Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 36   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Filmy, ktĂłre warto przeÂżyĂŚ  (Przeczytany 159894 razy)
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #90 : Grudzień 24, 2010, 00:06:04 »

absolutnie genialny film z doskona³¹ fabu³¹ i przepiêkn¹ muzyk¹, która jak efemeryda rozbudza siê nie raz w mojej duszy i znika nie wiedzieÌ sk¹d, dok¹d i dlaczego...

Pasternak, z tego co kojarzĂŞ, chyba nic innego w Âżyciu nie napisaÂł,  a przynajmniej czegoÂś, co mogÂłoby byĂŚ uznane choĂŚby za popÂłuczyny "doktora". Jego Nagroda Nobla jest wiĂŞc jak samotna gwiazda polarna nad bezkresnym, rosyjskim stepem.

To ja 'taka poeta' nie jestem jak Janusz, by wyraziĂŚ duszy zakamarki... Ale film zaiste przedni.
Borys P. napisa³ swoja sztandarow¹ ksi¹¿kê "Doktor ¯ywago", wydana zreszta we W³oszech, a dopiero 30 lat póŸniej w Rosji, ale Nobla nie odebra³ - straszne czasy... Ale pisa³, pisa³... Nie czyta³am, wiêc nie wiem, jak oceniÌ.
A powracajÂąc do muzyki z filmu - moÂże to nie ten wÂątek, wiĂŞc sorry - pamiĂŞtasz, Januszku,  "MichaÂł Strogow, kurier carski"? z przystojnym wĂłwczas Curdem Jurgensem... Tragiczny film, ale muzyka Cosmy piĂŞkna.
http://www.youtube.com/watch?v=qOfXYnoKGdw&feature=related

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #91 : Grudzień 24, 2010, 01:54:37 »

Z tym s³oùcem Gandawo, chodzi³o mi jedynie o to, ¿e przynajmniej do po³udnia promienie razi³y nie tylko "wodza" ale i ca³¹ armiê prosto w oczy, co mog³o wp³yn¹Ì zarówno na orientacjê jak i samopoczucie, szczególnie w pierwszych godzinach trwania bitwy..Mam tu na myœli zw³aszcza zaprawê artyleryjsk¹ ( która drog¹ korygowania mia³a stopniowo wstrzeliwaÌ siê w cel) i zaraz po nim, a w zasadzie w trakcie nieprzerywanego ognia zaporowego ra¿¹cego okreœlone linie - potêzne frontalne uderzenia z trzech stron (nawet czterech, nie wliczaj¹c akcji Poniatowskiego)..Otó¿ promienie s³oneczne mog³y utrudniaÌ skuteczne prowadzenie ognia i kto wie czy nie utrudnia³y - skoro lawina pocisków trafia³a w martwe pole, a to z kolei mog³o przes¹dziÌ o niepowodzeniu pierwszych uderzeù frontalnych, bowiem nie doœÌ ¿e baterie Rosjan nic a nic nie ucierpia³y, to jeszcze mog³y bez przeszkód ca³y swój ogieù skupiÌ tylko i wy³¹cznie na pod¹¿aj¹ce w ich kierunku (i na dodatek atakuj¹ce pod s³oùce) zmasowane kolumny francuskiej piechoty..

Rosjanie doskonale o tym wiedzieli podejmuj¹c bitwê obronn¹..Dlatego utworzyli pozycje z³o¿ona z trzech potê¿nych baterii (redut) niemal w jednej linii (z jedn¹ - œrodkow¹, lekko wysuniêt¹ do przodu tzw "trzy strza³y", ale za to po³o¿. miêdzy odnogami koryta rzeki) - liniê t¹ usytuowano ty³em do s³oùca, tak aby huraganowy ogieù w po³¹czenie z oœlepiaj¹cymi promieniami wp³ywa³ na dezorganizacjê szeregów wroga..Mo¿na przy tym na chwilê zerkn¹Ì na sytuacyjn¹ mapkê
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dd/Battle_of_1812_map.jpg

Patrz¹c na legendê mapy - istotna jest d³ug.podana w km..Na lewo, otoczony czerwonym - kwadracik, to punkt dowodzenia Bonapartego. Przed nim zakropkowane i lekko przyciemnione, to lasy i wzniesienia dziel¹ce jego pozycjê od kluczowych pozycji wroga. Dopiero po pokonaniu tych naturalnych przeszkód rozpoœciera³y siê "pola œmierci"..Do "trzech strza³" czyli fleszy Bagrationa jakieœ dwa kilosy, zas nieco w górê od "trzech strza³" do najwa¿niejszej pozycji tego dnia tj do znajduj¹cej siê za lasem "wielkiej reduty" (lub reduty Rajewskiego, sk³adajacej siê wg. ró¿nych zróde³ nawet z 200 armat) - przynajmniej 3 km..
Tak wiêc jak na tamte czasy, by³y to odleg³oœci dosyÌ znacz¹ce, bior¹c pod uwagê choÌby pod¹¿aj¹cych z meldunkami i rozkazami, w t¹ i z powrotem adiutantów i kurierów (zanim taki jeden z drugim stan¹³ przed obliczem cesarza - sytuacja na danym odcinku mog³a sie diametralnie zmieniÌ, przez co meldunek by³ ju¿ nieaktualny)
Mo¿na zwróciÌ uwagê równie¿ na te ma³e, niebieskie prostok¹ciki na samem dole po lewej - to nasz Poniatowski, od którego bardzo wiele zale¿a³o w tej bitwie..Gdyby z samego rana zdoby³ pozycjê za lasem Utickim, to obszed³by lew¹ flankê Rosjan. Wtedy to, prawdopodobnie "punkt dowodzenia" przemieœci³by siê bardziej do przodu, a Poniatowski mia³by sposobnoœÌ uderzenia na ty³y wroga - bitwa zakoùczy³aby siê znacznie wczeœniej, a i "niepoprawny" Rapp nie musia³by odnosiÌ 22-ej rany w swojej karierze Chichot..Niestety tak siê jednak nie sta³o, mimo oczekiwaù "kaprala"..

Cholercia..miaÂło byĂŚ tylko o sÂłoĂącu..przepraszam CiĂŞ za to Gandawo
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #92 : Grudzień 24, 2010, 02:06:42 »

"MichaÂł Strogow, kurier carski" ?? - Âświetny film Gandawo..z przyjemnoÂściÂą raz jeszcze bym go obejrzaÂł
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #93 : Grudzień 24, 2010, 02:31:07 »

No co Ty, KozioÂłku, za co przepraszasz? Wszystkie Twoje objaÂśnienia  sÂą nad wyraz cenne, nawet jakbyÂś pisaÂł o onucach wojskowych, ktĂłre zapewne tez odgrywaÂły niebagatelna rolĂŞ w historii wojskowoÂści  ... Mapka - niestetyy, nie otworzyÂła siĂŞ, poszukam innej, albo poczekam ze 2 lata, a wtedy bĂŞdzie wielce okrÂągÂła rocznica bitwy - a wiĂŞc symulacje komputerowe, moÂże odgrzejÂą film rosyjski, to by siĂŞ znowu obejrzaÂło... Nie ma to jak mapa.
Mam niewielka grĂŞ komputerowÂą, raczej dla dzieci, gdzie stoja naprzeciw siebie 2 baterie - teren jest za kaÂżdym razem inny, zabawa polega na tym, Âżeby obliczyĂŚ tor pocisku biorÂąc pod uwage kÂąt lufy armatniej, siÂłe i prĂŞdkoœÌ wiatru, nierĂłwnoÂści terenu... WidaĂŚ jak na dÂłoni, Âże aby nie zmarnowaĂŚ pocisku trzeba dobrze liczyĂŚ... Czasem zgÂładziÂłam wrogÂą bateriĂŞ, ale trafiÂło sie Âślepej kurze ziarno...   
Czemu w takim razie wybrali (kto? Kutuzow?) taki teren? Chyba ¿eby daÌ wycisk Napoleonowi, czy jak? Jak strony ustawia³y swoje szyki, to sk¹d kto wiedzia³, po której stronie stan¹Ì?
MĂłwiÂłam, Âże pytaĂą, panie, coraz wiĂŞcej...  Chichot

GotujĂŞ wÂłoszczyznĂŞ na saÂłatkĂŞ.  Z politowaniem

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #94 : Grudzień 24, 2010, 14:49:11 »

"MichaÂł Strogow, kurier carski" ?? - Âświetny film Gandawo..z przyjemnoÂściÂą raz jeszcze bym go obejrzaÂł

Och ja takÂże. Pierwszy raz oglÂądaÂłam go jako maÂłe dziewczĂŞ i zapamiĂŞtaÂłam, prawie, Âże traumatycznie.

gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #95 : Grudzień 25, 2010, 04:19:45 »

I jeszcze mo¿e coœ z rodzimego kina - "¯ó³ty szalik" z Januszem Gajosem w roli g³ównej..
jedna z najlepszych scen tego filmu..(gorÂąco polecam - warto Chichot)

www.youtube.com/watch?v=5hcjapZ-oVQ&feature=related

Dziœ na TVP Historia o 14.00 = "¯ó³ty szalik"

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #96 : Grudzień 25, 2010, 04:23:37 »

A na Kulturze o 11.55 - ÂŚpiÂąca krĂłlewna, balet Kirowa.
A ja z przyjemnoÂściÂą obejrzĂŞ (teÂż?) "Magiczne drzewo" (tvp1, 17.20). Przyjemnego ÂświĂŞtowania! 

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #97 : Grudzień 28, 2010, 00:00:53 »

"WrĂłg u bram" - trwa gigantyczna bitwa o Stalingrad, ktĂłrej zasadniczym celem jest dostĂŞp do roponoÂśnych pĂłl na Kaukazie..w trakcie jej trwania dochodzi do pojedynku dwĂłch elitarnych snajperĂłw - niemieckiego "arystokraty" i prostego, skromnego robotnika spod Uralu. W filmie ma rĂłwnieÂż miejsce piĂŞkny wÂątek miÂłosny..
Trailer - coÂś wspaniaÂłego Chichot

www.youtube.com/watch?v=dUVqSCH8Fho&feature=related

gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #98 : Grudzień 28, 2010, 01:48:17 »

"Czas Apokalipsy" Francisa Forda Coppoli, ze znakomitymi aktorami - Martin Sheen, Robert Duvall, Marlon Brando, samo JÂądro ciemnoÂści (Conrad) wspó³czesnego Âświata, jakim byÂł Wietnam. Do tego znakomite nagrania (Carmina Burana, CwaÂł Walkirii) --- znakomity film, robi wraÂżenie na kaÂżdym. Podobno Martin Sheen jednak nie wytrzymaÂł presji tego filmu i na jakis czas musiaÂł siĂŞ poddaĂŚ leczeniu. Nie dziwie siĂŞ... 

Nie wiem, czy chciaÂłabym obejrzec jeszcze raz... Niezdecydowany

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #99 : Grudzień 28, 2010, 19:47:48 »

Gandarwo- oglÂądaÂłam, ale niestety nie podobaÂło mi siĂŞ Smutny.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #100 : Grudzień 28, 2010, 20:00:47 »

CieszĂŞ siĂŞ Gandarwo, Âże przypomniaÂłaÂś ten film. MiaÂłam kiedyÂś fijoÂła na jego punkcie. Nie
pamiĂŞtam ile razy go oglÂądaÂłam a nie byÂło przecieÂż w latach 80-tych video ani
internetu.Ja i moi znajomi chodziliœmy po ró¿nych ma³ych salkach kinowych, gdy ju¿ zszed³ z ekranów
duÂżych kin.Po jakimÂś czasie zaczeliÂśmy nawet rozpoznawaĂŚ osoby ktĂłre teÂż tak chodziÂły  jak
my, a jeszcze potem zaczĂŞliÂśmy siĂŞ pozdrawiaĂŚ.
WracajÂąc do muzyki, na mnie najwiĂŞksze wraÂżenie zrobiÂły obrazy palonej napalmem dÂżungli
przy wtĂłrze wstrzÂąsajÂącej piosenki DoorsĂłw.

http://www.youtube.com/watch?v=HXZpPW_qJyM

gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #101 : Grudzień 28, 2010, 20:07:17 »

WymieniÂłam ten film, Monique, gdyÂż jest on na pewno  znaczÂący w historii kina i swojego gatunku.
Ale "mĂłj" to on teÂż nie jest. 

Ja 'przeÂżyÂłam' "Amadeusza" - autentycznie, ale juÂż chyba o tym pisaÂłam.  Chichot

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #102 : Grudzień 28, 2010, 20:40:55 »

Tak, chodziÂło siĂŞ po kinach -- i po teatrach po wielekroĂŚ.. MiaÂło duzo uroku...
Wiesz, Teresko, znam kilku niewÂątpliwych fanĂłw tego filmu;  z tych krĂłtkich fragmentĂłw na YT widzĂŞ, Âże robi on na mnie nadal straszne wraÂżenie, jak kiedyÂś.
Wymieniona przez Ciebie scena z muzyka DoorsĂłw - jak dla mnie zbyt szokowe.  Szok  Mnie poraziÂła "Carmina burana", niby niewinne Âśpiewy, a uzyte w tym filmie - niesamowite. Szok  Podobnie jak Adagio na smyczki Samuela Barbera w filmie "Pluton" - rĂłwnieÂż Wietnam, rĂłwniez znakomity film (4 Oscary), ale juz bym nie oglÂądaÂła. 
Ciekawe, czy ktoÂś kiedyÂś nakrĂŞci film o Afganistanie, albo o Iraku, Iranie... Jeden o Afganistanie widziaÂłam - "Kandahar", ciekawy film; wojna przewija siĂŞ w tle; caÂłkiem inne klimaty.

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #103 : Grudzień 28, 2010, 23:24:59 »

The Hurt Locker. W pu³apce wojny - szeœÌ Oscarów w 2010, w tym za najlepszy film i dla najlepszego re¿ysera. W re¿yserii Kathryn Bigelow, ¿ony s³ynnego Jamesa Camerona - o saperach w czasie wojny w Iraku, polecam, podoba³ mi siê nawet, a niezbyt chêtnie ogl¹dam teraz filmy wojenne.
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #104 : Grudzień 29, 2010, 00:00:02 »

DziĂŞki, w takim razie przegapiÂłam te Oscary tegoroczne, moÂże dlatego, Âże wojenne.
Fakt, takÂże teraz nie oglÂądam wojny na ekranie. Ale bĂŞdĂŞ miaÂła oko. Babki robiÂą dobre filmy. 

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 36   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers kalinowatyper silverstar neder-live countrylife