Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4 5   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XIX Konkurs im. F. Chopina 2025 - III etap  (Przeczytany 350 razy)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #15 : Październik 15, 2025, 12:47:57 »

cos juz wiem,

slucham sonaty b-moll w trakcie gry Tianyao Lyu (K) Chiny - Fazioli i stwierdzam, ze w moim osobistym odbiorze sonata Davida Khrikuli (M) Gruzja Steinway byla lepsza ..

.. zas ani Tianyao Lyu, ani David Khrikuli nie dorownali sonacie Tianyou Li (M) Chiny.

Sonata Tianyou Li to bylo objawienie. Jak dotod nikt lepiej nie zagral.

« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2025, 12:52:30 wysłane przez Casablanka » Zapisane
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #16 : Październik 15, 2025, 12:55:45 »

nikt o NIm nie wspomina, jest niepozorny ..

sam Go zignorowalem na poczatku, - nie od razu dostrzeglem, ale od 2 etapu juz tak.
To byl grzmot z nieba wprost do mojego intelektu. O polnocy!

Tianyou Li jest moim kandydatem do zwyciestwa w konkursie,
Pisze to w zgodzie z wlasnym sumieniem bez wchodzenia w kompromisy.

tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #17 : Październik 15, 2025, 14:08:57 »

Krotka pilka na temat Gruzina.
Moim zdaniem zagral lepiej niz w poprzednich etapach. Denerwowaly mnie tylko dwie kwestie: gral za glosne forte w niektorych fragmentach sonaty oraz za szybko (piekne nuty umykaly w ekspresowym tempie, dzwieki zlewaly sie). O ile na koncercie bylbym moze zachwycony, o tyle w Konkursie uznaje to za slabsza kontrole emocji (on wybuchal, kiedy czul ze tekst na to pozwala). Jego wykonania postrzegam za zbyt nowatorskie, przydalo by sie wiecej konserwatywnych (=mniej agresywnych) rozwiazan. Natomiast moze wejsc do Finalu (gruzinskich pianistow nie ma duzo, byloby to jakies wyroznienie, z drugiej strony wolalbym wyroznic Malezyjczyka). W sumie to bardzo udany wystep, choc ja nie wszystko w nim akceptuje (ale to juz ze wzgledu na moj osobisty wzorzec, o ktorym nawet trudno mi napisac wiecej bez poslugiwania sie fachowymi pojeciami z teorii muzyki, notabene ktora znam bardzo slabo). Czucie i wiara silniej mowi do mnie... 
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2025, 14:11:41 wysłane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #18 : Październik 15, 2025, 16:09:48 »

Tianyao Lyu (Chiny)
Rozpoczela skocznie i lekko od mazurkow (Op. 59). Na moje ucho byly zagrane wlasciwie (wyraznie podkreslony rytm, a nawet kilka razy wyczulem nieprzesadne rubato). Przecudownie odszyfrowala rozne linie melodyczne (efekt polifonii). Uwage zwracaja sluszne zawieszenia dzwiekow. Jury nie ma o co sie przyczepic do jej mazurkow Chopina. Poza tym SKROMNOSC, taniec a chwilami dzikosc i tajemniczosc folkloru. Chinka to bezprecedensowy talent; mazurki sie czuje albo nie (trudno sie ich wyuczyc, zwlaszcza w tak mlodym wieku).

Kolejna odslona to preludium "Deszczowe" – ...kap, kap, kap... :-) Ogolnie super, ale "doszly do mnie sluchy", ze w niektore kap-kap-kap nie trzymalo regularnego tempa (czyzby tak mialo byc?).

Sonata b-moll... Poczatek zagrany naturalnie, bez wiekszych zaskoczen, bez fajerwerkow - ale moze to i dobrze. Moment! Chwilami pojawiaja sie te fajerwerki (ale nie przesadza z nimi, raczej trzyma sie tradycyjnych interpretacji). Kolejny komplement: nie spieszy sie, przez co dzwieki sa wyraznie slyszalne i nic z geniuszu Chopina nie umyka. Uogolniajac, sonata zagrana konkursowo (a nie koncertowo) z szacunkiem do dla roznych gustow odbiorcow. Pod wzgledem warsztatu technicznego utwor odegrany bardzo starannie. W pewnych fragmentach brakowal mi ciekawszej artykulacji. Jedna falszywa nuta OCZYWISCIE bez wplywu na ocene (jakbym tego nie slyszal) – graja ludzie, nie maszyny i po jest piekne.

Ostatni utwor to kolysanka (Op. 57). Uwielbiam u Chinki ta lekkosc poruszania sie po klawiszach z sila piano - muskanie klawiatury, ale kazde brzmienie slychac proporcjonalnie.

Czego mi zabraklo? Tego, co inni chetnie eksponuja w sonatach: MOCY fizycznej. Nie lubie gry silowej, ale raz na jakis czas warto byloby troche wiecej wycisnac z ramion (ona glownie gra palcami).

Moja ocena: 8,5/10 Licze na Final.

PS. Pianistka wystepuje kazdy etap w tej samej sukni, co odbieram w kategoriach pozamuzycznych jako skromnosc jej opiekunow.
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2025, 16:20:03 wysłane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #19 : Październik 15, 2025, 16:45:54 »

TIANYAO LYU

Wielki talent.
Jest ponad rzeczywistoscia.
Gra lekko w srenio-niskiej dynamice. Ale jak trzeba forte. to tez potrawic uderzyc.

"....jak ddbrze mi w pozycji tej, w pozycji horyzontalnej..." (sonata) nie bylo zagrane po mojej mysli.
Notoryczne wstrzymania agogiczne i wyprzedzajca, rozsynchronizowana  lewa reka zniszczyla  narracje i prostote.
Czesc ta ma byc zagrana prosciutko i SKROMNIE, jak zwykla smutna piosenka.
Poza tym TIANY AO LYU moze wejsc do finalu
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #20 : Październik 15, 2025, 16:47:54 »

TIANYOU LI

Jest swietnym pianista, ale nie wejdzie do finalu. Sa sprawniejsi od niego
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #21 : Październik 15, 2025, 16:49:19 »

Z niecierpliwoscia oczekuje wystepu VINCENT ONG
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #22 : Październik 15, 2025, 16:53:13 »

PIOTR PAWLAK. YEHUDA PROKOPOWICZ, MIYU SHINDO
Rowniez sa mile oczekiwani. Wszyscy, fantastycznie muzykalni i zakreceni.
Bedzie sie dzialo
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #23 : Październik 15, 2025, 17:25:29 »

VINCENT ONG (Malezja).

Widze tego malezyjskiego pianiste w Finale, koniecznie! Slucham na zywo - teraz
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2025, 17:27:08 wysłane przez tuco82 » Zapisane

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #24 : Październik 15, 2025, 18:01:14 »

TIANYOU LI

Jest swietnym pianista, ale nie wejdzie do finalu. Sa sprawniejsi od niego

no wlasnie, nikt na Niego nie stawia  Chichot
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #25 : Październik 15, 2025, 18:04:03 »

Vincent Ong (M) Malezja  Kawai - jestem pod wrazeniem Sonaty h-moll op. 58
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #26 : Październik 15, 2025, 18:08:05 »

VINCENT ONG (Malezja)

Kolejny pewniak na fina?... Sonata Op. 58 genialna, zw?aszcza czesc finalowa.

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #27 : Październik 15, 2025, 18:08:31 »

Sesja wieczorna  15.10.2025 (Sroda)   II dzien III etapu

Prowadzenie: Monika Podolak (suknia w bleu).

1) Vincent Ong (M) Malezja  Kawai -  bardzo dobrze zagrana Sonata h-moll op. 58.

2) Piotr Pawlak Polska  Kawai - tak jak w II etapie wejscie mial przepiekne.
     Sonata - podoba mi sie. Czaruje.

Piotr Pawlak w sesji wieczornej podobal mi sie najbardziej, ale nie za cos konkretnego. Za calosc, program, Jego osoba i gra.

Przerwa

3) Yehuda Prokopowicz Polska  Steinway  - fantastyczne mazurki.

4) Miyu Shindo (K) Japonia Steinway - ja Jej nie kupuje, nie wiem, czy to, co gra jest prawdziwe. Gdyby nie ta teatralna otoczka bylbym na "tak".

Sonata byla super, ale Andante spianato i Wielki Polonez Es-dur op. 22 - przebila sufit.

« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2025, 21:19:45 wysłane przez Casablanka » Zapisane
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #28 : Październik 15, 2025, 18:10:52 »

VINCENT ONG
Ekwilibrystyczne trudne wariacje. Technika na wysokim poziomie.
Mazurki ladne, ale nie powalajce. Zabraklo mi finezji i rytmu.
Sonata wykonana ladnie. Zabraklo wiekszych emocji. Maly niedosyt.
Zobaczymy, co dalej. Moze nie byc w finale
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #29 : Październik 15, 2025, 18:19:02 »

VINCENT ONG
(,,,,)
Zobaczymy, co dalej. Moze nie byc w finale

Musi by? w Finale.
===
...a tymczasem Piotr Pawlak jest w formie!!!! //Rondo a la Krakowiak F-dur op. 14

Strony: 1 [2] 3 4 5   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife twistedgamers thepunisher neder-live paktprzyjazni