Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 15   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Quizy o Chopinie  (Przeczytany 113201 razy)
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #120 : Grudzień 15, 2012, 19:36:37 »

Nawet nie bedÂąc fanatykiem pewnej mydlanej opery aÂż pokuszĂŞ siĂŞ o dodanie: M - jak MiÂłoœÌ (do muzyki, rzecz jasna        )

Dzieki, KaieĂąko za sugestywny, symboliczny "decoding"  Chichot

PlĂŁcerea este de partea mea  Januszu  , byÂł jeszcze akord w moll w preludium c-moll op. 28 nr 20 i Msza koronacyjna C-dur KV 317 (to w mojej, mozartowskiej zagadce, ktĂłrÂą usiÂłowaÂłeÂś rozpracowaĂŚ  ).

Amo la musica sopra tutte le arti
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #121 : Grudzień 15, 2012, 20:17:19 »

A ja Ci chciaÂłam teÂż Januszu podziekowaĂŚ bo szukajÂąc odpowiedzi na Twoje pierwsze
pytanie i maj¹c trochê enigmatyczne wskazówki, takie jak ¿e autor lubi³ Chopina(wiêkszoœÌ kompozytorów raczej tak
ma ) czy Âże inspirowaÂła go muzyka ludowa(takÂże jest tu spora grupa kompozytorĂłw) trafiÂłam na uroczy
walc Dworzaka, ktĂłry przynajmniej w pierwszych taktach troche przypominaÂł mi utwĂłr Joplina. OczywiÂście szybko przekonaÂłam sie,Âże to nie to Chichot bo juÂż dalej faktura tego utworu(Dworzaka) sie zageszcza i juÂż nie jest tak proÂściutko.
Co do dosÂłuchania siĂŞ to masz racje.WÂłaÂśnie skoĂączyÂł sie "TrybunaÂł DwĂłjki" z "NiedokoĂączonÂą" Schuberta.
Jeden z redaktorĂłw dosÂłuchaÂł siĂŞ w tej Symfonii poloneza Co? Co? Co?
Nigdy bym na to nie wpadÂła!!

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #122 : Grudzień 16, 2012, 12:09:34 »

Tak, etiudy Chopina s¹ fantastycznie zró¿nicowane, niczym flora i fauna dna morskiego
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #123 : Grudzień 17, 2012, 13:34:12 »

Kochani
moje poprzednie quizy nie zawsze naleÂżaÂły do najÂłatwiejszych. Teraz, w przededniu Gwiazdki, bĂŞdzie inaczej, teraz bĂŞdzie quizek swiateczny a co za tym idzie: musi byĂŚ Âłatwy dla kaÂżdego. Z gory jako podpowiedÂź dodam: nie bez powodu prezentujĂŞ go w przeddzieĂą ÂświÂąt BoÂżego Narodzenia...
Pytanie brzmi: w jakim utworze Chopin zacytowaÂł temat jednej z najpiĂŞkniejszych polskich... hmm... ludowych piosenek?  

ÂŻeby nie psuĂŚ innym zabawy - proszĂŞ! - nadsyÂłajcie mi odpowiedzi na priva 
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2012, 18:34:22 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #124 : Grudzień 17, 2012, 16:30:26 »

No brawo! pierwsze trzy odpowiedzi juÂż dotarÂły i wszystkie prawidÂłowe  Chichot
Gratulanki dla Kasienki, Basi i Beatki!   Buziak Czekam na kolejne zgÂłoszenia 

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #125 : Grudzień 18, 2012, 08:16:07 »

Do trĂłjki zwyciĂŞzcĂłw do³¹czyÂł wczoraj Marek (aro51)  Chichot Brawa dla Marka 
Mam nadzieje, ze nie - jako ostatni  Co?

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #126 : Grudzień 19, 2012, 22:04:47 »

PÂłonna nadzieja, januszu.... No tak, gadam do samego siebie, ale moÂże z okazji nadchodzÂących ÂŚwiÂąt mi tĂŞ przywarĂŞ wybaczycie
Nie bedê przeciaga³ quizu bo kolêdowania czas chyba ju¿ poma³u zacz¹Ì.
I Kasia, i Beatka, i Basia, i Marek prawidÂłowo odpowiedzieli: chodziÂło tu o scherzo h-moll op. 20, w czĂŞÂści Âśrodkowej ktĂłrego rozbrzmiewajÂą nuty jednej z najpiekniejszych a zarazem najstarszych polskich kolĂŞd: LulajÂże Jezuniu.
Proponuje niech kaÂżdy wybierze sobie swoje ulubione wykonanie scherza h-moll z bogatej youtubowej biblioteki i odsÂłucha  w ÂświÂątecznym nastroju i skupieniu.
Z mej strony zaproponujĂŞ wykonanie nie caÂłego scherza a tylko kolĂŞdowej czĂŞsci w niezwykÂłym,  kultowymn agraniu zespoÂłu Novi Singers
http://www.youtube.com/watch?v=FzYbgDB3F18&feature=share&list=FLB4WElrEeZX62gN-f-q5uwg

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #127 : Styczeń 08, 2013, 10:46:42 »

Wiem! Na pewno nie moÂżecie siĂŞ juÂż doczekaĂŚ kolejnego quiziku z Chopina. SÂłusznie! Nowy Rok za nami. Pora wiĂŞc do roboty… Chichot

MĂłj kolejny pomponik znĂłw podzielĂŞ na dwie czĂŞÂści. Pierwsza – Âłatwiutka, druga – hmm… Zobaczymy.
W obu pytaniach bêdê nadal dr¹¿y³ temat ludowych inspiracji (a nawet dos³ownych cytatów) w twórczoœci Fryderyka. A zatem: ad rem!
Scherzo h-moll op. 20 ze swÂą ÂśrodkowÂą czĂŞÂściÂą nawiÂązujÂącÂą do kolĂŞdy „LulajÂże Jezuniu” (ktĂłra byÂła tematem ÂświÂątecznej zabawy) – wiadomo: to chyba najbardziej znany i rozpowszechniony w tym temacie przykÂład. Ale czy najbardziej ewidentny?? Otó¿ nie! ZwróÌmy uwagĂŞ: ta niby banalnie prosta melodia jest przez Chopina subtelnie wystylizowana, harmonicznie podkolorowana, w koĂącĂłwce nawet rozbudowana… SÂłuchajÂąc jej - wprawdzie bez trudu rozpoznajemy pierwowzĂłr, ale i bez trudu postrzegamy ró¿nicĂŞ miedzy oryginaÂłem, a szopenowskÂą nutÂą. Tak, zapoÂżyczenie – jest! Ale czy jako cytat dosÂłowny? Moim zdaniem – nie. ZresztÂą, pozostawiam ten dylemat kaÂżdemu do wÂłasnej oceny.
Za to sÂą bez wÂątpienia w twĂłrczoÂści Chopina cytaty „literalne” potwierdzajÂące tezĂŞ, Âże Chopin Âświadomie i konsekwentnie skorzystaÂł z ludowej „spuÂścizny”. 
Moje pytanie jest zatem proste: w jakim uczyniÂł to utworze?  Co?

OczywiÂście, znĂłw bardzo proszĂŞ, dla dobra zabawy, przesyÂłanie mi odpowiedzi na priva.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #128 : Styczeń 11, 2013, 08:16:45 »

Chyba jednak szafarska rodzinka jest juÂż trochĂŞ umĂŞczona quizowaniem  Smutny Albo moje pytanie miast Âłatwiutkim nazbyt czyniĂŚ kaÂże gÂłowĂŞ tĂŞgÂą  Co?
DoÂśc powiedzieĂŚ - jedna tylko przyszÂła na priv odpowiedÂź. Za to prawidÂłowa.  Chichot
Aby zachĂŞciĂŚ pozostaÂłych do rozwiazania zagadki - przytaczam fragment otrzymanej odpowiedzi:
"...moÂże masz na myÂśli (...) - jak to okreÂśliÂł Mochnacki "potpourri ze ÂśpiewĂłw narodowych", zÂłoÂżonÂą z Introdukcji, tematu I (zaczerpniĂŞtego z pieÂśni JuÂż miesiÂąc zeszedÂł),tematu II ("dumki" Karola KurpiĂąskiego wskazujÂącej na ludowÂą proweniencjĂŞ) i III tematu - melodii ludowej z Kujaw (kujawiaka) Jedzie Jasio od Torunia?..."
Ano! WÂłaÂśnie to mam na mysli, to - czyli Ăłw Âśliczny utwĂłr, ktĂłrego wpleciony fragment o Laurze i Filonie mĂłgÂłby ÂśmiaÂło startowaĂŚ do tytuÂłu polskiego, ludowego hymnu narodowego 

A przy okazji mam pytanie pozakonkursowe: jak myÂślicie, któ¿ takÂą merytorycznie piĂŞknÂą nadesÂłaÂł mi odpowiedÂź? 

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #129 : Styczeń 11, 2013, 13:51:50 »

MogÂła to byĂŚ oczywiÂście niezawodna Kasia, ale trochĂŞ styl wypowiedzi mi nie pasuje.W kaÂżdym razie ktokolwiek to
byÂł, fakt Âże wspomniaÂł o Mochnackim ma u mnie duÂży plus!!
Mnie Twoje quizy Januszu absolutnie nie znudziÂły, tylko ja osobiÂście bym wolaÂła Âżeby byÂły trochĂŞ trudniejsze!

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #130 : Styczeń 11, 2013, 14:30:51 »

Ale zostaÂłam uhonorowana (i to podwĂłjnie - przez Janusza i AgnieszkĂŞ)! 

MogÂła to byĂŚ oczywiÂście niezawodna Kasia, ale trochĂŞ styl wypowiedzi mi nie pasuje.

Aga, nie zapominajmy, Âże

http://www.youtube.com/watch?v=MnWYM9eUrZo   Chichot

2013 - L'anno di Verdi 

Amo la musica sopra tutte le arti
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #131 : Styczeń 15, 2013, 09:04:09 »

Mnie Twoje quizy Januszu absolutnie nie znudziÂły, tylko ja osobiÂście bym wolaÂła Âżeby byÂły trochĂŞ trudniejsze!
DziĂŞkuje, Tereniu  WÂłanie o to chodzi by nie zanudziĂŚ. ZaÂś co do poziomu trudnoÂści... Staram siĂŞ rĂłznicowac. Prawdopodobnie nasze Forum czytane jest nie tylko przez "znawcĂłw" Chopina. A dla takich wzmianka o kolĂŞdzie w scherzu h-moll na pewno jest wisienkÂą.
ByĂŚ moÂże nie inaczej gdy dowiedzÂą sie o przeuroczych wariacjach, ktĂłrych jeden z tematĂłw chyba kaÂżdemu od czasu do czasu przydarza sie nuciĂŚ:
"juz miesiÂąc zeszedÂł, psy siĂŞ uÂśpiÂły
i coÂś tam klaszcze za borem
Pewnie mnie czeka mĂłj Filon miÂły
Pod umĂłwionym jaworem..."
ktĂłre, jak juÂż wspomniaÂła za Mochnackim nasza droga Kasia - mogÂą byĂŚ odbierane jako "potpourri ze ÂśpiewĂłw narodowych".
MowiÂąc krĂłtko: "Wariacje na tematy polskie" A-dur op. 13, o co pytaÂłem w mojej ostatniej zagadce.

Szkoda, ze tak malutko przyszÂło odpowiedzi... ale moÂże, podobnie jak i Ty, Tereniu, i inni czekajÂą na trudniejsze wyzwania  Te, juÂż zaraz, w nastĂŞpnym poÂście.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2013, 09:06:45 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #132 : Styczeń 15, 2013, 09:22:52 »

SÂłowo siĂŞ rzekÂło, kobylka u pÂłota 

Tym razem w quizie wyatartowaĂŚ chce takze jego autor Sprawa bowiem i dla mnie jest schowana w pomrokach kosmosu.
Ad rem.. Rozmawiajac z KasiÂą na privie zastanawialismy siĂŞ, na ile prawdÂą jest, Âże jak stwierdziÂła KasieĂąka, inspiracjÂą dla mazurka g-moll z op. 24 mĂłgÂł byĂŚ motyw z ludowej przyÂśpiewki "Ciele ogon ma matulu". OsobiÂście nigdy nie sÂłyszaÂłem tejÂże przyspiewki, nie znam zadnych materiaÂłow ÂźrĂłdÂłowych potwierdzajacych kasienkowe przypuszczenie, acz, gdy siegnĂŞ pamiĂŞcia w lata zamierzchÂłe, coÂś mi tam po gÂłowie chodzi, coÂś sÂłysze jak dzwoniÂą w koÂściele, ino w ktĂłrym? JuÂż kompletni nie wiem. MoÂże ktoÂś z Was, drodzy Forumowicze, wie w temacie coÂś wiecej i zechciaÂłby sie wiedzÂą podzieliĂŚ? M0Âże uda nam siĂŞ wspolnie nadaĂŚ mazurkowi g-moll nowy, ludowy wymiar?  Chichot
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2013, 09:24:44 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Lawendynka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #133 : Styczeń 16, 2013, 15:22:31 »

Poszukiwanie odpowiedzi na pytanie Pana Janusza w³aœciwie sta³o siê poszukiwaniem ró¿nych wykonaù tego pieknego Mazurka
To jak z podró¿owaniem - nie sama podró¿ najwa¿niejsza, a przygotowania do niej...
DziĂŞkujĂŞ  za inspiracjĂŞ
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #134 : Styczeń 16, 2013, 15:29:36 »

Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 15   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar countrylife animilkowo neder-live mini-land