Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4 ... 9   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: BBC Proms  (Przeczytany 67043 razy)
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #15 : Lipiec 23, 2011, 15:01:01 »

Benjamin Grosvenor i na bis Taniec WĂŞgierski Brahmsa:

http://www.youtube.com/watch?v=iW7U-NIK9bw

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #16 : Lipiec 24, 2011, 02:33:52 »

O, moÂżna teÂż zajrzeĂŚ do Âśrodka, i takÂże "od kuchni". How very exciting)

http://www.youtube.com/watch?v=1JGHpfKQXjs

Ech... zdecydowanie musimy siĂŞ kiedyÂś wybraĂŚ, odczuĂŚ tĂŞ atmosferĂŞ na wÂłasnej skĂłrze

"William" Tell by³ wspania³y - przy okazji zauwa¿y³am, ¿e na YT wystêpuje wy³¹cznie Uwertura:(
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #17 : Sierpień 03, 2011, 13:43:16 »

Uwielbiam festiwal BBC. JakieÂś kolejny forumowy zjazd musimy zorganizowaĂŚ, koniecznie, w czasie Nocy PromsĂłw, w londyĂąskiej Royal Albert Hall...   

JesteÂś pewien, Âże to dobry pomysÂł? "TrochĂŞ" tam drogo  http://www.telegraph.co.uk/culture/music/music-news/8675902/Private-box-at-Albert-Hall-on-sale-for-550000.html
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #18 : Sierpień 03, 2011, 18:39:31 »

Ja s³ysza³em, ¿e na koncerty promenadowe mo¿na wejœÌ ju¿ za 5 Funtów - co cena bardzo przyzwoita.
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #19 : Sierpień 15, 2011, 20:53:34 »

Czajkowski - Jezioro ÂŁabĂŞdzie - niesamowita kompozycja - uwielbiam Czajkowskiego.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #20 : Sierpień 17, 2011, 09:32:49 »

Czajkowski juÂż na chomiku "fado377" (dziĂŞki Ewie
Jak ktoœ nie ma konta na chomiku a chcia³by sobie œci¹gn¹Ì to nagranie na dysk, proszê o wiadomoœÌ,
przeniosê do siebie i udostêpniê wolny transfer(mam ca³¹ masê punktów do wykorzystania)

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #21 : Sierpień 17, 2011, 10:21:50 »

Bardzo ÂżaÂłujĂŞ, Âża na Promsach gra siĂŞ tak rzadko naszego CHOPINA... W zeszÂłym roku - z racji Roku Chopinowskiego - byÂł tylko 1 recital (ale jaki! - Maria João Pires graÂła po godz. 23 nokturny...!). W tym roku jedynym Chopinowskim akcentem jest chyba Wielki Polonez Es z op. 22 - w wieĂączÂącej festiwal gali ostatniej nocy PromsĂłw (Lang Lang). Tak nie powinno byĂŚ, wydaje mi siĂŞ, Âże Chopin jest pomijany na wielkich festiwalach, w tym na BBC Proms; czy to kwestia zÂłego doboru wykonawcĂłw (braku tzw. "chopinistĂłw")...?  Niezdecydowany

GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #22 : Sierpień 17, 2011, 10:29:17 »

Czajkowski juÂż na chomiku "fado377" (dziĂŞki Ewie
Jak ktoœ nie ma konta na chomiku a chcia³by sobie œci¹gn¹Ì to nagranie na dysk, proszê o wiadomoœÌ,
przeniosê do siebie i udostêpniê wolny transfer(mam ca³¹ masê punktów do wykorzystania)

Ja mam jakieÂś problemy z zalogowaniem siĂŞ do programu do pobierania plikĂłw z chomika. MuszĂŞ to posprawdzaĂŚ, bo zaleÂży mi na tym pliku.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #23 : Sierpień 17, 2011, 10:41:37 »

Piotrze wejdÂź przez ten mĂłj zielony banner.A przycisk do fado377 znajdziesz na mojej stronie
w okienku zaprzyjaÂżnionych chomikĂłw, na samym dole.

jaccol55
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #24 : Sierpień 17, 2011, 12:16:21 »

A dzisiaj o 20:30 Lisa Batiashvili we wÂłasnej osobie! Bardzo siĂŞ cieszĂŞ, czĂŞsto sÂłucham jej ostatniej pÂłyty.

http://www.polskieradio.pl/8/688/Artykul/419804,Szekspirowski-koncert-Szostakowicza
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #25 : Sierpień 17, 2011, 20:57:55 »

Piotrze wejdÂź przez ten mĂłj zielony banner.A przycisk do fado377 znajdziesz na mojej stronie
w okienku zaprzyjaÂżnionych chomikĂłw, na samym dole.

Tak zrobiÂłem i siĂŞ udaÂło, jakoÂś obeszÂło siĂŞ bez ChomikBoxa (czy jak to siĂŞ ten program nazywaÂł).

DziĂŞkuje Agnieszko.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #26 : Wrzesień 09, 2011, 01:28:37 »

OdnalazÂłam wÂątek PromsĂłw, Âżeby z rozpĂŞdu nie opowiadaĂŚ juÂż o wszystkich festiwalowych koncertach na wÂątku Mozarta Chichot
Zatem - po³¹czenie Mozart - Bartok, czyli "and now to something completely different"  Chichot
Tak skwitowaÂł to jeden z wykonawcĂłw, twierdzÂąc Âże to sÂłynne Pythonowskie stwierdzenie byÂło pierwszym, co przyszÂło mu na myÂśl, przy porĂłwnaniu ostatniej sonaty Mozarta i pierwszej Bartoka:) ChoĂŚ potem sugerowaÂł, Âże i u Mozarta spoza blasku piĂŞkna przenikajÂą czasem momenty tej ciemnoÂści, jaka znajduje wiĂŞksze ujÂście w muzyce Bartoka.
Jednak razem z sympatyczn¹ Catherine Bott prowadz¹c¹ koncert bardzo zabawnie i lekko próbowali wprowadziÌ publicznoœÌ w atmosferê tej sonaty - "z zupe³nie innej beczki", a jednak, jak podkreœlali, pozostaj¹cej pe³noprawn¹, standardow¹ sonat¹.
W zwiÂązku z tym zademonstrowali temat, jaki w sonacie Bartoka pojawia siĂŞ, ulega przetworzeniu, a nastĂŞpnie, lekko zmieniony, powraca. I muszĂŞ przyznaĂŚ, Âże ten temat - aczkolwiek raczej nie potrafiÂłabym zanuciĂŚ go spontanicznie wraz z muzykÂą, co sugerowaÂła prowadzÂąca Chichot -  niespodziewanie, spodobaÂł mi siĂŞ:). UÂżywane przez muzykĂłw okreÂślenie "dreamscape" wydaje mi siĂŞ adekwatne. Jest to istotnie klimat trochĂŞ "ciemny", jakby lekko psychodeliczny:) Jednak caÂłoœÌ sonaty byÂła dla mnie trochĂŞ trudna do absorbowania, wymaga skupienia, otwarcia siĂŞ na tĂŞ niesamowitÂą muzykĂŞ. ChoĂŚ przy drugim sÂłuchaniu - juÂż jakby Âłatwiej, ten "dreamscape" zaczyna jakby hiponotyzowaĂŚ, urzekaĂŚ...
http://www.youtube.com/watch?v=7SxbR_6l9RE&feature=results_video&playnext=1&list=PL283CD8CB3D4FF135
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #27 : Wrzesień 09, 2011, 16:29:30 »

Jutro "Last Night", piszĂŞ juÂż teraz cobyÂście zostali w sobotni wieczĂłr przy
radiu.Bartok, Wagner, Lang-Lang zagra I Koncert Liszta no i chyba jedyny akcent
chopinowski polonez es-dur (szkoda, Âże bez andante spianato).
I oczywiÂście Rule Britannia, Jerusalem i moje ulubione Pomp and Circumstance.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #28 : Wrzesień 09, 2011, 16:42:26 »

.. i chyba jedyny akcent
chopinowski polonez es-dur (szkoda, Âże bez andante spianato).

Przypuszczam, ze to "skrĂłt myÂślowy" redakcji. Tego poloneza samodzielnie siĂŞ nie grywa. (Ja, w kaÂżdym bÂądÂź razie, z takÂą praktykÂą estradowÂą siĂŞ jeszcze nie spotkaÂłem). Nawet gdy polonez jest w wersji orkiestrowej.

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #29 : Wrzesień 09, 2011, 17:11:39 »

Chcia³abym Januszu ¿ebyœ mia³ racjê, ale na stronie promsów jest te¿ tylko polonez.Ca³oœÌ
ma trwaĂŚ ok.9 min. wiĂŞc tyle co polonez. MoÂże Langowi Andante "nie leÂży" szkoda

Strony: 1 [2] 3 4 ... 9   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for thepunisher countrylife neder-live animilkowo