Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 15   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Quizy o Chopinie  (Przeczytany 112958 razy)
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #60 : Kwiecień 14, 2012, 16:25:49 »

Zagadka brzmi:
ProszĂŞ wymieniĂŚ utwĂłr lub utwory, w ktĂłrych Chopin wykorzystuje najniÂższy albo najwyÂższy dÂźwiĂŞk na fortepianie (czyli odpowiednio A subkontry oraz c 5-kreÂślne).

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #61 : Kwiecień 14, 2012, 18:51:02 »

Zagadka brzmi:
ProszĂŞ wymieniĂŚ utwĂłr lub utwory, w ktĂłrych Chopin wykorzystuje najniÂższy albo najwyÂższy dÂźwiĂŞk na fortepianie (czyli odpowiednio A subkontry oraz c 5-kreÂślne).

Tuco.

Zagadka, zagadka, ale mam pytanie, dlaczego Ciebie nie bylo wczoraj o 20:00, kiedy to probowalismy
pobijac rekord ilosci rownoczesnego zalogowania sie.
Prosze, wytlumacz sie.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #62 : Kwiecień 14, 2012, 18:54:53 »

O, Leszek sie zmyl.
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #63 : Kwiecień 14, 2012, 19:06:28 »

O, Leszek sie zmyl.

PamiĂŞtaÂłem jeszcze rano, ale wieczorem miaÂłem inne plany i o tej godzinie nie byÂło mnie w domu oraz w dodatku zapomniaÂłem(bo mĂłgÂłbym zrobiĂŚ bota, ktĂłry odÂświeÂża stronĂŞ co 10 minut).

A wracaj¹c do zagadki, to znam jeden utwór z dŸwiêkiem najni¿szego A, zauwa¿y³em ten fakt doœÌ niedawno.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #64 : Kwiecień 14, 2012, 19:13:51 »

PamiĂŞtaÂłem jeszcze rano, ale wieczorem miaÂłem inne plany i o tej godzinie nie byÂło mnie w domu oraz w dodatku zapomniaÂłem(bo mĂłgÂłbym zrobiĂŚ bota, ktĂłry odÂświeÂża stronĂŞ co 10 minut).

A wracaj¹c do zagadki, to znam jeden utwór z dŸwiêkiem najni¿szego A, zauwa¿y³em ten fakt doœÌ niedawno.

No, nie wiem Leszku, czy moge to usprawiedliwic.
Niech wypowiedza sie inni czlonkowie K.SZ.
Byc moze zostanie to przebaczone, ale nie jestem pewny.
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #65 : Kwiecień 16, 2012, 12:50:43 »

Zagadkê wycofujê Niezdecydowany Przepraszam, ale zasugerowa³em siê pewnym wykonaniem i by³o to jedyne wykonanie z u¿yciem A subkontry., do tego - doœÌ luŸne wykonanie(maj¹c na uwadze rygory w wykonywaniu dzie³ Chopina)
A byĂŚ moÂże rzeczywiÂście istnieje taki utwĂłr Chopina, kto wie...

tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #66 : Kwiecień 16, 2012, 20:29:31 »

A tak w ogĂłle, to czy w czasach Chopina istniaÂły juÂż fortepiany 88 klawiszowe? To by byÂło zasadnicze pytanie odnoÂśnie sensu zagadki.
Nie padÂła Âżadna odpowiedÂź, wiĂŞc napiszĂŞ moje obserwacje. NajniÂższy dÂźwiĂŞk spotkaÂłem w Fantazji f moll op. 49, jest to klawisz C (pierwszy kontry).
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2012, 20:31:50 wysłane przez tuco82 » Zapisane

tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #67 : Czerwiec 04, 2012, 20:51:52 »

ta nuta mnie mêczy - na pewno Chopin, przeszuka³em preludia i nie mog³em znaleŸÌ, wiêc co to mo¿e byÌ?
(grane z gÂłowy) http://w212.wrzuta.pl/audio/3qQbW95Si52/zagadka

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #68 : Czerwiec 04, 2012, 21:02:11 »

Oczywiscie preludium z op. 28. A ktĂłre - znajdx juÂż sam. Dla uÂłatwienia podam, Âże szukaĂŚ nalezy w pierwszym tuzinie i w parzystym numerach  Chichot

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #69 : Czerwiec 04, 2012, 21:21:31 »

Oczywiscie preludium z op. 28. A ktĂłre - znajdx juÂż sam. Dla uÂłatwienia podam, Âże szukaĂŚ nalezy w pierwszym tuzinie i w parzystym numerach  Chichot
Jak mogÂłem to przeoczyĂŚ
I nawet tonacja siĂŞ zgadzaÂła... fart.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #70 : Lipiec 03, 2012, 18:00:45 »

O mazurkach z op. 24 (tu - jeden z nich w moim wykonaniu - http://youtu.be/cG9LHsI3_-o ) pewien wybitny muzyk pisaÂł: "...sÂą tak zmanierowane, Âże prawie nie do zniesienia".
Moje pytanie - kto takÂą niepochlebnÂą wyraziÂł o nich opiniĂŞ? Dla uÂłatwienia podpowiem: Chopin znaÂł owego dÂżentelmena osobiÂście...

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #71 : Lipiec 03, 2012, 18:07:52 »

pewien wybitny muzyk pisaÂł: "...sÂą tak zmanierowane, Âże prawie nie do zniesienia".

Tak jak Twoje wykonanie 
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #72 : Lipiec 03, 2012, 18:09:47 »

Oczywiscie wyglupiam sie Januszu.

Dobry jestes w te klocki pt. "Chopin".

Pytanie, czy maniera jest zla rzecza, czy wskazsuje na orginalnosc.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #73 : Lipiec 03, 2012, 18:15:54 »

Tak jak Twoje wykonanie 
Chichot

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #74 : Lipiec 04, 2012, 16:42:53 »

O mazurkach z op. 24 ... pewien wybitny muzyk pisaÂł: "...sÂą tak zmanierowane, Âże prawie nie do zniesienia".
Moje pytanie - kto takÂą niepochlebnÂą wyraziÂł o nich opiniĂŞ? Dla uÂłatwienia podpowiem: Chopin znaÂł owego dÂżentelmena osobiÂście...

Chyba pytanie okazaÂło siĂŞ za trudne. Ok, podpowiadam: opiniĂŞ tĂŞ w 1835 roku autor sformuÂłowaÂł w swym liÂście do Ignacego Moschelesa

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 15   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar animilkowo black-for countrylife kalinowatyper