Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 20   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Teatr Telewizji  (Przeczytany 78461 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #225 : Październik 26, 2011, 18:34:45 »

OczywiÂście, masz peÂłne prawo uwaÂżaĂŚ, Moniko, co chcesz. Na moje szczĂŞÂście ja, w przeciwieĂąstwie do Ciebie, nie bĂŞdĂŞ siĂŞ zmuszaÂł do posÂądzania samego siebie o upoÂśledzenie 
CaÂłkiem moÂżliwe, Âże pomimo widma takiej groÂźby, czujĂŞ siĂŞ caÂłkowicie sprawny na umyÂśle i korpusie ciaÂła.  Chichot Zapewniam  Spoko
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2011, 18:56:52 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #226 : Październik 26, 2011, 18:51:42 »

Pewnie dla Ciebie Januszu, taka amerykaĂąska milionerka byÂłaby normalna gdyby nie
wygÂłupiaÂła siĂŞ z muzykÂą, tylko zajeÂła  siĂŞ domem i dzieĂŚmi, albo wydawaÂła swoje pieniÂądze
nie na koncerty w Carnegie Hall tylko na ciuchy i biÂżuteriĂŞ. :)Ale pewnie wtedy nie powstaÂłaby o niej sztuka.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #227 : Październik 26, 2011, 18:58:32 »

Pewnie dla Ciebie Januszu, taka amerykaĂąska milionerka byÂłaby normalna gdyby nie
wygÂłupiaÂła siĂŞ z muzykÂą, tylko zajeÂła  siĂŞ domem i dzieĂŚmi, albo wydawaÂła swoje pieniÂądze
nie na koncerty w Carnegie Hall tylko na ciuchy i biÂżuteriĂŞ. :)Ale pewnie wtedy nie powstaÂłaby o niej sztuka.

hmm... nie wiem co odpowiedzieĂŚ. Na wszelki wypadek dam Ci buziaka     Buziak

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #228 : Październik 26, 2011, 20:18:54 »

Wiem, ¿e piszê kompletnie nie na temat, zw³aszcza w tym w¹tku, ale taka myœl nawiedzi³a mnie po przeczytaniu wypowiedzi Tereni. Przy obecnym moim poziomie zalatania, zakrêcenia, odpowiadania za, itp. - krótko mówi¹c poziomie stresu i zmêczenia zamarzy³o mi siê, by byÌ na chwilê chocia¿ amerykaùsk¹ milionerk¹, zaj¹Ì siê domem i dzieÌmi i kupowaÌ te ciuchy czy bi¿uteriê czy futra czy coœ. D³ugo pewnie nie wytrzyma³abym (zw³aszcza w futrach nie gustujê ), ale taki ma³y epizod "bycia milionerk¹" - czemu nie?
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #229 : Październik 26, 2011, 20:40:54 »

Doskonale CiĂŞ Elu rozumiem, w dobrych czasach mojÂą receptÂą na stres,
ró¿ne psychiczne do³ki, by³o nabycie buteleczki perfum.Uwielbiam perfumy,
mam fijoÂła na punkcie perfum, jako rzeczy za drogiej dla mnie i do niczego nie
potrzebnej.Do diabÂła z rozsÂądkiem i rzeczywistoÂściÂą, na jakiÂś czas oczywiÂście.

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #230 : Październik 26, 2011, 21:18:53 »

Te¿ absolutnie nie uwa¿am, ¿e F. by³a upoœledzona, kaleka czy coœ na kszta³t. Nikt nie wie, co ona s³ysza³a, jak odbiera³a muzykê, ludzki mózg funkcjonuje czasem w sposób nieprzewidywalny, zupe³nie poza schematami. Podchodz¹c do tematu od tej strony strach by³oby spojrzeÌ w lustro tak zupe³nie obiektywnie, nie wybuchaj¹c œmiechem lub bez odruchów dramatycznych. Czy Picasso by³ upoœledzony, kaleki? Ja, przechodz¹c jak¹kolwiek ulic¹, w jakiejkolwiek sytuacji widzê na przyk³ad gigantyczny spektakl, z którego w zale¿noœci od nastroju mo¿na albo turlaÌ siê ze œmiechu albo zastygaÌ w rozpaczy i grozie. Jeœli spojrzeÌ na ka¿dego z nas z zewn¹trz, z dystansu, w detalu lub we fragmencie wyciêtym z otoczenia, wy³awiaj¹c z kontekstów - co widaÌ? W zale¿noœci od bogactwa wyobraŸni zapewne. Mnie na przyk³ad œmiesz¹ i budz¹ moje politowanie i g³êbokie wspó³czucie kobiety chodz¹ce non stop w szpilkach, niezale¿nie od sytuacji (zabijê siê, zwichnê kostkê, z³amiê nogê, ucieknie mi piêÌ tramwajów, spadnê ze szczytu, odmro¿ê stopy, dostanê zapalenia p³uc ale pantofelków na obcasie nie zdejmê), a to tylko jeden z licznych przyk³adów, jakie mog³abym podaÌ.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #231 : Październik 26, 2011, 22:02:43 »

CĂłz... wÂłaÂściwie ludzie upoÂśledzeni - to nie ludzie z upoÂśledzeniem. Oni po prostu inaczej czujÂą, widzÂą, oceniajÂą. Ja, na ten sam przykÂład, jestem mÂłodym, przystojnym  mĂŞÂżczyznÂą, rzecz jasna -  mÂłodym i przystojnym "inaczej". 
Prawda, jak Âłatwo wszystko da siĂŞ wrzuciĂŚ w jeden tygiel?  Z politowaniem jak Âłatwo go opustoszyĂŚ...
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2011, 22:42:11 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #232 : Październik 27, 2011, 09:01:27 »

Rozumiem Was dziewczyny 
ja mam podobnie:
im dÂłuÂżej Âżyje czÂłowiek
tym bardziej chciaÂłby ÂżyĂŚ godnie
(a to wymaga zgromadzonych oszczĂŞdnoÂści)
i wygodnie. 

pozdrawiam          
               Marek
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #233 : Październik 27, 2011, 15:05:30 »

OczywiÂście, masz peÂłne prawo uwaÂżaĂŚ, Moniko, co chcesz. Na moje szczĂŞÂście ja, w przeciwieĂąstwie do Ciebie, nie bĂŞdĂŞ siĂŞ zmuszaÂł do posÂądzania samego siebie o upoÂśledzenie 
CaÂłkiem moÂżliwe, Âże pomimo widma takiej groÂźby, czujĂŞ siĂŞ caÂłkowicie sprawny na umyÂśle i korpusie ciaÂła.  Chichot Zapewniam  Spoko

Gdybym nie by³a bardzo ¿yczliwa, ten post móg³by mnie dotkn¹Ì.

Do posÂądzania o upoÂśledzenie zmuszajÂą mnie logiczne implikacje Twoich twierdzeĂą.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #234 : Październik 28, 2011, 21:50:57 »

Te¿ absolutnie nie uwa¿am, ¿e F. by³a upoœledzona, kaleka czy coœ na kszta³t. Nikt nie wie, co ona s³ysza³a, jak odbiera³a muzykê, ludzki mózg funkcjonuje czasem w sposób nieprzewidywalny, zupe³nie poza schematami. Podchodz¹c do tematu od tej strony strach by³oby spojrzeÌ w lustro tak zupe³nie obiektywnie, nie wybuchaj¹c œmiechem lub bez odruchów dramatycznych. Czy Picasso by³ upoœledzony, kaleki? Ja, przechodz¹c jak¹kolwiek ulic¹, w jakiejkolwiek sytuacji widzê na przyk³ad gigantyczny spektakl, z którego w zale¿noœci od nastroju mo¿na albo turlaÌ siê ze œmiechu albo zastygaÌ w rozpaczy i grozie. Jeœli spojrzeÌ na ka¿dego z nas z zewn¹trz, z dystansu, w detalu lub we fragmencie wyciêtym z otoczenia, wy³awiaj¹c z kontekstów - co widaÌ? W zale¿noœci od bogactwa wyobraŸni zapewne. Mnie na przyk³ad œmiesz¹ i budz¹ moje politowanie i g³êbokie wspó³czucie kobiety chodz¹ce non stop w szpilkach, niezale¿nie od sytuacji (zabijê siê, zwichnê kostkê, z³amiê nogê, ucieknie mi piêÌ tramwajów, spadnê ze szczytu, odmro¿ê stopy, dostanê zapalenia p³uc ale pantofelków na obcasie nie zdejmê), a to tylko jeden z licznych przyk³adów, jakie mog³abym podaÌ.
Tak, w takim obiektywnym, pozbawionym sentymentów, analizuj¹cym spojrzeniu my i nasz œwiat jesteœmy œmieszni, czasem niezrozumiali, czêsto niezbyt ³adni. Takie opisy, choÌby w powieœciach Vonneguta, podobnie jak na portretach naturalistów, uœwiadamiaj¹ nam to czasem bardzo dobitnie. ¯eby poczuÌ, ¿e nasza bieganina ma sens, trzeba by zajrzeÌ do naszych umys³ów, bo to nasze pragnienia ten sens tworz¹. A to, co nadaje nam piêkno, celowoœÌ, urok kryje siê te¿ w magii naszych serc. Œwiat³o mi³oœci, przyjaŸni, sympatii rozœwietla i opromienia obiekty naszych przyjaznych uczuÌ i sprawia, ¿e staj¹ siê piêkne. Zatem tajemnica piêknoœci ludzi le¿y wy³¹cznie w tym, ¿ebyœmy spojrzeli na nich z ¿yczliwoœci¹

MyÂślĂŞ, Âże w zasadzie nie powinien mnie moÂże dziwiĂŚ ten brak samokrytycznej oceny wÂłasnych moÂżliwoÂści – w koĂącu czasem spotyka siĂŞ ludzi mocno przekonanych o swoich niezwykÂłych zdolnoÂściach – w ró¿nych dziedzinach. Florence jest przypadkiem spektakularnym ze wzglĂŞdu na rodzaj dziaÂłalnoÂści, ktĂłrÂą sobie upodobaÂła – i wi¹¿¹cy siĂŞ z niÂą rozgÂłos:) No i tĂŞ pechowÂą kwestiĂŞ, Âże tu w przypadku braku talentu upĂłr i ĂŚwiczenia niewiele pomogÂą. Có¿ – skoro kompletnie nie miaÂła sÂłuchu, byĂŚ moÂże rzeczywiÂście nie byÂła w stanie oceniĂŚ obiektywnie swoich produkcji. W przeciwieĂąstwie do wielu „artystĂłw” ÂżyjÂących w poczuciu niedocenienia, ona miaÂła okazjĂŞ realizacji swoich ambicji, a tÂłumy walÂące na jej koncerty wÂłaÂściwie utwierdzaÂły jÂą w tym przekonaniu.

aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #235 : Listopad 28, 2011, 21:24:49 »

Kocham AnnĂŞ Seniuk,
Stuhra uwielbiam,
Pszoniaka lubiĂŞ
oglÂądam Teatr 
dzisiaj (28 listopada) 20:30 - TVP 1
"Ich czworo"
sztuka Gabrieli Zapolskiej, Polska, 1977

pozdrawiam          
               Marek
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #236 : Listopad 28, 2011, 21:33:13 »

Ach, dziĂŞki, drogi Marku, byÂłabym przeslepiÂła!!  A to taka Âświetna rzecz!! Pyszne!

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
Julka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #237 : Grudzień 01, 2011, 16:41:20 »

OlÂśniÂł mnie w tym spektaklu niesÂłychany wdziĂŞk, talent i uroda naszej Anny Dymnej!
Dobrze, Âże publiczna tv siĂŞga od czasu do czasu po stare spektakle Teatru TV.

No i dobrze, Âże obiecano nam raz w miesiÂącu spektakl na Âżywo. I oby ta obietnica zostaÂła dotrzymana...

" BoskÂą " JandĂŞ obejrzaÂłam z ogromnÂą radoÂściÂą i podziwem dla komediowego talentu tej aktorki.
PrawdĂŞ mĂłwiÂąc ogromnie lubiĂŞ oglÂądaĂŚ JandĂŞ w takich wÂłaÂśnie komediowych rolach.
A ta rola w " Boskiej" jakby dla niej zosta³a napisana Janda, podobnie jak jej bohaterka, hmm, hmm, talentem wokalnym nie grzeszy i te sceny, w których " œpiewa", by³y dla mnie aktorskimi pere³kami; do tego Janda obdarowa³a swoj¹ bohaterkê cudownym, niemal dzieciêcym wdziêkiem i naiwnoœci¹, by³a jak du¿a dziewczynka zachwycona sam¹ sob¹, kochaj¹ca sam¹ siebie i publicznoœÌ. No ³ychami tê nasz¹ Jandê mo¿na by³o jeœÌ!

PamiĂŞtacie, juÂż papa Stuhr ÂśpiewaÂł kiedyÂś o tym, Âże " ÂśpiewaĂŚ kaÂżdy moÂże...".
MogÂła i Florence, bo baaaardzo chciaÂła!!! I miaÂła Âśrodki na realizacjĂŞ swoich marzeĂą.
Tak, to jest sztuka o spe³nianiu marzeù. Janda wycisnê³a z tego doœÌ jednak w¹t³ego materia³u dramaturgicznego, co siê da³o, a nawet, moim zdaniem, jeszcze wiêcej.
Janda speÂłnia swoje marzenia i chwaÂła jej za to.
A ¿e jej czasem du¿o, dla niektórych za du¿o - có¿, ja lubiê ten t³ok i szum w mediach, który robi¹ Janda, Stuhrowie, Osta³owska, Kulesza, Radziwi³owicz, G¹siorowska...

kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #238 : Grudzień 04, 2011, 23:13:10 »

OdszedÂł Adam Hanuszkiewicz, jeden z najwybitniejszych reÂżyserĂłw i aktorĂłw - to wielka strata dla polskiej kultury, miaÂł 87 lat.
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #239 : Grudzień 04, 2011, 23:41:50 »

Tak, zamknĂŞÂła siĂŞ epoka. ReÂżyseruje teraz nowe przedstawienia na Pastwiskach  Niebieskich.
Jak to dobrze, Âże dane mi byÂło ÂżyĂŚ w czasach Wielkich ArtystĂłw, rĂłwnieÂż Adama Hanuszkiewicza,
pamiĂŞtnego Apolla z Bellac. DaÂł znakomite przedstawienia, sam stworzyÂł wiele Âświetnych kreacji
aktorskich...
DziĂŞkujĂŞ, Panie Adamie.   

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 20   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers silverstar mini-land paktprzyjazni neder-live