Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 19   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: OgĂłlna dyskusja o muzyce  (Przeczytany 114501 razy)
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #60 : Luty 21, 2011, 20:47:23 »

I jeszcze coÂś. JeÂśli nasi "przedstawiciele" zaczĂŞliby zamykaĂŚ teatry, studia koncertowe, likwidowaĂŚ festiwale i podejmowaĂŚ podobne dziaÂłania, to oczywiÂście kto jak nie my powinien reagowaĂŚ. Ale na razie zetknĂŞliÂśmy siĂŞ z przymiarkÂą do wydzierÂżawienia studia koncertowego na trzy lata operetce. Jest funkcja rzecznika praw dziecka, moÂże naleÂżaÂłoby powoÂłaĂŚ rzecznika praw kultury do nieograniczanego funkcjonowania, takiego bezpartyjnego?
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #61 : Luty 21, 2011, 21:02:21 »

Jak u Was sprawy siĂŞ majÂą z tÂą petycjÂą - czy dotarÂły do Was maile z linkiem do weryfikacji?

Podobnie jak Agnieszka, zawsze w takich wypadkach czujê bezsilnoœÌ, podobn¹ jak w przypadku
obserwowania kataklizmĂłw wywoÂłanych zjawiskami natury:(  Nie mam pewnoÂści, jak wyglÂąda u nas
skutecznoœÌ tego typu protestów, jednak mam poczucie, ¿e pod wzglêdem budowania spo³eczeùstwa
obywatelskiego jesteÂśmy na etapie bardzo maÂło zaawansowanym. CzytaÂłam wÂłaÂśnie, jak Brytyjczycy
wspĂłlnymi siÂłami doprowadzili swĂłj rzÂąd do wycofania siĂŞ z pomysÂłu ustawy o prywatyzacji lasĂłw.
RuszyÂły siĂŞ miliony ludzi. Daleko nam jako spoÂłeczeĂąstwu do takiej samodyscypliny i przede wszystkim
samoÂświadomoÂści, poczucia, Âże paĂąstwo jest naszym wspĂłlnym dobrem, a urzĂŞdnicy jedynie administratorami
w imieniu podatnikĂłw. Niestety, urzĂŞdnicy rĂłwnieÂż nie majÂą tego poczucia:(( Szarzy obywatele mogÂą byĂŚ
skuteczni jedynie w duÂżej masie, ktĂłra w wyobraÂźni potencjalnych elektĂłw mogÂłaby siĂŞ przeÂłoÂżyĂŚ na
iloœÌ oddawanych g³osów - przynajmniej w sprawnie dzia³aj¹cej demokracji. Trudniej dzia³aÌ na osoby,
ktĂłre pozostanÂą na stoÂłkach niezaleÂżnie od publicznego niezadowolenia. No a w przypadku kultury
dochodzi jeszcze ten problem, Âże to niezadowolenie moÂże nie przybraĂŚ zbyt masowych rozmiarĂłw.
Niechby no spróbowano og³osiÌ, ¿e g³ówny stadion pi³karski zostanie wynajêty firmie ogrodniczej, która
bĂŞdzie na nim organizowaÂła aukcje drzewek owocowych... a tak, anonimowy uÂżytkownik kultury pozostaje
w sytuacji mieszkaĂąca japoĂąskich wysp, mogÂącego jedynie z filozoficznÂą rezygnacjÂą oczekiwaĂŚ kolejnego
tsunami.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #62 : Luty 21, 2011, 21:29:50 »

I jeszcze coÂś. JeÂśli nasi "przedstawiciele" zaczĂŞliby zamykaĂŚ teatry, studia koncertowe, likwidowaĂŚ festiwale i podejmowaĂŚ podobne dziaÂłania, to oczywiÂście kto jak nie my powinien reagowaĂŚ. Ale na razie zetknĂŞliÂśmy siĂŞ z przymiarkÂą do wydzierÂżawienia studia koncertowego na trzy lata operetce. Jest funkcja rzecznika praw dziecka, moÂże naleÂżaÂłoby powoÂłaĂŚ rzecznika praw kultury do nieograniczanego funkcjonowania, takiego bezpartyjnego?
Tylko Beatko, ta przymiarka to jest naprawdê potê¿ny wystrza³, bo to nie byle jaka sala, i nie tylko studio koncertowe, ale i nagraniowe. Po czymœ takim rzeczywiœcie mo¿na siê spodziewaÌ, jak Janusz sugerowa³, wynajêcia choÌby Filharmonii Narodowej na jak¹œ dzia³alnoœÌ gospodarcz¹. Przecie¿ ten wynajem bêdzie siê wi¹za³ z tym, ¿e trzeba bêdzie od wynajmuj¹cego uzyskiwac zgodê na nagrania i koncerty, czyli na dzia³alnoœÌ do której to studio jest przystosowane i to perfekcyjnie! W dodatku jest zagro¿enie, ¿e ta perfekcjê mo¿na
bĂŞdzie naruszyĂŚ, czy zniszczyĂŚ.  W ogĂłle wydaje mi siĂŞ, Âże ktoÂś poszedÂł po najmniejszej linii oporu. NaprawdĂŞ trudno mi sobie wyobraziĂŚ, aby w Warszawie nie byÂło innego miejsca, gdzie moÂżna by wystawiĂŚ operetkĂŞ!!!
PomysÂł z rzecznikiem bardzo mi siĂŞ podoba. Kultura, zwÂłaszcza ta szlachetniejsza, bywa u nas rĂłwnie bezbronna jak dziecko:(
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #63 : Luty 21, 2011, 22:08:43 »

Asiu, wystrza³, mówisz, trudno oceniÌ przysz³oœÌ z punktu tu i teraz, siê oka¿e, pewnie ca³kiem nied³ugo. Bardzo dobrze, ¿e œrodowisko zareagowa³o, choÌ 1500 podpisów to niezbyt wiele. Mo¿e nie ka¿dy oburzony ma ochotê na podpisywanie petycji. Chyba zaczêliœmy mieÌ nadziejê, ¿e po nag³oœnieniu sprawy nikt nie bêdzie œmia³ przeprowadziÌ PUBLICZNIE finalizacji tego œwiêtokradztwa.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #64 : Luty 22, 2011, 15:05:28 »

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95158,9142846,Nie_chcemy_operetki_w_S1.html
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #65 : Luty 22, 2011, 17:11:53 »

To juÂż dzisiaj. Ciekawe, kto wybiera takiego marszaÂłka WojewĂłdztwa. I dlaczego on ma
mo¿liwoœÌ decydowania o tak wa¿nych dla kultury sprawach sam, bez ¿adnych konsultacji z
tym wicemarszaÂłkiem wÂłaÂśnie od spraw kultury.
Chocia¿ bardziej tu moim zdaniem winien wiceprezes PR (a co z g³ównym prezesem?).
Podcina ga³¹Ÿ wÂłasnego drzewa. To dla mnie niezrozumiaÂłe. 
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #66 : Luty 22, 2011, 17:55:39 »

w tej chwili rozmowa z ministrem kultury na kanale Superstacja, bĂŞdÂą mĂłwiĂŚ o S-1.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #67 : Luty 22, 2011, 19:50:36 »

PodpisĂłw pod petycjÂą jest juÂż ponad 2100! Mam nadziejĂŞ, Âże trwajÂące rozmowy bĂŞdÂą dla nas, dla kultury - pomyÂślne...

Tylko proszĂŞ - bez farewell, Bartusie. Chichot   MoÂże ta petycje poskutkuje. MoÂże wystarczy - wszak wiele znaczy.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #68 : Luty 22, 2011, 20:10:55 »

Chocia¿ bardziej tu moim zdaniem winien wiceprezes PR (a co z g³ównym prezesem?).
Podcina ga³¹Ÿ wÂłasnego drzewa. To dla mnie niezrozumiaÂłe. 

Prezesi czy wiceprezesi PR chyba nie lubiÂą kultury. Przypomina mi siĂŞ akcja ograniczania czĂŞstotliwoÂści DwĂłjki kilka lat temu. A teraz - szefostwo radia, nie majÂącego Âżadnych zwiÂązkĂłw ze Âświatem muzyki, decyduje, jaki repertuar ma graĂŚ NOSPR. Jest pewna nieprzekraczalna granica - za niÂą mamy zniewolenie sztuki, co moÂże prowadziĂŚ do jej upadku. Musimy to jasno wyraziĂŚ, bo to moÂże byĂŚ swego rodzaju upadek - operetka (z wyjÂątkami, jak "Zemsta...") nie stoi na tym samym poziomie artystycznym jak romantyczna symfonika czy koncerty klasykĂłw.  Poza tym - nie wymaga ona najlepszej sali koncertowej Polski i tej czĂŞÂści Europy!!  Co?

Dziœ Lutos³awski - a za chwilê?! Przecie¿ kultura zawsze jest dobrem dla mniejszoœci, st¹d jest te¿ nieop³acalna. Czy jednak dla maksymalizacji zysków mo¿na ograniczaÌ dzia³alnoœÌ znakomitych orkiestr czy nawet je niszczyÌ (Kraków!)?

Niestety, w wiĂŞkszoÂści przypadkĂłw - urzĂŞdnicy, politycy, ludzie odpowiedzialni za losy kraju nie wykazujÂą odpowiedzialnoÂści za kulturĂŞ, ktĂłra nazywana jest przez nich samych (ale tylko nazywana) "narodowym dziedzictwem"...

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #69 : Luty 22, 2011, 23:03:18 »

Decyzja przeÂłoÂżona o tydzieĂą. To chyba dobrze?

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95158,9149062,Decyzja_o_studio_S1_przelozona_o_tydzien.html
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #70 : Luty 22, 2011, 23:29:39 »

Oby nie byÂło to czekanie z decyzjÂą do momentu, aÂż burza przycichnie!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #71 : Luty 23, 2011, 00:18:39 »

Prezesi czy wiceprezesi PR chyba nie lubiÂą kultury. Przypomina mi siĂŞ akcja ograniczania czĂŞstotliwoÂści DwĂłjki kilka lat temu. A teraz - szefostwo radia, nie majÂącego Âżadnych zwiÂązkĂłw ze Âświatem muzyki, decyduje, jaki repertuar ma graĂŚ NOSPR. Jest pewna nieprzekraczalna granica - za niÂą mamy zniewolenie sztuki, co moÂże prowadziĂŚ do jej upadku. Musimy to jasno wyraziĂŚ, bo to moÂże byĂŚ swego rodzaju upadek - operetka (z wyjÂątkami, jak "Zemsta...") nie stoi na tym samym poziomie artystycznym jak romantyczna symfonika czy koncerty klasykĂłw.  Poza tym - nie wymaga ona najlepszej sali koncertowej Polski i tej czĂŞÂści Europy!!  Co?

Dziœ Lutos³awski - a za chwilê?! Przecie¿ kultura zawsze jest dobrem dla mniejszoœci, st¹d jest te¿ nieop³acalna. Czy jednak dla maksymalizacji zysków mo¿na ograniczaÌ dzia³alnoœÌ znakomitych orkiestr czy nawet je niszczyÌ (Kraków!)?

Niestety, w wiĂŞkszoÂści przypadkĂłw - urzĂŞdnicy, politycy, ludzie odpowiedzialni za losy kraju nie wykazujÂą odpowiedzialnoÂści za kulturĂŞ, ktĂłra nazywana jest przez nich samych (ale tylko nazywana) "narodowym dziedzictwem"...
Pat, mnie siê to w³aœnie wydaje niezrozumia³e, ¿e szefowie Polskiego Radia mog¹ nie lubiÌ kultury. Radio zdawa³o mi siê zawsze pewniejsz¹ jej ostoj¹, ni¿ telewizja. Mo¿e dlatego, ¿e s³ucham niew³aœciwych programów:) Nie chce mi siê wierzyÌ, ¿e tak dalece mo¿na oddaÌ siê komercji, nie rozró¿niaÌ tego, co najwa¿niejsze.
NiepojĂŞty jest dla mnie fakt, Âżeby ci przecieÂż wyksztaÂłceni, Âświadomi, dobrze sytuowani i poinformowani ludzie byli Âślepi na tak oczywisty fakt waÂżnoÂści studia LutosÂławskiego w naszej przestrzeni kulturalnej. I jej istotnoÂści rĂłwnieÂż dla samego radia. PrzecieÂż te dwĂłjkowe transmisje koncertĂłw sÂą dla tylu sÂłuchaczy czymÂś wyjÂątkowym i niezwykle cennym. Jak to moÂżliwe, Âżeby zwykli ludzie musieli pisaĂŚ petycje, w ktĂłrych tÂłumaczÂą tak oczywiste sprawy:(
No wÂłaÂśnie, kultura na siebie nie zarobi. ToteÂż powinno byĂŚ przecieÂż, i jest -  w  cywilizowanej spoÂłecznoÂści - oczywiste, Âże sÂą takie wartoÂści, ktĂłre nie powinny  byĂŚ oceniane na zasadzie opÂłacalnoÂści pojmowanej w kategoriach ekonomicznych. SÂą jeszcze inne
kryteria opÂłacalnoÂści i zysku -  liczonego inaczej, nie w pieniÂądzach, w czymÂś bardziej ulotnym, ale i bardziej cennym. Jak to moÂżliwe, Âże wysokie stanowiska umoÂżliwiajÂące decyzje w tej sferze zajmujÂą ludzie, ktĂłrzy tego nie czujÂą?
SÂą dwie dziedziny, ktĂłre wydajÂą mi siĂŞ szczegĂłlnie cenne dla nas, ludzi, myÂślÂących i czujÂących istot, i ktĂłre powinny byĂŚ nadzwyczaj cenione i wspierane -  kultura i nauka. Obie wyrosÂły z trudu dÂługiej drogi, jakÂą przeszliÂśmy szukajÂąc w pocie czoÂła prawdy i piĂŞkna, czyniÂą nas tym, czym jesteÂśmy dzisiaj i oÂświetlajÂą drogĂŞ ku przyszÂłoÂści. WyznaczajÂą poziom naszego czÂłowieczeĂąstwa. Ogromnie mi smutno widzieĂŚ, jak obie te wspaniaÂłe sfery ludzkiej dziaÂłalnoÂści, pomniki ludzkiego ducha, sÂą u nas zaniedbywane, jak ma³¹ przywiÂązuje siĂŞ do nich wagĂŞ. A przecieÂż naprawdĂŞ nie samym chlebem moÂżemy ÂżyĂŚ, jeÂśli chcemy naprawdĂŞ byĂŚ ludÂźmi, a nie jedynie maÂłpami wÂąskonosymi ktĂłre opanowaÂły umiejĂŞtnoœÌ posÂługiwania siĂŞ komĂłrkÂą:((

Beata, nie wiem, czy to dobrze, Âże decyzja odÂłoÂżona na tydzieĂą, nie podjĂŞta od razu. Mam nadziejĂŞ, Âże tak. ÂŻe bĂŞdzie to decyzja wÂłaÂściwa. Mam nadziejĂŞ, Âże te dodatkowe koszty, o ktĂłrych mowa, to wÂłaÂśnie przede wszystkim koszty spoÂłeczne, kulturalne, niewymierne, ale ogromne. Zobaczymy.

GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #72 : Luty 23, 2011, 00:34:13 »

W tym caÂłym zamieszaniu pocieszajÂący jest jedynie fakt Âże sala koncertowa ma siĂŞ zamieniĂŚ w operetkĂŞ a nie kolejne centrum handlowe czy biurowiec. Nie uwaÂżam Âże to dobrze, jak wspominaÂł Mozart to nie sÂą widowiska na najwyÂższym poziomie, w przeciwieĂąstwie do koncertĂłw ktĂłre w S1 miaÂły miejsce. Dziwi mnie taki rozwĂłj sprawy zwÂłaszcza, Âże we WrocÂławiu buduje siĂŞ Narodowe Forum Muzyki - kompleks sal koncertowych w samym centrum miasta. ByÂłem pewny, Âże sprawy zmierzajÂą we wÂłaÂściwym kierunku i nie wiedzÂąc nic o planowanym zamkniĂŞciu sali im. LutosÂławskiego jestem zszokowany artykuÂłem ktĂłry przeczytaÂłem.

P³acimy abonament RTV (teoretycznie) dziêki któremu powinnismy dostaÌ pe³en wachlarz programów "misyjnych". Niestety, "misjonarze" z TVP nie wywi¹zuj¹ siê ze swoich zadaù i tylko pluj¹ sobie w brodê, ¿e nie mog¹ pomiêdzy scenami w "M jak mi³oœÌ" wyœwietliÌ reklamy z lataj¹c¹ kur¹ albo turbodymomenem. Przypominam, ¿e do p³acenia abonamentu zobligowani s¹ wszyscy posiadaj¹cy odbiorniki. Do mnie do domu programy TVP dostarcza operator sieci kablowej, dlaczego mam dodatkowo dop³acaÌ za niewywi¹zywanie siê z obowi¹zków.

KoĂączÂąc tego posta uÂświadomiÂłem sobie jaki tytuÂł nosi temat, w ktĂłrym dyskutujemy ... ogĂłlna dyskusja o muzyce, w tym co napisaÂłem maÂło jest o muzyce, lecz mimo to chyba nie odbiegÂłem od tematu, bo caÂła kultura, w tym muzyka, w naszym kraju zmierza w jednym kierunku.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #73 : Luty 23, 2011, 02:17:53 »

CzytaÂłam kiedyÂś, Âże dopiero trzecie, albo czwarte pokolenie amerykaĂąskich miliarderĂłw, tych
RockefelerĂłw czy FordĂłw zaczeÂło sobie zdawaĂŚ sprawĂŞ, Âże dobra materialne nie sÂą najwaÂżniejsze.
Ci ludzie zapragneli za swoje fortuny kupiÌ coœ naprawdê istotnego "nieœmiertelnoœÌ".
I zdobyli tê nieœmiertelnoœÌ buduj¹c biblioteki, uniwersytety, tworz¹c fundacje, staj¹c siê mecenasami
sztuki.
A dla mnie nasz kraj to taki czÂłowiek ktĂłry ciÂągle jeszcze siĂŞ dorabia i zachÂłystuje  zyskiem i jeszcze nie rozumie, Âże nie to jest jedynie waÂżne. Bo masz racjĂŞ Asiu, po prostu nie rozumie.
Ale ja jednak jestem optymistkÂą i wierzĂŞ, Âże zostawiÂą nam studio S-1, Âże kiedyÂś moÂże potomkowie
naszych Solorzy czy innych KubiakĂłw zapragnÂą np. zamiast 10-tego samolotu dla siebie, kupiĂŚ dla Polski
Nohant Chichot Chichot Chichot

aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #74 : Luty 23, 2011, 09:56:22 »

Kochani.
To wydarzenie (jak jedno z wielu wydarzeĂą)
Âświadczy teÂż o tym
jacy ludzie garn¹ siê do w³adzy w ró¿nych instytucjach w Polsce
i jacy majÂą przebicie by byĂŚ  prezesami, dyrektorami… ,
a jacy garnÂą siĂŞ do stanowisk radnych, czÂłonkĂłw zarzÂądĂłw, itp.,  itd., aby tylko braĂŚ sta³¹ pensjĂŞ za nic nie robienie
wiĂŞc tylko przyklaskujÂą na zebraniach, naradach
i zgadzajÂą siĂŞ na wszystko co zdecyduje burmistrz, prezydent, prezes, dyrektor… 
bo wÂłasne zdanie jest niebezpieczne, bo trzeba by byÂło pracowaĂŚ!, przeciwstawiĂŚ siĂŞ komuÂś, a moÂże teÂż naraÂżaĂŚ siĂŞ!

Ale to Âświadczy teÂż o nas jako spoÂłeczeĂąstwie
bo z takim samym podejÂściem (jak ci (bez)radni, itp.),
czyli bez zaangaÂżowania,  lub w ogĂłle siĂŞ tym nie interesujac
wybieramy tych ludzi w dniu wyborĂłw, na zebraniach, na zgromadzeniach…

pozdrawiam          
               Marek
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 19   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper twistedgamers silverstar animilkowo mini-land