Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3 ... 5   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XIX Konkurs im. F. Chopina 2025 - III etap  (Przeczytany 351 razy)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« : Październik 14, 2025, 09:10:58 »

III etap

Uslyszymy 20 uczestnikow. 14-16.10 (3 dni) 

« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2025, 17:14:12 wysłane przez Casablanka » Zapisane
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #1 : Październik 14, 2025, 09:15:46 »

Sesja poranna  14.10.2025 (Wtorek)   I dzien III etapu

Prowadzenie: p. Marta Wrzesniewska (epizod z brawami dla prowadzacej  )

1) Yang (Jack) Gao (M) Chiny Kawai (dlugie palce) 

Berceuse Des-dur op. 57 - bardzo ladnie prowadzona lewa reka, nadajaca rytm. Ladnie zagrane.
  Wystep sie odbyl, zagrane poprawnie. Niczego nie potrafie Mu zarzucic, niczego nie potrafie tez wyroznic. Przynudzil. To jest III etap, to co pokazal juz znam, niczego wiecej sie nie dowiedzialem.

2) Eric Guo (M) Kanada Steinway - cos tam zalatwialem na miescie i wracajac do domu wybralem godzinny spacer. Wlaczam II Pr. i slucham. Im dluzej slucham, tym bardziej mnie wciaga. Nie wiem, kto gra. Chwile pozniej juz sie zorientowalem, ze to Eric.

Wszystko mi sie podobalo. Doslownie wszystko. Bardzo udany wystep. Nie bylo Go na mojej liscie do III etapu, ale juz Go wpisuje. To byl Chopin. Dobrze zagrany. Zwrocilem uwage, ze wieksze formy, byly dla mnie czytelne w Jego wykonaniu. To mi sie szalenie podobalo.
Gra bardzo czytelnie, "przestrzennie".

zacytuje siebie, co napisalm o Guo i Shiori Kuwahara (K) Japonia Steinway w II etapie " Barkarola Erica Guo (M) Kanada Steinway dzisiaj  bardziej mi sie podobala". Guo gora.

3) David Khrikuli (M) Gruzja Steinway - juz sie ciesze na Finale Presto Sonaty, Pan Chopin dzisiaj w bojowym nastroju. Bedzie "ogien"  Chichot
 Czyli nie bylo ognia, za to bylo "przywalenie" i to rowne w ostatnim akordzie. Sonarta na opak. (zart oczywiscie)
 W Sonacie cos spiewal pod nosem. Dla mnie za szybko,za ostro i za glosno  - za kanciasto.
 I nie bylo "lelum polelum"  Szok

Mazurek C-dur op. 56 nr 2. - bardzo ladny.

Gra bardzo czysto - wydaje mie sie, ze wszystko trafia.

Walc bez litosci dla tanczacych.

Akord to on potrafi postawic. Artysta sceniczny.

Gruzin spiewl pod nosem w czasie gry - kilka razy (np. w sonacie, walcu ..)

Krystalicznosc, brawurowosc - takie przymiotniki przychodza mi na mysl,
a na przyklad - wdziek juz nie bardzo.

-------------------------

Dla mnie pojedynek Khrikuli v Guo wygrywa Guo .  (nie jestem juz tego taki pewny po ponownym wysluchaniu Gruzina)

David Khrikuli (M) Gruzja Steinway - ponownie odsluchuje, musze zrozumiec skad tak rozne odczucia.

autocytat z II etapu:

"My tu gadu, gadu, a Gruzin wygra ten konkurs.

.. recenzja w II Pr. PR - jego gra to gwalt na kompozytorze    czyli nie wygra konkursu
  w TVP Kultura pelen zachwyt"

dzisiaj opinie sie odwrocily.

Ciag dalszy ponizej.

« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2025, 00:10:36 wysłane przez Casablanka » Zapisane
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #2 : Październik 14, 2025, 13:23:38 »

Moi kandydaci do Finalu Konkursu:

Wlasciwie tak od serca, to mam tylko dwa nazwiska

Tianyou Li,     Chiny

Zitong Wang, Chiny

« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2025, 13:40:23 wysłane przez Casablanka » Zapisane
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #3 : Październik 14, 2025, 17:02:26 »

Sesja wieczorna  14.10.2025 (Wtorek)   I dzien III etapu

Prowadzenie: Monika Podolak (suknia w kolorze fuksji)

1) Shiori Kuwahara (K) Japonia Steinway - no,no! jestem pozytywnie zaskoczony -  Mazurek gis-moll op. 33 nr 1. przepiekny.
Numer 3 to juz typowy walczyk. Raz, dwa, trzy, - Raz, dwa, trzy.
Numer 4 - sliczny.

Sonata - zagrana zachowawczo, ja mam niedosyt po tym, co juz w konkursie pokazala. Pedal, pedal, pedal, pod koniec sonaty (az za duzo) po czym slicznie, klarownie wyszla na sam final - Efektownie zakonczyla.

Kuwahara jest klasa sama dla siebie. Na pewno jest inna od calej grupy Azjatow. Taka polska ta Japonka.
Na plus, ze nie gra dzisiaj tym swoim "przerysowanym" dzwiekiem.  Od razu lepiej.

2) Hyo Lee (M) Korea Poludniowa Kawai - Ballada g-moll op. 23 nie, zeby to bylo mistrzostwo swiata, ale mnie zainteresowal.
Mazurki raczej azjatyckie. Kuwahara lepiej sobie poradzila. Ten Kawai, cos "klekocze" dzisiaj.

Sonata b-moll op. 35  - ladny Marche funèbre Lento. III cz. jest spojna. Wczesniej zbior fragmentow, nie zawsze tempa mi odpowiadaly.

Dobry wystep, ale czy mi sie wpisze w pamiec?

3) Hyuk Lee (M) Korea Poludniowa Steinway -  Sonata h-moll op. 58 slucham, zasluchalem sie. Pieknie, az bym chcial podkrecic potencjometr, i potencjometr Jego emocji, bo jest dobrze. To jest bardzo solidny zawodnik.

4) Tianyou Li (M) Chiny Steinway - uwaga! teraz powinna byc intelektualna uczta w stylu Bacha.    

I jest.

Leon zawodowiec. Mam ciary - normalnie czuje marsz w nerkach.
   To jest to, czego Gruzin u mnie wywolac nie potrafil. A ten drobny chlopak trzesie posadami.

Najlepsze granie w III etapie jak dotad!

Chopin powstal z grobu i siedzi wraz z Bachem przy fortepianie.

Ciary!

Polowa tych srodkow, co u Gruzina, a ciary 2 razy wieksze.

Dla mnie ten czlowiek, jest Objawieniem! konkursu.

Nagroda za sonate!

W wariacjach sa Mozart, Chopin i ... Bach. A kto nie lubi Bacha? Obled.

« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2025, 23:44:45 wysłane przez Casablanka » Zapisane
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Październik 14, 2025, 17:08:34 »

Moje spostrzezenia:

YANG (JACK) GAO (Chiny):
Najbardziej spodobalo mi sie Berceuse (kolysanka), ciekawe odkrywanie / akcentowanie niekorych dzwiekow.
Najslabiej oceniam sonate Op. 58, zwlaszcza ostatnia czesc zagrana "na pale". Nie powinien przejsc dalej.

ERIC GUO (Kanada):
Ciekawe impromptu. Sonata Op. 35 - jestem pelen uznania i chcialbym go widziec w Finale Konkursu.

DAVID KHRIKULI (Gruzja):
Ten pianista nie przekonuje mnie od I Etapu poczawszy. Nie chce tego uzasadniac, zdecydowanie wole chinskie niz gruzinskie rozumienie / wykonanie dziel Chopina.

« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2025, 17:10:19 wysłane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Październik 14, 2025, 17:23:41 »

SHIORI KUWAHARA (Japonia):

Ona gra walce zamiast mazurkow Z politowaniem

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Październik 14, 2025, 18:02:42 »

^^^ Sonata wykonana bez potkniec, nawet mi sie podobalo. Final sonaty uwydatnia jej wysokie umiejetnosci techniczne! Ona ma szanse na Final, bo oceniam jej wystep 2x wyzej niz w poprzednich Etapach (usredniajac).
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2025, 18:04:14 wysłane przez tuco82 » Zapisane

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #7 : Październik 14, 2025, 23:50:20 »

David Khrikuli (M) Gruzja Steinway - ponownie odsluchuje, musze zrozumiec skad tak rozne odczucia.

autocytat z II etapu:

"My tu gadu, gadu, a Gruzin wygra ten konkurs.

.. recenzja w II Pr. PR - jego gra to gwalt na kompozytorze    czyli nie wygra konkursu
  w TVP Kultura pelen zachwyt"

dzisiaj opinie sie odwrocily. Dziennikarze zachwyceni, a moja opinia, ze gwalt.
  Bardzo dziwna sytuacja.

---------------------------------

Tego recitalu wysluchalem w malutkich bezprzewodowych sluchawkach.
   W domu slucham, na sluchawkach zupelnie innej klasy.

David Khrikuli  gra bardzo ostrym dzwiekiem. Mocno stawia akordy.
  Akord w forte i czlowiek zadaje sobie pytanie "dlaczego?" a w tym momencie kolejny akord w FF, za chwile piano i nagle leci akord w FF.
  To jest gwalt dla ucha. Szczegolnie w takich metalicznych pchelkach.

W dobrych sluchawkach, te kontrasty nie sa az tak meczace.

Jedno jest pewne - gra Davida Khrikuli calkowicie absorbuje, (raczej nie pospisz czlowieku), ale i nerwow nie ukoisz.

Po ponownym wysluchaniu uwazam, ze od polowy Sonaty bylo niebo!

« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2025, 00:12:03 wysłane przez Casablanka » Zapisane
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #8 : Październik 15, 2025, 00:07:06 »

Pojedynek David Khrikuli (M) Gruzja Steinway v  Tianyou Li (M) Chiny Steinway

dla mnie  Tianyou Li - bez cienia watpliwosci.

To napisalem, w odpowiedzi na zdanie, ktorym pozegnal sie ze sluchaczami p. Przemek Psikuta cyt.

" David Khrikuli i cala reszta"

votum separatum!

Tianyou Li

i tyle wystarczy

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #9 : Październik 15, 2025, 00:28:12 »

zakonczylem sluchanie Davida Khrikuli (M) Gruzja Steinway w normalnych warunkach.
Przyznam, ze calkiem inaczej Go odebralem.

ciekawostka - nie slyszalem tym razem spiewu pod nosem, a w malych pchelkach bylo to slyszalne.

Walc a-moll op. 34 nr 2 - ten prosty walc zmiotl mnie z powierzchni - perla.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #10 : Październik 15, 2025, 10:25:47 »

David Khrikuli
Zagral dobrze, bez szczegolnych bledow. Styl, ktory zaprezentowal opieral sie na mocnym (przesterowanym) forte.
Czyli bylo:
lagodnie - agresywnie - lagodnie - agresywnie -lagodnie - agresywnie
Na mniej zaawansowanych odbiorcach,  glosna dynamika robi wrazenie (...ale dowalil)

"KhrikuliForte" (wcisniety pedal i mocne ciosy)  moze zaistniec u Chopina, ale okazjonalnie.
Raz, dwa razy w utworze.
Forte (zwykle) czesciej
Przesterowane uderzenie pomaga w artykulacji, ktora jest natychmiast zauwazalna. Tez robi wrazenie na sluchaczach.

Walc a-moll byl pieknie wykonany, chociaz rytm glownego motywu byl "nierytmiczny" (polykana w tempie koncowka).
Troche mi to przeszkadzalo, ale ogolnie - bardzo ladnie

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #11 : Październik 15, 2025, 10:42:37 »

Sesja poranna  15.10.2025 (Sroda)   II dzien III etapu

Prowadzenie: p. Piotr Krasnowolski.

1) Xiaoxuan Li (M) Chiny Steinway - .. a mnie Scherzo cis-moll op. 39 ujelo. Dobry wystep.
   mam z Jego gra problem, byl dal mnie przezroczysty w I etapie, w II etapie. No i zagral w III etapie. Wszystko dobrze,
   ale nie jest to gra np. Davida Khrikuli (M) Gruzja, czy Gabriele Straty (M)  Wlochy.

2) w tym miejscu mial wystapic Eric Lu, zglosil niedyspozycje zdrowotna. Wystep prelozony na dzien jutrzejszy (16.10) w sesji wieczornej.

przerwa

2) Tianyao Lyu (K) Chiny - Fazioli  (wymowa - tienjao Liu - wymowa jest konsultowana z uczestnikami)

- Mazurek fis-moll op. 59 nr 3 pieknie.
 Ona z trudnego fortepianu wyciaga wszystko, co najlepsze.

- Preludium Des-dur op. 28 nr 15 - buduje narracje.

- sonata b - ponizej oczekiwan, jak na dziecko absolutna rewelacja.
   Sonaty Davida Khrikuli i szczegolnie Tianyou Li byly lepsze.

« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2025, 12:51:52 wysłane przez Casablanka » Zapisane
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #12 : Październik 15, 2025, 11:04:21 »

XIAOXUAN LI

Zatrzymal mnie. Kazal mi sluchac
Piekny kolor.
Mazurki stonowane, bez udziwnien i checi zaistnienia. Bardzo naturalne. Podobalo mi sie.
Sonata, w tym samym, stylu. Bez nadmiernej pasji. Wszpaniala , czysta (niemalze bezbledna)
Slucham i sie delektuje.
Nie szukam niezwyklosci. Szukam zwyklosc... w emocjach.
Tylko b. zaawansowani technicznie wykonawcy moga odnalezc, ta absolutna rownowage.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #13 : Październik 15, 2025, 11:07:13 »

"Niespodziewana przerwa"? Czy cos sie stalo?
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #14 : Październik 15, 2025, 11:22:18 »

"Niespodziewana przerwa"? Czy cos sie stalo?

napisalem powyzej .. niedyspozycja Erica Lu.
Strony: [1] 2 3 ... 5   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper black-for animilkowo countrylife silverstar