła. RĂłwnoczeÂśnie wizja „bezruchu” nie jest caÂłkiem trafna: ta muzyka, jak mĂłwi Gould w filmie, „pod wzglĂŞdem stopnia chromatycznoÂści juÂż niemalÂże postwagnerowska, nie ci¹¿y nigdy ku jednej, okreÂślonej tonacji, rozprzestrzeniajÂąc siĂŞ ad infinitum”. Nie ma chyba dzieÂła, ktĂłre wyprowadzaÂłoby nas dalej w Kosmos, jakby Bach intuicyjnie stworzyÂł genialnÂą metaforĂŞ WszechÂświata w nieograniczonej ekspansji, ktĂłry po wyczerpaniu swej energii na powrĂłt siĂŞ zwija do punktu wyjÂścia, by rozpocz¹Ì nowÂą fazĂŞ cyklu, tym razem wypeÂłniajÂąc siĂŞ nowym tematem, lecz nagle po drodze do³¹cza doĂą pierwszy temat, tak jakby zapisany byÂł w „pamiĂŞci genetycznej” tego drugiego, i teraz oba nasycajÂą przestrzeĂą aÂż po kres, by znowu – w kadencyjnym Big Bangu – przekazaĂŚ paÂłeczkĂŞ (i w podtekÂście: „pamiĂŞĂŚ o sobie”) tematowi trzeciemu, B.A.C.H., i pozwoliĂŚ mu skonstruowaĂŚ jego wÂłasny WszechÂświat. Na koĂącu tej strony Gould – jakby poraÂżony prÂądem – urywa i zastyga z podniesionÂą rĂŞkÂą. A przecieÂż w rĂŞkopisie istnieje jeszcze kilka dalszych taktĂłw, w ktĂłrych trzy tematy siĂŞ splatajÂą, w oczekiwaniu na ten czwarty, najwaÂżniejszy, lecz dotÂąd nie ujawniony: g³ówny temat Kunst der Fuge, podstawowy kod genetyczny caÂłego organizmu. Gest Goulda wpisuje siĂŞ w romantyczne mity o „umierajÂącym Bachu, ktĂłremu piĂłro wypadÂło z rĂŞki”./Rieger/

http://www.youtube.com/watch?v=iDSAXtsDB5k
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2012, 21:44:01 wysłane przez TeresaGrob » Zapisane

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #50 : Marzec 21, 2012, 22:04:36 »

Bach w drodze do gwiazd.

http://www.youtube.com/watch?v=eM_ablpnjuI

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #51 : Kwiecień 18, 2012, 15:53:32 »

Na stronie miesiecznika "Gramophone"

http://www.gramophone.co.uk/HallofFame/ArtistPage/Gould

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #52 : Maj 10, 2012, 15:31:41 »

No i co o tym sÂądzicie!

http://www.youtube.com/watch?v=_Z0L7tF0oHs

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #53 : Maj 11, 2012, 20:10:42 »

W Encyklopedii Muzycznej PWN(której cykl wydawniczy powinien znaleŸÌ siê w Ksiêdze Guinessa, pierwszy tom zasubskrybowa³a mi moja mama gdy by³am na studiach, ostatni wyszed³ pare dni temu) pod has³em Glenn Gould znajduje sie takie zdanie:
pianista o symptomach geniusza, delikatnie napisane.
To jest genialne, lektura obowiÂązkowa:

http://www.youtube.com/watch?v=ikbQ4lThJGo&feature=g-vrec

chingate
Gość
« Odpowiedz #54 : Maj 12, 2012, 21:44:17 »

Pani Tereso, to jasne ¿e Glenn by³ genialnym wykonawc¹ dziel Bacha Chyba ku¿den meloman ma na podorêdziu p³ytê z jego nagraniem DWK? A jak nie ma, to niech se œci¹gnie z netu, o ile nie boi siê pogró¿ek "artystów" protestuj¹cych przeciwko "piractwu " (ich nazwiska s¹ znane, ale mniejsza o to). Niektórym mo¿e przeszkadzaÌ jego podœpiewywanie i insze odg³osy, które s¹ tak g³oœne, ¿e nawet obróbka elektroniczna nie jest w stanie ich usun¹Ì bez straty jakoœci nagrania, ale mnie one nie wadz¹ jag raz.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #55 : Maj 12, 2012, 21:50:11 »

KiedyÂś nawet znalazÂłam w necie programik stworzony przez pewnego "geniusza" ktĂłry
usuwaÂł z nagraĂą to podÂśpiewywanie Goulda.ZupeÂłny idiotyzm.

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #56 : Czerwiec 11, 2012, 14:33:44 »

DziÂś urodziny obchodziÂłby Ryszard Strauss.Wspominam na tym wÂątku, bo to wÂłaÂśnie dziĂŞki
Gouldowi zaczeÂłam tej muzyki sÂłuchaĂŚ.WczeÂśniej znaÂłam tylko "Tako rzecze.."
PosÂłuchaÂłam, polubiÂłam i pokochaÂłam bo to wspaniaÂła muzyka.

Alles gute zum Geburtstag, Maestro!

http://www.youtube.com/watch?v=-daKfwKah0E

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #57 : Czerwiec 30, 2012, 11:28:46 »

WÂłasnie obejrzaÂłam, dziĂŞki kochanej Kati Buziak Buziak Buziak :-*film o GG pt"Poza czasem".
ZrealizowaÂł go Bruno Monsaingeon "nadworny" reÂżyser GĂłulda.
ChciaÂłabym bardzo zachĂŞcic to obejrzenia bo to Âświetny film.
Na razie obejrza³am go tylko raz(choÌ na pewno obejrze go jeszcze wielokrotnie) i tak na bie¿¹co
zapamietaÂłam dwa fragmenty.
W pewnej chwili Gould mĂłwi" nie wyobraÂżam sobie jak mĂłgÂłbym ÂżyĂŚ nie bĂŞdÂąc otoczony zewszÂąd przez muzykĂŞ, nawet gdy prowadzĂŞ samochĂłd.Zapewnia mi ona poczucie bezpieczeĂąstwa i dystans do rzeczywistoÂści.ByÂłbym bardzo nieszczĂŞÂśliwy ÂżyjÂąc
w XIX w."
Drugim fragmentem jest ten w którym pewna Rosjanka wspomina ¿e gdyby³a bardzo chora, le¿a³a w ³ózku i by³a zdolna tylko do
patrzenia w sufit.W pewnym momencie usÂłyczaÂła przez radio jak Gould gra WTK."PoczuÂłam siĂŞ jakbym wrĂłciÂła do Âżycia, jakby
pocaÂłowaÂł mnie BĂłg"
Bardzo to zadziwiajace jak wielu ludzi ró¿nych narodowoœci, w ró¿nym stopniu wykszta³conych muzycznie
reaguje na pierwszy kontakt z tÂą muzykÂą.
Schubert kiedyÂś napisaÂł "niektĂłrzy ludzie wkraczajÂą w nasze Âżycie, zostawiaja Âślady na naszych sercach i nigdy juÂż nie jesteÂśmy tacy sami"
Jeszcze raz zachĂŞcam, a kto nigdy nie sÂłuchaÂł muzyki Glenna moÂże teÂż dozna objawienia???

http://vk.com/video_ext.php?oid=135360327&id=162237837&hash=eef9f7d7adca9429&sd

kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #58 : Lipiec 01, 2012, 00:26:42 »

Teresko, historia tej kobiety te¿ mnie bardzo poruszy³a...Ju¿ mia³am Ci to napisaÌ w komentarzu na FB, a tu widzê ¿e Ty te¿ to zapamiêta³aœ...Na razie znam tylko pocz¹tek tego filmu, muszê kiedyœ zarezerwowaÌ sobie oko³o 2 godzin, ¿eby w spokoju pokontemplowaÌ ten dokument...Takie 'per³y' mo¿na znaleŸÌ w internecie u naszych wschodnich s¹siadów... ObejrzeÌ na ichnim portalu spo³ecznoœciowym...I to jest dla mnie doœÌ zaskakuj¹ce...Ciekawe, co jeszcze uda mi siê znaleŸÌ?
muzycznezacisze
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #59 : Sierpień 09, 2012, 21:47:10 »

A oto preludium Jana Sebastiana Bacha w wersji jazzowej Janusza Kohuta:
http://vimeo.com/47160133
Strony: 1 2 3 [4] 5 6   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live animilkowo countrylife mini-land kalinowatyper