Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
LubiĂŞ, nie lubiĂŞ
Strony: [
1
]
2
3
4
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: LubiĂŞ, nie lubiĂŞ (Przeczytany 32239 razy)
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
LubiĂŞ, nie lubiĂŞ
«
:
Maj 13, 2011, 16:19:27 »
"Nie lubiĂŞ Chopina, nie sÂłucham Chopina, dziaÂła na mnie depresyjnie! W ogĂłle, to nie wiem, czym siĂŞ tak ludzie zachwycajÂą?
WolĂŞ Mozarta, to zupeÂłnie inna muzyka.
-A wys³ucha³aœ wiêkszoœÌ jego utworów, ¿e tak mówisz?
- No nie! PrzecieÂż mĂłwiĂŞ, Âże dziaÂła na mnie depresyjnie. To go nie sÂłucham"
Dialog autentyczny. Co wy na to?
TeresaGrob
Ekspert
Odp: LubiĂŞ, nie lubiĂŞ
«
Odpowiedz #1 :
Maj 13, 2011, 19:32:09 »
Ple, ple, ple byle pleœÌ..A jakbyœ zapyta³a dlaczego lubi Mozarta to te¿ by
nie miaÂł nic do powiedzenia.
Tak mi siĂŞ nie wiem dlaczego przypomniaÂł dialog mÂłodej pary w autobusie (podsÂłuchanej przez Musierowicz)
Dziewczyna: a wiesz przeczyta³am ksi¹¿kê!
ChÂłopak:a po co?
http://www.franzschubert.pl/
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #2 :
Maj 14, 2011, 11:17:10 »
Typowa reakcja, tyle, ¿e niektórzy nie s³uchaj¹ nie tylko Chopina, ale w ogóle klasyki, bo dzia³a na nich depresyjnie. Przed paŸdziernikiem te¿ s³ucha³am Mozarta, romantyków rosyjskich a Fryderyka nic a nic. Kiedy w³¹czy³am Kulturê z zamiarem obejrzenia z pos³uchaniem fragmentów konkursu, ba³am siê, ¿e mnie bardzo szybko odrzuci, ¿e nie bêdê w stanie s³uchaÌ Chopina d³u¿ej ni¿ przez chwilê/chwile. Zaskoczeniem wielkim by³o dla mnie po pierwsze to, ¿e mnie nie odrzuci³o, a po drugie ¿e mnie a¿ tak bardzo wch³onê³o, a po trzecie, ¿e muzyka Chopina w efekcie ostatecznym dzia³a silnie antydepresyjnie. Mogê œmia³o podsumowaÌ z perspektywy pó³rocznej, ¿e w³aœnie jego muzyka odmieni³a moje ¿ycie. I nadal odmienia.
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #3 :
Maj 15, 2011, 10:51:00 »
Beatko, to cudownie! Szkoda, Âże nie zdarza siĂŞ to nagminnie w naszym spoÂłeczeĂąstwie. O ile Âświat byÂłby lepszy i piĂŞkniejszy!
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #4 :
Maj 15, 2011, 19:06:50 »
W odbiorze twĂłrczoÂści artystycznej, nie myÂślenie a emocje majÂą decydujÂący wpÂływ na to co lubimy.
JeÂśli ktoÂś nie zostaÂł wciÂągniĂŞty przez kogoÂś innego (czĂŞsto w swoich oczach autorytet)
do sÂłuchania okreÂślonego rodzaju muzyki, (lub podziwiania okreÂślonych dzieÂł sztuki)
i w tym czasie nie zakochaÂł siĂŞ
w tym przypadku w muzyce Chopina
(co jest niemoÂżliwe przy odpowiedniej dawce)
nie bĂŞdzie lubiÂł tej muzyki.
pozdrawiam
Marek
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #5 :
Maj 16, 2011, 00:02:19 »
Temat na pierwszy rzut oka wydaÂł siĂŞ trochĂŞ facebookowy. Niemniej jednak sam tytuÂł tematu sugerujĂŞ juÂż odpowiedÂź i rozwiÂązanie postawionego problemu. W przytoczonej rozmowie nie zarzucono Chopinowi niczego, co moÂżnaby merytorycznie obaliĂŚ. Rozmowa dotyczy gustĂłw i chĂŞci poznania. Prawda jest taka, Âże niektĂłre utwory Fryderyka mogÂą dziaÂłaĂŚ depresyjnie -najprostszy przykÂład to Marsz ÂŻaÂłobny z sonaty b moll. Czasem wysÂłuchanie jednego utworu zniechĂŞca nas do dalszego poznawania twĂłrczoÂści danego kompozytora czy wykonawcy i tak mogÂło byĂŚ w tym przypadku. Ja na przykÂład uwaÂżam, Âże Wagner jest ciĂŞÂżki i trudny i jakoÂś nie podejmujĂŞ sie sÂłuchania go, choĂŚ przyznajĂŞ, Âże wysÂłuchaÂłem jego 2 a moÂże 3 utwory w caÂłoÂści.
Jedyne co buduje czytajÂąc przytoczony dialog, to to, Âże rozmĂłwca nie odwraca siĂŞ od klasyki i tak z czasem moÂże dojrzeje do Chopina tak jak i ja z czasem moge dojrzeĂŚ do Wagnera.
Teraz wracam do klasyki po weekendzie z muzyk¹ klubowo-taneczn¹ + katowaniem mnie przez kuzyna drum and bassami. Szczerze mówi¹c nie wiem od czego zacz¹Ì - mo¿e od jakiegoœ walca?
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #6 :
Maj 16, 2011, 18:01:46 »
Dla mnie to jest jak z kaÂżdÂą twĂłrczoÂściÂą kaÂżdego artysty, nie moÂżna wypowiedzieĂŚ siĂŞ na jej temat, jeÂśli nie ma siĂŞ przynajmniej podstawowej wiedzy jej na temat.
Nie sÂłucham muzyki Bacha, bo mnie strzyka pod prawÂą ÂłopatkÂą, kiedy organy grajÂą fis.
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #7 :
Maj 16, 2011, 18:42:04 »
Trzeba poczekaÌ na odpowiedni moment który zmieni nasze nastawienie do artysty. Kiedy pozna³em Mahlera dostrzega³em podobieùstwa do Wagnera - utwór jaki us³ysza³em to by³a Kantata ¯a³obna. Ale potem Bartus umieœci³ na forum link do 5 symfonii tego kompozytora i naprawdê go polubi³em - postanowi³em zg³êbiÌ jego twórczoœÌ. Do zmiany nastawienia potrzebny jest bodziec. Móg³bym siê oczywiœcie uprzeÌ i korzystaj¹c z wolnego czasu "skatowaÌ" siê Wagnerem, ale je¿eli od pocz¹tku nie sprawi mi to przyjemnoœci to jaki sens ma takie dzia³anie?
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #8 :
Maj 16, 2011, 19:05:14 »
He, he Monisiu, gdzieÂś czytaÂłam, Âże gdy fizycznie reagujemy na sztukĂŞ, to jest to dla niej(sztuki)
najwiĂŞkszy komplement.
A "katowania siĂŞ" trochĂŞ bym broniÂła.Ja tak kiedyÂś sÂłuchaÂłam "Wariacji Goldbergowskich" oczywiÂście w
interpretacji GG.Ta muzyka rozkwitÂła przed moimi uszami po paru miesiÂącach sÂłuchania.
http://www.franzschubert.pl/
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #9 :
Maj 16, 2011, 19:10:30 »
Cytat: TeresaGrob Maj 16, 2011, 19:05:14
He, he Monisiu, gdzieÂś czytaÂłam, Âże gdy fizycznie reagujemy na sztukĂŞ, to jest to dla niej(sztuki)
najwiĂŞkszy komplement.
A "katowania siĂŞ" trochĂŞ bym broniÂła.Ja tak kiedyÂś sÂłuchaÂłam "Wariacji Goldbergowskich" oczywiÂście w
interpretacji GG.Ta muzyka rozkwitÂła przed moimi uszami po paru miesiÂącach sÂłuchania.
ByĂŚ moÂże i ze mnÂą bĂŞdzie tak samo. Nie wiem tylko, czy nadszedÂł juÂż ten wÂłaÂściwy moment.
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #10 :
Maj 16, 2011, 19:56:12 »
Cytat: TeresaGrob Maj 16, 2011, 19:05:14
najwiĂŞkszy komplement.
A we mnie od pierwszego "wejrzenia"! I Bach w ogĂłle, chociaÂż przyznam, Âże najmniej lubiĂŞ wykonania organowe
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #11 :
Maj 16, 2011, 19:57:17 »
Moniczko..przecieÂż Bach teÂż ma kilka ciekawych numerĂłw
np taki Toccata&Fugue - tu w transkrypcji na czterostrunĂłwkĂŞ..
http://www.youtube.com/watch?v=euOu89d3npA&feature=related
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #12 :
Maj 16, 2011, 20:12:44 »
ÂŻeby lubiĂŚ, najpierw trzeba chcieĂŚ lubiĂŚ.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #13 :
Maj 17, 2011, 21:48:53 »
Gogusiu, odnoœnie Wagnera, to pierwszy raz s³ucha³am na koncercie, na który wyci¹gnê³a mnie nasza Terenia. Wykonawczyni by³a "trochê nie w formie", ale sama muzyka mnie doœÌ mocno wci¹gnê³a. Najbardziej spodoba³ mi siê pieœù
Im Treibhaus
, sprĂłbuj moÂże od niej?
http://www.youtube.com/watch?v=RbPuEMqbIA8
jaccol55
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #14 :
Maj 17, 2011, 22:22:11 »
Przekonanie mÂłodzieÂży do czegoÂś sensowego (czyt. np. muzyki klasycznej) graniczy z cudem. W przypadku wiĂŞkszoÂści ludzi, Âłubu-dubu jakiego sÂłuchajÂą znajduje odzwierciedlenie w ich poziomie emocjonalnym (tu rĂłwnieÂż jest Âłubu-dubu).
Strony: [
1
]
2
3
4
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel: