Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
Ingolf Wunder w Warszawie 9 stycznia 2011 - Studio im. W. LutosÂławskiego
Strony:
1
...
5
6
[
7
]
8
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Ingolf Wunder w Warszawie 9 stycznia 2011 - Studio im. W. LutosÂławskiego (Przeczytany 35050 razy)
Mozart
Ekspert
Patryk
Odp: Ingolf Wunder w Warszawie 9 stycznia 2011 - Studio im. W. LutosÂławskiego
«
Odpowiedz #90 :
Luty 05, 2011, 00:07:36 »
Nasza znajoma z forum tvp podaje powĂłd rezygnacji z transmisji koncertu Wundera w DwĂłjce:
http://www.filharmonia.bialystok.pl/s,concert_online,375.html
.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #91 :
Luty 05, 2011, 00:28:36 »
Szczerze mĂłwiÂąc, nie widzĂŞ tego powodu - jeÂśli on jest podany na wideo, to ono nie chce mi siĂŞ odtworzyĂŚ:(
Nawet nie wiedziaÂłam, Âże Filharmonia Podlaska miaÂła teÂż transmitowaĂŚ ten koncert. Czy coÂś nawaliÂło?
Oni tam majÂą zakÂładkĂŞ "Wszystkie koncerty archiwalne". Ale jeÂśli im siĂŞ nie nagraÂło, to nie bĂŞdzie teÂż w archiwum.
Mozart jest dobry na wszystko:) Ja sobie dziÂś zaÂżyÂłam Twoje lekarstwo na kiepskÂą pogodĂŞ - KV 453:))
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #92 :
Luty 05, 2011, 00:39:59 »
Kiedy w³¹czam ten link - podobnie jak Ty - te¿ nic nie widzê.
Ale inni - podobno - coÂś widzÂą.
A propos koncertu KV 453 - koniecznie przesÂłuchaj czĂŞÂści II. Dopiero dziÂś na serio zatrzymaÂłem siĂŞ nas tym andante... wspaniaÂłe. Prawie jak eteryczne Andante z koncertu KV 467, albo zatrzymujÂący czas romans z koncertu d-moll. Ale - o czym ja piszĂŞ, przecieÂż to nie ten wÂątek!
Jeszcze wa¿ne info: w poniedzia³ek o godz. 19.35 przypomnienie konkursu chopinowskiego w TVP Kultura. Ponad godzinna audycja. Z WUNDEREM w roli g³ównej - retransmisja jego wystêpu w finale! Ja "jego emola" nagra³em na DVD ju¿ wczeœniej, ale myœlê, ¿e prze¿ywaj¹c "to" jeszcze raz - wspólnie - znów poczujemy siê jak w niezapomnianym paŸdzierniku...
Blog o muzyce:
suÂłek
Ekspert
«
Odpowiedz #93 :
Luty 06, 2011, 23:23:51 »
byÂłem na koncercie Wundera w BiaÂłymstoku. To byÂł recital chopinowski. ZagraÂł BalladĂŞ f-moll, sonatĂŞ h-moll, Bolero C-dur, Poloneza FantazjĂŞ i Andante spianato i Poloneza Es-dur. Na bis zagraÂł jednÂą z etiud z op. 10 i dwa mazurki. GraÂł cudownie, choĂŚ mojej koleÂżance (ktĂłra tez byÂła na koncercie) czegoÂś brakÂło. WczeÂśniej byÂła na koncercie Blechacza. Ja nie byÂłem wiĂŞc trudno powiedzieĂŚ. SzczegĂłlnie utkwiÂła mi w gÂłowie Ballada z tym nieziemskim finaÂłem. WedÂług mnie dla Wundera Chopin staÂł siĂŞ natchnieniem i drogowskazem w jego karierze. Przy okazji recitalu wrĂłciÂły wspomnienia z Konkursu, nasze wspĂłlne przeÂżywanie tego co dziaÂło siĂŞ w Filharmonii Narodowej. TrochĂŞ siĂŞ wzruszyÂłem.
http://franzschubert.pl
Allegra
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #94 :
Luty 07, 2011, 11:09:40 »
SuÂłku, mnie porwaÂł polonez-fantazja w inny wymiar. Jak w Archiwum X : "We lost nine minutes!" A wczesniej cudowne largo w sonacie... Zawsze mnie zaskakuje piekno barw dÂźwieku, ktĂłry Wunder wydobywa z fortepianu. Niby siĂŞ tego spodziewam, ale zawsze mnie w pewnym momencie wbija w fotel.
ZastanowiÂła mnie zmiana w programie (byÂła dodrukowana "wkÂładka" z aktualizacjÂą): 4. ballada zamiast nokturnu i polonez fantazja (absolutnie nie narzekam
) zamiast scherza.
PublicznoœÌ bia³ostocka trochê bardziej zachowawcza w porównaniu z warszawsk¹, uogólniam oczywiœcie.
StrĂłj Hugh Granta z 4wesel (vide fortki z Japonii) prezentuje sie bardzo fajnie na Âżywo
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #95 :
Luty 07, 2011, 12:18:34 »
A dziÂś nasz Ingolf - w TVP Kultura!
Blog o muzyce:
Allegra
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #96 :
Luty 07, 2011, 12:53:38 »
Jeszcze w kwestii kontraktĂłw pÂłytowych:
http://www.rp.pl/artykul/9131,604866-Ekskluzywny-kontrakt-Ingolfa-Wundera.html
znowu "ekskluzywny"
http://wyborcza.pl/1,76842,9057222,Wunder_w_Deutsche_Grammophon.html
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #97 :
Luty 07, 2011, 20:03:12 »
A jakÂże, czytaÂłam.
Cytat: Allegra Luty 07, 2011, 12:53:38
znowu "ekskluzywny"
To jest chyba nie do wyplenienia:( Tak samo gwiazdy ciÂągle udzielajÂą "ekskluzywnych wywiadĂłw"
Rozumiem, Âżeby plotkarskie jakieÂś magazyny, ale powaÂżna gazeta:((
No, to cofamy siĂŞ w czasie:)))
"Ach, jak ja siĂŞ denerwujĂŞ teraz"
)))))))))
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #98 :
Luty 07, 2011, 20:35:46 »
BTW, Allegro, ty specjalnie pojechaÂłaÂś na koncert do BiaÂłegostoku? Jestem pod wraÂżeniem:)
ZazdroszczĂŞ Ci Poloneza Fantazji - ale jednak co koncert, to koncert:))
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #99 :
Luty 07, 2011, 20:58:33 »
A wci¹¿ s³ucham gry Wundera na TVP KULTURA.
pozdrawiam
Marek
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #100 :
Luty 07, 2011, 21:03:09 »
Racja, co koncert to koncert.
SÂłucham go po raz pierwszy od koncertu 9.01 i od razu zaÂłapaÂłam jednÂą rzecz.Dynamika.
Na Âżywo sÂłychaĂŚ piano, takie, piano takie i to samo z forte.
Teraz sÂłyszĂŞ ten dzwiĂŞk jakby spÂłaszczony.
http://www.franzschubert.pl/
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #101 :
Luty 07, 2011, 22:01:19 »
No tak, jeœli on tak potrafi siêgn¹Ì przez eter, mimo wê¿szej skali oddzia³ywania, to mogê sobie tylko wyobraziÌ (jeszcze miesi¹c:)), co robi z cz³owiekiem w bezpoœrednim kontakcie:))
Na czym to polega. Czym ró¿ni siê talent muzyczny od geniuszu dŸwiêku. Ma piêkny dŸwiêk - przecie¿ nie tylko on. Jest wiêcej pianistów, których dŸwiêk mi siê podoba, którzy opowiadaj¹ nim bardzo ³adne historie, historie, których tak lubiê s³uchaÌ.
I to naprawdê ogromna przyjemnoœÌ przys³uchiwaÌ siê budowaniem dŸwiêkowych opowieœci, ogl¹daÌ je niczym wspania³e budowle wznoszone w powietrzu, na planie stworzonym przez nutow¹ architekturê. Podziwianie konstruowania tych opowieœci, prowadzenia melodii, przemian tematów, rytmów, falowania fraz, sprawia radoœÌ podobn¹ do studiowania linii pêdzla, plam koloru, perspektyw, motywów w obrazie dobrego mistrza. I mo¿na unosiÌ siê na fali tej przyjemnoœci, leciutko i mi³o.
Tu niby zaczyna siĂŞ podobnie – przyjemnoœÌ, miÂła kontemplacja, i nagle, jakby otwieraÂły siĂŞ drzwi krysztaÂłowego paÂłacu, ktĂłry siĂŞ podziwiaÂło, dotykajÂąc delikatnie jego Âścian - i wypadajÂą stamtÂąd, wirujÂąc, dÂźwiĂŞki, niczym miriady ÂśpiewajÂących diamentĂłw, otaczajÂąc mnie, porywajÂąc mnie do taĂąca. JuÂż nie jestem obserwatorem z zewnÂątrz, jestem w Âśrodku, jestem w samym sercu tego paÂłacu. TaĂączĂŞ z nimi i one taĂączÂą we mnie. CzujĂŞ ich taniec w ÂżyÂłach, sÂą niczym musujÂące bÂąbelki szampana, niczym rozeÂśmiane promyki sÂłoĂąca uderzajÂące Âświetlistymi palcami w serce, wygrywajÂące na nim tryle. ZnikajÂą bariery. Muzyka jest we mnie i ja jestem muzykÂą...
KapiĂŞ siĂŞ w niej, niczym Danae w kroplach zÂłotego deszczu.
CoÂś takiego on ze mnÂą robi. Nie wiem, jak:)))
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #102 :
Luty 07, 2011, 22:36:52 »
Oj Asiu, Asiu, jak Ty piĂŞknie piszesz o swych muzycznych emocjach... Teraz mogĂŞ uwierzyĂŚ, ze na recitalach Chopina, Liszta i wielu innych "poetĂłw" - sÂłuchaczki rzeczywiscie mdlaÂły i odpÂływaÂły w jakiÂś transcedentny wymiar
Podczas koncertów musisz wiec na siebie bardziej uwa¿aÌ i koniecznie braÌ ze sob¹ zaprzyjaŸnion¹, uczynn¹ duszê, ¿eby na zakoùczenie pomog³a Ci sfrun¹Ì znad ob³oków z powrotem na ziemiê
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #103 :
Luty 07, 2011, 22:53:16 »
Cytat: Janusz1228 Luty 07, 2011, 22:36:52
Podczas koncertów musisz wiec na siebie bardziej uwa¿aÌ i koniecznie braÌ ze sob¹ zaprzyjaŸnion¹, uczynn¹ duszê, ¿eby na zakoùczenie pomog³a Ci sfrun¹Ì znad ob³oków z powrotem na ziemiê
..Januszu po tym co tu napisaÂła, jedno nie ulega wÂątpliwoÂści - Asia to 200% romantyczka..
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #104 :
Luty 07, 2011, 23:05:28 »
Asiu!
AleÂś napisaÂła poemat. (jestem pod rozedrganym wraÂżeniem).
BĂŞdĂŞ to czytaÂł przy muzyce
i siĂŞ rozpÂływaÂł
i wtapiaÂł
i przenikaÂł
i ...
pozdrawiam
Marek
Strony:
1
...
5
6